menu

Amy (2015)

mijn stem
3,63 (626)
626 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Documentaire / Biografie
128 minuten

geregisseerd door Asif Kapadia
met Amy Winehouse, Lauren Gilbert en Juliette Ashby

Het verhaal van zesvoudig Grammy-winnares Amy Winehouse, in haar eigen woorden. Aan de hand van nooit eerder vertoonde archiefbeelden en nooit eerder gehoorde nummers wordt een beeld geschetst van de wereld waarin we leven op een manier die maar weinig anderen kunnen. Amy Winehouse zong vanuit haar hart en door haar muzikale talenten probeerde ze haar eigen problemen te analyseren. De combinatie van rauwe eerlijkheid en groot talent resulteerde in een aantal van de meest originele en geliefde nummers van onze moderne tijd. Haar enorme succes had echter ook een keerzijde: een meedogenloze en overweldigende media-aandacht in combinatie met haar stormachtige relaties en wisselvallige levensstijl zorgden voor een tragische afloop van haar leven.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=GgiG_p_qaw0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Decec
stinissen
komt vrijdag 11 mei om 22:35 uur NPO 3

avatar van Elchapo
3,5
Als zekere 'geen winehouse fan' is deze docu erg indrukwekkend en het zoveelste bewijs dat zeer getalenteerde mensen een bepaalde overgevoeligheid hebben die leidt tot depressies en zelfdestructie ( tenminste in veel gevallen).de muziek die zij maakte is gewoonweg niet mijn ding,het neemt echter niet weg dat ik er bewondering voor heb dat iemand in staat is zijn gevoelens zo gedetailleerd op papier te zetten en te arrangeren.zeker is ook dat het een verlies is voor de muziekwereld............3.5 stars.

avatar van ILDIB
3,5
Verknipte mensen zijn vaak de meest creatieve. Helaas ook met de negatieve kanten van jezelf geen plek weten te geven. zelf destructie is blijkbaar de enige oplossing dan nog. Ik vrees dat bij haar niet altijd de juiste mensen hebben rondgehangen..

avatar van Baboesjka
4,0
"I don't think I'm going to be at all famous. I don't think I could handle it. I would probably go mad," zegt Amy Winehouse nog voor haar grote doorbraak. "Amy" is een trieste documentaire die de teloorgang van een jonge, kwetsbare en gevoelige vrouw met een bijzonder talent op treffende wijze toont. Ik luister graag naar Amy's muziek. Ik vond haar een bijzonder, uniek en creatief persoon. Het is vreselijk dat ze kampte met verslaving en een eetstoornis, en dat ze vaak als een soort karikatuur werd neergezet. De documentaire heeft diepe indruk op mij gemaakt en het heeft mij echt geraakt. Ik gunde haar meer rust in haar leven, ware liefde en de juiste hulp en aandacht. Wat ik wel mooi vind, is hoe de teksten van haar nummers aansluiten op haar leven. Twee jaar geleden was ik met mijn moeder naar een tentoonstelling over Amy in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, waar o.a. kleding, foto's en handgeschreven teksten van haar te zien waren. Het ontroerde mij en gaf me het gevoel dichtbij Amy te zijn. Ook deze documentaire gaf mij dat gevoel. Dichtbij haar, met respect voor haar. Dat hadden meer mensen moeten hebben. 4*

avatar van stefan dias
4,0
Ik sluit me aan bij JJ_D.

Ook ik WAS geen fan. 'Gekke meid die om de een of andere reden ouderwetse muziek wil zingen en zichzelf per se in de vernieling wil drinken, nou ze doet maar.' Ik begreep ook niet zo goed de mensen die het wel voor haar opnamen bij haar dood en er oprecht door ontdaan waren.

Ik ben ondertussen al wel bijgedraaid, maar deze docu zet me wel serieus op mijn nummer.

In een docu is er natuurlijk altijd een standpunt, maar ik denk dat er desondanks toch een vrij accuraat beeld geschetst wordt van haar unieke talent en haar ondergang.

Wat dat laatste betreft. Ze wordt zeker niet als een heilige neergezet en kon best een bitch zijn, ook tegenover haar vriendinnen. Ik denk dan ook dat zij zelf in de eerste plaats verantwoordelijk is voor haar neergang. 'Obsessief, gek wijf dat het niemand makkelijk maakte.'

Maar je zal maar zo'n vader en vriendje hebben. Compleet blind voor hun opportunisme, heeft ze die olijkerds haar natuurlijk wel een flinke duw richting uitgang laten geven. Heel, heel, heel triest.

Maar om positief te eindigen: wat een engel. En wat een pure, onversneden, zuivere artiest! Hemelse stem en muziek die recht vanuit het hart geschreven én vertolkt werd. Prachtig hoe zij gewoon zelf de muziek maakte die ze nooit op de radio hoorde. De fragmenten waar ze bijna helemaal in haar eentje een nummer bracht waren dan ook nog het meest overtuigend. Mooi beeldmateriaal ook, met de offscreen stemmen die vertellen. Dat werkt echt goed en gaat geregeld door merg en been.

Als ik er al aan twijfelde of ze het nodige caliber had om in de 'club van 27' thuis te horen… zij is de koningin.

Een pure mooie artiest en nogmaals, ik voelde me behoorlijk geconfronteerd. Ook ik heb haar onrecht gedaan. En voel me daar niet zo lekker bij. Dat is e kracht van deze film. Dat hij bijna iedereen confronteert. Neem maar al die jongens die zich om haar vrolijk stonden te maken op de Emmy-awards of die TV-show hosts die gratuite mopjes om haar maakten en wel groen zullen lachen als ze zichzelf zo terugzien.

Natuurlijk was Amy een zelfdestructief persoon waar geen huis mee te houden was, maar ze was vooral slachtoffer van een dodelijke mix van nefaste omstandigheden, te beginnen met haar eigen fragiele karakter, maar vooral negatief beïnvloed door een resem dubieuze figuren en de tol van het succes waar ze nooit om gevraagd had. Ik begrijp nu tenminste een beetje waarom iemand zo ver gedreven kan worden en hoe een klein meisje dat alleen maar mooie muziek wil maken zich zo ongelukkig en alleen op de wereld kan voelen. Heel, heel triest. Back to black.

4,0
Hartverscheurend.

avatar van Fisico
3,5
geplaatst:
Ik heb zelf weinig met muziek, laat staan met Amy Winehouse en bekeek deze documentaire louter vanuit de persoon achter de zangeres. Ik zag ook nog niet zo heel lang geleden de docu van de eveneens betreurde Tim Berling (Avicii) en ook de docu (van de nog levende) Maradona sluit hier wel enigszins op aan.
Wereldberoemd zijn heeft toch zijn vele vieze kantjes. Telkenmale ben ik verbaasd en gedegouteerd hoe de meeste paparazzi beroemdheden opjagen, neersabelen, stalken en beschimpen. Het respect is ver te zoeken. De mens achter het individu wordt allang niet meer ontzien. Het zijn niet allemaal Kardashians die erop geilen om in de aandacht te komen. Toen Britney Spears destijds door een hel ging, konden we het jammer genoeg volgen vanachter de tafel met een kop koffie en een croissant ...

Gelukkig ging de docu niet alleen over paparazzi, integendeel zelfs. Het grootste gedeelte ging toch over haar uitzonderlijke zangtalent en haar vroegere carrière als jazzartieste. Het was een dame met heel wat damage, onder andere door haar moeilijke jeugd en haar aparte persoonlijkheid. Psychisch ook nooit echt helemaal gezond geweest met haar destructieve aard. Opmerkelijk vond ik het wel dat ze zelfs twee maal in de docu aangaf dat ze eigenlijk nooit beroemd wilde zijn. Niet vanuit het standpunt van een jazzmuzikante, maar puur vanuit haarzelf, alsof ze wist dat ze al die heisa niet moest hebben. Ontnuchterend was ook het feit dat een aantal keer werd aangehaald dat ze heel down to earth was en haast beschaamd was dat ze rijk of beroemd was gewoonweg omdat ze goed kon zingen.

Beïnvloedbaar, naïef en labiel was ze natuurlijk wel. En in een wereld vol haaien of opportunistische vaders en vriendjes ben je dan een makkelijke prooi. Maar wat een talent! Een hemelse zuivere stem gecombineerd met fabuleuze zelf geschreven teksten, vaak somber, maar uit het leven gegrepen zoals ze zich zelf vaak voelde. Jammer, een zoveelste slachtoffer van het succes waartegen men niet opgewassen was...

avatar van Tarkus
5,0
geplaatst:
Tarkus schreef:
Sublieme documentaire, maar ook een bijzonder tragische documentaire.
Iedereen weet hoe het met deze fantastische zangeres is afgelopen, overleden op 27 jarige leeftijd, veel te vroeg uiteraard.
Maar wat een talent dat ze had, dat toont deze documentaire zeer goed, de prachtige muziek die ze ons heeft nagelaten, ik krijg er telkens weer kippenvel van als ik haar hoor, en nog meer door deze film, die ook duidelijk maakt wat voor boodschappen ze in haar teksten had.
Maar de film toont ons ook de tol van de roem die ze niet kon dragen, en ze toont helaas ook de invloed van haar vriend en later man, die haar volgens mij letterlijk en figuurlijk de dood heeft ingejaagd, en dan later in de film nog het lef heeft er door te zeggen dat hij er niets mee te maken heeft.
De beelden van die man vergeet ik liever snel, belangrijker is de muziek die Amy Winehouse heeft gemaakt, die zal nooit uit ons geheugen verdwijnen, helaas is het maar een fractie van wat ze wellicht nog ooit had kunnen brengen.
Deze film is een aanrader voor elke fan, maar ook voor diegenen die haar nog niet kennen, de moeite waard deze film te bekijken en je leert een aangename vrouw kennen, een fantastische zangeres, maar ook een vrouw die de tol van de roem niet kon dragen.
Fascinerend en Onthutsend, zoals op de hoes vermeld, inderdaad !!!


Vandaag is het 9 jaar geleden dat deze diva ons is ontvallen.
Een uitstekend moment om deze prachtige documentaire eens opnieuw te bekijken.
Tragiek tot en met... helaas.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:45 uur

geplaatst: vandaag om 01:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.