• 8.762.828 stemmen

Misdaad / Drama | 122 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Todd Phillips

Met onder meer: Joaquin Phoenix, Robert De Niro en Zazie Beetz

IMDb beoordeling: 8,4 (1.354.953)

Releasedatum: 3 oktober 2019

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Joker

"Put on a happy face."

Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.

Arthur Fleck / Joker

Murray Franklin

Sophie Dumond

Thomas Wayne

Detective Burke

Detective Garrity

Hoyt Vaughn

frans123 schreef:

Wat een vervelende film. Disney product for young adults...

Als je met krachttermen gaat smijten zou het wel fijn zijn als ze ergens op zouden slaan. Wat een nonsens zeg.

avatar van The Oceanic Six

Ik heb het vermoeden dat Frans blind en doof is. Wat zou verklaren waarom hij elke film in de wereld kut vind.

The Oceanic Six schreef:

Hoog opgeleid en daardoor selectief, kritisch.....Wat de meute goed vindt, hoef ik niet goed te vinden..( Lees maar hier, er zijn er meer die de film niks vinden...)

Smaak is een resultante van opvoeding, milieu, opleiding, familie, vrienden , kennissen, "'kijk-lees- luisterervaring".. .......en nog 10 zaken

Maar "'Die Geschmäksache lässt sich niet reden "...of zoiets, zeggen de Fransen..........

avatar van rep_robert

Je hoeft dit echt niet goed te vinden, maar de toon kan wel anders na 1000 zure opmerkingen en het mag wel ergens op slaan. De Disney Young Adult opmerking slaat ook als een tang op een varken. Dit is een R-rated film nota bene en hier 16 jaar en ouder. Genoeg expliciet geweld in de film te zien.

frans123 schreef:

Hoog opgeleid en daardoor selectief, kritisch.....

Basto

Vanwege het mooie nieuws dat er aan het vervolg meer musical elementen toegevoegd gaan worden deze herzien. De eerste keer vond ik de film goed, maar qua plot toch wat minder verrassend. De tweede kijkbeurt ergerde ik mij aan de, in mijn ogen, grote omslag van loser naar de psychopaat uit de Batmanfilms.

Gelukkig had ik van beide ergernissen geen last en ging ik vooral mee in het hallucinante narratief over (of van?) een psychisch patient. Wanner je het volledig loskoppelt van de wereld van Batman, blijkt het een geweldige vertelling. De grens tussen fantasie en werkelijkheid is sims helder, maar soms ook niet. Wat me opviel is dat de film vanuit die insteek ook geweldig geregisseerd en gespeeld is. Zo kun je het moment met de ijskast op twee manieren lezen.Of hij pleegt zelfmoord en de rest is zijn fantasie, of je kunt het meer symbolisch zien, waarbij zijn emoties, door het trauma net z’n vermeende vader bevriezen en hij als kille killer verder gaat. Hoe dan ook een mooi omslagpunt. Dat de gedurende de hele film ‘realiteit’ en fantasie elkaar afwisselen, maakt het ook uitermate geschikt voor een muzikale benadering. Overigens zaten er ook nu (in de metro en op het eind) als twee kleine musical scenes in en natuurlijk de nodige dansjes.

Maar goed, de film beviel mij deze derde keer met afstand het best. Sowieso ook mooi dat je het verhaal op meerdere manieren kunt beleven. Iets wat mij wel al de eerdere kijkbeurten opviel. Het was gewoon even wachten op het juiste moment voor herziening.

Kom deze keer op een kleine 4,5 uit. Kom maar op met Gaga!

avatar van The Oceanic Six

Frans zijn hoge opleiding was vermoedelijk ergens op de tiende verdieping ofzo. Verder zien we iets van niveau niet terug.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

The Oceanic Six schreef:

Misschien is hij kraanmachinist, net als Lee - You never walk alone - Towers.

Graaf Machine schreef:

Misschien is hij kraanmachinist, net als Lee - You never walk alone - Towers.

Fransje 123 is een trolletje. Dan vind je dingen al gauw hoog…

Basto schreef:

Fransje 123 is een trolletje. Dan vind je dingen al gauw hoog…

Aan allen:

rep_robert schreef:

De laatste zin....en daarom is het een goede film....Ik begrijp het......

avatar van Pecore

Pecore

Hah, Basto, fijn dat de film je nu zo goed kan smaken. Wat een omslag, gezien de felheid waarmee je van leer trok tegen hiertegen.

Hoe kijk je nu terug op al je negatieve berichten? Ben wel benieuwd hoe het is om dat terug te lezen.

avatar van Lavrot

Lavrot

Waarom kruipt een clown in een koelkast? Omdat ie dan langer goed blijft. Helaas kwam is zo niet uit de verf. Daarentegen ontbrak het dan weer niet aan zelfkennis.

I hope my death makes more cents than my life.

Inktzwarte humor, wie is er niet mee grootgebracht? De flinterdunne verwijzing naar "o die poes" had wat mij betreft wat sterker aangezet mogen worden, want wie met de kwast van de klassieken zwaait, moet 'm wel eerst goed in de verf dopen. En zo werd de hele film een grote mislukte Rorschach-vlek. Zo jammer van al dat acteerwerk.

Pecore schreef:

Ik las het gister toevallig ook terug. Ja, ik kan vol overgave mijn mening (van dat moment) verdedigen. Dat is hoe ik het toen zag en ik vind nog steeds dat het voor mij niet werkt als origine story van een stripheld. Dat vind ik gewoon niet boeiend. Ook wordt vergeleken met een Taxi Driver alles er wel dik opgelegd.

Op 12 oktober gaf ik al aan dat de film als hallucinante vertelling mogelijk beter zou werken. Dat had ik goed gezien.

Het is overigens niet mijn eerste omslag. 2001 en Pink Floyd The Wall begonnen met een 0,5 .

Basto schreef:

Wow, waarschuw even voor dat je zulke schokkende dingen zegt!

Vidi well schreef:

Wow, waarschuw even voor dat je zulke schokkende dingen zegt!

Ik zal niet de eerste 14-jarige zijn die niks net 2001 kon.

Basto schreef:

Ik zal niet de eerste 14-jarige zijn die niks net 2001 kon.

Ah, dat verklaart wel iets... Op mijn 14e zag ik Godzilla (1998) in de bioscoop en vond het de beste film na Jurassic Park. Boy, did I know…

avatar van The Oceanic Six

Ik gaf ooit hier The Evil Dead 1 ster Hoop haat naar me toe gehad. Nu staat er een dikke voldoende. Je smaakt verandert gelukkig.

The Oceanic Six schreef:

Heeft ook met omstandigheden te maken. De eerste keer zag ik Evil Dead op vhs op een zonnige zondagmiddag, waarbij de hele woonkamer in de beeldbuis weerspiegelde. Dat was niet bepaald een succes.

Later werd het wel een favoriet die menige late night filmavondje terugkeerde.

Overigens gaf de Nederlandse Speelfilm Encyclopedie m in de eerste druk een 0,5 een 4,5* in de tweede druk. Het kan dus ook de ‘professionals’ overkomen.

avatar van rep_robert

Durven we een herziening van House of 1000 corpses aan The Oceanic Six?

rep_robert schreef:

Durven we een herziening van House of 1000 corpses aan The Oceanic Six?

Poe, daar vraag je wel wat van me Wat een vreselijke film was dat. Ik heb best een bijgewerkte smaak, maar Rob Zombie films trek ik bijna niet. Schreeuwerige rommel. Wie weet ooit.

avatar van Lavrot

Lavrot

Ik wist niet dat Joker de aanzet zou zijn om de bovenkamer helemaal binnenstebuiten te keren, om vervolgens ah en oh te gaan roepen bij het zien van al die ouwe meuk.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Goed nieuws voor de liefhebbers van Joker: Oktober 2024 !

avatar van Kondoro

Kondoro

Graaf Machine schreef:

Goed nieuws voor de liefhebbers van Joker: Oktober 2024 !

Beste nieuws van de dag,

avatar van stratmans

stratmans

Goeie film, soms een beetje traag, goeie sound

avatar van Leo Schuwirth

Leo Schuwirth

#You like the feel of steel

And good fun with a handgun

You're nearly a laugh

You're nearly a laugh

But you're really a cry# (Pigs)

"I used to think that my life was a tragedy. But now I realise, it's a fucking comedy." (Arthur Fleck)

De versie is een soort postmoderne deconstructie van Batman. Dat is al bijzonder en noodzakelijk want Batman, m.u.v. de Joker rol van Heath Ledger, is eminent lachwekkende kidshit. De franchise wordt ook in een historische context geplaatst, denk New York City, begin jaren '80, de vervreemding en anomie vd Reagan periode: bezuinigingsrondes, stakingen dienstensector.

Joker als Arthur Fleck krijgt een genealogie. Hier lijkt Joker niet de intelligentie of het karakter te hebben van iemand die een revolutionaire beweging in banen kan leiden. Hij is de toevallige inspirator van een gewelddadige rebellie. Een catalysator.

Een moderne mythe krijgt diepgang, reliëf, empathie.

avatar van ForrestHanks

ForrestHanks

..... ben ik nu de enige die de Joker opvallend veel Hans Teeuwen trekjes vond hebben?

Nederland heeft stiekem zijn eigen psychopaat, hou hem in de gaten.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

de film heeft mij toch wel verrast. De opbouw in het verhaal is goed en het menselijke in de hoofdpersonage blijft ook wel aanwezig. Het ontspoort niet in een lawine van zinloos geweld en herhalingen.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Wow, wat een prachtige rol speelt Joaquin Phoenix!
Wow, wat een prachtige soundtrack!
Wow, wat kun je je inleven in het miserabele leven van de Joker!
Wow, wat een prachtige opbouw in de scène als Joker Murray Franklin doodschiet in diens show.
Wow, wat een prachtige film!
Wow, wat een heerlijke humor: "I wonder, do midgets play midgetgolf or just golf?"

4,5☆

ForrestHanks schreef:

Nederland heeft stiekem zijn eigen psychopaat, hou hem in de gaten.

Je bent zeker niet de enige. Op dit forum is het al vaker genoemd en ook op youtube circuleert al enige tijd een video met de vergelijking.

avatar van gigabyte

gigabyte

LeBlanc schreef:

Ik ben niet echt een comic fan, het is me teveel fantasie en onrealistisch. Nu hoorde ik her en der dat Joker een harde film was, realistisch.. Niet het standaard comic werk. Batman die met z’n vriendje Robin samenwoont.. beide gekleed in strakke pakjes… Nee, dat heeft me nooit geboeid.

Maar goed, Joker zou dus anders zijn..

Nou. De film is idd wat meer real-life. maar is het een leuke film? Nee.

De film gaat over de geestenzieke Arthur, een figuur die niet erg likable is. Dat komt door z’n leven waar hij veel tegenslag heeft ondervonden. Alleen maar narigheid eigenlijk. Dus het character in de film is een loner, maar voor ons als kijker is het ook een erg vreemde knakker. Er valt niks leuks aan hem te ontdekken en daardoor voel je ook niet met hem mee. Daarom interesseert het je als kijker ook niet veel als hem wat zou overkomen.

Daarnaast is het verhaal vrij onlogisch. Bij zijn werk zijn vrijwel alle clown collega’s vervelend en je vraagt je af hoe zij als cliniclown kunnen werken. Ook is het ondenkbaar dat bijvoorbeeld Arthur daar zou zijn aangenomen.

Agenten die op zoek naar hem zijn spreken hem van grote afstand aan.. tja, niet echt handig als je hem ruim de kans geeft on te vluchten.

Arthur krijgt voor het eerst een pistool en blijkt een pro te zijn.. ieder schot wat hij lost is raak. Tuurrrrrrllijk…

Ander voorbeeld is de scene met de jongen in de tuin. Als een pedofiel staat Arthur daar bij het hek en de kleine jongen gaat emotieloos in alles mee.

De scene aan het einde in de studio klopt ook voor geen meter. Welke talkshow laat een vervelende, psychisch gestoorde kerel, die net iets vreselijks heeft opgebiecht en gevaarlijk is minutenlang op het podium zitten? Zelfs de celebrity gasten naast hem blijven gewoon relaxt in hun stoel zitten.. Normaliter zou de uitzending direct gestopt zijn en zou direct de security en politie zijn opgetrommeld.

De regisseur heeft erg de nadruk willen leggen op het scheppen van de nare sfeer.. Irritante slo-mo beelden met Broadway achtige Frank Sinatra muziek er onder.. Waarschijnlijk om het een klassieke ‘feel’ te geven. De sfeer in de hele film is naargeestig.. vervelend. De film lijkt erg op een Netflix productie: mooie kaftje, ‘sfeervolle’ soundtrack maar weinig inhoud.

Yes precies verwoord wat ik denk.