• 9.373.998 stemmen

Gesproken taal: Spaans, Frans en Engels

Releasedatum: 31 augustus 2017

Plot American Made

"Based on a True Lie"

De film is gebaseerd op het verhaal van Barry Seal. Seal smokkelde als piloot drugs voor de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Na zijn aanhouding werd hij door de CIA gerekruteerd voor een undercoveroperatie.

avatar van Jusstinb

Jusstinb

Whut: 'Tom Cruise medeverantwoordelijk voor fataal ongeluk American Made' MSN

avatar van xangadix

xangadix

Door de trailer had ik verwacht dat het een meliger film zou worden, maar dat bleek flink mee te vallen. De documentairestijl waar veel mensen zich aan schijnen te storen beviel mij juist uitstekend.

avatar van clubsport

clubsport

kon mij niet echt bekoren ondanks het bizar boeiende verhaal.

avatar van Mondragon

Mondragon

Aardige vertelling van een van de meest beroemde conspiracies. Helaas werd de betrokkenheid van Bill en Hillary Clinton hierin nauwelijks echt genoemd. Die zaten er namelijk vuistdiep in, en verdienden er ook aan. Het wordt allemaal wat 'lacherig' verteld, maar de Iran-Contra affaire is een van de meeste schokkende onthullingen ooit (het bestaan van ee schaduw-overheid met eigen leger en geld etc) en naar mijn weten bestaat die nog steeds.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Mondragon schreef:

Het wordt allemaal wat 'lacherig' verteld, maar de Iran-Contra affaire is een van de meeste schokkende onthullingen ooit (het bestaan van een schaduw-overheid met eigen leger en geld etc) en naar mijn weten bestaat die nog steeds.

Dat denk ik ook. En waarschijnlijk als iemand voor de ontmaskering al zo'n vermoeden had, dan was die persoon paranoïde en werd hij/zij uitgelachen. En tegenwoordig gaat het ook nog steeds zo. Dus het blijft een lastig onderwerp die complotten. Ik hoef bijvoorbeeld maar iets te zeggen over de PizzaGate conspiracy en ik krijg waarschijnlijk 10 reacties van mensen die zeggen dat het allang debunked is.

avatar van filmkul

filmkul

Prima misdaadfilm. Het verhaal is best interessant en zorgt er voor dat je na het kijken nog even wat naslagwerk erbij pakt. De uitwerking is best aardig, lekker vlot verteld in een semi docustijl met daarbij soms een kleine knipoog, maar de toon blijft serieus. Cruise zet een uitstekende rol neer en zorgt voor veel sympathie ondanks zijn criminele rol. Het camerawerk is goed met mooie Mann achtige shots vanuit de lucht. 3.5/4.0

weer een top film van tom cruise

avatar van Brabants

Brabants

Deze film die gebaseerd is op waargebeurde feiten wist men boeiend aan de man te brengen. Het verhaal is prima uiteengezet en Tom Cruise doet het als protagonist meer dan goed. Er is geweld maar ook humor wat een knappe tegenhanger van elkaar blijkt te zijn. Je verveelt je geen minuut, het tempo daar hoog genoeg voor. Voor een verhaal wat in deze vorm al eeuwig is uitgemolken was het toch prima vermaak.

avatar van blurp194

blurp194

Op zich een interessant en boeiend verhaal. Een heel andere kant van het war on drugs circus, en het geeft een mooi inzicht in de losgeslagen bedoening die politiek en geheime diensten stiekempjes met elkaar uithalen. Maar ondanks de link naar feitelijke gebeurtenissen, inclusief de families Clinton etc, blijft het wel wat oppervlakkig, en dat komt misschien door de wat half-documentaire, half-comedy achtige manier waarop het verteld wordt. Dat maakt het op zich wel tot een prettig stuk kijkvoer, maar het maakt ook weinig indruk. Ik betwijfel bijvoorbeeld of ik me deze film over een paar maanden nog herinner. Cruise, ja hij doet het best aardig, maar drukt ook wel wat erg zijn stempel met zijn joviale maniertjes. Draagt ook wel bij aan de half-comedy vergeetbaarheid.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Te hoog gewaardeerd naar mijn mening, vond het maar een matige film. 2.5

avatar van KevinBacon

KevinBacon

Drugs. Smokkel. Colombiaanse hoeren. Indrukwekkend. 4 sterren. Mvg

avatar van Queno

Queno

Waanzinnige over-the-top verhaal van een drugskoerier die zich opklimt van een charterpiloot die zo af-en-toe sigaren meeneemt tot
top of the bill koeriersvluchten voor het kartel van Pablo Escobar.
Met veel tempo en heel veel humor, allemaal a la Wolf Of Wall Street. De zanderige korte landingsbaan in Colombia (dikke kerel in de
bijzittersstoel), het duwen tot aan de bosjes, tot aan het neerstorten in een keurig woonwijkje met de coke stuifend de lucht in en
vervolgens een pakje biljetten een fietjes van een buurtneger overnemen totaan de infiltratie door de anti-drugs eenheid, de politie
en de FBI tegelijkertijd. Hilarisch. De setting is perfect met eighties sfeer, kleurgebruik, de seks, de aankleding en de uitleg.
Want zelfs de uitleg van bepaalde zaken wordt in eenvoud gedaan.

MAGISTRAAL!!!!!!!

avatar van Pim1993

Pim1993

Interessant plot. Komt niet geheel duidelijk uit de verf maar vermaakt zeer zeker en draagt een authentieke stijl met zich mee. Gewaagde keuze van de regie.

Toch zie ik in mijn ogen te weinig waar het echt om draait. Dit is ongetwijfeld een stijlkeuze, en die respecteer ik. De luchtige sfeer die hij overbrengt is erg goed, maar een aantal scenes hadden wat mij betreft meer inhoud mogen hebben om het verhaal sterker op beeld te brengen.

Tom Cruise past prima in dit plaatje. Het blijft allemaal zeer degelijk. Misschien is dat ook voor mij persoonlijk wel de juiste omschrijving: degelijk!

3,5*. en dan met name door het entertainmentgehalte en de originaliteit.

avatar van Pim1993

Pim1993

Queno schreef:
top of the bill koeriersvluchten voor het kartel van Pablo Escobar.
Want zelfs de uitleg van bepaalde zaken wordt in eenvoud gedaan.

MAGISTRAAL!!!!!!!

Ik snap de vergelijking heel goed, maar als je die dan trekt kun je toch niet concluderen dat deze film 'Wolf of Wallstreet' evenaart Zou je de vergelijking kunnen onderbouwen ?

avatar van ambrosini

ambrosini

goeie film.. goed acteer werk.. zeker een aanrader

avatar van mixmaster

mixmaster

Sterke misdaad-thriller die op waargebeurde feiten is gebaseerd.

Tom Cruise speelt hier een sterke rol als Barry Seal die als piloot drugs smokkelde voor de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar.

Deze film laat op een schitterende wijze zien wat Barry Seal allemaal heeft meegemaakt in ''het wereldje''.

avatar van Waku

Waku

Prima actie misdaad verhaal over het waargebeurde relaas van piloot Barry Seal die verstrikt raakt in een web van kartels en ondertussen eveneens de CIA, FBI en DEA.

De film wordt luchtig gehouden en eigenlijk verteld door de personage Seal zelf.

Een rol die overigens puik is neergezet door Tom Cruise.

Verder veel actie in de lucht en een opzwepende vlotte soundtrack.

2 uur kijkvermaak.

3.5*/4*

avatar van Alathir

Alathir

Beetje gewoontjes deze biopic in docustijl. Deze film lijkt eigenlijk mee te willen liften op het succes dat de serie Narcos kent. De trailer vond ik overigens behoorlijk matig maar als je dan de film ziet valt het nog goed mee. Niet dat het een memorabele film is geworden maar wel een keer interessant om het te zien. Ik denk sowieso, als je bekend bent met Narcos en andere gerelateerde series, dat je dit verhaal ook nog eens beter kan volgen omdat je meer achtergrond hebt.

Tom Cruise is zoals altijd erg goedlachs en hoewel ik de film grappiger verwacht had adhv de trailer, besef ik wel dat dit best een serieuze materie is geweest in de jaren '80. Het is dus maar goed ook dat het humor gehalte toch enigszins binnen de perken blijft. Ook vond ik goed dat het allemaal vrij basic wordt uitgelegd, dat zelfs een leek in politieke, economisch en juridische termen het kan volgen.

avatar van Hoofdt

Hoofdt

Budget-“Wolf of Wallstreet” met een constant bezwete Tom Cruise in één van de beste rollen uit zijn carrière. Erg leuk.

avatar van John Milton

John Milton

Ik kon er niet zoveel mee, mede doordat we veel van dit soort dingen al eerder hebben gezien. Drugs en wapensmokkel, Escobar, niet weten waar je je geld moet laten...

De toon van de film is aardig, maar we leren nooit veel over het karakter van Cruise, Barry Seal. Slecht is het niet, maar op mij maakte het evenmin veel indruk.

2,5 *

avatar van TMP

TMP

Zware tegenvaller. Over dit thema (drugshandel en drugssmokkel, Pablo Escobar etc.) zijn de afgelopen jaren diverse films en tv-series uitgebracht en dit is een beduidend mindere productie in dat genre. De film wekt de indruk heel hip en flitsend te willen zijn. Snelle shots, veel personages, een duidelijk aanwezige soundtrack. Het werkt echter allemaal niet. Hoofdpersoon Barry Seal komt niet heel erg uit de verf, Tom Cruise zet doorgaans betere rollen neer. Over de andere personages komt de kijker al helemaal weinig te weten, ze worden geen van allen interessant uitgewerkt. Het lijkt meer op een registratie van diverse gebeurtenissen dan op een meeslepend verhaal. Zoals gezegd is het thema in diverse andere producties veel beter uitgewerkt, zodat deze film op geen enkel vlak iets toevoegt.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Voor ons een leuke film waarmee wij een kleine 2 uur zoet zijn gehouden.

Goed verhaal met de nodige humor en ook de spanning die je verwacht in deze film.

Een waardering van 7 voor deze film!

avatar van coumi

coumi

Best goed te doen, in ieder geval beter dan de gevalletjes die Cruise de laatste jaren heeft afgeleverd.

Liman houdt met zijn typerende stijl de vaart er goed in, en de quasi luchtige toon maakt dit eigenlijk zwaar op de hand liggend verhaal toch vrij toegankelijk. Met een beter hoofdrolspeler dan Cruise was dit trouwens een nog betere film geworden, want Tommie lacht zijn tandjes weliswaar weer ontelbare keren helemaal bloot, voor een goede karakterrol moet je, zo blijkt nogmaals, echt niet bij hem zijn. De vergelijking met The Wolf of Wall Street ligt overigens erg voor de hand. Ook hier een echt bestaande en charismatische boef uit de eighties(inclusief de verplichte mooie blonde vrouw) die pas berouw krijgt als het veel te laat is. Scorsese's film wint echter vrij makkelijk op punten, omdat deze meester wel het nodige venijn en sarcasme weet toe te voegen waar Liman iets te veel in zijn comfort zone blijft. Toch redelijk vermaak.

avatar van eQrem

eQrem

clubsport schreef:

kon mij niet echt bekoren ondanks het bizar boeiende verhaal.

same here!

avatar van The Oceanic Six

De luchtige versie van de serie Narcos zeg maar, maar echt heel veel heeft American Made niet te bieden. De humor slaat nog best aan (had wel nog beter gekund), Cruise doet het best leuk zoals bijna altijd wel en het ziet er allemaal best spectaculair uit. Maar toch gaat de film niet erg diep en is het allemaal niet zo heel interessant om de volle 2 uur te blijven boeien. Dan heb ik toch liever meer realisme in een verhaal over drugskartels zoals het genoemde Narcos wist te bieden. Ik denk niet dat American Made me heel lang bij gaat blijven, maar het was geinig voor een keer.

avatar van molbo

molbo

DoubleCrossed uit 1991 (waarin hij de drugssmokkelaar van het echte leven en de DEA- informant Barry Seal speelde ) met Dennis Hopper veel beter dan deze van Tom Cruise, al bij al is het geen slechte film

molbo schreef:

aha, dank voor de tip!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Had niet verwacht dat het toch zo'n goeie film zou zijn. De film is van begin tot einde aangenaam om te kijken. Ik heb me er goed bij vermaakt. Dit was in ieder geval weer een prima film met Tom Cruise.

avatar van martijnk

martijnk

Dit was eigenlijk een 1:1 kopie van de film Blow, alleen die laatste is toch (met grote afstand) een heel stuk beter.

Deze film keek lekker weg zoals iedere Tom Cruise film dat eigenlijk wel doet en hij scoort altijd wel een zesje maar echt serieus kon ik het nooit nemen. Het drugs -en wapens dealen zag er allemaal een beetje te kinderlijk eenvoudig uit. Ook Escobar was een toffe peer.

En dan de documentaire-achtige stijl. Ik weet niet ik vind Tom Cruise toch een beetje out of character voor zo'n film als dit. De hollywoodheld die ineens drugs gaat dealen, het kwam ongeloofwaardig over.

Ik weet eigenlijk ook niet of deze film zichzelf nou serieus wil nemen of dat het juist allemaal onserieus / grappig bedoelt was.

avatar van Biosguru

Biosguru

Vermakelijk, je hebt het allemaal al eens gezien, maar het is op een niet beledigende manier wel onderhoudend. De voornaamste klapper is hoe corrupt de CIA is/ was.