menu

Hier kun je zien welke berichten james_cameron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Apostle (2018)

3,5
Een van-dik-hout-zaagt-men-planken thriller met horrorelementen, niet verkeerd maar uiteindelijk helaas wel een beetje een tegenvaller. Regisseur Gareth Evans raakt ongeveer halverwege de draad kwijt, waarna het niet meer goedkomt. Malle en vooral vergezochte toestanden nemen dan het voortouw, iets waar de toch al niet zo best uitgewerkte personages ook geen raad mee weten. Jammer, want het eerste uur is fraai opgebouwd, met een fijne grimmige mysterieuze sfeer. Zodra het bloed rijkelijk begint te vloeien zakt de film weg naar een bedenkelijk niveau.

Apparition, The (2012)

2,5
Inferieur griezelwerkje, hopeloos clichematig en overwegend erg saai. Maar, belangrijker nog: de film is eigenlijk nergens eng of zelfs maar spannend, toch enigzins een vereiste binnen het genre. De personages zijn tevens behoorlijk vervelend. Valt er dan uberhaupt iets positiefs te melden? Jawel, na een uur en een kwartier is ie al afgelopen. Nou ja, al...

Appleseed Alpha (2014)

3,5
Derde Appleseed-film van regisseur Shinji Aramaki; helaas wel de minste tot nu toe, wat mij betreft. Vooral qua plot is dit deel erg dun. De animatie is evenwel dik in orde en sporadisch indrukwekkend, al oogt het eerste half uur wel een beetje geforceerd en houterig. Pluspunten zijn de spectaculaire aktiescenes en de aanwezigheid van vermakelijke bad guy Two Horns.

Approaching the Unknown (2016)

3,0
Bij elkaar gejatte SF-film, maar niet slecht gedaan. Mark Strong is prima in de hoofdrol, als eenzame astronaut onderweg naar een nieuw bestaan op Mars. Voornaamste probleem is het ontbreken van een boeiend plot. Het kabbelt allemaal maar een beetje door. Visueel ziet het er allemaal best oké uit, maar je blijft continu denken aan eerdere, betere films in het genre.

Appurushîdo (2004)

Alternatieve titel: Appleseed

3,5
Spectaculaire mix van 3-D CGI en meer traditionele animatie. Het verhaal is gelukkig goed te volgen (dat is wel eens anders in dit soort films) en de film is zeer onderhoudend, met veel aktie. Tegen het einde wordt alles helaas een beetje te uitleggerig, maar gelukkig maakt de bombastische finale weer veel goed.

Aquaman (2018)

3,5
Onevenwichtig en je moet tegen een voortdurend bombardement van special effects kunnen, maar eenmaal in de flow is dit best een leuke film. De kleurenpracht is indrukwekkend en de film is bijzonder spectaculair, al werken de aktiescenes boven water beter dan die eronder. Soms is het allemaal een beetje teveel van het goede en weet je niet waar je moet kijken, zoveel gebeurt er op het scherm. Jason Mamoa is goed gecast in de hoofdrol en is hier en daar onderkoeld grappig; Amber Heard is ook prima (en heel mooi) als zijn metgezel tegen wil en dank. Wederom bewijs dat regisseur James Wan goed thuis is in vrijwel ieder genre.

Ararat (2002)

3,5
Feitelijk de laatste film van regisseur Atom Egoyan 'oude stijl'; hierna zou hij meer toegankelijke maar helaas ook meer wisselvallige films gaan maken. Ararat is evenwel nog op en top Egoyan, voorzien van alle typerende kenmerken, zoals een veelheid aan door elkaar heen lopende verhaallijnen, een politieke context en moeizame familierelaties. Veel oudgedienden komen ook opdraven. De politieke lading overschaduwt sporadisch de plot en is soms behoorlijk zwaar op de hand, maar gelukkig blijft de film goed genietbaar. Uiteindelijk niet één van de betere Egoyan-films, maar binnen zijn oeuvre zeker de moeite waard.

Arctic (2018)

3,5
Mads Mikkelsen is in vorm en zijn strijd tegen de elementen is overtuigend in beeld gebracht, maar de karige, rechtlijnige plot en het lage tempo zorgen niet bepaald voor een onderhoudende kijkervaring. Het is een beetje doorbijten.

Ardennen, D' (2015)

Alternatieve titel: The Ardennes

4,0
Fijn rauw en grimmig misdaaddrama, met weer zo'n rake schimmige sfeertekening waar de belgen wel patent op lijken te hebben. Prima vertolkt en in beeld gebracht, met een langzaam escalerend script dat steeds beter wordt naarmate de film vordert. Vooral de tweede helft is de moeite waard, wanneer de aktie zich verplaatst naar de Ardennen uit de titel. Daar mondt één en ander uit in een bizarre maar erg spannende climax en heeft de film nog een bijzonder onaangename verrassing voor de kijker in petto.

Area 51 (2015)

2,5
Miskleun van de regisseur van het wel effectieve Paranormal Activity. De inmiddels tot vervelens toe gebruikte found footage-aanpak werkt hier voor geen meter. Het eerste uur is dodelijk saai, zonder enige noemenswaardige gebeurtenissen. Het laatste half uur heeft één of twee enge momenten, maar alles is zo rommelig en vooral vaag in beeld gebracht dat de hele film geen enkele impact heeft. Behalve dan op je uithoudingsvermogen.

Arès (2016)

Alternatieve titel: Ares

3,0
Low budget futuristische thriller met elementen van een film als Blade Runner. Die kwaliteit haalt het nergens, maar de plot is niet onaardig en visueel ziet alles er netjes verzorgd uit. Het akteerwerk kan er ook mee door. Uiteindelijk te weinig onderscheidend om echt indruk te maken, maar de film heeft zeker zijn momenten.

Argo (2012)

4,0
Derde uitstekende film van regisseur Ben Affleck op rij. De beste man is geweldig bezig de afgelopen jaren. Wat een comeback. Dit is een op intelligente wijze geconstrueerde thriller, gebaseerd op een nogal ongelooflijk waargebeurd verhaal. De komische aspecten van de film bieden mooi evenwicht aan de dramatische, maar gaan gelukkig nergens ten koste van de geloofwaardigheid. Goed gespeeld, knap vormgegeven, resulterend in een overtuigend tijdsbeeld. En o ja, erg spannend ook.

Armadillo (2010)

4,0
Uitstekende documentaire, vooral visueel erg indrukwekkend. Niet alleen zit je als kijker midden in de gebeurtenissen, het camerawerk is ook nog eens erg fraai. Bij vlagen best schokkend, vooral in het laatste half uur, wanneer de hoofdpersonen stuiten op een groepje Taliban-strijders die bruut uit de weg worden geruimd. Hier en daar wel wat manipulatie, bijvoorbeeld door spannende muziek onder bepaalde beelden te zetten, maar al met al wel een overtuigend portret van doorsnee militairen, geplaatst in een penibele situatie.

Arme Riddere (2011)

Alternatieve titel: Jackpot

3,0
Zwarte komedie volgens scandinavisch recept, dus onderkoeld en over-de-top tegelijk. Deze noorse verfilming van een boek van Jo Nesbo ziet er gelikt uit (zeker op blu ray) en is onderhoudend (en bloederig) genoeg, maar herhaaldelijk is alles toch wel erg flauw. De plot is ook niet bepaald geweldig, met een reeks nogal voorspelbare twists and turns. Nee, dan was Headhunters als Nesbo-verfilming heel wat beter.

Armstrong Lie, The (2013)

3,5
Geen geweldige documentaire; het is dat halverwege de opnamen Lance Armstrong opeens zijn langdurige gebruik van doping toegaf, anders was dit een wel erg vlak portret geworden van de wielrenner die in 2009 een comeback wilde maken. Door het dopingschandaal kreeg regisseur Alex Gibney natuurlijk onverwacht een bijzonder verhaal in handen, maar de film blijft een beetje hinken op twee gedachten. Aan de ene kant wil Gibney niets liever dan Armstrong te zien winnen, aan de andere kant wil hij te weten komen waarom de wereldberoemde wielrenner zijn leugens zo lang en geraffineerd voor zich heeft weten te houden. Het resulteert in een onderhoudende maar niet helemaal bevredigende documentaire, mede te wijten aan het feit dat we Armstrong niet echt leren kennen. Hij blijft een mysterie.

Arn - Riket vid Vägens Slut (2008)

Alternatieve titel: Arn: The Kingdom at Road's End

3,5
Verdienstelijk tweede deel, al weet de film nergens net even dat beetje extra te bewerkstelligen. In plaats van toe te werken naar een spannende en spectaculaire climax worden we hier opgezadeld met een weinig opzienbarende en matte finale. Qua plot wordt alles netjes afgerond, maar je blijft toch een beetje met een knagend gevoel zitten dat hier meer in had gezeten. Het eerste deel was toch wel iets beter, mede door de meer intrigerende opbouw.

Arn - Tempelriddaren (2007)

Alternatieve titel: Arn: The Knight Templar

3,5
Het scandinavische antwoord op historische spektakelstukken als Braveheart, Gladiator en Kingdom Of Heaven. Zo groots en meeslepend als die films wordt het ditmaal niet, mede door een beperkter budget, maar alles ziet er wel bijzonder fraai uit. Camerawerk en production design zijn dik in orde, net als het akteerwerk. Dit betreft eigenlijk een voor de deense televisie gemaakte miniserie, voor de internationale markt opgesplitst in twee films. Hier en daar wat wisselvallig en je mist een beetje de grootschalige bloederige aktiescenes van de reeds genoemde genregenoten, maar dit is toch wel vrij goed gedaan. Deel twee is ook prima.

Arrival (2016)

4,0
Mysterieus, intelligent uitgewerkt SF-drama, stijlvol geregisseerd door Villeneuve, die de afgelopen jaren aan de lopende band sterke films aflevert. Wie overweldigend spektakel verwacht komt bedrogen uit, maar wanneer je meegaat in de ideëen en de filosofie achter de plot valt er veel te genieten. Amy Adams is uitstekend in de hoofdrol.

Arrival, The (1996)

3,5
Doet reeds wat gedateerd aan bij herziening, maar de film is grotendeels nog goed te genieten. De onderkoelde humor van Sheen werkt nog steeds prima en het verhaaltje zit leuk in elkaar. Jammer van de wat rommelige finale, die de voorgaande anderhalf uur geen eer aandoet.

Art of Flight, The (2011)

Alternatieve titel: The Art of Flight 3D

4,0
Bijzonder spectaculair, vooral op blu-ray, nog net wat cooler allemaal dan voorganger That's It, That's All, die al niet misselijk was. Visueel wordt alles uit de kast gehaald om te imponeren, en dat lukt aardig. De deels techno-, deels rock-soundtrack is ook ditmaal een essentiëel onderdeel van de beleving. Voor snowboard-fanaten uiteraard een must, maar ook voor niet-gelovers als ondergetekende valt er genoeg te genieten. Prachtige opnamen en locaties, verbluffende capriolen.

Arthur Christmas (2011)

3,5
Sympathieke animatiefilm uit de Aardman studio's, met een leuk verhaaltje en een prima stemmencast. De animatie is ook smaakvol gedaan. Niet echt vernieuwend of spectaculair, wel sfeervol en levendig. Dat de film toch niet helemaal geslaagd is ligt een beetje aan een nogal vlak middenstuk en grappen die af en toe niet helemaal uit de verf komen. Gelukkig maakt het mooie en verrassend emotionele einde een hoop goed. Een blijvertje met kerst ieder jaar, denk ik zo.

Arthur et la Guerre des Deux Mondes (2010)

Alternatieve titel: Arthur and the Two Worlds War

3,0
Meer aktie en spektakel dan in het vorige deel, maar inhoudelijk is het dit keer zo mogelijk nog flauwer en dunner. Door de redelijke special effects is het allemaal nog net het aankijken waard, maar het is maar goed dat de koek nu echt op is. Na deel één had ik nog iets van 'dit kan nog wel iets leuks worden als trilogie', maar nu heb ik meer iets van 'is dit nu alles?'.

Arthur et la Vengeance de Maltazard (2009)

Alternatieve titel: Arthur and the Revenge of Maltazard

3,0
Middelmatig vervolg op het middelmatige origineel. Wederom een lust voor het oog, met kleurrijke, levendige animatie, maar inhoudelijk is het ditmaal nog dunner. Ook een stuk minder spectaculair, aangezien echte aktiescenes ontbreken. Wellicht wordt al het spektakel bewaard voor het derde deel. De film voelt als een lang intro voor iets dat nog moet gaan komen en heeft als op zichzelf staand avontuur amper bestaansrecht. Vrolijk en hier en daar best amusant, maar het hoge tempo kan slechts ten dele verhullen dat er qua verhaal bijzonder weinig substantie is.

Artist, The (2011)

4,0
Erg knap gedaan en fraai in elkaar gezet. De film voelt volkomen naturel aan qua sfeer en qua personages; alsof je echt zit te kijken naar een film uit de jaren '20 en '30. De muziek is ook prachtig. Vooral mooi om te zien hoeveel informatie je oppikt zonder dat er dialogen worden gebruikt- slechts het sporadisch gebruik van tekstkaarten om bepaalde zaken duidelijk te maken is al genoeg. Schitterend gespeeld ook door Dujardin. Grappig, interessant en subtiel aangrijpend. Een geslaagd experiment.

As above, So Below (2014)

3,5
Een typisch wisselvallig found footage-filmpje, niet verkeerd, maar te weinig origineel om echt boven het maaiveld uit te kunnen steken. De plaats van handeling, de eindeloze catacomben onder Parijs, is natuurlijk een bijzonder sfeervolle setting en dit wordt visueel dan ook flink uitgebuit, maar plot en personages zijn weer eens aan de karige kant. Er zijn een aantal effectieve creepy scenes, maar voor ieder geslaagd naargeestig moment is er helaas wel een scene die de plank flink misslaat. Hit and miss derhalve.

Assassin's Creed (2016)

3,5
Tegenvaller, dat wel, maar lang niet zo slecht als de kritieken doen vermoeden. Visueel een lust voor het oog (vooral door het oogstrelende camerawerk van Adam Arkapaw) en qua plot vond ik de film eigenlijk best wel boeiend, al weet ik volstrekt niets van de gelijknamige game. Fassbender is op de automatische piloot in de hoofdrol en ook de rest van de toch best indrukwekkende cast geeft de film amper meerwaarde , maar regisseur Justin Kurzel zorgt voor een vlot en onderhoudend spektakel. Wel jammer van de aktiescenes, die nogal bloedeloos en tam in beeld zijn gebracht.

Assault on Precinct 13 (2005)

3,5
Vakkundig opgebouwde, spannende aktiefilm. Prachtig gefilmd en goed gespeeld door de hele cast, maar helaas gaat het geheel in de onnodig lange en totaal overbodige finale de mist in. Jammer, want tot die tijd is het een degelijke remake van Carpenter's klassieker.

Assaut, L' (2010)

Alternatieve titel: The Assault

4,0
Nagelbijter, deze spannende verfilming van de waargebeurde kaping van vlucht 8969 uit Algerije, op kerstavond 1994. Strak geregisseerd en knap opgebouwd, met afwisselend de focus op de kapers en de franse elite-eenheid die erop af wordt gestuurd. Intens en meeslepend.

Assignment, The (2016)

Alternatieve titel: (Re) Assignment

2,5
Beroerde misdaadfilm van oude rot Walter Hill, die het regisseren duidelijk verleerd is. De kansloze plot (Hill is tevens verantwoordelijk voor het script) is even hilarisch als ongeloofwaardig en de film ziet er bijzonder lelijk uit. Michelle Rodriguez doet haar best in de maffe hoofdrol maar delft al snel het onderspit. Tegen zoveel mallotige plotdetails is niemand opgewassen.

At the Edge of the World (2008)

4,0
Prima documentaire over de uit vrijwilligers bestaande bemanning van het schip The Sea Shepherd, dat rond Antarctica de illegale jacht op walvissen probeert te voorkomen. Spannend opgebouwd en meeslepend in beeld gebracht, vooral wanneer men eindelijk stuit op de japanse walvisjagers waar men al weken achteraan zit. Informatief en onderhoudend, zonder prekerig te worden, alsmede vaak erg grappig. Prachtige opnamen ook van allerlei in bizarre vormen ronddrijvende ijsbergen.