Lilja 4-ever (2002)

Alternatieve titel: Lilya 4-ever

mijn stem
3,82
1537 stemmen

Zweden / Denemarken
Drama
109 minuten

geregisseerd door Lukas Moodysson
met Oksana Akinshina, Artyom Bogucharsky en Lyubov Agapova

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

TEASER TRAILER

942 BERICHTEN 56 MENINGEN
zoeken in:
avatar van arno74
4,0
0
geplaatst: 1 mei 2014, 11:35 uur [permalink]
BBarbie schreef:
Akinshina is ook te zien in Syostry (haar debuut op 13-jarige leeftijd) en Stilyagi.


Syostry heb ik deze week gezien. Erg goede tip. Vond het een verrassend goede film. 👍

avatar van MH040
4,0
0
geplaatst: 16 juni 2014, 08:39 uur [permalink]
Mooie maar deprimerende film van begin tot eind.

2,5
0
geplaatst: 9 oktober 2014, 10:03 uur [permalink]
Enige lichtpunt voor mij was de acteerprestatie van Lilja zelf. Voor de rest vond ik dit een vrij slappe en simplistische film, zonder veel (psychologische) diepgang.

avatar van david bohm
3,0
0
geplaatst: 27 februari 2015, 11:51 uur [permalink]
Doffe ellende in een grauwe wereld waar het weer ook nog eens niet meezit. De boodschap wordt wel erg door de strot geduwd en komt dan ook wel binnen, maar een plezierige kijkervaring is het niet. Acteerwerk is heel behoorlijk en het is de maker gelukt iets aan te kaarten hoewel ik betwijfel of de gemiddelde hoerenloper hiermee wordt beïnvloedt.

avatar van Boenga
5,0
0
geplaatst: 27 februari 2015, 22:02 uur [permalink]
david bohm schreef:
...hoewel ik betwijfel of de gemiddelde hoerenloper hiermee wordt beïnvloedt.

Ik denk ook niet dat de filmmakers bij hun opzet dachten van 'wat zouden we eens kunnen doen om de hoerenlopers aan het denken te zetten ?'...

avatar van david bohm
3,0
0
geplaatst: 27 februari 2015, 22:18 uur [permalink]
Boenga schreef:
(quote)

Ik denk ook niet dat de filmmakers bij hun opzet dachten van 'wat zouden we eens kunnen doen om de hoerenlopers aan het denken te zetten ?'...

Misschien niet. Het zou wel een mooi neveneffect kunnen zijn.

avatar van Boenga
5,0
0
geplaatst: 28 februari 2015, 08:39 uur [permalink]
Ja, er is in dit soort films ongetwijfeld een ondertoon van de kijkers even aan het denken zetten. Maar dat lijkt me toch wel heel wat anders dan (een specifieke groep) criminelen aan te spreken en op hun fouten te wijzen. Los van de vraag of die naar dat type film zouden kijken, zou dat dan toch al niet de manier zijn om hen op het rechte pad te zetten. Zo naïef is de gemiddelde regisseur niet...

avatar van -Wijnand-
4,0
0
geplaatst: 4 juli 2015, 22:56 uur [permalink]
BBarbie schreef:
Aangrijpende film, losjes gebaseerd op het trieste leven van de Litouwse Dangoule Rasalaite. Sterk verhaal en schitterende rollen van de jonge Oksana Akinshina en Artyom Bogoecharsky. Regisseur Moodysson heeft een handvol beklijvende films gemaakt, maar dit is zonder meer zijn beste.


Whoah, ik dacht, dit kan niet echt gebeurd zijn...

😱

Na het internet rond te hebben gestruind blijken er dus ook heel veel sex trafficking (combinatie mensenhandel en sexslavernij) slachtoffers te zijn in NL... 🙁 In mijn klas op de basisschool bleken jaren na dato kinderen te zitten die slachtoffer waren van mensenhandel. En dat in een klein dorp. Ik word hier echt diep triest van.

avatar van TornadoEF5
4,5
0
geplaatst: 8 augustus 2015, 05:03 uur [permalink]
Erg pakkende Zweedse film die de thema's mensenhandel en prostitutie zeer goed behandelt. Zeer geloofwaardige film, sterke acteerprestaties en een verhaal dat nooit verveelt en altijd boeit, om toch maar een tautologie in deze recensie neer te zetten 😉. Een v/d weinige films die voor mij de 5/5 haalt.

avatar van smoothstefan
5,0
0
geplaatst: 8 januari 2016, 22:54 uur [permalink]
Als je van duistere, mistroostige, deprimerende beelden houdt is dit een uitschieter van een film in het rijtje. Geloofwaardig geacteerd. Ach heerlijke film om thuis te bekijken. Laat het dan buiten alsjeblieft regenen! Tips voor dit soort films zijn altijd welkom. Ik geef niet vaak een 5.

avatar van Filmkriebel
3,5
0
geplaatst: 17 maart 2016, 10:12 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Geen vrolijk spektakel dit, maar schitterend geacteerd. Hoeveel ellende sommige mensen moeten ondergaan. Medelijden met Lilja had ik al vanaf het begin. Wat voor ouder ben je in 's hemelsnaam om je dochter van 16 zomaar alleen achter te laten? Vermoorde onschuld 😢
Ze trekt zich in haar ellende op aan de jongere Volodya, die al even erg mishandeld wordt door het leven als haarzelf. Er lijkt een lichtpuntje aan de horizon met de komst van Andrej maar dan blijkt hij een loverboy te zijn die haar met een list in de prostitutie doet belanden . Veel van de miserie is ook te wijten aan de verkeerde keuzes die ze maakt (school verlaten, zich prostitueren om aan geld te raken). Een ontnuchterende film waarin Moodysson toont wat armoede doet met mensen en die laat aanvoelen hoe moeilijk het is om je aan die neerwaartse spiraal te ontworstelen. Soms wat overdreven melodramatisch gebracht maar dan weer... wat wil je met zo'n onderwerp?

avatar van Mac Hammer Fan
4,0
0
geplaatst: 3 juni 2016, 21:59 uur [permalink]
Lilja leeft in het Oostblok en wordt op een dag in de steek gelaten door haar ouders. Ze moet naar een armzalig flatje verhuizen. Haar tante, die voor haar zou zorgen heeft geen geld. Lilja wordt aldus geconfronteerd met veel armoede. Haar enige vriend is de jongere Volodya, die ook aan zijn lot overgelaten is en in dezelfde situatie zit. Even ziet haar toekomst er beter uit wanneer ze Andrej ontmoet. Maar wanneer ze zich laat overhalen om met hem naar Zweden te gaan, waar hij haar werk en een goed inkomen belooft, komt ze voor een heel onaangename verrassing te staan.
Schrijnend portret van een meisje dat in de prostitutie belandt. Zeer overtuigend geacteerd en ondanks het feit dat het geen aangename maar een grauwe kijkervaring is, is het poëtisch gefilmd. En de scenes waarin Lilja misbruikt wordt, zijn niet expliciet maar zodanig gefilmd dat ze toch de kijker vervullen met afschuw.
Beslist de moeite waard om eens te bekijken. Een prachtige, ontroerende maar deprimerende prent.