• 143.072 films
 • 7.035 series
 • 21.328 seizoenen
 • 480.402 acteurs
 • 286.321 gebruikers
 • 8.223.611 stemmen
Avatar
 
banner banner

Efter Brylluppet (2006)

Drama | 120 minuten
3,84 1.132 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 120 minuten

Alternatieve titel: After the Wedding

Oorsprong: Denemarken / Zweden / Verenigd Koninkrijk / Noorwegen

Geregisseerd door: Susanne Bier

Met onder meer: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen en Rolf Lassgård

IMDb beoordeling: 7,7 (33.497)

Oorspronkelijke taal: Deens

Releasedatum: 16 november 2006

 • On Demand:

 • Pathé Thuis Bekijk via Pathé Thuis
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play

Over Efter Brylluppet

Jacob Petersen heeft zijn leven gewijd aan het helpen van arme straatkinderen in India. Jacobs weeshuis wordt echter bedreigd met sluiting vanwege te hoge kosten. Zakenman Jørgen komt uit het niets met een interessant voorstel: hij wil een miljoen dollar doneren aan het weeshuis, maar daarvoor moet Jacob wel speciaal naar Denemarken komen...

imageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van ZenZin

ZenZin

 • 264 berichten
 • 530 stemmen

Niks is toevallig in deze film en al lijkt het zo : interpretaties zijn niet voorgekauwd.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 7176 berichten
 • 3340 stemmen

Menslievend drama dat zijn effect niet mist. De intenties van Jörgen waren in het begin niet echt duidelijk. De Denen houden wel van familiebekentenissen. Denk Festen en After The Wedding zit op enkele momenten goed in de buurt, hoewel niet op zo'n pijnlijke manier natuurlijk.

Wanneer de onthulling komt schuift alles duidelijk op zijn plaats; al moet ik zeggen dat het allemaal nogal vergezocht overkwam. Soms had ik ook de indruk dat de juiste dialogen, de juiste woorden in bepaalde situaties niet kwamen opdagen. Dit frustreerde soms wel 's... zo van zeg het toch in plaats van te zwijgen. Maar ja, anderzijds is die onhandige communicatie ook typisch menselijks.

Een aantal heel goede scènes omvat de film wel en veel daarvan is voor het konto van Rolf Lassgard, die op het eerste zicht verdacht lijkt, maar in feite een zieke man is die uit een allesomvattende liefde voor zijn familie handelt . Zijn laatste scène met zijn echtgenote gaf me echt een krop in de keel. Waar Mikkelsen de hoofdrol speelt in de eerste helft, wordt hij in de tweede helft wat op de achtergrond gezet om Lassgard zijn rol uit te laten spelen. Niet mis : Mikkelsen is een goed acteur, maar steek hem nooit in wat anders dan drama's...dat kan de man niet aan (uitzondering voor Le Chiffre in Casino Royale) .

De Denen tonen weer dat ze enorm veel talent hebben voor dit soort drama's, en van zowat alle acteurs ga je houden tegen de film beëindigd is.


avatar van chevy93

chevy93

 • 12508 berichten
 • 1110 stemmen

Zoals Vaka (Untitled 1 van Sigur Rós) gebruikt wordt tijdens de begrafenis: WAUW!

De eerste keer dat het gebruikt wordt, bij de openingsscène, vond ik het niet passen. Ik ken het nummer te goed los van de film, maar bij de begrafenis...


avatar van mister blonde

mister blonde

 • 11934 berichten
 • 4728 stemmen

Bier weet zich weer niet onder het gekunstelde scenario van Jensen uit te filmen. Ze probeert van alles, maar ik geloof het geheel geen minuut. Kleine individuele momentjes (secondenwerk) wel, maar bij drama dat erom schreeuwt geloofd te worden, is dat te weinig. En ik kan me er maar niet los van krijgen dat het bedacht is. En voor een film die zo echt wel zijn is dat een probleem. Er zijn best wat lichtpuntjes en daardoor 2,5 sterren.


avatar van revadebe

revadebe

 • 169 berichten
 • 693 stemmen

Ik ging redelijk blanco deze film bekijken. De trailer verraadt niet zo veel hier, aangezien deze voor een groot deel in het Deens is en ook de omschrijving van de film hier op MuMe verklapt weinig. Zo had ik bijvoorbeeld niet verwacht dat praktisch de hele film zich in Denemarken zou afspelen.

Wat dan wel weer jammer is, is dat chevy93 min of meer al aangeeft dat de film eindigt met een begrafenis, een vrij grote spoiler. Overigens ben ik het verder wel met zijn opmerking eens. Al is er duidelijk gekozen voor een soort spiegeling tussen begin en eind qua muziek, ook met It's Raining Men. Dus dat rechtvaardigt het enigszins.

Of het verhaal geloofwaardig is, daar kun je over discussiëren. Zie je het als toeval of heeft Jørgen toch alles zo bedacht? Ik ga toch voor het laatste, ook al geeft hij dit niet toe. Hij liegt tenslotte wel meer in de film. Het enige wat Jørgen niet kon regisseren in het hele verhaal is dat zijn schoonzoon ineens vreemd gaat. Wat ik verder ook weinig vond toevoegen aan het verhaal, overigens. Had dat eruit gelaten en de film had misschien nog een halve ster erbij gekregen.

Al met al een erg goede film met sterk acteerwerk. Wel wordt iets te vaak de superclose-ups als een soort stijlfiguur gebruikt, waardoor het zijn lading wat verliest en afleidt.

Wat betreft de eerdere discussies hier of Deens wel of niet te verstaan en makkelijk te leren is: Carice van Houten spreekt prima Deens in deze film.


avatar van trebremmit

trebremmit

 • 2747 berichten
 • 1225 stemmen

Vind Bier haar films niet slecht, kijkt wel aardig weg, mooi camerawerk en ook het acteerwerk is prima. Alleen het is te doorzichtig allemaal, te veel drama, te sentimenteel, het draaft allemaal veel te ver door.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2339 berichten
 • 6652 stemmen

Er is een fijne grens tussen echte emotie en sentiment. Die grens wordt hier mijns inziens niet overschreden, dankzij het natuurlijke acteerwerk en de realistische filmstijl.

Susanne Bier is beïnvloed door de principes van Dogma 95 en Lars von Trier, met name in het gebruik van handcamera. Dat levert beelden op die vrij dicht staan bij de menselijke manier van kijken: met schokjes, niet helemaal stabiel. Ze wijkt echter ook af van die principes: soms gebruikt ze een streepje achtergrondmuziek en er komt een korte flashback in voor (het overspel).

Jacob Petersen (Mads Mikkelsen) moet zijn wilde jaren gekend hebben met seks, drugs en rock & roll, geen type om mee te trouwen. Daarna moet hij naar India getrokken zijn om vanuit een naïef idealisme de wereld te willen verbeteren. Jörgen (Rolf Lassgärd) is zijn tegenstelling: een succesvol zakenman met vrouw en kind. De botsing tussen deze twee uitersten vormt de basis van het verhaal. Het blijkt dat ze elkaar nodig hebben. Jacob heeft Jörgen nodig voor zijn geld; Jörgen heeft Jacob nodig om zijn plaats in te nemen na zijn dood. We komen niet te weten aan welke ziekte Jörgen lijdt. Hij ziet er wel erg gezond en energiek uit voor iemand die nog slechts maanden te leven heeft, al is dat niet onmogelijk.

Het meest volwassen personage is Helene (Sidse Babbett Knudsen, later bekend van Borgen). Of zij Jacob helemaal Jörgens plaats in zal laten nemen, blijft een open vraag, maar ik heb de indruk dat zij degene zal zijn die dat beslist.

Een punt van discussie kan zijn of Jacob de juiste beslissing neemt door zijn leven in India in te ruilen voor dat in Denemarken, en dus zijn pleegkind Pramod voor zijn biologische dochter Anna.

Dit is een geslaagde tussenweg tussen een traditionele plotopbouw en een Europese, realistische stijl. Ik wil meer Bier!


avatar van MH040

MH040

 • 303 berichten
 • 986 stemmen

Dievegge schreef:

Een punt van discussie kan zijn of Jacob de juiste beslissing neemt door zijn leven in India in te ruilen voor dat in Denemarken, en dus zijn pleegkind Pramod voor zijn biologische dochter Anna.

Als hij anders had gekozen, had hij het geld niet gekregen en waren alle kinderen op straat beland. Dus het lijkt me wel de juiste beslissing.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2339 berichten
 • 6652 stemmen

MH040 schreef:

(quote)
Als hij anders had gekozen, had hij het geld niet gekregen en waren alle kinderen op straat beland. Dus het lijkt me wel de juiste beslissing.

Je hebt gelijk, al zal het voor dat jongetje hard zijn om te beseffen dat hij slechts een liefdadigheidsproject was en niet een echte zoon.


avatar van MH040

MH040

 • 303 berichten
 • 986 stemmen

Dievegge schreef:

(quote)

Je hebt gelijk, al zal het voor dat jongetje hard zijn om te beseffen dat hij slechts een liefdadigheidsproject was en niet een echte zoon.

Jacob vroeg het jongetje aan het eind van de film ook om bij hem te komen wonen in Denemarken, maar dat wilde dat jongetje zelf niet. Met andere woorden: Jacob had 'm willen adopteren. Dus hij was zeker wel meer dan slechts een liefdadaigheidsproject


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2339 berichten
 • 6652 stemmen

Oké, ik zie je punt.


avatar van MRDammann

MRDammann

 • 604 berichten
 • 2671 stemmen

Elke keer als ik Mads Mikkelsen zie spelen, dan ben ik weer overdonderd. Die man kan werkelijk alles spelen. Ook hier zet hij weer een fantastische rol neer.

Wat het grote manco van de film is, is dat er in de tweede helft van de film zoveel onlogische gebeurtenissen plaatsvinden die je echt uit de film halen. Dat is echt zonde, want voor de rest is dit een heerlijke film. De film opent met Sigur Ros, wat nooit een straf is, en dat nummer zet ook de sfeer van de film heel goed neer. Het is een heel ontroerende film en de acteurs doen goed hun best.


avatar van shrink

shrink

 • 1654 berichten
 • 1880 stemmen

Top film. Mooi verhaal en heel goed geacteerd. Super!


avatar van IH88

IH88

 • 6186 berichten
 • 3013 stemmen

“Is it because the houses are far apart that the people are far apart?”

Bijzonder krachtige film van Susanne Bier. Het sterkste punt van Efter brylluppet is de precisie waarmee Bier te werk is gegaan bij het uitwerken van de personages. Ze komt echt tot de kern van ieder personage, en dit zijn mensen die allemaal worstelen met de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt (of moeten maken). Personages die door een blik, een traan, of een explosie van emoties voor meerdere kippenvelmomenten zorgen. Acteurs als Mikkelsen, Lassgard en Knudsen zijn weergaloos.

Efter brylluppet is naast een familiedrama in het begin ook een familiemysterie. Gelukkig wordt dit mysterie niet te ver doorgevoerd en na een half uur weet je eigenlijk al grotendeels waar het verhaal heengaat. Daardoor ligt de focus op de personages en dat is een goede keuze van Bier. Jacob, Jorgen en Helene zijn personages die alle drie zo hun eigen keuzes hebben gemaakt in het leven en daar nu mee worden geconfronteerd. De emoties lopen hoog op en worden genadeloos blootgelegd door het fenomenale camerawerk van Bier. Een oog waar een traan uit rolt, lippen waar een lach zich langzaam vormt, of juist trillende lippen van verdriet etc. Bier zit met haar camera dicht op de emotie, waardoor de impact nog groter is. Dat komt ook door slimme regiekeuzes (de uithaal van Jorgen op het laatst, gelijk gevolgd door zijn begrafenis). Als laatste moet ook de muziek een compliment krijgen. Sfeervolle en indringende muziek die bepaalde scènes echt versterken. Een Deens meesterwerk van Bier.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 3596 berichten
 • 2762 stemmen

After the wedding was een film waarvan ik veel verwachtte mede omdat hij in de top 250 genoteerd staat op MM. Ook naar Mads Mikkelsen is het steeds vreugdevol uitkijken. We volgen Jacob Petersen die als ontwikkelingswerker in India op zoek gaat naar extra sponsors om zijn kinderproject levendig te houden. In zijn thuisland Denemarken komt hij zo in contact met een rijke dominante magnaat. In ruil voor financiële zekerheid dient hij te voldoen aan een aantal voorwaarden die op het eerste zicht bizar lijken, maar die in de loop van de film snel duidelijk worden.

Het is een film die gaat over het maken van keuzes en de gevolgen dat deze keuzes hebben voor zichzelf en de andere. De personages staan centraal en naast Mikkelsen (Jacob) springt vooral de persoon van Jörgen (Rolf Lassgård) in het oog. Jörgen is een autoritaire man die steeds bekomt wat hij wil en is het gewoon dat mensen naar hem luisteren. De ontstane privé- en persoonlijke kwestie maakt hem extra kwetsbaar. Ook dan nog tracht hij de touwtjes in handen te houden, los van wat anderen daarvan denken.

Het familiedrama wordt beetje bij beetje ontrafeld. Het sterke camera- en acteerwerk zorgen ervoor dat je "in" de film zit. Emoties komen sterk naar voren en zorgen voor een groter effect. Aan de andere kant lijken de gebeurtenissen wat bij de haren getrokken en berust veel op toeval. Naar verloop van tijd heb je de idee naar een soapontwikkeling te zien met de intriges en driehoeksverhoudingen. Zeker en vast een goede film, maar hij mist de kracht die ik bvb wel heb bij bvb Jagten of in mindere mate Festen (om er nu twee andere te noemen van Mikkelsen). Ik vrees dat ik deze film na enkele maanden "vergeten" zal zijn. En laat dat nu net voor mij persoonlijk het verschil zijn tussen een 3,5* en een 4,0*.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 4611 berichten
 • 1853 stemmen

Stevig drama dat in het begin lijkt in te zetten op het contrast tussen de armoede van het Indiase weeshuis en de achterlijke luxe van Mikkelsens Deense hotelkamer, maar al spoedig gaat de film een heel andere kant op. Zwaar en emotioneel maar nooit larmoyant, fantastisch geacteerd door alle betrokkenen en met een flard Sigur Rós als bonus. Hoewel ik bij een tweede kijkbeurt natuurlijk al voorbereid was op de plotontwikkelingen deed dat nergens afbreuk aan de ervaring, maar helaas kan ik niet hetzelfde zeggen over de montage met al die inserts en close-ups van betekenisvolle details.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 1584 berichten
 • 1339 stemmen

Een meer dan behoorlijk drama die qua inhoud in één adem genoemd kan worden met Festen. Wanneer kan je nu beter met een familie ontboezeming komen dan tijdens een feest of trouwerij? Daar houden die Scandinaviërs kennelijk wel van.

Veel beelden met contrast, de wereld waar Jakob zich voor inzet en zich vervolgens in bevind om maar eens één te noemen, hoe je toch gelukkig kunt zijn met minder en ongelukkig met alles, en de keuze waar Jakob voorgesteld wordt. Ik persoonlijk vond het niet erg verassend. Het droop er natuurlijk af dat Jakob voor iets anders gehaald was door Jorgen en nadat de conclusie kwam dat Jakob en Helene elkaar kenden had ik al zoiets van is Jorgen stervende? Dat hij stiekem pillen uit een kluisje haalt en Jakob ondertussen de vader van de oudste dochter blijkt te zijn was voor mij de bevestiging. Desalniettemin ontplooit de film zich wel in een aantal goed geacteerd scenes waar de vonken en het vuur afspat zoals het gesprek in de keuken. Geweldige acteurs zowel Mikkelsen als Lasgard. Een man overigens waar het afstraalt dat hij een mannetjesputter eerste klas is die altijd zijn zin krijgt en waarschijnlijk nog nooit een moment van zwakte getoond heeft of ziek geweest is en nu geconfronteerd wordt met het onvermijdelijke. Mooi gevormd karakter ook hoewel soms licht stuitend, maar het verklaart wel de hele aanpak.

Mooie cinematografie, sfeervolle muziek, mooie fade in en fade out's. Goed geacteerd, apart verhaal. Goede film in die zin, maar het niveau van Festen tikt hij net niet aan.


avatar van Noud

Noud

 • 450 berichten
 • 894 stemmen

revadebe schreef:

Laat de Moviemeter mods dan het even weten dat het om spoilers gaat. Wel zo aardig voor de andere filmkijkers Rechts van username. Misbruik > Spoiler. Nu heb ik het aangekaart


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 5097 berichten
 • 5042 stemmen

Goed geacteerd en een prima verhaal.


avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

 • 1982 berichten
 • 14011 stemmen

Ik heb zojuist dit uitstekend geacteerde, emotioneel drama gezien en was zeer zeker het kijken waard, Prima camerawerk, voortreffelijke soundtrack en overtuigend acteer prestaties van allen. Drama pur sang. Deze ga ik zeker ooit nog eens herzien. Een 3.5


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 28046 berichten
 • 4653 stemmen

Tijd om de film te zien, zeker omdat ik me nog weinig kon herinneren van de film. Ideaal dus om me opnieuw te laten verrassen. Uiteraard opnieuw van genoten, met momenten komen de scènes echt wel binnen. Er wordt tijd genomen om het verhaal te vertellen en het acteerwerk is zeer sterk.

Visueel is de film niet bijzonder, het gaat vooral om het verhaal en de personages. Maar wat Susan Bier wel goed in beeld brengt is de twijfel in deze film. Vooral hoofdfiguur Jacob Petersen staat voor een groot dilemma en het wordt zeer goed in beeld gebracht hoe hij de opties afweegt, hoe hij nadenkt over prioriteiten, de pijnlijke keuze die hij moet maken.

'After the wedding' is de rode draad in de film, omdat de personages hun onuitgesproken woorden blijven uitstellen tot 'na de trouw'. Maar ook hoe alles verandert na die trouw. De vraag of je goed doet om dingen te willen vergeten en verder te gaan, of net over praten met je geliefde. En wat de gevolgen daar van zijn.

Heerlijke film die het nog altijd doet na zoveel jaren. De hoge score is nog steeds gegund. Ik laat me binnen enkele jaren graag opnieuw verrassen en hem nog eens bezien.