menu

Hier kun je zien welke berichten james_cameron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Alternatieve titel: E.T.

4,5
Herzien op blu-ray. Nog steeds een ijzersterke en onverwoestbare SF-klassieker, op wat schoonheidsfoutjes na. Zo zijn de special effects meer gedateerd dan in bijvoorbeeld Spielberg's eerdere Close Encounters Of The Third Kind en ziet het ruimteschip er erg lelijk uit. Meer een vliegende theepot. Op emotioneel niveau weet de film echter nog steeds moeiteloos te scoren. En niemand ontlokt zulke sterke prestaties aan kinderen als Steven Spielberg.

Eagle Eye (2008)

3,5
Vlot gemaakte aktiethriller met een aardig (hoewel nogal vergezocht) plot. Goed gefilmd en gemonteerd en de altijd betrouwbare LaBeouf zet een overtuigende hoofdrol neer, maar dit neemt helaas niet weg dat alle personages vrij vlak en oninteressant zijn. Best spannend en onderhoudend over het geheel genomen, al was iets meer diepgang welkom geweest.

Eagle Huntress, The (2016)

Alternatieve titel: Eagle Huntress

3,5
Fraai in beeld gebracht portret van Aisholpan, een dertienjarig meisje dat leeft als een nomade in Mongolië en door de documentairemakers wordt gevolgd tijdens haar training om 'adelaar-jager' te worden. Regisseur Otto Bell weet zijn onderwerp visueel aantrekkelijk in beeld te brengen, maar inhoudelijk wil de documentaire niet echt van de grond komen. De motivatie en gedachtenwereld van Aisholpan blijft helaas grotendeels onbelicht. Mooi om naar te kijken derhalve, maar vrij oppervlakkig. De sporadische voiceover van actrice Daisy Ridley voegt bar weinig toe.

Eagle, The (2011)

3,0
Vlakke en saaie avonturenfilm, een flinke tegenvaller van regisseur Macdonald. Tatum en Bell zijn beiden matig en het script mist spanning en focus. Visueel is het ook al niet interessant, ondanks het degelijke camerawerk van Anthony Dod Mantle. Het begin is nog wel veelbelovend, maar na krap een half uur zakt het geheel onherroepelijk in. De aktiescenes zijn daarnaast rommelig geënsceneerd en worden steevast afgeraffeld. Tegen het einde is de rek er al helemaal uit.

Earth: One Amazing Day (2017)

Alternatieve titel: Earth: Een Onvergetelijke Dag

4,0
Gelukkig niet slechts een compilatie van spectaculaire scenes uit de BBC serie Planet Earth II. Hier en daar is indrukwekkend aanvullend materiaal toegevoegd, zodat de documentaire ook interessant is voor die mensen die de serie reeds kennen. De voice-over van Robert Redford is helaas erg vlak en saai; waarom men niet wederom David Attenborough heeft gebruikt is een raadsel. De overweldigende beeldenpracht maakt echter veel goed.

East, The (2013)

4,0
Spannende en voor het grootste deel intelligent uitgewerkte thriller, waarin een agente (de mooie Brit Marling) infiltreert in een radicale milieu-organisatie. De plot wordt intrigerend en genuanceerd uitgewerkt, net als de personages. De film weet heel slim de gevoelens van de kijker te bespelen. Niets is zwart/ wit, waardoor de film grotendeels onvoorspelbaar is, iets dat wel zo prettig is bij een thriller. Jammergenoeg zijn er richting eindstreep wel wat ongeloofwaardige ontwikkelingen, waardoor de impact van het geheel iets afneemt. Niettemin een sterke film, met prima spel van de eersteklas cast.

Eastern Promises (2007)

4,0
Inderdaad een wat voorspelbaar plot, maar qua sfeer en akteerwerk dik in orde. Persoonlijk zie ik Cronenberg liever bezig met horror, maar dit soort misdaadfilms is aan hem goed besteed. Mortensen is uitstekend in een onderkoelde rol; Watts is wat vlakjes en Cassel degelijk maar iets te uitbundig. Hoogtepunt is absoluut de gruwelijke vechtscene in de sauna.

Easy A (2010)

3,0
Vermakelijke maar nogal overdreven high school komedie. Emma Stone is perfect gecast, de film is zeer vlot gemaakt en de dialogen zijn best grappig, maar het script weet niet te overtuigen. Het voelt te gekunsteld aan. Daarnaast zijn er gewoonweg te veel flauwiteiten, met als absoluut dieptepunt de gesimuleerde seksscene. Tenenkrommend. Wel een aantal leuke verwijzingen naar de jaren '80 films van John Hughes, die dit soort onderwerpen beter en vooral subtieler aanpakte.

Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex, Drugs and Rock 'n' Roll Generation Saved Hollywood (2003)

3,5
Onderhoudende documentaire, vol geweldige film- en interviewfragmenten. De focus ligt op de ondergang en uiteindelijke wederopstanding van het studiosysteem, met daartussen de zeer interessante jaren '70, toen de regisseurs het nog voor het zeggen hadden in Hollywood. Minpunt van de docu is het roddel-achtige karakter ervan, met veel aandacht voor de affaires en verslavingen van de betrokken personen. Ongetwijfeld relevant, maar hierdoor krijgt alles wel een wat negatief karakter. Verder een goed gemaakte documentaire, met een wat bedeesde voice-over van William H. Macy.

Eat Pray Love (2010)

3,0
Veel te lang uitgesponnen zweverig drama. De achteloze kijker wordt vergast op veel tegelspreuken en fortune cookies-wijsheden. De boel wordt enigzins gered door het degelijke akteerwerk van Roberts en fraaie bijrollen van Richard Jenkins en Javier Bardem. Bepaalde emotionele momenten zijn ook mooi, maar grotendeels blijft alles maar een beetje voortkabbelen en aan de oppervlakte hangen. Het verhaaltje is ook veel te dun om de lange speelduur te rechtvaardigen.

Eclipse, The (2009)

3,5
Fijn, sfeervol filmpje, klein opgezet en karig qua plot, maar flink geholpen door de drie hoofdrolspelers. De altijd betrouwbare Hinds is sympathiek in de hoofdrol. Het bovennatuurlijke aspect van de film wordt er een beetje met de haren bijgesleept, maar gezegd moet worden dat de schrikeffecten bijzonder, tja, effectief zijn. Uitleg ontbreekt en uiteindelijk stelt het allemaal niet bijster veel voor, maar het geheel is net onderhoudend genoeg.

Eddie the Eagle (2016)

4,0
Onweerstaanbare feelgood-movie, vaak erg grappig, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eddie Edwards, de talentloze schansspringer die alles in het werk stelt om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988. Taron Egerton is uitstekend (en vrijwel onherkenbaar) in de hoofdrol en er is een geweldige bijrol weggelegd voor Hugh Jackman als coach tegen wil en dank. Regisseur Dexter Fletcher weet precies de juiste toon te treffen en levert een vlotte, zeer onderhoudende film af.

Edge of Seventeen, The (2016)

4,0
Erg leuke coming of age komedie, heerlijk wrang en recht voor zijn raap van toon. Hailee Steinfeld is perfect in de hoofdrol, maar ook de supporting cast is prima, met een hilarische rol voor Woody Harrelson. Grootste pluspunt is het intelligente en vaak erg grappige script, vol scherpe observaties. De personages zijn tevens goed uitgewerkt en cliche's worden voor het grootste gedeelte vermeden. Binnen het genre een absolute topper.

Edge of Tomorrow (2014)

Alternatieve titel: Live Die Repeat: Edge of Tomorrow

4,0
Groundhog Day meets Starship Troopers! Energieke, inventieve SF-film met een hoog tempo, een leuk plot en een verrassende rol van Tom Cruise. Grappig om te zien hoe hij gedurende de film evolueert van lafaard tot stoere aktieheld. De special effects zijn eersteklas en zijn subliem geïntegreerd in de vele opwindende aktiescenes. Fijn om weer eens een blockbuster te zien die beschikt over een aantal ideeën achter al het spektakel. Min of meer geflopt derhalve, dat spreekt voor zich.

Education, An (2009)

3,5
Aangename, onderhoudende 'coming of age' film met een indrukwekkende hoofdrol van nieuwkomer Mulligan. De film zelf is qua plot niet heel erg bijzonder, maar het leuke tijdsbeeld en de voorbeeldige akteerprestaties van de hele cast maken het toch de moeite waard. Vooral de rol van Alfred Molina als Mulligan's vader is fantastisch. Uiteindelijk is de film iets te lichtgewicht en vrijblijvend om echt indruk te maken.

Efter Brylluppet (2006)

Alternatieve titel: After the Wedding

4,5
Prachtige film, aangrijpend en meeslepend. Mooi geconstrueerd, met fantastisch camerawerk en een doeltreffend gebruik van close-ups. De cast is ook superieur, met Madsen uitstekend als altijd en geweldige rollen van Lassgard en de mooie Knudsen. Hier valt weinig negatiefs over te zeggen. Aanrader!

Eighth Grade (2018)

Alternatieve titel: The Coolest Girl in the World

3,5
Elsie Fisher is geweldig als nerveuze, onwennige tiener in dit onderhoudende tragikomisch werkje vol ongemakkelijke momenten. De film heeft qua plot en personages niet heel veel om het lijf en is soms wat dik aangezet, maar bevat net genoeg rake en oprecht aanvoelende scenes om indruk te maken. Leuke soundtrack ook. Ik weet niet of we van regisseur Bo Burnham meer gaan horen, maar van Elsie Fisher in ieder geval wel. Dat kan niet missen.

Ekusu Makina (2007)

Alternatieve titel: Appleseed Saga: Ex Machina

3,5
Nog iets mooier geanimeerd dan zijn voorganger, maar inhoudelijk wat meer voorspelbaar en voorzien van een dun verhaaltje. Zoals bij veel sequels moet het gebrek aan diepgang gecompenseerd worden door nog meer aktie en spektakel. Op dat vlak stelt de film dan ook zeker niet teleur (inclusief John Woo-achtige shootouts- geen verrassing daar de beste man producent van de film is), maar het voelt allemaal wat geforceerd en opgerekt aan.

Eldorado (2008)

3,5
Maffe belgische roadmovie met een aantal licht surrealistische momenten. Goed spel van Bouli Lanners (die de film tevens regisseerde) en Fabrice Adde. De ontluikende vriendschap tussen de twee vormt het hart van de film. Afwisselend grappig en subtiel aangrijpend.

Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films (2014)

4,0
Wie opgegroeid is in de jaren '80 kent natuurlijk de illustere filmmaatschappij Cannon, dat met grote regelmaat allerlei wanproducten op de mensheid losliet. Deze vaak hilarische documentaire richt zich op de twee grote mannen achter het logo, Menahem Golan en Yoram Globus. Met stijgende verbazing zie je hoe twee slimme zakenmannen zonder enig filmisch inzicht het heel ver hebben kunnen schoppen. De uiteindelijke val was natuurlijk onvermijdelijk, met Superman IV: The Quest For Peace en Masters Of The Universe als nagels aan de doodkist. De interviews met betrokkenen en collega's uit de filmwereld zijn (uiteraard) wat aan de cynische kant, maar de documentaire is lekker snel gemonteerd en de getoonde filmfragmenten zijn geweldig. En je hebt nu eindelijk de kans om één van de slechtste filmregisseurs ooit even in beeld te zien: Albert Pyun. Lijkt me wel een aardige gast, overigens.

Elementarteilchen (2006)

Alternatieve titel: Elementaire Deeltjes

3,5
De casting van de twee hoofdrollen is niet ideaal; Moritz Bleibtreu speelt iets te geforceerd en Christian Ulmen is iets te passief, maar afgezien daarvan is dit een mooie film over twee broers die op verschillende manieren te maken krijgen met een midlife-crisis. Vaak behoorlijk expliciet, zowel visueel als qua taalgebruik, maar gelukkig nergens vulgair en vaak erg grappig. Vanaf het moment dat de mooie Franka Potente en Martina Gedeck in beeld komen wordt de film ook steeds beter.

Elephant White (2011)

2,5
Rommelige, weinig interessante aktiefilm die keihard geweld koppelt aan allerlei zweverige spirituele toestanden. Hounsou mist het benodigde charisma om de film te dragen; Bacon is verspilt als maffe wapenhandelaar met een onbegrijpelijk fout accent. Hier en daar best wat aardige aktiescenes, maar de waardeloze dialogen en het gebrek aan een interessant plot doen het geheel al snel de das om. Tegenvaller van de regisseur van Ong-Bak.

Eli (2019)

3,5
Effectief horrorfilmpje dat heel wat verrassingen in petto heeft. Niet dat alle verhaalelementen even goed werken en hier en daar oogt het landhuis waar de film zich afspeelt erg nep, maar goed, overwegend is dit de moeite waard. De spanning wordt knap opgevoerd en er zijn veel rake enge momenten. Zoals zo vaak in dit genre ontspoort de boel een beetje richting het einde, maar al met al zeker niet verkeerd.

Eliza Graves (2014)

Alternatieve titel: Stonehearst Asylum

4,0
Gebaseerd op een kort verhaal van Edgar Allan Poe, The System Of Doctor Tarr And Professor Fether. Prima gotische thriller, met een lekker naargeestig sfeertje, fraaie decors en een eersteklas cast. Vooral Ben Kingsley krijgt weer eens de kans om volledig los te gaan. Het sterke script, dat vol verrassingen zit, helpt de boel ook flink op weg. Regisseur Brad Anderson komt op mij vaak over als een klusjesman die van alles aanpakt om de schoorsteen te laten roken, maar hier levert hij toch wel prima werk af.

Elle (2016)

3,5
De eerste franstalige film van Paul Verhoeven, maar verder op en top herkenbaar. Veel seks, bloed en geweld dus. En een weinig subtiele aanpak. Onderhoudend en best interessant, met een geweldige rol voor Isabelle Huppert, maar uiteindelijk toch niet helemaal bevredigend. Daar is de plot net iets te onbestendig voor.

Elle S'appelait Sarah (2010)

Alternatieve titel: Haar Naam Was Sarah

4,0
Mooie film, weinig mis mee. Wellicht iets te praterig en visueel niet erg dynamisch, een probleem bij veel boekverfilmingen, maar het script zit goed in elkaar en emotioneel weet de film toch wel doel te treffen. Goed gespeeld door de hele cast en fraai in beeld gebracht. Het emotionele hoogtepunt van de film zit op ongeveer een uur, maar ook de laatste drie kwartier weet het verhaal moeiteloos te boeien. Prachtig einde ook.

Elysium (2013)

3,5
Lichte tegenvaller van regisseur Neill Blomkamp, die met District 9 een origineel en visueel bijzonder sterk visitekaartje afleverde. Deze film ligt daar qua sfeer en stijl niet erg ver vanaf, maar Elysium is op ieder vlak minder overtuigend. Voornaamste probleem is de plot, dat bij vlagen erg simplistisch en voorspelbaar in elkaar steekt. De film heeft ideëen genoeg, maar de makers weten dit niet te vertalen naar een pakkend verhaal. Visueel is alles wederom dik in orde, met indrukwekkende special effects en prachtige desolate production design. Matt Damon is oké maar nogal anoniem in de hoofdrol.

Emergo (2011)

Alternatieve titel: Apartment 143

3,0
Middelmatige rip-off van Paranormal Activity en Poltergeist. Qua uitwerking van plot en personages aan de erg dunne kant, maar zoals zo vaak bij dit soort films is de getroffen sfeer wel behoorlijk creepy. Ook zijn er een aantal effectieve schrikmomenten. De verrassing is er inmiddels echter wel af en binnen het genre steekt dit absoluut niet boven het maaiveld uit. Op technisch vlak redelijk verzorgd, maar het akteerwerk stelt weinig voor en er zit werkelijk niets in de film dat we niet eerder (en beter) hebben gezien.

Emma (1996)

3,5
geplaatst:
Leuke Jane Austen-verfilming, grappig en luchtig, met een perfect gecaste Kate Beckinsale. De rest van de cast is overigens ook prima. Visueel nog niet zo tot in de puntjes verzorgd als bijvoorbeeld Pride And Prejudice en Sense And Sensibility (en inhoudelijk ook wel iets minder), maar niettemin een aangenaam en zeer vermakelijk werkje.

Enchanted Kingdom 3D (2014)

Alternatieve titel: Nature 3D

3,5
Prachtig camerawerk in deze natuurdocumentaire van de BBC over Afrika, maar we hebben het allemaal eerder en ook wel eens beter gezien. Op gegeven moment vindt verzadiging plaats, want hoe mooi je het ook in beeld brengt: het blijven dezelfde dieren en gebieden die we te zien krijgen. Maar goed, het zijn gelukkig wel geweldige dieren en hele mooie gebieden, dus valt er ook ditmaal veel te genieten. Op blu-ray ziet het er allemaal oogverblindend uit. De film is ingesproken door Humberto Tan, maar je kunt ook kiezen voor de originele voice-over van Idris Elba. Die klinkt heel wat beter.