• 9.449.470 stemmen

Met onder meer: Charlize Theron, Taron Egerton en Eric Bana

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Apex

"Hunt. Survive."

Sasha heeft onlangs een groot verlies geleden. Doordat ze verslaafd is aan adrenaline, zoekt ze troost in de ruige wildernis van Australië door te gaan rotsklimmen en kanoën. Haar zoektocht naar genezing verandert echter in een gevaarlijk kat-en-muisspel wanneer ze wordt opgejaagd door een man.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik vond hem erg tegenvallen. Visueel wel mooi met opvallend kleurgebruik, soms tegen het kitscherige aan maar al met al wel tof om te zien. Het verhaal wist me echter nergens echt te boeien en spannend of leuk werd dit ding ook nergens. 1,5*.

avatar van Toontje G

Toontje G

Voorspelbaar, wel mooie natuur. Zal geen Oscar winnen denk ik.

avatar van Collins

Collins

Film van Baltasar Kormákur die met de films 101 Reykjavík (2000) en Snerting (2024) indruk maakte. Twee films met aandacht voor het verhaal en met aandacht voor de personages. Anders dan in Apex. In Apex heeft de scenarist maar weinig aandacht voor het verhaal en voor de personages gehad. Het verhaal is voorspelbaar en de personages zijn bleekjes ingekleurd.

In den beginne vraag je je nog af waar het verhaal heen zal leiden, maar als eenmaal het personage Ben (Taron Egerton) is opgedoken wordt die vraag snel beantwoord en verloopt de film in grote lijnen zoals je dat verwacht. Ondanks de voorspelbaarheid weet de film toch nog wonderbaarlijk goed een beklemmende sfeer neer te zetten. Die sfeer wordt veroorzaakt door te strooien met wat vervelende gebeurtenissen met locals en door steeds slim te beklemtonen dat protagoniste Sasha (Charlize Theron) in haar eentje een gevaarlijke trektocht gaat maken en dus kwetsbaar is.

Van heus acteerwerk is in deze film amper sprake. Het meeste dat de personages laten zien is fysieke arbeid. Theron mag weer eens demonstreren dat zij goed in staat is een stoere vrouw te spelen. Ze overtuigt. In het jaar van de film is zij 50 jaar oud en dat is haar fysiek niet aan te zien. Egerton die meestal als held in een film opduikt, heeft hier een andere rol. Hij heeft de taak om onberekenbaarheid en kwaadaardigheid uit te stralen. Hij overtuigt wat mij betreft als de antagonist.

Over de personages Ben en Sasha ervaart de kijker weinig. Over Ben komen we amper iets te weten. Over Sasha komen we iets meer te weten maar ook haar achtergrond is summier. Eigenlijk wordt enkel een tragische voorgeschiedenis geschetst zoals dat bij personages in huidige films vaker gebeurt. Naar mijn mening wordt het hebben van een tragische voorgeschiedenis veel te vaak aangewend om iemand volledig te kenschetsen. Erg gemakzuchtig. Het gebeurt zo vaak in (Netflix)films dat het effect inflatoir is en absoluut onvoldoende om voortdurende sympathie en inleving te kweken.

De setting van het Australische regenwoud waar de film zich afspeelt, is werkelijk prachtig. Als Sasha door het dichte woud trekt, zich in een kano op een woeste beek waagt of grillige rotsformaties bedwingt, is dat vaak spannender dan de spanning die vrijkomt bij de confrontatie met antagonist Egerton.

Al met al is Apex een solide actiethriller van regisseur Baltasar Kormákur. Geen absolute mustsee, maar als doorsnee thriller goed te doen.

avatar van Noodless

Noodless

De film Apex (2026) leunt sterk op de fysieke inzet van Theron, die overtuigend overkomt in de actievolle scènes. In combinatie met de indrukwekkende natuurbeelden levert dat regelmatig een voelbare spanning op. Toch blijft het verhaal zelf vrij voorspelbaar en mist het echte diepgang, waardoor de film inhoudelijk weinig beklijft. De slotscène met de klim had gerust geschrapt mogen worden; deze komt ongeloofwaardig over en haalt de opgebouwde spanning deels onderuit. Al bij al is Apex een degelijke film, maar zonder echt te verrassen of eentje die lang zal bij blijven. 6/10

avatar van Ralf81

Ralf81

Prima vermakelijke survival thriller. Tikkeltje voorspelbaar, maar daar malen we maar niet om.

Wat me nog wel van het hart moet: Waarom haalt Ben de pepperspray niet uit de rugzak wanneer hij deze gestolen heeft?! Domme fout en daardoor niet zo geloofwaardig.

avatar van apolicum

apolicum

Ralf81 schreef:

Hij is psychopaat en doet sowieso irrationele dingen he.
Gewoon al het feit dat hij haar niet meteen vermoordt, maar een kans geeft om te ontsnappen terwijl hij aan het dansen is op een nummer. Kan je ook zeggen "Waarom vermoordt hij haar al niet meteen?"

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

apolicum schreef:

Kan je ook zeggen "Waarom vermoordt hij haar al niet meteen?"

The hunt is better than the catch.

avatar van Jynxter

Jynxter

Delen van Apex zijn wat saai en het verhaal is voorspelbaar.

Toch was het geen vervelende film om te kijken. Mede dankzij de prachtige locatie. Maar ook door Charlize Theron, die overtuigt als fitte en sportieve extreme-sportster. Het helpt dat ik al vanaf "The Devil's Advocate" een beetje een celeb crush op haar heb, en ze met haar 50 jaar nog altijd wonderschoon is.

Ook leuk om Egerton in een heel andere rol te zien dan ik van hem gewend ben. En ook hij levert, al legt hij zijn waanzin er soms wat dik op.

Sasha had hier en daar wel een wat slimmer met situaties om kunnen gaan, maar dat kwam het verhaal natuurlijk niet goed uit. Zoals we zo vaak zien bij films als deze. Sowieso is 90% van Apex al veel vaker gedaan. Maar voor een tussendoortje is dit een prima survival-actie-thriller.

avatar van Glacius

Glacius

Visueel sterk en Theron's physique maakt het enigszins geloofwaardig. De fysieke kant maakt het interessant. Alleen jammer dat de film vol plotholes en teleportation zit.

avatar van Ralf81

Ralf81

Filmkriebel schreef:

The hunt is better than the catch.

Juist, dit was gewoon onderdeel van zijn spel.

avatar van apolicum

apolicum

Ralf81 schreef:

Juist, dit was gewoon onderdeel van zijn spel.

Dus ook de pepperspray niet uit de rugzak halen kan dus perfect onderdeel van zijn spel geweest zijn, en dus geen "domme fout" zoals je aangaf.

avatar van Toontje35

Toontje35

Kon me maar matig boeien. Te voorspelbaar denk ik. Magere 3*

avatar van omniesbonsai

omniesbonsai

Bagger!!!!

Misselijkmakende films hoort deze ook bij afgezet

Voorspelbaar en al tich malen vertelt

En als fire en ash van de laatste avatar film lijkt op de vorige film the way of water omdat ze zeggen dat we dat al gezien hebben hoor je ze zeggen

En dan geven ze de film kritiek ziekelijk is het omzo te denken

En dan gaat het nog wel gewoon op een vervolg op the way of water over hoe belangrijk familie is en familie waarden

Maar dit soort films die vol ziekelijk geweld zitten mag dan wel keer op keer gezien worden

De omgekeerde wereld

avatar van lieke66

lieke66

mikey schreef:
een van de sufste 'chickie vs psycho in de wildernis'-flicks die ik ken vanwege repetitief rondjes-geren door de natuur. Meestal heb je een omslagpunt waarin het slachtoffer de rollen gaat omdraaien met een list [the most dangerous game]. Helaas hier niet het geval. Alleen veel gehannes met climbing gear dat de gemiddelde ouwe knakker totaal ontgaat. Niet alleen de creep ook die klote richel moet overwonnen worden zodat er geen einde komt aan deze onzin. Verder snap ik niet waarom de pers eens komt kijken naar de geserveerde beef jerky maar nooit eerder, terwijl al 50+ mensen zijn vermist aldaar. Zijn alle outback flicks slecht??? beslist niet. Probeer Wake in Fright eens.
wat n onduidelijk gezwets!

avatar van mikey

mikey

lieke66 schreef:

wat n onduidelijk gezwets!

avatar van Brabants

Brabants

Apex is voor mij een film die doet wat het moet doen. Blinkt nergens echt uit. Vond het qua spanning ook reuze meevallen wat je eigenlijk wel wenst bij dit soort verhalen. Bijzonder hoog gemiddelde score voor een matige film.

avatar van Vinco

Vinco

Prima vermakelijk filmpje voor tussendoor, geen hoogstaand verhaal maar vermakelijk genoeg.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Vermakelijke film, that's about it.

Wtf was met dat gebit van die dude?

Het leek er even op dat in een rare twist hij een of ander monster bleek te zijn ofzo.

Gelukkig was dat niet zo.

avatar van 80s kid

80s kid

Ik vond dit een leuke film. Charlize Theron is eigenlijk altijd goed en Taron Egerton in de rol van de slechterik is ook leuk om te zien.

Het verhaal weet prima te boeien. Geen enorme verrassende plotwendingen, maar gewoon spannend genoeg om goed te vermaken.

Natuurbeelden (deels waarschijnlijk met CGI) zijn ook erg mooi.

Gelukkig geen groots en meeslepende heldenrollen en ook geen nodeloze romantiek.
Gewoon een prima actie thriller.

teigertje

Een survival aktie thriller film.

Met een heel goed spelende Charlize Theron en Taron Egerton die een levensgevaarlijke gek speelt en Sasha die in de wildernis moet zien te overleven onder barre omstandigheden.

Wanneer deze gek jacht op haar gaat maken.

Wordt het een overlevings strijd.

Met verschillende wendingen.

Ook met mooie natuur opnames en locaties.

En een prima cast.

Een spannende en echt verassend goede film.

avatar van Ajax4ever99

Ajax4ever99

Prima film...spannend en mooie opnames....

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

In de Australische wildernis heb je liever een wild dier dan een vriendelijke man. Of zoals Sasha (Charlize Theron) op de harde manier erachter komt dat een naamloze vreemdeling (Taron Egerton) minder behulpzaam is dan lijkt. De zogenaamde 'apex predator' en diens prooi. Zo voorspelbaar als de titel volgt 'Apex' (2026) ook de genreclichés van alle andere survivalfilms sinds 'Deliverance' (1972): het robuuste landschap, de hillbillies, de seksuele perversie, etc. De IJslandse regisseur Baltasar Kormákur gooit er wel nog wat prachtige klim- en wildwaterscènes doorheen, maar het lukt 'Apex' (2026) verder nauwelijks om zich te onderscheiden in het genre. Het klinische kat-en-muisspel doet nooit écht pijn en voor de hoofdpersoon wordt het nauwelijks een bittere lijdensweg. Ze lijkt steeds klaar voor het eerstvolgende fotogenieke kiekje.

avatar van moviemike

moviemike

Kat en muis spelletje tussen Charlize Theron en Taron Egerton op Netflixniveau. Zo'n beetje gaan plukken bij Cliffhanger, The River Wild, Deliverance en noem maar op. Kijkt lekker weg en dat is bij dit soort films het belangrijkst.

avatar van stinissen

Prima film hele mooie setting en de laatste klim was fenomenaal.

avatar van jpbosch

jpbosch

Een halve ster voor de natuur en Charlize’s verschijning

Judepapa schreef:

Een halve ster voor de natuur en Charlize’s verschijning

Opmerkelijke score een halve ster voor deze film de natuur zeg je en voor Charlize Theron er zijn films die een halve ster verdienen.

Maar deze niet.

Waarom een halve ster voor de natuur en Charlize Theron ?

Wat was daar mis aan, daar ben ik wel benieuwd naar.

avatar van jpbosch

jpbosch

teigertje schreef:

Maar deze niet.

Waarom een halve ster voor de natuur en Charlize Theron ?

Wat was daar mis aan, daar ben ik wel benieuwd naar.

Daardoor bleef ik nog kijken, het verhaal was namelijk zo tenenkrommend slecht dat ik hem al lang zou hebben afgezet als deze twee positieve puntjes er niet in zaten

Judepapa schreef:

Nou is het duidelijk.

Dus niet jou smaak film.

avatar van Pim1993

Pim1993

Enigszins aardig wegkijkertje. Verder een oppervlakkig kat en muis spelletje wat nergens echt heel spannend of boeiend wordt. Vlakjes.

avatar van WLWolfs

WLWolfs

Prima mee vermaakt! Een spannende avonturenthriller met een toch wel originele twist. Ja, deze is het kijken waard!