menu

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

mijn stem
3,96 (4196)
4196 stemmen

Verenigde Staten
Sciencefiction / Fantasy
124 minuten / 129 minuten (special edition)

geregisseerd door Irvin Kershner
met Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

Teaser

https://www.youtube.com/watch?v=pI_PCal6lQQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,5
Goed vervolg.cast doet het weer goed.ik vind dit deel nog beter dan het vorig deel.en dat deel is natuurlijk ook al geweldig.het verhaal gaat hier natuurlijk verder.maar een geweldige film.weer een fijn verhaal.

avatar van Shadowed
3,5
Prima hoor.

Niet veel beter dan de andere zes delen naar mijn mening, pas vanaf deel 7 begon ik ze echt leuk te vinden. Dit deel is dan toch wel echt de beste van de andere 6. De effecten zijn onder andere zeker een vooruit gang en de karakters zijn ook wel leuk.

Een goed tempo inderdaad, waardoor de film lekker vlot is en leuk is om te volgen. Visueel ook best een vooruitgang inderdaad, vooral die grote machines, (Imperial Walkers heten ze volgens mij). Die Walker scenes waren ook wel echt het hoogtepunt van de film.

Voor de rest een prima sciencefiction die lekker vlot en vermakelijk is. Niks mis mee voor opzij tijd, blijft absoluut een dingetje waar je van moet houden naar mijn mening. Anders zijn die andere delen ook wel lastig om te bekijken.

avatar van jono
4,5
Nadat Luke Skywalker en Han Solo de Death Star hebben vernietigd in Star Wars Episode IV: A New Hope (1977), hebben ze zich definitief aangesloten bij de rebellen en verschuilen ze zich op de ijsplaneet Hoth. Darth Vader is echter uit op wraak en zet alles op alles om Luke en Han te vinden.

The Empire Strikes Back is een spannende sf-avonturenfilm en erg mooi gemaakt. De film bevat een aantal uitstekende scènes: de gevechten op de schitterende ijsplaneet, Luke’s training door Yoda, het geflirt tussen Han Solo en prinses Leia, het prachtige Cloud City en natuurlijk het eindgevecht tussen Darth Vader en Luke, met als het hoogtepunt de iconische 'i'm your father'-scène. 4,5*

avatar van IH88
5,0
“I love you!”
“I know.”


The Empire Strikes Back blijft voor mij de beste Star Wars film. Het script zit ongelooflijk goed in elkaar, en Lucas (samen met Kasdan, Brackett en regisseur Kershner) zorgt voor een duister en donker tweede deel waarin onze helden door het gehele universum worden opgejaagd door het keizerrijk. Met weer een aantal schitterende planeten zoals Hoth, Dagobah en Bespin (Cloud City). The Empire Strikes Back is natuurlijk bekend geworden om het iconische ‘I’m your father’ moment, maar de film heeft nog zoveel meer te bieden.

Het gevecht tussen de rebellen en het keizerrijk op Hoth, Luke’s training door Yoda, de Millennium Falcon die zich een weg moet banen door een asteroïdenveld, het hoge school flirten tussen Han en Leia, de interactie tussen Solo, Leia, C3PO, R2D2 en Chewbacca, het schitterend vormgegeven Cloud City, de introductie van Lando en natuurlijk het eindgevecht tussen Darth Vader en Luke. Zoveel momenten die deze film tot een klassieker maken. Alle acteurs lijken ook beter in hun rol te zitten, en vooral bij Hamill is dit duidelijk te zien. De film introduceert ook de ‘Imperial March theme’, en het is misschien wel John Williams’ beste werk. Het einde voelt wat abrupt, maar voor de rest is Empire de perfecte Star Wars film.

avatar van horizons
5,0
Vind deze zelf ook nog steeds top tot ik gister na kijken van Return of the Jedi mening van m'n dochter en vrouw hoorde... dochter vond alles op Hoth maar weinig boeiend, pas als ze daar weg zijn wordt ESB interessant en beide vonden Return of the Jedi maar vreemde film eigenlijk, enige wat er voor verhaal toe deed was het eindstuk met Palpatin, Darth Vader en Luke. A New Hope is bij de herkijk beter in de smaak gevallen.

Maar wie zich stoort aan Rey's opleiding in the Last Jedi moet toch nog maar eens Empire Strikes Back kijken. Yoda doet echt niet zo heel veel behalve dat ene moment waar Luke die grot in gaat.
En voor degene die Luke's reactie aan begin van TLJ vreemd vinden blijft dit voor mij steeds meer een "Luke does a Yoda' moment.

avatar van Grindhouse62
4,0
In verband met het uitkomen van deel 9, Episodes 1 t/m 4 in de afgelopen dagen en gisteravond episode 5 - The Empire Strikes Back herzien. Het blijft een fijne filmserie om te kijken en heb mij wederom prima vermaakt met al de herziene episodes,. Vandaag zijn episodes 6 en 7 aan de beurt. Episode 5 is 4.0

avatar van Captain Pervert
4,5
Het is onvoorstelbaar hoe veel beter Empire uit 1980 is dan het originele Star Wars van drie jaar eerder. Ik wist dat nog van toen ik 14 was. Toen heb ik de originele trilogie voor het eerst en laatst gezien.

Zoals ik in mijn review van Star Wars al schreef, kijken mijn vrouw en ik graag naar The Big Bang Theory maar verbaasde ik me er over dat mijn vrouw die serie heel leuk vindt ondanks dat ze 80% van de verwijzingen naar nerd cultuur niet meekrijgt. Met het kijken van The Empire Strikes Back hoopte ik dat te kunnen reduceren naar 50%. Return of the Jedi zou dan een facultatieve bonus zijn.

Maar om Empire te snappen, moet je jezelf eerst door zijn voorganger heen slaan en man, dat was geen gemakkelijke opgave. Langdradig, onevenwichtig, soms veel te traag, dan weer te snel en bovendien bizar slecht geacteerd. Een spreekwoordelijke zure appel om doorheen te bijten.

Na die ontgoocheling moest ik mijn vrouw héééééél lief aankijken om dit vervolg aan te mogen slingeren. Gelukkig beviel deze beter (minder slecht). Het contrast tussen Star Wars en Empire is echt amper voorstelbaar. Het vervolg doet namelijk vrijwel niks fout. Zou het komen omdat de eigenwijze George Lucas de regie dit keer uit handen heeft gegeven? Wie weet.

Wat het meest opvalt - afgezien van het feit dat zowel Hamill als Fisher blijkbaar acteerles hebben gehad - is dat vrijwel elk stukje in de film op de één of andere manier spannend is. Even uitrusten op een asteroïde is er niet bij, want de 'grot' waar Solo naar binnen is gevlogen, blijkt niet wat het lijkt. Even uitpuffen als Luke getraind wordt door Yoda? Vergeet het maar, want als hij door Yoda een grot in gestuurd wordt komt hij een projectie van zijn grootste angst tegen.

Het is continu bam, bam, bam, vol gas, gáán. En tóch met zinvolle dialogen, een goed verhaal en karakterontwikkeling. Geweldig. De Windows-Moviemaker overgangen vallen minder op door vlottere pacing en meer logische wisselingen tussen scènes.

Maar wat mij persoonlijk nog het meest bevalt is dat de rol van C-3PO kleiner is, en de momenten dat hij in beeld is, is hij minder irritant. Hetzelfde geldt voor R2-Dyson, de belachelijke zakloze stofzuiger. De nepgorilla Bukkake lijkt nog steeds weggelopen uit een slechte pornofilm. Zijn gebrul is nog even strontvervelend, maar godzijdank iets minder frequent.

Het hoogtepunt van de film is natuurlijk de plottwist tijdens het eindgevecht. Helaas maakt dat al 40 jaar deel uit van de popcultuur en zelfs iemand die nog nooit één seconde van Star Wars heeft gezien, kent hem: "Luke, I am...". Overigens fout geciteerd, wat het zo mogelijk nog erger maakt. Mijn vrouw kende dit natuurlijk, maar dat maakte de scène niet minder cool.

Eigenlijk is elke scène uit deze film iconisch en talloze malen geïmiteerd dan wel gepersifleerd. Maar als je even nadenkt, blijken veel scènes hier hun oorsprong te vinden. Een leerling die gaat trainen bij een ogenschijnlijk vreemde leraar, die er erg vreemde methoden op na houdt. We kennen het van Karate Kid, maar Yoda was eerder. Om maar wat te noemen.

Eens kijken hoeveel bosjes bloemen en ontbijtjes-op-bed het kost om Return of the Jedi er nog doorheen te drukken.

4,5 sterren

Jens van Eijk
Empire Strikes Back is na Revenge of the Sith de beste Star Wars film na mijn mening, het script zit onwijs goed in elkaar en het tempo is ook prima. Waarbij zijn voorganger (A New Hope) ontzettend langdradig is met een slecht acterende cast, doet Empire Strikes Back exact het tegenovergestelde. Het acteren is prima, al cringe nog steeds van Mark Hamill zijn geschreeuw wanneer Darth Vader vertelt dat hij zijn vader is, maar verder is het echt prima. Zoals ik de vorige keer al aangaf vind ik dat A New Hope vooral beoordeeld word op nostalgie dan op kwaliteit.

Je ziet ook duidelijk veel vooruitgang in de special effects, en het gevecht tussen Luke en Darth Vader is gelukkig nu wel gechoreografeerd ten opzichte van Ben vs Darth Vader, dat was wel echt een verschrikkelijke anti-climax.

avatar van Black Math
3,5
Duidelijk de beste Star Wars film. Het voelt redelijk vlot aan, het acteerwerk is verbeterd ten opzichte van de voorganger, en met name is er diepte aangebracht in het plot waar Darth Vader niet de inslechte antagonist die koste wat koste verslagen moet worden, maar de vader van de jonge blonde held blijkt te zijn.

Toch ook genoeg ergerpunten, met name Chewbacca, die om de haverklap moet brullen, maar 3CPO is ook behoorlijk irritant. En natuurlijk ziet de film er nog steeds gedateerd uit, ondanks de vele updates door de jaren heen, waarbij de stad in de wolken overigens de meest succesvolle is.

Maar goed, jeugdsentiment compenseert een hoop. Een ster meer dan de voorganger, waardoor ik op 3,5* uitkom.

avatar van Flavio
3,5
Flavio (moderator)
Veertig jaar oud inmiddels, phew. The Empire Strikes Back is wat beter dan A New Hope en ook zijn de acteurs gegroeid in hun rol, geholpen door het betere schrijfwerk. TESB is ook een stuk vlotter, met aardige onderonsjes tussen Han en Leia (die haar side-buns heeft ingeruild voor een iets charmanter kapsel), Yoda en Lando maken hun geslaagde intrede, en waar ik 3-CPO in deel 1 te veel op de voorgrond vond treden doet hij dat in dit deel ook wel, maar dan tot ergernis van zijn metgezellen waardoor het een meer komische lading krijgt. Hamill krijgt altijd veel kritiek maar doet het toch ook niet zo slecht, en zijn beroemde nooooo is nu onderdeel van de filmcanon (staat ergens tussen Adrian! en Freedom!) . Na de bosplaneet en woestijnplaneet uit deel 1 krijgen we nu een ijsplaneet en een moerasplaneet voorgeschoteld. Het zag er overigens niet slecht uit. Meer fantasie zit in het design van Cloud City al zie je daar niet bar veel van.

Er gebeurt van alles dit deel, de actie is spectaculair -onder anderen de Emperial Walkers maken hun intrede, die ik vroeger ontzettend tof vond maar die eigenlijk best onhandig zijn geconstrueerd-, de film zit vol iconische momenten en ook is er de beroemde bombast van John Williams, het is kortom logisch dat dit altijd het populairste deel van de oude trilogie was (weet niet of dat nog steeds zo is met de nieuwe delen).

avatar van krosnicky
4,0
Vanavond deze is herzien in de bioscoop het was echt super om deze Classic is op groot scherm te zien ik was ook compleet vergeten hoe spannend deze film wel niet is.
Door hem te herzien is de bios is hij wel gestegen in mijn personelijke top 5 waar hij vroeger op 3 stond staat hij nu op 2
Mijn top 5
1 Star Wars Episode 4 A New Hope
2 Star Wars Episode 5 The Empire Strikes Back
3 Star wars Episode 1 The Phantom Menace
4 Rogue One A Star Wars Story
5 Star Wars Episode 7 The Force Awakens

avatar van Hando
4,0
horizons schreef:

Maar wie zich stoort aan Rey's opleiding in the Last Jedi moet toch nog maar eens Empire Strikes Back kijken. Yoda doet echt niet zo heel veel behalve dat ene moment waar Luke die grot in gaat.
En voor degene die Luke's reactie aan begin van TLJ vreemd vinden blijft dit voor mij steeds meer een "Luke does a Yoda' moment.


De tijdlijn is volstrekt onduidelijk. De falcon wordt ongeveer een dag achtervolgd maar Luke is zeker weken aan het trainen maar moet zijn training na een dag afbreken om zijn vrienden te redden. Ik kan er niets logisch van maken.

avatar van mjk87
4,5
Hando schreef:
(quote)


De tijdlijn is volstrekt onduidelijk. De falcon wordt ongeveer een dag achtervolgd maar Luke is zeker weken aan het trainen maar moet zijn training na een dag afbreken om zijn vrienden te redden. Ik kan er niets logisch van maken.


Dat deel vul ik zelf maar in als dat de Falcon na die achtervolging nog een maand of 6 moet vliegen om Bespin te bereiken. Het tegendeel wordt in ieder geval nergens bewezen.

4,0
Nadat ik kort geleden voor het eerst van mijn leven een Star Wars film had bekeken, voelde ik een fikse teleurstelling. Natuurlijk was het interessant om nu eindelijk eens een keer te beginnen aan de iconische reeks met zijn al even iconische karakters. Maar A New Hope bleek buiten dat toch vooral een niet zo'n beste film en eigenlijk best een lange en weinig vermakelijke zit.

Hoe anders is het gevoel na het zien van het vervolg. Ok, ook The Empire Strikes Back heeft nog wat knulligheden hier en daar. Maar bovenal is het een spectaculair en meeslepend sci-fi avontuur. De film is op alle vlakken beter dan zijn voorganger en een enorm stuk boeiender. Al zijn er als nog best wat kritische kanttekeningen te plaatsen is The Empire Strikes Back voor een film uit 1980 een indrukwekkend geheel.

avatar van Noodless
4,5
Herziening !
In mijn marathonroes van Star Wars was het nu tijd voor de beste uit de reeks, althans in mijn herinnering. Nu, moet nog wel een paar terug bekijken, maar ook nu weet deze film mij volledig in te palmen in de wereld van Star Wars. Alle favoriete personages zitten hierin, de film zit vol met heerlijk actiespektakel en fantasie en een beetje humor ....gewoon top entertainment ! De actiescènes in begin van de film (aanval op de basis van de rebellen op de ijsplaneet Hoth) zijn gewoonweg verbluffend. Score van 9/10 blijft behouden.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:27 uur

geplaatst: vandaag om 01:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.