• 9.472.390 stemmen

Met onder meer: Matt Damon, Tom Holland en Anne Hathaway

Releasedatum: 16 juli 2026

Plot The Odyssey

"Defy the gods."

Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.

avatar van MisterPink

MisterPink

atropine schreef:

Ik dacht niet dat Penelope verbannen werd. Zij en Odysseus vertrokken vrijwillig. Dramaturgische gezien is de overhandiging van het koningschap aan zijn zoon Telemachus tweeledig te verklaren. Met het overdragen van de macht sluit Odysseus een periode van strijd af (Troje). Telemachus is niet de man die persoonlijk de familieleden van de lokale adel, de vrijers, heeft afgeslacht. Hij kan dus met een schone lei beginnen.

In plaats van te eindigen als "de zoon van de grote koning" die pas aan de beurt komt als zijn vader uiteindelijk overlijdt, krijgt Telemachus hier direct de leiding over zijn eigen toekomst en die van Ithaka. Hij is niet meer "zoon van de held" die in de schaduw blijft van zijn vader , maar is nu een volwassen leider. Hij is van zoon tot man geworden.

Ik zie het als een zelfverbanning. De noodzakelijke loutering na het geweld in Troje en Ithaka. De knieval van het Westerse leiderschap waarin Penelope zich maar moet schikken zo lijkt het.

Telemachus kan wel met een schone lei beginnen maar dat lijkt me gezien de vertolking door Tom Holland geen garantie voor succes

avatar van MisterPink

MisterPink

Filmkriebel schreef:

Na 20 jaar gescheiden te leven van zijn vrouw zijn er andere prioriteiten.

Dat snap ik Als Odysseus afstand wil nemen gaat zijn echtgenote mee.

avatar van Waverick

Waverick

Van de week in de bios gezien en ik moet zeggen dat Nolan dicht bij het originele verhaal is gebleven. De truuk met de flashbacks werkt op het witte doek heel goed. Ook mooi dat de verschillende gebeurtenissen niet op zo'n manier worden getoond dat het 'te wonderlijk' wordt. Het ziet er allemaal erg organisch en geloofwaardig uit, ook al weten we allemaal dat cyclopen en sirenen niet echt bestaan (toch?...).

avatar van dijk1023

dijk1023

Ik vind de film zwaar overrated, nep en absoluut geen epos. Vond er echt geen lol aan, ik verwachtte een soort Gladiator-niveau, maar dit was een boekverfilming die veel te langdradig en ongeloofwaardig was.

Fok het gezeik over de casting. Iedereen was goed. Was eerst bang dat Tom Holland uit de toon zou vallen tov rest maar hij acteerde prima. Heerlijke epos van Nolan. Geen green screen en geen CGI fest. Echte decors, practical effects en naturel belicht (verademing). Ik werd gelijk in de film gezogen ook al kende ik het verhaal al. Film vloog voorbij. Tempo vond ik goed, alleen bij de sirenes,Charybdis en Scylla ging het te snel maar het stoorde me niet. Beste film tot nu toe van 2026 imo. Wat een lul is Pattinson ook. Hij acteerde erg goed. 4 sterren

avatar van Chin4thefilm

Chin4thefilm

MisterPink schreef:

Steunbewijs kan je vinden in de Historiën van Herodotus als je dat zo graag wil weten.

Omdat Helena een blanke Myceens Griekse halfgodin was een geen Aethiopische prinses.

Ik ben zo blij dat je de Historiën van Herodotus noemt. In de Historiën van Herodotus wordt Helena van Sparta wel genoemd, maar Herodotus geeft geen uitgebreide fysieke beschrijving van hoe Helena eruitzag. Hij beschrijft vooral haar rol in het verhaal rond de ontvoering naar Troje.

Dat is bovendien geen bewijs dat Helena daadwerkelijk heeft bestaan. Herodotus schreef zijn Historiën in de 5e eeuw v.Chr., terwijl het verhaal van Helena en de Trojaanse Oorlog al eeuwenlang in de Griekse mondelinge en epische traditie bestond, onder andere in de Ilias van Homerus.

Herodotus zelf was overigens behoorlijk kritisch tegenover onderdelen van het Helena-verhaal. Hij vertelt bijvoorbeeld een alternatieve versie waarin Helena helemaal niet in Troje was, maar in Egypte verbleef terwijl Paris naar Troje vertrok. Dat laat juist zien dat er in zijn tijd verschillende tradities over Helena circuleerden.

avatar van Chin4thefilm

Chin4thefilm

MisterPink schreef:

In de Ballade van Mulan wordt haar etniciteit helemaal niet beschreven.

Die was natuurlijk wel bekend bij de toehoorders net als bij Homerus. Ik hoef je toch niet uit te leggen dat een casting van Zendaya als Mulan de nodige issues zal opleveren?

Klopt daar heb je gelijk in, in de ballade, de oudste bron wordt dat inderdaad, net als bij homerus niet beschreven. Daar zat ik fout. Maar bij Helena zit jij fout.

Een literaire traditie kan een personage eeuwenlang beschrijven zonder dat er een historische persoon achter zit. Er is geen enkel bewijs dat jouw claim ondersteund dat Helena daadwerkelijk heeft bestaan. En net als bij Mulan wordt haar etniciteit en uiterlijk nergens beschreven in de originele bron. Het is en blijft een pure aanname dat de toehoorders van beide bronnen, weten welke etniciteit of welk uiterlijk de personages hadden. De toehoorders konden slechts het gehoorde verhaal adapteren/interpreteren naar hun eigen beeld, precies wat Nolan nu ook doet. Alleen nu heb jij er een probleem mee...

Wat me dan weer brengt bij mijn prangende vraag die ik al 2x heb gesteld. Wat maakt deze specifieke castingkeuze (helena) voor jou zo provocerend?

avatar van M013

M013

Ik ben normaal niet zo van dit genre maar ik kan hier kort over zijn: deze film is een meesterwerk! Klassieker. Ga deze film zien

avatar van De GeuS

De GeuS

Wat een ongelofelijk 'zoutloze' film, vol vlak acteerwerk en duffe, langdradige dialogen. Geen enkel karakter krijgt diepgang, ze hadden van mij allemaal aan de goden geofferd mogen worden (op de hond na). Het laatste 'gevecht' is helemaal belabberd in beeld gebracht, ik verwachte op een gegeven moment dat Matt Damon al la wijlen Bud Spencer 15 suiters van zich af zou gooien. Al met al een nothingburger van een film, snel vergeten en nooit meer kijken; kleine 2*