• 8.761.711 stemmen

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Sciencefiction / Actie | 138 minuten

Releasedatum: 16 december 2015

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

"Every generation has a story."

Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Luke Skywalker

General Leia Organa

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Supreme Leader Snoke

avatar van IH88

IH88

clubsport Darth Vader was een man van in de vijftig en Darth Maul was ook ouder. Anakin/Darth Vader was aan het eind van Revenge of the Sith ook een onvolwassen en jengelend kind. Alleen zien we daar niets van omdat we een tijdsprong van 30 jaar maken naar Rogue One/A New Hope.

avatar van clubsport

clubsport

Het verhaal van anakin in revenge of the sith ging om zijn innerlijke demonen als tiener en de manipulatie daarvan door palpentine dat werd goed opgebouwd dus was ook geloofwaardig , hij was nog niet geschikt

om te heersen .

Hier gaat het over iemand die al aan het roer staat en nog steeds te kinderlijk word neergezet dat ondermijnt zijn gezag en als kijker vind ik dat verre van cool .

Een sterke bad guy karakter hoort ook sterk over te komen je hoort er ontzag voor te hebben zodat je weet dat the good guys het niet makkelijk gaan krijgen .

Nu begint het karakter enigsins cool maar halverwege het verhaal gaat men opeens de andere kant op .

Ik vraag me af of abrams wel wist wat ie nou precies met dit karakter wou .

avatar van Hando

Hando

clubsport schreef:

En daar schuilt nu juist het probleem in , wie zet nou zo,n kinderlijk personage aan het hoofd van zijn machtige first order ? , Palpentine had het wat dat betreft heel wat beter voor mekaar , zowel darth maul als darth vader hadden hun emoties heel wat beter onder controle .

Trouwens dat was volgens mij een van de grote voorwaarden om het ver te schoppen in de hierarchie van the force , normaal gesproken had deze jongen al snel genadeloos door de mand moeten vallen in de

training als tiener .

Wat dat betreft worden in deze nieuwe trilogie zoiezo heel wat basisregels achteloos overboord gegooit of simpelweg genegeerd .

De nieuwe regel schijnt nu ineens te zijn : maak de bad guys zo kinderlijk mogelijk ,

En the force ?? tja dat is makkelijk te leren sterker, ook the good guy EUUU girl is zo plat en 1 demensionaal als maar kan want ze kan alles zomaar zonder enige training en is daardoor vrijwel het saaiste personage uit de geschiedenis van star wars .

Eigenlijk zijn deze 2 personages typerend voor het slechte politiek correcte schrijfwerk van karakters .

De gezagsstructuur binnen de 'first order' is mij niet helemaal duidelijk. Stond Kylo Ren hoger in de hiërarchie dan Hux? Hoe dan ook hij zal ongetwijfeld belangrijk zijn binnen de organisatie omdat hij een sterke force user is. Overigens was Darth Vader in deel 4 ook niet de nummer 2. Tarkin > Vader.

Je kritiek op Rey is natuurlijk volledig terecht.

avatar van TMP

TMP

Frisse start van een nieuwe Star Wars trilogie. De film heeft een zeer behoorlijk plot, dat aardig wordt opgebouwd. Een prima introductie van enkele interessante personages en ook een hernieuwde kennismaking met enkele vertrouwde karakters. Van de nieuwe personages is Rey, een goede rol van Daisy Ridley, het meest interessant. Verder kent de film ook de nodige luchtige momenten, dat past ook wel bij een Star Wars film. Visueel is deze film ook zeker de moeite waard. Een van de betere Star Wars films en de film blijft ook bij herziening goed overeind.

avatar van Koerok

Koerok

Als je alles achter elkaar kijkt (zoals ik dus net heb gedaan de afgelopen dagen), dan is dit gewoon het beste deel. Om nostalgische redenen zou ik graag anders oordelen, maar deze is gewoon het meest onderhoudend (en het minst kinderachtig).

avatar van Shadowed

Shadowed

Geslaagd.

Meer dan geslaagd deel in de reeks, misschien wel de beste. Al blijven de oudere delen wat meer iconisch. Dit deel heeft meer spetterende en werkende actie. Kylo Ren mag dan geen Darth Vader zijn, een redelijk personage zet hij absoluut waardig neer.

De terugkeer van een aantal leuke personages zoals Han Solo en Chewbacca zijn een genot om te zien. De effecten meer dan top, en de chemie tussen Boyega en Ridley werkt daadwerkelijk ook. De humor mag er ook zijn en is vrij scherp.

Ik ben geen fan, maar dit is een tof deel. Een paar absoluut verrassende wendingen, visueel verrukkelijk en je hebt een zeer geslaagd deel. Misschien is het begin wat minder, waarbij Ridley te arrogant overkomt. De film duurt net iets te lang, maar blijft een groot deel boeien.

avatar van rep_robert

Bij de herziening valt me gelijk weer op hoe goed ze het originele Star Wars gevoel hebben weten vast te leggen. Iets dat ook goed terugkomt in de extra's van de blu-ray collector's edition.
Ze hebben goed gekeken naar alles wat er fout en waardeloos was aan de prequel trilogie en er lessen uit getrokken. Het bouwen van echte decors, het filmen in de woestijn van Abu Dhabi, pas dingen/aliens toelaten in de film als het visueel voldoet aan de eisen. BB-8 ook fysiek gemaakt (dus nergens geanimeerd). Zeer indrukwekkend. Verder geen irritante personages (Jar Jar) , geen slecht acteerwerk (uche uche Hayden Christensen) en een fijn straight forward script met likeable helden en een menselijke bad guy. De humor werkt ook, niet te opvallend aanwezig en toch bijzonder effectief. Vooral wanneer Rey haar krachten leert kennen en de paar momenten die volgen.
Wellicht iets teveel a New Hope in de basis en qua plot geen gewaagde dingen (al valt de dood van Solo wel zwaar) , maar die nieuwe hoop hadden we juist nodig om weer vetrouwen te krijgen na de matige prequel trilogie. Weer credits opbouwen om wat gewaagds te kunnen doen (uche uche Last Jedi).

De mix van een goede basis, practical effects en realistische CGI zorgen ervoor dat deze film behoorlijk goed de tand des tijds zal doorstaan en zich op dezelfde hoogte als de originele trilogie mag plaatsen.

Mijn waardering blijft staan. Terwijl ik de prequel trilogie drastisch in waardering heb verminderd. De film ademt in alles Star Wars uit en soms zelfs nog meer dan de originele trilogie.

avatar van Egulio

Egulio

Deze film onderscheidt zich toch van de rest van de Star Wars reeks. Met name dat er meer realistisch geweld bij zit. Dat maakt de film wel wat overtuigender. De laatste films en de serie Mandalorian zijn toch meer soft. Ik begrijp de keuze wel voor de "jonge" Star Wars fans"... Echter vind ik het een beetje jammer.

Verder zeer geslaagde humor, erg spannend, prima acteerwerk en een dikke prima verhaallijn! Een woord: Top!

avatar van J.Ch.

J.Ch.

In mijn herinnering heb ik recent nog de eerste zes episodes gezien en gerecenseerd (hoewel dat al in 2016 blijkt te zijn geweest), dus wou ik in voorbereiding op The Rise of Skywalker met de nieuwe trilogie beginnen. Geen idee waarom, maar bij Star Wars vergeet ik elke keer weer hoe leuk ik de films vind. Het was bijna een moetje om dit deel weer op te zetten, maar de film was nog maar net begonnen en ik zat er weer helemaal in.

The Force Awakens is heel duidelijk het begin van een nieuw verhaal, waarbij de makers de moeilijke taak hadden om aan de ene kant de verbinding met de eerdere films te houden en tegelijkertijd de nieuwe trilogie bestaansrecht te geven. Dat moet een enorme uitdaging zijn geweest waar men zich uitstekend van gekweten heeft. De balans tussen het oude en het nieuwe is bijna perfect.

Het begint heel vertrouwd met de gele opening credits, een stoere piloot op een geheime missie met een vermenselijkte robot als sidekick, een leger stormtroopers en een gemaskerde schurk. In de hele film zijn er volop verwijzingen naar eerdere delen, van de band die speelt in Maz Kanata’s cantina tot levensgrote monsters die niets aan het verhaal toevoegen maar desondanks een vermakelijk zijplotje leveren. Ach, heel veel is same old, same old, maar wel erg leuk. En de makers komen ermee weg (hoewel het met de vernietiging van de Starkiller Base wel heel dicht in de buurt van zelfplagiaat komt) omdat het met liefde gedaan is én omdat er voldoende nieuwe elementen aan toegevoegd worden.

Al heel snel wordt bijvoorbeeld een oude Star Wars-traditie verbroken, als een Stormtrooper ineens een eigen wil en identiteit blijkt te hebben en zelfs zijn helm afzet. (De film legt dit overigens iets te kort uit; zijn er bijvoorbeeld vaker Stormtroopers die muiten of deserteren?) Maar het is niet in hem dat The Force zich manifesteert. Daarvoor gaan we naar een zanderige planeet waar een eenzame jongeling wat aanprutst met onderdelen en een fantastische piloot blijkt te zijn – tot zover een herhaling van zetten, met als grote verschil dat het deze keer een vrouw is. Als ik het mij goed herinner barstte de hele discussie rond social justice warriors pas echt goed los na The Last Jedi, maar de emancipatie begint toch echt al in dit deel – iets wat ik overigens alleen maar toejuich. De oude garde krijgt een passende maar bescheiden rol terwijl de focus duidelijk op de nieuwelingen ligt.

Wat misschien wel het grootste verschil is met de oorspronkelijke trilogie is dat deze nieuwe trilogie een schurk heeft die vanaf het begin al getroebleerd blijkt te zijn. Zijn identiteit komt vrij snel aan het licht waardoor een dramatische onthulling à la ’No, I am your father’ uitblijft, maar de vader-zoonscène levert op een heel andere manier drama op (ook bij herziening nog best schokkend). Grote baas Snoke vind ik niet zo heel interessant, maar Kylo Ren die de ijzige kalmte van Darth Vader combineert met de ongecontroleerde woede-uitbarstingen van de jonge Anakin Skywalker is gewoonweg fascinerend. Zijn scènes met Rey zijn de hoogtepunten van deze film en smaken naar meer.

Er is natuurlijk ook wel wat aan te merken op de film. Soms neigt de balans iets te veel naar nostalgie in plaats van originaliteit, soms is het acteren een beetje houterig nog of de humor wat flauw. De film is echter met veel toewijding gemaakt, ziet er schitterend uit, is prima gemonteerd waardoor de spanningsboog uitstekend is en zoals altijd is de muziek van hoog niveau, en, misschien wel het belangrijkst voor het eerste deel van een nieuwe trilogie, The Force Awakens maakt héél erg nieuwsgierig naar het verdere verloop van dit verhaal. Kom maar op met The Last Jedi!

avatar van horizons

horizons

Gister deze weer gezien en de uitspraak van Snoke is wel leuk achteraf: "The droid will soon be delivered to the Resistance, leading them to the last Jedi. If Skywalker[b] returns, the new Jedi will [b]rise.".

The Force Awakens blijft trouwens wel erg goed overeind staan.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Ter voorbereiding van the Rise of Skywalker dacht ik toch nog maar even de nieuwe trilogie op te frissen. The Force Awakens zag ik voor het eerst en het laatst toen ie uitkwam in 2015, maar vond ik toen wel een uitstekende Star Wars film. De nostalgie-factor en de fun die de film uitstraalt verblindde mij, en ik denk velen met mij, toch wel een beetje voor de terkortkomingen. Bij een herziening valt het een en ander toch wel door de mand, hoewel ik dit absoluut een goede film blijf vinden over het algemeen, en een passend deel in de saga.
Het grootste minpunt van dit zevende deel, is toch wel dat het op vele momenten werkelijk aan quasi zelf-plagiaat doet. Dat het doel was om zoveel mogelijk de sfeer van de original trilogy na te bootsen is wel duidelijk, en de film gaat hier zo ver in dat het nauwelijks een eigen identiteit heeft. Zo is het bv. verhaaltechnisch totaal niet noodzakelijk dat de film weer start op een zandplaneet. Of het einde, met de Death Star 3.0 , had toch ook wel best vervangen kunnen worden door een originelere dreiging. Snoke is Palpatine 2.0 Zo kan je lang doorgaan eigenlijk. De klasse van de film, en de verdienste van Abrams dan waarschijnlijk, is dat het ondanks dit alles toch overeind blijft, magisch aanvoelt en overgoten is met de typische Star Wars-sfeer. Een originele film allesbehalve, maar als nieuw opstartpunt van een nieuwe trilogie is het uiteindelijk allesbehalve onvergeeflijk, en er worden genoeg opzetjes gegeven die naar iets origineels, nieuws en fris (hadden?) kunnen leiden.

De film vindt een oké balans tussen de oude en nieuwe personages. Ridley zet Rey hier aangenaam neer en haar rol was hier veelbelovend, Finn en Poe zijn fun en Kylo Ren/Ben Solo is veruit het beste nieuwe personage dat de sequels hebben opgeleverd, en wellicht een van de betere characters uit de hele saga. In typische Skywalker stijl wordt hij geconflicteerd tussen het Licht en het Duister en ik ben in feite oprecht benieuwd wat zijn lot zal worden in deeltje 9. Van de oude garde heeft Han Solo de grootste rol, en hij zet voor de laatste keer een erg leuke rol neer. De scène tussen hem en Kylo Ren is de beste van de film, en eigenlijk ook de enige scène waarin wat ballen getoond worden.

Bon, was wat minder indrukwekkend dan tijdens de eerste keer in de bioscoop, maar ondanks de onoriginaliteit en het bijna kopiëren van New Hope, straalt de fun en sfeer en star wars magie er wel vanaf, en dat is uiteindelijk waar een eerste deel van een nieuwe trilogie voor moet zorgen, in combinatie met een intrigerend vooruitzicht, wat er op het einde van de film wel degelijk is.

Kleine 4*

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2062 berichten

In verband met het uitkomen van deel 9, Episodes 1 t/m 4 in de afgelopen dagen en gisteravond episode 5 - The Empire Strikes Back herzien en vandaag zijn episodes 6 en 7 aan de beurt geweest . Het blijft een fijne filmserie om te kijken en heb mij wederom prima vermaakt met al de herziene episodes,. . Episode 7 The Force Awakens is een 4.0. Nu nog episode 8 en de aflsluiter van de filmserie, episode 9

avatar van Jens van Eijk

Jens van Eijk

Inmiddels alle 6 voorgaande Star Wars films gezien ivm met deel 9, die ik aankomende zondag ga bekijken. Nu dan aangebroken bij de Disney variant van Star Wars. Zelf nooit echt een fan geweest van Disney Star Wars, maar heb het inmiddels wel meer weten te accepteren. The Force Awakens vind ik dan ook de beste Disney Star Wars film tot nu toe. Ondanks dat het eigenlijk een kopie van deel 4 is vind ik deze toch véél beter dan deel 4.

Waar ik me wel erg aan heb gestoord is mrs. Need no man Rey. Ze is werkelijk waar overal goed in èn heeft niemand nodig, ze is één super piloot, plus technicus, plus ze gebruikt ook nog eens de force terwijl ze 5 minuten geleden nog niet eens wist dat ze het had, plus ze heeft gewoon geen enkele flaw. Dat maakt haar character erg oninteressant en irritant voor mij.

Wie dan voor mij deze film eigenlijk heel goed in stand houden zijn Harrison Ford (Han Solo) en Adam Driver (Kylo Ren). Beide speelde ontzettend goed in deze film, en heb erg van beide characters genoten.

Story was verder ook weer super tof. Ondanks dat het plot identiek het zelfde is als A New Hope, heb ik toch erg genoten van deze film.

avatar van Stijn92

Stijn92

Waar ik Solo en Rogue One echt wel goed vond vind ik deze terug een van de mindere van de hele reeks. Het hele gedoe met Kylo Ren ( zoon van Solo en Leia die de trekjes over krijgt van zijn grootvader) kon mij verre van boeien, had constant het gevoel van ‘’ been there, done that’’...

De rol van Kylo Ren wordt ook gewoon belachelijk neergezet, je gelooft gewoon niets van zijn zogezegde innerlijk strijd tussen het goed en kwaad. Komt ook verre van angstaanjagend over.... Waar ik dit wel had met Anakin (hoe irritant die ook soms overkwam)

Het Disney-sfeertje is echt wel te voelen aan deze film, en kwam mij toch iets te kinderachtig over op bepaalde momenten en het echte Star Wars-gevoel was zoek voor mij.

Leuk dat Solo en Fisher terug te zien zijn in de film, alleen jammer dat hier verder niets mee gebeurt. De band tussen elkaar komt zeer koel over , jammer gewoon....

Han Solo had ook een mooier/spectaculairder einde verdient dan dit ....

avatar van Flavio

Flavio

Als op zichzelf staande film prima popcornvermaak, maar als onderdeel van de saga ronduit teleurstellend. Het is niet meer dan een remake van A New Hope waarin nou al voor de derde keer een Death Star moet worden vernietigd. Dit keer is het wapen zo groot dat er meerdere planeten mee kunnen worden vernietigd maar uiteraard is er een weak spot. En die was kennelijk zo in het oog springend dat een soldaat derde klas van de schoonmaakploeg hem kende. Gemakzuchtig schrijfwerk.

De terugkeer van Han Solo en Leia was wel aardig, ook wel confronterend zeker als je net de originele reeks gezien hebt. Ik schrok vooral van Fisher, dat was echt een oud vrouwtje en ik had moeite haar te herkennen. Het verhaal is verder oude koek en niet bijster interessant maar ik vond in tegenstelling tot velen nou juist Rey wel een geslaagd nieuw personage. Ook de inbreng van Boyega vond ik OK, maar kennelijk zijn de Stormtroopers nu geen klonen meer? Niet dat het veel uitmaakt. Minder te spreken ben ik over Driver, die een beetje buiten zijn eigen universum lijkt te acteren. Ook weer een herhaling van zetten, dat hele goed vs slecht is toch eigenlijk niet veel meer dan een familiegebeuren.

Hopelijk hebben de volgende delen een wat originelere invalshoek, het lijkt me dat er genoeg verhalen te vertellen zijn.

avatar van Noodless

Noodless

Herziening !

Star Wars marathon

Ik moet toegeven dat ik door de herzieningen van de Star Wars saga de oudere films nog meer ga appreciëren. En dan bedoel ik vooral IV, V en VI. The Force Awakens blijft gewoon een prima film, maar mijn score ligt toch wel te hoog in vergelijking met de eerste oude trilogie die is uitgekomen. Uiteindelijk is dit wel de beste film van de laatste trilogie en dat gevoel blijft behouden. Natuurlijk zal de bioscoopervaring vijf jaar geleden zeker gespeeld hebben, maar gezien het feit dat ik nu de hele saga aan het bekijken ben, verlaag ik de score naar 8/10

avatar van Lucaij

Lucaij

Blijft een leuke film bij herziening, maar een half puntje eraf omdat het Rey wel erg gemakkelijk af gaat allemaal. Ik was vergeten dat ze Kylo Ren verslaat in haar eerste zwaardgevecht, wat natuurlijk wel een beetje apart is. Bij Luke was dat toch iets beter opgebouwd.

Dat Rey Han Solo gaat uitleggen hoe de Millennium Falcon werkt is ook zo een apart punt, maar de film blijft erg onderhoudend en vliegt nog niet echt uit de bocht.

Alhoewel de dood van Han Solo niet echt goed verwerkt wordt. Een ceremonie had wel op zijn plaats geweest, maar ze leken blijer te zijn dat ze Luke hadden gevonden en ze hadden niet veel tijd nodig om te rouwen.

Vergeleken met The Last Jedi en The Rise of Skywalker is dit gewoon de beste! Wordt beter in geacteerd, verhaallijn is beter en er zit meer actie in. Is de eerste Star Wars film die ik in de bioscoop heb gezien.

avatar van Fafnir

Fafnir

Ik snapte de begin scene niet waarin Fin een awakening krijgt als hij ziet hoe zijn maatje in zijn armen sterft en hierdoor wegvlucht.

Maar wat hij daarna doet is psychopatisch zijn andere collega's, die allemaal kindslaven zijn, afslachten, zonder enig berouw. Moeten we nu juichen voor deze 'held' waar echt veel meer had kunnen zijn.

De éne scene die de soldaten/stormtroopers vermenselijkt, maakt het nadien wel moeilijk als ze op komische wijze worden vermoord door onze 'helden'. Rare keuze van de film makers om dit zo te doen.

avatar van Ste*

Ste*

Vond het best oke. De Star Wars-feel (wat die ook moge zijn, want de trilogieën en de films onderling verschillen best wat van elkaar) wordt behoorlijk goed gevangen, en dat natuurlijk met de filmische middelen van nu. Het krijgt wel een beetje een ‘we stoppen alles zes de oude films in deze’-gevoel. Elke scène heeft wel ergens een soort overeenkomst of parallel met de oude films, er wordt nergens iets verrassends of nieuws gedaan. Ook het hele familiebanden-gedoe gaat, zoals het een echte space opera betaamt, gewoon vrolijk door met de zoon van Han Solo en Leia die, in navolging van zijn evil opa Dark Vader, ook de Dark Side is op gegaan. Leuk om de oude personages weer terug te zien (en die nieuwe droid BB-8 vind ik echt heel leuk qua design).

Best een vermakelijke zit, alleen nogal aan de lange kant. Zoals gezegd zit alles er wel zo’n beetje in, weer het vernietigen van een Death Star achtige planeet/wapen, weer mensen die de force bij zichzelf ontdekken of aangetrokken worden tot de Dark Side, weer een zooitje rare wezens en weer gevechten vol explosies. Op een gegeven moment heb je het wel een beetje gezien en vraag je je vooral af waar ze hierna nog twee films mee gaan vullen.

Maar verder niet slecht, vond de casting ook wel prima. In dit deel zat wel wat meer (pogingen tot) humor, wat soms wel leuk is, op andere momenten een beetje te geFORCEerd (sorry) wordt.

avatar van Alathir

Alathir

• 1985 berichten

Star Wars: The Force Awakens opent met een totaal nieuwe machtsbalans. Ondanks dat de Sith verslagen waren in Return of the Jedi met de val van Palpatine en Darth Vader, zijn ze opnieuw oppermachtig. Een jaar of 30 later zijn ze weer helemaal terug nu onder de Supreme Leader Snoke, leider van de First Order. Dat is een beetje een vreemd uitgangspunt maar goed het kan aan mij liggen (ik moet de series nog zien, misschien zit daar mee info in de tussentijd in). Snoke krijgt als zogenaamde villain wel weinig screentime en dus moeten we het doen met Kylo Ren die duidelijk met zichzelf worstelt in heel de trilogie.

Deze Force Awakens vond ik best wel leuk als je er niet te hard over gaat nadenken, maar tov zijn twee vervolgen lijkt het me beter in elkaar te zitten. De film zit boordevol actie maar misschien is dat niet de beste richting waar Star Wars naartoe gaat. Lore en verhaal zijn zeker belangrijk. Daisy Ridley is een aangename verschijning die wat weg heeft van een jonge Hayley Atwell en Keira Knightley. Daar ligt het zeker niet aan. Beetje jammer dat Han Solo hier sterft, maar enigszins begrijpelijk.

CLAIM €100 BONUS OP JE 1E STORTING Meld je aan

androidruimtevaartuigjediimaxruimte-opera3dstar wars