• 9.184.071 stemmen

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)

Sciencefiction / Fantasy | 141 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titel: Star Wars: The Rise of Skywalker

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: Daisy Ridley, Adam Driver en Mark Hamill

Releasedatum: 18 december 2019

Plot Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

"The saga will end. The story lives forever."

Een jaar na de gebeurtenissen uit 'The Last Jedi' vindt voor een laatste keer de confrontatie tussen het verzet en de First Order plaats. Wie komt er als overwinnaar uit de bus? Naast de strijd moeten Rey en consorten ook hun persoonlijke demonen en verleden onder ogen zien. Terwijl het conflict tussen de Jedi en de Sith zijn hoogtepunt bereikt, mengen ook oude bekenden zich in de strijd.

General Leia Organa

Luke Skywalker

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Allegiant General Pryde

avatar van Warning

Warning

macrobody schreef:

Waarom niet bijvoorbeeld een verfilming van de Storm stripboeken? Dan heb je een sterk verhaal en kan je ook los gaan met je CGI.

Prima idee over Storm! Ik geloof echter dat er wel nog meer uit Star Wars te halen valt, Rogue bewijst dat, maar dan moeten ze wel met een origineel verhaal komen.

avatar van Black Math

Black Math

Ook eindelijk gezien. Zoals verwacht stelt het allemaal niet veel voor. We gaan van ruimtegevecht naar ruimtegevecht, de onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen is erg zwak, er is sowieso weinig logica en plausibiliteit in deze trilogie ten opzichte van de eerdere trilogieën (met name de originele). En verder ook hier een aantal ideeën uit de originele trilogie die hergebruikt worden zoals de onthulling dat Rey de dochter is van de antagonist, en Kylo Ren die zich als een Darth Vader opoffert voor Rey.

Een aantal karakters wordt flink naar achteren geschoven in deze film, met name de irritante Rose Tico (Tran), wat op sommige progressieve Amerikaanse sites voor veel verontwaardiging gezorgd heeft, maar ook de rol van Finn (Boyega) is nou niet echt substantieel. De vraag of deze karakters eigenlijk in de eerste plaats wel geintroduceerd hadden moeten worden doemt op, want essentieel lijken ze niet te zijn. Met name Finn is niet echt langer serieus te nemen als object van liefde van Rey, gezien haar band met Kylo Ren zeker gezien de kus. Maar daarvoor dacht ik al dat het karakter van Lupita Nyong'o louter was geïntroduceerd zodat Rey naar Kylo kon overstappen en Finn niet met lege handen zou komen te staan, maar zo pakt het dus niet uit wat ook de rol van Nyong'o weinig functioneel maakt.

Enig lichtpuntje is de terugkeer van Palpatine, wat een erg leuke rol van McDiarmid is. Maar hoe dat gedaan wordt valt ook tegen. We lezen al over zijn terugkeer in de proloog van de film, terwijl dit juist een leuke verrassing halverwege had kunnen zijn. Duidelijk een geval van je kruit verschieten.

Per film is deze trilogie minder geworden. Episode 7 kreeg van mij 2*, episode 8 kreeg 1,5*, deze laatste episode 9 krijgt 1*.

avatar van clubsport

clubsport

Wow , wat een beschamende vertoning , zeker qua verhaal maar ook vele andere aspecten zijn niet al te best , zelfs de set designs zijn af en toe onder de maat ( zeker als je bedenkt wat voor een budget hieraan verbonden was ) .

Tja het Mary sue aspect van Rey is al vaak genoeg besproken , maar qua verhaal klopt er nog veel meer niet , het palpentine plot is te stompzinnig voor woorden en zo kan ik nog wel even doorgaan .

Conclusie is eigenlijk dan Kathleen kennedy , JJ abrams en Ryan Johnson de totaal verkeerde personen zijn geweest om aan Star Wars verbonden te zijn , en het is wel degelijk mogenlijk om een goed Star wars verhaal te produceren , dat bewijst John Favreau wel met The Mandalorian die op alle vlakken ( zelfs special effects) de vloer aanveegt met deze waardeloze trilogie .

avatar van Noodless

Noodless

Herziening !

Star Wars marathon

Iets mindere beleving dat tijdens mijn bioscoopbezoek, maar de film weet gelukkig beter uit de verf te komen dan het vorige deel. Adembenemende actiescènes, de clou achter het verhaal van Rey, de ultieme confrontatie tussen de Jedi en de Sith.....er valt genoeg te beleven en mooi in beeld gebracht. Maar in vergelijking met de oudere films III, IV, V en VI een half puntje van de score af , dus van 8,5 naar 8/10

avatar van HK Senator

HK Senator

Eigenlijk behoorlijk slecht, maar dan wel heel goed gemaakt. Als je begrijpt wat ik bedoel.

avatar van Frank67

Frank67

Star Wars is dood, leve George Lucas! Na het killen van de Star Trek franchise is JJ A. er in geslaagd om Star Wars definitief de nek om te draaien. Dat begon al met zijn eerste poging, TFA wat een slap aftreksel en afkijken was van ANH, maar destijds nog een klein beetje nostalgie kon veroorzaken. TLJ was dan van Rian J. en een absurd stukje onzin van de eerste orde, niet te volgen en daarmee zo belachelijk dat Star Wars destijds al in de strop lag. En nu het eindstuk met een onwaarschijnlijk plot, waarbij doden toch weer tot leven worden gebracht. Het lijkt meer een slechte HammerHouse of Horror film in plaats van een waardige opvolger van Lucas gedachtegoed, maar ja, alles voor de commercie zal Disney hebben gedacht. Wat mooi dan weer dat een serie als The Mandalorian een vette middelvinger is naar Kathleen Kennedy en consorten. Want wat je ook mag vinden van de prequels, de sequels zullen de geschiedenis ingaan als 'garbage', in tegenstelling tot wat de Millennium Falcon was en is. Probeer ook eens de spin offs zoals Rogue One en Solo, dat zijn in ieder geval zeer onderhoudende films voor veel plezier.

avatar van finalman

finalman

Black Math schreef:

Sorry, kleindochter!

avatar van Ummmagummma

Ummmagummma

Vandaag met mijn jongste zoon in de thuisbios op DVD bekeken, en als je een 11 jaar oude Star Wars fan bent is deze film goed te pruimen, lekker veel actie, alle helden van vroeger en nu komen voorbij, de bekende melige humor zit er ook in, dus prima...

Ik ben nooit een Fan geweest, teveel domme pew pew in de ruimte, de meest uitzinnige wapens die met één schot een hele planeet kunnen slopen, maar vechten doe je blijkbaar met lichtgevende zwaarden. Geloofwaardig is het allemaal nooit, het verhaaltje was altijd al (te) dun, en bij nummer 9 zat er al lang geen smaak met z'n de kauwgum.

Toch kan een dun verhaal prima, als de dialogen en karakters dan maar mooi worden uitgewerkt, maar helaas, ook op dat front wordt de traditie in ere gehouden. Er zijn nauwelijks memorabele of zelfs maar fatsoenlijke dialogen, de semi filosofische verhandelingen over The Force zijn ronduit lachwekkend, de melige robots hebben betere teksten dan Luke.

3CPO is het best uitgewerkte karakter, dat zich ook nog (met het nodige blikken drama) op offert voor de goede zaak, voor de rest blijft iedereen keurig van bordkarton. Het is toch een hele prestatie om een dergelijk goede crew zo slecht uit de verf te laten komen. Fictie pulp uit de jaren '50.

Uiteraard zijn de SFX en CGI over het algemeen in orde, al zag ik her en der toch wel wat matig stage building werk, dat kan in een low budget B of C film, maar niet hier, met dit budget en deze regisseur. JJ moest veel losse eindjes ergens anders vastknopen om de bende van de voorganger op te ruimen. En dat levert een volslagen waardeloze film op, die op bijna alle punten faalt,

Het rapport is een zeventje voor de actie, voor de rest alleen maar dikke onvoldoendes.

avatar van Shadowed

Shadowed

De (derde) finale.

Het was te verwachten dat de Star Wars-films uiteindelijk te haastig uitgewerkt zouden worden. Na het succes van het zevende deel wilde de fans in rap tempo meer lichtzwaarden in de ruimte waardoor ze de pen sneller moesten bewegen. Uiteindelijk krijg je dan een film die duidelijk te haastig wordt uitgewerkt met een bizar gebrek aan logica.

Ik kan dit soort films onmogelijk volledig haten, want het ziet er wederom prachtig uit. Fijn om te zien dat Abrams zichzelf heeft verbeterd na zijn vorige ruimteavonturen in een galaxy far far away from Star Wars. De effecten zien er prachtig uit met een heerlijk gedetailleerde uitwerking. Mooi ingekleurde omgevingen met veel aandacht naar de cinematografie. Ik kan er alleen maar blij van worden.

Het acteerwerk binnen deze film blijft altijd een apart geval. De personages hebben allemaal wel een bepaalde charme maar de dialogen zitten ze herhaaldelijk tegen. Vooral Ridley krijgt wat te verduren met haar script. Hetzelfde met Driver. Ik heb eigenlijk wel medeleven met ze, want er zijn erg weinig acteurs die actief wat kunnen met hun rollen hier en bezwijken daarnaast onder de druk van de dubieuze "fans" van deze reeks.

Eerder vind ik het jammer dat er zoveel wordt toegevoegd dat nauwelijks bijdrage levert en de scenes die wel een bijdrage leveren worden afgeraffeld, in het bijzonder de finale. Toch niet helemaal de boel om zo'n grote reeks als deze (tijdelijk) mee af te sluiten. Echt cool of gaaf is het niet, wel groots. Het voornaamste probleem is dat het zo snel voorbij is waardoor je er als kijker niet echt van onder de indruk kan raken.

De grootste stroef is echter het algemene verhaal die van de hak op de tak springt en erg rommelig uitgewerkt wordt. Zelfs in een film van 141 minuten voelt het te kort aan, en dat komt door de neiging van Abrams om zoveel onzin in de film te verwerken dat er nauwelijks sprake is van geen chaos. Toch kwam ik er vlot doorheen en heb me vermaakt met de grote variatie aan setpieces. Het is nooit mijn favoriete reeks geweest, maar op het vlak van spektakel blijft het imposant genoeg voor een goed avondje aan vermaak.

avatar van Ste*

Ste*

• 2002 berichten

Ik dacht eerst, wat begint deze film stroef en warrig. Kylo Ren bemachtigt een of ander artefact dat ineens van belang is omdat Emperor Palpatine, of all people, er blijkbaar ineens weer is. Je krijgt amper tijd om iets met dat idee te kunnen, want de personages vliegen al van hot naar her.

Maar ook de rest van de film blijft qua plot eigenlijk zo brak. Ik schreef bij vorige delen weleens dat er stiekem helemaal niet zoveel gebeurt en dat het meer van hetzelfde is, maar eigenlijk geef ik daar de voorkeur aan als ik het vergelijk met deze janboel. Ik kan het amper nog onthouden of navertellen wat er nu eigenlijk precies allemaal gebeurde, maar kan niet zeggen dat het lekker liep of nog enigszins geloofwaardig overkwam.

Tegen het einde krijgen we nog even zoveel mogelijk fanservice door er nog wat oude personages (en voertuigen) in te stoppen. De ene komt terug als haarscherpe herinnering (Han Solo), de ander met zijn Jedi-verschijning (Luke, oke vooruit). Mensen gaan dood, mensen reviven en gaan weer dood. Of je denkt dat ze dood zijn, maar het is niet zo. Het is echt een rommeltje.

Jammer dat deze trilogie (en daarmee de hele reeks, hoewel je niet weet wat er nog komt) zo zwakjes eindigt, want alles bij elkaar vond ik het nu ik klaar ben met alle negen films toch best een leuke serie. Met uitzondering van The Phantom Menace allemaal een aardige voldoende.

Ik twijfel bij deze tussen een 2,5* en een 3*, maar aangezien ik ook eigenlijk nauwelijks met plezier gekeken heb vrees ik toch dat het 2,5* wordt.

avatar van Alathir

Alathir

Veel meer dan de interactie tussen Rey en Kylo Ren heeft ook deze film niet te bieden. Chewie zou doodgaan en de scène later verschijnt hij, wat een herrijzenis! Zo slaan er wel meerdere gebeurtenissen op niet al te veel. Palpatine opnieuw tot leven wekken is ook wel erg vergezocht vind ik. Kunnen ze nu echt niets beter verzinnen? Benieuwd naar The Mandalorian want daar hoor ik goede dingen van.

avatar van Warning

Warning

Einde van deze teleurstellende trilogie.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Geen idee welke boodschap Disney hier nu mee wil geven? We hebben net een trilogie gemaakt waarin Rey centraal stond, maar nu gaan we haar eens echt de kans geven om in de schijnwerpers te staan?

avatar van IH88

IH88

Pieter Montana schreef:

Nou ja, er valt nog genoeg te ontdekken natuurlijk. En Grogu loopt ook nog ergens rond. Een film met Rey, Finn, Grogu en een aantal Padawan's kan best interessant zijn. En het is intrigerend om te zien of Rey geleerd heeft van de fouten van haar voorgangers. Of het nu Yoda, Mace Windu, Luke of de andere Jedi's zijn, er was toch een soort van arrogantie en onwetendheid als het gaat om de Sith. Kijken hoe Rey met een nieuw gevaar omgaat kan best tof zijn.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Een aangename laatste Star Wars. De film voegt helemaal niets nieuws toe: het is meer van hetzelfde. Het verhaal wordt wel netjes afgerond op een voldoende creatieve wijze. De gevechten zijn goed en talrijk. Ook wat minder saai dan in sommige andere episodes (waarbij ik de ogen niet open kon houden bij het grootste eindgevecht). De CGI is acceptabel. De muziek zoals altijd. Rey wordt in deze film wat verder uitgediepte. Het blijft jammer dat ze niet bestkan acteren en maar één gezichtsuitdrukking lijkt te hebben. Maar goed, dat Star Wars het patent heeft op slecht acterende acteurs is bekend. Er wordt ook geen nieuwe werelden ontdekt en uitgediept. Het blijft daarmee wat op de vlakte en voelt wat makkelijk aan. Er wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van al gebruikte concepten. Ik denk dat met name het verhaal deze Episode voor mij naar een voldoende trekt. De film is absoluut beter dan het slechte 'The Last Jedi' dat soms als een kinderfilm aanvoelt. Er komen wat 'oude bekende' terug in het verhaal wat bijdraagt tot het echte Star Wars gevoel. Een prima voldoende, 'echte' ouderwetse Star Wars, maar helaas geen 'peak end'. Toch nog 3,5 ster (ik ben altijd wat royaler bij Star Wars )

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En daar was de laatste van de Star Wars reeks al in de vorm van The Rise Of Skywalker mede mogelijk gemaakt door Disney+, want op de een of ander manier had ik deze niet opgenomen afgelopen zomer of ik had de film per ongeluk gewist.

Met de wetenschap dat de film best wel matig scoort, met een 3 gemiddeld en daarmee de slechts SW film is qua beoordeling, begint de film in ieder geval visueel overdonderend. Zeg maar gerust dat opening visueel briljante is met Kylo Ren al vechtend in het brandende bos en de dwaaltocht opzoek naar antwoorden, en dat geldt ook voor het audio gedeelte. Duidelijk is dat de wereld van de cgi een enorme vlucht genomen heeft en zich van zijn beste kant laat zien. Verrassend en interessant is daarna dat Palpatine nog in leven is en op het punt zijn web van macht en boosaardigheid andermaal uit te werpen met de nodige lijken uit de kast hoewel het wellicht voorspelbaar is want in principe zagen we een dergelijke mededeling/connectie al vaker.

En uiteraard kunnen we de Star Wars bingokaart er weer bijpakken om de gebruikelijke ingrediënten af te vinken. De muziek, de karakters, de strijd tussen goed en kwaad, ruimteschepen, ruimtegevechten, de aanval op een soort van moederschip met iets speciaals dat eerst uitgeschakeld moet worden voordat de aanval eventueel kan slagen, de Jedi leerling die tot volle wasdom komt, bijzondere planeten, gekke en rare karakters en wezens, uiteraard het nodige aan actie en humor. Allemaal 'check' wat dat betreft. En het moet gezegd dat het er visueel allemaal super uitziet en op dat vlak wellicht de beste SW film is want de geschapen wereld is op zijn zachtst gezegd bijzonder kleurrijk en er mag ook een lans gebroken worden voor de sfeer die vooral in Revenge Of The Sith een hoogtepunt bereikte qua duisterheid maar in dit deel ook weer prima scoort rond de sterk acterende Adam Driver en wanneer Rey op zoek is naar Palpatine.

'De slechtste', 'J.J. Abrams draait de franchise definitief de nek om' en 'geen of weinig verhaal' zijn dan dingen die ik lees over de kwaliteit van de film. En zoals vaker beroep ik me maar weer op het feit dat dit niet mijn genre is, ik me met moeite gebeurtenissen uit de vorige acht films kan herinneren en in connectie kan plaatsen, dus of zo'n verhaal klopt te opzichte van vorig delen is een discussie niet aan mij besteed. Maar dat geldt net zo goed voor wat de inhoud betreft, het is fantasy science fiction toch..? Het wordt toch allemaal uit een hele grote duim gezogen dus ja of zo'n film dan inhoudelijk goed is of wat toevoegt is ook een discussie niet aan mij besteed. Ik beroep mij dan ook slechts op het visuele en de audio die uitstekend is, en dat de film mij best wel vermaakte met een uitstekende Adam Driver. Ik kan toch ook niet anders zeggen dan dat ik dit een meer dan acceptabele film vond en zeker niet de minste van het geheel.

avatar van bertkruijswijk

bertkruijswijk

De laatste disney Star Wars film. Een paar jaar na de controversiële ontvangst van The Last Jedi, moest Rian Johnson het veld ruimen en keerde J. J. Abrams weer terug om The Rise of Skywalker te regisseren. Het is duidelijk dat in deze film veel aan damage control wordt gedaan, om de ''foute'' keuzes van Johnson weer te herstellen. De film hangt daardoor als los zand en toevalligheden aan elkaar. Het eerste stukje van de film bewijst dat al wanneer Poe Dameron zegt: ''Somehow Palpatine has returned.'' Inderdaad, na de dood van Snoke haalt Abrams Palpatine maar weer van stal, enerzijds als fan service, anderzijds omdat hij waarschijnlijk geen idee had wie de nieuwe bad guy in de plaats van Snoke moest worden. Om Kylo Ren nou de nieuwe machtige hoofdvijand te maken zou, gezien zijn character arc, onzinnig zijn geweest. Een verklaring voor zijn terugkeer wordt niet gegeven, behalve dan dat Palpatine zegt: ''The dark side of the force is pathway to many abilities, some considered to be unnatural.'' Duidelijk bedoeld als knipoog naar deel 3 ook. En datgene wat Poe zei. Verder niets, maar het haalt wel even mooi onderuit dat Anakin degene is die de force in balans moest brengen. Verder komen wij te weten dat Snoke slechts een kloon was, wat voor mij heel erg onbevredigend is, en dat Rey de kleindochter van Palpatine is, en zo maakt Abrams even korte metten met de visie van Johnson uit deel 8, waarin Rey afstamde van niemand. Heel erg vergezocht allemaal.

Het verhaal hangt ook samen met allerlei toevalligheden. Oh, we zakken door drijfzand, en laat daar nou juist de Sith wayfinder liggen, waar wij naar zochten. Oh we worden aangevallen door stormtroopers, maar op wonderbaarlijke wijze is Lando Calrissian daar, om ons te redden. En zo zijn er meer voorbeelden op te noemen. Het meest teleurstellend aan de film was het einde. Rey confronteert dan uiteindelijk haar grootvader Palpatine, met een beetje hulp van Ben Solo, die daar dan toevallig aanwezig is. Ben confronteert op de achtergrond de Knights of Ren (jawel, die had je ook nog, Johnson was hen vergeten), die hij eenvoudig verslaat, nadat hij op toevallige wijze een lichtzwaard in handen had gekregen via Rey, zodat Rey het kan opnemen tegen Sidious. Nadat zij bijna is verslagen, komt Ben haar te hulp, en worden zij beiden door de bliksem van Palpatine geraakt, en waar Ben eenvoudig in de afgrond wordt geworpen, kan Rey ineens oprijzen, en met twee lichtzwaarden de bliksem tegenhouden en gemakkelijk Palpatine overmeesteren en verslaan. Dan lijkt zij toch om te komen, maar warempel, Kylo is niet dood, maar slaagde erin om uit de afgrond te klimmen, om vervolgens Rey te helen met zijn force krachten. We krijgen nog een overbodige romance tussen de twee (serieus, jullie waren toch eerder vijanden?), waarna Ben sterft.

Nu lijkt het alsof ik heel negatief ben, maar ondanks alles heb ik me toch vermaakt met het kijken van deze film, ook al sloeg het soms nergens op (maar dat had ik met deel 8 ook al). Visueel blijft het mooi, en ondanks mijn kritiek op Palpatines terugkeer, en het feit dat ik hem liever niet had teruggezien, blijft het een genot om Ian McDiarmid aan het werk te zien, die zich helemaal uitleeft in zijn rol. De band tussen Rey en Kylo blijft het beste wat de sequels te bieden hebben, en verder krijgen we nog een aantal leuke cameos, zoals Han die verschijnt aan Kylo, na zijn gevecht tegen Rey. Of Luke die even terugkeert en een x-wing optilt, zodat Rey verder kan met haar missie. En het enige positieve moment tijdens het einde is, wanneer Rey bijna lijkt te sterven, hoort zij in haar hoofd de stemmen van allerlei bekende Jedi Meesters uit de andere delen, waarna zij weer de kracht heeft om Palpatine te verslaan. En uiteraard Lando, maar zijn rol voegde weinig toe. Dus ik heb me vermaakt, maar het is duidelijk dat, na een goed begin met The Force Awakens, de sequels toch teleurstellend zijn uitgepakt, voor mij dan. Het heeft toch wel te maken met het feit dat je twee regisseurs had, die allebei een andere visie hadden op het verhaal, waardoor er amper een goede lijn inzit, hoewel er zeker goede ideeën waren.

avatar van horizons

horizons

bertkruijswijk schreef:

Het was initieel de bedoeling dat Abrams deel zeven deed, Johnson deel 8 en Trevorrow deel 9.
Maar na de verhaal pitch na deel 8 moet Trevorrow het veld ruimen van disney.

avatar van bertkruijswijk

bertkruijswijk

Maar na de verhaal pitch na deel 8 moet Trevorrow het veld ruimen van disney

Dat wist ik niet, bedankt voor de info! Ironisch genoeg lees ik dat het oorspronkelijke script van Trevorrow beter is ontvangen door de fans dan de uiteindelijke film.

avatar van The Oceanic Six

Net als TFA en TLJ ook deze Rise of Skywalker opnieuw gezien en ik vind het een waardige en meer dan boeiende afsluiter van de laatste trilogie. Deze film is een prima mix van een behoorlijk verhaal, Star Wars sentiment & nostalgie + een paar hele beste actiemomenten. The Last Jedi pakte me in de herkijk niet zo, maar deze blijft gelukkig tot het einde boeien. De tijd vloog ook sneller om, een goed teken. Misschien voegt de film niet veel nieuws aan Star Wars toe en zijn bepaalde zaken echt wel uit eerdere films gejat, maar het belangrijkste blijft toch wel of het me kan vermaken en dat is gelukt. Het is overigens wel slim geweest van Disney dat ze na deze film tot nu toe zijn gestopt met nieuwe Star Wars films te maken, want deze trilogie was wel een grote herhalingsoefening van de originele films. Toch verdienen deze films zeker een eigen plekje in de filmgeschiedenis. Alleen al om nog eens weer kennis te maken met de oude helden.

3,5* blijven staan

avatar van Shadowed

Shadowed

The Oceanic Six schreef:

Oh?

De volgende komt tussen 2025 en 2027 uit en speelt zich 15 jaar na The Rise of Skywalker af. Volgens mij gaan ze wat opbouwen rondom Rey.

avatar van The Oceanic Six

Klopt toch wat ik zeg? De laatste is van 2019 en 2025 zou al 6 jaar later zijn. En ik moet nog maar zien dat ze 2025 ook gaan redden.

avatar van Captain Trips

Captain Trips

Erg slecht.

Wat sowieso een enorm minpunt in de hele franchise is:

De zogenaamde slechterikken roepen eerst nog "halt" terwijl de zogenaamde eervolle mensen en droids die voor het goede vechten, meteen schieten.

Dat vond ik bij Rogue One nog wel meevallen trouwens (Vader wordt ook eens op waarde geschat!) en is voor mij per definitie de beste film die ook maar iets met die franchise van doen heeft.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Fraaie beelden maar 'The Force' is er uit...

avatar van joolstein

joolstein

De franchise opnieuw bekeken maar ik kan deze laatste film gewoon niet kijken zonder dat de verveling toeslaat, en ogen rollend denk wat is dit toch slecht! Er is geen seconde film die het gevoel geeft dat het weet wat hij doet. Rian. Rey is nu opeens een Palpatine, die op de een of andere manier Force-geneeskracht bezit. Finn is weer terug bij *rennen en schreeuwen. Rose is terug naar een plekje achter de pijpen? Leia zegt de naam van Ben, gaat liggen en sterft. En knap hoor een nieuwe droid die echt vervelend was! Oh Lando, Han Solo en Luke Skywalker zijn ook ergens in de buurt. En naar het maximale standje betekenisloze bioscoop-bombast gegaan. In alle laatste films van de franchise was tot nu toe altijd nog wel iets van het magische eigenzinnige Star Wars-gevoel aanwezig, door hier alles bombastisch te vereenvoudigen, een narratief te mislukken en het voorgaande van deze trilogie te vernietigen, presteert het om de slechtste van allemaal te zijn. Wat natuurlijk ook een prestatie op zich is...!

avatar van teigertje

teigertje

Na deze opnieuw gezien te hebben.
Vind ik deze film weer een grandioze film.
Waarin ook de oude cast weer schittert en ook Billy Dee Williams als Lando uit de Star Wars classics ook zijn opwachting maakt.
Ook Chewbacca is weer uitmuntend in deze film.
Deze Star Wars film is spectaculair en fantastisch gemaakt.
En het verzet het moet opnemen tegen de Final order onder leiding van de boosaardige Sith Lord keizer Palpatine.
En deze keer Rey de grote hoop is, en haar Jedi krachten toenemen.
En zij later hulp krijgt van Ben Solo voorheen Kylo Ren die terug gekeerd is naar de goede kant.
Ook de film muziek is prachtig weer.
En ook ontzettend leuke nieuwe karakters als Babu Frik en het Robotje D-O die ook mede de show stelen.

Weer van genoten.