menu

300 (2006)

mijn stem
3,66 (5589)
5589 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Oorlog
117 minuten

geregisseerd door Zack Snyder
met Gerard Butler, Lena Headey en David Wenham

In 480 voor Christus geeft de koning van Sparta leiding aan de slag om Thermopylae. Hij gaat hier samen met zijn troepen de strijd aan tegen de opkomende Perzen. Deze confrontatie zal leiden tot 's werelds eerste democratie.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=UrIbxk7idYA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Edmovie40 schreef:
Deze film maakte me eigenlijk gewoon boos omdat de film een fascistische moraal lijkt te propaganderen. Vandaar dat ik hiervoor een erg laag cijfer geef.
Dus een film over Mussolini' Italië maakt je boos? En als je naar een film over het Oude Rome kijkt, maak je je dan ook boos over alle slavernij? En oorlogsfilms in het algemeen? Allemaal boosmakers?

Dit is een film die visueel prachtig is. Xerxes met zijn entourage vond ik vooral fascinerend om te zien. Af en toe mooie oneliners en veel gehak natuurlijk, waar de tactiek van de Spartanen goed in beeld werd gebracht.

avatar van TornadoEF5
1,0
Eindelijk gezien, en vooraf dat ik aan de film begon was ik onzeker wat zwaarder zou doorwegen op de film: de potentieel interessante setting van Sparta of dat dit een comic book verfilming en dus een onrealistische film zou worden. Uiteindelijk is het het laatste geworden. Ik heb veel liever een waarheidsgetrouwe en realistische voorstelling van Spartanen die al even hard zou aankomen dan wat we nu te zien krijgen. Wat we nu te zien krijgen is een soort van 2 uur durende reclamespot / propaganda voor Sparta. Of zo komt het alleszins toch over. Werkelijk alles is over-de-top waar ik juist graag met momenten de nuance zie, en ik vind het verder een lelijke en vrij saaie film met vrij weinig inhoud. Dan nog mag het gebaseerd zijn op een comic verfilming, en dus nooit de intentie hebben om historisch over te komen, dan nog moet ik concluderen dat ik hier bitter weinig mee kan, en liever een andere soort historische film gezien had. Wat deze film verder ook nog in slaagt is bewijzen dat actie soms het saaiste genre van allemaal kan zijn. Sparta en de slag van Thermopylae is desondanks zeer interessante materie, maar ik denk dat ook hier de realiteit een pak interessanter geweest moest zijn dan deze film.

avatar van TornadoEF5
1,0
Trouwens, wat wel grappig en tevens erg is, is dat ik vermoed dat vrouwen meer rechten hadden in het militaristische Sparta tijdens de klassieke Oudheid, dan in het hedendaagse Saoedi-Arabië. Op vlak van vrouwenrechten liep Sparta millennia voor op de tijd. Spartaanse vrouwen hadden het recht om te scheiden van hun mannen, hadden de leiding over het huishouden (toen in die tijd uniek), hadden het recht om opgeleid te worden, waren toegestaan om eigendom te erven en te behouden, waren even goed gevoed als mannen (wat anders was in bvb. Athene), waren relatief schaars gekleed (waar het elders vrij preuts aan toeging), hadden vaak lang haar (waar dat elders gebonden moet zijn) en trouwden opvallend laat tegenover andere staten (in Athene op de leeftijd van 14 jaar, in Sparta op de gemiddelde leeftijd van 19).

"Why are you Spartan women the only ones who can rule men?"
"Because we are also the only ones who give birth to men."
Gorgo, Queen of Sparta and wife of Leonidas, as quoted by Plutarch

avatar van Chainsaw
3,5
Chainsaw (moderator)
Had sterk m'n twijfels hoe zo'n testosteron-bom nu interessant zou kunnen zijn. Maar 300 is toch een heel stuk vermakelijker dan ik dacht. Inhoudelijk is het verre van bijzonder en je verwacht dat een film met voornamelijk actiesequenties erg leeg voelt, maar 300 is tot de nok toe gevuld met vorm en dat compenseert hier wel. Ik had verwacht dat een CGI feest van twaalf jaar geleden vrij gedateerd zou aanvoelen, maar het ziet er nog steeds verrekte goed uit. Na zijn regiedebuut Dawn of the Dead kan Zack Snyder hier helemaal los met slow-motions en versnellingen en extreme kleuren. Stijlelementen die in zijn latere superheldenfilms maar mager werken, komen hier perfect tot hun recht. Je zou 300 aan de muur kunnen hangen en je hebt een schilderij van anderhalf uur. Een uiterst gewelddadig schilderij, dat wel.

Het werkt ook bevorderlijk in een film als dit dat niet alle personages maar inwisselbare figuren zijn. Butler is een sterke hoofdrolspeler en ook een Michael Fassbender in één van zijn eerste filmrollen is uitstekend. Heel veel diepgang hoef je niet van deze personages te verwachten, maar ik verbaasde me dat ik niet de hele film zat te denken 'wie is dat nu ook alweer?'. Wel weer een matige keuze dat men juist voor de rol van de verteller voor David Wenham kiest, de man die altijd klinkt alsof z'n neus enorm verstopt zit. Tussen de gevechtsscènes door gebeuren er wat kleine dingen rondom de koningin en wat ander gedoe, maar wie interesseert dat? Duurde alsnog te lang, in die tijd dat Dominic West stond te ouwehoeren had men ook gewoon één of twee extra knokpartijen in slowmotion kunnen proppen. Dat was waarschijnlijk leuker geweest, want de gevechten en actiescènes zijn de hoofdrolspeler, zeker op de momenten dat de film het allemaal ook niet al te serieus neemt. Op de iets te serieuze momenten wordt de film ook meteen een tikkeltje kitscherig. Zulke dramatische momenten leken soms wel een Côte d´Or reclame.

3,5 sterren.

avatar van Someone.
3,5
Er zijn mensen die vinden dat deze film een non-stop reclame voor de Spartanen is. Maar dat zou dan toch ook betekenen dat lord of the rings reclame is voor een juwelier en star wars reclame voor rood en blauwe ledlampen? Wat mij betreft is het alle drie onzin.

Voor de rest een goede film, alleen erger ik me kapot aan de filters die over alle scènes zijn gehaald. Als ze dat hadden weggelaten was het een van mijn favoriete films geweest

avatar van des1
Irritante dictie heeft die Butler. Misschien kunnen de Perzen bij een volgende keer hem in een diep gat trappen.

avatar van nakada
4,5
des1 schreef:
Irritante dictie heeft die Butler. Misschien kunnen de Perzen bij een volgende keer hem in een diep gat trappen.
uhm...hij is al dood hoor

5,0
machtige film erg goed in beeld gebracht zou zegen animatie voor volwassen en deze keer kunnen de vrouwen ook meegenieten van al die blote lijven met hun strakke broekjes. voor de rest erg goed gefilmd en in beeld gebracht de gevechten de actie de computer animatie allemaal tot in de puntjes uitgediept. het is net of je een computer spel aan het spelen bent. ik was dan ook meteen een van mijn favoriete films uit de tijd van de romeinen en zo maar nu zijn het geen romeinen maar grieken en spartans die het tegen elkander opnemen. weer eens een verfilming van een strip maar toch wel erg goed gedaan

avatar van Lovelyboy
3,0
geplaatst:
Brave amateurs. They do their part.

Ja, Zack Snyder dus, en waarom deze film beter scoort dan Watchmen en Dawn of the dead vind ik een behoorlijke vraag. Begrijp me goed, 300 is een spectaculaire visueel orgasme, maar meer ook eigenlijk niet terwijl de twee andere films ook nog iets qua verhaal en karakter te bieden hebben. Maar goed, het gaat hier nu eenmaal over 300...

Een verhaal dat er geen doekjes om wind, gebasseerd is op een echte gespeelde strijd tussen Xerxes en Leonidas en op die strategische locatie. Terecht ook aangemerkt op wikipedia bijvoorbeeld dat Koning Leonidas 1 beroemd werd wegens deze slag. Een cast overigens die prima bij elkaar gezocht is en het prima doet in de vorm van Butler, Santoro, Wenhem, Fassbender en Headey. De stijl, cinematografie, muziek en montage is met veel zorg en kunde gedaan en vooral tijdens de gevechten baart de montage opzien in positieve zin. Zoals gezegd, de aangedikte kleuren, aankleding, stalen lichamen...het ademt een stripachtig, overtuigende en mooie stijl uit...

Maar...ondanks al het overtuigende spektakel blijft er verdomd weinig hangen en vraag ik me na afloop af wat ik heb zitten kijken. De film betrapt zich qua dialoog en ontwikkeling op weinig vernieuwende dingen en vooral die gebrulde oneliners van Butler worden op den duur toch te eentonig. Het gebrek aan diepte en een iets meer inhoudelijkere dialoog laat zich dan toch voelen en doet dat overigens wat mij betreft vanaf het begin dat van dreiging, hardheid, wapengekletter en compromisloos gedrag aan elkaar hangt. Qua verhaal en dialoog is het in die zin te weinig en qua flinkheid too much. Daarom verbaasd het me dan ook dat eerder genoemde films minder beoordeeld worden ten opzichte van deze terwijl dat die qua verhaal, dialoog en acteren veel meer te bieden hebben,

Maar afijn, 300, vermakelijke pulp om het zomaar te zeggen, maar meer ook niet.

avatar van cantforgetyou
3,5
geplaatst:
Na jaren weer eens gezien. Het ziet er allemaal mooi en strak uit. In de bioscoop kwam de film wel wat intenser over dan thuis op dvd.
Toch blijft het ook een beetje een lichte homo erotische film. Met al die blote mannen, gespierde lichamen, stoere baarden en kleine broekjes. De mannen zien er goed en getraind uit. Dus niks mis mee.
Het verhaal is verder simpel en dom. Allemaal maar vechten, vechten en nog eens vechten! En voor wat? Een stukje land? De mens is maar een barbaars en lelijk wezen. Gelukkig niet altijd, maar vaak wel.

avatar van cantforgetyou
3,5
geplaatst:
Na jaren weer eens gezien. Het ziet er allemaal mooi en strak uit. In de bioscoop kwam de film wel wat intenser over dan thuis op dvd.
Toch blijft het ook een beetje een lichte homo erotische film. Met al die blote mannen, gespierde lichamen, stoere baarden en kleine broekjes. De mannen zien er goed en getraind uit. Dus niks mis mee.
Het verhaal is verder simpel en dom. Allemaal maar vechten, vechten en nog eens vechten! En voor wat? Een stukje land? De mens is maar een barbaars en lelijk wezen. Gelukkig niet altijd, maar vaak wel.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:44 uur

geplaatst: vandaag om 02:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.