• 9.197.130 stemmen

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Michael Caine en Heath Ledger

IMDb beoordeling: 9,0 (2.995.152)

Gesproken taal: Engels en Mandarijn

Releasedatum: 24 juli 2008

Plot The Dark Knight

"Welcome to a world without rules."

avatar van ghostman

ghostman

Vaak wordt er een link gelegd tussen de films van Nolan en de cinema van Michael Mann . Daar ben ik het echter niet mee eens . Deze film en vooral The Dark Knight Rises (2012) doen me eerder denken aan de Die Hard-films ( met name Die Hard: With a Vengeance (1995) ) dan aan Heat (1995) bijvoorbeeld .

Ook heb ik nooit de hype rondom deze film begrepen . Ik kan me nog herinneren dat deze film vooral veel aandacht kreeg van de media na het overlijden ( zelfmoord ) van Heath Ledger . Maar als film ( cinema ) is The Dark Knight (2008) niet bijzonder ...

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Ik vond het toen in 2008 ook al en nu nog steeds, TDK wordt 100% door Ledger gedragen. De rest is allemaal wel leuk, maar hij maakt het echt interessant.

Want de film heet The Dark Knight, maar hoeveel zien we hem nou echt in de film? Gelukkig niet heel veel, want ik kan maar zo vaak die werkelijk achterlijke stem aanhoren en dan lig ik gewoon dubbel. Bale is een fantastische acteur maar echt een vreselijke Batman. Die belachelijk onnodig geforceerde stem en de bekken die hij er dan bij trekt, hou op zeg.

En dan gaat ie ook zo raar praten tegen mensen die allang weten wie hij is, praat gewoon normaal. Iets wat hij in Begins heel even doet en dan klinkt het gewoon prima, en dan ineens komt ie met die rare stem op de proppen. Keaton deed het gewoon goed, evenals Pattinson. Zelfs Kilmer en Clooney deden qua stem gewoon normaal. Batman moet intimiderend zijn, nou hij is eerder een lachnummer. Zonde blijft het.

Verder vind ik de transitie van Dent raar snel. Tuurlijk, hij gooide zijn muntje al op in sommige gevallen en hij was zijn vriendin verloren, maar om dan gelijk maar de familie van Jim te pakken en dan serieus zijn zoon te willen doden.... sorry...nee, dit kwam toen en nog steeds bizar onwerkelijk over.

avatar van SergioMalick

SergioMalick

Nooit ben ik echt kapot geweest van deze film, maar de 4k-versie is zeker de moeite waard! Zeer mooie upgrade en ideaal om zo door Gotham te vliegen. De wisselingen in beeldformaat voegen ook wel wat toe.

Verder blijft het een redelijk vermakelijke actiefilm met flinterdunne personages, uitgezonderd The Joker vanzelfsprekend.

Destijds gaf ik deze film een 9, de dingen die mij tegenstonden konden niet op tegen de gave momenten.

Bij mij was het een 9 omdat de film te lang doorging en ook deels door de uitvoering van Bale's Batman en zijn iele nekgedeelte puur om het praktisch te maken. Zag er niet uit.

Stoorde mij er toen niet genoeg aan destijds en vond het een vrij sterke film. Met name door Ledger natuurlijk.

Eigenlijk kwam het door Rises dat ik in retrospectief deze films niet meer kan kijken. Het is simpelweg te vaak tenenkrommend hoe hij Batman speelt.

Als hij al Batman speelt want in Rises is dat misschien 20 minuten. En dan moeten we ook nog geloven dat hij maar een paar jaar Batman is geweest en het toen opgaf.

Ook zaten er in de reeks veel lange overbodige scenes en ook behoorlijk wat matig acteerwerk van bijpersonages.

Hier had Nolan overduidelijk teveel vrijheid.

En ik snap de poging om te proberen de films een realistisch tintje te geven maar ook dat ging alle kanten op.

En eigenlijk werkt dat niet bij een Batman film.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Deze film natuurlijk al eerder gezien, maar ook bij nieuwe kijkbeurt kan ik niet anders concluderen dat 1 van de allerbeste films in zijn soort is. Petje af voor de acteurs en in het bijzonder The Joker.

avatar van The Oceanic Six

Ik ben deze Nolan-trilogie opnieuw aan het bekijken, volgens mijn Moviemeter info de zesde keer dat ik deze film heb bekeken. Ongelofelijk dat deze film alweer 15 jaar oud is zeg, je ziet het er niet aan af want visueel is dit ongelofelijk mooi. Gotham is duister, rauw en volwassen en dat geldt ook voor het verhaal. Dit blijft toch wel de Batman-film waarin Batman volledig van het scherm werd gespeeld door zijn aartsvijand de Joker. Heath Ledger, die veel te jong is overleden, heeft zichzelf met deze rol verzekerd van een legendarische status als acteur.

Met twee en half uur is de film een tikje aan de lange kant, maar verveelt weer nergens en zit bomvol met geweldige momenten en spektakel ondersteunt met een fantastische soundtrack. Wel jammer dat er af en toe wat moralistische boodschappen in zitten, zoals bij de twee veerboten. Na deze trilogie hebben ze het nog een paar keer weer geprobeerd met Batman, maar de films van Ben Affleck en Robert Pattinson kunnen niet tippen aan wat Nolan achter heeft gelaten. Al hebben zij niet zo'n rare zware stem die Christian Bale hier wel heeft

4,5* (was 4*)

avatar van Ste*

Ste*

• 2011 berichten

Tien jaar geleden was ik absoluut niet te spreken over deze film. Ik had ook Batman Begins niet gezien en had dus niet echt een frame of reference, maar ging er ook vrij negatief in met weinig ervaring met het genre.

Dit keer kon ik het een stuk beter op waarde schatten, maar waar ik wel nog steeds achter sta is dat alles onnodig complex wordt gemaakt. Nolan kan nooit eens een normale scène waarin mensen normaal met elkaar praten laten plaatsvinden. En de pacing is, zeker het eerste half uur of uur vreselijk gehaast, zodat je amper de tijd krijgt om te verwerken wat ze nu eigenlijk met elkaar bespreken of wat de gevolgen zijn van bepaalde acties. Er zit geen ademruimte in, geen lucht. Je zou kunnen zeggen dat dat bijdraagt aan het gevoel van urgentie en de hectiek in Gotham, maar ik vind het persoonlijk niet fijn om een film te kijken met het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je niet de kans krijgt om ook maar enig gevoel ergens bij te hebben (bijvoorbeeld de dood van Rachel), maar alleen maar bezig bent met kijken. Maar goed, een gebrek aan gevoel is waar wat mij betreft elke Nolanfilm mee te kampen heeft. Hij kan heel goed het hoofd aanspreken, maar niet het hart.

Jammer, want goed is het meeste verder wel. Het geweld, de setpieces, de actie, er zitten een paar heel sterk bedachte scènes in, en natuurlijk (wat ik toen ook al vond) The Joker. Nog steeds tilt Heath Ledger deze film eigenhandig naar een hoger plan (of überhaupt een entertaining geheel) met een van de beste vertolkingen die ik ooit heb gezien in een film. Batman zelf vond ik overigens maar een bijrol spelen in een film die The Dark Knight heet.

Ik ben positiever dan de eerste keer kijken, maar nog steeds te weinig voor een écht heel hoge beoordeling.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een herziening van Nolan. Het was vroeger mijn favoriete regisseur, maar ondertussen is dat niet meer zo. Ik heb goede, maar weinig herinneringen aan deze The Dark Knight in ieder geval. Een film die duidelijk volledig wordt gedragen door Ledger. Wat een bijzonder figuur speelt die man, en wat een zonde dat hij er zelf niet lang van kon genieten. Bale heb ik nooit zo'n geweldige Batman gevonden, maar dat vind ik van vrijwel niemand. Dat zware stemmetje is dusdanig sullig dat ik het in zo'n serieuze en grimmige wereld als deze amper serieus kan nemen. Nolan brengt diezelfde wereld overigens wel erg mooi tot leven. Spannende film die echt heerlijk is eenmaal de Joker in beeld komt en aardig is als het verhaal zelf centraal staat. Er hangt een knap sinister sfeertje en de volwassen aanpak kon ik ook waarderen, maar wanneer het echt op actie aankomt is Nolan gewoon niet de juiste man. Erg houterig in beeld gebracht, maar dat maakt voor de algemene film niet uit, want die is meer dan aardig. De 152 minuten waren tamelijk snel om.

avatar van LLoyd Gallagher

LLoyd Gallagher

Een van de meeste overgewaardeerde films ooit

Waarom deze film gezien wordt als een van de beste gaat mijn hoofd voorbij. Smaken verschillen, ik weet het. Ik vind het gewoon een hele standaard crime thriller. Niks van deze film is bijzonder of interessant behalve Heath Ledger als de Joker. Dat is oprecht geweldig geacteerd maar daar houdt het ook echt bij. Batman is niet serieus te nemen met die cheesy voice. Bijzonder saai in beeld gebracht, verwachtte ook niks anders van Nolan. Geen enkele film die ik van de man heb gezien waar ik het visueel indrukwekkend vond. Actiescenes zijn standaard en saai. Soms ziet het er wel heel amateuristisch uit. Vooral de vechtscene bij dat feestje. Er is ook natuurlijk geen bloed. Joker steekt mensen neer en geen enkele druppel bloed is te zien. Bedankt Hollywood! Muziek is generieke Hollywood troep. Hans Zimmer zijn muziek is best vergeetbaar maar dat is niks nieuws. Deze film zou hoogstwaarschijnlijk vergeten zijn in een week als het niet voor Ledger was. Net als Batman Begins en The Dark Knight Rises. Deze film wordt gezien als geloofwaardig. Snap totaal niet hoe. Ik ben sowieso niet iemand die snel films bekritiseerd op plot details. Dat is Film Youtuber niveau van kritiek waar ik helemaal niks mee heb. Als deze film geprezen wordt voor zijn geloofwaardigheid, dan ga ik ook echt kijken of het geloofwaardig is natuurlijk. Hoe is Joker ontkomen van zijn heist? Er lopen mensen rond buiten het bank en hoe wist hij precies te kunnen passen in die rij van schoolbussen? Hoe werd de Joker niet geraakt door die telefoonexplosie? Iedereen is dood behalve hij? Wat zou Joker zijn plan zijn als hij doodging door Harvey in de ziekenhuis? Hopen op geluk? Had de film op het eind een van de grootste filmclichés ooit gebruikt door de titel te gaan benoemen? Is deze film geschreven door een hack?

Wil deze film nooit meer opnieuw zien. Verschrikkelijk was het.

avatar van Bartem

Bartem

The Oceanic Six schreef:

4,5* (was 4*)

Hoe voeg jij meerdere kijkbeurten toe aan MovieMeter?

avatar van The Oceanic Six

Bartem schreef:

Hoe voeg jij meerdere kijkbeurten toe aan MovieMeter?

Niet. Dat kan niet, behalve blijven stemmen.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Top film. Ja, dit is gewoon een en al kwaliteit deze zinderende actie-misdaad film. Hoe Nolan dit verhaal weet te vertellen is gewoon van een belachelijk hoog niveau. Haast elke scene is uitgekiemd en wordt boeiend gebracht. Ook nog eens in razend hoog tempo. Dan hebben we het nog niet eens over de wervelende actiescenes die werkelijk van je scherm spatten. Net zoals de scenes met de Batpod. Die zijn en blijven gruwelijk. Je hebt totaal niet het gevoel dat je naar een film kijkt die al 16 jaar oud is. Visueel is de film prachtig. De nachtscenes zien er oogverblindend mooi uit en dan heb ik de film gisteravond op blu ray gezien en nog niet eens op 4K....

Nolan is ook één van de weinige regisseurs waarbij ik zo in een verhaal wordt meegezogen, dat ik geen tijd heb voor een pauze. Batman Begins heb ik enkele weken geleden in één ruk uitgekeken. Binnen 5 minuten zit je al in een actiescene. Introducties zijn nihil met de hoofdpersonages (heb ik het specifiek over Nolan's Batman-films).

Dit is een pure masterclass wat Nolan ons hier laat zien. Last but not least, de huiveringwekkende rol van Heath Ledger spreekt natuurlijk boekdelen. Dit alle tezamen maken van TDK één van de beste actie-misdaad films ooit.

avatar van AngelicV

AngelicV

Gedegen actiefilm met een plot over de ethische waarden van de mens die worden uitgedaagd door een perfect spelende joker. Het in en in slechte en het kantelpunt wat een mens in zich heeft om dit te weerstaan wordt goed vormgegeven in het filmisch decor van Nolan. Jammer dat Batman een over the top Clint Eastwood stem heeft. MIchael Caine altijd prettig als old school acteur.

avatar van teigertje

teigertje

Nog steeds een van de grote masterpieces onder de Superhelden films.

Blijft een verbluffend optreden van de helaas zo jong heengegane grote film ster Heath Ledger als The Joker en natuurlijk Christian Bale als The Batman in deze meesterlijk geacteerde rollen, en een sublieme cast in deze verpletterende gigantisch goede film.

Met schitterende film muziek.

Waarvan de credits naar de makers en spelers gaan.

avatar van Dj.Larz

Dj.Larz

Een van de beste batman films met de beste joker!!

avatar van teigertje

teigertje

Over deze meesterlijke en Iconische film.

Nu op 4k gezien te hebben.

En waar al veel over geschreven is.

Na deze weer gezien te hebben, blijft deze film, een meesterlijke film op alle fronten.

Op 4K met zulke, hoogwaardige beeld kwaliteit.

Is deze film op alle fronten, zo ijzer en ijzer sterk.

Van de cast tot visueel tot de muziek.

Waar geen enkele zichtbare Cgi of in montage in te zien is, dat is echt een kunstwerk en onderscheid de echte kwaliteit.

Deze film, is en blijft van de hoogste kwaliteit.

En met meesterlijke rollen, van Christian Bale als Batman The Dark Knight en natuurlijk de helaas zo jong heengegaan Heath Ledger als The Joker zo overdonderend goed gespeeld.

En natuurlijk Michael Caine als Alfred en Gary Oldman Commissaris Gordon die ook zo sterk spelen.

Deze film heeft een compleet grandioze cast.

En blijft zo ontzettend spectaculaire film.

Weer van genoten.