Eerder schreven we al over vijf buitenlandse films die werden genomineerd voor een Oscar, maar helaas zonder handen naar huis gingen. Toen keken we naar films tussen 2015 en 2010, maar ook in de zero's werden jaarlijks een vijftal buitenlandse titels geselecteerd. Hier vijf andere goed beoordeelde films die net een Oscar misliepen.
Duitsland in de jaren zeventig: moorddadige bomaanslagen, de dreiging van terrorisme en de angst voor de vijand binnenin doen de fundamenten van de nog kwetsbare Duitse democratie op zijn kop zetten. De geradicaliseerde kinderen van de nazi-generatie onder leiding van Andreas Baader, Ulrike Meinhof en Gudrun Ensslin voeren een gewelddadige oorlog tegen wat zij zien als het nieuwe gezicht van het fascisme: Amerikaans imperialisme gesteund door het Duitse establishment, van wie velen een nazi-verleden hebben. Hun doel is om een meer menselijke samenleving te creëren, maar door onmenselijke middelen te gebruiken, verspreiden ze niet alleen terreur en bloedvergieten, maar verliezen ze ook hun eigen menselijkheid. De man die ze begrijpt is ook hun jager: het hoofd van de Duitse politie Horst Herold.
Geregisseerd door Uli Edel, met Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu en Johanna Wokalek. Deze film krijgt een 3,59/5.
Losjes gebaseerd op 12 Angry Men en gesitueerd op een Russische school. 12 juryleden worstelen om het lot te bepalen van een Tsjetsjeense tiener die naar verluidt zijn Russische stiefvader heeft vermoord. De juryleden: een racistische taxichauffeur, een achterdochtige arts, een weifelende tv-producent, een overlevende van de Holocaust, een flamboyante muzikant, een begraafplaatsmanager en anderen vertegenwoordigen de gefragmenteerde samenleving van het moderne Rusland.
Geregisseerd door Nikita Mikhalkov, met Nikita Mikhalkov, Viktor Verzhbitsky en Aleksandr Adabashyan. Deze film krijgt een 3,29/5.
Jacob Petersen heeft zijn leven gewijd aan het helpen van arme straatkinderen in India. Jacobs weeshuis wordt echter bedreigd met sluiting vanwege te hoge kosten. Zakenman Jørgen komt uit het niets met een interessant voorstel: hij wil een miljoen dollar doneren aan het weeshuis, maar daarvoor moet Jacob wel speciaal naar Denemarken komen...
Geregisseerd door Susanne Bier, met Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen en Rolf Lassgård. Deze film krijgt een 3,84/5.
In 1914 was de Eerste Wereldoorlog, de bloedigste oorlog ooit in de geschiedenis van de mensheid, in volle gang. Maar op kerstavond kwamen talloze delen van het westelijk front tot een informeel en ongeoorloofd besluit, waarbij de verschillende frontsoldaten van het conflict elkaar vreedzaam ontmoetten in het slagveld voor een ??kostbare pauze in het bloedbad. Deze film dramatiseert hoe de Franse, Schotse en Duitse zijde die deelnemen aan een unieke tijdelijke wapenstilstand tijdens Kerstmis, terwijl ze zich ervan bewust zijn dat hun superieuren het niet zullen tolereren.
Geregisseerd door Christian Carion, met Benno Fürmann, Diane Kruger en Daniel Brühl. Deze film krijgt een 3,54/5.
Erik wordt van school gestuurd wegens vechten. Hij komt terecht op een privé-kostschool waar de ouderejaars de kleintjes controleren. Erik vindt een vriend in Pierre, zijn kamergenoot. Het verhaal draait om Erik die gewoon met rust gelaten wil worden en afstuderen. Hij luistert niet naar wat de senioren te zeggen hebben en dat vinden ze maar niks.
Geregisseerd door Mikael Håfström, met Andreas Wilson, Henrik Lundström en Gustaf Skarsgård. Deze film krijgt een 3,61/5.
Reacties (2)