menu

Alien³ (1992)

Alternatieve titel: Alien 3

mijn stem
3,10 (1807)
1807 stemmen

Verenigde Staten
Sciencefiction / Thriller
114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")

geregisseerd door David Fincher
met Sigourney Weaver, Charles S. Dutton en Charles Dance

Ripley (Weaver) strandt met haar ruimteschip op een gevangeniskolonie. Zonder dat ze het weet heeft ze per ongeluk een Alien meegenomen die zich aan boord had verstopt. Nu moet ze met hulp van de gevangenen de Alien proberen te vernietigen, maar dit is erg lastig aangezien ze niet over wapens beschikken.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=otMTY6gpJNE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Don Homer
2,5
Alien³ differentieert zich sterk met zijn voorgangers hoewel het toch wel duidelijk een vervolg is met terugblik, de herkenbare Alien(s) natuurlijk en weer een nieuw slag volk, zware criminelen, die de strijdt aangaan tegen deze gedrochten.

Het is best een aardige film met veel spanning die vanaf de eerste secondes geïntroduceerd wordt, goede actie en leuk camerawerk. Het is echter bij tijden ook rommelig, de personages vond ik minder interessant en de Alien(s) worden minder episch in beeld gebracht.

Het Lord of the rings einde vond ik wel mooi.

avatar van knusse stoel
3,5
Prima vervolg op de eerste twee in de reeks over Alien. Het mormel weet van geen opgeven, deze keer gedraagt hij zich weer anders.. Er sneuvelen in elk geval een paar gevangenen op deze kolonie! Een mooie 7!.

avatar van xxERWINxx
3,0
Vandaag dit 3e deel bekeken, ik vind het wel goed en vermakelijk, maar niet zo spannend en boeiend dan het 2e deel.
Ook een stuk minder actie, het einde vond ik wel wat lijken op Terminator 2 , toch hoop ik dat deel 4 weer wat beter is kwa actie.

2,5
Het einde was wel OK, maar het duurt veel te lang voordat er iets spannends gebeurd. Erg traag allemaal. Wordt ook mede veroorzaakt door het ontbreken van goede filmmuziek.

avatar van Alathir
2,5
Deze film gaat terug meer richting deel 1 op bepaalde vlakken (slechts 1 alien en geen zwaar geschut, al heerst er wel een andere sfeer. Ik vond het wat lijken op een ondergrondse Waterworld / Mad Max. De personages zijn allesbehalve interessant. Allemaal puur uitschot dus het interesseert me geen moer als er eentje sterft. Ik vond dat een beetje een rare keuze van Fincher. Nu was dit wel zijn debuutfilm en is hij duidelijk verbeterd sindsdien. Echt slecht was het niet maar ook qua actie is dit weer meer richting deel 1. Visueel nogal eentonig ook.

Het begin vond ik al redelijk slecht, iedereen die het haalt uit deel 2 sterft, behalve Ripley die later de nieuwe koningin blijkt te dragen. Persoonlijk vond ik dat behoorlijk jammer. Natuurlijk zal dat kind er 6 jaar later een heel stuk anders hebben uitgezien, maar ik vind het spijtig dat ze voor deze simpele, goedkope oplossing zijn gegaan. Het einde heeft een paar kleine twists, wat ik wel graag zie zolang ze wat doordacht zijn. Dat Ripley hier zou sterven wordt duidelijk na haar scan, maar de makers slagen er toch in dit zo lang mogelijk uit te stellen. Als je dit vergelijkt met deel 1 is Ripley echt een vrouwelijke Terminator geworden. In dit deel lijkt ze gewoon geen enkele vorm van angst meer te hebben. Ik heb na dit deel het gevoel dat er wat roest zit op zowel de decors als de creativiteit, en dat gaat in de volgende delen alleen maar verder achteruit.

3,0
Toch verlagen van 3,5 naar 3 sterren, vanwege de hele slechte effecten pfff.

avatar van FlorisV
3,5
Voor het eerst de Assembly/Director's Cut gezien. Omdat David Fincher de film nog steeds haat en er door een hoop problematiek tijdens de productie nooit achter heeft kunnen staan, is Assembly Cut waarschijnlijk de meest toepasselijke titel. Het rommelde met teveel kapiteins op 1 schip, meerdere scriptschrijvers en eerdere regisseurs die ervandoor wilden. Deze cut is maar liefst een half uur langer. Een belangrijke afwijkende scene is die waarbij Ripley letterlijk gestrand is. Verder is de slotscene anders en doet de film alles wat rustiger aan (ik zou zelf niet zo snel weten wat er verder afweek).

Waarschijnlijk de meest onderschatte film uit de reeks. Mede onderschat wegens de (vaak bekritiseerde) effecten, die toch erg knap zijn gedaan. Je moet toch nagaan dat je de alien hier niet alleen veel duidelijker kunt zien, maar dat deze ook een zodanig formaat heeft dat een man in pak de meeste scenes niet kon doen. En dit was voor de cgi tijd. Dus is er heel knap gebruikt gemaakt van puppeteering (3 mannen met stok en kabel die de alien als marionet bedienden zodat deze als een soort hond kon bewegen). Dat van de hond: in deze cut wordt de alien uit een os geboren en dit maakt zijn uiterlijk en bewegingen weer ietwat merkwaardig. Ook had ik het idee dat het beest in de ene scene veel kleiner was dan in de andere, met te dunne beentjes. Wat er vooral minder goed uitziet is de slotscene waarin Ripley in het vuur valt (te duidelijk blue/green screen, het vuur is te vaag).

Qua spanning is het geen Alien 1, maar de scene waarin de kop van de alien vlakbij het hoofd van Ripley is blijft geweldig. De acteurs zijn goed. Het bijzondere van de setting is dat het niet alleen om gevangenen gaat, maar ook om mannen met 2 Y-chromosomen (lager IQ). De casting hiervan is best goed. Wel een erg klein rolletje van Pete Postlewaithe. Ook had ik graag veel meer van Charles Dance gezien. Zijn karakter is erg goed uitgewerkt en het is elke keer een feest om hem aan het werk te zien. De rol als gortdroge, stoicijnse arts, waar toch duidelijk emotie onder borrelt, zit hem ook als gegoten. Natuurlijk is Weaver ook weer erg goed. Charles S Dutton is ook sterk, overtuigend als leider, met net genoeg controle over zijn eigen gewelddadige neigingen, en heeft helaas te weinig rollen van hetzelfde kaliber mogen spelen.

Alien 3 is duidelijk de minst publieksvriendelijke uit de reeks. Het is deprimerend (met een wat eentonige set), met weinig actie en weinig karakters om veel sympathie voor op te brengen. Het belicht christelijke thema's (de zondigheid van de gevangenen, de mythische duiding van de alien als draak/duivel) en zaken als zelfopoffering. Verder wordt van begin af aan het publiek nu niet bepaald op de wenken bediend door meteen Newt en Hicks af te schrijven. Verder is de basis voor het verhaal niet logisch omdat we weten dat de queen bitch in deel 2 geen ei gelegd heeft op de Sulaco. Toch is er een facehugger geweest die Ripley "bevrucht" heeft en daarna ook nog die os (of het waren er twee).

Toch een heel redelijke film, het is weer eens wat anders en geen zielloze cashgrab ala Aliens vs Predator, bovendien mocht Fincher toch alvast oefenen voor het grote werk dat hij nog zou leveren.

3,5
Deze vond ik uiteraard niet zo goed als zijn voorgangers, maar moet wel toegeven dat toen ik het voor de eerste keer zag (al was het de originele versie), het nog eigenlijk redelijk goed vond. Zoals de rest heeft deze ook zijn aparte stijl en sfeer. Met deze een beetje duister en somber achtig. Vind het ook heel interessant dat de alien hier een andere vorm heeft dan tervoren. Alleen jammer dat de effecten niet zo goed gedaan waren. Maar in het algemeen was het voor mij toch niet zo slecht en teleurstellend als dat ze zeggen. Zelfs nadat ik de assembly cut gezien heb, vond ik de film zelfs nog beter!

avatar van Lovelyboy
3,0
Redelijk vermakelijk sci fi actie, die behalve Alien en Ripley zelf bar weinig nog met de eerste heeft uit te staan en nog verder van diens niveau afligt.

Ripley gaat andermaal het gevecht aan met Alien, in weer een andere omgeving, en weer een andere groep mensen om zich heen. Overigens wel een interessante omgeving met een gevangenisplaneet. Duistere hoekjes, lange schaduwen, stemmige muziek, opstandige toestanden onder de gevangenen, Ripley als vrouw en spanning verhogend element en daartussen een bloeddorstige Alien.

Ondanks een aantal aardig opgebouwde scènes, en passende sfeer binnen de donkere krochten van de bajes, weet Fincher verder niet te verassen en zijn de meeste momenten van slachting, gevechten, bedachte wapens tegen het wezen en de wisselwerking binnen de groep een herhaling van zetten. Hoewel niet slecht hebben we het eigenlijk allemaal al een keer gezien.

Desondanks is Alien 3 best te pruimen als actiefilmpje. Maar hoogstaand is het niet, en komt al helemaal niet in de buurt van Alien en Aliens.

avatar van HK Senator
2,5
Karaya schreef:
Merkwaardige meningen gelezen over deze (zeer intrigerende) film.

Wanneer je deze gaat vergelijken met Alien en Aliens ga je nat.

Het is een David Fincher film, en geen alienfilm, hoewel hij vanwege commerciële doeleinden wel Alien3 is betiteld.

Hahaha, dit is erg grappig. Een David Fincher film en geen Alien film? Dit is toch echt een rechtstreeks vervolg op Aliens. Eigenlijk begrijp ik niet zo goed waar die Fincher verheerlijking vandaan komt. Begrijp me niet verkeerd, de man heeft fantastische films gemaakt maar dit is toch een miskleun. Je kijkt de hele tijd naar schreeuwende mannen en als het beest dan los gaat is het niets anders dan rennen door gangen, veelal gefilmd vanuit het perspectief van het monster. Lekker makkelijk, dan hoef je hem niet in beeld te brengen, en de special effects zijn werkelijk om te janken. Alien en Aliens zijn wat dat beteft 10x beter. Zeker qua spanningsopbouw. Alien 3 is maar een rommeltje wat dat betreft. Ik weet nog dat ik in '92 zwaar teleur gesteld de bioscoop uitkwam en nu na een zoveelste herziening kan ik geen andere conclusie trekken. Een 3 is hij wel waard, net een voldoende.

avatar van DiDa
2,5
Na de game Alien: Isolation te hebben gespeeld kreeg ik zin om de Alien films nog eens te bekijken.
Inmiddels dus aangeland bij Alien 3. Waar deel 1 en 2 voor mij toch echt klassiekers zijn is dit 3e deel echt wel een flinke stap terug. Sterker nog, bij mij krijgt deze film net een onvoldoende.

Ik heb de Assembly Cut gekeken, omdat deze toch aangeschreven staat als ietwat completer mbt de karakterontwikkeling. Maar hoe vaak ik ook heb geprobeerd om deze film goed te vinden, het wil maar niet lukken. Zo ook deze keer niet. De film loopt niet lekker en de personages zijn niet interessant, waardoor de film al snel saai en ietwat vervelend wordt. Er zijn in deze film 2 personages interessant: Ellen Ripley en Clement (top gespeeld door Charles Dance). De film start dan ook prima, wanneer deze 2 personages iets bij elkaar losmaken en ze een band krijgen. Maar dan wordt een grote fout gemaakt door dit personage na 50 minuten te laten sterven. En vanaf hier gaat het wat mij betreft mis. Ripley en Clement vormen het draagvlak van deze film. En vanaf dat moment is het draagvlak onderuit gehaald. Waar je in Aliens een klik kreeg met Newt, Hicks en Bishop (ja hoe eendimensionaal deze personages dan ook mogen zijn) blijf je hier vervolgens over met een stel nietszeggende en niet te definiëren personages Deze personages zijn te oninteressant om een band mee te krijgen. Het zijn er ook te veel. Charles S Dutton is prima, maar krijgt alleen de gelegenheid om wat te roepen en schreeuwen.

Daarnaast is Alien 3 eigenlijk ook een lelijke film is om naar te kijken. De setting werkt niet. Wat ook niet meehelpt zijn de onbegrijpelijk slechte special effects van de Xenomorph. De shots van dichtbij zijn prima, maar bij de shots van veraf zijn overduidelijk computereffecten gebruikt die echt slecht zijn. Gek dat dit bij een franchise van dit kaliber goedgekeurd werd.

Het eerste uur is prima, maar zodra Clement sterft en Ripley erachter komt dat er een Alien in haar zit (hoe komt trouwens die facehugger met ei aan boord? Aan het einde van deel 2 hebben we daar ook niets van gezien. Totaal niet logisch m.i.) ebt de spanning weg. Want als de Alien Ripley toch niet dood, omdat ze de queen in haar draagt (hoe weet ze dat trouwens) , wie blijft of wie blijven er dan over om voor te juichen? Een groepje nietszeggende gevangen die je ook lastig uit elkaar kunt houden.
De finale met het rennen door die gangen is ook totaal niet spannend, mede doordat het je als kijker niets kan schelen of iemand het loodje legt.

Fincher heeft het geprobeerd en daar zijn absoluut dingen van zichtbaar, maar door alle problemen die deze film heeft gehad kom ik toch op een onvoldoende uit.

Ik ga nu de extra's over het maken van deze film maar eens kijken. Ik kan me herinneren dat deze veel interessanter waren dan de film.

2,5 ster

avatar van Glacius
3,0
DiDa schreef:
Na de game Alien: Isolation te hebben gespeeld kreeg ik zin om de Alien films nog eens te bekijken.
Inmiddels dus aangeland bij Alien 3. Waar deel 1 en 2 voor mij toch echt klassiekers zijn is dit 3e deel echt wel een flinke stap terug. Sterker nog, bij mij krijgt deze film net een onvoldoende.

Ik heb de Assembly Cut gekeken, omdat deze toch aangeschreven staat als ietwat completer mbt de karakterontwikkeling. Maar hoe vaak ik ook heb geprobeerd om deze film goed te vinden, het wil maar niet lukken. Zo ook deze keer niet. De film loopt niet lekker en de personages zijn niet interessant, waardoor de film al snel saai en ietwat vervelend wordt. Er zijn in deze film 2 personages interessant: Ellen Ripley en Clement (top gespeeld door Charles Dance). De film start dan ook prima, wanneer deze 2 personages iets bij elkaar losmaken en ze een band krijgen. Maar dan wordt een grote fout gemaakt door dit personage na 50 minuten te laten sterven. En vanaf hier gaat het wat mij betreft mis. Ripley en Clement vormen het draagvlak van deze film. En vanaf dat moment is het draagvlak onderuit gehaald. Waar je in Aliens een klik kreeg met Newt, Hicks en Bishop (ja hoe eendimensionaal deze personages dan ook mogen zijn) blijf je hier vervolgens over met een stel nietszeggende en niet te definiëren personages Deze personages zijn te oninteressant om een band mee te krijgen. Het zijn er ook te veel. Charles S Dutton is prima, maar krijgt alleen de gelegenheid om wat te roepen en schreeuwen.

Daarnaast is Alien 3 eigenlijk ook een lelijke film is om naar te kijken. De setting werkt niet. Wat ook niet meehelpt zijn de onbegrijpelijk slechte special effects van de Xenomorph. De shots van dichtbij zijn prima, maar bij de shots van veraf zijn overduidelijk computereffecten gebruikt die echt slecht zijn. Gek dat dit bij een franchise van dit kaliber goedgekeurd werd.

Het eerste uur is prima, maar zodra Clement sterft en Ripley erachter komt dat er een Alien in haar zit (hoe komt trouwens die facehugger met ei aan boord? Aan het einde van deel 2 hebben we daar ook niets van gezien. Totaal niet logisch m.i.) ebt de spanning weg. Want als de Alien Ripley toch niet dood, omdat ze de queen in haar draagt (hoe weet ze dat trouwens) , wie blijft of wie blijven er dan over om voor te juichen? Een groepje nietszeggende gevangen die je ook lastig uit elkaar kunt houden.
De finale met het rennen door die gangen is ook totaal niet spannend, mede doordat het je als kijker niets kan schelen of iemand het loodje legt.

Fincher heeft het geprobeerd en daar zijn absoluut dingen van zichtbaar, maar door alle problemen die deze film heeft gehad kom ik toch op een onvoldoende uit.

Ik ga nu de extra's over het maken van deze film maar eens kijken. Ik kan me herinneren dat deze veel interessanter waren dan de film.

2,5 ster


En de assembly cut is echt vele malen beter dan de theatrical cut. Zegt wel wat over hoe slecht de theatrical cut is.

Als de special effects in deze film opnieuw gedaan zouden worden met de huidige cgi, dan zou ik de film nog wel een halfje omhoog gooien.

2,0
Jammer dat er al meteen aan de film al paar hoofdpersonges sterven bij het neerstorten

Gast
geplaatst: vandaag om 00:27 uur

geplaatst: vandaag om 00:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.