Alien (1979)

mijn stem
3,91
4081 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Horror / Sciencefiction
117 minuten / 116 minuten (director's cut)

geregisseerd door Ridley Scott
met Tom Skerritt, Sigourney Weaver en John Hurt

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

TRAILER

1986 BERICHTEN 99 MENINGEN
zoeken in:
5,0
0
geplaatst: 2 februari, 23:43 uur [permalink]
super goeie film.geniet altijd weer als ik hem zie.gewoon een geweldige film die je moet zien als je van dit genre houd.en een hele goeie cast.

avatar van thoyouknow1980
4,5
0
geplaatst: 7 februari, 20:12 uur [permalink]
Meesterwerk en het begin van een serie fantastische films 😄
Ruimte horror van de bovenste plank,met een zeer hoge spanningsboog,fantastische muziek,en een gruwelijk enge alien 😱
De duistere sfeer en de low tech sci-fi het past allemaal als een warme handschoen.
Mijn advies is zeker kijken deze Mama van de Alien films 💛

4,0
0
geplaatst: 14 februari, 13:09 uur [permalink]
IH88 schreef:
“Something has attached itself to him. We have to get him to the infirmary right away.”
Wat blijft Alien toch een ijzingwekkende en steengoede film. Het begint al met de uiterst sfeervolle opening bijna zonder geluid en daarna met de introductie van de personages. Je wordt als het ware de film ingezogen en regisseur Ridley Scott weet op magnifieke wijze een wereld te creëren die ruim 35 jaar na dato nog steeds recht overeind staat. De Nostromo, de planeet, de Alien… Echt prachtig (....)

Ik had het niet beter kunnen omschrijven. Helemaal mee eens ben ook razend benieuwd naar alien covenant

avatar van Chainsaw
4,5
0
Chainsaw (moderator)
geplaatst: 16 maart, 10:10 uur [permalink]
Bijna werd Alien een simpele Roger Corman monsterflick, zoals ze er al zoveel gemaakt zijn. Maar gelukkig wist men net op tijd een deal te sluiten met een partij, die de film serieus nam en er een serieuze regisseur op zette. Scott haalde zijn inspiratie (op 2001: A Space Odyssey) dan ook niet uit bestaande scifi, maar uit horrorfilms als The Exorcist en The Texas Chain Saw Massacre. Het resultaat is een duistere sciencefiction met invloeden van de slasherfilm, uiterst vernieuwend voor die tijd.

Maar Alien is een tijdloos meesterwerk. De film staat op het gebied van techniek, spanning en sfeer nog steeds als een huis; van de stijlvolle manier waarop de titel verschijnt tot het nagelbijtende slot met Sigourney Weaver en het pisnijdige ruimtemonster, Alien blijft intrigeren en verrassen. Vooral bijzonder en opvallend is hoe geloofwaardig de personages zijn. Met eenvoudige middelen en met zo weinig mogelijk poespas bereikt Scott het maximale. En dat geldt niet alleen voor de film, ook de trailer, de minimalistische poster en bijbehorende tagline zijn nog steeds ongeëvenaard krachtig.

4,5 sterren.

avatar van JacoBaco
4,5
1
geplaatst: 16 maart, 10:18 uur [permalink]
Chainsaw En de grootste inspiratiebronnen voor screenwriter Dan O’Bannon waren de sci-fi films Invasion of the Body Snatchers (1956) en The Thing from Another World (1951) (The Thing).

En Scott haalde inderdaad zijn inspirantie uit horrorfilms zoals The Texas Chain Saw Massacre. Maar toch was er nog een andere sci-fi belangrijk voor Scott en dat was jawel, Star Wars.. 😄

Toch geinig dat voor mij een film als Alien vrij uniek overkomt terwijl er flink wat films ter inspiratie waren. Maar dat ligt er helemaal niet dik bovenop vind ik. En dat vind ik iets moois.

avatar van Chainsaw
4,5
0
Chainsaw (moderator)
geplaatst: 16 maart, 11:30 uur [permalink]
JacoBaco schreef:
Chainsaw En de grootste inspiratiebronnen voor screenwriter Dan O’Bannon waren de sci-fi films Invasion of the Body Snatchers (1956) en The Thing from Another World (1951) (The Thing).

Klopt, Dan O'Bannon heeft ook gewoon toegegeven van iedereen te jatten voor zijn script. Films als Planet of the Vampires en It! The Terror from Beyond Space waren ook regelrechte inspiratiebronnen. Film had gebaseerd op het script echter prima zo'n B-film kunnen worden, maar de aanpak was gelukkig uiteindelijk compleet anders.
En Scott haalde inderdaad zijn inspirantie uit horrorfilms zoals The Texas Chain Saw Massacre. Maar toch was er nog een andere sci-fi belangrijk voor Scott en dat was jawel, Star Wars.. 😄

Star Wars was voor 20th Century Fox in ieder geval een inspiratie in die zin dat ze zagen dat ze nodig een volgende grote sciencefiction moesten maken. Het publiek dat eind jaren 70 gewend was aan een kleurrijk ruimteavontuur als Star Wars kreeg echter wel iets compleet anders voor de kiezen.