menu

Hier kun je zien welke berichten baspls als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Aanslag, De (1986)

Alternatieve titel: The Assault

4,0
"Overal was het al dag maar hier was het nacht, neen meer dan nacht."

De eerste Nederlandse film die ooit een Oscar heeft gewonnen (de oscar voor beste Niet-Amerikaanse film). En terecht als je het mij vraagt want ik vind het een erg goede film. Ik heb het boek nog niet echt gelezen maar volgens mij volgt de film het boek redelijk letterlijk. Gerard Soeteman die wel eens met Paul Verhoeven werkt heeft het script geschreven dus veranderingen ten opzichte van het boek kunnen alleen maar een positieve toevoeging zijn. Hoewel de film op sommige momenten wat trager word en niet altijd even goed gespeeld is vond ik het een sterke film.

Ik vond met name het eerste gedeelte met de jonge Steenwijk erg goed. Ook erg goed geacteerd door de kleine Marc van Uchelen die het eigenlijk iets beter doet dan Derek de Lint die de grote Steenwijk speelt.

Apart dat hij is gedistribueerd door de beroemde Cannon-groep die in de 80s een heleboel cult(b)film classics heeft gemaakt.

Toch wel een petje af voor Rademakers. Ik vond de cinematografie en de effecten erg sterk en de soundtrack was erg goed en paste erg goed bij de film. Jammer dat ik hem niet in betere kwaliteit kon vinden.

Tot nu toe een van de beste nederlandse films die ik heb gezien.

Abre los Ojos (1997)

Alternatieve titel: Open Your Eyes

4,0
Abre los Ojos verteld het verhaal van vrouwenversierder César. Als hij op een dag verlieft word op de mooie Sofia word zijn vorige liefje Nuria jaloers en knalt ze - terwijl César bij haar in de auto - zit keihard tegen een boom. César overleeft het ongeluk, maar is voorgoed verminkt. Hij ontmoet Sofia opnieuw, maar is het een droom of een nachtmerrie?

Eduardo Noriega - die eerder al speelde in Tesis - vertolkt de rol van Cèsar. Hij doet dit met zo'n overtuiging dat hij zelfs vanachter een dik masker goed overkomt. Hij krijgt het zowaar voor elkaar om de kijker te laten meeleven met egoïstische playboy. De mooie Penélope Cruz speelde ook goed in de rol van Sofia en tot slot vond ik ook Chete Lera het goed doen als de psycholoog Antonio.

De film weet al vrij snel interesse te wekken en krijgt een mysterieuze sfeer. Ik vond het erg mooi hoe de film je steeds laat twijfelen aan de werkelijkheid. Erg interessant hoe de film dromen en nachtmerries vermengt behandeld. Abre los Ojos is in veel opzichten een voorloper van films als The Matrix, Memento, Inception en Shutter Island. Al deze films doen de kijker twijfelen aan de werkelijkheid en bevatten een grote plot-twist die hel hele plot omdraait.

We komen er uiteindelijk achter dat vrijwel alles dat zich na het ongeluk heeft afgespeeld een droom is van César. Hij heeft zelfmoord gepleegd omdat de artsen zijn gezicht niet kunnen herstellen en heeft zich laten invriezen door Life Extension, een bedrijf dat mensen na hun dood in hun dromen verder laat leven zodat ze in de toekomst genezen kunnen worden. Sofia heeft hij nooit meer ontmoet en hij krijgt de keuze om te ontwaken of verder te dromen. Hij kiest het eerste en springt zijn nieuwe leven tegemoed...


David Lynch liet in groot gedeelte van Mulholland Dr. ook als droom van een personage afspelen, maar doet dit op een vage manier, waardoor de kijker verbaast achterblijft. Bij deze film werkt de twist wel, omdat er zorgvuldig naartoe wordt gewerkt en er een verklaring wordt gegeven. Wel zitten in de film ook veel verwijzingen naar dromen, zo hangt er een prent uit Neil Gaiman's The Sandman (Klaas Vaak) aan de muur bij Sofia en hoor je in de dansclub steeds 'Dream on' in de lyrics van de muziek. Het grote verschil tussen The Matrix en Inception is alleen dat Amenábar een sciencefiction-film wilde maken zonder visuele effecten en met alleen gangbare camera-posities. Mijns inziens is hij hierin meer dan geslaagd.

Ik heb het grote geluk gehad om nooit de remake Vanilla Sky te hebben gezien, waardoor het verhaal voor mij nog een groot mysterie was. De remake is weer een typisch voorbeeld van hoe onzinnig de remake-cultuur van Hollywood is. Tom Cruise zou tijdens de vertoning van Abre los ojos al aan de telefoon hebben gezeten om de rechten te kopen. Zelf zou ik een film die ik goed vind nooit willen overdoen.

Het drama en de verwijzingen naar The Phantom of the Opera, vond ik ook bijzonder geslaagd. Na het ongeluk krijgt het leven van César een melancholieke dromerige sfeer over zich heen, gedeeltelijk te danken aan de mooie muziek van Amenábar. Dit komt goed tot uiting in de scène met de mimespeler in de regen en het briljante shot van César die als een soort Hamlet met het masker in het zijn handen onder een lantaarnpaal ligt. De cinematografie is degelijk, al had het mischien wat bijzonderder gekund. Toch was de fotografie zeker niet verkeerd en vond ik de manier waarop Amenábar ruis gebruikt ook erg sterk gedaan.

Na The Others en Tesis is Abre los Ojos weer een erg sterke thriller van regisseur Alejandro Amenábar. Een erg originele en indrukwekkende film die erg slim in elkaar is gezet.
Aanrader.

Abyss, The (1989)

Alternatieve titel: Afgrond

3,5
"I need you to believe me right now. Please?"

Geweldige film. De special edition tenminste zonder dat alternatieve einde zou ik er veel minder aan hebben gevonden.

Het acteerwerk is allemaal prima. Ed Harris is een goede hoofdpersoon en de rest doet het ook erg goed.

De muziek van Alan Silvestri is werkelijk fenomenaal. Deze geeft een dramatisch/betoverend effect in tegenstelling tot die van films als Leviathan die meer een akelige sfeer hebben.

De effecten zijn allemaal erg mooi en goed. De Aliens aan het eind vond ik ook erg mooi gedaan! En dat waterhoofd is een knap staaltje CGI dat we ook zien in Terminator 2.

James Cameron op zijn best.

Addams Family, The (1991)

3,0
"We danced the Mamushka while Nero fiddled, we danced the Mamushka at Waterloo. We danced the Mamushka for Jack the Ripper, and now, Fester Addams, this Mamushka is for you."

Erg leuk filmpje dat een klein beetje ondergewaardeerd word. Het had zo van Tim Burton kunnen komen, maar dan het er meer weerd dising in gezeten vermoed ik.

Christopher Lloyd doet het hier erg goed (ik vraag me af hoe ze zijn haar hebben weg gekregen). Ook onze eigen Carel Struycken deed het hier weer erg goed als Lurch al vind ik dat ze hem wat meer in de film mochten laten. Andere acteurs deden het ook zeker niet slecht.

Het verhaal vond ik wel goed. Hoe Gordon door moed gaan voor Fester en uiteindelijk de Addamsen té aardig vind om het geld nog te stellen. Ik vind het dan weer raar dat hij de echte Fester is en door de bliksem zijn geheugen weer terug krijgt.

De muziek is ook wel mooi en past goed bij de film.

Erg leuke en vermakelijke film!

Adventures of Young Indiana Jones: Masks of Evil, The (1999)

3,5
Ik vind The Adventures of Young Indiana Jones een erg goede tv-serie. Natuurlijk wel veel minder dan de echte Indiana Jones-films. En dan vind ik The Masks of Evil nog de beste aflevering. Beter effecten en mooi Horror verhaal. Grappig dat hij is geregisseerd door Dick Maas. Hierbij ook de beste film waar hij aan gewerkt heeft.

Aenigma (1987)

Alternatieve titel: Ænigma

2,5
Naar Aenigma van Lucio Fulci was ik al langere tijd nieuwsgierig, deels door de poster.
Op een meisjes internaat in Boston wordt een grap uitgehaald met de dochter van de schoonmaker. Ze raakt in een coma, maar zal toch wraak nemen op haar belagers…

De setting is een beetje gejat van de meisjesschool in Phenomena. De nachtelijke vergaderingen en vreemde geluiden (hoewel dat nauwelijks was uitgewerkt) waren dan weer een dikke knipoog naar Suspiria. Het wraak-achtige aspect van de film doet dan weer een klein beetje aan Carrie denken en volgens mij is Wim Vink (The Godfather of Nether-horror) door Aenigma geïnspireerd voor zijn film Half-Past Midnight.

Het plot van Aenigma was bijzonder matig uitgewerkt en wordt eigenlijk helemaal nergens spannend. Bij het einde krijg je een beetje een gevoel van ‘Was dit het?’, want het plot is niet duidelijk afgelopen.

Alweer een Fulci die tegenvalt qua gore, er zaten niet veel kills in en als ze er waren dan slecht in beeld of bloedeloos. Ik denk dat Fulci zijn titel – The Master of Gore – enkel aan zijn zombie-films te danken heeft. De muziek was op zich niet slecht maar paste vaak totaal niet onder de film, rockmuziek terwijl een meisje bedekt met slakken op een bed licht en angstige geluiden maakt…

Aenigma speelt zich af in Boston, maar is volledig opgenomen in Joegoslavië. Ik vermoed dat dat goedkoper was dan de film in Italië op te nemen, sommige Nederlandse films zijn ook deels in Oost-Europa opgenomen. Met de setting was op zich niet veel mis, vooral de beelden in het ziekenhuis vond ik wel sfeervol. Die retro apparatuur en die atmosferische belichting maken die scènes helemaal af. Overigens ook opmerkelijk dat Fulci schaalmodellen heeft gebruikt voor shots van uit de lucht en van de skyline van Boston, slim met zo’n laag budget.

Al met al is Aenigma toch een vrij saaie film, door Fulci zelf niet eens genoemd in interviews. Vermoedelijk een van de laatste stuiptrekkingen van de Italiaanse exploitatie-cinema.

After Hours (1985)

3,5
After Hours verteld het verhaal van een kantoormedewerker die s'avonds laat een afspraakje maakt met een leuk meisje. Alles wat fout kan gaan, gaat echter fout en we volgen de dwaze nachtelijke avonturen van deze arme man die alleen maar lekker wil slapen in zijn eigen bed...

De film mag dan een komedie zijn, toch is hij best duister van toon. De broeierige jaren '80 middernacht-sfeer, de paranoia en de kafkaiaanse elementen zorgen daar voor. De humor zit hem vooral in de nogal maffe personages die we tegenkomen in "The city that never sleeps" (hier vrij letterlijk) en het feit dat je als kijker medelijden hebt met de hoofdpersoon.

Qua cinematografie liet Scorsese zich inspireren door het werk van Alfred Hitchcock, dit is duidelijk te zien aan de camerabewegingen en camerastandpunten. Het kleurgebruik doet daarentegen meer denken aan het werk van Michael Mann. Howard Shore verziet de film van een heerlijke 80s soundtrack die zowel de suspensevolle als de komische elementen van de film perfect benadrukt. Hoewel het vooral met synthesizers is gemaakt is de invloed van Bernard Herrmann's stijl wel aanwezig in de melodieën en thema's.

Griffin Dunne speelde een sterke hoofdrol en verder waren alle typetjes ook geniaal gespeeld. After Hours is leuke komische knipoog van Scorsese naar de Master of Suspense, die het bekijken meer dan waard is.

Age of Innocence, The (1993)

4,0
Na een reeks van geweldadige (gangster-)films besluit Martin Scorsese om zijn - naar eigen zeggen - meest geweldadige film te maken: Een kostuumdrama.

The Age of Innocence verteld het verhaal van Newland Archer, een lid van een respectabele high society-familie van New York. Archer is verloofd met May Welland, maar zijn oog valt op haar nicht gravin Ellen Olenska die het onderwerp is van veel geruchten omdat ze wil scheiden van haar man.

Hoewel het acteerwerk uitstekend is en het verhaal ook zeker niet onaardig, was het geheel wel een beetje stijfjes. Ik kan me goed voorstellen dat dit niet iedereens cup of tea is, met name het begin van de film vergt wat geduld. Maar dat was het wat mij betreft wel waard, want het drama was uitstekend en de film kende een aantal bijzonder sterke momenten. Door de verteller die af en toe tussendoor kwam voelde de film aan als een soort boek. Aan de ene kant vond ik het wel wat hebben, de uitleg tussendoor, maar aan de andere kant haalde het het tempo uit de film.

Altijd opmerkelijk dat sommige mensen het zichzelf zo moeilijk maken, dan heb je een mooie verloofde en dan moet je zo nodig verliefd worden op haar nicht, met wie je onmogelijk een relatie kunt onderhouden. Wat een leven hebben die lui ook allemaal, zoveel geld en dan de hele dag besteden aan frivoliteit, geen wonder dat ze niets anders te doen hebben dan roddelen en kijken of iedereen alles nog wel doet 'zoals het heurt'. Wel grappig dat er nog steeds een aantal Nederlandse invloeden in het New York van toen waren. Henry van der Luyden met zijn servies van de VOC bijvoorbeeld.

Het beste van The Age of Innocence is dat het visueel echt een meesterwerk is, zonder twijfel Scorsese's mooiste film. De cinematografie is uitstekend, veel symmetrie en schilderachtige composities in mooi Cinemascope formaat. Het kleurgebruik was bijzonder mooi, al die prachtige bloemen kon je bijna ruiken. De historische setting was erg geslaagd. De interieurs, de kostuums, de schilderijen aan de wanden, het is allemaal bijzonder mooi verzorgt. De muziek van Elmer Bernstein was ook erg mooi en hielp de emotionele momenten enorm.

Scorsese heeft daarnaast ook een aantal Hitchcockiaanse trucjes toegepast. Om te beginnen hebben we de prachtige openingstitels van Saul Bass met de ontluikende bloemen. Daarnaast werd om aan te geven dat een personage zich ergens op focuste een film noir-achtige belichting van de ogen gebruikt. Bepaalde emoties werden met kleuren als rood en geel weergegeven (Hitchcock deed dit ook in Marnie) en tot slot heeft Scorsese ook een erg experimenteel trucje gebruikt: als Newland en Ellen in een menigte zitten komt er een soort toneellicht over hen heen en hoor je de andere toeschouwers niet meer.

Alleen de visuele pracht maakt The Age of Innocence het kijken al waard. Het kan een vrij lange zit zijn, maar Daniel Day-Lewis, Winona Ryder en Michelle Pfeiffer loodsen je samen met Elmer Bernstein's mooie klanken langs alle frivoliteit, zodat je kan genieten van de prachtige beelden en het geslaagde liefdesdrama.

Aguirre, der Zorn Gottes (1972)

Alternatieve titel: Aguirre, the Wrath of God

4,0
"Ich, der Zorn Gottes, werde meine eigene Tochter heiraten und mit Ihr die reinste Dynastie gründen, die je die Erde gesehen hat. Zusammen werden wir über diesen ganzen Kontinent herrschen. Wir halten durch. Ich bin der Zorn Gottes. Wer sonst ist mit mir... "

Aparte film van Werner Herzog. Het beperkte budget en de nogal moeizame productie op de afgelegen locaties in Zuid Amerika zijn aan de film wel een beetje af te zien. Maar dit doet de film juist ten goede.

Een expeditie van conquistadores is op zoek naar de legendarische stad El Dorado, een fabel gecreëerd door de Indianen. Onder hen is de monnik Gaspar de Carvajal die verslag doet. Op de revier de amazone breekt uiteindelijk machtsstrijd uit onder de soldaten. Een van hen, de ambitieuze Aguirre, heeft alle touwtjes in handen...

De cast bestaat uit zowel Duitsers, Spaanstalige, Indianen en Engelsen. Tijdens de opnames werd voornamelijk Engels gesproken, later werd de film in Duitsland gedubd in het Duits en nog later werd er ook een Engelse versie gemaakt. Er werd veel ter plekke geïmproviseerd en tijdens de hele productie bleef iedereen in zijn rol. Kinski doet het weer erg goed in een rol die perfect bij hem past. Ook hier had hij weer eens last van zijn gebruikelijke woedeaanvallen, zo sloeg hij iemand met een zwaard (wat diegene door zijn helm net heeft overleeft) en schoot hij de vinger van een Indiaan eraf met een pistool.

Ik heb de Duitse dub gekeken met Engelse ondertiteling, ik kon namelijk geen Nederlandse vinden en de Engelse dub was een beetje slecht. Klaus Kinski heeft trouwens niet zijn eigen stem gedubd, daar had hij geen zin meer in, je hoort Gerd Martienzen.

De film is schitterend opgenomen. Ter plekken geïmproviseerd op prachtige locaties. Gefilmd met een gestolen 35mm camera door een crew bestaande uit slechts 8 personen. Herzog is een man met een visie, het beeld dat hij in zijn hoofd heeft moet en zal op film komen.

Het enige dat ik toch een zichtbaar nadeel vond aan het lage budget was dat het bloed heel duidelijk slechts rode verf was. Verder vind ik dat er uitstekend is omgegaan met de beperktheden.

De film voelt nogal dromerig/nachtmerrieachtig aan, als het ware als een grote koortsdroom. Vooral aan het einde is het een en al ellende en hopeloosheid. In het middenstuk weet de film niet echt goed waar die precies heen wilt en eigenlijk word het nergens bijzonder spectaculair. Toch is de film een meesterwerk en is aan het einde helemaal duidelijk wat Herzog voor ogen had. De verveelde acteurs, de half zinkende vlotten, minimale effecten en schitterende atmosferische muziek dragen allemaal bij aan die prachtige troosteloosheid.

Erg goede cult-film met een aantal zeer sterke scenes.

Ah-ga-ssi (2016)

Alternatieve titel: The Handmaiden

3,5
Die Zuid-Koreanen blijven je verbazen. Iedere film die ik tot nog toe uit het land heb gezien is totaal anders als aanvankelijk verwacht. Zo ook The Handmaiden, maar ik kwam er dan ook pas laat achter dat de film van de hand van de regisseur van Oldboy is.

De jaren '30. Korea is door Japan bezet. Een jonge vrouwelijke zakkenrollen wordt door een oplichter ingehuurd om voor dienstmeisje te spelen bij een rijke Japanse vrouw. De oplichter probeert haar te verlijden om zo haar fortuin vergaren en haar dan voor gek te laten verklaren. Er is echter meer aan de hand... Het verhaal is nogal losjes gebaseerd op Fingersmith van Sarah Waters, dat zich in de victoriaanse tijd afspeelt.

De opbouw van de film was nog wel ingetogen. Een mysterieus landhuis met een vreemde geschiedenis en een stuntelige dienstmeid die hierin terecht komt. De soft-erotische momentjes en de rivaliteit tussen dienstmeid en mede-oplichter was nog passend, maar daarna ging de film ineens over op zwaar lesbisch erotische seksscènes. Sterker nog, de bizarre humor van Oldboy kwam ook om de hoek kijken en waar dat in die film op zijn plaats was, werd het hier nogal over the top. De rijke Japanse boekverzamelaar is niet de professor die je zou verwachten maar s'werelds grootste viespeuk met een gigantische collectie antieke pornografie. De film maakt een plot-twist als we voor een korte tijd worden wijsgemaakt dat de dienstmeid de gravin is en zich alles heeft verbeeld, om vervolgens te eindigen met dat de gravin verliefd is geworden op de dienstmeid en ze samen de oplichter en het landgoed achter zich laten. Ik kan het niet helpen dat ik na afloop dacht: Waar heb ik nou eigenlijk naar zitten kijken? Een punt van kritiek is in ieder geval dat de film niet echt een duidelijk geheel vormt en de seksuele inhoud en "humor" eerder afleiden van het plot dan het helpen.

Dat gezegd hebbende is The Handmaiden visueel bijzonder sterk. De film is mooi opgenomen en heeft ook mooi kleurgebruik. De setting was geslaagd, grappig dat Japan in die tijd nog behoorlijk traditioneel was, maar ook al duidelijk westerse invloeden ging vertonen. De muziek van Yeong-wook Jo was ook mooi en hielp vooral de romantiek.

Ondanks het probleem met de toon en de eenheid van de film is het wel een van de opmerkelijkste films van dit jaar. De film is meeslepend en weet makkelijk te boeien, al is het soms met een frons van verbazing. Haalt het voor mij niet bij Joint Security Area en Oldboy die ik eerder van Chan-wook Park zag.

Air Force One (1997)

3,0
Geweldige film, snap de lage waardering totaal niet.

Erg goede redelijk originele verhaallijn. Goed script.
Zeer goede acteerprestaties. Harrison Ford is de beste vertolking van de president van de VS die ik tot nu toe heb gezien. Hij acteerde echt geweldig en met veel emotie, als zijn familie word bedrijgt lijkt zijn paniek wel echt.

Erg goede sets en de special effects van het Star Wars-team zagen er erg gaaf uit. De minimale CGI was wel redelijk.

Een van de beste actie-films die ik ooit heb gezien. Erg goed werk van Petersen.
Aanrader

Airport '77 (1977)

Alternatieve titel: Airport 1977

3,0
"I want to harvest the sea for food and save millions of people from starvation."

In de jaren '70 waren rampen-films helemaal in. Een van de bekendste was de Airport-serie over (meestal waargebeurde) Vliegtuigcrashes. Dit derde deel beloofd op de poster nog beter te worden als de vorige delen. Dit is wel het enige deel in de serie dat niet is gebaseerd op een echt ongeluk en dat is te zien, het is erg onrealistisch.

Zoals meestal bij een '70s rampenfilm heeft de film een heuse sterrencast. Persoonlijk keek ik de film voor de onlangs overleden Christoper Lee (dit was een film met hem die ik nog niet had gezien) maar daarvoor hoef je het niet te doen. Hoewel Lee weer sterk speelt is zijn rol beperkt tot een passagier op het vliegtuig, die ook sterft. Lee Grant was ontzettend vervelend de hele tijd tegen iedereen aan het kiften, vooral tegen 'haar echtgenoot' Christopher. George Kennedy die in vrijwel alle vliegtuig-films uit die tijd speelde was wel best aardig. Jack Lemmon speelde een prima hoofdpersoon maar verder vond ik het acteerwerk een beetje waardeloos, erg houterig.

Het duurt even voor de film op gang komt maar door de editing verloopt de film toch wel vrij vlot voor die tijd. Het is duidelijk dat de film in studio is opgenomen maar dat zie ik wel door de vingers. De opname waren prima gedaan en de cameraman maakte mooi gebruik van het widescreen beeld. Het over grote deel van de film was een beetje gedateerd, met name de bluescreens, maar wat ik echt schitterend vond waren de beelden van het vliegtuig boven donkerblauwe wolken, echt prachtig.

Uiteindelijk loopt de film uit op een grote propaganda-reclame voor de Amerikaanse marine. De film heeft af en toe wel een beetje spanning en aan spektakel ontbreekt het zeker niet. De film is wel erg onrealistisch, een vliegtuig houdt het echt niet zo goed vol onder water en is echt niet zo solide als een onderzeeër als ze hem omhoog trekken. Ook lijkt het vliegtuig me een beetje apart: draaiende stoelen, passagiers die de hele vlucht vrij door het vliegtuig bewegen, en rare moderne snufjes zoals voorgangers van de CD/laser-disc.

Al met al was het best een aardig filmpje, ik heb me tenminste nog een beetje vermaakt en de onderwaterscènes waren best aardig gedaan. Prima film.

Akira (1988)

Alternatieve titel: アキラ

4,5
"I... am Tetsuo."

Akira, de film die anime op de kaart zette in het westen. Eentje die je als animatie-freak toch echt gezien moet hebben. Van te voren schrokken het geweld en het wierdness-level me een beetje af maar ik ben heel blij dat ik hem nu toch bekeken heb!

Ik heb de Engelse-dub gekeken, helpt ook om het verhaal beter te begrijpen leek mij. Ik vind de stemmen goed, passen bij de personages en het loopt redelijk synchroon. Ook grappig dat er een paar Aziatisch klinkende stemmen in zaten.

Akira werd als eerste anime gemaakt volgens het westerse proces: Eerst muziek gevolgd door de stemmen en dan pas de animatie. Normaal maken ze in Japan eerst de hele film en dan pas stemmen en muziek (vandaar vaak de "hap-monden").

Ook probeerde de regisseur de film meer op live-action te laten lijken en alles zo realistisch mogelijk te maken. Dat is heel goed gelukt naar mijn mening, echt schitterend. Hoe de achtergrond of voorgrond soms vervaagd of de lampen van motoren nog even op het scherm staan als de motor al doorgereden is. De tekenstijl vind ik erg mooi. Niet cartoonisch, geen overdreven manga-stijl maar gewoon realistisch. Ook vind ik de achtergronden soms hyper-realistisch, echt prachtig. Dat is hoe animatie hoort te zijn, animatie is een medium om film te maken en geen genre. Er moeten veel meer films zoals Akira komen.

De animatie is goed en vloeiend, je ziet soms verschil in kwaliteit maar dat is met Japanse animatie meestal wel zo. De cellen zien er schitterend uit. Ik ben sowieso dol op Cel-animatie.

De soundtrack vond ik erg mooi en atmosferisch. Gemaakt door een wetenschapper die rare frequenties aan het uit testen was in de Japanse-mix. De minimale muziek in de opening en in de skyline-stukjes vond ik vooral erg mooi. Verder is er veel vocale soundtrack in onderandere actiescènes. Ik vind dat ze best wel wat elektronische muziek hadden mogen gebruiken.

Net als bij Dune zeggen mensen dat ze het verhaal ingewikkeld vinden en net als bij Dune begrijp ik het toch heel goed (denk ik). Dat komt misschien omdat Akira en Dune een echt complex verhaal hebben met diepgang en dat zie je niet zo vaak. In Akira is geen duidelijk goed en kwaad. Er zien niet maar twee kampen (de goed en de slechte) maar een heleboel. Buiten de bovennatuurlijke gaven vind ik het hele verhaal aardig realistisch, het klopt zelfs dat de olympische spelen in Japan word gehouden. Een van de beste verhalen die ik ooit in een film heb gezien toch wel. Ik ga de manga ook maar eens lezen.

Het is soms wel een beetje gewelddadig, honden die worden doodgeschoten, extreem veel bloed, stormtroepen, vuistslagen, bendegevechten en ga zo maar even door. Het is echter geen zinloos geweld en gezien te situatie past het toch redelijk. Misschien lijkt het daarom wel veel, omdat het in tegenstelling tot wat we gewend zijn realistisch is. De enige scéne die van mij weg mocht is de aanranding, al is het vrij realistisch dat een motorbende een meisje aanrand. Gelukkig zien we niet veel, is het maar heel kort en valt het allemaal wel mee. De kijkwijzerbeoordeling is ook veel te overdreven.

Het einde vind ik erg mooi, het maakte me ook best emotioneel eigenlijk en dat is vaak een goed teken. Alle films in mijn top 10 hebben mij emotioneel gemaakt, sommige meer dan andere.

Echt een film om meerdere keren te kijken om hem (nog) beter te kunnen analyseren.

Conclusie: Een van de beste animaties en beste films ooit. Aanrader!
-Animatie: 9/10
-Achtergronden: 10/10
-Verhaal: 9/10
-Muziek: 8/10
-Cinematografie: 10/10
-Stemmen: 7/10

Leeftijds--advies: 12+. Bevat geweld en zeer (korte) milde naaktheid.

Alien (1979)

5,0
In space no one can hear you scream

Midden in de Sciencefiction-gekte van de jaren '70 en '80, die volgde naar het megasucces van Star Wars, doet Ridley Scott de aloude ruimtemonsterfilm van de jaren '50 herleven. Alleen waar de films uit de jaren '50 vrij goedkoop popcorn vermaak zijn, is Alien cinematografische perfectie.

Vier mannen, twee vrouwen en een kat zijn op de terugweg naar de aarde aanboort van een groot commercieel ruimteschip. Ze worden gewekt omdat de boordcomputer een signaal van onbekende herkomst heeft ontdekt, volgens de protocol zijn ze verplicht het te onderzoeken. Aangekomen op de planeet waar het signaal vandaan komt vinden ze een schip met leerachtige eieren. Uit een van de eieren komt een organisme dat zich vasthecht op het gezicht van een van hen...

Er zijn maar erg weinig films die ik het waard vind om meer dan één keer te bekijken. De eerste keer moet een film je positief verassen, boeien en meeslepen. De keren daarna moet de film je vermaken en moet je de subtiele aanwijzingen en symboliek kunnen herkennen. In 2013 heb ik de film voor het laatst gezien, maar toch wist ik eigenlijk het hele verhaal nog van buiten. En dat is alleen maar positief, want de film heeft in ieder geval indruk gemaakt. Er gaat niets boven de eerste keer dat je een film kijkt en dat is bij Alien ook zeker het geval. Zo spannend en beklemmend als die eerste keer wordt het natuurlijk nooit meer, maar de film wist nog steeds indruk te maken. Het enige minpuntje dat ik bij herziening kan bedenken is dat de crew wel best onvoorzichtig overkomt. De ernst van alles dringt niet echt door lijkt het. Nu begrijp ik goed dat dat ook wel moest, want anders zou de film natuurlijk helemaal niet spannend zijn geweest.

Wat Alien van doorsnee Sci-Fi onderscheid is de drama onder andere. Ridley Scott zet de crew van de Nostromo uitstekend neer en de acteurs doen het allemaal prima. In het bijzonder zijn John Hurt en Ian Holm goed, maar eigenlijk levert iedereen een goede bijdrage. Sigourney Weaver speelt een goede hoofdpersoon als Ripley - een rol die niet perse voor een vrouw was geschreven.

Het hele concept van Alien is briljant. Een geniaal mysterieus Sciencefiction verhaal van Dan O'Bannon met elementen die het tot de ultieme horrorfilm maken. De film gaat over de kwetsbaarheid van de mens in het enorme heelal, hetgeen herhaaldelijk in de film wordt gesymboliseerd. Daarnaast verwijzen de facehuggers naar verkrachting en is elk aspect van de Alien een verwijzing naar onmenselijkheid. De ruimte is daarbij de ultieme geïsoleerde locatie en dus ideaal voor een horrorfilm. In interviews heeft Scott gezegd dat Star Wars en 2001: A Space Odyssey zijn grootste inspiratie waren voor het Sciencefiction aspect en dat The Texas Chain Saw Massacre hem inspireerde op het gebied van het uitbeelden van Angst. Wat de spanning van de film ook ten goede doet is de fantastische soundtrack van Jerry Goldsmith.

Alien heeft uitstekende cinematografie en is volledig opgenomen door Scott zelf. De schaalmodellen van de ruimteschepen zijn fantastisch mooi ontworpen en ook het donkere industriële interieur is briljant gemaakt. Om nog niet te spreken van de prachtige alien die is ontworpen naar de schetsen die H.R. Giger voor Jodorowsky's Dune. Op Ian Holm's hoofd en enkele randen van de ruimteschepen na ziet geen enkel effect er gedateerd uit. De gore is briljant en de facehugger en het ei zijn gemaakt van levers en oesters en dergelijke waardoor ze ultra-realistisch overkomen. Geweldig die tijd toen CGI nog geen optie was en alles echt gemaakt moest worden. Ik kan er nog uren over doorgaan hoe mooi en tijdloos de effecten en ontwerpen van de film zijn. Voor mij gaat er niets boven de realistische SciFi ontwerpen uit de jaren '70 en '80, veel mooier dan die witte seriële futuristische ontwerpen die je in de jaren '50 en nu zo vaak ziet.

Na Alien zouden er meer vergelijkbare herlevingen van de monsterfilm volgen, waarvan een enkele (bijna) net zo briljant. John Carpenter's The Thing is zo'n film. Het verschil met Alien zit hem in het feit dat Alien de mens zijn noodlot laat ontmoeten diep in de ruimte en The Thing de gruwelen van de ruimte naar de aarde haalt. Beide films moeten het hebben van een ijzersterke spanning en fenomenale effecten, alleen verschilt de manier waarop ze die gebruiken. The Thing geeft alles weer, zo grafisch mogelijk (en doet dit bijzonder goed) en Alien geeft dan weer zo min mogelijk weer om het zo realistisch en mysterieus mogelijk te houden. Beide films slagen bijzonder goed in hun doel: een angstaanjagende en spannende film te maken. Het zo min mogelijk prijsgeven van de Alien is wel slim geweest van Scott, want dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom deze film vandaag de dag nog prima bekeken kan worden. Al is het mischien wel jammer dat de Alien zo weinig te zien is en de gore zo onduidelijk (terwijl het zo prachtig is gemaakt). In de Director's Cut gezien waar veel dingen zijn weggeknipt, bij een volgende herziening moet ik echt opzoek naar een versie met de verlengde Alien-scènes.

Alien blijft een van de allerbeste films die ik ooit heb gezien. Het is een van de meest spannende en angstaanjagende films ooit gemaakt met geweldige special effects en een bijzonder sterke visie op de toekomst. Voor mij is Alien zowel de ultieme Sciencefiction- als de ultieme Horrorfilm. Het mysterie en verassingen zoals de plottwist komen de eerste keer natuurlijk beter over, maar zelfs na aantal kijkbeurten blijft de film vermakelijk en spannend.

Alien Raiders (2008)

2,0
Meh.. B-film. De hele film is op één locatie opgenomen en waar? In een supermarkt. De effecten waren niet echt geweldig en je ziet de alien nauwlijks.

De film begint vrij abrupt met een overval die later een zoektocht naar aliens blijkt te zijn. Het verhaal vond ik redelijk origineel maar wel erg vaag. Ook zitten er een paar vraagtekens in de film. Die lui hebben al honderden aliens gepakt maar deze ene is dan zo moeilijk dat ze er allemaal aan gaan. Een agent die de weg niet weet in een supermarkt waar hij die zelfde dag nog is geweest. Een plotselinge relatie tussen Benny en Whitney. En daarbij zijn een hele boel dingen ook facking raar.

Ik vond het wel goed dat de film niet zo heel erg voorspelbaar of cliché is. Vooral het einde kan ik wel waarderen. Whitney (de dochter van de agent) die de hele tijd binnen was blijkt een mega alien te zijn! Wel vreemd zo'n abrupt einde want nu zit ik toch met En hoe loot het nou af?

Samantha Streets vond ik hier erg op Lea Thompson lijken op een of andere manier, ze is opzich wel goed. Er zaten een paar redelijke acteurs in maar het acteerwerk was niet optimaal.

Alien: Covenant (2017)

2,5
De Alien-reeks is een geval apart. De eerste film van Ridley Scott is een van de beste films ooit gemaakt en daarna ging James Cameron een heel andere kant op met de meer actie-gerichte Aliens. Sindsdien hebben veel regisseurs met een kenmerkende stijl zich over de franchise gebogen, eigenlijk niet meer met een bevredigend resultaat. Je zou zeggen dat het goed is dat Ridley Scott terugkeert naar de franchise, maar dat valt helaas vies tegen.

Scott is van plan om een trilogie te maken die zich voor de originele Alien-film afspeelt en alle losse eindjes vastmaakt. Het eerste deel, Prometheus, was zeer ambitieus en ging over een missie die was belast met de zoektocht naar het ontstaan van de mensheid. Ze vinden een gecrasht schip van het Alien-ras dat de mens heeft geschapen met aanboord een wapen: een voorvader van de Xenomorph. Door toedoen van de androïde David vermengt dit organisme met de mens-schepper en vormt een nieuw wezen.

Alien: Covenant, het tweede deel, speelt zich 18 jaar voor de originele film af en verteld het verhaal van een schip kolonisten opzoek naar een planeet die geschikt is voor menselijk leven. Eenmaal geland op deze planeet komen ze in aanraking met het organisme. David leeft op deze planeet in de ruïnes van de scheppers en hier is begonnen met genetische experimenten met het wezen dat hij heeft meegenomen. En uiteindelijk komen we heel even oog in oog met de Xenomorph te staan.


Het probleem met deze verhaallijnen is dat Scott een van de sterke elementen uit het origineel wegneemt; het mysterie. Het is juist zo sterk dat een willekeurige crew per toeval op een willekeurige planeet een alien-schip dat daar ooit is neergestort vind. Willen we echt weten hoe het daar is gekomen en waar die soort vandaan komt? Eigenlijk niet en al helemaal niet in een verhaal dat zo vaak in herhaling valt. Steeds weer een crew, steeds weer een noodsignaal naar een planeet, steeds weer een neergestort schip. Daarnaast vind ik het ook zo teleurstellend dat de Xenomorph geen oud ras is, maar door toedoen van de mens is ontstaan.

Een van de redenen dat Alien zo goed werkt is dat we echt meeleven met de hele crew. Alien: Covenant neemt nauwelijks de tijd om crew-leden echt te leren kennen en het acteerwerk stelde me eigenlijk ook niet heel veel voor. Alleen Michael Fassbender vond ik het wel goed doen, al verklaard de film ook nauwelijks waar zijn grootheidswaanzin vandaan komt. Verder is de film visueel zeker niet slecht, al laat al de CGI wel duidelijk zien wat een zegen de practical-effects van het origineel waren.

Al met al vind Alien: Covenant geen geslaagde film. Het valt nu allemaal nogal in de herhaling en bovendien zijn de titel Alien en de Xenomorph op de poster vrij misleidend, gezien die er nauwelijks in voor komt.

Alien: Resurrection (1997)

Alternatieve titel: Alien 4

2,5
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."

Redelijke film. Hier gaan ze weer een beetje terug naar de stijl van Aliens al vind ik dat niet helemaal gelukt.

Een erg goed punt is wel dat Sigourney Weaver weer terug komt. De verdere Cast stelt niet veel voor en speeld erg vaak in films van Jean-Pierre Jeunet (waarom die fransman dit regisseert is mij een raadsel). Wel vond ik het grappig dat Brad Dourif hier ook een rol had, hij is een goed acteur en speelde eerder ook in Dune.

Ik vind de film op sommige punten erg B-film achting ogen en zelfs de begin scène is pure shit. Ook vind ik Ripley maar een rare lange slungel in dit deel, gelukkig word ze weer redelijk normaal op het einde. Het verhaal is niet al te sterk maar heeft zijn goede punten.

De CGI-effecten zijn nog steeds niet mijn ding en honderdduizend keer slechter dan de effecten van Alien. Maar ik vond de effecten hier wel weer veel beter dan die van Alien 3.

Ze maken hier ook een aantal grote veranderingen in het verhaal. Vooral aan het einde dat de nieuwe soort alien er is. Eerst vond ik het totaal tegen alle wetten in dat hij de queen dood maar daarna realiseer je je dat hij Ripley als zijn moeder ziet. Ik vond het zelfs erg zielig toen die nieuwe alien dood ging. Dat kwam een beetje door die ogen en die zielige geluiden.

De muziek van John Frizzell stelt wel echt niets meer voor. Hij heeft een paar cue's van Goldsmith gewoon hergebruikt.

Bij dit deel voeld het echt als een verkrachting van Ridley Scott's meesterwerk maar het is redelijk vermakelijk en nog stukke beter dan Alien vs Preditor.

Alien³ (1992)

Alternatieve titel: Alien 3

3,0
"There's nothing "for sure" in this place."

Goed vervolg op Aliens.

Een van de beste punten aan deze deel drie is dat Sigourney Weaver en Lance Henriksen weer terug komen. Pete Postlethwaite vond ik ook een goed acteur, ik dacht zelfs een paar tellen dat het Patrick Stewart was.

Elliot Goldenthal's muziek was wel goed maar haalt het nooit met de muziek van Jerry Goldsmith en James Horner.

Waar Aliens meer een actiefilm was gaat dit deel weer wat terug naar deel een en is het meer een thriller. Het verhaal is op zich in orde. Ik vind het ook erg origineel dat ze hoofdpersonages eerder laten sterven dan onbeduidende personages, de hoofdpersoon overleeft het niet eens en een onbenullige gevangenen wel. De CGI hier is een beetje erg gedateerd en ziet er helemaal niet goed uit. De aliens in CGI zijn het top-punt. Ze hebben een groene gloed en de animatie mist frames en is heel houterig. Gelukkig zijn er wel een paar goede shots van de alien ik vermoed dat die niet in cgi zijn maar met animatronics zijn gedaan.

Goed filmpje maar haalt het niet bij de vorige delen.

Aliens (1986)

4,0
"Did IQs just drop sharply while I was away?"

Het bijzondere van de Alien-films is dat ieder deel is geregisseerd door een regisseur met een heel eigen stijl. Tijdens het maken van The Terminator schreef Cameron zijn script voor een vervolg op Alien. Toen Terminator een groot succes werd kreeg Cameron toestemming om zijn film te maken. Sigourney Weaver weigerde aanvankelijk om aan de film mee te werken, totdat ze het script las.

Na 57 jaar worden Ripley en haar kat gered door The Company. Niemand gelooft Ripley over de Alien en aanvankelijk wordt ze voor gek verklaard. Maar als ze het contact verliezen met de kolonie op de planeet waar ze de eerste Alien gevonden hadden, vragen ze haar om hulp. Samen met een team mariniers moet Ripley gaan kijken wat er aan de hand is...

Waar bij Alien geprobeerd werd om de ultieme horror-film te maken, licht de nadruk bij Aliens op actie en wordt de horror een beetje over het hoofd gezien (Al zag die Alienmoeder er wel echt smerig uit.). De film is bij vlagen spannend, maar niets vergeleken met zijn voorganger. Het verhaal heeft een paar onwaarschijnlijkheden; toevallig word Ripley gevonden en toevallig is er een kolonie op de planeet op dat moment... Maargoed, dat moest natuurlijk wel voor een vervolg. Verder is het verhaal zeker niet slecht. De Robot Bishop heeft Asimov-invloeden en de achtergrond van de Aliens worden verder uitgebreid. Daarnaast vond ik ook de moeder-band die tussen Ripley en Newt ontstaat een sterk punt (dit is waarom Weaver besloot mee te werken aan de film).

Wat ik wel echt storend vond is dat de hoeveelheid zuur die vrijkomt bij het kapot schieten van de Aliens zwaar onderschat wordt. Als 1 druppel van hun bloed door 3 verdiepingen van een schip kan branden dan overleef je het echt niet als je er een raakt met een geweer (dat is trouwens precies waarom het in de vorige film bedacht is). Ik heb de special edition gezien, het is af te raden om de originele versie te kijken, want het script van Cameron komt veel beter tot uiting in de langere versie. De mariniers werkte in het begin een beetje op mijn zenuwen, maar naarmate de film zich vorderde werden ze steeds verdraaglijker. Sigourney Weaver vertolkt haar rol weer prima en Carrie Henn doet het voor haar leeftijd erg goed als Newt.

De special effects in Alien waren toch wat netter verzorgt, logisch want de kwantiteit is veel lager. Toch heeft Aliens ook bijzonder sterke effecten. Ze zijn wat minder tijdloos, maar ik hou wel van die typische jaren '80 stijl. Mooie animatronics en de wapens waren opzich ook wel goed ontworpen. Erg gaaf om te zien wat het team van Terminator met een groot budget kan doen. De ontwerpen van de originele Alien-film waren wat futuristischer, maar dit kan er ook zeker mee door.

De film is degelijk opgenomen, maar het is duidelijk dat Cameron niet heel erg op cinematografie heeft gelet en meer aandacht aan actie heeft besteed. James Horner maakt een prima soundtrack, een aantal tracks 'geleend' van Goldsmith's score en zijn eigen Star Trek-soundtracks, maar dat was vooral omdat hij zo weinig tijd kreeg om de soundtrack te maken.

Aliens is in alle opzichten een tandje minder dan Alien. Alien is een angstaanjagend en mysterieus meesterwerk, waar Aliens een vakkundig gemaakte Actiefilm in een Sciencefiction-setting is. Terminator was mischien minder spectaculair, maar wel een origineler werk van Cameron. Desalniettemin blijft Aliens een erg vermakelijke film en een van de allerbeste in het Actie-genre.

All Dogs Go to Heaven (1989)

Alternatieve titel: Ook Honden Gaan naar de Hemel

3,5
"Hey! Ik ben wel dood maar dan hoeft het hier nog niet zo'n dooie boel te zijn!"

Geweldige en erg vermakelijke film. Ik vind All Dogs Go to Heaven een van de betere Don Bluth-films en snap die onderwaardering totaal niet.

Erg goede animatie, alles is erg mooi getekend. Mooie achtergronden. Goede stemmen (zowel Engels als Nederlands). Leuke liedjes. Erg grappig. En erg goede effecten.

Erg mooi en komisch. Zeer vermakelijke en erg goede film.

All Dogs Go to Heaven 2 (1996)

Alternatieve titel: Alle Honden Gaan naar de Hemel 2

3,0
Leuke en vermakelijke film.

Wel veel vervelende liedjes. De animatie is wat minder (ook niet gek want Don Bluth heeft er niet aan meegewerkt). Iets minder dan de originele film maar wel leuk.

All the Money in the World (2017)

3,5
All the Money in the World verteld het waargebeurde verhaal over hoe de kleinzoon van de rijke Amerikaanse oliemagnaat John Paul Getty wordt ontvoerd in Rome. Zijn moeder zet alles op alles om hem heelhuids terug te krijgen, maar zijn grootvader wil absoluut niet betalen. Een Ex-CIA onderhandelaar krijgt echter wel opdracht van Getty om de jongen zo goedkoop mogelijk terug te brengen...

Er was natuurlijk heel veel te doen rond de hele Kevin Spacey-affaire. Als eerst wil ik zeggen dat ik het behoorlijk omslachtig vind om een halve film opnieuw te filmen en digitaal aan te passen voor zo'n 10 miljoen, alleen maar omdat een acteur niet bepaald integer is. Sinds wanneer reflecteren de daden van een acteur eigenlijk op de film waar hij in speelt? Of een regisseur? Roman Polanski heeft bekend dat hij minderjarige meisjes heeft verkracht, maar maakte jaren daarna nog steeds (behoorlijke goede) films. Dat gezegd hebbende, vind ik het belachelijk dat de rol überhaupt ooit naar Spacey is gegaan. Niet alleen vind ik Christopher Plummer een beter acteur, hij is ook vele male geschikter voor de rol. Alleen al het feit dat hij daadwerkelijk 80 jaar oud is en geen make-up nodig heeft om oud te lijken.

Scott laat weer eens zien dat hij zeker geen onaardig filmmaker is. De beelden zijn allemaal prima opgenomen en vertonen het fijne kleurenpalet dat de films van zijn broer Tony Scott kenmerkt. Het acteerwerk is allemaal erg degelijk en het verhaal weet prima te boeien. Toch ontbreekt er net wat om de film echt een diepere impact te geven.

In veel opzichten is All the Money in the World de moderne Citizen Kaine, maar dan toch wat minder iconisch.

Alles Is Familie (2012)

1,0
Vreselijk. Ik bedoel wie zit hier nou op te wachten? Waarom gaan we in nederland niet eens echt goede films maken? De jeugdfilms uit de jaren 70/80 waren zo slecht nog niet maar man o man.
Waarom geen Fantasyfilm? Waarom geen SF? Of op zijn minst een goede mystery? Waarom lukt ons dat niet?

Het verhaal kon me niet helemaal boeien. Een beetje typisch "nederlands". Sommige stukjes waren wel aardig. Carice van Houten heeft wel goed geacteerd. Maar het onderwerp. En een homo-arts? Jezus.

Nee, ik moet zeggen op de erg slechte tekst na is het grafisch wel in orde. Het is dat we hem op school hadden moeten kijken. Karst van der Meulen, Paul Verhoeven en Harrie Geelen die konden films maken.

Alone in the Dark (1982)

Alternatieve titel: Alleen in het Donker

2,0
"So... it's not just us crazy folk that kill. We all kill... when we must. And we all die... when it's time."

Door die prachtige poster verwachte ik een enorm sfeervolle horrorfilm maar dat bleek niet het geval. De film is een nogal matige slasher over mensen die ontsnappen uit een psychiatrische instelling en proberen om hun nieuwe psychiater te vermoorden (omdat ze denken dat hij hun vorige psychiater heeft vermoord).

Het acteerwerk was erg matig. Natuurlijk was Donald Pleasence zeker niet slecht maar zijn rol was niet zo interessant en het was maar een vrij kleine rol.

Het duurt een tijdje voordat de film een beetje op gang komt en zelfs dan word het nergens echt spannend. De psychiatrische patiënten waren nogal onrealistisch vertolkt en de plunderingen tijdens de stroomstoring sloegen echt helemaal nergens op. Als aan het einde Jack Palance's personage realiseert dat de psychiater niet is vermoord is dat zowaar een mooi emotioneel moment, dat weer word verpest door het erg flauwe einde.

De muziek was wel aardig maar was belabberd in de film verwekt.

Nee, ik heb me niet geweldig vermaakt met deze film. Eerlijk gezegd keek ik om de tien minuten hoe lang hij nog duurde.

Tegenvaller.

Alphaville, une Étrange Aventure de Lemmy Caution (1965)

Alternatieve titel: Alphaville, a Strange Adventure of Lemmy Caution

3,0
Naar Alphaville was ik nieuwsgierig omdat het een van de allereerste SF noir-films is en ik langzamerhand ook eens wat van Godard wilde zien.

Een amerikaanse detective komt aan in een futuristische stad met een strak Orwelliaans regime.

Eddie Constantine speelde al in talloze films de rol van Lemmy Caution. Godard heeft het personage hier alleen even geleend voor zijn bizarre Film noir die zich in de toekomst afspeelt. Constantine ziet er inderdaad bijzonder geschikt uit voor zo'n rol en ik ben nu ook nieuwsgierig geworden naar de gangbaardere Lemmy Caution-films.

Godard wilde een sciencefiction film maken zonder special effects en dat is mijns inziens toch best aardig gelukt. Door in bepaalde moderne stukjes van Parijs te filmen en veel gebruik te maken van de nachtverlichting ziet het er nog best futuristisch uit. Verder voelt de film toch grotendeels als een parodie op het genre aan. Namen als Flash Gordon, Dick Tracy en Nosferatu komen voorbij en Von Braun lijkt mij een verwijzing naar de omstreden Duitse geleerde... De computer die emoties verbied en het verdwijnen van woorden kende we natuurlijk allang uit Orwell's 1984.

Mijn eerste film uit de Nouvelle vague en ik weet niet of het wat voor mij is. Al die bewust gemaakte 'fouten' (want dat zijn het voor gangbare filmmakers) werken toch een beetje op je zenuwen. Overdreven aanwezige geluidseffecten, muziek die midden in een scène begint en plotseling stilvalt, bewuste fouten in continuïteit (in een shot is heeft de acteur een totaal andere emotie als in de andere) en acteurs praten in de camera ect. Het doel was om de kijker ervan bewust te maken dat het een film is, en daarin slaagt Alphaville bijzonder goed. Maar mijn vraag is, waarom zou je dat willen? Ik wil juist de film voor de totale speelduur als de realiteit ervaren en dus juist vergeten dat het een film is. Uiteindelijk verliest de film alle structuur en plot en werd het een beetje uitzitten. Toch was de cinematografie zeker niet verkeerd en met name de close-ups waren bijzonder mooi geschoten.

De naam van de film inspireerde de Duitse Synth-pop band Alphaville - die ik stiekem toch best goed vind - voor hun naam en zou ook invloed hebben op latere SF noir-films zoals Blade Runner en Dark City. Dus de film is in ieder geval ergens goed voor geweest.

Het is zeker geen slechte film en ik zou het een erg bijzondere en enigszins vooruitstrevende film willen noemen, maar vermakelijk was het totaal niet en slechts bij vlagen wist de film mijn aandacht vast te houden. Metropolis - een veel oudere SF noir - lukte dat allemaal wel.

Als Twee Druppels Water (1963)

Alternatieve titel: Like Two Drops of Water

3,5
"Zie je dat! Aardbeientaart met slagroom en jij krijgt lekker niks, vuile flikker!!"

Als Twee Druppels Water is de controversiële verfilming van W.F. Hermans' beroemde boek De donkere Kamer van Damokles. Toen filmmaker Fons Rademakers het boek las zag hij er meteen een film in en met hulp van Freddie Heineken wist hij de film te financieren. Hoewel de film door critici met lof werd ontvangen en zelfs voor een Gouden palm werd genomineerd besloot Heineken - de eigenaar van de film - dat de film nooit meer vertoond mocht worden (waarschijnlijk omdat de biermagnaat ruzie had met actrice Nan Los). Pas in 2002 werd de film voor het eerst weer uitgebracht.

De film verteld het verhaal van sigarenhandelaar Ducker (in het boek Osewoudt) die bij toeval zijn dubbelganger ontmoet: de verzetsstrijder Dorbeck. Waar Ducker blond en verwijft is, is Dorbeck stoer en heeft zwart haar. Dorbeck sleept hem mee in het verzet en Ducker raakt steeds verder verstrikt in complotten en aanslagen. Maar als hij na de oorlog de enige is die van het bestaan van Dorbeck weet ziet het er niet best voor hem uit...

Het acteerwerk is op de typisch Nederlands theatrale manier met ouderwets en overdreven formeel taalgebruik. Het heeft wel wat grappigs (ik moest mijn lach af en toe echt inhouden, zie de quote) en de meeste acteurs spelen toch zeker niet slecht. Lex Schoorel vertolkt een erg knappe dubbelrol als Ducker/Dorbeck. Op bijzonder knappe wijze is Schoorel tegelijk in het zelfde shot als zowel Ducker en Dorbeck te zien (ik dacht de hele tijd dat het gewoon twee acteurs waren die heel erg op elkaar leken). Dit effect werd verkregen door de lens steeds half af te dekken, maar het blijft ontzettend knap dat het synchroon is.

De film is mooi opgenomen in cinemascope. De cinematografie is verzorgt door Raoul Coutard, een cinematograaf die o.a. met Jean-Luc Godard heeft gewerkt, een van de dingen die mogelijk werd door de hulp van Heineken. De muziek van Jurriaan Andriessen was niet verkeerd, maar had spannender gekund. De stijl van filmen deed me af en toe een beetje aan Hitchcock denken en dan met name zijn zwart-wit films. De film heeft een aantal indrukwekkende shots, twee Schoorel's tegelijk en Dorbeck en Nan vanuit de lucht aan het einde. De aanval op de Jeugdstormlijster was wel ongelovelijk random gefilmd, het lijkt alsof Ducker haar in de lucht gooit en ze dan recht op haar hoofd op de grond land.

Ik ben het helemaal met Rademakers eens dat De donkere kamer van Damokles een bijzonder verfilmbaar boek is. Tegen mijn verwachtingen in vond ik het een bijzonder goed boek. Wat me vooral verbaasde was hoe spannend het was (zeker aan het einde). Hoewel ik Als twee druppels water geen slechte film vind, vind ik het wel een waardeloze verfilming van Hermans' boek. De film is niet echt spannend en voelt aan als een compilatie van fragmenten uit het verhaal. Nu snap ik dat een verfilming altijd wel wat versimpeld is, maar het had echt beter gekund. Hermans schreef een filmscript dat 18 uur aan film zou opleveren, waardoor Rademakers genoodzaakt was een hoop te schrappen. Mijnsinziens kon het probleem makkelijk worden opgelost door een uur of anderhalf uur extra speelduur toe te voegen.

Ik snap het Nederlandse filmpubliek soms niet. Als Twee Druppels Water zou een te negatief beeld van het verzet geven, maar tegelijk is Soldaat van Oranje weer te nationalistisch. Leer een goede film nou eens waarderen. De roman van Hermans (en daarmee ook deze verfilming) geeft een beeld van de oorlog dat niet zo zwart-wit is zoals in de naoorlogse jaren gebruikelijk was, en dat is juist goed. Het is echt niet zo dat alles in het verzet zo netjes was en dat alles wat de bezetter deed afschuwelijk was. Het is ook best aannemelijk dat er echt verzetsmensen als Ducker/Osewoudt zijn geweest.

Al met al vond ik het erg interessant om eens een wat oudere film van eigen bodem gezien te hebben. Als twee druppels water vind ik een goede Nederlandse oorlogsfilm, maar wel een vrij matige boekverfilming. Het boek was vele male spannender en wist aan het einde een veel groter emotioneel effect op mij te maken. Er had meer aandacht aan suspense besteed mogen worden, dan was het al stukken beter geweest. Toch een erg belangrijke film om een beeld te krijgen van de vaderlandse cinema en zeker een van de betere films van eigen bodem.

Altered States (1980)

3,0
geplaatst:
Met Altered States verkent de eigenzinnige filmmaker Ken Russell de alternatieve staten van het bewustzijn. Het resultaat is een bijzonder vreemde film met surrealistische visioenen die aan het werk van Dali of Bosch doen denken, christelijke symboliek, symboliek van natuurgodsdiensten en het Boeddhisme en een hoop (pseudo-)wetenschappelijke dialogen.

Dr. Jessup is een reseacher die gefascineerd is door alternatieve bewustzijnsvormen en hallucinaties. Andere wetenschappers verklaren hem voor gek, maar hij meent een hogere waarheid te kunnen halen uit zijn onderzoek met een watertank. Als hij een Mexico een hallucinante paddenstoel ontdekt hervat hij zijn onderzoek. In zijn hallucinaties gaat Jessup terug naar het begin van de mens tot hij uiteindelijk één kan worden met de aapmens. Zijn collega's maken zich grote zorgen als Jessup meent ook fysiek in een aapmens te veranderen.

Ken Russell vond het script van Paddy Chayefsky ontzettend pretentieus en dat ben ik met hem eens. Veel te veel verschillende dingen worden tegelijk geprobeerd. Onderzoek naar religieuze visioenen komt voorbij, het terugkeren naar de waren zelf (Boeddhisme), door hallucinaties een aapmens denken te worden (mentaal) en vervolgens ook daadwerkelijk in een aapmens veranderen en terug (fysiek). Aan het einde wordt de grens tussen hallucinatie en werkelijkheid verbroken en krijgen we de meest bizarre transformaties te zien. Met als slot een waar Deus-ex-machina of eerder een Amor-ex-machina, gezien de liefde alles overwint... Ondanks de vele ingewikkelde wetenschappelijke dialogen en het gefilosofeer van Jessup is dit alles in de film nauwelijks te verklaren. Geen langzame veranderingen zoals in The Fly, maar meer iets dat aan de weerwolf doet denken.

Toch was de film geen straf om te moeten zien. Vooral omdat alles er visueel wel erg gelikt uitzag. De hallucinante beelden zaten goed in elkaar en bevatten ook een beetje hele vroege CGI (gebruikt als hulpmiddel bij rotoscoping). De combinatie van de beelden en de onheilspellende muziek van John Corigliano waarvoor ook Inca-instrumenten zijn gebruikt, was toch vrij beangstigend.

Al met al is het een unieke film en een vrij ongemakkelijke zit. Een geheel geslaagd experiment is het echter niet.

Amer (2009)

3,0
Amer is een Belgisch/Frans eerbetoon aan de Giallo. Dat is al genoeg om ervoor te zorgen dat mijn interesse is gewekt.

De film verteld het verhaal van een vrouw in drie perioden van haar leven. De film begon heel sterk als een klein meisje een nacht doorbrengt in het huis waar zojuist haar opa is overleden. Er is een beklemmende spanning en mede door de gesluierde oma is het bij vlagen zelfs eng. Helaas draait de film daarna eigenlijk nog maar om een ding, sensualiteit. Werkelijk alles wordt in erotische context gezet. En laat het erotische aspect van Giallo nou net het gene zijn dat ik niet waardeer aan het genre. De hele film gaat verder eigenlijk nergens over en word pas helemaal aan het einde een beetje interessant als er wat actie in voor komt.

Inhoudelijk stelde de film dus erg teleur, vooral na het sterke begin. Op visueel gebied vond ik de film dan wel weer bijzonder geslaagd. Op enkele drukke en veel te lange experimentele shots na is de hele film bijzonder mooi opgenomen. De film is grotendeels op echt film gefilmd (zo vermeld Kodak in de eindcredits), door de film op 16mm te filmen en vervolgens uit te vergroten naar 35mm krijg je dezelfde korreligheid die jaren '70 films vaak hebben. De composities doen Argentoësk aan, de zooms zijn af en toe Fulciaans en het magnifieke kleurgebruik in de droomsequenties is erg Bavaësk. Op een briljante manier wordt de manier van belichten die Mario Bava kenmerkt nagedaan, fel groen, rood en blauw. Helaas is de film daarna grotendeels met 'normale' belichting opgenomen.

De film heeft geen originele soundtrack, maar gebruikt enkele zeer mooie jaren '70 soundtracks van Bruno Nicolai, Stelvio Cipriani en Ennio Morricone. Ik dacht eerst dat het alleen nagedaan was.

Quentin Tarantino schijnt het een hele goede film te vinden. Dat verbaasd mij niet, want net als Tarantino's films is Amer visueel erg interessant, maar inhoudelijk niet. Wat Tarantino doet met cult-films en de Aziatische cinema doen Hélène Cattet en Bruno Forzani met de Giallo. Eigenlijk doet de film met alles aan Tarantino denken, de lange perioden zonder muziek en de gepikte Ennio Morricone-soundtracks uit eerdere films onder andere.

Hier had echt meer in gezeten, jammer dat er zo'n rare experimentele weg is ingeslagen. De visuele verwijzingen naar de Giallo waren wel echt fenomenaal en bewijzen dat onze Zuiderburen toch wel in staat zijn om interessantere films te maken. Ik zal L'Étrange Couleur des Larmes de Ton Corps van hetzelfde regisseurs-duo nog een kans geven in de toekomst omdat het lijkt alsof die film wel echt een plot heeft, en de titel is ook typisch Giallo.

American Gangster (2007)

3,5
"The loudest one in the room is the weakest one in the room."

American Gangster verteld het verhaal van de oud chauffeur van een overleden Misdaadkoning uit Harlem die zijn eigen imperium opbouwt door Heroïne direct uit Vietnam te importeren via het Amerikaanse leger. Tegelijk probeert een agent zijn organisatie op te rollen, hij komt echter niet ver door de grote corrupte in het New Yorkse politiekorps.

Frank Lucas is zonder twijfel Denzel Washington's beste rol. Op een sterke manier zet hij de misdadiger neer, zowel intimiderend als menselijk. Russell Crowe doet het verder ook goed als de Richie Roberts.

De film is mooi opgenomen. De jaren '60/'70 was goed gedaan, maar op een of andere manier vond ik het toch net wat te modern over komen. De muziek van Marc Streitenfeld vond ik erg goed.

De film is vrij lang, maar wist de aandacht toch goed vast te houden. Bepaalde dingen hadden beter belicht kunnen worden en ik vond het ook onwaarschijnlijk dat iemand zo machtig als Lucas zich zo laat intimideren door die corrupte agent. Verder heb ik toch weinig aan te merken. Mooi om te zien hoe Lucas zijn imperium opbouwt en de touwtjes strak in handen heeft.

Uitstekend Misdaad/Drama van Scott.

American Graffiti (1973)

3,5
American Graffiti is George Lucas' nostalgische uitstapje naar de tijd van zijn tienerjaren. We volgen een aantal jongemannen die op het punt staan volwassen te worden. Twee jongens twijfelen of ze de volgende dag het dorp verlaten om te gaan studeren. Wat volgt is een nachtelijk avontuur met heel veel auto's.

Richard Dreyfuss, die later in Jaws zou spelen en voormalig kindacteur en regisseur in spe Ron Howard speelde leuke hoofdrollen. Verder heeft ook Harrison Ford een kleine rol.

De film heeft een heerlijk nostalgisch sfeertje. Mooi geschoten nachtscènes met typerend kleurgebruik, veel glanzende auto's en typerende kleding en kapsels voor die tijd. De soundtrack bestaat volledig uit klassiekers uit die tijd. Ik vind het altijd wel wat hebben die jaren '50/'60 muziek.

De film is in principe plotloos maar door de luchtige humor en het solide script weet de film de aandacht prima vast te houden. De personages zijn gebaseerd op verschillende fases in de jeugd van George Lucas. Zo was hij een nerd met dramatische uitgaanservaringen, een straatracer en ging hij studeren (wat in Amerika een hele verhuizing inhoud). Studio's waren niet echt kapot van Lucas idee om een zestigerjaren-film te maken en dus moest hij het met een klein budget doen. De film is chronologisch opgenomen, veel is ter plekke geïmproviseerd (de scooter-crash en de waterballon bijvoorbeeld) en acteurs als Ford schijnen de helft van de tijd dronken geweest te zijn. Uiteindelijk werd de film een succes en volgde een vervolg en vele andere nostalgische films.

Leuk om een keer gezien te hebben en zeker vermakelijk werkje van Lucas dit.