menu

American Made (2017)

mijn stem
3,35 (841)
841 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Biografie
115 minuten

geregisseerd door Doug Liman
met Tom Cruise, Domhnall Gleeson en Jesse Plemons

De film is gebaseerd op het verhaal van Barry Seal. Seal smokkelde als piloot drugs voor de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Na zijn aanhouding werd hij door de CIA gerekruteerd voor een undercoveroperatie.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=r9gG5C48WlQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van martijn011
2,5
Tegenvaller.
Naar mijn mening een oppervlakkige film die enorm veel wil vertellen maar daardoor teveel hooi op z'n vork neemt.

Het leven van Barry Seal is erg interessant en levendig te noemen, maar doordat de film als een bezetene voort raast en weinig tijd heeft om het gebeuren wat gedetailleerder te brengen kwam het totaal niet over op mij als kijker. Dat vind ik jammer want het leven van deze man is het zeer zeker waard om verfilmd te worden.

Tom Cruise doet het helemaal niet zo slecht. Deze rol is echt op z'n lijf geschreven, van charmeur tot actieheld, hij beheerst het allemaal.
Verder ziet het er ook allemaal keurig uit, veel kleuren en we zien diverse mooie shots voorbij komen.
Toch, zoals al eerder aangegeven, kon de film mij niet bekoren en ondanks het hoge tempo was ik blij dat het afgelopen was.
Kleine onvoldoende.

avatar van fappie
4,0
AmazingPP schreef:
Onverwachts goede film met een uitstekend acterende Cruise. De vormgeving van de film sprak me ook enorm aan. Hij is lekker vlot om naar te kijken en het jaren '80 lookje is geweldig goed gedaan. Ik heb ervan genoten. 4 *


Helemaal mee eens. Tot op de laatste details. Cruise is bizar goed. Ook heeft zijn personage heel veel lagen. Het is (op papier) een zeer a-typische crimineel. Eigenlijk is hij gewoon een man die wat meer spanning in zijn leven wil en die door iedereen om hem heen gemanipuleerd wordt. Het rare is dat hij er ook nog van geniet ook en niet heel egoistisch oogt. Zeer knap gespeeld en geregisseerd.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over een piloot die voor de CIA gaat werken en tegelijkertijd een hoop drugs het land binnen smokkelt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal heeft deze film een wat voorspelbaar verloop. Maar het wordt allemaal wel vermakelijk gebracht. De film heeft een vlot tempo en er gebeurd genoeg waardoor het nergens inzakt. Verder nog een fijne cast.

avatar van Decec
3,5
Een goede actie/biografie/komedie/misdaad/thriller film...
Een waargebeurd verhaal...
Prima verhaal....
Prima acteerwerk...
Bekende acteur Tom Cruise...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek met
Dolby Digital...
Onrustig camerabeweging...

avatar van Duke Nukem
4,0
Leuke film met een sterk acterende Tom Cruise, in een rol waarin we hem niet vaak zien (een soort anti-held die altijd weer op zijn pootjes terecht komt, althans voor een hele tijd). Ook de manier van filmen is heel vlot en het oogt soms bijna als een docu, hoewel ik gok dat het verhaal erg afwijkt van de ware feiten zoals meestal wel het geval is met dit soort films.

4,0
Aan tempo ontbreekt het niet in deze toch wel enigszins onthutsende film, als ge langs een waargebeurd verhaal verneemt hoe de vork in de steel kan zitten inzake drug- en wapensmokkel, steun door officiële instanties aan welke organisaties ook, als het maar past in politiek-economische belangen.
Er zit trouwens een stevige veeg in de pan aan het adres van de States en hun multitude aan instanties die het allemaal goed menen (!?)...
Merkwaardig is dat de toon van het ganse gebeuren in de film eerder luchtig is.
Uitstekende Tom Cruise in een film die, wat mij betreft, beter uitvalt dan verwacht.

avatar van cor1946
4,0
Boeiende film met goed spel van Cruise. In het beging wat saai maar hij was het aankijken waard.

avatar van Ste*
3,0
De film doet een best goede poging tot het hebben van flair, door middel van los camerawerk, kleurtjes, muziek en een beetje een Wolf of Wall Street-sfeertje, maar het verhaal zelf wordt eigenlijk nergens héél interessant of entertaining. Dat kan ook liggen aan het onderwerp waar ik nooit zoveel feeling mee heb en dat toch altijd bestaat uit dezelfde dingetjes die je wel vaker gezien hebt, maar ook aan het ontbreken van ook maar enige spanning of diepgang, juist omdat alles zo luchtig wordt gehouden.

Tom Cruise is prettig om naar te kijken en het wordt nergens echt saai, het heeft wat vermakelijke scènes, maar kan niet zeggen dat ik het een uitblinker vond. Daarvoor is het toch net iets teveel categorie Wolf of Wall Street-achtig waargebeurd, maar dan gewoon veel minder leuk.

3*

avatar van N00dles
4,0
Verrassend leuke film. Ik wist niet wat voor film het was toen ik eraan begon, dus toen ik Tom Cruise als piloot zag verwachtte ik niet dat het een Scorsese-achtige toestand zou worden. Nu vind ik films als Casino, Goodfellas en Wolf of Wall Street geweldig, dus dit lag ook wel in mijn straatje. Ik kende het verhaal van Barry Seal nog niet maar het is zo over-the-top en bizar dat het zich prima leent voor zo'n opzet.

Leuk om Cruise eens in een niet-good guy rol te zien, hoewel ik hem niet echt het type ervoor vind. Dat heeft een beetje met zijn uitstraling te maken. De echte Barry Seal is niet bovendien ook niet bepaald good-looking en Tom Cruise lijkt er in de verste verte niet op. Aan de andere kant: Tom Cruise doet gewoon zijn vliegwerk zelf, en dat kun je van weinig acteurs zeggen.

Het verhaal mist wel wat diepgang en spanning, maar de vlotte montage en de humor maakten het vermakelijk genoeg.

avatar van Roger Thornhill
3,5
Het is bijna een apart genre : de schelmenroman/film over iemand die eigenlijk schandalige dingen doet maar er toch het hart van de kijker mee wint dankzij zijn charme en/of zijn branie en/of zijn onbeschaamdheid en/of de hilarische onwaarschijnlijkheid van zijn daden, in combinatie met de geliktheid van de filmstijl en het charisma van de hoofdrolspeler en zijn vertolking. The wolf of Wall Street is hier al vaker genoemd, maar ik moest ook wel denken aan Lord of war en Mr Nice. De vraag is natuurlijk of stijl en vertolking bij déze film ook net zo goed zijn als voor dit onderwerp benodigd, en wat mij betreft is dat voor beide aspecten inderdaad het geval, met als meest opvallende kenmerken het felle kleurgebruik om de seventies en eighties te definiëren en de schijnbaar eeuwige jeugdigheid van Tom Cruise, die dit ook echt weer formidabel speelt. De film zelf was ik een half uur nadien al weer vergeten, het plezier dat ik tijdens het kijken had niet, en dat is ook wat waard.

avatar van Shadowed
3,0
Prima.

Prima film van Doug Liman. Normaal boeien mij dit soort verhaaltjes nauwelijks, maar toch maar gekeken. Eigenlijk ben ik ook best positief verrast. Het verhaal is boeiend vertelt en Tom Cruise acteert ook niet slecht, ook een hoop bekende figuren zoals Escobar zien we terug.

Verhaal is best boeiend allemaal, maar een beetje te komisch gebracht. Vlotter werd het wel, maar de echte serieuze toon was er hierdoor niet. Echte spanning was ook ver te zoeken, net als de dreiging op het einde. De Mexicanen spelen overigens niet echt briljant.

Prima film, die wel lekker wegkijkt. Niet echt meer toe te voegen.

avatar van Tarkus
3,0
Lang geen slechte film, al had ik er wel wat meer van verwacht.
Het verhaal, waar gebeurd, is zo absurd, dat je het amper zou geloven, maar toch...
Goede rol van Tom Cruise, die de show steelt over de ganse lengte van de film.
Misschien met wat meer actie dat de film me beter was bevallen, maar toch wel de moeite waard om te bekijken.

avatar van TronMan
4,0
Komt niet vaak voor dat ik Tom Cruise kan uitzitten.. Maar hier juist wel. Hij zet een gave rol neer, met mooie opnames en een goed (bekend) verhaal

avatar van missl
3,0
Wat een verhaal wat vooral vermakelijk gemaakt is. Zit veel tempo in de film en Cruise heeft hier de juiste uitstraling voor.

avatar van frolunda
3,5
Cruise levert hier een prima prestatie af als de roekeloze Barry Seal,in het waargebeurde verhaal van een voormalige lijnvlucht piloot die uiteindelijk zowel voor de Drugcartels in Colombia als de C.I.A. opereerde,in de jaren 70/80 van de vorige eeuw.
Regisseur Doug Liman,die al eerder met Tom Cruise werkte bij the Edge of tommorow (2014),geeft deze tweede maar toch iets mindere samenwerking flink veel vaart mee en American made verveelt dan ook werkelijk geen moment.
Maar het is welbeschouwd onze hoofdrolspeler die,als het gebrek aan diepgang de film tenslotte parten gaat spelen,met zijn sterk neergezette rol het zaakje redt.Want de overige personages weten nauwelijks te boeien en met name de Drugsbaronnen en aanhang komen er erg bekaaid af.
Van de andere kant geeft het American made wel een komisch tintje mee wat de amusementswaarde wel ten goede komt.
Dat levert een leuke en ook best bevredigende film op,die het ten langen lesten toch duidelijk wint van zijn tekortkomingen.

0,5
Nee, dit was echt helemaal niets voor mij. De film begon met de mededeling ‘based on a true story’. In mijn ogen wel heel erg vrij gebaseerd. Cruise kwam rechtstreeks van een andere filmset leek het wel (lees Top Gun of MI) om constant weer mr cool guy uit te hangen. Gezien de situaties waarin het karakter en z’n vrouw in belandden is het onmogelijk om zo te doen. Belandde al lachend bij Pablo als piloot en tevens leek hij wel blij om afgeschoten te worden. Ook verhaaltechnisch klopt het niet met de realiteit. Tevens ergerde ik me heel erg aan het camerawerk, veel schuddende beelden. Al met al heel erg rommelig. Nee, niet mijn film.

3,0
Film gebasseerd op waargebeurd verhaal over een drugsmokkelaar die heen en weer vliegt met ladingen.
Het komt soms nogal oppervlakkig over, maar kijkt wel lekker weg.
Tom Cruise speelt niet slecht in de film, ik zou zelfs meer zeggen van zijn latere films is dit 1 van zijn betere rollen.
Die schoonbroer van hem was behoorlijk irritant btw, echt.
3 sterren lijkt me goed, ik wou 6,5 op 10 geven maar enfin.

avatar van K. V.
3,5
Misschien niet de meest bekende film (bleef een beetje onder de radar), maar deze was onlangs op tv. Geen grote verwachtingen, maar vond het toch een ongelooflijk verhaal.
De cast deed het ook prima en kwam overtuigend over. Ondanks de lange speelduur viel er toch genoeg te beleven om je van begin tot einde aan het scherm gekluisterd te houden.
Toch wel eens het bekijken waard.

3,0
Als je een verhaal vertelt dat zo dicht bij de serie Narcos aanleunt, kies dan tenminste een andere vertelstijl. Voor mij is dit nageaap maar dan minder goed.

avatar van Noodless
3,0
Eerlijk gezegd , ik had totaal geen kennis van Barry Seal...nog nooit van gehoord. Dus het verhaal wist me wel te boeien, enerzijds door de luchtigheid hoe Barry Seal zich overal weet uit te geraken ondanks de gevaren en door het spel van Tom Cruise zelf. Anderzijds neemt dit luchtig spel de geloofwaardigheid wel op de korrel. Naar het einde weet je wel hoe het gaat aflopen, eenmaal in die undercoveroperaties is het moeilijk om er nog uit te geraken. Cruise speelt goed, de rest van de cast eerder matig. Gewoon een vlotte, vermakelijke film die weer eens aantoont dat alles draait om geld en macht. 6,5/10

avatar van Basto
4,0
Herzien. Toch wel geinig en vlot filmpje. Tom Cruise is perfect gecast als gladde piloot die overal mee weg lijkt te komen. Niet geweldig, maar wel vermakelijk. Verhoogd naar een kleine 4*

4K blu ray ziet er geweldig uit.

avatar van Paulus83
3,5
Fijne film, al heb ik de indruk dat de blu Ray versie een andere montage heeft als de bioscoop release.
Iemand ook iets opgevallen, met name in het begin.

avatar van des1
3,0
Schelmenroman verfilmd, zoals sinds 15 jaar een beetje trend is geworden, waarbij goed en slecht blurred zijn. Goed om Cruise niet weer eens in een good guy rol te zien. Dat was ook het meest verrassende, hoewel hij met Collateral dit al een keer gedaan had. Verder geen hoogvlieger deze film. Daarvoor te cartoonesk. Refereert wel aan de krankzinnige tijd dat de CIA meedeed aan drugs- en wapensmokkel, totdat een andere wind ging waaien en ze bijv. Noriega oppakten en veel later ook meededen aan het opsporen van Escobar.

avatar van ILDIB
4,0
Fijn om cruise in een rol te zien waar ie niet irriteert. Het verhaal is rap en vermakelijk. Ongelooflijk hoe het er toen aan toe ging.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:35 uur

geplaatst: vandaag om 09:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.