menu

Hier kun je zien welke berichten james_cameron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

'71 (2014)

Alternatieve titel: 71

3,5
Spannende, goedgemaakte aktiethriller die zich afspeelt in het Belfast van 1971. We hebben het allemaal wel eens eerder en beter gezien, maar de strakke regie en de zeer overtuigende beeldvoering maken er sporadisch toch wel iets bijzonders van. Jammer dat er her en der wat saaie stukken zijn en de film uitgaat als een nachtkaars.

'Burbs, The (1989)

Alternatieve titel: The Burbs

4,0
Ondergewaardeerd komisch werkje. Vol met hilarische scenes en goed gespeeld door de hele cast. Jammer dat het einde tegenvalt: oorspronkelijk zouden de Klopeks het slachtoffer blijken te zijn en de buurtbewoners de daders. Nu wordt de bedoeling van de film enigzins ontkracht. Twee beste scenes: de spaghetti-western aanbel-scene en de eerste keer dat de buurtbewoners de Klopeks ontmoeten. Na de film al tig keer gezien te hebben moest ik nog steeds flink lachen.

[REC] 4: Apocalipsis (2014)

Alternatieve titel: [REC] 4: Apocalypse

3,5
Vierde en laatste (?) deel, gelukkig heel wat beter dan het wel heel erg onevenwichtige en flauwe deel drie. Hoofdrolspeelster Manuela Velasco uit het eerste deel keert terug, met ditmaal een mysterieuze olietanker als plaats van handeling. De verandering van locatie pakt verrassend sterk uit en na een wat trage start wordt de film steeds spannender. De handheld cameravoering van de eerdere delen wordt compleet overboord gegooid (no pun intended), maar daar was ik eerlijk gezegd ook wel een beetje klaar mee. Genoeg bloederig zombiespektakel om de liefhebbers van de reeks tevreden te stellen, in ieder geval.

[REC]³: Génesis (2012)

Alternatieve titel: REC 3 Génesis

3,0
Teleurstellend derde deel, dat na een inventieve proloog al snel de mist in gaat. Spanning maakt plaats voor flauwe humor en logica is ver te zoeken. Qua camerawerk is dit tevens een breuk met de eerdere delen, omdat nu lang niet alles meer subjectief gefilmd wordt door de personages zelf. Dat is jammer, want daarmee wordt alles minder intens en realistisch. Niet dat het camerawerk de boel had kunnen redden, want tegen de stroom flauwiteiten en vergezochte plotwendingen is geen kruid gewassen. Het einde is nog wel sterk, maar deze Return Of The Living Dead-achtige warboel is al met al een flinke misser.

$5 a Day (2008)

Alternatieve titel: Five Dollars a Day

3,0
Bescheiden roadmovie, niet wereldschokkend maar best aangenaam en onderhoudend. Echt een showcase voor Walken, hier perfect gecast als maffe maar tegelijkertijd sympathieke oplichter. Inhoudelijk verder aan de dunne kant; we hebben het allemaal wel eens eerder en beter gezien.

1 (2013)

Alternatieve titel: Formula 1

4,0
Ik heb niets met de Formule 1-sport (of met wat voor sport dan ook), maar dat neemt niet weg dat dit een degelijke en zeer onderhoudende documentaire is. De Formule 1 wordt gevolgd van ontstaan tot meer recente gebeurtenissen, met natuurlijk veel aandacht voor grote namen als Ayrton Senna en Niki Lauda. Veel spectaculair archiefmateriaal en zinnige interviews met grote namen uit het vak. De nogal statische voice-over van acteur Michael Fassbender is feitelijk overbodig. Leuk om het circuit in Zandvoort sporadisch langs te zien komen bij de beelden.

10 Cloverfield Lane (2016)

Alternatieve titel: Ten Cloverfield Lane

3,5
Jammer dat een deel van de clou reeds in de titel van de film wordt weggegeven, waardoor het eindresultaat minder verrassend is dan het had kunnen zijn. De mysterieuze opbouw is evenwel spannend en intrigerend en het script zit dermate slim en vernuftig in elkaar dat de aandacht erbij blijft. De finale is dan helaas wel aan de onbevredigende kant.

102 Minutes That Changed America (2008)

Alternatieve titel: 102 Minutes That Changed the World

4,0
Fascinerende documentaire, indrukwekkend gemonteerd. De beslissing om de gebeurtenissen in 'real time' te laten zien, opgebouwd aan de hand van allerlei amateurbeelden, slechts ondersteund door een dreigende, vrij minimale soundtrack, is de juiste geweest. Hierdoor wordt je als kijker langzaam meegezogen in de paniek en angst van de betreffende dag. Ook de afwezigheid van een stoet pratende hoofden werkt verfrissend. Het materiaal blijft verbijsterend, in ieder geval, hoe vaak je het ook ziet.

11-11-11 (2011)

2,5
Vervelende, praterige horrorfilm met een saai verhaal en volstrekt oninteressante personages. Daarnaast visueel lelijk in elkaar gezet en vrij slecht geacteerd. De malle spaanse bijrollen en de dik aangezette gothische sfeer doen het geheel ook geen goed. Hier en daar een effectief schrikeffect, maar tegen de tijd dat de onvermijdelijke twist zich aandient was ik allang de aandacht kwijt.

12 Angry Men (1957)

Alternatieve titel: Twelve Angry Men

4,5
Ijzersterk ensemble-piece, tijdloos en dus nog steeds krachtig en relevant, ook na ruim vijftig jaar. Prachtig samenspel van de hele cast, subtiele cameravoering en een zeer fraai uitgewerkt script. De dialogen zijn van topniveau en de film is bij vlagen spannend, aangrijpend en zelfs komisch. Zet nog steeds tot denken aan. De remake uit 1997 is ook prima, maar dit blijft de favoriet.

12 Strong (2018)

3,0
Middelmatig aktiewerkje, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Genoeg aktie en spektakel, vakkundig in beeld gebracht (alhoewel je de rode verfwolkjes bij iedere kogelinslag snel zat bent), maar het overdreven patriottisme, de vlakke personages en de hol klinkende dialogen doen het geheel geen goed. Had met een beter script zeker meer ingezeten.

12 Years a Slave (2013)

Alternatieve titel: Twelve Years a Slave

4,0
Meeslepende film, soms wat aan de theatrale kant, handelend over de succesvolle zakenman Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), die op slinkse wijze verkocht wordt als slaaf aan de eigenaar van een katoenplantage. Weinig verrassingen qua verhaalverloop, maar de cast is indrukwekkend (vooral Michael Fassbender is subliem) en er valt te genieten van erg mooi camerawerk. Producent Brad Pitt duikt tegen het einde op in een nogal overbodig bijrolletje.

127 Hours (2010)

4,0
Uitstekende film, 'based on a true story', voorzien van een mooie en gelukkig niet opdringeringe boodschap. Franco is perfect gecast als de egocentrische flierefluiter die geconfronteerd wordt met zichzelf op het letterlijke en figuurlijke dieptepunt van zijn leven. Boyle's regie is wederom energiek en aanstekelijk; het camerawerk van zijn vaste cameraman Anthony Dodd Mantle inventief en zeer fraai. De levendige montage en de goed samengestelde soundtrack zorgen er tenslotte voor dat het beperkte gegeven in ieder geval niet resulteert in een beperkte film. Doet hier en daar denken aan het eveneens indrukwekkende Touching The Void.

13 (2010)

3,5
Redelijk geslaagde remake, al blijft het origineel superieur. Toegevoegde elementen werken slechts sporadisch; het subplot met Mickey Rourke en Curtis '50 Eurocent' Jackson is aan de vage kant, net als dat met de politieagenten. Meest onvergeeflijke nieuwe detail is de openingsscene, waarin een groot deel van het verrassingselement om zeep wordt geholpen. Erg jammer. De cast is degelijk maar uiteindelijk niet heel bijzonder. Riley is een poor man's Di Caprio in de hoofdrol. De supporting cast is interessanter, met oa Michael Shannon en Alexander Skarsgard. Al met al niet slecht, maar als je beide films nog niet kent zou ik absoluut voor het meer mysterieuze en spannender opgebouwde origineel gaan.

13 Hours (2016)

Alternatieve titel: 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

4,0
Verrassend sterke en spannende film van Michael Bay, gebaseerd op een waargebeurd incident in Libië in 2012. Oké, de film is enigszins aan de patriottische kant en de schetsmatige personages zijn amper uit elkaar te houden, maar visueel steekt de film piekfijn in elkaar. Camerawerk en montage zijn eersteklas en de aktiescenes zijn geweldig. Vooral de lange nachtelijke auto-achtervolging door de straten van Benghazi is knap in beeld gebracht en ijzingwekkend spannend. Uiteraard wordt er ook weer genoeg opgeblazen. Het is en blijft tenslotte een Michael Bay-film.

1917 (2019)

4,0
Bijzonder knap in elkaar gezette oorlogsfilm, schitterend qua cameravoering en production design, maar net iets te zelfbewust en traag om echt indruk te maken. We hebben het qua onderwerp ook allemaal wel eens eerder en beter gezien. Niettemin imposant, vooral door de enorm lange, complexe takes die het gevoel geven dat de film in één keer is opgenomen. Probleem is wel een beetje dat je continu zit te kijken met de gedachte "hoe hebben ze dat in godsnaam gedaan", in plaats van op te gaan in de gebeurtenissen.

1922 (2017)

3,5
Prima verfilming van een kort verhaal van Stephen King, fraai in elkaar gezet door regisseur Zak Hilditch, eerder verantwoordelijk voor het eveneens sterke These Final Hours. Mooie rol van Thomas Jane, een klein maar venijnig plot en een flinke reeks nasty bloederige scenes maken deze Netflix-original tot een aangenaam horror-feestje.

2 Coelhos (2012)

Alternatieve titel: Two Rabbits

3,5
Ultrakinetisch in beeld gebrachte braziliaanse misdaadfilm, compleet met animatiefragmenten, flashbacks en slowmotion aktiescenes. De combinatie van complexe verhaalstructuur en cool in beeld gebrachte aktiescenes doet sterk denken aan Guy Ritchie's Snatch, alleen maakt regisseur Alfonso Poyart het hier nog bonter. Het resulteert in een chaos van jewelste, overweldigend maar helaas lang niet altijd boeiend. Tegen het einde wint de film gelukkig wel aan kracht, vooral wanneer één en ander wat serieuzer wordt.

2 Days in Paris (2007)

Alternatieve titel: Deux Jours à Paris

3,0
Slechts twee dagen in Parijs is blijkbaar toch nog te lang om met deze vermoeiende personages door te moeten brengen. Wat een oeverloos geleuter zeg. Verwacht geen Before Sunrise-achtige romantische perikelen, ondanks het min of meer identieke thema en de aanwezigheid van Julie Delpy. Dit is meer Woody Allen qua sfeer, vooral door het eindeloze geklaag van Adam Goldberg (die hier overigens wel op dreef is), maar dan zonder de spitsvondige ironische humor. Alles is hier gewoonweg of te flauw of te vergezocht. Belangrijkste minpunt is echter dat de personages niet sympathiek zijn en amper tot de verbeelding spreken.

2 Fast 2 Furious (2003)

3,0
Herzien op blu-ray. Met afstand het minste deel van de franchise, waarin Vin Diesel node gemist wordt. Niet alleen dat- de plot is erg standaard, net als de visuele aanpak van het geheel. Qua aktiescenes is de film ook slechts sporadisch de moeite waard. Paul Walker vind ik doorgaans best een leuke akteur, maar hier bakt hij er weinig van. Op basis van dit eerste vervolg zou je niet verwachten dat de franchise het zo lang zou volhouden. Maar, eerlijk is eerlijk, direct hierna werden de films steeds wat beter.

2 Guns (2013)

Alternatieve titel: Two Guns

3,5
Regisseur Baltasar Kormakur wist me aangenaam te verrassen met zijn vorige film, de sfeervolle aktiethriller Contraband. Helaas is dit niet van hetzelfde laken een pak. De hele opzet en uitwerking van 2 Guns doet wat gedateerd en geforceerd aan. Nergens weet de film echt te boeien; echt grappig wil het ook maar niet worden. Dat de film toch het aankijken waard is, is voornamelijk te danken aan de chemie tussen Washington en Wahlberg. Zij weten er nog wel iets van te maken en tillen het geheel naar een iets hoger niveau met hun aanstekelijke spel. Kormakur is een degelijke regisseur en brengt alles spectaculair in beeld, maar met een dergelijk vlak script blijft het gewoonweg behelpen.

2010 (1984)

Alternatieve titel: 2010: The Year We Make Contact

3,5
Ambitieus vervolg, minder filosofisch en intrigerend, maar qua visuele aanpak en plot zeker de moeite waard. Degelijke cast ook. De special effects kunnen er uiteindelijk nog verrassend goed mee door, met een bijzonder fraai ruimteschip en heel wat complexe scenes, zeker voor die tijd. Ondergewaardeerde film derhalve, wat mij betreft.

20th Century Women (2016)

4,0
Fijne derde film van regisseur Mike Mills, die langzaam maar zeker een imposant oeuvre begint op te bouwen. Ook deze film beschikt over een subtiel, opmerkzaam script en een indrukwekkende cast. Alles ontvouwt zich lekker rustig, waarbij flink de tijd wordt genomen voor uitgebreide, zeer sterk uitgewerkte dialoogscenes, die vaak erg grappig zijn. Heerlijk om weer eens een regisseur aan het werk te zien die niet de neiging voelt om alles stuk te knippen in de montagekamer.

21 Jump Street (2012)

3,5
Vermakelijke update van de gelijknamige jaren '80 tv-serie, met Jonah Hill en Channing Tatum goed op elkaar ingespeeld in de hoofdrollen. Het script is duidelijk van het kaliber 'hit and miss', maar gelukkig overheersen de leuke momenten. Tegen het einde is de rek er wel een beetje uit en moet humor plaatsmaken voor een aantal langdradige achtervolgingsscenes. Ice Cube is erg grappig in een bijrol als politiechef en uiteraard duikt een bepaald persoon nog op in een cameo.

22 July (2018)

Alternatieve titel: One of Us

3,5
Te lange verfilming van het waargebeurde drama op het eiland Utoya, met noorse akteurs die engels spreken en een nadruk op de nasleep. Best goed gedaan allemaal en de cast is degelijk genoeg, maar na het intense begin slepen de gebeurtenissen zich maar een beetje voort. En de personages blijven qua uitwerking een beetje aan de oppervlakte hangen. Jammer, want een dergelijk docudrama lijkt geknipt te zijn voor regisseur Paul Greengrass. De voor hem zo typerende nerveuze montage ontbreekt gelukkig grotendeels, maar de film is ondanks het heftige onderwerp niet overal even boeiend.

22 Jump Street (2014)

3,0
De rek is er nu al uit bij dit tweede deel. De chemie tussen Jonah Hill en Channing Tatum is ditmaal een stuk minder en de hele film is gewoonweg niet zo leuk en vindingrijk als het eerste deel. Gelukkig zijn er hier en daar wel wat geslaagde grappen en de grotere rol van Ice Cube pakt goed uit. Verder is het allemaal behoorlijk fantasieloos en geforceerd. De eindcredits zijn overigens wel behoorlijk geniaal.

22 Mei (2010)

Alternatieve titel: 22nd of May

3,0
Tegenvaller van regisseur Mortier. De film is statisch en aan de saaie kant, ondanks de visueel zeer fraaie vormgeving. De film werkt nogal vervreemdend, deels door de droomachtige kwaliteit van het geheel, deels door de surrealistische dialogen en situaties. Het karige verhaaltje weet in ieder geval niet te boeien; dit had waarschijnlijk beter gewerkt als korte film.

24 Hours to Live (2017)

3,5
Prima aktiefilmpje met Ethan Hawke in vorm in de hoofdrol, een redelijk plot en een grote reeks opwindende, bijzonder kunstig in beeld gebrachte aktiescenes. Wat dat laatste betreft doet de film zelfs wel wat denken aan The Raid, al wordt dat niveau slechts sporadisch gehaald. Het ziet er allemaal evenwel erg fraai en vooral overtuigend uit. Een aangename verrassing, al met al. En een leuk bijrolletje van Rutger Hauer om het in stijl af te maken.

3 (2010)

Alternatieve titel: Drei

3,0
Wisselvallige film, bij vlagen saai en pretentieus, maar hier en daar ook onderhoudend en interessant. Regisseur Tykwer heeft veel zinnige dingen te zeggen maar hij slaat soms door in zijn stylering en de uitwerking van het gegeven had wel iets meer humor kunnen gebruiken. De film is ook iets te lang. De cast is redelijk goed, maar de personages worden nooit echt overtuigende mensen van vlees en bloed. Het blijft allemaal aan de wat gekunstelde kant. De titel zegt het al: drie sterren voor deze drei.

3 Days to Kill (2014)

3,0
Zal het ooit iets gaan worden met regisseur McG? Met zo'n naam scoor je natuurlijk al geen punten en zijn oeuvre tot nu toe is op zijn zachtst gezegd dubieus. Ook deze film, gebaseerd op een nogal anoniem script van Luc Besson, is niet best. Een soort aktiekomedie met dramatische elementen. De aanwezigheid van Kevin Costner geeft de film enige meerwaarde, net als de altijd appetijtelijke Amber Heard, hier ultra-hot maar amper serieus te nemen in een meer dan belachelijke rol. De film spring allerlei kanten op en mist focus, waardoor het resultaat vlees noch vis is. Matte, stukgemonteerde aktiescenes, flauwe humor en weinig boeiend huiselijk drama. Een film van McG.