• 9.374.845 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

avatar van Toxic Twin

Toxic Twin

Oooh, wat wil ik deze graag zien. 'k Heb 'm gemist tijdens het IFFR doordat ik tentamenweek had

Trouwens, ik zie net dat "Det nya Landet", waarvan Lukas Moodysson het script schreef, zondag om 14.00 uur op Nederland 3 te zien is.

avatar van sydney

sydney

Toxic Twin schreef:

Ahhh, great!! Bedankt voor deze info Toxic Twin

avatar van Wouter

Uit de Oene Kummer Nieuwsbrief:

Oksana Akinshina (Lilja) binnenkort in de Nederlandse speelfilm 'Het Zuiden'.

avatar van Jordy

Jordy

yep we hadden er al een forumtopicje over

avatar van Da Jando

Da Jando

Ik keek erg uit naar deze film, nu zie ik dat hij niet in Tilburg draait Arme ik, geen auto, geen OV kaart...

avatar van sydney

sydney

Hij draait helaas in bar weinig plaatsen.

Misschien vanaf volgende week!

herman78

Ik heb hem gisteren in Pathé Tuschinski (hoe spel je dat eigenlijk?) in A'dam gezien. Ik was op stap in A'dam met een paar vrienden en we zouden o.a. naar een film gaan. Ik had werkelijk geen idee waar Lilja 4-ever over zou gaan, maar had een veel minder zwaar drama verwacht met veel meer humoristische momenten. Beetje zoals Together en Fucking Amal. Deze film kwam dus nogal rauw op mijn dak. Het begint allemaal al erg triest. Nare situatie, grauwe omgeving en vervelende gebeurtenissen. Sommige dingen herkende ik ook wel, omdat ik zelf een paar keer in Rusland ben geweest.

Over het algemeen raakte de film me niet echt hard (eerlijk gezegd had er van mij wel 1een kwartier afgemogen, al zou ik niet zo goed weten welke beelden er dan zouden moeten sneuvelen) behalve dan het moment waarop die jongens haar verkrachten op haar kamer (en eentje haar kleren uit het raam gooit) en natuurlijk het complete gruwelscenario dat zich in Zweden afspeelt. Lang hield ik nog hoop dat het goed zou komen (tot aan het einde toe), maar de film eindigt zo zwart als het maar kan.

Niemand van onze groep (we waren met 6) wist van tevoren dat het zo'n verschrikkelijke film zou zijn, en we waren dan ook allen erg beduusd en hebben er nog lang over doorgepraat. Ik heb hem voorlopig een 4 gegeven. Dat zou nog wel 's hoger kunnen worden, als ik het tenminste nog aan durf hem nog 's te zien.

Wel vreemd om een film die me behoorlijk hard raakt (het hardst sinds La Pianiste) 'slechts' een 4 te geven, maar ik vond hem soms een beetje te traag en hij sleepte me niet altijd evenzeer mee.

Zavo

Ik wilde eigenlijk naar The Hours, maar die was al begonnen toen ik bij de bios aankwam, dus toen ben ik maar hier naartoe gegaan.

Ik vond het eigenlijk wel meevallen met, niet echt schokkend zoals sommigen hier schreven. Maar misschien ligt het aan mij, ik heb gister ook The Pianist gezien en die vond ik ook niet echt schokkend, ik zit zeker in een gevoelloze periode of zo. Verder wel een goede film, alleen het einde vond ik niet echt geslaagd. 3,5 *

herman78

Gevoelloze periode. Ja, dat zou wel kunnen (gebeurt mij ook wel 's). The Pianist en Lilja waren de films die mij het afgelopen half jaar het meest wisten te raken. Heb je de laatste andere films gezien die je wel wat deden? Of ben je afgestompt door al dat oorlogsgeweld op TV (wat best zou kunnen)?

Zavo

Ik denk dat ik bij The Pianist meer had gevoeld als ik hem in de bios had gezien (ik had 'm gehuurd). Bij beide films heeft het er wel iets mee te maken dat ik weet dat dit soort dingen gebeuren/gebeurd zijn, dus het is geen nieuws. De films die me dit jaar het meeste raakten waren denk ik All or Nothing (niet de beste film van Mike Leigh, maar zijn films geven me toch altijd weer een klap in m'n gezicht) en Cidade de Deus, wat aan de ene kant een bijna Amerikaanse gangsterfilms is, maar aan de andere kant weet je ook dat dit daar in Brazilie echt gebeurt en er zaten een paar gruwelijke scenes in. Nou zou voor Lilja 4-ever hetzelfde kunnen gelden, maar op de één of andere manier raakte die me dan weer minder. Ik denk ook wel dat mijn gevoel bij een film erg afhankelijk is van de stemming die ik heb als ik de film bekijk (zal wel voor iedereen gelden) en dat valt dus niet altijd rationeel te verklaren.

Zo, misschien had ik toch maar psychologie moeten gaan studeren

herman78

Ik heb volgens mij nog nooit een film van Mike Leigh gezien. Cidade de Deus vond ik goed, maar niet zo goed als Onibus 174, die andere recente Braziliaanse topper.

Verder denk ik dat je gelijk hebt wat betreft stemming en de situatie waarin je een film kijkt (ik zag The Pianist in de bioscoop) -> tuurlijk beinvloedt dat hoe je een film beleeft.

BTW: ik studeer psychologie!

herman78 schreef:

BTW: ik studeer psychologie!

Aha! Idee voor een scriptie?

herman78

Nah, er is vast al genoeg over dit onderwerp geschreven. Bovendien ligt de conclusie ook wel erg voor de hand.

avatar van Padd0

Padd0

herman78 schreef:

Wat dan kleine meisjes exporteren voor geld loont, of zo

herman78

Ja, en dan zeker een uitgebreid veldonderzoek erbij doen?

avatar van Rascal

Rascal

Bleef langer in mijn hoofd spoken dan ik dacht. Halve * meer.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Herman78, welke film bedoelde jij eigenlijk? Eerst heb je het over 'La Pianiste', daarna over 'The Pianist', of bedoel je allebei?

avatar van Padd0

Padd0

De tweede keer kijken had de film nog steeds een flinke impact. Ik was had dan ook weer na afloop een tijdje een depressief gevoel, gelukkig dit keer niet zo lang als de verleden keer.

avatar van tovenaar

tovenaar

Zavo schreef:

Omschrijf jij even mooi wat ik er van vond! Toen de film afgelopen was en ik iedereen hoorde dat het zo'n grote impact had gehad, dacht ik ook even van: eh... is something wrong with me? Zouden we dan in een gevoelloze periode zitten? Neuh dat denk ik niet, misschien is het wel gewenning? Ik ben het helemaal met je eens wat je zegt, met hetzelfde aantal sterren.

avatar van Mik

Mik

Nu wil ik helemaal niet afgezaagd klinken ofz, maar ik heb precies hetzelfde gevoel als Zavo en Tovenaar.

Zou het dan toch echt komen door al het geweld in deze wereld dat me immuum heeft gemaakt voor emotie? Petey omschreef het gister heel mooi... ik weet niet precies meer wat ie zei, maar dat zal ie vast hieronder wel even posten

We zagen in het begin van de film de moeder van Lilja vertrekken naar de VS, nu is mijn vraag: Denken jullie dat ze daar echt is aangekomen in het "beloofde land" met vriend...? Of was het net zo'n oplichter als de vriend van Lilja? Haar moeder was tenslotte ook maar een hoertje

avatar van gotti

Lilja 4-ever. Ten eerste krijgt deze film van mij een vol punt voor alleen al die prachtige naam. En wat een ongeloofelijk goeie actrice was die Oksana Akinshina .
Maar ik kwam met een beetje gemengde gevoelens de zaal uit. Ik vond het geen slechte film, maar ik had er toch meer van verwacht. Ik hoorde verhalen van mensen die snikkend de zaal uitliepen, maar ik kon me niet voorstellen wanneer dat zou moeten gebeuren.
Eigenlijk de enige keer dat ik echt met Lilja kon meeleven was de laatste twee sènes waar ze de brug afspringt en daarna met haar 'vriendje' op het dak aan het spelen is. Dat deed me dus wel wat. Er is dus nog hoop!
Maar verder had ik het dramatischer verwacht, omdat ik nou niet echt het gevoel had dat ik echt met Lilja meeleefde. Misschien ben ik onderhand ook wel te veel gewend, of ben ik wel een gevoelloze klootzak (wat ik me niet kan voorstellen overgens ), maar ik vond het jammer dat deze film mij iets tegenviel. Voorlopig 3,5*, maar dit neemt niet weg dat ik hem zeker vaker ga kijken.

avatar van neo

neo

Iedere keer als ik deze film krijg ik gewoon standaard koppijn. En dit in positieve zin,

want de film maakt nog steeds erg veel indruk op mij.

avatar van Violet-Oi!

Violet-Oi!

Wat een film hey,,......

Echt te triest voor woorden (hoe het daar aan toe gaat dan he).

Die mensen hebben gewoon echt helemaal niks. En ze denken, slechter kan het niet worden, nou vooral het tweede deel zal me altijd bijblijven. Dit is echt de zieligste film de ik tot nu toe gezien heb. Vooral omdat je ook weet dat het in het echt ook zo is. Ik vind het wel goed dat de mensen hun ogen weer geopend worden voor dit probleem. En ik vind het goed dat er geen een lichtpuntje inzit want dat is het echt ook zo. Maar dit soort onderwerpen trekt me zowieso heel erg aan, terwijl ik er eigenlijk ook niet tegen kan om het te zien.

zeker precies het tegenovergestelde dan lukas moodyssons andere (lieve)films.

Goeie actrice ook!

Weet niet of ik hem zo snel twee keer zal zien.

avatar van tovenaar

tovenaar

Mik schreef:

Yep, ik dacht ook dat het een zelfde oplichter was.

avatar van EmDee

EmDee

Zo had ik er nog niet over gedacht maar dat zou idd waar kunnen zijn.

Wellicht waren mijn verwachtingen ook te hoog gespannen want ik vond het niet de topper die ik er van verwacht had.
En mede dankzij die nepvleugeltjes kom ik niet verder dan 3,5 ster.

avatar van Goodfella

Goodfella

Dit vroeg ik me dus gisteren ook al af, maar als je deze film niet -of in mindere mate- confronterend, indrukwekkend of meeslepend vind, wat dan in godsnaam wèl?!

(/me was voor de 2e keer diep geraakt door dit filmpje)

avatar van Redlop

Redlop

Mij deed de film dus wel wat. Het griezelig realistisch acteerwerk maakt de film bijna tot documentaire. Meiden als Lilja kunnen bidden tot ze een hernia krijgen, maar niemand doet iets of kan iets doen voor ze. Behalve Moodysson dus. Goed dat hij deze film maakte. Voor mij 5*

avatar van cornelis

cornelis

Redlop schreef:

niemand doet iets of kan iets doen voor ze. Behalve Moodysson dus.

Wat doet Moodysson voor ze dan? Hij geeft ze opplakvleugeltjes in het hiernamaals?

avatar van gotti

cornelis schreef:

Redlop bedoelde denk ik dat Moodysson de mensen wilde laten zien wat er allemaal voor verschrikkelijke dingen met kinderen gebeuren op het gebied van prostitutie.

Zo heeft hij er indirect er wel iets tegen gedaan vind ik zelf.

avatar van Redlop

Redlop

Ja, precies dat bedoel ik. Moodysson maakt een film over ze, zodat men bewust wordt van deze slavernij.

Citaat gejat van IMDB:

We can see it in the reactions of the cinema public, how people are talking about it afterwards, and in the newspapers. The Swedish government are working for the possibility to show this movie in schools all over the former Sovjet Union. Lukas has said that if this movie can convince one girl to make other decisions than Lilja and to many other young girls; this movie was worth making.