Genre: Actie / Fantasy
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf 8 september in 140 bioscopen
Plot The Odyssey
"Defy the gods."
Odysseus, de koning van het eiland Ithaka, onderneemt na de val van Troje een gevaarlijke en jarenlange reis naar huis. Tijdens de zware opgave komen hij en zijn bemanning oog in oog te staan met allerlei wezens, waaronder de sirenen, de cycloop Polyphemos en Circe, de dochter van de zonnegod. Ondertussen weert Odysseus' vrouw Penelope vrijers af in Ithaka en gaat zijn zoon Telemachus op zoek naar zijn vader.
Odysseus
Polybus
Leodes
Max0180
Dit is gewoon het soort cinema dat het hedendaagse woke publiek wilt zien.
Nolan moet ook boete doen voor zijn zondes en komt er niet omheen om DEI te casten.
Het feit dat het al in de trailer allemaal zo duidelijk moet worden uitgemeten bevestigd het feit dat er met diversiteit ladder is gecast.
Het is kinderachtig maar toch kom je niet om de vraag, wanneer gaan we eens een blanke Malcom X of Muhammad Ali zien. Maar nee dat kan natuurlijk niet want is dan culturele toe eigenen zoals dat zo mooi heet.
De woke waanzin laat zijn sporen achter in de hedendaagse film wereld. Go woke or broke.
Debo
MisterPink
Een mythe doet een beroep op de verbeelding. Het is een fluitje van een cent om in Helena (verleiding, afgunst) "verrijkt uranium" (kennis gestolen uit 't westen) of "een democratiseringsbeweging" (verleid door 't westen) te zien.
Het is mij niet gelukt. Ik zag een gefrustreerde Helena in de hereniging met Menelaus en een wraakzuchtige tweelingzus Clytaemnestra.
Ik had eerlijk gezegd liever een Trumpiaanse Odysseus gezien. Een narcistische bedrieger en overspeler die lak heeft aan de wetten van Zeus.
Fortune
Go woke or go broke. Maar in dit geval klopt dat niet omdat de film goed ontvangen wordt en al winst heeft gemaakt. Veel winst. Dus go woke en make money in dit geval.
redondo28
Morgen is het zover. In Kinepolis Brussel op imax 70 mm. Benieuwd naar de meerwaarde.
ThomasVV
Nolan is erin geslaagd nodeloos moeilijk en onwaarschijnlijk te maken wat dat bij Homerus helemaal niet was:
- het onmogelijk gemaakte paard
- Polyphemus
- Circe
- de herkenning door Telemachus (de verzonnen complicatie op Pylos!)
- het doen inslikken van een houten staafje (???)
- de amulet van Penelope
enzovoort, en tegelijk heeft hij Homerus' krachtigste scènes gewoon overgeslagen:
- Niemand
- het bed van Odysseus
- de herkenning door Laërtes
enzovoort.. Dat moet je kunnen!
hydex
Net terug van het zien van deze prachtige film op imax. Geef niet snel 5 sterren, maar deze film is het waard! Geweldig geacteerd, gefilmd en een mooie vertaling van het origineel. Ga deze film zien!
Silverspooncoon
Laat ik voorop stellen dat ik de film erg gaaf vond, vooral toen de Cyclops in beeld kwam begon het lekker te lopen. In het begin (wel vaker met Nolan) moeite om er snel in te komen. Visueel en muziek weer goed (wel erg hard in de IMAX bios), al stoorde me ik toch wel vaak aan hoe onscherp de beelden waren.
Andere punten van kritiek: door de puurheid aan locaties ontbrak soms wel het gevoel alsof ik in een mythische periode zat. De Hollywoodsterren helpen dan ook niet per se, met hun Amerikaanse taal. Net als dat Matt Damon zo 'onverwoestbaar' moest overkomen en de enigzins ruine ogende paleis. Lukt niet helemaal. Verder typische Nolan film, dus altijd wel vet. Maar net als meerdere van zijn films niet per se om veel vaker te kijken. En dat terwijl ik Interstellar minstens 15 keer heb gezien.
Donkerwoud
Eer zonder man
Sommige films hebben het vermogen om je steeds opnieuw in andere genres te gooien, terwijl ze coherentie en thematische eenheid bewaren. Zo voelt 'The Odyssey' (2026) alsof talloze verschillende blockbusters tot één geheel zijn gemaakt. Van de paleisintriges in Ithaka tot de gruwelijke bestorming van Troje. Om even zo makkelijk terug te keren naar een fantasiewereld met een cycloop, titanen, heksen, het dodenrijk, sirenen en monsterlijke zeewezens. Het werkt ook goed dat je de Goden zelf - met uitzondering van Athena als het symbool voor rechtvaardigheid - vrijwel alleen terugziet in de woeste zeegolven van Poseidon en de donderhemel van Zeus. Voor mij is 'The Odyssey' (2026) het sterkst in de vermenging van mythische elementen met hyperrealistische beschouwingen over de immense prijs van oorlogsvoering. Het maakt van Odysseus een moderne parabel die past in een turbulent tijdsgewricht waarin mannelijk leiderschap op zoveel verschillende fronten wordt bevraagd.
Silverspooncoon
Ik kom hier toch even op terug. Nu ik delen van de soundtrack blijf luisteren, kan ik de film niet helemaal loslaten. Misschien dat ik 'm toch nog een keer in de bios wil zien.
Chin4thefilm
Ik heb beweerd dat Helena hoogstwaarschijnlijk gebaseerd is op een historische persoon. Wat daar fout aan zou zijn ontgaat me.
Jij claimt dat ze een verzonnen personage is en probeert haar uit de geschiedenis te schrijven om de ideologische fictie van Nolans Odyssee kennelijk te rechtvaardigen.
Ze ís een verzonnen personage... "Het is niet erg dat Helena wordt gespeeld door een zwarte vrouw. Het klopt alleen niet." Dit kan je dus niet 100% zeker stellen. "Zij is geen verzonnen sprookjesfiguur die nooit bestaan heeft." Dit klopt dus ook niet...
Ik schrijf haar niet uit de geschiedenis, ik spreek jouw stelling tegen. Je zegt zelf al "waarschijnlijk" dus je doet een pure aanname. Het kan niet door je bewezen worden dat ze is gebaseerd op een bestaand personage. Dus blijft ze, tot dat bewezen kan worden, een fictief personage. En dus kan een kunstenaar het personage op een eigen manier interpreteren en adopteren.
En ik blijf het proberen want je ontwijkt de vraag steeds vakkundig: Wat maakt deze specifieke castingkeuze (helena) voor jou zo provocerend?
MisterPink
Ik heb gezegd 'hoogstwaarschijnlijk', een aanname gebaseerd op historische en archeologische bronnen.
Het is provocerend omdat het de geloofwaardigheid van het personage en de film onderuit haalt Ook is het geen artistieke vrijheid om Nyong'o te casten maar veel meer om te voldoen aan de hedendaagse identiteitsagenda, de zogenaamde representatieve en inclusiviteits criteria van de Academy Awards.
Lavrot
Dus de enige overspelige vrouw in Nolans Odyssey is een zwarte vrouw. En de enige vrouw die haar man lafhartig doodsteekt is eveneens heel toevallig ook zwart. Uiteraard is de lelieblanke Penelope de braaf- en kuisheid zelve. Hoe zwart(-wit) wil je het zien?
RedLine
Ik heb express geen nieuws omtrent deze film gevolgd de afgelopen maanden om niet beïnvloed te worden. Ik ken het originele verhaal niet en ben totaal blanco naar deze film gegaan en ik ben positief verrast. Heerlijk fantasy verhaal van Nolan. Komt helaas niet in de buurt van zijn beste werk zoals Interstellar en Inception maar dat maakt niet zoveel uit. Het blijft een bovengemiddeld goede fantasy film. Prachtige beelden en prima geacteerd. Ook weer een top rol voor Robert Pattinson die toch echt bezig is zich te plaatsen in een van de betere acteurs van zijn generatie en verwacht een gouden toekomst voor hem. Speelduur is lang alleen het voelde voor mij gelukkig zo.
Bxian32
Ging er blanco in. Veel spektakel maar allemaal te chaotisch gefilmd naar mijn smaak. Maar dat is persoonlijk. Een interessant verhaal en mooi vorm gegeven. Echter jammer dat er op een of andere manier af en toe populaire taal in moest zitten en dat past echt helemaal niet in zo'n epos. En wel een heel erg lange zit met wel heel erg lang uitgemeten scenes.
Nosje
Tja, toch een beetje een tegenvaller. Mijn verwachtingen waren misschien hoog.
Chin4thefilm
Er zijn dus geen historische en archeologische bronnen die het bestaan van Helena bevestigen, dus zolang die bronnen er niet zijn is het puur jouw eigen aanname, gebaseerd op jouw eigen gevoel.
Waarom is dat provocerend? Je kan de geloofwaardigheid van een film toch ook onderuit halen zonder te provoceren? Wie provoceert hij dan? Je kan het best een slechte castingkeuze vinden, prima. Maar waarom dat provocerend is, is mij een raadsel.
En nu weer een aanname van je, want Nolan zelf heeft uitgelegd dat hij haar heeft gekozen omdat hij haar een goede actrice vind die Helena goed zou kunnen vertolken. Dat hij haar puur heeft gekozen om aan die agenda te voldoen, is dus wederom een pure aanname van je vanuit je onderbuikgevoel en aversie tegen die agenda. Die criteria kunnen immers op vele manieren worden vervuld.
the new guy
Volgens mij beantwoord je je eigen vraag. Je wilt het enorm zwartwit zien blijkbaar. Lafhartig?
Robson1968
Prima vermaakt met deze film, ondanks stukken die wat langdradig aanvoelde. Soms over de top, maar dat hoort er tegenwoordig nu eenmaal bij. Hoe meer genres in 1 film, hoe meer kijkers.
Maar ik hou er wel van.
MisterPink
De uitvoering (van achteren of een valstrik) zou je zo kunnen interpreteren.
Gek genoeg was het in Homerus versie bedoeld als aansporing voor Telemachus om ook in actie te komen tegen de vrijers.
MisterPink
Er is een Hettitisch document die een protype van Helena opvoert waarin mogelijk ook Agamemnon genoemd wordt. Geen bewijs, maar de afwezgheid van bewijs is ook geen bewijs dat ze niet bestaan heeft of op een of meerdere peronen gebaseerd zou zijn.
MisterPink
En dan nog klagen over te weinig "screen time"
Smugmarty
Dit is gewoon het soort cinema dat het hedendaagse woke publiek wilt zien.
Wat is de mening over de film? Wat interesseert mij de (wel of niet) woke houding van Nolan. Je kunt je maar ergens aan storen.
Chin4thefilm
Binnen die gedachtengang had Nolan een gouden eenhoorn met gifgroene schoenen kunnen casten... binnen die gedachtengang kan de cycloop ook mogelijk ooit hebben bestaan, want er is geen bewijs dat die niet bestaan heeft. Geen heel wetenschappelijke conclusie van je. Maar je mag die mening (!) zeker hebben en aanname (!) zeker doen.
Geen reden, naar mijn mening, om Nolan's interpretatie en adaptatie dan in twijfel te trekken. Want binnen exact dezelfde gedachtengang als jouw reactie, kan men opperen dat Helena een zwarte vrouw was, "want de afwezgheid van bewijs is ook geen bewijs dat ze niet zwart zou kunnen zijn geweest."
MisterPink
De cycloop is waarschijnlijk gebaseerd op de schedels van prehistorische olifanten en met een beetje fantasie kun je er ook een vulkaan in herkennen. Het gooien met rotsblokken door Polyphemus is een allegorie voor brute kracht of natuurgeweld (de uitbarsting van de vulkaan).
Het is voor mij niet zo belangrijk dat Helena door Nyong'o wordt vertolkt. Persoonlijk heb ik meer moeite met de inhoudelijke aspecten van de interpretatie van Nolan (een adaptie mag je het eigenlijk niet noemen).
Mr Grey
Ik heb , na 20 min uitgezet. Wat een troep. De beelden van schepen op zee e.d. Allemaal FAKE en mogelijkAI. Ziet er niet uit. Acteerwerk erg slecht. De film werd dacht ik toch als groot aangekondigd. Zeer slechte B film
Beffrey28
Aan je stemmen te zien ben je of een trol, of je hebt de verkeerde hobby gekozen...
atropine
Het identificeert zich als Alien.
BigBrainsBrett
Wat een rukfilm zeg!
Kan er niet veel meer van maken.
Een ster voor het beeld en een ster voor het geluid, maar de dialogen en acteerprestaties waren tenenkrommend. Tijdens laatste scène schoten mijn dochter en ik behoorlijk in de lach toen Tom Holland met zijn gouden hoofdbandje in beeld kwam.
Jurgen1407
Deze film is niet verkeerd, maar veel te lang, dramatisch en saai. De actie was wel oke. Laatste halfuur was prima, dus..... film had max 1,5uur moeten duren en niet bijna 3uur. In mijn geval, geen aanrader.
JeroenBL_mm
Een vrije dinsdag, het regent buiten, hop naar de bios! Nolan films beloven inmiddels toch op voorhand al een soort grootsheid, heeftie zelf verdiend natuurlijk, maar het wordt toch ook wel makkelijk gecreeerd.
Heb me prima vermaakt hoor met deze heroische reis. Maar qua dat soort verhalen blijft het wel behoorlijk achter op bijvoorbeeld iets soortgelijks als Gladiator, waar gewokn wat meer drama in het verhaal zit. Dat mis ik hier een beetje, pas op het einde komt er iets van emotie naar voren. Blijft niet het sterkte punt van Nolan, net als in bijv Dunkirk en Tenen ontwikkelen de karakters niet helemaal en zijn ze wat vlak om echt helemaal mee te kunnen leven (Tom Holland heeft hier meer een soort bijrolletje).
Verder wel veel spektakel en schitterende beelden maar had van meer verwacht van de scenes rondom de cycloop en de zeemonsters.
Oftewel, tof om in de bios te zien, maar mist net een beetje diepgaande inhoud en drama voor een echte topper. Ik verwacht em niet zo snel nog een keer te gaan kijken. 3,5

Dit is het vermogen van Zendaya: 'The Odyssey'en 'Spider-man' spekken de pot

Christopher Nolan schrijft filmgeschiedenis en onttroont 'Deadpool & Wolverine'

Recordsalaris voor Tom Holland: vermogen schiet door het dak na miljardensucces 'Spider-Man'

Dit is het geheime ingrediënt achter elke Nolan-plot: 'Ik bewonder hem enorm'
greek mythologytrojan war schipgreekhistorical fictionoude wereldperiode stukbased on song, poem or rhymegreek history voyagepeplumancienttrojan horseepic poemmediterranean seabronze agemythicalodysseysword and sandalepic fantasy