• 9.372.317 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Sciencefiction / Fantasy | 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Richard Marquand

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,3 (1.196.991)

Releasedatum: 13 oktober 1983

Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

"Return to a galaxy far far away."

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Luke Skywalker

Yoda (stemrol)

Darth Vader (stemrol)

avatar van Phoenix

Phoenix

Ik vond dit de beste Star Wars episode. Alles valt op zijn plaats, de Emperor laat zich eindelijk eens zien (wat meteen voor de beste scene (de trioloog tussen Vader, Emperor en Luke) uit de hele reeks zorgt naar mijn mening). Ik ergerde me heel niet aan de Ewoks (een planeet met Wookies had ik echt verschrikkelijk gevonden, NOG meer van die schorre haarballen) en de Emperor voldeed prima aan mijn verwachtingen. De worsteling van Luke brengt deze film naar de maximale score: 5*.

avatar van Hannibal

Hannibal

Jammer dat er zoveel van die muppetshow- achtige wezens in zaten in de stad van Jabba The Hutt.

Een klein blauw olifantje en die rat die steeds zat te gniffelen bij Jabba, ik vind het echt niks. de monsters van Semastraat zien er nog enger uit.

De toegevoegde computer-geanimeerde scenes vallen veels te veel op (in de hele oude trilogy trouwens) en het is zonde dat ze dat gedaan hebben. Het is een soort verminking van de originele films.

Het verhaal daarentegen is niks mis mee en wordt mooi afgesloten.

Gisteren heb ik een privémarathon gehouden en in één keer deel IV, V, en VI gekeken, het was erg lang geleden dat ik ze voor het laatst gezien had.

Dit was de minste van de drie, maar mooi om bij mijn 4* te blijven.

Niet veel beter of slechter dan de rest van de oude trilogie.

Wat mij betreft past het hele poppenspel bijzonder goed bij de Star Wars reeks. Daar schuilt voor mij toch vooral de charme. Lekkere hoop totale nonsens.

De eindscene tussen Luke, the emperor en Darth Vader doen dan weer afbreuk aan de film. Star Wars en drama gaan niet samen. Overdreven, belachelijk, om te huilen eigenlijk. Daarbij is het einde nog eens zo gewoontjes en cliché dat ze maar beter wat anders kunnen verzinnen hadden. Stevige anticlimax. Daarbij is die emperor nog een stevige zeur ook. De enige dialoog die hij heeft gaat steeds maar over "je vrienden verliezen, ze zijn dood". En dat elke keer wanneer hij in beeld verschijnt. In plaats van evil is hij gewoon een ouwe zaag.

Verder leuke actiescenes, dat nog wel. Paar fijne gevechten, en ook de scenes met de scooters zijn leuk. Wat de hele discussie betreft, stel je voor dat ze boven de bomen gevlogen hadden ... dat zou leuk geweest zijn

Blijft lekker ultra-cheesy vertier, deze filmpjes. Beetje slechter weer dan deel V, door het knullige einde, maar verder lollig. 2.5*

PS: grappig ook, die discussies over dat deze film te kinderachtig zou zijn

avatar van dave

dave

deze film is een waardig vervolg op de vijfde. Iedereen is hier op zijn best te zien. Vooral Hamill heeft mij erg verbaasd! hij kan dus blijkbaar wél acteren

het minpuntje uit de voorgaanders: de lightsabre gevechten, is hier juist een pluspunt geworden!

klein puntje: iedereen zegt dat tijdens de vijfde film het stukje waar Luke wordt opgeleid door Yoda, erg doet denken aan Karate-kid.

Complete nonsens! dat KUN je gewoon niet vergelijken! Trouwens, voor die 3 minuutjes waarin Luke die training krijgt gaan we geen onnodige uitspraken maken.

ikzelf kan alleen maar lovende woorden uiten! Uitstekende film!

avatar van thunderball

thunderball

Nog steeds een leuke, spannende SW film, maar voor mij toch de minste vd oorspronkelijke trilogie. Het lijkt meer een soort van herhaling van de beste scene's uit de eerdere twee films (weeeer het moeten vernietigen van de Death Star, weer een laserduel met Darth Veder enz). De Ewoks zijn schattig, maar geven de film ook iets te veel kinderlijks mee. Toch meer genietbaar dan de nieuwere trilogie, vanwege de vaart, de actie en het avontuur (i.p.v. te veel gemauw en gezeur).

3,5 ster.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Flinke verbetering ten opzichte van de 1ste 2 delen,

De ruimteschepen zien er al wat leuker uit, de ruimte zelf blijft helaas weer vooral een groot, sfeerloos zwart gat. Het begon allemaal ook weer redelijk saai. De robotjes gingen op avontuur, werden gevangengenomen door een stel irritante bende muppets en als klap op de vuurpijl meldde de haarbal zich ook al weer snel aan het front, compleet met zijn gemekker. Nou, vond ik prinses Leia in de voorgaande films vooral een prinses van de armoede. Nu, wist zij mij wat meer te boeien. Tijdens die dansscene komt de boel alvast een beetje los. Daarbij was zij ook veel passender gekleed nu, geen lullig jurkje dan maar in een survivaloutfit, iets wat wel past bij het ranke lijfje van d`r.

Positiefst in het oog springend is dat er in deze film wat meer actie zit, zeker in vergelijking met de andere delen. Het is weliswaar zo `n 25 minuten wachten maar dan komt de boel op stoom. Gaafste moment zijn die vliegensvlugge voertuigen die zich tussen de bomen door manoeuvreren. Een planeet zag er ook eens een keer wat mooier uit, dankzij het bos dat zich perfect leende voor gave achtervolgingen. Helaas ervaarde ik weer geen sympathie toen de haarbal en een kornuit zo `n groot gevaarte overmeesterden Ik kan wel begrijpen dat dit voor de fans een aardige scene geweest moet zijn. Ik zat nog steeds op wat snelle actie te wachten. Af en toe kwam er nog wel wat van, maar vooral Luke Skywalter `s innerlijke strijd op een ander front boeide voor geen milimeter. Het kijkt allemaal wat lekkerder weg en die Ewoks waren een geinig volkje. Dikke 2,5*

avatar van mister blonde

mister blonde

Blijft toch een van mijn favoriete avonturenfilms. Oke, Empire is onovertroffen, maar daarna vind ik dit met enge afstand de beste SW film. Vind alles op die 'Moonforest' juist geweldig. Die Ewoks zijn misschien iets te schattig, maar ik vond ze eigenlijk erg goed passen binnen het hele SW principe. De climax die plaatsvindt op drie terreinen is geweldig en het happy end, bevredigend. Topvermaak. 4,5 sterren blijven staan.

avatar van Theunissen

Mooie film en een waardige afsluiting van de Star Wars films. Deze film was qua verhaal en spanning weer iets beter dan deel V. Vooral het eerste gedeelte van de film vond ik zeer goed. Het gedeelte met de Ewoks vond ik minder.

De delen I, II en III had men wat mij betreft nooit hoeven te maken want die verkrachten alleen maar de hele Star Wars saga en zijn tevens een drama om te zien (vooral deel I).

avatar van killerfreak

killerfreak

ik ook aan m'n laatste episode geraakt, en ik moet zeggen dat deze me net iets minder beviel als de vorige. Ok, alle 'problemen' geraken opgelost, maar toch kan deze niet op tegen de originaliteit van episode 4 en de spanning van episode 5. Een eindconclusie:
SW 1 : 7/10
SW 6: 7,5/10

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Aardig.

Voor mij de 2e ziening van Episode VI - Return of the Jedi.

Apart om na delen 4, 5 gezien te hebben opeens te realiseren dat je ooit eens deel 6 op tv heb meegepikt. In ieder geval een zeer substantieel gedeelte ervan.
Jammer, neemt toch veel van de magie van het besluit van de trilogie weg.

Over de grote aanvangsscène heb ik mixed-feelings. Knullig maar vermakelijk. Jabba, aan alle kanten geïnfiltreerd. De hilarische 'muziek'. Kinderlijke special-effects bij de woestijn-veldslag. De 'grote' Jabba die nog simpeler dood te krijgen blijkt dan een mier met een vergrootglas.
Best leuk allemaal. En gênant.

In bijna dezelfde categorie vallen de bos-scènes. Met het verschil dat deze sequenties nèt even wat professioneler en minder lachwekkend aandoen.

Dan de ultieme show-down Keizer/ Vader/ Luke. Niet spectaculair genoeg. Het besluit van dit gevecht is ronduit teleurstellend.

De korte momenten op Dagobah redden wat mij betreft de film. Yoda is een hartensteler.

Over het acteren de hele reeks door wil ik nog kwijt dat het niet overhoudt. Flinterdun. Op naar Ep. I II en III.

avatar van ®Tc

®Tc

Het zag er weer niet uit.

Het begin van Episode VI vond ik één van de slechtste scènes die ik al gezien heb. Ronduit belachelijk, wat dom gedans en gezang er boven op, waardeloze special effects en die monsters zagen er niet uit. Die waardeloze special effects vallen me al een hele Star Wars reeks op en ook hier blijft het verder duren. Die bij racescène in het bos bv.

De rest van de film valt dan wel mee. Het verhaal wordt mooi afgesloten, enkel jammer dat er weer veel te lang over gedaan wordt en met een regisseur die niet George Lucas heet zijn de actiescènes toch ook pak aangenamer. Ik vond de acteurs ook boven zichzelf uitstijgen. Luke Skywalker was zelfs nu goed gespeeld door Mark Hamill. Enkel jammer van die irritante aap.

1rste deel zeer slecht, 2de deel valt mee. Ook dit deel zal dus de buis niet kunnen ontlopen.

avatar van Chimpz

Chimpz

Het perfecte slot van de trilogie/hexalogie. Met een uitgediept verhaal (wat perfect volgbaar is, maar dat krijg je als je vakmensen laat regisseren en schrijven) en net als in The Empire Strikes Back is er zoveel te beleven en herkennen. Het hoogtepunt is natuurlijk het fenomenale en gigantische gevecht op 3 fronten: de Ewoks vs Stormtroopers, het ruimtegevecht en de persoonlijke strijd tussen Luke Skywalker en Lord Sidious. Fenomenaal is het, de hele serie. Waar de prequelserie moeilijk om volgen is, voel ik toch dat het wel degelijk zeer veel bijlevert aan de originele trilogie, die simpelweg de coolste films (of film, eigenlijk, want de 3 kan je zo probleemloos achter mekaar kijken) aller tijden.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Waardige afsluiter van de eerste Star Wars-trilogie. Het is wel wat kinderachtiger met die ewoks en jolige bosscenes, maar het stoort niet.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik was altijd al van mening dat Return of the Jedi de minste oude Star Wars-film was, maar hij kon nog wel goed mee met de rest. Nu bleek dat bij herziening toch tegen te vallen. Het is geen opvallend goede film eigenlijk. Vrij standaard blockbuster. Zelfs de beste scènes verbleken bij het betere werk van episode IV en V.

In een eerder bericht postte ik al wat over de lelijke poppen in Return of the Jedi en daar blijf ik bij. Het is vreemd om te zien hoeveel werk er in Yoda en Jabba gestopt is en hoe ongeïnspireerd veel andere wezens hier zijn. Dat blauwe olifantje en die biggen met van die Middeleeuwse bijlen (nooit begrepen wat dergelijke wapens in deze filmwereld voor nut zouden moeten hebben) zijn echt vreselijk. De Ewoks zien er qua ontwerp nog wel oké uit, maar ze worden teveel gebruikt. De wollige vrolijkheid van hun karakters verpesten toch wel de sfeer die opgebouwd werd in Empire Strikes Back. Het gevecht van de Ewoks tegen de stormtroopers is gewoon heel slecht. Dat die beertjes met hun steentjes en pijl en boogjes dergelijke vijanden neerhalen weten Lucas en zijn regisseur gewoon niet overtuigend in beeld te krijgen. Het concept is nog wel leuk, maar het werkt niet.

De effecten waren ook een stuk lelijker dan in de vorige twee delen. Had ik bij IV en V niets te klagen, hier viel me op hoe slecht de explosies eruitzagen in de ruimtescènes. Het ziet er niet uit.

Gelukkig is niet alles slecht. Er is zelfs één ding beter geworden: Mark Hamill overtuigd eindelijk als Luke, iets wat ik me niet herrinnerde. Verder moet deze film het vooral van The Emperor hebben. Hij is niet uitgegroeid tot een van de iconische personages uit de reeks maar hij is wel één van de overtuigendste. En hij heeft een geweldige stem. De uiteindelijke confrontatiescènes met hem werken gewoon en maken dit alsnog een waardige afsluiter van de trilogie, terwijl de rest van de film niet weet uit te steken boven aardig vermaak.

Ik verlaag naar 3*.

avatar van Niveath

Niveath

Minste uit de trilogie, die ik nu eindelijk helemaal gezien heb. De actie scènes varieren van erg leuk (die vliegende scooters), tot erg matig en niet vernieuwend (de lichtzwaardgevechten, de gevechten met de ruimteschepen). Het verhaal is onderhoudend maar nergens bijzonder. Helaas vond ik het einde ook niet overtuigend, en niet passen bij een dusdanig grote trilogie als deze.

Gelukkig zijn de verschillende planeten met hun rare bewoners en schepsels vermakelijk, en overtuigd Hamill als Luke.

Krappe 3.0*

avatar van rep_robert

Waardige afsluiter van de Star Wars saga.

Het verhaal gaat verder een aantal jaren na the Empire Strikes back, vanaf het begin word je weer heerlijk in het verhaal gegooid en krijg je ook fantastische sets en special effects voor je neus geschoteld.

Het verhaal is zeer degelijk, niet al te lastig en neemt je mee op een fantastische trip naar het einde van de saga.

Omdat dit een afsluiter van een triologie is krijg je weer het sentimentele einde, vroeger vond ik dit minder erg dan tegenwoordig.Wel is het allemaal zeer degelijk en wordt het nergens vervelend.

Kan je van de bewoners van de maanplaneet Endor niet persé zeggen, tuurlijk ogen ze allemaal lekker schattig en zo. Alleen vind ik niet echt dat ze in deze film thuishoren. Ze zijn een beetje te lief om in een film als dit te spelen. Het Ewok dorpje is echter wel weer een fantastisch staaltje werk van de art designer.

AL met al een zeer geslaagd einde van de Star Wars saga, alleen bevat het net even wat meer mindere momentjes dan de andere twee delen uit de oude triologie.

avatar van Justinw

Justinw

Gisternacht gezien, dus nu pas een recensie.

Een mooie afsluiter van Star Wars.

Vooral het gevecht om Endor vond ik mooi en goed in beeld gebracht. In tegenstelling tot andere vond ik de beertjes niet irritant maar juist cool.

Het gevecht tussen Luke en Vader/Keizer had wel wat beter gekunt maarja

En hoezo krijgt Luke niet die verrotte huid die De keizer wel kreeg na die bliksemstralen uit z'n hand?Hmmm...

Hij had al een verotte huid. Vandaar de helm om het te verbergen, en te ademhalen.

Ook hadden ze het gevecht tussen de 2 vloten wat meer aandacht kunnen geven. Maar toch vond ik deze beter als IV maar net iets minder als V.

Nu kan mijn box weer in de kast. Moet alleen I ,II en III nog een keer in de goede volgorde bekijken. Ik denk dat ik ze dan ook meteen maar in een box aanschaf.

* * * *

avatar van DVD-T

DVD-T

Tales from a galaxy far, far away
De Star Wars herzieningen.

Episode VI: Return of the Jedi

Het laatste deel van de saga, en ook het laatste deel van de eerste, originele trilogie. Het is de afsluitende film in de films over de oorlog in de sterren van George Lucas. Fans hebben er een paar jaar op moeten wachten om de afsluiting van het geheel te kunnen zien. De verwachtingen lagen hoog, aangezien er een aantal onthullingen in het vijfde deel zijn gedaan die het geheel alleen maar interessanter maakte, en ook de basis vormden tot de nieuwe trilogie, The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith. Daarin gaan we dieper dan ooit het leven ontdekken van Anakin, en de totstandkoming van de duister Darth Vader. Dat zou later komen maar eerst een waardig afsluiter maken dacht Lucas, die opnieuw niet de plaats op de regie stoel nam. Dit keer liet hij het over aan Richard Marquand. Een regisseur die totaal geen ervaring had met dit genre. Het was dan ook een moeilijk proces, maar is gelukkig allemaal op zijn pootjes terecht gekomen, en de film ging succesvol in première. Nog wel was er wat te doen om de titel. Oorspronkelijk zou deze Revenge of the Jedi gaan heten. Daarop bedacht Lucas dat Jedi eigenlijk geen wraak nemen, deze titel werd uiteindelijk wel gebruikt maar met een andere insteek. Sith, de echte afsluiter van de serie.

Dat het een echte afsluiter is kun je aan alles in de film zien. Het is allemaal grootser opgezet en alles wordt uit de cast gehaald om er een mooi slotstuk van te maken. Meteen vanaf het begin is het al raak. We gaan nog een keer terug naar Tatooine, en hebben daar een leuk weerzien met Jabba, en onze andere helden. Vanaf daar begint het avontuur. Begin doet soms nogal saai aan en dat is vooral te wijten aan het lage tempo. Nu had A New Hope dit ook wel al, tenminste voor het moderne publiek dan. Vroeger zal dit een moordend tempo zijn geweest. De film komt pas echt goed los als we worden meegenomen naar de woestijn waaruit de eerste actiescène volgt, die je meteen weer helemaal meenemen in de geweldige sfeer van de films. Het tempo gaat meteen omhoog en houd dan ook niet meer op tot aan het einde. We gaan oa. nog terug naar Dagobah, waar we Yoda nog een keer terug zien, en we belanden dit keer op een bos planeet waar allemaal teddyberen leven. Het slotstuk van de serie is ook echt een oorlogsfilm, en alles komt daar in deze film bij kijken. Een geweldige slag in de ruimte waarbij alle formaten ruimteschepen worden gebruikt en in hun volle glorie laten zien. Op de bosplaneet hebben we een slag die op voet wordt uitgevochten, met behulp van een technisch onderontwikkeld volk. Maar de slag waar het vooral om draait is nog het meest interessanter. Het gevecht tussen Darth Vader en Luke Skywalker. Dit is niet zomaar een gevecht, het gaat vooral om een mentale strijd. Wie houdt het langste vol tot een breekpunt. Darth Vader wordt daarbij bijgestaan door zijn meester, The Emperor. Zoals in alle Star wars films voltrekken zich een aantal slagen in een keer. Dit wordt lekker afgewisseld zonder dat het echt saai wordt bij een punt. Ook in de nieuwe Death Star zien we op de achtergrond de voortzettende ruimteslag. Erg mooi gedaan. Het einde zorgt ook voor een prachtige afsluiting, en geeft ook echt voldoening na zo'n leuk en prachtig avontuur.

Het geheel wordt bij vlagen toch net iets te kinderlijk gehouden. De Ewoks zijn daarin vooral het probleem. Ze zijn er gewoon om een jonger publiek tevreden te stellen. Dat probleem heeft Lucas in The Phantom Menace ook al gecreëerd. Erg jammer want het doet de film toch en beetje te kort voor de echte fans die daarop niet zitten te wachten. Toch blijft het als geheel erg onderhouden. Toen ik nog wat jonger was, was dit mijn favoriete Star wars film, later werd dat Empire en nog weer later A New Hope. Nu ik de film al wat vaker weer terug heb gezien, krijg ik toch echt weer een beetje het gevoel terug wat ik vroeger bij Return had. Ik vind het best leuk allemaal, aldaniet geweldig. Dat je in jaren zo verschillend kan gaan denken over een film. Return of the Jedi is ook de enige Star Wars film waarbij ik dat heb. Elke keer ontdek ik nog iets nieuws in de film. Vooral in de actiescènes. Ook heb ik een zwak gekregen voor het nieuwe einde waarin we nu Christensen zien ipv een of andere oude vent . Vandaar ook mijn verhoging. Ook qua karakterontwikkeling/drama is het een verbetering ten opzichte van de andere delen. Marquand laat daar goed zien waar zijn kracht als regisseur ligt.

Qua effecten is dit de crème de la crème van de oude reeks. Zoals ik al eerder aangaf wordt alles uit de cast getrokken. Design is weer er mooi gedaan van alles. De gevechten zien er, zeker gezien de technieken die er toen voor handen waren, weergaloos uit. Wat een snelheid is er al in bereikt. Er mooi om te zien. Marquand werd hierin bijgestaan door Lucas aangezien hij niet veel ervaring had met visuele effecten. Het voelt allemaal echt en niet als miniaturen. De vele lasers die je om de oren vliegen, het lightsaber gevecht aan het einde en ga zo maar door. De film is verder ook prima geschoten, en daar is verder ook niets op aan te merken. Het geluid is weer erg mooi vormgegeven door de vaste sound designer Ben Burtt, en Williams heeft een erg mooie score geschreven die het nog epischer maakt dan dat het al is. Mooi stuk ook tijdens het eindgevecht tussen Vader en Skywalker.

Acteerwerk is ook in dit deel van een hoog niveau, hoewel het nog erg cartoonesk is, is het van een hoog niveau. Ford is de echte uitblinker weer, en zijn ervaring is dan ook meteen duidelijk zichtbaar. Ook Hamill en Fisher hebben een groei in hun kunnen doorgemaakt en dat is als je de delen vlak achter elkaar bekijkt duidelijk. Ook leuk om veel van de andere cast weer terug te zien. Een man is er echter in geslaagd om de hele trilogie naar zijn hand te draaien. McDiarmid is als The Emperor nu in alle zes delen te zien en doet dat met verve. Ook zien we Guiness nog even terug. Een groots acteur was dit en heeft een mooie bijdrage geleverd aan de trilogie.

Verhaaltechnisch dus af en toe net iets te kinderlijk, maar Lucas en Marquand weten met Return of the Jedi een erg goede en mooie afsluiter van een prachtige franchise te maken. Een episch spektakel waar je u tegen zegt. Ook doet het einde je alweer verlangen naar een volgende kijkbeurt van alle films om zo het avontuur opnieuw te beleven. Er zijn maar weinig filmseries die dat kunnen en Star Wars is daar een van. Het blijft een mooi ruimte sprookje die mij van kindsaf aan heeft vermaakt, verbaasd en geboeid. De films staan dan wel niet in mijn top 10 aangezien er beter films zijn dan Star War. Toch blijven de films voor mij altijd speciaal, en zullen mij zeker in de toekomst ook nog een hoop plezier geven. Nu opnieuw weer op volgorde van I-VI gezien, maar de beste manier om de films te kijken blijft toch wel eerst de oude films en dan de nieuwe.

Aan alles komt een einde en zo ook aan mijn herzieningen van de legacy van George Lucas. De gemiddelde score van de reeks komt op 4.25. Een erg ruime voldoende, en misschien stiekem toch ook wel een beetje fanboy gedrag.

avatar van AGE-411

AGE-411

planet_of_death schreef:

Waarom dan?

Hebt ge deze film al eens goed bekeken?

- Vooral de ontknoping op die planeet is totaal om te lachen. Een soort spacy versie van 'beestenbos is boos'.

- Iets wat me dan totaal stoort aan de serie is dat de slechterikken 200 kogels afschieten en nooit een goederik geraakt wordt. Wanneer de goede dan eens 2 kogeltjes afschieten zijn er direct 5 slechterikken gedood

- Alles was gewoon zo voorspelbaar. Ik heb tijdens de film wel 10 keer gezegd 'en nu gaat dat gebeuren'. Ze mochten toch wel iets beters verzinnen als ontknoping van filmserie!
Maar goed, ze hebben gekozen voor een mierenzoet voorspelbaar einde. En dan nog rammelt dat langs alle kanten! Eerst wordt Darth Vader zijn hand afgesneden. Vervolgens tilt hij met beide handen ( ) de keizer op om in de ravijn te smijten. Hij is dus zelf zonder hand zo fris als een hoentje denk je... TOCH NIET! Een minuut later gaat hij zonder redenen dood in de armen van zijn zoon. ("laat mij maar achter ")

- Verder rammelt het plot langs alle kanten. Bij dat gigantische slak-monster had ik verwacht dat Luke met een spectaculair gevecht zou winnen van dat monster in die kuil. Gewoon weglopen en hopen dat ie vanzelf neer valt. Wat later in de woestijn is het net hetzelfde: Wanneer hij dreigt om dat beest te vermoorden als ze niet vrijgelaten worden verwacht je een slim en waterdicht plan. Je krijgt gewoon een aaneenschakeling van zeer toevallige knullige gebeurtenissen die er voor zorgen dat alles toevallig slaagt.

- De special effects zijn zo nep.
"Wat wil je? Het is 1983": Dat is een ongeldig excuus voor mij! Bij de eerste Star Wars zat ik verbaasd naar het scherm te kijken. Ze zagen er zelf beter uit dan special effects uit 2010! En amper 6 jaar later hebben ze geen geld meer voor special effects zoals in 1977.

Komt er op neer dat dit een verschrikkelijk irritante (kinder-)film was.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Degelijke eindfilm van een mooie Star Wars saga.Toch had ik problemen bij de eerste 30m van de film. Het leek wel een of andere freak-show te zijn, die de film niet ten goede kwam. Ook de bouw van een nieuwe Ster des Doods is amper origineel te noemen in vergelijking met A New Hope. Hadden de scenarioschrijvers dan plots zo veel minder inspiratie terwijl de mogelijkheden bij dit genre quasi oneindig blijken??

Had veel meer in gezeten. Maar het zij zo.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Soon I'll be dead, and you with me.
Zo, het is nu officieel een star wars weekje hoor. Na episode 4 en 5 te hebben gezien, moest natuurlijk ook dit deel erachter aan worden gegooid om tot een min of meer vredig einde te komen, en dat was het ook. Return of the Jedi is werkelijk waar een grote en mooie finale waar ik op zat te wachten. In voorgaande films was het ''star'' er wel, maar de ''wars'' nog niet echt. Episode VI laat je een echte oorlog zien met enorme spectaculaire scènes, het is echt spannend en je ziet ook dat de special effecten een stuk vooruit zijn gegaan, bijvoorbeeld het gevecht tussen Luke en zijn vader, veel sterker dan het voorgaande deel vond ik. Veel meer interactie en langere scènes zorgen voor een meer dan geslaagde finale, die nogmaals weet te boeien. Star wars is een mooie reeks film die je durft en kan meeslepen in een nieuwe en prachtige wereld, waar een gevecht is tussen goed en kwaad, en je zelf mag bepalen of dit werkelijk zo zwart of wit wordt neer geschoteld. Star Wars is een film die weet te boeien, veel memorabele scènes heeft en vooral karakters die ik nooit zal vergeten, Star Wars weet lichtelijk te ontroeren en, als filmliefhebber, mij razend enthousiast te maken. Ik neem een korte breek, maar zal zeker snel de andere delen bekijken. Heb er nu al zin in, een film naar het hart. 4 sterren!

avatar van TMP

TMP

Ik ben al geen fan van de Star Wars-films, maar dit is toch wel een ontzettend matig einde van de trilogie. De special effects zijn tijdens de hele serie nauwelijks beter geworden, het ziet er gewoon erg gedateerd uit. Al zijn de ruimteshots wel beter geworden. Het acteerwerk blijft bij vlagen houterig en weinig overtuigend.

Het verhaal is ook ontzettend matig. Eerst de scenes bij Jabba the Hutt, allemaal wezens die er ontzettend nep uitzien. Inhoudelijk had het ook niet veel te bieden. Even later in de film duiken de Ewoks op. Wat ontzettend slecht, het leken wel figuren uit een goedkope kinderfilm. Eindgevecht zag er nog redelijk uit, maar verhaaltechnisch erg cliche. Goh, Darth Vader redt op het laatste moment nog even zijn zoon. Ontzettend voorspelbaar.

Al met al heeft de Star Wars trilogie weinig indruk op mij gemaakt. Dit derde deel was het minste van de trilogie, erg teleurstellend.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Wederom een leuk deel van de oude trilogie, maar een waardige afsluiter vond ik het niet.

Ik vond dat er soms te veel gefocust werd op dingen die - naar mijn mening - minder relevant waren in het globale verhaal. In de eerste plaats moet ik dan denken aan de véél te lange scène in het paleis van Jabba the Hutt. Ik weet natuurlijk ook wel dat ze Han Solo moesten bevrijden, maar dat had even goed in een scène van een kleine 10 minuten gedaan kunnen worden.

Uiteraard (en gelukkig) waren de amusante actiescènes nog redelijk talrijk aanwezig in de film; en nog een pluspunt is dat ze er steeds maar beter uitzagen (in vergelijking met de voorgaande delen).

Ook weer goed waren de vertolkingen, met een Harrison Ford die er voor mijn part wederom bovenuit stak. Verder was er ook weer - ik val in herhaling als je mijn bericht leest bij deel 5 - de leuke interactie tussen de 2 robots en het vreselijk irritant personage van Chewbacca.

avatar van wwelover

wwelover

Een redelijke afsluiter van de Star Wars films. Ik vond hem net iets sterker dan Episode IV en V. Maar ook hier duurde het even voordat de film me echt kon boeien. Ik vond nu vooral de momenten tussen Luke, Darth Vader en de Keizer interessant. Terwijl de rest van de film soms toch een beetje overbodig waren in mijn ogen, of het had anders aangepakt mogen worden. Iets meer spanning. Het zag er in ieder geval wel beter uit dan episode V. Ook de actiescenes waren wel iets beters. Vooral de zwaardgevechten.

Over het algemeen vond ik alle Star Wars films bij elkaar wel leuk, maar ik ben absoluut geen fan geworden. Leuk voor eens en misschien over tien jaar weer een keertje.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Deze film is een stuk beter dan het vorige deel, en wellicht een van de betere uit de ganse reeks.

Veel actie, knap scenario en een prachtige afsluiter van de ganse reeks.

Verder is de cast weer prima op uitzondering van Mark Hamill na, die ik nooit een goed acteur zal vinden, en dat zelf trouwens heeft bewezen, na de Star Wars filmen heeft hij nergens meer iets van betekenis gedaan.

Het is een hele prachtige reeks, met hier en daar een minpuntje, maar dat mag de pret niet bederven, elke SF-liefhebber zou deze reeks wel moeten gezien hebben, en ik vermoed dat dat ook zo wel zal zijn.

Met deze laatste, en voor mij de beste uit de reeks, heb ik ze allemaal herbekeken op blu-ray.

Het is en blijft een prima filmreeks, en de BD-uitgave is een verbetering, vooral op gebied van het geluid dat soms echt verbluffend overkomt.

Een aanrader dus.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Met deze film is mijn herziening van de complete Star Wars-Saga ten einde. Het was een mooie filmervaring en ik ben blij dat ik ze nog eens allemaal heb gezien. Deze vond ik na Episode V de beste.

Het jammere is, dat het eerste stuk bij Jabba the Hutt me niet zo interesseerde. Je moet de eerste 5-10 minuten kijken naar hoe ruim 3 pogingen om Han Solo te bevrijden (en daarmee hebben we iedereen gehad) mislukken. Bovenal vond ik het vreemd dat Luke zijn lightsaber niet bij zich had. Maar in plaats daar van even snel ter plekke een pistool jatte van een guard. De bevrijding zelf is dan wel weer leuk gemaakt. En gelukkig wordt vanaf dat moment de film ook beter.

Het ultieme eindgevecht... Met Ewoks! Velen vinden het dé afknapper van de laatste film. En in het begin dacht ik ook dat dat voor mij zou gaan gelden, maar gelukkig als het gevecht eenmaaal op gang is vind ik ze wel leuk. Waar het natuurlijk vooral om draait zijn alle onthullingen (Leia komt erachter dat Luke haar broer, en dus Darth Vader haar vader is). De scenes die vooral indruk maken zijn die tussen The Emperor, Luke, en Vader/Anakin. Het gevecht lijkt een beetje stroef te gaan (doordat Luke weigert), maar voor de rest zag het er goed uit. De uiteindelijke beslissing van Darth Vader wordt zo mooi in beeld gebracht. Hier zien we dat hij

De special-effects vind ik er dus wel goed uitzien. De gehele oorlog tussen de Clones en Ewoks ziet er prachtig uit, en zoals ik al eerder zei, uiteraard het tafereel op de tweede Ster des Doods. Het acteerwerk is erg goed. Harrison Ford weer in een erg leuke rol als Han Solo. En Mark Hamill als Luke Skywalker was ook erg overtuigend. De muziekscore van John Williams (heb ik geloof ik nog niet besproken in eerdere reviews ) is echt subliem. Hij zorgt altijd voor prachtige muziek en hij heeft gewoon deze Star Wars-Saga net dat beetje extra gegeven.

Het einde vond ik ook niet slecht. Op Youtube had ik de originele geest van Anakin bekeken op deze leeftijd. Maar op de een of andere manier vind ik Lucas' keuze om hier Hayden Christensen neer te zetten, nog niet zo slecht. Dit is wel eigenlijk de laatste keer geweest dat wij hem als echte Jedi hebben gezien, en toen hij weer goed werd op het einde zag hij er een beetje toegetakeld uit. Maar ik vond ook de originele versie wel oke.

Al met al is dit gewoon een prachtige film, die in mijn ogen gewoon nooit verloren mag gaan. Star Wars is een geweldige reeks. En normaal gesproken ben ik nog niet eens zo heel erg van de Science-Fiction films (enkele uitzonderingen - bijv. James Cameron) maar die van Star Wars maakte al vanaf het begin af aan diepe indruk. Zowel de sequels als prequels. Het totaal plaatje vind ik gewoon echt prachtig!

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Zo de finale.

Eigenlijk is hij me toch best goed bevallen. Alweer een nieuwe regisseur en deze deed het meteen een stukje beter. Niet de beste Star Wars maar ik ben blij dat ze de dalende scores tot deel 4 weer wat op hebben kunnen krikken.

De sfeer is weer en beetje aanwezig alleen nog steeds vind ik het niet helemaal geweldig. De vervolgdelen missen allemaal iets van beleving dat ik bij deel 1 wel kon opbrengen alleen hier erg moeilijk werd. Toch vind ik de serie met de oplopende scores: 4.5 - 3.0 - 2.5 - 2.0 - 3.0 - 3.5 erg geslaagd.

Een van de leukste dingen in de film vond ik de bosmannetjes. Erg grappig gevonden van de regisseur. Hij heeft ze gelukkig ook nog in het verhaal verwerkt, het is dus niet bedoelt vermaak maar heeft ook nog een toegevoegd waarde aan het verhaal.

Een teleurstelling bij de race in deel 1 was dat je telkens maar 1 seconde door de ogen keek van Anakin. Hier is deze fout weer rechtgezet. Bij de achtervolging in het bos laten ze je meer dan genoeg door de ogen van de piloot kijken. Erg mooi gemaakt en stiekem ben ik toch ook wel een beetje benieuwd hoe ze dat in die tijd voor elkaar hebben gekregen.

Helaas niet helemaal geweldig alleen het geheel is zeker de moeite waard.

avatar van Freud

Freud

Terug wat minder dan het tweede deel (na ja, het vijfde), met dezelfde opmerkingen plus het feit dat een aantal leuke ideeën uit The Empire Strikes Back gewoon terugkeren en er niet veel nieuws bijkomt (de Ewoks als belangrijkste nieuwe idee doen het gewoon niet echt). Wel worden een aantal herhalingen wat beter uitgewerkt: het vliegen doorheen de Death Star is hier veel cooler dan in A New Hope en ook het duel tussen Vader en Luke werkt hier beter dan in The Empire Strikes Back. Maar het blijft een zwakte hoe er zo weinig frisse nieuwe ideeën blijken te zitten in deze hele reeks: alles wat een keer werkt, wordt vervolgens gewoon herhaald. Het feit dat de Emperor nu meedoet vond ik interessant, maar het wordt nooit echt duidelijk wat deze oude kerel nu zo machtig en boosaardig moet maken. Wel cool waren de vliegscenes tussen de bomen.

Na drie films blijft mijn oordeel staan: ontspannend voor een keer, maar eigenlijk zijn het toch gewoon slecht gemaakte filmpjes met een leuk basisidee dat meer en meer uitgemolken wordt in plaats van dat het ontwikkeld wordt tot een echt indrukwekkend episch verhaal. De grote strijd tussen de Empire en de rebellen wordt zelden meer dan een vechtpartij op de speelplaats, nergens krijgt het enorme dimensies die de films pretenderen te hebben.

Ik ben nu wel benieuwd hoe de volgende drie films gaan zijn, als die zo veel slechter zouden moeten zijn

avatar van scorsese

Prachtige film waarin aan de bouw van een nieuwe Death Star wordt begonnen. De film begint al meteen goed met een lange en spannende opening. Ook de rest van de film zit weer vol spektakel en het verloop van het verhaal weet ook te boeien. Het (voorlopig) laatste deel van een fantasierijke en nog altijd immens populaire reeks.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Vond 'm iets slechter dan deel 1, en iets beter dan deel 2.

Leuke film. Vooral het begin wanneer ze een kijkje gaan nemen bij Jabba the Hutt vond ik leuk. Al die verschillende monsters. Maar ook het gedeelte met de Ewoks was erg leuk. Knap hoe mooi het decor en de setting is.

Heb mij ontzettend vermaakt met deze reeks. Op naar de nieuwe. Hopelijk is ie net zo leuk!