• 9.374.764 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

appa

Ha! Ik zat dus bij Neo in de zaal vandaag. Ik vond "Lilja 4-ever" echt een van de meest deprimerende films van dit jaar en als ik het mag zeggen ook een van de beste. Na de film moet je eigenlijk iets doen voor al die meisjes.

Echt een prachtige film!

Neo, over Ken Park (= een vreselijke perverse rotfilm) en Darkness (= ook zo'n verschrikkelijk wanproduct)...wat vond u ervan?

neo

ken park vond ik een enorme goeie film en darkness wel aardig. zal ze zo snel mogelijk wel even toevoegen.

appa

wat vond u dan zo goed aan Ken Park?

sydney

en ooh ja de distributeur van de film, die ook aanwezig was, heeft bevestigd dat de film met 100 procent zekerheid op 21 maart 2003 gereleased wordt!!

He, eindelijk een releasedatum. Bedankt voor de info neo!

neo

wat vond u dan zo goed aan Ken Park?

vertel ik wel als die op de site staat

avatar van Violet-Oi!

Violet-Oi!

bedankt jongens voor de release datum!

ken bijna niet wachten, jammer dat ut nog een paar maandjes duurt. mooi dat jullie hem al hebben gezien! Hoop alleen wel dat ik tgen de film kan en het me niet teveel aangrijpt, als hij uitkomt zal er wel weer een pol worden gemaakt!

bedankt.

FisherKing

Nou Jos2; je geeft hier heel stilletjes een waardering (een drie, waar ik zelf ook naar neig) maar waar heb jij de film gezien ?

neo

ik denk dat jos2 de film heeft gezien bij een voorstelling in Kriterion in Amsterdam, georganiseerd door Contactfilm.

even ongeneerd reclame maken:

Lilja 4-Ever Recensie

titan

Deze film is te zien op het komende filmfestival in Rotterdam, dus ik hoef gelukkig niet tot maart te wachten om hem te zien

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

weet je nog meer films van het prgramma (behalve die in hun boekje staan)?

Deze ga ik zeker bekijken.

avatar van Violet-Oi!

Violet-Oi!

weet je de preciese datum van deze film e de tijd enz?

alvast bedankt.

avatar van Yak

Yak

titan schreef:

Dat is verdomd goed nieuws, Titan!

Bedankt!

titan

Meer details weet ik niet, las het op de site van het filmfestival.

Hier staat 'ie inderdaad tussen. Evenals Ken Park!

titan

Zojuist gezien op het Rotterdamse filmfestival. Een indrukwekkend en nogal deprimerend verhaal, maar op de een of andere manier wordt het niet zo gebracht dat je met een brok in je keel en een gevoel van onrechtvaardigheid de bioskoop verlaat. Wat dat betreft maakt Dancer in the dark meer indruk. 4*

sydney

Een brok in mijn keel en een gevoel van onrechtvaardigheid is juist datgene wat ik had toen ik de zaal verliet. Een meisje dat naast ons was aan het huilen. Dat zijn de gevolgen van deze zeer indrukwekkende film. Van Rotterdam naar Roermond is een lange weg en we hebben het alleen maar over de film gehad. Alleen maar om aan te geven hoeveel indruk de film gemaakt heeft.

Lilja 4-Ever is voor mij derhalve één van de beste films die ik ooit gezien heb. Ik zal de film nog echt goed moeten verwerken. En het zal nog vele jaren duren voordat er weer een film verschijnt van dit soort kaliber.

Ik wil eraan toevoegen dat de muziek, deze film helemaal compleet maakt. Van Rammstein tot de russische dance muziek. Moodysson heeft echt een gevoel voor muziek in zijn films. Kortom, om de film te beschrijven: MEIN HERZ BRENNT

sydney schreef:

Wie zijn we ? Gokje: jij en fisherking...

kappeuter schreef:

Wie zijn we ? Gokje: jij en fisherking...

Had gekund, maar in dit geval niet. Iemand van buiten MM.

avatar van Goodfella

Goodfella

Mein Herz Brennt...

Nog nooit heeft muziek in een film zó'n totaal verpletterende indruk op me gemaakt.

Wat een ongelofelijk indrukwekkende film...

4,5 *

Goodfella schreef:

[Aan het eind van de voorstelling scheurde ik met trillende vingers en tranen in m'n ogen de maximale score in m'n stembiljet voor de Publieksprijs, om vervolgens de hele dag met deze film (en met name de laatste scène) in m'n hoofd rond te lopen...

4,5 *

Ja dat gevoel ken ik; Lukas zat schuin achter me maar tijdens de voorstelling stonden de luiken open

avatar van Padd0

Padd0

Ik heb nix meer toe te voegen aan dit alles. Je zou door de film bijna in een depressieve bui kunnen blijven hangen (zoals ik bijna). Gelukkig had ik afsluiter punch-drunk-love dus kon ik het gevoel daar wel redelijk van me afschudden.

avatar van gotti

Na het lezen van al deze verhalen is Gotti hardstikke jaloers.....

avatar van Wolverine

Wolverine

gisteravond ook gezien in Luxor tijdens IFFR en moet zeggen dat je inderdaad met een brok in je keel zit. Mascara van vriendinnetje was flink doorlopen. Emoties van drama en humor zitten vaak vlak naast elkaar in deze film. Zitten schitterende paradoxen in.

En dan inderdaad die muziek, vanavond gelijk even Rammstein - live aus Berlin opgezet.

Engel van Rammstein had het ook wel toepasselijk geweest.

avatar van Yak

Yak

Nou, met terugwerkende kracht nog even reageren op deze film, die ik vorige week op het IFFR heb gezien. Ik was, om met een understatement te spreken, behoorlijk geschokt. Niet alleen vanwege de hopeloosheid van deze film die je naarmate de film langer duurt echt de keel dichtknijpt, maar ook omdat ik meisjes als Lilja in Moskou daadwerkelijk heb gezien, en toen met mijn vrienden nogal heb moeten lachen om hun naïviteit. Laten die meisjes zich oppikken door van die smerige oude mannetjes, zo laag wil je toch niet zinken? Maar Lilja 4-Ever toonde wat daar allemaal aan ten grondslag kan liggen, en vooral: wat voor gruwelijks erop kan volgen.

Deze film is in alle opzichten deprimerend, niet alleen vanwege de gebeurtenissen maar ook omdat, zoals Moodysson al zei, er geen enkel sympathiek persoon in de film voorkomt (ik maak trouwens nog wel een uitzondering voor Volodya). Afkeuring voelen voor Lilja's moeder, haar tante, haar vriendin Natasja of de jongens uit de buurt is natuurlijk niet moeilijk, maar ook de egoïstische Lilja zelf ontkomt niet aan kritiek. Ze heeft de omstandigheden niet mee, maar roept haar lot ook enigszins over zichzelf af.

Dan nog dit: hulde aan Moodysson omdat hij, terwijl hij zoveel mogelijkheden had om de film visueel nog veel gruwelijker te maken, weet waar subtiliteit op zijn plaats is en waar de grens ligt tussen eh.. 'tranen' en 'walging' (bij gebrek aan betere bewoordingen). Ik moet bekennen dat ik me zéér ongemakkelijk voelde nadat ik als kijker eerst te zien kreeg in welke geestelijke en fysieke staat Lilja verkeerde aan het eind van de film - daarna volgde met een lange terugblik de rest van de film. Welke grenzen van het visueel toelaatbare zouden worden opgezocht? Moodysson behandelt Lilja met een zekere waardigheid, en daar was ik blij om. De kijker kan daardoor een affectie opbouwen voor Lilja, in tegenstelling tot (enkel) pure walging voelen vanwege de excessieve gebeurtenissen in de film.

Nou allez, dat is wel zo'n beetje wat ik wilde zeggen denk ik.

Yak schreef:

Nou allez, dat is wel zo'n beetje wat ik wilde zeggen denk ik.

Waarvoor dank!

Ik denk persoonlijk dat de film voor sommige mensen veel te heftig was. Ik vergelijk namenlijk de reacties in de zaal, tijdens en na afloop van de film en zet dit af tegen de prijzen die Lilja gewonnen heeft. Ik denk dat mensen een blij of open gevoel willen hebben als ze de zaal verlaten. De film gaat daardoor voor veel mensen te ver. Persoonlijk vind ik dat je dit onderwerp bijna niet op een andere manier kunt behandelen. Wat Lukas heeft gemaakt is heel deprimerend en sommige mensen houden daar gewoon niet van. Jammer, want het zegt wel iets over de wereld waar we in leven. Voor veel mensen zal deze film dan ook een eye opener zijn.

sydney

Lukas Moodysson en Oksana Akinshina hebben het Zweedse filmgala (Goldbaggan) gewonnen. Ook de film zelf viel in de prijzen. Dit zijn de winnende categorieen:

Best film, best directing, best script, best female lead actress and best photo!

Beelden van het gala.

"eindelijk" afgezien.

Lukas Moodysson's statement is duidelijk.

Ben het volkomen met Sydney en Yak eens.

Eindelijk een (westerse) regisseur die ook de dagelijkse problemen heel wreed hier (maar kun je dit lief brengen?) naar het voetlicht brengt. En geen enkele concessie doet. Niet voor de kijkers en ook niet voor zichzelf. Klasse ! . Mannen zijn ontzettende klootzakken in deze film.

avatar van Padd0

Padd0

Waar heb je lilja gezien dan fish?

FisherKing

In Tilburg was de IFFR-Roll-out op Woensdag.