Genre: Actie / Komedie
Geregisseerd door: Doug Liman
Met onder meer: Tom Cruise, Domhnall Gleeson en Sarah Wright
IMDb beoordeling: 7,1 (213.720)
Gesproken taal: Spaans, Frans en Engels
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot American Made
"Based on a True Lie"
De film is gebaseerd op het verhaal van Barry Seal. Seal smokkelde als piloot drugs voor de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Na zijn aanhouding werd hij door de CIA gerekruteerd voor een undercoveroperatie.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op Netflix
Dana Sibota
Judy Downing
Jenny
clairest
Het is een lekkere wegkijkfilm, wel nogal druk.
Ik houd van waargebeurde verhalen maar krijg op dat vlak geen bevrediging hieruit. Er is teveel gefantaseerd en teveel niet accuraat. Er is gekozen voor populair en makkelijk. Daar houd ik niet van, in relatie tot reële namen en ware gebeurtenissen.
kraikkonen
Ik vond dit een hele prettige film! Nu ben ik niet een hele grote Cruise fan, maar ik vond dit allemaal toch wel te pruimen. De film heeft een lekker tempo, en een plezierige 'luchtigheid'. 3,5*
JoeCabot
Erg entertainend. De opzet doet me wat denken The Wolf Of Wolf Street. Je hoeft alleen ‘Wall Street’ te vervangen door ‘the CIA’ (en DiCaprio door Cruise). Voor de rest baadt American Made in dezelfde megalomane, met coke overladen 80s-sfeer.
Het originele is er onderhand wel een beetje van af. Maar ’t blijft best cool allemaal. 3,5*
Donkerwoud
Vliegtuigjes en de ontwapenende glimlach van Tom Cruise. 'American Made' (2017) weet wel welke kaarten te spelen voor een onderhoudende biopic rond een moreel ambigue figuur die schathemelrijk wordt van de illegale drugs- en wapenleveranties voor diverse opsporingsdiensten. Ook wel aardig hoe de knipoog van Barry Seal (Tom Cruise) je er fijntjes op wijst dat er misschien wel meer is gekozen voor het sterke verhaal dan voor de realiteit. Het maakt 'American Made' (2017) tot een luchtige schelmenvertelling die net zo groots en bombastisch is als het narcistische karakter van de hoofdpersoon. Genieten geblazen als we zien hoe Seal vanuit zijn vliegtuigcabines steeds opnieuw in penibele situaties terechtkomt, terwijl hij plannetjes smeedt om zijn vege lijf te redden.
Onceuponanytime
De spierwitte tanden van Cruise komen te veel naar boven; zijn onverschilligheid en grimas halen de nodige spanning weg wat niet wegneemt dat de film een vloeiend tempo achter de hand houdt.
Lovelyboy
Filmpje die ik toch altijd succesvol vermeden heb, alhoewel zo oud is ie nu ook weer niet, mede door het idee een soortgelijke film als het zwaar tegenvallende Blow met Johnny Depp te treffen en het feit dat ik wel eens wat Tom Cruise moe ben. Maar hij was op tv en ik dacht fuck it, gewoon proberen.
En het begin is zoals verwacht, vlot, gemakkelijk en Cruise met die gebruikelijke gladde smile, juist, die lach die regelmatig tegenstaat. Wel erg gemakkelijk komt Schaffer in beeld en volgt de rekrutering en de spionagevluchten. En mede omdat het karakter zelf ook niet bepaald trouw is en graag wat bij schnabelt is de keten van gebeurtenissen al snel niet te overzien...einde verhaal toch? Nee niet bepaald.
Want laat daar nu net best wel een aardig element in zitten. Want American Made lijkt de boel niet beter af te willen schilderen dan het was. En American Made lijkt ook zeker niet veel moeite te willen doen om bij het precieze verhaal te blijven. In sommige gevallen zou ik dat aanrekenen en zwaar ook, maar in dit geval ben ik mild. Want American Made, die richting de helft op een haast onwaarschijnlijke manier op toeren lijkt te raken, schetst toch best wel een kostelijk beeld van hoe het van kwaad tot erger gaat met klussen, drugs, wapens en héél héél héél véél geld. De overdaad aan luxe en leven is al haast net zo fout als de schimmige opdrachten en de beerput die steeds meer gestalte krijgt en steeds voller raakt, tegelijk daarmee ook de onvermijdelijkheid der dingen.
Het mag duidelijk zijn dat American Made zo over de helft richting het einde toch een overtuigende charme heeft en een aangenaam vibe. De muziek is uitstekend, en de cast met de prachtige en voor mij redelijk onbekende Sarah Wright en de briljante cast van Caleb Landry Jones als haar stupide broertje doen de rest. Het maakt American Made uiteindelijk tot een behoorlijk leuke, vermakelijk en verrassende zit.
Filmreiziger
Misschien ben ik te streng, maar de film viel me tegen. Saai... Te lang zonder drama of spanning. Ze proberen een grote tijdspanne in een (relatief) korte duur te proppen waardoor je de personages niet echt leert kennen en de motieven niet leert begrijpen. Het wordt bijna documentair. Tom Cruise is wel perfect gecast, in tegenstelling tot Domhnall Gleeson (erg ongeloofwaardig als CIA agent). Het is een aardige film als je geïnteresseerd bent in de historische gebeurtenissen, daar dan ben ik weer bang dat er te veel van de werkelijkheid wordt afgeweken. Ik miste iets dat dit het kijken waar maakt. Het mag spanning, drama of comedy zijn, maar een film moet toch iets bieden. Niet elk historisch gegeven biedt voldoende voor film. Al met al blijf ik achter met een gevoel: waar heb ik nu helemaal naar zitten kijken? Echt slecht was het niet, maar zeker niet bevredigend genoeg voor mijn 3 sterren.
MOVIEMAZZTER
Tom Cruise staat eigenlijk (bijna) altijd wel garant voor een redelijke tot goede film en ook in deze prent laat hij zien dat hij toch een topacteur is. Niet mijn favoriet maar wel een topacteur. De film zelf is bijna popie-jopie gemaakt, beetje te luchtig voor het onderwerp (drugs, buitenlandse inmenging, politieke schandalen) als je het mij vraagt, maar het kijkt lekker weg en dat zal de bedoeling zijn geweest. De echte beelden uit die tijd (oa met Ronald Reagan) lijken er haast op om eea een wat serieuzer tintje te geven maar daar slaagt men nauwelijks in. Al met al een typisch Amerikaanse film waarbij een schandaal, fiasco en allerlei schimmige, onwettige zaken (ook in internationaal opzicht) een "USA is the greatest country" sausje krijgt. Dat laatste wordt zelfs een paar keer benoemd.
NickyF
Fikse tegenvaller.
Dan zou ik 1 ster verwachten! En zeker geen 2.5 ...
Heb gisteren de film gezien en heb me goed vermaakt. Geen echte hoogvlieger maar keek lekker weg. 3.0 is een verdiende score.
Waargebeurde misdaadfilm 'American Made' met Tom Cruise vanaf volgende week te zien op Netflix
Netflix verwijdert zeer binnenkort deze titels uit het aanbod
Vijf keiharde films op Netflix over de handel in verdovende middelen
Deze goed beoordeelde aangekochte titels verschijnen de komende dagen op Netflix
Qing Mei Zhu Ma
Patriots Day
Actie / Thriller, 2016
Only the Brave
Drama / Biografie, 2017
ciamoney launderingpilotdrug smugglinggebaseerd op een waargebeurd verhaaldrug cartelillegale drugsdea agentjaren 80drug smugglingpablo escobar
Realtimes | Publishing Network
Social media