• 158.220 films
 • 9.649 series
 • 28.807 seizoenen
 • 607.283 acteurs
 • 353.203 gebruikers
 • 8.848.842 stemmen
Avatar
 
banner banner

Alien³ (1992)

Sciencefiction / Horror | 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")
3,11 1.883 stemmen

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")

Alternatieve titel: Alien 3

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton en Charles Dance

IMDb beoordeling: 6,4 (312.167)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 28 oktober 1992

Plot Alien³

"The bitch is back."

Ripley (Weaver) strandt met haar ruimteschip op een gevangeniskolonie. Zonder dat ze het weet heeft ze per ongeluk een Alien meegenomen die zich aan boord had verstopt. Nu moet ze met hulp van de gevangenen de Alien proberen te vernietigen, maar dit is erg lastig aangezien ze niet over wapens beschikken.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Lt. Ellen Louise Ripley

Leonard Dillon

Jonathan Clemens

David Postlethwaite

Francis Aaron

Walter Golic

Robert Morse

Lance Bishop

Harold Andrews

Arthur Walkingstick

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Don Homer

Don Homer

 • 437 berichten
 • 1298 stemmen

Alien³ differentieert zich sterk met zijn voorgangers hoewel het toch wel duidelijk een vervolg is met terugblik, de herkenbare Alien(s) natuurlijk en weer een nieuw slag volk, zware criminelen, die de strijdt aangaan tegen deze gedrochten.

Het is best een aardige film met veel spanning die vanaf de eerste secondes geïntroduceerd wordt, goede actie en leuk camerawerk. Het is echter bij tijden ook rommelig, de personages vond ik minder interessant en de Alien(s) worden minder episch in beeld gebracht.

Het Lord of the rings einde vond ik wel mooi.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 3074 berichten
 • 3538 stemmen

Prima vervolg op de eerste twee in de reeks over Alien. Het mormel weet van geen opgeven, deze keer gedraagt hij zich weer anders.. Er sneuvelen in elk geval een paar gevangenen op deze kolonie! Een mooie 7!.


avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

 • 1593 berichten
 • 855 stemmen

Vandaag dit 3e deel bekeken, ik vind het wel goed en vermakelijk, maar niet zo spannend en boeiend dan het 2e deel.

Ook een stuk minder actie, het einde vond ik wel wat lijken op Terminator 2 , toch hoop ik dat deel 4 weer wat beter is kwa actie.


avatar van shrink

shrink

 • 1915 berichten
 • 2167 stemmen

Het einde was wel OK, maar het duurt veel te lang voordat er iets spannends gebeurd. Erg traag allemaal. Wordt ook mede veroorzaakt door het ontbreken van goede filmmuziek.


avatar van Alathir

Alathir

 • 2024 berichten
 • 1561 stemmen

Deze film gaat terug meer richting deel 1 op bepaalde vlakken (slechts 1 alien en geen zwaar geschut, al heerst er wel een andere sfeer. Ik vond het wat lijken op een ondergrondse Waterworld / Mad Max. De personages zijn allesbehalve interessant. Allemaal puur uitschot dus het interesseert me geen moer als er eentje sterft. Ik vond dat een beetje een rare keuze van Fincher. Nu was dit wel zijn debuutfilm en is hij duidelijk verbeterd sindsdien. Echt slecht was het niet maar ook qua actie is dit weer meer richting deel 1. Visueel nogal eentonig ook.

Het begin vond ik al redelijk slecht, iedereen die het haalt uit deel 2 sterft, behalve Ripley die later de nieuwe koningin blijkt te dragen. Persoonlijk vond ik dat behoorlijk jammer. Natuurlijk zal dat kind er 6 jaar later een heel stuk anders hebben uitgezien, maar ik vind het spijtig dat ze voor deze simpele, goedkope oplossing zijn gegaan. Het einde heeft een paar kleine twists, wat ik wel graag zie zolang ze wat doordacht zijn. Dat Ripley hier zou sterven wordt duidelijk na haar scan, maar de makers slagen er toch in dit zo lang mogelijk uit te stellen. Als je dit vergelijkt met deel 1 is Ripley echt een vrouwelijke Terminator geworden. In dit deel lijkt ze gewoon geen enkele vorm van angst meer te hebben. Ik heb na dit deel het gevoel dat er wat roest zit op zowel de decors als de creativiteit, en dat gaat in de volgende delen alleen maar verder achteruit.


avatar van maurice32

maurice32

 • 1194 berichten
 • 1681 stemmen

Toch verlagen van 3,5 naar 3 sterren, vanwege de hele slechte effecten pfff.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 1610 berichten
 • 652 stemmen

Voor het eerst de Assembly/Director's Cut gezien. Omdat David Fincher de film nog steeds haat en er door een hoop problematiek tijdens de productie nooit achter heeft kunnen staan, is Assembly Cut waarschijnlijk de meest toepasselijke titel. Het rommelde met teveel kapiteins op 1 schip, meerdere scriptschrijvers en eerdere regisseurs die ervandoor wilden. Deze cut is maar liefst een half uur langer. Een belangrijke afwijkende scene is die waarbij Ripley letterlijk gestrand is. Verder is de slotscene anders en doet de film alles wat rustiger aan (ik zou zelf niet zo snel weten wat er verder afweek).

Waarschijnlijk de meest onderschatte film uit de reeks. Mede onderschat wegens de (vaak bekritiseerde) effecten, die toch erg knap zijn gedaan. Je moet toch nagaan dat je de alien hier niet alleen veel duidelijker kunt zien, maar dat deze ook een zodanig formaat heeft dat een man in pak de meeste scenes niet kon doen. En dit was voor de cgi tijd. Dus is er heel knap gebruikt gemaakt van puppeteering (3 mannen met stok en kabel die de alien als marionet bedienden zodat deze als een soort hond kon bewegen). Dat van de hond: in deze cut wordt de alien uit een os geboren en dit maakt zijn uiterlijk en bewegingen weer ietwat merkwaardig. Ook had ik het idee dat het beest in de ene scene veel kleiner was dan in de andere, met te dunne beentjes. Wat er vooral minder goed uitziet is de slotscene waarin Ripley in het vuur valt (te duidelijk blue/green screen, het vuur is te vaag).

Qua spanning is het geen Alien 1, maar de scene waarin de kop van de alien vlakbij het hoofd van Ripley is blijft geweldig. De acteurs zijn goed. Het bijzondere van de setting is dat het niet alleen om gevangenen gaat, maar ook om mannen met 2 Y-chromosomen (lager IQ). De casting hiervan is best goed. Wel een erg klein rolletje van Pete Postlewaithe. Ook had ik graag veel meer van Charles Dance gezien. Zijn karakter is erg goed uitgewerkt en het is elke keer een feest om hem aan het werk te zien. De rol als gortdroge, stoicijnse arts, waar toch duidelijk emotie onder borrelt, zit hem ook als gegoten. Natuurlijk is Weaver ook weer erg goed. Charles S Dutton is ook sterk, overtuigend als leider, met net genoeg controle over zijn eigen gewelddadige neigingen, en heeft helaas te weinig rollen van hetzelfde kaliber mogen spelen.

Alien 3 is duidelijk de minst publieksvriendelijke uit de reeks. Het is deprimerend (met een wat eentonige set), met weinig actie en weinig karakters om veel sympathie voor op te brengen. Het belicht christelijke thema's (de zondigheid van de gevangenen, de mythische duiding van de alien als draak/duivel) en zaken als zelfopoffering. Verder wordt van begin af aan het publiek nu niet bepaald op de wenken bediend door meteen Newt en Hicks af te schrijven. Verder is de basis voor het verhaal niet logisch omdat we weten dat de queen bitch in deel 2 geen ei gelegd heeft op de Sulaco. Toch is er een facehugger geweest die Ripley "bevrucht" heeft en daarna ook nog die os (of het waren er twee).

Toch een heel redelijke film, het is weer eens wat anders en geen zielloze cashgrab ala Aliens vs Predator, bovendien mocht Fincher toch alvast oefenen voor het grote werk dat hij nog zou leveren.


avatar van slowdrive

slowdrive

 • 71 berichten
 • 315 stemmen

Deze vond ik uiteraard niet zo goed als zijn voorgangers, maar moet wel toegeven dat toen ik het voor de eerste keer zag (al was het de originele versie), het nog eigenlijk redelijk goed vond. Zoals de rest heeft deze ook zijn aparte stijl en sfeer. Met deze een beetje duister en somber achtig. Vind het ook heel interessant dat de alien hier een andere vorm heeft dan tervoren. Alleen jammer dat de effecten niet zo goed gedaan waren. Maar in het algemeen was het voor mij toch niet zo slecht en teleurstellend als dat ze zeggen. Zelfs nadat ik de assembly cut gezien heb, vond ik de film zelfs nog beter!


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2858 berichten
 • 2079 stemmen

Redelijk vermakelijk sci fi actie, die behalve Alien en Ripley zelf bar weinig nog met de eerste heeft uit te staan en nog verder van diens niveau afligt.

Ripley gaat andermaal het gevecht aan met Alien, in weer een andere omgeving, en weer een andere groep mensen om zich heen. Overigens wel een interessante omgeving met een gevangenisplaneet. Duistere hoekjes, lange schaduwen, stemmige muziek, opstandige toestanden onder de gevangenen, Ripley als vrouw en spanning verhogend element en daartussen een bloeddorstige Alien.

Ondanks een aantal aardig opgebouwde scènes, en passende sfeer binnen de donkere krochten van de bajes, weet Fincher verder niet te verassen en zijn de meeste momenten van slachting, gevechten, bedachte wapens tegen het wezen en de wisselwerking binnen de groep een herhaling van zetten. Hoewel niet slecht hebben we het eigenlijk allemaal al een keer gezien.

Desondanks is Alien 3 best te pruimen als actiefilmpje. Maar hoogstaand is het niet, en komt al helemaal niet in de buurt van Alien en Aliens.


avatar van HK Senator

HK Senator

 • 559 berichten
 • 1201 stemmen

Karaya schreef:

Merkwaardige meningen gelezen over deze (zeer intrigerende) film.

Wanneer je deze gaat vergelijken met Alien en Aliens ga je nat.

Het is een David Fincher film, en geen alienfilm, hoewel hij vanwege commerciële doeleinden wel Alien3 is betiteld.

Hahaha, dit is erg grappig. Een David Fincher film en geen Alien film? Dit is toch echt een rechtstreeks vervolg op Aliens. Eigenlijk begrijp ik niet zo goed waar die Fincher verheerlijking vandaan komt. Begrijp me niet verkeerd, de man heeft fantastische films gemaakt maar dit is toch een miskleun. Je kijkt de hele tijd naar schreeuwende mannen en als het beest dan los gaat is het niets anders dan rennen door gangen, veelal gefilmd vanuit het perspectief van het monster. Lekker makkelijk, dan hoef je hem niet in beeld te brengen, en de special effects zijn werkelijk om te janken. Alien en Aliens zijn wat dat beteft 10x beter. Zeker qua spanningsopbouw. Alien 3 is maar een rommeltje wat dat betreft. Ik weet nog dat ik in '92 zwaar teleur gesteld de bioscoop uitkwam en nu na een zoveelste herziening kan ik geen andere conclusie trekken. Een 3 is hij wel waard, net een voldoende.


avatar van DiDa

DiDa

 • 3539 berichten
 • 2541 stemmen

Na de game Alien: Isolation te hebben gespeeld kreeg ik zin om de Alien films nog eens te bekijken.
Inmiddels dus aangeland bij Alien 3. Waar deel 1 en 2 voor mij toch echt klassiekers zijn is dit 3e deel echt wel een flinke stap terug. Sterker nog, bij mij krijgt deze film net een onvoldoende.

Ik heb de Assembly Cut gekeken, omdat deze toch aangeschreven staat als ietwat completer mbt de karakterontwikkeling. Maar hoe vaak ik ook heb geprobeerd om deze film goed te vinden, het wil maar niet lukken. Zo ook deze keer niet. De film loopt niet lekker en de personages zijn niet interessant, waardoor de film al snel saai en ietwat vervelend wordt. Er zijn in deze film 2 personages interessant: Ellen Ripley en Clement (top gespeeld door Charles Dance). De film start dan ook prima, wanneer deze 2 personages iets bij elkaar losmaken en ze een band krijgen. Maar dan wordt een grote fout gemaakt door dit personage na 50 minuten te laten sterven. En vanaf hier gaat het wat mij betreft mis. Ripley en Clement vormen het draagvlak van deze film. En vanaf dat moment is het draagvlak onderuit gehaald. Waar je in Aliens een klik kreeg met Newt, Hicks en Bishop (ja hoe eendimensionaal deze personages dan ook mogen zijn) blijf je hier vervolgens over met een stel nietszeggende en niet te definiëren personages Deze personages zijn te oninteressant om een band mee te krijgen. Het zijn er ook te veel. Charles S Dutton is prima, maar krijgt alleen de gelegenheid om wat te roepen en schreeuwen.

Daarnaast is Alien 3 eigenlijk ook een lelijke film is om naar te kijken. De setting werkt niet. Wat ook niet meehelpt zijn de onbegrijpelijk slechte special effects van de Xenomorph. De shots van dichtbij zijn prima, maar bij de shots van veraf zijn overduidelijk computereffecten gebruikt die echt slecht zijn. Gek dat dit bij een franchise van dit kaliber goedgekeurd werd.

Het eerste uur is prima, maar zodra Clement sterft en Ripley erachter komt dat er een Alien in haar zit (hoe komt trouwens die facehugger met ei aan boord? Aan het einde van deel 2 hebben we daar ook niets van gezien. Totaal niet logisch m.i.) ebt de spanning weg. Want als de Alien Ripley toch niet dood, omdat ze de queen in haar draagt (hoe weet ze dat trouwens) , wie blijft of wie blijven er dan over om voor te juichen? Een groepje nietszeggende gevangen die je ook lastig uit elkaar kunt houden.
De finale met het rennen door die gangen is ook totaal niet spannend, mede doordat het je als kijker niets kan schelen of iemand het loodje legt.

Fincher heeft het geprobeerd en daar zijn absoluut dingen van zichtbaar, maar door alle problemen die deze film heeft gehad kom ik toch op een onvoldoende uit.

Ik ga nu de extra's over het maken van deze film maar eens kijken. Ik kan me herinneren dat deze veel interessanter waren dan de film.

2,5 ster


avatar van Glacius

Glacius

 • 4245 berichten
 • 2818 stemmen

DiDa schreef:
Na de game Alien: Isolation te hebben gespeeld kreeg ik zin om de Alien films nog eens te bekijken.
Inmiddels dus aangeland bij Alien 3. Waar deel 1 en 2 voor mij toch echt klassiekers zijn is dit 3e deel echt wel een flinke stap terug. Sterker nog, bij mij krijgt deze film net een onvoldoende.

Ik heb de Assembly Cut gekeken, omdat deze toch aangeschreven staat als ietwat completer mbt de karakterontwikkeling. Maar hoe vaak ik ook heb geprobeerd om deze film goed te vinden, het wil maar niet lukken. Zo ook deze keer niet. De film loopt niet lekker en de personages zijn niet interessant, waardoor de film al snel saai en ietwat vervelend wordt. Er zijn in deze film 2 personages interessant: Ellen Ripley en Clement (top gespeeld door Charles Dance). De film start dan ook prima, wanneer deze 2 personages iets bij elkaar losmaken en ze een band krijgen. Maar dan wordt een grote fout gemaakt door dit personage na 50 minuten te laten sterven. En vanaf hier gaat het wat mij betreft mis. Ripley en Clement vormen het draagvlak van deze film. En vanaf dat moment is het draagvlak onderuit gehaald. Waar je in Aliens een klik kreeg met Newt, Hicks en Bishop (ja hoe eendimensionaal deze personages dan ook mogen zijn) blijf je hier vervolgens over met een stel nietszeggende en niet te definiëren personages Deze personages zijn te oninteressant om een band mee te krijgen. Het zijn er ook te veel. Charles S Dutton is prima, maar krijgt alleen de gelegenheid om wat te roepen en schreeuwen.

Daarnaast is Alien 3 eigenlijk ook een lelijke film is om naar te kijken. De setting werkt niet. Wat ook niet meehelpt zijn de onbegrijpelijk slechte special effects van de Xenomorph. De shots van dichtbij zijn prima, maar bij de shots van veraf zijn overduidelijk computereffecten gebruikt die echt slecht zijn. Gek dat dit bij een franchise van dit kaliber goedgekeurd werd.

Het eerste uur is prima, maar zodra Clement sterft en Ripley erachter komt dat er een Alien in haar zit (hoe komt trouwens die facehugger met ei aan boord? Aan het einde van deel 2 hebben we daar ook niets van gezien. Totaal niet logisch m.i.) ebt de spanning weg. Want als de Alien Ripley toch niet dood, omdat ze de queen in haar draagt (hoe weet ze dat trouwens) , wie blijft of wie blijven er dan over om voor te juichen? Een groepje nietszeggende gevangen die je ook lastig uit elkaar kunt houden.
De finale met het rennen door die gangen is ook totaal niet spannend, mede doordat het je als kijker niets kan schelen of iemand het loodje legt.

Fincher heeft het geprobeerd en daar zijn absoluut dingen van zichtbaar, maar door alle problemen die deze film heeft gehad kom ik toch op een onvoldoende uit.

Ik ga nu de extra's over het maken van deze film maar eens kijken. Ik kan me herinneren dat deze veel interessanter waren dan de film.

2,5 ster


En de assembly cut is echt vele malen beter dan de theatrical cut. Zegt wel wat over hoe slecht de theatrical cut is.

Als de special effects in deze film opnieuw gedaan zouden worden met de huidige cgi, dan zou ik de film nog wel een halfje omhoog gooien.


avatar van W.V.40

W.V.40

 • 25 berichten
 • 304 stemmen

Jammer dat er al meteen aan de film al paar hoofdpersonges sterven bij het neerstorten


Ik ga mijn mening over Alien³ opbouwen door de eerste 2 films er bij te betrekken.

Alien (1979):
Ijzersterke film! Ik kreeg echt dat beklemmende idee van ruimte isolatie en daarbij een mysterieus wezen die het allemaal nog 10x spannender maakt! Met als hoogtepunt de beroemde scène waar een baby Xenomorph uit het lichaam van 1 van de bemanning leden komt, schreeuwt en weg rent! Spot on! Zieke effecten voor 1979! Alien is een vooruitstrevende film!
☆4,5

Aliens (1986):
Ik vond het enige mooie en vette aan verhaal dat de bemanning leden waaronder natuurlijk Ripley een meisje vonden en dat het meisje deze hele film overleefde en natuurlijk de ontmoeting met de Xenomorph Queen! maar voor de rest vond ik het saai en de kills vond ik matig en voorspelbaar en vond ik eerlijk gezegd het acteer werk hier en daar ook slap voor zo'n film....Ripley en Newt waren daarin tegen wel ijzersterk! Al met al matig vervolg!
☆3,5

Alien³ (1992):
Onnodig dat Newt dood is! Ze hadden nog zulke vette andere vervolgen op haar gebaseerd maken..../spoiler] Ik vond dit een erg zwakke film en ik kreeg totaal geen band met de karakters..... Ripley vond ik weer ijzersterk spelen maar de andere om haar heen totaal niet. De Xemomorph was vet en wel cool dat de Xenomorph heel snel was en onvoorspelbaar maar met dat en de effecten alleen ga je het bij een 3e film niet meer redden!
Zwakste van de Trilogy en ben benieuwd naar de rest!
☆2,5

Ik heb nog 1 extra opmerking!
Ik snap dat deel 1 door de tijd heen voor 12+ is geworden maar om 2 vervolg films ook 12+ gericht te maken (tenminste zo voelt het) vind ik belachelijk want met een beest zoals de Xenomorph kan je zo veel meer en vette dingen doen!


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 919 berichten
 • 951 stemmen

Alien 3 heeft met een heel aantal problemen te kampen, maar is over het algemeen een vrij degelijke film. Ik heb de Assembly Cut gekeken, die denk ik unaniem als de beste versie van de 2 beschouwd wordt. Het feit dat deze langere versie de titel 'director's cut' niet mag dragen komt natuurlijk omdat Fincher de film 'onterfd' heeft. Langs de ene kant snap ik dat wel, want je ziet nergens in de hele film zijn bekende stijl of visie terug, en de studio zal wel een hoop verpest hebben, maar toch; voor een debuutfilm is dit meer dan oké. Het gebruik van het sombere en grijze kleurenpallet is in ieder geval een boeiende keuze, en zeker in het begin wordt de sfeer van de gevangeniskolonie goed neergezet. Na het actievolle 2de deel wordt er hier terug gekozen voor een miniemere aanpak, en af en toe werkt dat wel. Toch is het na het zien van Aliens, waar er bij wijze van spreken honderden Xenomorphs voorkomen, niet altijd even spannend om te zien hoe iedereen moeite heeft om 1 alien te killen in de span van 2.5 uur. Waarmee ik bedoel te zeggen dat deze film niet kiest voor de actie-aanpak van deel 2, maar ook nergens in de verste verte de spanning van deel 1 haalt. De meeste gevangenen zijn ook vrij irritant of vergetelijk. Enkel het personage van Charles Dance is heel tof.
Wel fijn is dat Alien 3 terug wat bruter is, en op het einde de ballen heeft om Ripley te laten doodgaan. Het voelt op zich als een gepast einde aan. Ik vraag me af met wat voor dom idee ze gaan afkomen in de vierde film, want eigenlijk was dit een ideaal stoppunt.

Het is een vrij inconsistente film over het algemeen met heel wat problemen, maar het is zeker niet slecht. De locatie is tof, de sfeer zit zeker in het begin goed, de alien ziet er in close-up nog steeds geweldig uit (de verre shots van de xenomorph bevatten echter absurd lelijke CGI), Sigourney Weaver lijkt er nog altijd zin in te hebben, en het einde is passend. 3*, en ik ben eens benieuwd wat ze van het vierde en laatste deel hebben gebakken.


avatar van Harleen Quinzel

Harleen Quinzel

 • 121 berichten
 • 452 stemmen

Ik was immens teleurgesteld door Alien 3 om wat het niet was. Het is niet die claustrofobische horror die Alien was, niet het actiespektakel van de sequel....het is iets anders. Dat respecteer ik, zelfs al vind ik het minder fijn. Het is, ondanks alle productie problemen een te goed gemaakte film om af te branden, maar het is tegelijk ook te problematisch om het boven de drie sterren te hijsen Het gaat te traag, het mist personages waar je een moer om geeft. En toch is het ook een film die het lef heeft om het publiek niet te geven wat het wil, en heeft het duidelijk sterke ideeën. Jammer dat ze helaas niet allemaal overtuigend uit de verf komen. Op naar Resurrection i guess?


avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

 • 1640 berichten
 • 1447 stemmen

Goede film, maar haalt het echt niet bij deel 1 & 2. Ik vind het jammer dat de alien wat slecht in beeld komt en dat hij deze keer ook niet zo goed beweegt. Vaak toch wat te nep. Ook dat rennen door de gangen is niet zo mooi in beeld gebracht.

Verder best wel een spannende film, maar van alle 4 de delen, vind ik dit de minste.

Toch is het altijd nog wel een goede film, want Sigourney speelt weer supersterk als vanouds. Dus zeker de moeite waard.


avatar van Foose

Foose

 • 106 berichten
 • 146 stemmen

Harleen Quinzel schreef:

Ik was immens teleurgesteld door Alien 3 om wat het niet was. Het is niet die claustrofobische horror die Alien was, niet het actiespektakel van de sequel....het is iets anders. Dat respecteer ik, zelfs al vind ik het minder fijn. Het is, ondanks alle productie problemen een te goed gemaakte film om af te branden, maar het is tegelijk ook te problematisch om het boven de drie sterren te hijsen Het gaat te traag, het mist personages waar je een moer om geeft. En toch is het ook een film die het lef heeft om het publiek niet te geven wat het wil, en heeft het duidelijk sterke ideeën. Jammer dat ze helaas niet allemaal overtuigend uit de verf komen. Op naar Resurrection i guess?

Ik deel jouw mening, heb 'm gisterenavond ook nog eens bekeken (de lange editie). Het was heel lang geleden, ik herinnerde mij maar een paar scènes.

Ondanks de schitterende locatie heb je nergens het benarde gevoel, hetzelfde met de gevangenen. Allemaal platte afkooksels, niemand steek er bovenuit (behalve dan misschien Charles S. Dutton) en de special effects zijn vrij belabberd. Om nog maar te zwijgen van die chase cam met omgekeerd beeld, wat stelde dat voor?

Alien vond ik heel goed, Aliens al een stuk minder maar nog vrij goed. Deze doet het nog slechter.. zou ik Resurrection dan wel bekijken vraag ik mij af?


avatar van Harleen Quinzel

Harleen Quinzel

 • 121 berichten
 • 452 stemmen

Foose schreef:

(quote)

Ik deel jouw mening, heb 'm gisterenavond ook nog eens bekeken (de lange editie). Het was heel lang geleden, ik herinnerde mij maar een paar scènes.

Ondanks de schitterende locatie heb je nergens het benarde gevoel, hetzelfde met de gevangenen. Allemaal platte afkooksels, niemand steek er bovenuit (behalve dan misschien Charles S. Dutton) en de special effects zijn vrij belabberd. Om nog maar te zwijgen van die chase cam met omgekeerd beeld, wat stelde dat voor?

Alien vond ik heel goed, Aliens al een stuk minder maar nog vrij goed. Deze doet het nog slechter.. zou ik Resurrection dan wel bekijken vraag ik mij af?

Dat is een lastige. Resurrection is een leukere film, maar het is ook een slechtere.

De beeldvoering is echt schokkend lelijk soms ( Dat Jeunet met die crew een paar jaar later het mooie Amelie gemaakt heeft is bizar.) en Ripley slaat nergens op in die film. Dat gezegd hebbende is het tempo een stuk hoger en bevat het middensegment een paar sterke vondsten.

Alleen...die laatste twintig minuten van Resurrection zijn zo lachwekkend over the top. Ik heb nog nooit een film zichzelf zo enthousiast met benzine zien overgieten en in brand steken als Resurrection in de laatste akte.

Ik zou hem in elk geval bekijken met lage verwachtingen


avatar van ROX

ROX

 • 48 berichten
 • 713 stemmen

Ook deze Alien3 is fantastisch. Uiteraard meer ingetogen tov het bloedstollende aktiespektakel van Cameron maar oh zo subliem. De eerste paar minuten hakken er keihard in, de karakters zijn origineel, de sfeer en spanning zijn goed en de Alien wijkt af van wat we al gezien hebben. Mensen die deze film niet goed vinden hadden waarschijnlijk nog een overtreffende trap van Aliens verwacht, maar dat kan niet overtroffen worden. Fincher doet het heerlijk, kunstzinnig en subliem.


avatar van blurp194

blurp194

 • 4135 berichten
 • 3355 stemmen

Eigenlijk misschien wel het beste deel van de serie.

Ik weet nog wel dat ik indertijd zwaar teleurgesteld uit de bioscoop kwam. 'Mijn' mooie Sigourney, toegetakeld met een kaalgeschoren hoofd. Ik vond er maar niks aan. Maar nu, alweer dertig jaar later, is mijn eigen kop ook vaak erg kort geknipt en vind ik ineens dat haar gezicht op deze manier eigenlijk mooier uitkomt.

En deze film heeft meer contrasten - de mooiste man van de Engelse cinema Charles Dance, en de lelijkste Pete Postlethwaite. Allebei met rollen die daar ook fijn bij passen en waar de diepte misschien niet in de volle breedte mee getoond wordt, maar je voelt dat het er is. En als je naleest over hoe de film tot stand gekomen is is dat toch zeker wel een verdienste - en ook een contrast met het volgende deel in de franchise.

En ja, de 'Assembly Cut' duurt wat al te lang, en het is hier en daar misschien ook wat teveel alsof je zelf op een verlaten asteroïde in een strafkamp zit ondanks alle beeldenpracht. Want ja, de vormgeving blijft toch nog steeds best goed passend bij het origineel - en wellicht niet heel toevallig ook bij de spellen die je toen had, dingen als Doom en de originele versies van Unreal. Veel gespeeld, met nogmaals excuses aan mijn bovenburen voor de periode dat ik dat met vierkanaals geluid op een klein studentenkamertje deed. T*ring, die raketwerper deed het wel, ik hoor het nog echoën van de volgende flat af.

Die dagen zijn lang voorbij - nouja, dezelfde versterker staat nu nog in mijn woonkamer, maar nu op een heel bescheiden volume en met maar twee speakers. Ja, dat went erg snel, en stilte is een heel mooi geluid.


avatar van omniesbonsai

omniesbonsai

 • 22 berichten
 • 452 stemmen

Slecht vervolg op aliens alleen al om newt en hicks dood te laten gaan,waar in aliens zoveel moeite wordt ge daan om ze te redden

Dit wordt abrupt teniet gedaan in alien 3 wat ik teleurstellend vindt en onlogisch

Hetzelfde geldt voor bv Terminator judgement day waar bij john connor abrupt tot zijn einde komt in het directe vervolg op judgement day Terminator dark fate

Ik vindt het zo slecht

Om eerst vervolgens emotioneel mee te gaan met de personages waar je van gaat houden

En dan ze vervolgens uit weg te rukken

Is kapot maken van de beleving

Net of ze het express doen

Een geliefde francise om zeep helpen

Had graag een geweldig vervolg willen zien op aliens door bv james Cameron,of ridley Scott

Met dezelfde personages ripley,newt en hicks

Voor mij is dan ook Terminator en Terminator judgement day het beste ,daarna trash

Het zelfde geldt dus ook voor alien,en aliens daarna is het 3 keer niks

Kortom waar het op neer komt is, je maakt iets stuk wat je hebt opgebouwd!