menu

Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

mijn stem
3,34 (1438)
1438 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Avontuur / Fantasy
133 minuten

geregisseerd door David Yates
met Eddie Redmayne, Katherine Waterston en Dan Fogler

1926. Het verhaal volgt een zogeheten magie-zoöloog, Newt Scamander (Eddie Redmayne) genaamd. Newt heeft net zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren afgerond. Tijdens een tussenstop in New York loopt alles uit de hand wanneer een paar fabeldieren uit zijn magische koffer weten te ontsnappen, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars- als de Dreuzelwereld.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=kUOGlHjTFXU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Roger Thornhill
3,0
Leuk, vlot, grappig en fantasierijk, hoewel de herhaalde verschijning van wéér een wonderbaarlijk dier op een gegeven moment bij mij voor hetzelfde afstompende effect zorgt als zo'n MCU-vechtpartij waarbij een Marvel-superheld en een idem schurk elkaar om beurten tegen een muur vijftien meter verderop slaan. Maar goed, het is allemaal kleurrijk, vrolijk en goedgemutst, en Dan Fogler is een mooie "No-mag" waarbij het uiterst bevredigend aanvoelt dat hij op het einde met een dubbele "schadeloosstelling" beloond wordt nadat zijn geheugen gewist is.

3,0
Harry Potter was misschien sterker van verhaallijn, maar het acteerwerk van de hoofdrolspelers is hier toch aanzienlijk beter.

2,0
Wat een tegenvaller. Zulke fantastische beelden en dan een slap en chaotisch verhaal. Ook de muziek was slaapverwekkend.

avatar van BeckyK
4,5
Geweldige film. Sowieso ben ik een groot fan van dit genre en de beelden zijn waanzinnig mooi gemaakt.
Eerlijk is eerlijk, het verhaal had wel een pietsie beter gekund, maar dat mocht de pret niet drukken.
Ik kan niet wachten op het vervolg!

avatar van Grindhouse62
3,0
Roger Thornhill schreef:
Leuk, vlot, grappig en fantasierijk, hoewel de herhaalde verschijning van wéér een wonderbaarlijk dier op een gegeven moment bij mij voor hetzelfde afstompende effect zorgt als zo'n MCU-vechtpartij waarbij een Marvel-superheld en een idem schurk elkaar om beurten tegen een muur vijftien meter verderop slaan. Maar goed, het is allemaal kleurrijk, vrolijk en goedgemutst, en Dan Fogler is een mooie "No-mag" waarbij het uiterst bevredigend aanvoelt dat hij op het einde met een dubbele "schadeloosstelling" beloond wordt nadat zijn geheugen gewist is.
Heerlijke popcorn film van een goed niveau. Puur amusent. Mijn vrouw en ik hebben er ervan genoten. 3.0

5,0
geweldige film

avatar van tommykonijn
2,5
Zelf ben ik altijd een groot liefhebber van de Harry Potter films (en boeken) geweest. Het waren met name de eerste drie delen die ik door de heerlijk magische sfeer het vaakst gezien heb, maar van de rest heb ik ook genoten. Deze prequel heb ik destijds gemist in de bioscoop. De trailer sprak me toen ook niet zo aan, maar ik had er evengoed ontzettend veel zin in om deze Fantastic Beasts nu dan eindelijk eens te bekijken.

Helaas werd ik enigszins teleurgesteld. De film lijkt enerzijds te willen benadrukken dat we ons in het Harry Potter universum bevinden, maar doet verder vooral zijn best om een eigen smoel te hebben. En net die eigen smoel wil maar niet helemaal uit de verf komen. De film is te chaotisch en onlogisch als op zichzelf staande film. Daarnaast ontbreekt de magie grotendeels. Het enige moment dat ik écht vond werken was het moment waarop Newt en Jacob in het koffertje ronddwalen en in aanraking komen met alle beesten. Verder zal me helaas vrij weinig van het verhaal bijblijven. Het wil om de één of andere reden nooit helemaal tot leven komen.

De vormgeving is daarentegen wel echt schitterend. Het New York aan het begin van de twintigste eeuw ziet er geloofwaardig uit en ook de mooie kostuums vallen op. Met de special effects zit het ook wel goed, maar zo'n climax komt toch niet helemaal binnen. Dan blijkt toch dat het verhaal niet interessant genoeg is en dat het visuele geweld daar moeilijk tegenop kan. De nieuwe personages uit de koker van Rowling zijn wat wisselvallig. Newt Scamander is erg leuk (wederom een prima vertolking van Eddie Redmayne), Porpentina is aardig en Jacob is oké. Daar tegenover staan echter ook een reeks personages die je al na één dag weer vergeten bent en ook de nieuwe antagonist heeft me nog niet weten te overtuigen. De score van James Newton Howard is overigens zeer aangenaam. Deze kwam de sfeer van de film absoluut ten goede.

Gemengde gevoelens dus. De film wordt nergens echt slecht, maar ik miste wel het een en ander. Op zich ben ik nog wel benieuwd naar The Crimes of Grindelwald die over een kleine maand verschijnt, maar ik vraag me tegelijkertijd af wat hier eigenlijk de bedoeling van is. Afgaande op de trailer lijkt daar juist nog meer inmenging van de Potter films te gaan plaatsvinden (Dumbledore, Hogwarts, Nagini, Nicolas Flamel, The Mirror of Erised). Wellicht dat ik deze reeks nog wat meer ga waarderen, maar het schiet wat mij betreft niet bepaald denderend uit de startblokken.

2,5*

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Was wel onder de indruk dat na het einde van de Potter reeks ze weer een nieuwe begonnen zijn. Jammer dat deze reeks echter uit minder delen zal bestaan. Desondanks weet Yates hier weer duidelijk zijn fantasie in de films te steken.

Dan Fogler was een bijzondere keuze, maar deed het niet slecht. Visueel is de film helemaal top en helemaal niet saai om te volgen. De verhalen en zijn beesten waren best leuk en leveren een aantal spectaculaire scenes op. Ook Ezra Miller en Redmayne vielen enorm positief op.

De film had wel wat duisterder mogen zijn, en Sudol was weer een minder personage. Maar ja, omdat de film weet te vermaken krijgt het een ruim voldoende, ik kijk uit naar het volgende deel.


avatar van notsub
3,5
Wie The Danish Girl gezien heeft weet wat Eddie Redmayne in huis heeft. Hier draagt hij ook met verve de hoofdrol, al is het genre compleet anders. De fantasy met al die kleurrijke beesten werd me soms net te veel (te kinderlijk), maar het verhaal tegen de achtergrond van de tovenaarswereld zat goed in elkaar. Ook qua special effects en visueel spektakel was het gewoon genieten. Ik benieuwd naar de opvolger, die volgende week in de bioscoop te zien zal zijn.

avatar van fappie
1,0
Deze moet ik echt Onderhonden. Ik was de hele film aan het wachten op iets wat ik uiteindelijk niet kreeg: een verhaal. Ik vind Eddie Redmayne een goede acteur, maar het valt me helaas wel op dat hij altijd hetzelfde doet. Jammer. Ik heb me kapotverveeld.

avatar van murtcelP
2,5
Ik hou niet zo erg van films die bijna volledig voor een green screen zijn opgenomen. Te weinig verhaal, in ieder geval te slecht uitgelegd. Daardoor ook geen binding met de personages.
Op een gegeven moment vond ik het gewoon saai. Niet mijn soort film **1/2

avatar van Ajax&Litmanen1
1,5
Een tweede kijkbeurt met het oog op deel 2 die nu draait, maar destijds vond ik er al geen reet aan. Visueel bijzonder knap gemaakt, maar een meer suffere film zal je niet snel vinden. Wat een vreselijk oninteressante cast in een slaapverwekkend verhaal dat alleen visueel nog de moeite van het bekijken waard is. En het duurt weer veel te laaaaang. Mijn hemel, hou dit soort filmpjes gewoon eens op anderhalf uur, dit was nauwelijks uit te zitten.
Doe mij maar een nieuwe film met Harry, Hermelien en Ron. Die groep wist hun films uitstekend te dragen. Daar zat wel een hart en ziel in. Dat wordt nog wat met Fantastic Beasts 2...

1,5* (was 2*)

avatar van Ste*
2,5
Nog eens gekeken omdat ik morgen naar deel 2 ga. Moet zeggen dat ik dit best een vreemd opgezette film vind, zo met Newt Scamander als hoofdpersoon en Fantastic Beasts als titel. Want veel verhaallijn rondom hem zelf is er niet en om eerlijk te zijn vind ik dat met die beesten die te pas en te onpas mayhem veroorzaken (nog steeds) alleen maar irritant en alles alleen maar hartstikke ophouden.

Voor een reeks die volgens mij om Grindelwald e.d. gaat draaien (weet verder niet echt waar de andere films over zullen gaan, maar volgens mij is dat het idee?) vind ik dat het allemaal maar voor een rommelig geheel zorgt, en is deze film een stroef opstapje voor wat (hopelijk) nog komen gaat.

Het is, zo schreef ik eerder ook al, bepaald geen Harry Potter. Ik vind het een behoorlijk chaotische, onpersoonlijke film met nauwelijks leuke (Newt is dan wel de good guy hoofdpersoon, maar is ook behoorlijk blanco en wat al te awkward) of goed geïntroduceerde personages. Weinig knipoogjes of herkenning ook naar het Harry Potter-universum. Komt hopelijk in deel 2.

Verlaag hem van 3* naar 2,5*

avatar van Thorongil
3,0
Herkeken en vond hem beter als de 1e keer dat ik hem zag. 2.5 naar 3, maar ja kan zich natuurlijk niet meten aan de eerste Harry Potter films.

2,5
NRT
Niet echt onder de indruk van deze film. ik vond dat er niet echt een verhaal in zat. Het leek wel of de makers dachten dat ze zoveel mogelijk fantasiebeesten in de film moesten steken. Vermakelijk, maar daar blijft het bij.

avatar van Number23
4,0
232.

Twee jaar geleden 2x kort achter elkaar gezien toen tie uitkwam en zeker met die nieuwe op komst wastie rijp voor een herziening.
Vind het personage Tina nog steeds verschrikkelijk, maar voor de rest is het genieten.
Kan zich makkelijk meten met de Harry Potter films.
Leuk om te zien hoe de film probeert om het publiek te misleiden. 8/10

avatar van Film Pegasus
1,5
Film Pegasus (moderator)
Moest er geen link geweest zijn met de Harry Potter franchise, had deze al lang neergesabeld geweest. Geen avonturenfilm, wel wat fantasie, vooral dankzij de fantastic beasts. De humor werkt gelukkig ook wel af en toe met het onverwachte deel van de cast dat hier schittert. Dan Fogler zorgt - geheel tegen mijn verwachtingen in - voor de frisse noot. Het negatieve is wel de hoofdcast met een zeer saaie Eddie Redmayne en een vooral irritante Ezra Miller die waarschijnlijk voor de volgende DC-flop zal zorgen binnenkort door The Flash te verpesten. Het plot is een flauw afkooksel van de X-Men waar deze keer iedereen die de gave heeft om te toveren geviseerd wordt. En tussendoor gaan ze wat beestjes zoeken. Hier en daar nog net leuk genoeg, maar toch een zware teleurstelling.

3,5
Mooi gemaakt maar soms te langdradig en tegelijkertijd chaotisch. Vooral de zoektocht naar de beesten vind ik weinig interessant. Deel 2 vond ik alweer een interessanter omdat het wat meer om Grindelwald draait en Leta Lestrange een goede toevoeging is.

avatar van jippie2010
3,0
Mwah… het verhaal deed me weinig tot niets.
Sommige karakters waren wel interessant,
maar ik vond niet iedereen even sterk gecast.
Technisch gezien een hele mooie prent,
prachtige SFX en een prima soundtrack.
Daarom toch een voldoende. *3.0

avatar van LOTR-lover
3,0
Eindelijk is de tijd gevonden om deze film te kunnen bekijken. Ik vond 'm toch wat tegenvallen. Het is geen slechte film, zeker niet. Maar op de één of andere manier werd ik niet zo gegrepen en de wereld en het verhaal ingezogen zoals bij de Harry Potter films wel het geval is. Fantastic Beasts komt wat chaotisch en ongestructureerd over waardoor 't soms voor mijn gevoel van de hak op de tak ging. Wel blij met Eddie Redmayne in de hoofdrol. Die kan dat uitstekend dragen.

3*
6/10 (IMDB)

avatar van Onderhond
1,5
Harry Potter spin-off.

Het moet gezegd, ik was blij verrast dat de film maar zelden refereert naar z'n grote broer. Tegenwoordig vindt men niks leuker dan films vol te proppen met in-jokes en referenties, daar worden we redelijk van gespaard. Een halve knipoog uitgezonderd is dit een film die best goed op zichzelf staat.

Maar daarmee is het beste ook wel gezegd, want qua sfeer en uitstraling is dit een film die nog steeds erg dicht bij het Potter-gebeuren aanleunt. Het is dan ook door dezelfde regisseur verfilmd en door dezelfde schrijfster neergepend.

De creaturen zijn mak en flauw, visueel weet het niet geheel te overtuigen en twee uur is gewoon te lang voor dit soort ongein. Maar het ergste van al is dat er uiteraard weer vervolgen op moeten komen, had het gewoon bij één film gehouden, dat wat meer dan genoeg geweest.

1.5*

avatar van JasonBourne
3,5
Erg vermakelijk, voor de special effects alleen al de 3,5 waard!

avatar van FlyingGustman81
2,5
Heb hem één keer gezien, maar ik kwam moeilijk in het verhaal. Maar ben dan ook geen fan van dit soort films. Ga hem nog een keer kijken.

2,5
NRT
Ik ben grote fan van Harry Potter, maar dit was toch een teleurstelling. Het acteren, de CGI, de wezens,... Dat was allemaal prima, maar het verhaal vond ik zeer mager. Ik weet zelfs niet meer war het precies over ging. Ze probeerden precies ook zoveel mogelijk wezens in deze film te proppen. Jammer. Na die Harry Potter-films wou ik deze wel zien.

avatar van WhitecatWendy
0,5
Saai. Veel meer van verwacht. Ik betrapte mezelf erop dat ik halverwege de film andere dingen ging doen dan kijken,slecht teken.
De personages, het verhaal..voor mij was het 't allemaal net niet.

avatar van remorz
3,5
Daar zijn we weer.

Ik kan niet ontkennen dat de magische wereld van Rowling voelt als een warm bad. Door de sprong naar het verleden en een verschuiving van continent, voelt het allemaal wat anders qua inburgering en regelgeving, maar die insteek zal bewust zijn, want het werkt wel verfrissend.

Vreemd genoeg trekt het script dan toch erg veel tijd uit voor ‘de verwondering’ over de hernieuwde kennismaking met magie. Hoewel de aanwezigheid van Kowalski een leuk contrast doorheen de film oplevert, hoef ik niet meer zo lang als hij onder de indruk te zijn van zwevende borden en instant gebakken strudel. Zeker het eerste uur neemt dat veel weg van het tempo.

En dat tempo hapert wel vaker. Of het nou gaat om de vaart in het verhaal, de wisselende focus van personages of de aandacht voor de magische fauna; de film vertoont dezelfde rommeligheid, waar de HP-films wel eens last van hadden. Gek, want dit heeft toch geen compleet boekwerk als inspiratiebron.

Het was wel mooi geweest als deze delen wat kleiner gehouden werden, maar het moet natuurlijk weer allemaal groots en overweldigend. De hele strijd tussen goed en kwaad voelt wat minder geintegreerd, zeker gezien de titel en hoofdpersoon maar voor mij was de main focus op Newt en het magische dierenrijk afdoende geweest. Maar goed, daar pers je geen vijf delen uit natuurlijk.

CGI en creature design is van wisselende kwaliteit. Soms indrukwekkend en mooi geintegreerd, soms wat storend overdreven met kitscherige kleuren en glans-effectjes. Door de aard van de beestjes is de creativiteit van Rowling duidelijk weer voelbaar, aan de uitwerking mankeert vaak het een en ander.

Ook aan het acteerwerk valt het een en ander op te merken. Farrell en Miller hadden iconische personages kunnen zijn, maar het komt er zelden uit. Redmayne speelt genuanceerd, en weet als een van de weinigen een intrigerend en authentiek personage neer te zetten.

Al met al voelde ik me minder betrokken bij de personages en plotontwikkelingen en wijt ik dat vooral aan de verplichte grootsheid van de opzet. Maar! Ontegenzeggelijk vermakelijk; er zit genoeg kundigheid achter om daar verzekerd van te zijn. 3,5*

avatar van Alathir
2,5
Het ziet ernaar uit dat ik geen review heb geschreven bij dit eerste deel. Nu goed. Ik vond hem matig met erg weinig actie. Redmayne kan wel goed de aandacht op zich vestigen en het is de enige acteur die het een beetje de moeite maakt.

avatar van scorsese
3,0
geplaatst:
Aardige film waarin een man die voor magische beesten moet zorgen naar New York afreist voor een bijzonder exemplaar. Een iets meer volwassen versie van Harry Potter (grotendeels vanwege de minder jeugdige cast). De film is aan de lange kant, en dit is vooral merkbaar aangezien er tijdens sommige momenten te weinig vooruitgang in het verhaal zit (zoals alle scenes waarin ze de dieren proberen te vangen). De hele aankleding ziet er mooi uit (de film speelt zich in 1926) en de special effects zijn ook dik in orde. Net geen 3.5 sterren.

avatar van DVD-T
3,5
geplaatst:
It's a kind of magic.

Je kunt niet ontkennen, dat de echte Harry Potter sfeer hier wat mist. Daarnaast is het een compleet andere reeks, dus ben je die sfeer hier echt nodig? Of sta je open voor iets nieuws?

We zijn klaar met Harry Potter, dus ik keek wel uit naar een geheel nieuw iets. Het speelt zich af in de zelfde wereld. Fantastic Beasts is echter een totaal nieuw iets. Een nieuwe toevoeging, die qua niveau niet altijd even hoog is, maar wel het hart op de juiste plek heeft. Dat blijkt wel uit de scenes met Jacob. Wat heb ik na twee delen uit deze reeks een zwak voor dat personage ontwikkeld. In een film die Fantastic Beasts heet, verwacht je natuurlijk ook een aantal Fantastic Beasts. Daarin worden we niet teleur gesteld. De scenes waarin de beesten een rol spelen, zijn fraai vormgegeven. Alles wat er rondom gebeurt is niet altijd even interessant. Zeker dat gedoe rondom dat weeshuis duurt te lang allemaal. Ook de verrassing die ons te wachten staat, is niet echt een verrassing meer. Toch heeft Fantastic Beasts genoeg leuks om de lange speelduur te blijven vermaken en is het een leuke toevoeging aan het Harry Potter Universum.

avatar van Tarkus
3,5
geplaatst:
Tarkus schreef:
Deze film is wel heel mooi gemaakt, met formidabele speciale effecten.
Een lust voor het oog is deze prent.
Ook van de vertolkingen ben ik best tevreden, Eddie Redmayne doet het hier alweer goed, al heb ik hem al betere dingen zien doen, in The Danish Girl bijvoorbeeld, maar dat is natuurlijk een heel ander genre.
Dit verhaal is van J.K. Rowling, en spijtig om het te moeten zeggen,, denk niet dat dit het succes zal halen van Harry Potter, daarvoor is het verhaal wel iets te zwak.
Maar misschien dat het tweede deel soelaas brengt, ook niet alle Harry Potter delen waren even goed !!


Naar aanleiding van het verschijnen van de tweede film deze eerst eens opnieuw bekeken.
Ik blijf bij mijn eerste mening, en benieuwd wat de tweede nu brengt.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:36 uur

geplaatst: vandaag om 10:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.