menu

Van Helsing (2004)

mijn stem
2,89 (2413)
2413 stemmen

Verenigde Staten / Tsjechië
Actie / Horror
131 minuten

geregisseerd door Stephen Sommers
met Hugh Jackman, Kate Beckinsale en Richard Roxburgh

Oost-Europa, negentiende eeuw. De beroemde vampierjager Gabriel van Helsing is op een missie om het kwaad te overwinnen. Niet alleen Dracula, ofwel Vladislaus Dragulia, heeft zijn aandacht, maar ook het monster van Frankenstein en The Wolf Man passeren de revue.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=W6C6qcCW2JE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van nadrin
4,5
Helemaal mijn ding tenminste het jaar dat hij uitgekomen is. Ondertussen al voorbijgestoken door andere films

avatar van Glennekeeeee
4,0
het blijft een heerlijke blockbuster die naar mijn gevoel toch zeer kritisch is bekeken. Jackman speelt zeker niet zijn beste rol maar zelfs op automatische piloot is hij in deze film als hoofdpersonage niet weg te spelen. Daarnaast heb je de onwijs lekkere Kate Beckinsale dus qua duo zat dat snor. Uiteraard kan je zeggen dat monsters zoals Dracula en Frankenstein niet volledig perfect worden weergegeven of dat er meer uit te halen. Maar Van Helsing was eigenlijk een Avengers in die wereld zonder dat het het nu zelf beseft. Ook qua effects is de film hoog niveau. 11 jaar na datum zijn de effects top op een paar mini-zaakjes na gewoon nog van schitterende kwaliteit. Het verhaal is misschien wat mager maar de film valt nooit stil, van de ene ontdekking naar de andere, van de ene actiescène naar de volgende. De sfeer was mooi al vond ik het misschien jammer dat er te weinig gebeurde in steden en vooral toch in een afgelegen dorp. de finale was leuk, niets vernieuwend ofzo, zelfs niet in die tijd, maar wel heerlijk over the top.

Van Helsing is een heerlijk prentieloos vermakelijke blockbuster met een leuke cast, sterke effecten en wervelende actie.

avatar van Daenelia
2,0
Beetje tenenkrommend, voor mij. Eigenlijk heb ik een ster te veel gegegeven, maar dat is een overlevingsbonus voor de carrieres van de acteurs. Vond het niet spannend, niet slim, niet verrassend, beetje saai. Jammer.

avatar van comely
Verschillende horror figuren komen niet bedreigend of interessant over. Dan valt er niets meer te redden..

5,0
Ik hou heel erg van dit genre, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit helemaal niks vinden. Het is geen kaskraker, geen orgineel verhaal. Maar voor die tijd mooie effecten, Jackman en Beckinsale zijn een mooi stel om te zien en een lekker ouderwets horrorgevoel. Mistig en donker landschap wat nooit een zonnestraal heeft gezien, goed gekozen muziek en een aantal bekende monsters. Aanrader voor degene die van horror/fantasie houdt.

avatar van DVD-T
4,0
Heeel erg vermakelijk. Ben best wel een fan van Sommer's films. En zeker van Van Helsing.

Het acteerwerk is meteen al erg goed en de acteurs hebben er duidelijk heel veel plezier in. Ook hun levering van teksten is geweldig. Vooral Roxburgh is daarin geweldig Vooral de "I Am Holloooow" monoloog is briljant geschreven. Maar Beckinsale heeft ook een geweldig stukje tekst die meteen korte metten maakt met een cliche: "I think if you're going to kill somebody, kill them! Don't stand around talking about it!". Geweldig geschreven. Ook geweldig dat de opening scene in zwart wit is. Geweldig om daar alvast zo de sfeer neer te zetten. Ook krijgen we een aantal prachtige actie scenes. Vooral de climax en de momenten naar de climax toe zijn erg groots opgezet.

De rest is al net zo fantastisch. Geweldig om veel Universal monsters in een film te zien. Al heb ik wel een beetje The Invisible Man gemist. Toch wel een van de beste Whale's monster films. Silverstri's score voegt enorm veel toe aan de film. Hij doet hier een beetje hetzelfde als hij deed in Back to the Future en dat is het geheel groter doen lijken dan het is. De visual effects in de parijs scene in het begin zijn behoorlijk slecht in vergelijking met de rest van de film. Maar ze halen je niet echt uit de film. Effecten later zien er goed tot fantastisch uit.

Stephen Sommers heeft met Van Helsing geweldig werk geleverd. En dit is misschien dan ook zijn beste en ook meteen zijn leukste film.

4,5
Dit is eigenlijk totaal NIET mijn genre van film.
Vampieren, dracula, weerwolven, enz. zijn eigenlijk niet aan mij besteed,.
Desalniettemin heb ik deze film nu reeds voor de 2e keer gezien, en er ook voor de 2e keer ontzettend van genoten.

Spannend zonder echt overdreven te zijn, mooi in beeld gebracht, mooie scènes en goed acteertalent.

2,5
Gewoon een plezant filmpje om vlot te zien en even vlot te vergeten.
Niks meer of niks minder, maar dat is ok, daar is niks mis mee.

avatar van des1
1,5
Daenelia schreef:
Beetje tenenkrommend, voor mij. Eigenlijk heb ik een ster te veel gegegeven, maar dat is een overlevingsbonus voor de carrieres van de acteurs. Vond het niet spannend, niet slim, niet verrassend, beetje saai. Jammer.


Couldn't agree more.

avatar van thoyouknow1980
4,5
Van Helsing is een van de betere vampieren films die ik ken.
Het barst uit zijn voegen van de actie en spektakel momenten.
Ondanks dit gegeven is het verhaal sterk en goed te volgen,en dat is knap.
Kortom gewoon een hele vette,brute,sfeervolle en actievolle vampierenfilm.
Met een knaller van een finale op het eind

avatar van Onderhond
1,5
Niet best.

Maar het is dan ook een Sommers film, die is niet echt geschikt om dit type film tot een goed einde te brengen. Eigenlijk heb je hier een Burton in goede doen voor nodig, maar daar kan Sommers in de verre verte niet aan tippen.

Het doel is een soort van vrolijke monster flick gemixed met het avontuurlijke van een Indiana Jones. En puur op basis van de feiten slaagt de film daar wel in. De sfeer is luchtig, veel avontuurlijke actie en aan monsters ook geen gebrek natuurlijk. Maar feitelijkheden maken geen goede film.

Visueel is het niet om aan te zien. En da's dan nog los van de wat "foute" effecten die doen terugdenken aan de oude monsterfilms. Veel slechte CG en matige upgrade van de oude effecten. Acteerwerk is ook zéér matig, met een paar stevige miscasts (Jackman voorop). Dat het plotje niet zoveel voorstelt is niet echt een probleem voor een film als deze, maar dat het allemaal zó hard leunt op toeval doet de film uiteindelijk maar weinig goed.

Met z'n 130 minuten duurt het dan ook véél te lang. Er zitten weinig boeiende scenes in (misschien enkel het bal) en het overweldigend gotische komt er nooit helemaal uit. Mnee, Sommers blijft een zeer beperkt regisseur.

1.5*

2,5
Te veel van het goede. Waarom niet iets minder actie en een rustiger verhaal?

4,0
hele leuke film.vermaak me altijd prima.al vaker gezien maar hij blijft goed.

3,0
Sommige effecten anno 2004 zien er wel heel erg slecht uit , 3 sterren ..waren de effecten beter had ik een 3,5 - 4 sterren gegeven .

avatar van Elchapo
4,0
Gisteravond opTV nog maar een keer bekeken,heb 'm jaren geleden op DVD aangeschaft.het verhaal mag dan niet bepaald innovatief zijn,toch zijn de setting en de special FX oogverblindend.4 stars.

avatar van Atmos
3,5
Zeker niet slecht , ik weet niet hoe de gewone Blu-ray er uit ziet , maar wát een prachtig beeld in 4K en overweldigend geluid via DTS:X .

The Widowmaker
Zeer vermakelijk film. Mooi setting met mooie beelden en prima acteerwerk. Tempo is ook prima en niet te langdradig. Ik heb hem in de bioscoop gezien toen hij uitkwam. Leuke bioscoop ervaring. Heerlijke film om zo af en toe weer eens op te zetten.

avatar van joeygamer2
3,5
Zeker goede film! Lekker duister en spannend. Een leuke film om eens gezien te hebben.

avatar van teigertje
5,0
Fantastische griezel film.
Prachtige special effecten.

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Zwaar onderschatte film vind ik, en heeft onterecht slechte kritieken gekregen.
De film heeft alles in huis wat betreft de bekendste vampieren en monsters, je krijgt ze bijna allemaal voorgeschoteld, Dracula, Frankenstein, Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Weerwolven...
Maar wat vooral zeer knap is aan deze prent zijn de decors, ze zijn werkelijk adembenemend en zeer gedetailleerd, maar ook de verscheidene monsters, vampieren en weerwolven zijn dat, de make-up en special effects crew heeft hier een subliem werkje afgeleverd.
Het verhaal mag dan een verhaal zijn zoals in elke doorsnee film als dit, de beelden en de vele actie die je te zien krijgt maken dit toch tot een film die net iets meer heeft dan andere horrorprenten die handelen over deze materie.
Het is reeds mijn derde maal dat ik de film zie, en nog steeds vind ik hem adembenemend prachtig.


Is en blijft een mooie horrorfilm. Prachtige beelden en dito speciale effecten.

2,5
Weer zo'n film die je wel elk jaar eens ziet verschijnen op tv.

Waar ik dit vroeger echt een prachtige film vond, merk ik dat ik hem deze keer heb gekeken met meer kritiek.

Uiteindelijk zit er in het verhaal wel wat meer zaken die niet kloppen of niet voldoende uitlegd worden. Eén van de belangrijkste zaken nooit wordt er uitgelegd waarom Gabriel Dracula de allereerste keer gedood heeft dit vind ik toch de basis van het verhaal? Met de aanleiding hoe Dracula ontstaan is. Maar goed....

Acteerprestaties zijn ook niet denderend te noemen, van alle personages niet. Special effects op sommige moment gewoon zwak gedaan.

Maar langs de andere kant, film kijkt lekker weg door alle actie, maar is geen film meer voor mij voor elk jaar te zien.

3* 6/10

avatar van james_cameron
2,5
geplaatst:
Herzien, in de hoop dat ik bij de eerste kijkbeurt destijds iets te negatief was. Helaas! Waardeloze film dit, opgebouwd uit louter climaxen, zonder logica, spanning en/ of gevoel van mysterie. De openingsscene, in liefdevol zwartwit geschoten, is erg leuk, maar daarna gaat het direct mis. Een hier te ingetogen Hugh Jackman is hopeloos miscast en de irritante supporting cast loopt als een kip zonder kop rond. Visueel is het daarnaast ook een rommeltje, met veel lelijke special effects en goedkoop ogende production design. Vervelende, inhoudsloze bombast.

avatar van Shadowed
2,0
geplaatst:
Minste Sommers.

Sommers is ook nooit de beste regisseur geweest die er is, dus de verwachtingen lagen niet bepaald hoog. Echter zat avontuur en vlot vermaak altijd wel goed bij zijn voorgaande films zoals The Mummy. Dat mis ik behoorlijk in Van Helsing.

Dat de effecten brak zijn kan je vanaf het begin al raden. Althans, als je een beetje bekend bent met Sommers. Van Helsing is daarop geen uitzondering. Houterige CGI, lelijk geanimeerde monsters en bedenkelijke designs. Het is ook niet bepaald een verrassing meer.

Maar deze film mist daarnaast ook gewoon het plezier een beetje wat Sommers normaal wel in zijn films kon stoppen. Bij voorgaande films waren daardoor namelijk een deel van de slechte special effects vergeven omdat het allemaal dan gewoon zo lekker wegkijkt. Daar is hier veel minder sprake van.

Alhoewel de actiescènes soms nog wel met volle overgave in beeld gebracht worden mist het gewoon een beetje een vlot en avontuurlijk sfeertje. Het helpt er dan ook niet bepaald bij dat Jackman een saaie held is die iets te serieus acteert. Beckinsale is niet bepaald een verbetering en weet net als Jackman een saai karakter te spelen. Bijrollen zijn overigens niet veel beter. Roxburgh is nogal een saaie Dracula. Hensley en Wenham doen het dan nog wel verdienstelijk.

Het duurt na een half uur niet lang voordat de film saai begint te worden, wat erg opmerkelijk is voor een film die volgepropt zit met monsters en actie. De actiescènes weten gewoon niet te boeien, de monstertjes zijn nogal saai en ongeïnspireerd en de hoofdpersonages zijn nogal oninteressant om tegenaan te kijken.

Gelukkig krijgen we nog wel een degelijke finale en een aantal degelijk in beeld gebrachte actiescènes tussendoor. De sets zijn machtig ingericht, dat wel, en een aantal gadgets zijn nog wel de moeite waard. Film is voor de rest ook behoorlijk groots en episch gefilmd, dus op dat gebied is het budget wel degelijk benut.

131 minuten is echter nogal lang voor een film die toch echt een avontuurlijk sfeertje mist. Iets wat Sommers wel kon in zijn voorgaande films. Jammer dat hij het dus niet kon herhalen in een omgeving waarvan het tot mijn favoriete genre behoort.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:16 uur

geplaatst: vandaag om 10:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.