menu

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

mijn stem
3,82 (3482)
3482 stemmen

Verenigde Staten
Sciencefiction / Fantasy
134 minuten / 135 minuten (special edition)

geregisseerd door Richard Marquand
met Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=2mqRbh7FJ0Y

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van megaman
5,0
baspls schreef:
Snap niet waarom veel mensen tegenwoordig erg negatief doen over Return.


Dit is inderdaad een beetje een soort van trend en dan met name op IMDB. Hier valt het reuze mee moet ik zeggen. Jedi mag dan zo zijn mankementen hebben maar voor mij blijft het een geweldige afsluiter van een legendarische trilogie. Mensen op IMDB klagen niet alleen over de ongeloofwaardige 'muppets' in Jabba's paleis (niet dat de aliens in de cantina van 'Hope' zo geloofwaardig waren...maar goed) en de schattige Ewoks op Endor maar ook om het feit dat er wederom een Death Star in zit. Nou, met alle respect voor de allereerste SW hoor maar Jedi's gevecht rondom en uiteindelijk in de Death Star II overtreffen dat met gemak. Who cares if there is another Death Star....its awesome! En waar anderen zich stoorden aan een blauw olifantje achter een piano daar moet ik elke keer weer lachen om dat moment wanneer een slavinnetje wordt opgegeten door de Rancor (dat monster brult echt als 'n afgrijselijke vleesmachine) en meneer Jabba heel nonchalant een beestje uit de vissenkom haalt en levend opvreet. Geniaal gewoon!

Daarbij moet ik zeggen dat Jedi teveel hoogtepunten (Luke vs. Rancor, gevecht bij de Sarlacc Pitt, speederbike chase op Endor, gevecht in de ruimte en het duel tussen Luke en Vader) kent om elke keer weer te mauwen over beertjes en muppets. Solo was minder zichzelf (lees: minder bad-ass) maar misschien is de beste man wel bijgedraaid na Empire Strikes Back. Voor mij is hij nou ook weer niet onherkenbaar. De scenes met de Emperor blijven meesterlijk; wat is die kerel toch akelig sinister. Wat een verschil met Revenge of the Sith waar hij gekke bekken begon te trekken. En dan zeggen sommige mensen nog dat Sith beter is dan Jedi. Een computer-geanimeerde ADHD gremlin die tegen een kloon van Jack Nicholson's Joker vecht. Lucas heeft er echt 'n zooitje van gemaakt met die prequels.

avatar van Hendrick99
4,0
In mijn persoonlijke top-5 van Star Wars-films zou deze op nummer twee kunnen staan (de beste vind ik "The Empire Strikes Back"). Veel spanning, actie, uitstekende dialogen, onverwachte wendingen. Ik ben het met sommige reageerders eens dat je de latere prequel-trilogie beter kunt negeren.

avatar van Glennekeeeee
3,5
Naar aanleiding van de nieuwe Star Wars zend VIER de hele saga uit en de laatste in rij was Return of the Jedi. Het slotstuk van de originele en baanbrekende trilogie die mij tot nu toe kon vermaken en enigszins ook kon begrijpen dat de film in die tijd een fenomeen was maar anderzijds anno 2015 toch net iets minder force in zich had. Het laatste deel veranderde die opinie niet, integendeel. Return of the Jedi is wat mij betreft het minste deel uit de originele trilogie. Waar A New Hope een hele nieuwe wereld opende, The Empire Strikes Back schitterend opbouwde naar een nagenoeg perfecte finale kan Return of the Jedi niets nieuws meer bieden en doet het eigenlijk wat afbreuk aan bepaalde aspecten die mooi waren opgebouwd in de vorige delen.

De film heeft ook een flinterdun verhaal. Het is dan ook een aaneenschakeling van herhalingen. Het is toch opvallend dat een bejubelde reeks als Star Wars in de originele trilogie 2x draait rond hetzelfde: namelijk een 'Death Star'. Het grappige is zelfs dat die van Return Of The Jedi sterker zou zijn als die van A New Hope maar eruitziet als een afbraaksel van de vorige. Nu, op zich is een flinterdun verhaal niet zo een ramp, maar hier werd toch wel zeer weinig gedaan. Dat Harrison Ford dan ook de enige is die degelijk acteer is ook opmerkelijk. Dat Hamill al als een patattenzak acteerde was al duidelijk in de vorige delen, maar ook Fisher laat in deze film meer dan éen steek vallen. Dat de dialogen in deze film duidelijk van een lager niveau waren had daar misschien ook mee te maken.

Uiteindelijk is hetgene wat me het meeste stoort het personage Darth Vader. Nuja, wie de prequels heeft gezien kon al weten dat hij niet de onverslaanbare was maar geplaatst in die tijd moet dit toch een serieuze teleurstelling zijn? Waar Vader in de voorgaande delen als een rotslechte, bezetene van de darkside,onverslaanbare slechterik werd neergezet die angst inboezemde tot op je netvlies en zelfs zijn kinderen te vechten gaat veranderd in deze film Vader naar een seutje die eigenlijk gewoon een volgeling is van iemand die hem volledig in zijn macht heeft. Dat ze Vader een evolutie zouden geven was te begrijpen maar alles wat werd opgebouwd werd hier wel zeer radicaal omgegooid en zorgt toch voor een anti-climax.

Dat het gebrekkige, voorspelbare verhaal gecombineerd met enkele flaters en zwak acteren toch nog een 7 krijgt is omwille van het feit dat op sommige momenten de film wel magie uitstraalt en het ondanks het simpele wel onderhoudend blijft.

Return of the Jedi is een voor mijn gevoel matige afsluiter van de puike originele trilogie (die ook zijn gebreken heeft). Een té simpel verhaal, onbegrijpbare personage-evoluties en in het algemeen matig acteerwerk zorgen ervoor dat Episode VI een beetje als anti-climax aanvoelt, hoewel er nog genoeg momenten van plezier te beleven zijn die het onderhoudend houden.

avatar van Jawaddedadde
2,5
Geen idee waar deze franchise zijn hoge waardering vandaan haalt (misschien moet je een bepaalde leeftijd hebben) maar na drie SW films heb ik er stilaan mijn buik van vol. SW IV, V en VI zijn ronduit kinderachtige (waarbij VI de kroon spant) en onsamenhangende films vol irritante (ik werd gek van die dandy CP3O en die schreeuwlelijk Chewbacca) en bordkartonnen figuren waarvan je na drie films nagenoeg niets weet en om wie je dan ook helemaal geen moer geeft. Dat de special effects in die tijd top notch waren zal wel, maar daarvoor moet je deze films nu niet meer zien. Toch heb ik nog een klein beetje hoop dat SW I, II en III mij beter gaan bevallen, alleen al omwille van het visuele. Althans dat hoop ik. In ieder geval, de cultstatus van deze franchise gaat mijn petje te boven.

avatar van horizons
5,0
Kwestie van ermee opgroeien. Dat veroorzaakt de roze bril die ik erken maar niet zal afzetten.

avatar van Filmkriebel
4,5
Dit vond ik minstens even goed als Empire Strikes Back dus ook 4,5*. Ik heb nog het geluk gehad om beide films in de bioscoop te zien en dat waren mijlpalen in mijn leven als filmliefhebber. Jeugdnostalgie op zijn sterkst. Toch geen 5* want de reeks begint nu toch wat rimpels te krijgen, zeker op het vlak van special effects. Het was Return of the Jedi die me het meest aangesproken had toen. Dat is nu wel voorbij echter : het valt me op dat het muppet show gehalte erg sterk is zoals in het paleis van Jabba the Hutt en de Ewok uitspattingen op Endor, waardoor dit soms op een kinderversie van de twee vorige afleveringen lijkt. Episode VI is ook boeiend door de tweestrijd van Darth Vader; dit soort drama maakt een film alleen maar sterker. Ook de beste space battles uit de oude reeks.

Ik heb nu de special editions gezien en hoewel er veel veranderingen aangebracht zijn, wil ik toch nog eens de originele versies zien. Soms waren er goede wijzigingen (de explosies zagen er goed uit, scherpere beelden, beter overkomen van contrast en helderheid) maar een paar anderen kon ik echt niet smaken (Sarlacc, de originele Darth Vader die door Hayden Christensen vervangen werd).

avatar van JJ_D
2,5
Wat mij betreft in hetzelfde bedje ziek als zijn voorgangers. Outdated - qua ritme, stijl, actie, ontwikkeling, moraliteit. De thematiek blijft van alle tijden, kortom het benieuwt me of deel VII iets kan toevoegen op maat van de hedendaagse toeschouwer.
2,75* (hoe sympathiek de robots ook mogen zijn, ze zijn niet voldoende)

avatar van Fonzzz002
3,0
Star Wars: The Return of the Jedi is het laatste deel uit de oude Star Wars trilogie. In Return of the Jedi proberen Luke & Leia Han Solo te redden, waarna ze erachter komen dat de vijand bezig is met het maken van een 2e deathstar. Samen moeten ze wederom een plan verzinnen de deathstar te vernietigen.

Ik ben geen liefhebber van The Empire Strikes Back maar na het zien van The Force Awakens, waar ik goed over te spreken ben, wou ik de originele trilogie nog een kans geven door Return of the Jedi te kijken. Return of the Jedi wordt weleens gezien als het minst goede deel uit de trilogie en hoewel het bepaalde dingen fout doet zijn de sterke kanten zo goed dat het me gemiddeld beter is bevallen dan The Empire Strikes Back. De film zijn sterkste kant liggen in de scenes met Darth Vader en Luke Skywalker. Voorheen vond ik de personages wat cliché en naar mijn idee miste ze de diepgang om mij gedurende het verhaal geboeid te houden, maar in Return of the Jedi komt het beste in beide personages naar boven. Het einde van Empire Strikes Back onthulde meer achtergrond van Vader & Luke en in deze film word hun achtergrond op tafel gegooid wat zorgt voor veel interessante dialogen. Ik had een beter beeld van hoe deze personages elkaar zagen wat hun confrontaties veel interessanter maakten. Darth Vader is niet meer een intimiderende obstakel maar hij is een diepgaand personage geworden. De climax van deze film is naar mijn idee één van de sterkste scenes uit heel Star Wars. Net enkel qua verhaal & acteren maar ook in de manier hoe het gefilmd is: de belichting, kleuren en compositie. De personages maken emotionele ontwikkelingen door en dit word op subtiele wijze ondersteund door de cinematografie.
In het voorgaande deel stoorde ik me aan C3PO omdat zijn dialogen voornamelijk bestond uit klagen maar in deze film is hij daadwerkelijk belangrijk voor het verhaal en hebben ze C3PO’s klagen aanzienlijk minder gemaakt, wat ik een aangenaam resultaat vind. In dit deel is de toon een stuk vrolijker wat een contrast vormt met de voorgaande films. Ik heb wisselvallige meningen over deze vrolijkere toon. Het kan voor grappige scenes zorgen en op gegevens momenten komen er aburde personages in het spel. Ik vond deze personages interessant om te volgen omdat ze levendig & geloofwaardig zijn neergezet, maar het kan ook leiden tot flauwe momenten die je eerder verwacht in een kinderfilm. Ik zou liegen als ik zei dat ik me niet aan die momenten stoorde.

Persoonlijk vond ik Return of the Jedi, onlangs dat ik het meer kon waarderen dan The Empire Strikes Back, nog steeds geen "goede" film. Mijn grootste hinder is dat er weinig is in de film dat me echt greep. Ik voelde nergens enige suspensie tijdens de actiescenes omdat de personages te veilig voelde, en de personages die niet veilig voelde interesseerde me niet omdat je geen tijd krijgt ze te leren kennen. Er is aanzienlijk weinig humor aanwezig en de actiescenes worden pas indrukwekkend in de laatste 20 minuten vanwege de manier hoe het in beeld is gebracht.
Star Wars is voor het grootste gedeelte een mooi uitziende film, zeker voor de tijd waarin het gefilmd is. Een aantal effecten zijn nog steeds indrukwekkend zoals de sets, kostuums en monsters. Ik zag ieder non-CGI monster als een personage. Maar een aantal andere effecten zijn verouderd, ik zag bijvoorbeeld de Special Edition en George Lucas vond het een noodzaak een dans te maken met walgelijk uitziende CGI aliens die niets toevoegde aan de scene waarin het voorkwam. De scenes tussen Luke en Vader zijn sterk maar die scenes zijn geen groot deel van de film. De rest van de film was niet zozeer slecht maar voor mij was het nergens interessant genoeg het een goede film te noemen.

Als je, net als mij, de voorgaande Star Wars films niet zo interessant vond maar wel vond dat het goeie elementen had dan zal Return of the Jedi je waarschijnlijk niet overhalen (hoewel The Force Awakens dat misschien wel kan doen). Als je een liefhebber bent van de voorgaande Star Wars films dan zitten er een paar hinderen in die zich niet mooi aansluiten op de rest van de trilogie, maar de scenes die sterk zijn zullen zeker de moeite waard zijn. Persoonlijk vond ik Return of the Jedi aardig: de scenes met Luke & Vader zijn qua dialogen & cinematografie van hoog niveau, de effecten zijn voor het grootste gedeelte sterk, en acteerprestaties & muziek zijn mooi verzorgd. Het verhaal naast Luke & Vader deed me echter weinig omdat ik geen suspensie voelde en de humor wat afwezig vond, er zitten meerdere dingen in het verhaal die iets te geforceerd en onnodig voelen. Ik denk dat deze film sterker had kunnen zijn met een herschrijving en als Lucas geen onnodige aanpassingen maakte. Het is aardig maar het had teveel dingen die me afstootte om echt verwikkeld te raken in het verhaal.

3*

avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Film Pegasus schreef:
Nu is de Star Wars film altijd een wel een kleine jongensfilm geweest. Het avonturengehalte en de nostalgie houden de reeks voor mij nog wel recht en is ook op oudere leeftijd te genieten. Alleen dit deel is er soms wat te veel aan en is met de vele Muppets bij Jabba en de kinderachtige Ewoks soms TE infantiel geworden. Ook zijn er veel zaken die al eens eerder gezien waren. De aanval op die Ster des Doods (of hoe de bol ook mag noemen) werd veel beter gedaan in New Hope. De gevechten zijn ook niet meer wat het geweest zijn. De tweestrijd van Darth Vader is nog een pluspunt en ook het acteerwerk is niet slecht. Verder veel overbodige scènes en een jammerlijke afsluiter van de reeks. Dit had beter gekund.


Na herziening van de oude Star Wars films ging vooral mijn waardering van The empire strikes back er op vooruit. Bij Return of the jedi blijft mijn mening toch wat staan. George Lucas zit terug achter het stuur en dat heeft de film geen goed gedaan. De grootsheid van het vorige deel mis ik hier en soms denk ik dat de cast wat aan moeheid leed. Het komt soms wat knulliger over. Yoda lukt niet echt, Darth Vader was veel machtiger in het vorige deel en de Ewoks blijven toch een doorn in het oog.

De film zelf is niet slecht, maar we hebben veel dingen al een keer en beter gezien in de vorige delen. De verrassing is er wat af. Lucas had beter wat tijd gespendeerd met het verhaal verder uit te werken en een ander de regie laten doen.

avatar van filmfan0511
4,0
Film Pegasus schreef:
(quote)


Na herziening van de oude Star Wars films ging vooral mijn waardering van The empire strikes back er op vooruit. Bij Return of the jedi blijft mijn mening toch wat staan. George Lucas zit terug achter het stuur en dat heeft de film geen goed gedaan. De grootsheid van het vorige deel mis ik hier en soms denk ik dat de cast wat aan moeheid leed. Het komt soms wat knulliger over. Yoda lukt niet echt, Darth Vader was veel machtiger in het vorige deel en de Ewoks blijven toch een doorn in het oog.

De film zelf is niet slecht, maar we hebben veel dingen al een keer en beter gezien in de vorige delen. De verrassing is er wat af. Lucas had beter wat tijd gespendeerd met het verhaal verder uit te werken en een ander de regie laten doen.


De film is geregisseerd door Richard Marquand, niet door Lucas. Lucas was wel net zoals bij V uitvoerend producent en had nog veel te zeggen over het eindresultaat, maar achter de regiestoel zat hij niet.

avatar van Thomas83
3,5
Waar The Empire Strikes wat trager is in vergelijking met zijn voorganger pakt deze het tempo en de luchtigheid weer op. De zo fijne balans van pulperige oude films, series en stripboeken en de wat meer ernstige en grootse aanpak is hier toch wat verstoord helaas. De film slaat nog wel eens wat door in pulp. Dat zien we vooral in beginstuk bij Jabba the Hut. Heerlijk dat die eindelijk eens aandacht krijgt, als kind vond ik die scènes ook doodeng, maar de ontwerpen en toon zijn hier en daar toch wat minder hier. En over kinderen gesproken, de Ewoks zijn duidelijk ook wel een toevoeging om de film voor de jongere kijker aantrekkelijk te maken. Op zich vind ik ze ook best wel een leuke toevoeging, alleen spelen ze helaas een veel te grote rol in het geheel.

Ook een minder geslaagde keuze vind ik dat Leia de tweelingzus van Luke blijkt. Eigenlijk een vrij nutteloze en zelfs wat verwarrende toevoeging. Het komt ook uit het niets. Voor Luke lijkt het niet als een verrassing te komen, maar de kijker toch wel. En als op het einde Leia Han Solo op de hoogte brengt vraag je je af waarom ze hem zo lang in spanning hield. Alleen maar bedoeld om te laten zien dat Han Solo dacht dat ze een oogje op Luke had, best flauw. Ik vind Leia ook wat minder leuk hier. Minder aantrekkelijk zelfs. Ze heeft ook wat minder momentjes met Han Solo. Harrison Ford had er zichtbaar al minder zin in.

Darth Vader wordt hier wat meer uitgediept, wat wel een geslaagde keuze is. Dat komt tot zijn uiteindelijke climax op het einde van de film. Ik ben niet zo'n fan van de keizer, die veel te overdreven wordt gespeeld naar mijn smaak, maar dit is duidelijk samen met de ook nu nog enerverende achtervolging op Speeders door de bossen van Endor nog wel een van de betere scènes in de film. Een mindere keuze is om voor maar liefst drie tegelijk lopende finales te gaan. Ik had lekker het gevecht op Endor gelaten voor wat het is, de oninteressante Lando Calrissian geloosd en Han Solo en de rest ergens anders een grote operatie uit laten voeren. En dan niet bij de nieuwe Death Star, wat ook niet de meest creatieve setting is en niet veel verder komt dan massale maar weinig boeiende gevechten. De special-effects in deze film zijn gek genoeg ook opeens een stuk minder. Die explosies in de ruimte zien er gewoon niet uit. Misschien wel tekenend voor met afstand de minste film van de originele trilogie. Duidelijk dat niemands hart er meer echt inzat. Desondanks nog wel meer dan aardig overigens, alleen niet speciaal meer. 3.5*. Misschien wordt dat zelfs ooit nog een half puntje lager.

avatar van dvdfreak123
4,0
Persoonlijk voor mij toch de beste van de originele trilogie. Alhoewel het nipt is met the empire strikes back die ik ook zalig vond.Veel actie, soms leuke humor , mooie locaties weer vooral het bos op endor ziet er heel goed uit. Als ook de scenes op de speeders waren zalig. Effecten zijn dan ook al verbetert sinds de allereerste. Darth vader komt veel aan bod ook en deze en word nog een beetje uitgediept wat een zeer goede keuze was tegen het einde met Dart vader een heel sterke scene. als je ziet dat hij toch nog iets goed in hem heeft en zijn zoon red Genieten van het begin tot einde. Cast deed het ook weer zeer goed. Krijgt van mij een dikke 8,5/10

avatar van filmfan0511
4,0
Return of the Jedi; het derde en laatste deel van de originele trilogie en tot voor kort ook het einde van de serie. Jedi heeft bij mij al op veel plaatsen gestaan; de allereerste keer dat ik de serie zag was het m'n favoriet van de originele trilogie, daarna vond ik enkel Hope minder en nu is het toch wel duidelijk de minste van de drie. Ook minder als Sith en The force awakens, maar dat terzijde. Het is in principe na The phantom menace ook het meest kinderachtige deel. Maar is dit dan een slechte film? Zeker niet, allesbehalve zelfs. De toon is lichter en verder missen de epische actiescenes uit Empire, maar ook deze episode wordt gekenmerkt door de heerlijke Star wars-sfeer, het avontuurlijke gevoel is volop aanwezig en het verhaal komt tot een fantastische climax.
Het eerste uur is eigenlijk behoorlijk matig. Het subplot met Jabba is, op die vreselijke CGI-scene na, best wel leuk, maar daarna heeft de film moeite om het tempo er in te houden. Daarna Endor en de Ewoks dan. Niet erg irritant, maar ook geen geweldige beslissing. De film wordt eigenlijk gered door het laatste halfuur, met een climax op drie verschillende punten. De scènes tussen Vader, Luke en the Emperor zijn goud waard en voor mij persoonlijk de beste scenes uit de hele saga. Prachtig hoe Vader/Anakin doorheen de film worstelt met zijn gevoelens en op het einde terugkeert naar de Light Side door Luke te redden. Blijft in combinatie met Williams epische muziek mijn favoriet moment uit de serie.
De acteurs doen het allemaal goed; Leia is hier wat minder leuk en ook Han Solo heeft al iets van zijn coolness verloren (hoewel gelukkig niet teveel), maar Hamill is hier op zijn best en Ian McDiarmid zet (wederom) een heerlijke prestatie neer als grote slechterik Sidious/the Emperor.

Blijft een erg aangename film en het einde werkt uitstekend als de ultieme afsluiter (hoewel het dat niet meer is), maar helaas niet (meer) zo krachtig als IV en V.

4*

avatar van K. V.
3,5
Het laatste deel van de originele trilogie en het was geen slecht deel. Sommige stukken zijn el iets minder interessant, maar desondanks gebeurde er toch genoeg in. Gelukkig was het laatste uur wel erg de moeite waard.
De special effects zijn over het algemeen wel goed, al is het natuurlijk wat wisselend.
De cast deed het ook niet slecht.
Een mooie afsluiter.

avatar van Kondoro0614
4,0
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

Voor mij de laatste Star Wars film voor 16 Augustus 2016. Ook al zal deze geregistreerd worden op de 17e omdat ik een lui dier ben en te lang wacht met mijn meningen. Ik startte de dag vandaag met een erg goeie Star Wars film: Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980). Hij heeft van mij zelfs vijf sterren verdiende aan zijn kwaliteit. Nu wou ik ook graag dat Episode zes net zo goed zal bevallen, dat deed het nou net weer niet maar, als je een beetje in de saga zit dan is dit wel echt een heerlijke film.

Nu is het zo dat Return of the Jedi zeker niet kan tippen aan de kwaliteiten van deel vijf. Toch heeft ook Return of the Jedi een soort gevoel dat mij in ieder geval niet stoort. Anders dan vijf dus net zo hoog zou het cijfer van Return of the Jedi voor mij niet zijn. Ik heb sommige delen ietwat inkakkers gevonden en de CGI zagen er in Return of the Jedi slechter uit als zijn voorganger waar ik ondanks dat ik de serie gaaf begin te vinden toch nog wel aan zat te erge.

Het verhaal was prima. In het eerste stuk word Han Solo gered uit de handen van Jabba the Hutt. Een mooie en spectaculaire opening's scene maar, dit had van mij part in Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) verwerkt mogen. We stoppen nu namelijk bij Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) ietwat raar waar het bij Return of the Jedi weer word opgepakt en, daarna moeten ze nog beginnen aan het doel van Return of the Jedi. Ik van dat een beetje teveel in een korte tijd gestopt waardoor je misschien af en toe te vlot door ging of er wat elementen misten waardoor de film niet het ultieme gevoel gaf. Daarna word het echt leuk. Luke die de dood van Yoda mee krijgt, en daardoor de echte laatste Jedi in het universum is. De onthulling (voor mij) dat Leia en Luke tweeling zijn. Een nieuwe planeet, nieuwe stam. De dood van Darth Vader en The Emperor, die wel weer terug komt. En heel veel gevechten.

Ik zal heel wat delen van de film maar niet verwerken in mijn mening. Ik denk dat we dan morgen nog bezig zijn met het lezen en / of typen van deze mening. Er gebeurd in dit deel net zo veel als in deel vijf maar in deel vijf stond ik erg perplex van wat er gebeurd was en hoe gaaf ik het vond. Maar, de strijd tussen Vader en Luke was wel erg gaaf. Ook de crematie van Vader op het eind was goed. De strijd tussen het keizerlijk leger en de rebellen was super gaaf, en voor mij het schrik moment.

Leia zit met zo'n teddybeer te praten bij een boomstronk. De teddybeer hoort een geluid waarna het akelig stil blijft rond de twee. Uit het niets word er een schot gelost. Ik zat toch wel zo erg in deze scene dat ik me dood schrok van dit schot terwijl ik tegenwoordig bij een horror / thriller film helemaal niet tot weinig schrik van de scenes. Moet je na gaan hoe dat dan met het geluid is gepaard. Van het minste geringste kun je schrikken in deze film, omdat er erg veel aandacht en liefde inzit, zo'n horror tegenwoordig is maar klakkeloos werk, kun je ook niet vergelijken met een Star Wars. En toch twijfel ik erg over mijn stem, ik volg mijn gevoel.

4.0*

avatar van Kondoro0614
4,0
Jawaddedadde schreef:
Geen idee waar deze franchise zijn hoge waardering vandaan haalt (misschien moet je een bepaalde leeftijd hebben)


Erg irritant dat je het leeftijd's discussie weer naar boven haalt. Beetje raar om te wijzen op iemand's leeftijd, al is hij zestien, wie weet vind hij deze film verschrikkelijk.

avatar van Jawaddedadde
2,5
Ik bedoelde het niet denigrerend hoor (al kwam het misschien zo over). Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat je misschien wat ouder moet zijn om deze te waarderen. Kan me best inbeelden dat de eerste drie films (uit 1977, '80 en '83) veel indruk maakten op het toenmalige filmpubliek. Ik vind er weinig aan, maar ik ben dan ook niet opgegroeid met de hype. Vergelijk het een beetje met de Lord of the Rings-hype. Toen die uitkwam wilde iedereen die trilogie ook bekijken en was de hype enorm. Maar over een jaar of 20 zal daar ook nog maar weinig van overschieten denk ik.

Maar alles valt en staat natuurlijk wel met de kwaliteit van de film. En over de hele lijn faalt deze reeks vind ik. Dat heeft verder inderdaad niks met leeftijd te maken.

avatar van Vdk_Movie
3,0
Leuke film, maar raakt me niet zoals The Empire Strikes Back en The Force Awakens... Wel mooi gemaakt voor een film uit 1983! Niet slecht, maar ook niet om over na te praten.

3,0

avatar van baspls
5,0
Vdk_Movie schreef:
raakt me niet zoals (...) The Force Awakens...

Apart ik heb het precies omgekeerd, de ontknoping van Return of the Jedi bezorgt mij iedere keer weer een brok in mijn keel. TFA deed mij echt niets en als het al wat deed was het me op mijn zenuwen werken...

avatar van Vdk_Movie
3,0
baspls schreef:
(quote)

Apart ik heb het precies omgekeerd, de ontknoping van Return of the Jedi bezorgt mij iedere keer weer een brok in mijn keel. TFA deed mij echt niets en als het al wat deed was het me op mijn zenuwen werken...
Toch altijd wel grappig om te zien dat ieder mens een andere kijk heeft op een film. Deze film heeft me niet geraakt maar ook niet verveeld. 3.0 is misschien ook wat te kritisch hoor haha.

avatar van centurion81
3,5
Na al die jaren nu dus de eerste trilogie eindelijk gezien en alhoewel ik zie dat de SFX hier duidelijk beter waren dan in deel IV en V, vond ik dit niet het beste deel uit de trilogie. Op de één of andere manier kan ik deze films maar niet spannend vinden. Ik ben momenteel ook de originele Star Trek serie uit de jaren 60 aan het kijken en alhoewel die veel knulliger oogt, vind ik Star Trek duidelijk diepgaander, volwassener en beter dan Star Wars.

3,5* voor een toch onderhoudend stukje opvoeding.

avatar van J.Ch.
4,5
Interessant om te zien hoe de meningen verdeeld zijn over episode VI. Dat The Empire Strikes Back goed is, lijkt iets waar iedereen het over eens is, en dan komen we bij dit deel en ontstaan er weer heel uitlopende meningen. Ikzelf vond dit deel zeker niet tegenvallen. Er zit een mooi tempo in, voldoende drama en een goede finale.

Ik kan me niet herinneren hoe oud ik was toen ik deze film voor het eerst zag (sowieso veel jonger dan 12). Ook van het inhoudelijke verhaal kan ik me niet veel herinneren. Daarentegen kan ik me nog heel goed herinneren wat voor indruk de film op mij maakte. En nu ik alle delen jaren later opnieuw kijk, blijkt die indruk nauwelijks veranderd te zijn.

Het eerste deel van de film, de redding van Han Solo, vond ik altijd ontzettend leuk, en nog steeds. Het zijn van die typische jongensboek-scènes, inclusief monster en loopplank waar je van afgeduwd wordt. Ik vraag me af wat precies de motieven waren om Leia zo schaars gekleed te laten gaan, maar het doet me plezier om te zien dat ze zelfs in bikini en geketend nog uitstekend voor zichzelf kan zorgen. Uiteindelijk is zij degene die Jabba the Hutt om zeep helpt. Jabba is trouwens een legendarisch personage in mijn herinnering, het toppunt van vunzigheid en slijmerigheid en smerigheid, een beetje camp maar erg leuk.

De film vertraagd halverwege iets. Persoonlijk heb ik een enorm zwak voor de Ewoks (misschien moeten zij de vrouwelijke helft van het publiek aanspreken?) al moet ik toegeven dat de film er wat te veel tijd aan verspilt. De schijnbare driehoeksverhouding tussen Luke, Leia en Han wordt net niet helemaal uitgewerkt, wat ik jammer vind.

Maar dan komt het eind, en dat maakt alles goed. Natuurlijk hebben we eerder een Death Star gezien (en volgt er nog eentje in episode VII), en zodoende lijkt een deel van de finale verdacht veel op episode IV. The Return of the Jedi heeft echter een heel sterke troef in handen met de uiteindelijke confrontatie tussen Darth Vader en Luke. Nu ben ik sowieso al een groot liefhebber van het personage Darth Vader, en de ontwikkelingen in dit deel versterken dat alleen maar. Knap hoe een personage in een masker en met een weinig menselijke stem toch zo menselijk kan overkomen in zijn worstelingen. Veel mensen vinden episode I-III niet de moeite waard/beschamend slecht, maar ik ben daar niet één van. Ik ben heel erg blij dat we in dit laatste deel iets terug krijgen te zien van de Anakin Skywalker uit de eerste drie delen. Ik wist wel dat er nog iets goeds in hem was! Voor mij is de ontwikkeling van Darth Vader een van de sterkste punten uit de trilogie.

Ik weet nog goed dat ik heel erg ontdaan was dat Darth Vader/Anakin Skywalker stierf na zijn 'bekering', toen ik dit film als klein meisje zag. Ook nu liet het me zeker niet koud. Dan volgt er nog zijn crematie en dan de laatste scènes. De overwinning is behaald, maar duur betaald. John Williams illustreert dat fantastisch in zijn muziek (evenals de worsteling van Darth Vader overigens, moet je eens op letten!) met het prachtige Victory Celebration. Als de kenmerkende tonen klinken, weet ik dat het verhaal uit is. Helaas, na zes delen is het voorbij! Althans, de vorige keer dat ik The Return of the Jedi zag, was dat zo. Ook nu het verhaal nog niet uit blijkt te zijn, heeft het einde van deze film voor mij een bitterzoete klank.

Ik kan wel wat minpunten opnoemen voor dit deel. Zo vind ik niet alle verhaallijnen even goed uitgewerkt en ook laten de acteurs af en toe wat steken vallen. Het avontuurlijke eerste deel van de film en het al evenzeer geslaagde dramatische einde maken dat echter ruimschoots goed. Misschien geldt dat wel voor de hele serie. Star Wars kent zijn gebreken, zeker in vergelijking met andere epische series zoals The Lord of the Rings, om maar een voorbeeld te noemen. Voor mij persoonlijk wordt dat echter ruim gecompenseerd door het plezier, het drama en natuurlijk de nostalgie. De quotes, de setting, de personages (zelfs de robots!) zijn me al zolang ik me kan herinneren heel dierbaar. Wat mij betreft met recht een klassieke filmreeks die ik vast en zeker te zijner tijd opnieuw met heel veel plezier zal bekijken.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
You underestimate the power of the Dark Side. If you will not fight, then you will meet your destiny.

Deze afsluiter van de wereldberoemde trilogie vond ik jaren terug niet zo bijzonder, maar daar ben ik nu wel van mening over veranderd. Ik ben nog steeds geen fan van de serie, maar kan me er wel heel goed mee vermaken. Wat mij betreft ontlopen de 3 films elkaar nauwelijks of niet, behalve wat accenten. De ene film is wat meer duister, de andere wat luchtiger en de andere heeft een wat beter plot. Maar het is gewoon een zeer complete trilogie dat op een constant hoog niveau blijft. Ik vond A New Hope het meest interessante verhaal, The Empire Strikes Back had de beste sfeer en deze Return Of The Jedi heeft weer de luchtigste sfeer en een fenomenaal einde.

De start van dit verhaal bij Jabba the Hutt vond ik destijds flauw en oninteressant, maar nu kon ik me heel wat beter inleven en dan vallen die Muppet achtige wezens niet meer zo op als kinderachtig. Zijn ze natuurlijk wel, maar toch is het een vrij aardige start. Jabba the Hutt is natuurlijk zo'n heerlijk fout en slecht wezen. Wel matig hoe hij uiteindelijk dood gaat, door verwurging van een ketting. Dat had heel wat epischer gemogen. In het middenstuk worden de Ewoks belangrijk, wezens die ik jaren terug ook maar flauw vond. Nog altijd vind ik die lieve, grappige beestjes niet echt passen bij het verhaal, maar hun trouw aan de rebellen vind ik wel tof. Al ziet het er wel echt enorm knullig uit hoe ze de Stormtroopers steeds uitschakelen. Met zo weinig kracht zulke sterke tegenstanders uitschakelen, jaja. Sowieso zijn Stormtroopers wel echt dom volk in deze films zeg. Schieten nooit raak, doen de meest domme dingen en voegen buiten hun coole looks weinig toe.

Het mooiste deel van de film vind ik het slot, met de grootschalige aanval op de nieuwe Death Star en de confrontatie tussen Luke, Darth Vader en The Emperor. Die laatste ziet er behoorlijk kwaadaardig uit en had best een grotere fysieke rol in de film mogen hebben, maar goed, de focus ligt uiteraard op Darth Vader. Dat hij uiteindelijk alsnog zijn goede kant kiest was geen verrassing, maar toch is het mooi gedaan. Wel 2 kritiekpunten, ook hier weer erg makkelijk een vijand verslagen, door hem de diepte in te gooien. Had net als met Jabba the Hutt wat beter gekund. En het overlijden van Vader blijft apart. Ik heb wel theorien gelezen waarom hij sterft, maar het komt knullig over. Zijn mechanische hand is hij kwijt en hij wordt net als Luke even getroffen door de stroomstoten, maar om daar nu dood aan te gaan...voelde wat te simpel. Maar als geheel wat het een prima slot.

Verder weinig op ROTJ aan te merken. Mooie locaties, fraaie designs (zeker van het dorp van de Ewoks), goede soundtrack, geslaagde humor (de bekende castleden blijven gewoon uitstekend) en absoluut het echte Star Wars gevoel. Wat ik al zei, de 3 films ontlopen elkaar zo goed als niks.

Daarom geef ik dit deel ook dezelfde score, 4* (was 3*).

avatar van JeroenFR08
4,0
Ik was op voorhand gewaarschuw dat hij minder zou zijn dan het voorgaande deel (delen). Maar neehoor, prima filmpje, waar ik met plezier naar heb zitten kijken.

Er zijn weer lekker veel personages, Jabba wordt dit keer wat meer in het zonnetje gezet en dat is geen verkeerde keus. De scenes bij hem in de cave waren tof, mede omdat er weer lekker gek werd gedaan met alle gekkies die voorbij kwamen. Niks mis mee.

De hele film is eigenlijk gewoon goed. Met als toppunt toch de ontknoping tussen the Emperor, Darth Vader en Luke. Het is al een tijdje geleden dat ik hem zag, vrij snel na deel V, maar de ontknoping bleef me lang bij.

Dit is al met al toch een reeks die toonaangevend is in de filmgeschiedenis, zeker nog eens van voor af aan beginnen, toewerkend naar het eind. Nu eerst deel 7 maar eens kijken. Ben benieuwd of dat deel de echte 'oldskool' oude delen kunnen overtreffen. Er blijft toch een vleugje romantiek kleven aan de oude delen, ondanks dat ik niet ben opgegroeid met de oudste delen.

Lekker filmpje dat in de toekomst misschien nog wel eens hoger kan gaan scoren.

avatar van Boenga
3,0
JeroenFR08 schreef:
Ik was op voorhand gewaarschuw dat hij minder zou zijn dan het voorgaande deel (delen). Maar neehoor, prima filmpje.

Je geeft (voorlopig) een half puntje minder dan TESB, dus er is toch iets van aan, hé...

avatar van JeroenFR08
4,0
Boenga schreef:
(quote)

Je geeft (voorlopig) een half puntje minder dan TESB, dus er is toch iets van aan, hé...


Klopt, alleen dacht ik dat het echt mijlenver onder het niveau van deel IV of V zou zitten. Maar dat verschil is eigenlijk te verwaarlozen. Zo bedoelde ik mijn inleiding'kje. Wel een scherpe reactie van jou kant overigens.

avatar van Onceuponanytime
3,5
ferme SF uit 1983, doch de mindere uit de trilogie. De acties zijn geweldig, maar het stoort dat alles wat in de hand wordt genomen ( voertuig, vuurwapen, robot,... ) zonder probleem wordt gehanteerd. Enfin, de speelduur vloog voorbij en dat zegt voldoende ! Nog van dat, Star Wars

avatar van martijn011
3,5
Zo, de originele trilogie afgerond. Ik moet zeggen dat ik me erg vermaakt heb met deze drie films.
The Empire Strikes Back vind ik het beste, op de voet gevolgd door deze film. Dit deel kent een erg sterk einde met de clash tussen de Emperor, Darth Vader en Luke. Ook al ziet alles er erg gedateerd uit, ik heb ademloos het laatste half uur uit zitten kijken.

De cast is nog steeds hetzelfde als bij het eerste deel van deze trilogie, A New Hope. Dat zorgt ervoor dat alles vertrouwt aanvoelt en je steeds meer gewend raakt aan alle acteurs. Harrison Ford is weer geweldig als Han Solo en Carrie Fisher overtuigt me ook steeds meer.
De enige die ik wat minder vond was Mark Hamill als Luke Skywalker. Ik weet niet precies wat het is, maar op de een of andere manier heeft hij me deze drie delen niet kunnen overtuigen.

Na het zien van deze trilogie ga ik maar eens de prequel-trilogie bekijken. Met een ruim voldoende sluit ik deze trilogie af en ik ga deze films zeer zeker herzien!

avatar van david bohm
2,5
Vind dit toch wel de minst interessante in de reeks tot nu toe. Misschien zit ik tegen een overdosis Star Wars aan zou kunnen. Begin van de film is leuk met Jabba the Hutt maar de grande finale met onder andere Darth Vader viel mij tegen.

avatar van TornadoEF5
4,0
Geweldige finale van een geweldige trilogie. Eigenlijk vind ik deze zelfs nog een tikkie beter dan episode IV en episode V maar dat kan misschien ook komen door dat de serie groeit wanneer je hem voor het eerst bekijkt, maar voorlopig is hij wel mijn favoriete Star Wars film. Ook deze film kan je in drie delen gaan opsplitsen. Het eerste deel waar men Han Solo moet redden van Jabba De Hut waar Solo nog een prijs had openstaan. En het tweede deel waar men op Endor de generator voor het schild moet vernietigen en de hulp krijgen van primitieve wezens, voor wie C3-PO hun god is. En dan het derde deel met de geweldige finale van een trilogie. Prachtig geschoten uiteraard, zeer goede acteerprestaties (vooral Darth Vader en Han Solo maken indruk), en muzikaal prachtig (ook in deel 5 viel dit me al op), maar die muziek is ook legendarisch. Ik ben blij dat ik het eindelijk gezien heb, en dat ik het mooi vind.

avatar van Sergio Leone
3,0
Degelijk.

Maar helaas in herinnering beter. Na het uitstekende The Empire Strikes Back had men hier gewoon iets beters van moeten maken. Sowieso duurt het bijna tot halfweg vooraleer het er echt toe doet. Dat kinderlijke begin bij Jabba en consoorten, met die twee monsters als dieptepunt, had gewoon veel korter gemoeten.
Pas wanneer de film terug wat meer focust op verhaal, zoals scènes met Luke en Yoda - die zowaar als pop schittert in een mooie sterfscène -, stijgt het niveau terug. De finale is goed aangepakt - strijd op 3 fronten -, ware het niet dat de Ewoks te idioot voor woorden zijn. Nu goed, de impact van de clash tussen Palpatine, Anakin en Luke is er nog steeds. Star Wars is m.i. het verhaal van Anakin en dat is simpelweg een mooi verhaal. Het personage Luke ondersteunt dat verhaal evenwel uitstekend.

Mark Hamill zet Luke ook deze keer net wat anders en beter neer dan in de voorgaande delen. Hij is vrij sec in vergelijking met meer kleurrijke personages à la Han Solo, maar net van dat gegeven kan ik het meeste genieten.

Ook deze keer heb ik weer de Special Edition gezien. De toevoegingen vallen deze keer (helaas) meer op. Helaas, in geval van lelijke aliens die overduidelijk voorheen niet in het decor rondhuppelden. Qua herkenbaarheid is ook de look hier weer geslaagd - de setting van de finale is uitstekend gekozen.
En oh ja, de jonge Anakin als Force Ghost maakt de cirkel rond, zeker na de reeks chronologisch in verhaal gekeken te hebben - dat is immers Anakin de Jedi, zoals hij voorbestemd was.

3

avatar van Fisico
5,0
geplaatst:
Episode VI heb ik steeds één van de leukste van de saga gevonden. Alleen al het begin is geweldig met de gevechten in de woestijn op de rondvliegende schepen van de opgezwollen worm Jabba The Hutt. Geweldig personage overigens, net als die kleine chichuahua zijnde Salacious B. Crumb, en laat ons vooral de Rancor of Sarlacc niet vergeten. Net zoals in de vorige episode is de opleiding van Luke tot jedi op de planeet Dagobah bij Yoda zowat de kern van de hele Star warssaga. Geweldige scènes in een mooi sfeerrijk kader.

Best ook hier en daar wat grappige noten zoals de fantastische introductie van de Ewoks op Endor. De achtervolgingen op de scooters zijn spectaculair en ook de droids R2D2, maar vooral C3PO komen hier goed tot hun recht. En tot slot blijft het gevecht tussen Darth Vader en Luke bis legendarisch. De spanning wordt opgedreven tot een climax met de Keizer als spilfiguur.

Hamill en tegelijk Luke groeien in hun rol en kunnen eindelijk hun voet naast Solo/Ford zetten. Zelfs Solo is verbaasd over de metamorfose van zijn vriend. Perfecte afsluiter van de trilogie, een saga die in mijn ogen geen second verveelde, eentje die ik ook keer op keer opnieuw kan bekijken. Meer dan waarschijnlijk ook de films die ik al het meest zag in mijn leven. De trilogie maakt me toegeven blind voor zijn gebreken. Ik zie de trilogie ook als één geheel en quoteer ze dus ook gelijk. Wel slechts eentje in mijn top 10, kwestie om de variatie erin te houden...

Gast
geplaatst: vandaag om 04:50 uur

geplaatst: vandaag om 04:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.