menu

Hier kun je zien welke berichten james_cameron als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

F (2010)

Alternatieve titel: The Expelled

3,5
Effectieve horrorfilm, een soort kruising tussen Ils en Assault On Precinct 13. Een verklaring voor de gebeurtenissen ontbreekt en het einde is niet helemaal bevredigend, maar de film wordt spannend opgebouwd, is goed gemaakt en is voorzien van een lekker creepy score.

F Word, The (2013)

Alternatieve titel: What If

3,5
Leuke romantische komedie, met Daniel Radcliffe sympathiek (maar nog wel een beetje onwennig) in de hoofdrol. De film moet het vooral hebben van de grappige, veelal cynische dialogen en een aantal leuke bijrollen. Adam Driver als de beste vriend van Radcliffe is hilarisch. Weinig nieuws onder de zon voor fans van het genre, maar aangenaam genoeg.

Face of an Angel, The (2014)

3,0
Ik vind de films van regisseur Michael Winterbottom altijd wel interessant, al kost het ditmaal wel enige moeite om bij de les te blijven. Dit onderkoelde drama over een regisseur (Daniel Brühl) die in Toscane een film wil gaan maken gebaseerd op een waargebeurde moordzaak wil maar niet boeien en/ of van de grond komen. De plot blijft steken in goede bedoelingen en het is een komen en gaan van halfbakken uitgewerkte personages. Gelukkig bestaat de cast grotendeels uit mooie jonge vrouwen, plus de altijd leuke Kate Beckinsale. Dan heb je als kijker in ieder geval nog wat.

Fainaru Fantajî Sebun: Adobento Chirudoren (2005)

Alternatieve titel: Final Fantasy VII: Advent Children

3,5
De games zeggen mij compleet niets, wat wel enigzins een nadeel is bij het begrijpen van de verhaallijn. Gelukkig is er voldoende aktie en spektakel om dit gemis te compenseren. De eerste drie kwartier is wat aan de saaie kant, maar daarna is er vrijwel continu aktie. Prachtige animatie; jammer dat de soundtrack behoorlijk slecht is, met muziek die schijnbaar lukraak onder bepaalde scenes is gezet. Iets levendiger dan Final Fantasy:The Spirits Within, al vind ik uiteindelijk beide films ongeveer even goed. De engelse stemmencast is ook ditmaal niet bijzonder.

Fair Game (2010)

3,5
Reeds wat gedateerd qua onderwerp en voor europeanen wellicht minder heftig en controversiëel dan voor amerikanen, maar inhoudelijk best interessant en goed gespeeld door Watts en Penn. De film begint sterk, maar het laatste half uur heeft te kampen met onnodig moralisme en dik aangezet melodrama. Pluspunten zijn de sterke montage en het overtuigende camerawerk, vaak handheld, waardoor je als kijker dicht bij de gebeurtenissen zit. Maakt een interessante double bill met Green Zone, denk ik zo; die film loopt ook wat achter dezelfde feiten aan.

Fälscher, Die (2007)

Alternatieve titel: The Counterfeiter

4,0
Rauwe, indringende film. Zeer interessant verhaal ook- een aspect van de oorlog dat nog niet vaak aan bod is gekomen. Geen vals sentiment, wel personages met goede en slechte kanten. Het schokkerige, hand held camerawerk is in het begin even wennen, maar uiteindelijk past het goed bij de inhoud. Zeker overtuigender dan de meeste van zijn genregenoten.

Family (2006)

Alternatieve titel: Masters of Horror - Family

4,0
Sterke aflevering, inderdaad een van de beste uit de reeks. Het script zit ingenieus in elkaar en weet de juiste balans te vinden tussen humor en spanning. Wendt is uitstekend in de hoofdrol. Grappig en tegelijkertijd verontrustend. In het lange openingsshot zit overigens een leuke verwijzing naar Landis' vorige deel, Deer Woman.

Family, The (2013)

Alternatieve titel: Malavita

3,0
Pfff, wat is er toch met de Luc Besson gebeurd die we kennen van geweldige films als Le Grand Bleu, La Femme Nikita en Leon? Sinds zijn 'comeback' in 2005 maakt hij hoofdzakelijk rommel. Dit is ook weer zo'n misser, een aktiekomedie met een toch zeer behoorlijke cast, maar voorzien van een bijzonder slap script. De humor is ook beneden peil. Vlot geregisseerd door Besson (ja, dat kan hij nog steeds wel), maar in niets is verder zijn hand nog te herkennen.

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

4,0
Leuk, bijzonder onderhoudend avontuur dat zich afspeelt in de wereld van Harry Potter, alleen dan vele jaren eerder. Mooi vormgegeven en enthousiast gespeeld, met een maffe maar sympathieke hoofdrol voor Eddie Redmayne. De plot stelt (nog) niet zo heel veel voor, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door het overdonderende spektakel. Veel grappige verwijzingen ook, voor wie de boeken van J.K. Rowling een beetje kent. Deel twee is reeds in de maak; ik heb er alvast zin in.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

Alternatieve titel: Fantastic Beasts and Where to Find Them 2

3,5
De verhaallijnen komen steeds dichter bij de wereld van de Harry Potter-films, maar vreemd genoeg is het weerzien met oa Dumbledore en Hogwarts niet helemaal het verwachte feest der herkenning. De film is bijvoorbeeld erg lastig te volgen door de overdaad aan personages, die er overigens vrijwel allemaal bekaaid afkomen. Er wordt daarnaast zo rijkelijk gesmeten met allerlei namen en magische termen dat het moeite kost de plot bij te benen. Het resulteert allemaal in een nogal levenloos en statisch geheel. Het ziet er allemaal prachtig uit, met geweldige special effects en indrukwekkende decors, maar er valt verrassend weinig lol mee te beleven.

Fantastic Fear of Everything, A (2012)

3,5
Qua plot dunnetjes en niet bijster interessant, maar wat dit toch de moeite van het kijken waard maakt is de maffe rol van Simon Pegg en de leuke vormgeving van de film. Er is veel moeite gedaan om alles visueel interessant te maken, en daar zijn de makers aardig in geslaagd. Vooral het appartement van Pegg ziet er geweldig gedetailleerd uit. De animatiescenes en het gebruik van (rap)muziek zijn ook goed gedaan. Door de karige plot voelt de film uiteindelijk iets te lang aan (en de climax is ook echt te lang), maar al met al toch wel leuk en vrij origineel.

Fantastic Four (2015)

Alternatieve titel: Fant4stic

3,5
Genadeloos geflopt en unaniem gekraakt, maar ik moet zeggen dat ik het eigenlijk best een leuke film vond. Weinig spektakel en tegen het einde is de rek er wel een beetje uit, maar de opbouw is zeer onderhoudend en de personages zijn boeiend genoeg. Van Miles Teller ben ik altijd wel een fan geweest, maar ook de rest van de cast doet het hier prima. Hopelijk mag men terugkomen voor een tweede avontuur, al lijkt dat na de desastreuze box-office resultaten onwaarschijnlijk.

Far from the Madding Crowd (2015)

4,0
Bijzonder aangename verfiling van het gelijknamige boek van Thomas Hardy, over een zelfstandige vrouw (Carey Mulligan) die na het erven van een landgoed te maken krijgt met een reeks huwelijksaanzoeken van nogal uiteenlopende mannen. Schitterend in beeld gebracht en mooi gespeeld, al is het jammer dan de personages een beetje oppervlakkig zijn uitgewerkt en dat bepaalde dramatische gebeurtenissen niet wat meer impact hebben. Afgezien daarvan een eersteklas film, eens wat andere koek voor regisseur Thomas Vinterberg, die ons doorgaans vergast op meer zwartgallig werk.

Fasandræberne (2014)

Alternatieve titel: De Fazantenmoordenaars

4,0
De tweede Serie Q-film, naar het gelijknamige boek van de deense auteur Jussi Adler-Olsen. Die heb ik niet gelezen, maar de verfilming ervan is in ieder geval dik in orde. De plot steekt bevredigend in elkaar en de cast is eersteklas, met Nikolaj Lie Kaas wederom in de narrige en voortdurend chagrijnige hoofdrol. De spanning wordt vakkundig vastgehouden en door het sfeervolle camerawerk en de eersteklas montage ziet de film er prachtig uit. Kom maar op met deel drie!

Fast & Furious Presents: Hobbs and Shaw (2019)

Alternatieve titel: Hobbs and Shaw

3,0
Best wel een tegenvaller, deze veel te lange en eentonige spin-off van The Fast And The Furious. Natuurlijk is de afwezigheid van Vin Diesel een groot pluspunt, maar afgezien van leuke chemie tussen Johnson en Statham heeft de film weinig te bieden. De aktiescenes zijn nogal standaard in beeld gebracht en missen veelal de wow-factor die bij dergelijke films noodzakelijk is. Slechts sporadisch is er een cool moment; veel te vaak is de film flauw en onnodig overdreven. Vooral de climax gaat he-le-maal nergens over. Een gemiste kans al met al.

Fast and the Furious, The (2001)

3,5
Herzien op blu-ray. Een beetje gedateerd na vijftien jaar, maar nog goed te doen. Vlot verhaal, leuke cast, flitsend in beeld gebracht. Niet alle elementen werken naar behoren (de muziek is bijvoorbeeld veel te nadrukkelijk aanwezig), maar het charisma van Paul Walker en Vin Diesel maakt veel goed.

Fast Five (2011)

Alternatieve titel: The Fast and the Furious 5

4,0
De beste uit de reeks tot nu toe, wat mij betreft. Akteerwerk en dialogen blijven aan de treurige kant, maar ditmaal wordt alles uit de kast getrokken om er een zeer onderhoudend spektakel van te maken. Ocean's Eleven meets The Italian Job in het kwadraat, zoiets. De autoachtervolging tegen het einde van de film is in ieder geval een van de meest spectaculaire die ik ooit heb gezien. Visueel is het ook allemaal piekfijn verzorgd. De toevoeging van Dwayne Johnson aan de cast is verder een slimme zet. Wanneer men deze stijgende lijn doorzet kan de reeks nog wel een tijdje mee.

Faster (2010)

3,5
Vlotte aktiefilm, visueel indrukwekkend: veel coole shots en een hippe montage. Johnson is prima in de overwegend zwijgzame hoofdrol. Inhoudelijk stelt de film helaas teleur. De makers vonden het blijkbaar nodig om het eenvoudige gegeven op te moeten leuken met allerlei onnodige subplots. Vooral het subplot met de huurmoordenaar die achter Johnson aanzit is op het belachelijke af. Er wordt ook teveel achtergrondinformatie verschaft, zodat er niets aan de verbeelding wordt overgelaten. Jammer, want een wraakfilm als dit werkt doorgaans beter met zo min mogelijk plot. Onderhoudend genoeg, dat wel, maar hier had meer ingezeten. Belachelijke titel, overigens. Dekt de lading absoluut niet.

Fate of the Furious, The (2017)

Alternatieve titel: Fast & Furious 8

3,5
De franchise loopt nog steeds lekker door, al is deze achtste toch wel de minste sinds deel drie. De plot is op zijn zachtst gezegd belachelijk en halverwege zakt de boel behoorlijk in. Charlize Theron als schurk klinkt ook leuker dan het daadwerkelijk is. De plotlijn met haar en Vin Diesel is flink doorbijten. Gelukkig maakt de spectaculaire finale veel goed en valt er met de overige personages wel de nodige lol te beleven.

Father of Invention (2010)

3,0
Volstrekt middelmatige komedie met een zeer sentimentele insteek. Spacey is redelijk in de hoofdrol, maar het script is erg voorspelbaar en vlak. Reeds halverwege verspeelt de film het voordeel van de twijfel die je het geheel nog wilt gunnen. Vervolgens zeurt de boel maar een beetje door naar het moraliserende einde. De leuke rol van Heather Graham is het enige lichtpuntje.

Fault in Our Stars, The (2014)

4,0
Intelligent uitgewerkte en niet al te sentimentele weepie, vooral de moeite waard door het sterke spel van Shailene Woodley en Ansel Elgort. Zij zorgen er met hun natuurlijke en charmante spel voor dat dit niet verzandt in een melodramatische tranentrekker, iets waar het onderwerp zich natuurlijk uitstekend voor leent. Iets aan de lange kant en sommige scenes zijn iets te dik aangezet, maar overwegend een mooie film. Leuke bijrol van Willem Dafoe overigens.

Feast (2005)

3,0
Dik aangezette komische horrorfilm, al valt er vrij weinig te lachen. Slecht script, rommelig camerawerk en zeer fragmentarische montage. Nog enigzins gered door de gore speciale effecten, de grappige introductie van de personages en de meedogenloze toon van het geheel. Heeft inderdaad wel iets weg van het oneindig veel betere From Dusk 'Till Dawn.

Fehér Isten (2014)

Alternatieve titel: White God

3,0
Rare, onevenwichtige Hongaarse film. De plot is een mengeling van drama en fantasie, maar met name de fantastische elementen komen absoluut niet uit de verf. De film verliest op gegeven moment zijn geloofwaardigheid, waarna het niet meer goed komt. De vele shots van hordes honden die door een lege stad rennen zijn visueel indrukwekkend, maar het is jammer dat er niet meer met het intrigerende gegeven is gedaan. Gemiste kans derhalve.

Felon (2008)

4,0
Verrassend sterk, meeslepend gevangenisdrama, goed gemaakt en uitstekend gespeeld. Dorff en Kilmer zijn prima in de hoofdrollen. Het spannende script bevat enige diepgang en weet de meeste cliché's te vermijden. Het vlotte, rauwe camerawerk en de sfeervolle score dragen bij aan precies de juiste sfeer. Een dikke aanrader binnen het genre.

Fem Benspænd, De (2003)

Alternatieve titel: The Five Obstructions

4,0
Interessant experiment, extra leuk gemaakt door de grappige dialogen tussen de sardonische Von Trier en de berustende Leth. Gelukkig niet te pretentieus of te afstandelijk gepresenteerd. Het is inderdaad jammer dat we de volledige filmpjes niet te zien krijgen (hadden ze wel als extra's op de nu kale dvd kunnen zetten), maar het tempo ligt hierdoor wel vrij hoog, wat de toegankelijkheid zeker ten goede komt.

Femmes de l'Ombre, Les (2008)

Alternatieve titel: Female Agents

3,0
Tegenvaller. De film weet niet de juiste toon te treffen en het verhaal wordt nogal van de hak op de tak verteld. Aktiescenes missen opbouw en van spanning is slechts zelden sprake. Jammer, want de cast is redelijk, het camerawerk sfeervol en de production design voorbeeldig. Hier had absoluut meer ingezeten.

Fences (2016)

4,0
Het duurt even om er in te komen, maar op gegeven moment pakt dit verfilmde toneelstuk je beet en laat vervolgens niet meer los. En wat een akteerwerk, geweldig. Denzel Washington is ijzersterk in de hoofdrol, maar ook Viola Davis als zijn vrouw maakt diepe indruk. De beperkte locaties en de lengte van het geheel werken niet bepaald in het voordeel van de film, maar de personages krijgen hierdoor wel alle tijd om volledig tot hun recht te komen. En wat een mooi einde.

Fifth Estate, The (2013)

3,5
Interessant maar nogal vrijblijvend, dit drama met thriller-elementen over Julian Assange (Benedict Cumberbatch) en de oprichting van Wikileaks. Door het hoge tempo en de flitsende montage/ vormgeving blijf je bij de les, maar het had allemaal wel wat diepgravender mogen zijn. De indrukwekkende internationale cast is gewoonweg te groot, waardoor de film een nogal hak-op-de-tak karakter heeft. Cumberbatch en Daniel Brühl doen het goed in de hoofdrollen, maar ook zij blijven aan de oppervlakte.

Fifty Shades Darker (2017)

Alternatieve titel: 50 Shades Darker

3,0
Darker is dit tweede deel duidelijk niet; wel langdradiger. De plot neemt steeds meer boeketreeks- achtige vormen aan, met af en toe een licht kinky sex-intermezzo. Het blijft allemaal nog net op de rails en het aankijken waard, maar hopelijk biedt het derde en vermoedelijk laatste deel wel wat meer vermaak. En seks natuurlijk.

Fifty Shades Freed (2018)

3,0
Marginaal beter dan het saaie Fifty Shades Darker, maar het houdt bepaald niet over. Het is allemaal weer erg tam en vooral suf, waarbij vooral de thriller-aspecten er nogal bekaaid afkomen. Dakota Johnson ziet er in spannende lingerie nog steeds wel appetijtelijk uit, maar volledig gekleed is haar personage vooral saai en mutserig. Vergeleken met meneer Grey (slap gespeeld door Jamie Dornan) is haar personage echter nog behoorlijk spannend; met hem is echt geen lol te beleven. Wat een vervelende vent.