• 9.371.574 stemmen

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Sciencefiction / Fantasy | 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Irvin Kershner

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,7 (1.488.362)

Releasedatum: 11 december 1980

Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

"The Star Wars saga continues."

Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

Jordy

De beste Star Wars film. De film is over het algemeen wat duisterder dan de andere films, en ondanks dat er niet echt een begin of eind aan het verhaal zit, is dit toch de meest boeiende. De Keizerlijke aanval op de ijsplaneet Hoth, de training op Dagobah en vooral natuurlijk de ontdekking die Luke doet als hij bij Vader langs is geweest zorgen er voor dat TESB 4,5 sterren van me krijgt.

avatar van Pjot77

Pjot77

3 Words : STAR WARS ROCKS!!! 5 Sterren!!!

avatar van vic

vic

dit was en is de beste starwars film van de trilogy

avatar van Blindfold

Blindfold

Best leuk dat het Zinnetje: "Luke, I am your father" helemaal niet in deze film voorkomt (al denken veel mensen van wel).
Ik was erg blij toen deze weer een keer in de Bioscoop ging draaien en ik eindelijk op het grote scherm van deze film kon genieten.

Jordy

wat zegt ie dan? dacht nl. van wel

net zoiets trouwens als het klassieke "play it again, sam" dat helemaal niet voorkomt in Casablanca

Jordy

nee bedankt blindfold voor de spoiler! dan hoef ik deze film ook niet meer te zien (zucht)

avatar van Blindfold

Blindfold

Laat ik dan betreffende scene even goed spoileren:
Darth Vader: There is no escape. Don't make me destroy you. [pauses] Luke, you do not yet realize your importance. You have only begun to discover your power. Join me, and I will complete your training. With our combined strength, we can end this destructive conflict and bring order to the galaxy.
Luke Skywalker: I'll never join you!
Darth Vader: If you only knew the *power* of the dark side. Obi-wan never told you what happened to your father.
Luke Skywalker: He told me enough! He told me *you* killed him.
Darth Vader: No. *I* am your father.

avatar van Jos2

Jos2

Zonder twijfel de beste tot nu toe.

Obiwannes

Prachtig vervolg van de eerste film, maar hij kan er wel niet aan tippen, ik vind alleen de acteerprestaties beter dan in de eerste. Ik vind het alleen wat spijtig dat deze film eigenlijk niet echt een volledig verhaal inhoud. Het is eerder een verlengstuk van de IV en een voorstuk van de VI. Maar niettemin is de geweldige magie nog altijd aanwezig.

avatar van condor

condor

de enige goede star wars

avatar van StarWarsFreak

StarWarsFreak

Alle Star Wars films zijn gewoon goed!!

Ik heb de kaartjes voor de primere al besteld! Ik weet gewoon dat dit gewoon weer zo'n film is waar je gowoon weer een paar maand in blijft zitten!! Maar ik wil wel even wat zeggen over deze film! Ik vind deze echt super!! omdat luke gaat trainen bij Yoda!! ik vind dat echt zo goed gevonden!! Dat maakt de film gewoon heel erg sterk!!! het is niet gewoon een team dat zich overal door heen sleept. Ik vind het alleen sneu voor de mensen die 3 jaar hebben moeten wachten, om het vervolg te zien. gelukkig was ik toen nog niet geboren. en kon alles achterelkaar kijken!!!

Obiwannes

Bij ons kan je je ticket pas bestellen een week voor de premiere. En alleen via e-mail of ter plekke.

Zit ik eens speciaal te bellen naar de Metropolis

Dus nog altijd geen tickets

Jordy

heb ze nog niet hoor, alleen vast gereserveerd

Obiwannes

ik bedoel dus dat reserveren niet gaat, volgende week pas. Ik zal er zeker proberen te krijgen.

avatar van EmDee

EmDee

Blijft gewoon de beste (tot nu toe)

Obiwannes

Toch 1 film (van de tot nu toe 5 films) die een waardige plaats krijgt in de top100. Ik vind deze persoonlijk ook net iets beter als de rest.

avatar van Jildou

Jildou

Joh Ik heb laatst de eerste vier Star Wars films op tv gezien (elke week één) en de week erna gelijk Episode II gezien: I luv'em all!! Alleen jammer dat het zo lang duurt voor Episode III komt (2005 was het, niet?).

May the force be with us...

avatar van Ramon K

Ramon K

Misschien wel de beste in de reeks door de daverende battle op Hoth en de vele wendingen in het verhaal en het abrupte einde, dat je naar het derde deel doet snakken. 4,5 sterren

Meer dan goed.

P.S. Kapeuter, je stelt me teleur

Ik zou mezelf teleurstellen als ik een andere beoordeling zou geven...

avatar van darkcity

darkcity

Star Wars komt me echt mn strot uit. Vind de hele reeks al niks dus dat scheelde ok wel.

jedymaster

Han solo die ingevroren wordt bbbbbrrrrrrrr

avatar van jay73

jay73

Dacht ik toch even laatst Attack of the Clones gedownload te hebben. Ging ik even de kwaliteit checken, bleek het The Empire Strikes Back te zijn! Ongelofelijk, en wat een beeldkwaliteit! Zeker van een laserdisc, zou dat kunnen?

Hoe dan ook, ik ben er blij mee!

Jordy

er zijn inderdaad prachtige laserdisc-rips in circulatie op internet...

avatar van gotti

Zag dat ik hier nog niet op gestemd had. Dit vond ik destijds toen ik hem zag een van de beste Star Wars films, op The Return of the Jedi na. 4,5*

avatar van soboer

soboer

Ik vond deze deel iets minder dan de vorige, komt waarschijnlijk doordat obi-wan er niet meer in voorkomt.

soboer schreef:

niet mee eens dit deel overtreft niet deel 1 maar is zeker gelijkwaardig vooral door het duistere karakter van de film.

avatar van Jos2

Jos2

Beste deel van de reeks. Beter geregisseerd en geschreven.

avatar van jay73

jay73

Ben het wel met je eens Jos.

Alleen was deel 1 (ik bedoel dus IV) natuurlijk filmhistorisch gezien veel baanbrekender. En daar heb ik ook wel sympathie voor.

Beide films krijgen van mij dan ook 4 sterren.

jedymaster

Hetzelfde gevoel heb ik bij alien en aliens deel 2 lijkt beter maar sta ff stil bij het feit dat zonder deel 1 er geen deel 2 zou zijn. Bij starwars is dat veel leuker want george heeft natuurlijk gedacht ik maak eerst deel 4 zodat ik deel 1 slechter kan maken tegen de film logica in hulde aan george.

rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic