menu

Hier kun je zien welke berichten james_cameron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

V.I.P. (2017)

Alternatieve titel: Beuiaipi

3,5
Heftige, behoorlijk lugubere thriller over een noord-koreaanse seriemoordenaar die asiel zoekt en krijgt in het zuiden. Daar lopen de zaken echter al snel volledig uit de hand. Goed gemaakt en gespeeld, met veel brute aktiescenes en nare bloederige toestanden. Vooral de massaslachting aan het begin van de film is niet voor tere zieltjes. De derde prima film van regisseur Hoon-Jung park die ik zag, na The Witch: Part 1 en The Tiger. Duidelijk een talent om in de gaten te houden.

V/H/S (2012)

3,0
Interessant project, waarbij negen verschillende regisseurs betrokken zijn. De film betreft een verzameling van found-footage filmpjes, losjes bij elkaar gehouden door een simpele raamvertelling. Alle filmpjes hebben aspecten die creepy en fascinerend zijn, maar als geheel is de film flink te lang en niet bijster boeiend. Bijna twee uur lang naar extreem schokkerige cameravoering kijken is ook niet bepaald aan te raden. Gelukkig zijn er hier en daar inventieve momenten om de aandacht er nog net bij te kunnen houden. Sporadisch zijn de filmpjes best ranzig, overigens, met veel naakt en smerig in beeld gebracht geweld. Tja, die goede oude VHS-tijd...

V/H/S/2 (2013)

Alternatieve titel: S-VHS

3,0
Net als het eerste deel nogal 'hit and miss', al is het meer 'miss' ditmaal. Het filmpje 'Safe Haven', geregisseerd door Gareth 'The Raid' Evans torent met kop en schouders boven de rest uit. Daarin wordt precies de juiste toon getroffen en qua smerige bloederige special effects kom je flink aan je trekken. De rest van de filmpjes is sporadisch effectief, maar er zijn te weinig enge momenten en alles is eigenlijk veel te flauw en vergezocht. Het lijkt erop dat de slim gevonden gimmick al weer is uitgewerkt.

Vacas (1992)

Alternatieve titel: Cows

4,0
Indrukwekkende debuutfilm van Medem, met een poëtische, magisch realistische sfeer. Mooi uitgewerkt verhaal, rustig verteld. Visueel een lust voor het oog, met prachtig camerawerk. Hier en daar ook een aantal beklemmende, haast horror-achtige momenten. De sfeervolle soundtrack draagt flink bij aan de unieke sfeer. Op dvd ziet de film er prima uit; vooral het intense kleurgebruik komt beter over dan ooit.

Vacation (2015)

3,5
Overmand door nostalgie toch maar gekeken en wat blijkt: helemaal zo slecht nog niet. De personages zijn sympathiek genoeg en het script bevat heel wat geslaagde grappen. Ik moet toegeven dat ik vaak flink moest lachen. Daar staat dan weer een reeks momenten tegenover die absoluut niet werken (zoals die scene met de vier parkwachters), maar goed, de mindere momenten nemen we dan maar op de koop toe. De cast heeft er zin in en vooral Christina Applegate is erg leuk. Tegen het einde draven zelfs Chevy Chase en Beverly D'Angelo op, om deze trip down memory lane compleet te maken.

Valentine's Day (2010)

3,0
Verbazingwekkend vlakke romcom, zeker gezien de imposante (maar hier grotendeels verspilde) cast. Net als Alles Is Liefde is dit een herbewerking van het superieure Love Actually; ook ditmaal wordt de magie niet hervonden. Sommige plotlijntjes zijn best leuk, maar zeker 50% van de film bestaat uit lullige, flauwe scenes die amper bestaansrecht hebben. Bepaalde scenes zijn zelfs pijnlijk slecht. De leuke cast probeert er nog iets van te maken (debuterend popster Taylor Swift is bijvoorbeeld erg grappig), maar het geheel wil maar niet vlammen. Alarmerende middelmaat is het resultaat.

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Alternatieve titel: Valerian

3,0
Een kleurrijk rommeltje, dit bonte maar tegelijkertijd erg fletse SF-avontuur van regisseur Luc Besson. Het gaat al fout met de casting. Dane DeHaan is misplaatst in de hoofdrol, net als Cara Delevinge. De chemie tussen de twee laat zwaar te wensen over. De plot is aan de infantiele kant en kent weinig spannende en/ of opwindende momenten. Visueel bij vlagen indrukwekkend, maar vaak is het gebruik van CGI te overdadig en vooral te doorzichtig. Al met al een flinke tegenvaller. Wanneer een paaldans-act van Rihanna één van de spaarzame hoogtepunten is weet je dat een film in moeilijkheden verkeert.

Valhalla Rising (2009)

3,5
Deels fascinerend, deels saai, dus typisch een film van de altijd eigenzinnige regisseur Nicolas Winding Refn. Niet zijn beste werk, daar is het plot te abstract en te summier voor, maar qua sfeer en camerawerk valt er veel te genieten. De subtiele, dreigende score is ook goed gedaan. Bizarre hoofrol van Mikkelsen. Wat is die hier toegetakeld. Het extreme geweld zal wellicht wat aktiekijkers lokken, maar die zullen uiteraard bedrogen uitkomen. Dit is een bijna hypnotiserende, surrealistische trip waar je zelf betekenis aan moet geven.

Vallanzasca: Gli Angeli del Male (2010)

Alternatieve titel: Vallanzasca - Angel of Evil

3,5
Na het sterke Romanzo Criminale uit 2005 een vergelijkbare misdaadfilm van regisseur Michele Placido, die ik nog ken als akteur uit de italiaanse maffia-serie La Piovra. Net als in Romanzo Criminale is Kim Rossi Stuart (als akteur een soort kruising tussen Sean Penn en Robert De Niro) hier de hoofdrolspeler. De film is niet overal even overtuigend en/ of boeiend, hetgeen vooral te wijten is aan de rommelige, te snelle montage, waardoor het verhaalverloop vaak te hak-op-de-tak is. De vervelende en eenzijdige soundtrack helpt ook niet. Begint en eindigt gelukkig wel sterk.

Vals im Bashir (2008)

Alternatieve titel: Waltz with Bashir

4,0
Indrukwekkende geanimeerde documentaire over het verwerken van oorlogstrauma's. Prachtige, redelijk eenvoudige, maar zeer sfeervolle animatie, ondersteund door een eersteklas soundtrack. De film zit zeer intelligent in elkaar en heeft zinnige dingen te melden. Je kunt je vraagtekens zetten bij het gebruik van echte beelden in de laatste minuten, maar dan heeft de film zijn kracht al bewezen.

Vanishing on 7th Street (2010)

Alternatieve titel: The Vanishing

3,0
Teleurstellende apocalyptische thriller/ horrorfilm, met een gegeven dat wellicht beter had gewerkt voor een tv-serie als The Twilight Zone. Het is in ieder geval te dun om een film van anderhalf uur boeiend te houden. De sfeer is niet dreigend genoeg, het script is te praterig en de personages zijn te statisch. Christensen is redelijk goed in de hoofdrol, dat wel. Hier en daar een effectieve creepy scene, maar de film als geheel is te verwaarlozen.

Varg Veum - Bitre Blomster (2007)

Alternatieve titel: Varg Veum - Bitter Flowers

3,5
Verdienstelijke eerste film gebaseerd op de boeken van schrijver Gunnar Staalesen. Hoofdrolspeler Varg Veum is een rechtvaardige maar nogal onconventionele en bij vlagen zelfs onsympathieke privé-detective, goed neergezet door Trond Espen Seim. De plot is niet bijster complex, maar wel onderhoudend en bij vlagen erg spannend. Fraai in beeld gebracht ook. Al met al smaakt het wel naar meer.

Varg Veum - Din til Døden (2008)

Alternatieve titel: Varg Veum - Yours until Death

3,5
Derde film met prive-detective Veum in de hoofdrol. Ditmaal een iets persoonlijker verhaal, minder spannend, maar wel boeiend. De reeks blijft interessant, maar ik hoop wel dat de plotlijnen in de volgende delen wat meer complex en intrigerend worden. Hier is de plot acceptabel, maar op gegeven moment ben je als kijker wel toe aan iets stevigere kost.

Varg Veum - Falne Engler (2008)

Alternatieve titel: Varg Veum - Fallen Angels

4,0
Vierde deel uit de reeks en wat mij betreft de beste Veum tot nu toe. Het verhaal is spannend en zit goed in elkaar, iets dat in eerdere delen minder het geval was. De regie van Morten Tyldum (later verantwoordelijk voor het uitstekende Headhunters) is ook dik in orde. Het personage van Trond Espen Seim is ditmaal wat minder obstinaat en bot, wat dan wel weer jammer is, maar goed, hij blijft leuk om naar te kijken.

Varg Veum - Tornerose (2008)

Alternatieve titel: Varg Veum - Sleeping Beauty

3,5
Onderhoudend tweede deel uit de misdaadreeks, iets minder dan het eerste qua plot, maar acceptabel genoeg. Trond Espen Seim is weer lekker bot en recht voor zijn raap in de hoofdrol. Benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen gedurende de rest van de serie. Wederom netjes en sfeervol in beeld gebracht, iets dat het ontbreken van echte spanning enigzins compenseert.

Vault, The (2017)

Alternatieve titel: The Trust

3,5
Redelijke mengeling van misdaadfilm en horror, een beetje a la From Dusk Till Dawn, maar dan heel wat meer ingetogen en kleinschalig. Niet slecht gedaan al met al, met een aantal effectieve momenten en degelijk akteerwerk, maar uiteindelijk te weinig onderscheidend. Het flauwe einde helpt niet bepaald.

Veil, The (2016)

3,0
Ik schrok me één keer werkelijk kapot, maar dat is dan ook het enige memorabele aan deze nogal rommelige en dik aangezette horrorfilm over een sekte die in de jaren '80 collectief zelfmoord pleegt. Dertig jaar later blijkt er nog activiteit te zijn op de plaats delict. Thomas Jane doet het goed als de verknipte sekteleider, maar de rest van de cast is volstrekt anoniem. De gebeurtenissen zijn ook niet bepaald boeiend. Tegen het einde wordt alles steeds vager en slapper, tot de boel finaal van de rails gaat in de stupide climax.

Velvet Buzzsaw (2019)

3,0
Maffe film, erg onevenwichtig en overdreven, maar tegelijkertijd best origineel en inventief. Het begin is erg slecht en doet vrezen voor een pretentieuze mislukking, maar gelukkig wint de film gaandeweg aan kracht. De mengeling van dik aangezette satire en surrealistische horror werkt absoluut niet overal even goed, maar er zijn een aantal effectieve scenes, vooral naar het einde toe. Jammer dat de bizarre personages amper tot de verbeelding spreken en het geheel te vaag blijft.

Venom (2018)

3,5
Een beetje een rommeltje, maar best vermakelijk. Tom Hardy gaat in ieder geval helemaal los in de hoofdrol. Soms is dat misplaatst, soms hilarisch, vooral in de scenes met zijn monsterlijke alter ego. Daar had ik wel meer van willen zien. De opbouw van de film is helaas veel te lang en de rol van Michelle Williams waardeloos, maar op gegeven moment komt de vaart er goed in en stoomt de boel lekker door naar de spectaculaire finale. Uiteindelijk niet heel onderscheidend en binnen het Marvel Universum niet meer dan een middenmoter, maar net leuk genoeg.

Venus (2006)

3,5
Kleine, mooi gespeelde film over een akteur op leeftijd (Peter O'Toole) die een erotisch geladen vriendschap aangaat met een tiener die bij zijn beste vriend komt inwonen. Het Lolita-achtige gegeven wordt geloofwaardig en subtiel uitgewerkt; nergens verzandt de film in platte en/of ranzige toestanden. O'Toole is geweldig als cynische geile ouwe bok. De film heeft zinnige dingen te melden en is vaak erg grappig. Naar het einde toe ook behoorlijk aangrijpend.

Vénus à la Fourrure, La (2013)

Alternatieve titel: Venus in Fur

3,0
Deze toneelmatige verfilming van het gelijknamige boek is precies dat: matig toneel. De film begint aanvankelijk best grappig en sexy en Amalric en Seigner hebben er duidelijk zin in, maar gaandeweg beginnen de dialogen vast te lopen in oeverloos slap gelul en is de lol er snel af. Het geheel sleept zich vervolgens naar een pretentieus einde. Kleine kans overigens dat je het einde haalt; tegen die tijd slaap je vast al.

Vergeet Me Niet (2002)

Alternatieve titel: Vergeet Mij Niet

3,5
Fraaie documentaire van regisseur Michiel Van Erp, waarin langzaam maar zeker een beeld ontstaat van een bijzondere zangeres die, naarmate het einde van haar carrière dichterbij komt, steeds eenzamer en meer verbitterd wordt. Tragikomisch en fascinerend, zoals de meeste docu's van Van Erp.

Verónica (2017)

Alternatieve titel: Veronica

3,0
Middelmatig horrorfimpje, dat te lijden heeft onder een gebrek aan plot. Qua sfeer en vormgeving zit het wel snor en het akteerwerk is ook in orde, maar het script biedt amper interessante invalshoeken en heeft weinig te melden. Regisseur Paco Plaza weet best hoe hij een eng sfeertje moet neerzetten en hij brengt één en ander overtuigend in beeld, maar uiteindelijk is het allemaal net iets te dun en voorspelbaar.

Versailles (2008)

3,5
Niet bijster boeiend, dit rustig uitgewerkte drama over de vijfjarige Enzo die door zijn zwervende moeder wordt achtergelaten bij een dakloze man die in het bos leeft (Guillaume Depardieu), maar net interessant en onderhoudend genoeg. Het troosteloze bestaan aan de rand van de samenleving wordt overtuigend in beeld gebracht en er wordt goed spel geleverd. Naar het einde toe wint de film ook aan emotionele kracht. En dat jochie met zijn grote donkere ogen is vertederend.

Veteran, The (2011)

3,0
Vlakke, qua plot en personages behoorlijk slecht uitgewerkte aktiethriller. Met de sfeer (lekker grimmig) en de aktiescenes (bloederig) zit het gelukkig wel snor, waardoor de film het aanzien nog net waard is. En Kebbell is overtuigend in de hoofdrol. De subtiele soundtrack draagt absoluut bij aan het neerzetten van de juiste sfeer, vooral in het begin van de film. Tegen het einde gaat alles helaas ten onder in een nogal nihilistische orgie van geweld. Het plot kent interessante elementen, maar het is allemaal net iets te ongeloofwaardig.

Vi Är Bäst! (2013)

Alternatieve titel: We Are the Best!

3,5
Regisseur Lukas Moodysson is ruim tien jaar het spoor behoorlijk bijster geweest, maar maakt met dit luchtige drama een welkome comeback naar het genre waar hij zo goed in is. Drie niet-populaire tienermeisjes vormen in 1982 in Stockholm een kansloze punkband en proberen enthousiast om samen memorabel songmateriaal te schrijven, daarbij geïnspireerd door de ergernissen uit hun schoolleven. Moodysson weet aan zijn hoofdrolspelers natuurlijk en sympathiek spel te ontlokken en de film is charmant, geestig en treffend. Hopelijk heeft hij zijn draai nu weer gevonden.

Vice (2018)

3,5
Inhoudelijk niet heel boeiend helaas, mede door het feit dat Dick Cheney filmisch gewoonweg niet zo'n charismatisch figuur is. Christian Bale doet zijn best onder een enorme laag imposante makeup maar kan niet voorkomen dat zijn personage eigenlijk meer op zijn plaats zou zijn in een bijrol. De film om hem heen is gelukkig levendig en onderhoudend genoeg, met een uitstekende supporting cast en hier en daar wat maffe intermezzo's, net als in Adam McKay's eerdere (en betere) The Big Short.

Victor Frankenstein (2015)

4,0
Vlotte, energieke herinterpretatie van het Frankenstein-verhaal, met veel nieuwe invalshoeken en twee leuke hoofdrolspelers. Verzorgd in elkaar gezet, met heel mooi production design en overtuigende special effects. Het tempo ligt wellicht iets te hoog en de gebeurtenissen zijn wel erg opgefokt gezien het onderwerp, maar onderhoudend en meeslepend is de film zeer zeker.

Victoria (2015)

3,5
Redelijk geslaagd misdaaddrama dat behoorlijk saai en langdradig begint, maar na ongeveer een uur spannend en intens uitpakt. Meest bijzondere aspect van de film is natuurlijk dat alles in één take is opgenomen. Wanneer je daar goed over nadenkt, vooral over de logistieke uitdagingen die dit ongetwijfeld met zich mee heeft gebracht, groeit het respect voor de filmmakers enorm en vergeef je al snel de minpunten. Wat een klus moet dit zijn geweest, niet normaal. Qua plot niet meer dan een ruime voldoende, maar als staaltje van technisch kunnen een absoluut meesterwerk.

Victoria & Abdul (2017)

Alternatieve titel: Victoria and Abdul

3,0
Losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal is dit een vermakelijk maar vaak te flauw en luchtig drama geworden, met evenwel een uitstekende cast. Hier en daar wat rake emotionele momenten en qua aankleding ziet het er allemaal piekfijn uit, maar inhoudelijk is de film aan de dunne kant en de personages zijn nogal karikaturaal uitgewerkt. Gemengde gevoelens dus.