Genre: Actie / Fantasy
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf donderdag 16 juli in 105 bioscopen
Plot The Odyssey
"Defy the gods."
Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.
Graaf Machine
Door Lupita Nyong'o te casten als Helena van Troje, schaart Christopher Nolan zich bij de progressieve geschiedsvervalsers die ik naderhand in staat acht om zelfs De school van Athene zwart te schilderen om ons te doen geloven dat het hier vroeger al een smeltkroes was. Maar nu lees ik ook nog dat Achilles, de grootste oorlogsheld uit de Griekse mythologie, gespeeld zal worden door transman Elliot Page?
Voor Grieken moet deze aanslag op hun cultuur haast een casus belli zijn. Als bovenstaande klopt, dan staat alleszins vast dat The Odyssey woke agitprop wordt zoals we nog maar zelden hebben gezien.
Corcicus
Ik begrijp je standpunt Graaf Machine, maar dat de Grieken later christelijk werden, verandert niets aan het feit dat de Homerische epen deel uitmaken van de Griekse en bredere Europese cultuurgeschiedenis. We beschouwen de Ilias en de Odyssee niet meer als religieuze documenten, maar als fundamentele teksten van de westerse beschaving. Bovendien waren de Griekse goden niet universeel, maar zeer particulier Helleens. Ze zagen er dus uit als Grieken.
SergioMalick
- 1956 stemmen
Ik denk dat sommigen hier Christopher Nolan echt veels te serieus nemen. Misschien wel de meest bombastische regisseur van deze tijd zal vast meer bronmateriaal gaan vervalsen dan alleen de afkomst of huidskleur van de acteurs. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar jullie expertise, maar voor nu voelt het wel een beetje vreemd om er zo'n probleem over te maken. Misschien dat we deze discussie nog heel even kunnen parkeren totdat we echt een oordeel kunnen vellen. Als Achilles overduidelijk een trans is in de film kan ik misschien wel de kritiek delen, maar voor nu is het wel een beetje te vroeg om erover te vallen.
misterfool
Verandert niets aan het feit dat de Homerische epen deel uitmaken van de Griekse en bredere Europese cultuurgeschiedenis.
Deze context o.a. schept bepaalde verwachtingen, waaraan je middels castingkeuzes, taalgebruik, aankleding etc. kan voldoen. Dat hoeft m.i. echter niet per se; het kan een goede artistieke keuze zijn om af te wijken van de historische context. Wel het liefst met een zekere eerbied voor het bronmateriaal. Ik vrees echter dat er hier een soort bitter, pseudo-modern sausje gegoten wordt over het verhaal. Dat is jammer want een visueel spectaculaire verfilming van The Odyssey wekt mijn interesse wel.
Beun de Haas BV
SergioMalick
- 1956 stemmen
Het is natuurlijk de vraag hoe het straks op het scherm te zien is. Verder hou ik wel van lekker ruime interpretaties van dit soort verhalen en bij Christopher Nolan weet je dat in ieder geval zeker. Laat maar komen. Terrence Malick is ook nog steeds bezig met een film over Jezus... Ik heb ergens gelezen dat het zijn slotstuk gaat worden.
Ik heb er in ieder geval veel zin in en ga deze film bekijken in IMAX. Misschien dat het tegenvalt, maar Christopher Nolan in the bioscoop is vaak wel een indrukwekkende ervaring. De voorbeschouwing laat ik verder aan anderen vanaf nu, tot snel.
Luzyrrinth
Ik moet even iets kwijt over deze casting, al is het eigenlijk een grotere frustratie over hoe de filmindustrie steeds vaker voor veilig en gewoon lijkt te kiezen. Want het is echt bizar hoe de casting van deze productie de plank volledig misslaat en de visuele potentie van vandaag gewoon negeert. We hebben immers de tech om elke pixel van een wereld perfect te maken maar blijkbaar boeit de menselijke factor niemand meer en dat is een enorme gemiste kans.
Veel regisseurs snappen blijkbaar niet dat de looks van je acteurs het fundament zijn van je hele verhaal en als dat al niet klopt kun je die hele meesterwerk status wel shaken. Het is eigenlijk weer het klassieke verhaal van de filmindustrie die voor veilige marketing kiest in plaats van artistieke impact met een cast die er gewoon knullig en ongeloofwaardig uitziet voor een setting die juist vraagt om monumentale présence.
Want door dat gebrek aan gewicht voelt het allemaal meer als een willekeurige groep uit een alledaags drama dan als legendarische figuren uit een epos. En eerlijk gezegd is Matt Damon als Odysseus daar het pijnlijkste voorbeeld van. Die man straalt de betrouwbaarheid uit van een kantoormedewerker terwijl de rol vraagt om de gravitas van een koning die door de goden is getekend. Hij mist totaal de archaïsche zwaarte die gasten als Javier Bardem en Joaquin Phoenix of Michael Fassbender wel moeiteloos neerzetten want Odysseus moet sluwheid en gevaar ademen en geen alledaagse sympathie. Zonder die dreiging geloof je het personage gewoon niet en diezelfde mismatch zie je helaas terug bij de rest van de hoofdrollen.
Neem Lupita Nyong'o als Helena van Troje want dat werkt gewoon voor geen meter in deze context. Helena moet een bijna buitenaardse schoonheid hebben waarvoor je hele beschavingen laat vallen en dat is precies de impact die iconen als Priyanka Chopra en Gal Gadot of Ana de Armas wel direct overbrengen waardoor de schaal van die oorlog meteen logisch wordt.
Als je dan ook nog Elliot Page Achilles laat spelen dan is de mythologische logica helemaal ver te zoeken omdat Achilles brute arrogante kracht moet zijn terwijl Page een moderne intellectuele kwetsbaarheid meebrengt die haaks staat op de gevaarlijke edge van een Austin Butler en Chad Michael Murray of Alexander Skarsgård.
Die mismatches trekken echt door in de hele cast waarbij types als Himesh Patel en Benny Safdie en John Leguizamo veel te menselijk en nerveus ogen voor zo’n meedogenloze wereld. Waar gasten als Jon Bernthal en Ryan Hurst de rauwheid hebben voor een thriller bezitten acteurs als Michele Morrone en Idris Elba of Pedro Pascal juist die sculpturale kracht en autoriteit die hier keihard nodig is.
Zelfs veteranen als James Remar en Samantha Morton blijven veel te aards vergeleken met de intense blik van Oscar Isaac of de tijdloze vibe van Brad Pitt en daardoor voelen zelfs Robert Pattinson en Charlize Theron ineens te gepolijst aan voor de mythische aantrekkingskracht van een Kate Beckinsale of Jennifer Connelly.
Dan heb je nog Mia Goth die wel een interessante look heeft maar ze blijft toch vooral die indie actrice die de onwerkelijke uitstraling mist die de jonge helden van dit verhaal nodig hebben. Daarvoor had ik eerder gekozen voor de koppen van Avan Jogia of Timothée Chalamet omdat die wel die mythische aantrekkingskracht hebben.
Rollen die nu door projectmanagers worden ingevuld hadden veel meer baat gehad bij de ongrijpbare sluwheid van een Johnny Depp of Jared Leto en voor de Sirenen en dat mystieke gedoe hadden ze de moderne ijle schoonheid van Hunter Schafer, Jennie en Lily Depp moeten inzetten.
In plaats van een tijdloos meesterwerk maken ze nu helaas een product dat over vijf jaar compleet gedateerd aanvoelt omdat ze genoegen nemen met gezichten die je ook bij de lokale supermarkt ziet. Cinema moet groter dan het leven zijn maar deze cast is simpelweg te gewoontjes terwijl deze alternatieven een rauwe esthetische droombezetting zouden vormen die de film de status geeft die nu pijnlijk onbenut blijft.
Beun de Haas BV
Maar in de Odyssee is er toch alleen sprake van de geest van Achilles, die immers eerder bij de Slag om Troje al gedood was?
Ik heb er verder geen studie naar gedaan, dus corrigeer me gerust als ik het verkeerd heb. Maar in de werken wordt Achilles over het algemeen als groot en breed omschreven (met haar als goud). Dat haal ik allemaal niet uit Elliot Page’s fysieke voorkomen. Of de ironie moet zijn dat Achilles in de onderwereld geen schim meer van zichzelf is.
Maar het zou ook weer hilarisch zijn als Page helemaal geen Achilles blijkt te spelen en dat het een eigen leven is gaan leiden.
Graaf Machine
Ik heb het ook niet paraat, en ga er verder ook niet te veel tijd in steken (ik zie straks de film wel), maar een snelle googleAI zoektocht levert:
In de Griekse mythologie, specifiek beschreven in boek 11 van Homerus' Odyssee, verschijnt Achilles in de onderwereld (Hades) niet als de stralende, sterke held die hij tijdens zijn leven was.
Dit is hoe hij werd omschreven:
Als een schim (schaduw): Achilles verschijnt als een skia (schaduw of geest), een zielloze, schimachtige gestalte, wat typerend is voor de doden in de Griekse opvattingen.
Ongelukkig en somber: Hij is verre van gelukkig. Wanneer Odysseus hem begroet en zegt dat hij "gezegend in het leven, gezegend in de dood" is, antwoordt Achilles bitter. Hij stelt dat hij liever een arme dagloner bij een arme boer op aarde zou zijn, dan koning over alle doden in de onderwereld.
Geen fysieke kracht: Zijn fysieke kracht en schoonheid zijn verdwenen; hij is een emotionele, schaduwachtige echo van zijn vroegere zelf.
Corcicus
Welaan dan, als het de bedoeling is om een nachtmerrieachtige schim van een man te spelen, is Page misschien wel de geknipte acteur.
Graaf Machine
Het lijkt me het gemakkelijkst om de casting te beoordelen nadat je de film hebt gezien. Voor mij in elk geval dan, hoewel ik zelden moeite heb met casting van rollen. Of Helena nou door een witte of zwarte vrouw gespeeld wordt doet mij net zo weinig als dat die oude Grieken straks allemaal modern Engels praten. Ik kijk daar wel dwars doorheen om de film te zien.
Corcicus
De rollen van rapper Travis Scott en Lupita Nyong'o zijn door Nolan bevestigd, dus daar mogen we ons toch al zeker een mening over vormen. En Afrikaanse mensen in de Griekse mythologie zijn anachronismen die mij tijdens het bekijken van een historische/mythologische prent meteen uit de film zullen halen. Ik vraag mij ook af of je even soepel zou zijn als Hollywood een film maakt met pakweg Sydney Sweeney in de rol van 'mooiste vrouw van Afrika'?
Graaf Machine
Je mag je overal een mening over vormen hoor. Lijkt me gewoon praktischer als je eerst de film kijkt, maar dat geldt dan dus voor mij. Ik zie het allemaal eerst wel.
Ben geen groot fan van Nolan, maar dat komt niet doordat ik zijn films slecht gecast vindt. Over de huidskleur van Helena maak ik me niet zo'n zorgen. Ik vond Denzel Washington als Macbeth in de versie van Joel Coen ook geweldig. Ben gewoon niet zo gefixeerd op huidskleur.
brabusRUS
To be eligible to win Best Picture at the Oscars…
Kwam deze tweet tegen. Zou dit de voornaamste reden zijn?
linxde1
Bij een volgende film graag Sydney Sweeney als Winnie Mandela of Henry Cavill als Kunta Kinte.
Er zit gewoon een agenda achter deze film. Klaar!
Het ziet er ook nog eens slecht uit. Ik zie in de trailer harnassen die me doen denken aan Batman.
Centapidehuman
Chris Nolan heeft de Odyssee onteerd zodat hij in aanmerking zou komen voor een Academy Award
19MusicMakestheMovie90
En de eerste 0,5 is al binnen, hartstikke gezellig allemaal. Ik ben blijkbaar de enige die nog iets van vertrouwen heeft in deze film. En nee! Ik ben ook niet blij met de keuzes die zijn gemaakt. Maar ik ga de film op deze aspecten niet op voorhand afschrijven. Daarvoor heeft Nolan in het verleden te veel goeds afgeleverd.
Ik verwacht nog steeds een grootschalig epos met goed acteerwerk en scenes die een lust voor het oog zijn. En wat wel en niet werkt zullen we na afloop moeten zien.
En als het je echt allemaal niet bevalt: pak The Return met Ralph Fiennes er dan nog eens bij, zou ik zeggen. Werkelijk de meest ondergewaardeerde film van de afgelopen vijf jaar. Misschien is dit dan het uitgelezen moment om die nog eens een tweede kans te geven.
badfans69

Van 'Inception' tot 'The Dark Knight Rises': dit zijn de vijf meest winstgevende Christopher Nolan-films

'The Odyssey' van Christopher Nolan is zijn duurste project sinds 'The Dark Knight Rises'

Doek valt definitief voor 'Euphoria': HBO bevestigt einde na drie seizoenen

Matt Damon krijgt hoofdrol in nieuwe scifi-film na afhaken Ryan Gosling
greekbased on song, poem or rhymepeplumancientepic poemmythical