menu

The Dark Knight (2008)

mijn stem
4,13 (8335)
8335 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Actie / Misdaad
152 minuten

geregisseerd door Christopher Nolan
met Christian Bale, Heath Ledger en Gary Oldman

Bruce Wayne, alias Batman (Christian Bale), en Lt. James Gordon (Gary Oldman) bundelen hun krachten met de nieuw aangewezen Officier van Justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart). Samen proberen zij de chaos tegen te gaan die Gotham momenteel teistert, veroorzaakt door niemand minder dan Batmans ergste vijand, The Joker (Heath Ledger): een meedogenloze moordenaar met een vreemd soort humor en een talent voor het verstoren van de algemene orde.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Uqm2Co9E0BE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Prudh
4,5
Zalig misdaadepos dat de comicwereld bijna vaarwel lijkt te zeggen (maar gelukkig houden de man in het vleermuispak en de anarchistische clown de film toch nog binnen het stripuniversum). Achtbaanrit met meerdere loopings, maar ook met scherpe bochten. De personages passen prima tussen de actie en ontwikkelen zich gaandeweg ook nog eens. De film blijft constant duister en grimmig van toon. Ledger doet het geweldig: do believe the hype. Ben benieuwd hoe ze dit willen overtreffen. Puike 4,5 ster. (en voor de goede orde: IMAX is heerlijk).

avatar van jacobine_rodijk
4,5
Zojuist terug van de IMAX voorstelling, natuurlijk een erg goede (Batman) film maar wellicht iets overhyped uiteindelijk, er zitten toch her en der een paar minpuntjes in deze grootse film. Toch nog een welverdiende 4 sterren, want Ledger (ja, alweer) was toch gewoon ge-wel-dig.

avatar van serpico
4,5
Gisternacht was het dan ein-de-lijk zover. Na eerst een ook al spetterende 6e herziening van Batman Begins in de bioscoop kwam dan eindelijk het hoofdprogramma: The Dark Knight!

En ik lieg niet als ik zeg dat ik niet eerder zo omver ben geblazen door een film. The Dark Knight trok me terug naar de roots van mijn filmfanatisme; de spectaculaire actie. Waar ik de laatste tijd vooral bekoord wil raken door diepgaande dramafilms haalde The Dark Knight bij mij weer precies naar boven wat een combinatie van actie en film wel niet kan zijn. In één woord: Fenomenaal. Een Lord of the Rings- achtige ervaring. Vanaf minuut nummero uno wordt je compleet meegesleept in dit donkere en chaotische crimedrama met werkelijk Briljante vertolkingen met een sterke, gelaagde (!) emotionele grondslag. Te beginnen bij wat mijns inziens de beste openingsscène ooit is! The Dark Knight wordt, zonder verder iets te verklappen, geniaal geopend met een hemels brute omschrijving van hoe The Joker in elkaar zit. De verdomd realistische sfeer die alle abnormale dingen in de film zo speciaal maakt uit Batman Begins viert hier hoogtijdagen en het gevoel je ín Gotham City, in Batmans pak zelfs te bevinden spat van het scherm af. Vergeet meeleven met de hoofdkarakters; nu bevind je je hier, in deze verotte stad met een paar goeierikken die er alles aan doen om het gespuis hun mond te laten houden.

En hoe. Het script deed mij nog het meeste denken aan dat van Casino; een niet na te vertellen (want: ingenieus, lang, geen echt duidelijk hoofdverhaal maar eerder karakters en bril-jant-e crime) tour-de-force waarin werkelijk alles en iedereen 3 keer wordt omgedraaid om er het beste uit te persen. Nolan overtreft zijn relatief rustige en kalme Batman Begins met gemak, maar ook andere parels als Memento en The Prestige leggen het bij zijn laatste af. De Nolan-broertjes zijn weer verantwoordelijk voor dit script, en ze hebben alweer met verve hun taak voltooid. Niet alleen is het script absoluut volmaakt met de FUCKING grimmige toon en het toch al fantastische, met gadgets en zelfs uitstapjes uit Gotham gevulde verhaal, ook de manier waarop ze je weer af en toe informatie toestoppen had simpelweg niet beter gekund. Zelfs al is het in het begin wat moeilijk te volgen, dat kenmerkt de film. Het is veel en ook écht véél meer een crime-film dan een superheldendrama, zoveel meer realisme dan fantasy. Vergeet Spider-Man en de Hulk, zij mogen Batmans bepantserde schoentjes nog niet eens kussen. En die van The Joker al helemaal niet. Want het beste moet nog komen.

Hétgene wat het script écht compleet onderscheid van enige andere superhelden-, crime-, of zelfs algemene film is de onophoudelijke stroom van lesjes die de Nolans geven in karakters neerzetten. Geen enkel karakter dat niet overtuigt, van Batman zelf tot de door Eric Roberts gespeelde crimelord. En van held Harvey Dent tot - THE JOKER. Want hij is natuurlijk dé attractie van de film. De trekpleister. Hij is zijn hype waar mensen, echt waar! Vergeet Anton Chigurh en zijn dubbeltje (waarnaar Harvey Dent overigens een aantal leuke verwijzingen maakt) - hij is geniaal! Verschrikkelijk bruut, en de acties die de Nolans voor hem hebben uitgestippeld zijn ongelooflijk ziek, psychopatisch en krankzinnig. De wereld mag mijns inziens gaan uitkijken dat echte terroristen niet geïnspireerd raken door zijn voorbeeld. Hij is met gemak één van de best geschreven villains ooit, en het is niet verwonderlijk dat Batman compleet gefrustreerd van hem raakt. Maar wat hem echt maakt is natuurlijk de perfecte vertolking van Heath Ledger. Geen ander woord dan 'perfect' zou op zijn plaats zijn. Hij speelt hem, met ieder trekje, grapje, iconische actie ( als jullie toch eens wisten!!) zo overrompelend briljant dat hij me nog altijd in het geheugen gegrift staat. En daar valt geen homoseksuele cowboy meer onder te onderscheiden. Één absoluut briljant shot wat ik niet wil verpesten komt nu in spoilertags wat me nog steeds achtervolgt: The Joker is net op bezoek geweest bij Harvey Dent en wandelt in zijn zusterpakje het ziekenhuis uit, terwijl datzelfde ziekenhuis achter hem de lucht in knalt. Mijn god, zoiets heb ik nog nooit gezien. De focus op The Joker daar maakt dat je je afvraagt of de cameraman niet ook gewoon geflipt is. Uniek, fris en prachtig.

Maar het houd niet op, íedere scène met de Joker diept zijn personage uit en maakt hem genialer. Al zijn uitspraken, ideeën, alles! Mijn favoriete villain, ik zou zelfs zo snel geen filmkarakter kunnen bedenken dat mij meer aan het hart ligt. Zij chemie met Batman is uniek. Ledger lijkt geboren om deze rol te spelen, en, hoe cliché ook, het is een doodzonde dat hij is gestorven. Steeds maar wil je meer van hem zien, en hij had nog zoveel moois kunnen maken. Nogmaals een R.I.P. Hij is zo ongelofelijk bruut dat het me niks verbaast dat de film voor 16 jaar en ouder is gemaakt. Maar laat je hierdoor niet stoppen, o jongeren dan 16 jaar! Doe er alles aan om dit meesterwerk in de bioscoop te aanschouwen, want het zou zomaar de allerbeste lijpe geflipte filmervaring in jaren kunnen worden!
Ook al blijft het natuurlijk niet bij slechts The Joker, ook Batman krijgt meerdere lagen en zijn gevecht met zichzelf is aangrijpender en overtuigender dan dat van enige andere superheldenfilm. De term superheldenfilm is dan ook niet meer op zijn plaats. Het is een emotioneel crime-drama met zinderende actie en met Gotham City als prachtige locatie. De film slaat je helemaal murw met mokerslag na mokerslag, die allemaal doel treffen. Ik zat helemaal te shaken in mijn stoel, en dat kwam niet door het late uur.

Mensen, dit is film zoals het moet, actie en spektakel zoals iedere actie-regisseur droomt dat hij het zou kunnen maken, bruutheid met zoveel emotionele grondslag dat iedere sceptische batman-hater er wel voor móet vallen. Een onuitputtelijke detaillering, fantastisch evenwicht en een druipende sfeer maakt dat het geheel meer is dan slechts de toch al aanzienlijke som der delen. Iedereen overtreft zichzelf. De bijna weer grappige Joker, de sterke Harvey Dent (zijn halve gezicht was wel een klein beetje over-the-top, maar ach), de immer strijdende Gordon, Batman zelf, Alfred, Lucius Fox - alles klopt, werkt en kan. Het resultaat is episch, groots, en klassiek.

Het beste is nog wel het einde, waar je compleet gesloopt bij aankomt en waarbij The Joker zichzelf overtreft, wat, voor zijn standaard, waarschijnlijk mag worden opgenomen in de top 10 knapste verhalende acties ooit. De boodschap waar Batman je mee achterlaat is verbluffend en eentje die haarfijn bij het duistere, onderscheidende uiterlijk van de film past. Zowel satisfied als flabbergasted strompel je de bios uit, een krankzinnig lachende Joker in je netvlies gegrift. En geloof me, daar blijft hij nog wel even.

Na The Dark Knight vergeet je al je andere favoriete films, muziek, superhelden en villains. Je denkt nog maar aan één ding: BATMAN! THE JOKER! TWO-FACE! Give me more!

Gaat dit zien mensen, voor zover je dat nog niet wilde. Het overtreft je verwachtingen. Het verveelt geen moment, speelt in hetzelfde donkere stadje als deel 1, maar is de nieuwste standaard op volmaakt filmmaken. In tegenstelling tot zijn voorganger is de actie hier nergens ook maar een beetje gebrekkig in beeld gebracht, en mede hierdoor kon de film niet beter. Grandioos.

5* en zelfs een top 10 positie. Om van te janken zo goed. The Joker must not win!

avatar van Shinobi
5,0
Gisteren via de speciale Grolsch voor première gezien en ik moet zeggen wat een geniale film is dit toch zeg.

Het is weer erg duister door een meesterlijk spelende Ledger. Hij is toch wel de grootste steunpilaar van deze film. Ik zie niet zo snel iemand anders die een betere Joker had kunnen neerzetten.

De film zelf zat echt bomvol met verbluffende actie scènes, ik keek m'n ogen echt uit.

Ook erg leuke sadistische grappen van The Joker af, zoals dat in het ziekenhuis in z'n verpleegstersuniform en op het laatst als hij het wil laten ontploffen.

Wel kwam één scène me bekend voor, dat met dat die gegijzelden eruit zien zagen als de gijzelaars. Ik weet alleen niet meer uit welke film dit kwam.

Verder vond ik dit niet zo een standaard Hollywood film, het had net dat beetje extra, dat rauwe. Als je de film ziet dan begrijp het wel, want deze film moet iedereen gewoon gezien hebben. Nu al een klassieker (in wording).

Ik ben trouwens wel benieuwd naar het volgende deel. Dat zal nog donkerder worden denk ik, aangezien er een heuse klopjacht op Batman zal volgen en zijn identiteit volgens mij ook bekend wordt. Ik kan er echt niet op wachten.

En deze film kan ik dan ook niet anders als 5 sterren geven.

avatar van Macmanus
4,0
Dappere Nolan.

Hoewel het natuurlijk niet de beste film allertijden is, maar dat geld voor mij bij de vice nummer 1 van de IMDb top 250 ook al niet, en die lijsten boeien ook maar weinig.

Maar dit is wel 1 van de beste superhelden films. Waar andere superhelden films kiezen voor het cartooneske. Wat niet vreemd is, probeert Nolan de schurk en de held iets realistisch mee te geven. Dit boeide me wel. Hier en daar is het even lastig om een man in een pak met een schorre stem serieus te houden, maar Nolan leek dat redelijk door te hebben en geeft vooral Ledger en Eckhart de boeiende teksten.

Dat is dan ook voor mij het fijnste aan de film. Eerst zien we de stad redelijk op orde en langzaam maakt de Joker er totale anarchie van. Doorheen de film blijft de spanning en achtbaanrit dan ook uitermate hoog. En de film laat de 140 minuten redelijk makkelijk passeren. Na 2 uur komt er wel een klein minpuntje kijken in het script het feit dat Oldman toch nog leefde maar buiten dat levert Nolan hier een redelijk intelligente superhelden film. Qua uiterlijk mocht het duidelijker en het einde mocht nog harder.

Maar na de vele Hulks, Spidermans etc. is dit toch wel een leuke verandering met buitengewoon goed acteerwerk.

4 kleine sterren, hopelijk kan Watchman het stokje overnemen, en de visuele flair er nog bij toevoegen. Maar dit is tot nu toe de leukste zomer Blockbuster in ieder geval!

PS. mensen die deel 1 kut vonden zullen dit ook niet briljant vinden denk ik btw (Onderhond )

avatar van DVD-T
4,0
The Dark Knight mag zich toch wel de beste superhelden film ooit noemen, maar de film is meer dan dat, het is een geweldige crime epos.Tsjonge jonge wat heb ik een geweldige film avond gehad.

Het was erg lang wachten om hem eindelijk te kunnen bewonderen en de "hype" rond deze film werd alsmaar groter,en ik kreeg meer en meer zin in deze film.Dus met hoge verwachtingen ging ik vanavond naar de bios,ik was net een klein kind dat na lang wachten een kadootje krijgt.The Dark Knight heeft al mijn vewachtingen en de "hype" dubbel en dwars overtroffen.Wat een fantastische film is dit.

Het verhaal zit zoveel in en heeft zoveel lagen en geweldige plot twists en verassingen,wat je in normale superhero films nooit ziet,en gaat er met een sneltreinvaart doorheen.Eigenlijk blijft de film van de eerste tot de laatste minuut boeien en ook erg belangrijk entertainen.Af en toe had ik wel een beetje het gevoel dat ik iets miste door het moordende tempo waar de film op drijft.Het word ook nergens een moment saai in de film, waar ik in eerste instantie wel een beetje bang voor was gezien de lange speelduur.De karakters zijn allemaal goed uitgediept en naast Batman/Bruce Wayne passen ze gewoon in deze wereld en lijkt het alsof ze al heel wat samen/individueel hebben meegemaakt.Je hebt geen een karakter die meer screentime als de ander had dat lag allemaal gelijk.Het gaat niet om Batman alleen, de rest van de karakters krijgen ook allemaal hun momenten, als het nou om The Joker gaat of om Harvey Dent en Gordon.Ik vond het verder ook niet echt een superhelden film maar het is gewoon een misdaad film die zich toch wel met de besten mag meten. en als slagroom op het hele geheel krijgen we ook niet 1 maar 2 badguys naast de Joker krijgen we ook nog eens 2 face Dit was een grote verassing voor mij, en vond het een supergoede toevoeging op alles.

De acteer prestaties waren om te smullen, vooral (ja daar komt ie weer) Heath Ledger deed het geweldig, het is net alsof hij boven zichzelf uitstijgt en zoals ik al dacht steelt hij toch echt de show.Toch kan ik niet zeggen of hij nou een betere Joker neerzet dan Nicholson, zoals ik al eerder had aangegeven in dit topic,het is immers een compleet andere film en zowel Nicholson als Ledger zijn 2 heel verschillende acteurs die hun eigen insteek en kijk op het karakter geven.Ledger deed het zo grandioos, ik herkende hem helemaal niet weer,het was net alsof ik naar iemand anders zat te kijken.Bale doet het ook super als gevleugelde held annex playboy millionair, en gaat ook erg op in het karakter,ik snap trouwens niet waarom mensen zijn stem zo irritant vinden als Batman,ik vind het er goed bij passen.Freeman doet eigenlijk wat hij altijd doet, de wijze oude man spelen.Caine vond ik dit keer ook heel goed en krijgt ook hier wat meer screen time.Oldman en Eckhart was ik ook zeer over te spreken,dat had ik toch wel wat minder met Maggie Gyllenhaal.

Filmtechnisch ziet het er ook super uit van de art direction tot de visual effects alles is tot in de puntjes verzorgd en ziet er fenomenaal uit.Geweldige actie scenes al kwamen ze soms wel wat houterig over,dat was ook het probleem van Begins,maar dit word ruimschoots gecompenseerd door de rest.

The Dark Knight heeft mijn verwachtingen in iedergeval overtroffen, en is de "hype" naar mijn mening helemaal waard geweest.Al ga ik nog niet zo ver om hem de beste film ooit te noemen,maar hij behoort zeker tot één van de besten.Volgende week ga ik hem zeker nog eens kijken in de bios.

Bravo, Nolan, Bravo voor dit mooi stukje film.

5*

avatar van dutchtuga
3,5
Hoewel ik niet met de hype probeerde mee te gaan, toch ook meteen op de premieredag bekeken. Mijn verwachtingen waren immers best groot en hoopte op een betere film dan het gemiddelde Batman Begins.

Het grote probleem van Begins is hier helaas (wel naar verwachting) weer aanwezig. Batman past niet in de serieuze en 'realistische' wereld die in The Dark Knight wordt neergezet. Ik krijg snel de neiging om zo'n batman pak, schorre stem, zwarte make up achter het masker e.d. lachwekkend te vinden. Dit soort dingen werken goed in een wereld die niet deze is. Een fantasiewereld waar alles kan gebeuren en die een surrealistisch tintje heeft. Dit Gotham heeft dat voor geen meter vergelijkende met het Gotham in Batman Returns, naar mijn mening nog steeds de allerbeste Batman.
Erg contradictisch deze Batmans van Nolan want verder wijst alles naar een comic. Dialoog, Moraal, Held, Villain etc etc.

Over Villains gesproken. Dé uitblinker in deze film is zonder twijfel Ledger met zijn geniale vertolking van The Joker. Nicholson is bij deze vergeten en Ledger zorgt ervoor dat elke scene waar hij in zat gedragen werd door hem en puur genot werd.
De schrijver van deze film blijkt wel gebrekkig want wat had The Joker een betere aftocht verdiend! Het ene moment hangt hij ondersteboven en de rest van de film is er niets meer te vernemen van The Joker en gaat alle aandacht naar Harvey Dent. Behoorlijk kwalijk na alle energie die hij heeft meegekregen na talloze memorabele scenes. Slecht werk van de schrijver.
Harvey Dent, de andere semi villain is er één die snel vergeten zal worden. Ook dit jammerlijk maar dat ligt vooral aan de casting.

Verder is alles in de lijn van Batman Begins. Caine, Freeman doen routinewerk maar wel weer leuk om Roberts in een significante rol mee te maken. Dat was een tijd terug! De actie was goed (hoewel de vechtscenes ook hier weer slecht in beeld gebracht worden, te up close en onoverzichtelijk), één memorabele achtervolging maar verder niet veel om naar huis te schrijven en een soundtrack die zijn werk doet.

Weinig fantasie, script die vooral bij de aftocht van The Joker faalt, stabiele soundtrack, redelijk goede actie en een geniale Ledger zorgen ervoor dat ik ergens tussen de 3 en 3,5* eindig. Verre van een meesterwerk.

Voordeel van de twijfel.

3,5*

avatar van Chainsaw
4,5
The only sensible way to live in this world is without rules

Ben absoluut geen fan van Batman, vind hem zelfs één van de minst interessante superhelden die in filmland rondloopt (ken de comics verder niet). Vond Burton's films niet meer dan vermakelijk, vond Schumacher's delen weinig tot niks en zelfs Nolan's Batman Begins vond ik niet meer dan aardig. Geen film of filmmaker heeft er dan ook nog voor weten te zorgen dat een Batman film me echt aan wist te grijpen. Tot ik Nolan's The Dark Knight vanavond in de bioscoop zag.

De trailers deden me al heel wat vermoeden en ik wist zeker dat ik de film wel wilde bekijken, maar ondanks dit beeldmateriaal, de uitstekende promotie én de superpositieve reacties en recensies waren m'n verwachten nu niet echt torenhoog. Eerst zien, dan geloven; zo dacht ik. En inmiddels heb ik gezien én geloof ik het; The Dark Knight is een schitterend en zeer vakkundig product geworden; ik heb van elke minuut weten te genieten.

Ik kan nu wel een hele reeks positieve elementen opnoemen, maar ik hou het even bij de voor mij belangrijkste zaken die The Dark Knight zo geweldig maakten. Het script van de film zit vol verrassingen, waardoor je als kijker naast lekker achterover zitten en genieten van de uitstekende special- effects en geweldige actie ook nog eens bezig kan gaan met een uitstekend verhaal. Er is in ieder geval genoeg ruimte voor personage-ontwikkeling en drama. En dit keer niet op een oninteressante manier zoals Batman Begins drie jaar geleden deed.

Maar het grote pluspunt lag bij de personages en de vertolkingen. Leuke rollen voor Caine en Freeman, Gyllenhaal deed 't ook prima (heb me niet zo aan haar personage lopen ergeren als in Begins), Eckhart was uitstekend en topper Gary Oldman laat ook weer eens zien waarom hij één van de betere acteurs in Hollywood is. Zijn personage krijgt godzijdank veel meer screentijd dan in het eerste deel en Oldman (die vreemd genoeg ietwat lijkt op een typetje van Kees van Kooten) deed het voortreffelijk. Maar er staat één persoon boven Oldman wat betreft de show stelen. Men was al erg positief over hem en ik kan niet anders doen dan met hen meegaan. Een persoon die één van de meest indrukwekkende karakters ooit neerzet ...

Ledger. Vond 'm in eerdere projecten waar ik 'm in zag al een erg sterk acteur, maar wat hij in The Dark Knight laat zien is werkelijk fenomenaal. Het geweldige personage dat hij neerzet weet met zijn prachtige one-liners, zijn heerlijke lach, schitterende looks en absurde daden werkelijk elke seconde waarin hij te zien is naar zich toe te trekken en de show compleet te stelen. En hij wordt echt op briljante wijze vertolkt door Ledger; ik kan er geen andere woorden voor vinden; Ledger als The Joker is geniaal! Evenals de scène met het potlood.

Al met al ontzettend genoten van The Dark Knight, een film die ik eigenlijk nog wel een keer op het witte doek zou willen zien. Batman is en blijft wat mij betreft een oninteressant en nogal suf personage en fan van de held zal ik ook wel nooit worden (die stem in deze film, toch tamelijk belachelijk), maar Christopher Nolan's The Dark Knight is verder een uitmuntend stukje cinema.

4,5 sterren.

avatar van thunderball
4,0
Daar straks wezen zien.
Even eerst alles eens laten bezinken.

Goed..... daar gaat ie dan:

Hij was goed, zeker een van de beste actiefilms van de laatste tijd.

Een meesterwerk?

Niet echt natuurlijk, gewoon een goede actie- en superheldenfilm.

WEL natuurlijk voor de echte fans, daar zal ie echt fantastisch voor zijn en het is sowieso de beste Batmanfilm tot nu toe, maar dat is ook niet zo heeel moeilijk eigenlijk.

Qua verhaal zaten er idd wat leuke plotwendigen in, meer dan bij de gemiddelde actiethriller, maar geniaal is wat al te veel eer.

Het was allemaal dik in orde, hoewel ik het vlak na de leuke openingsscene wel even wat minder vond.

Ook zaten er hier en daar in de film wel wat scene's die er uit gelaten hadden kunnen worden (bv het testen van nieuwe wapens en andere spullen door Wayne, dat hoef ik niet te zien, dat ze het zullen doen geloof ik wel tijdens de actiescene's. Ook de overbodige, korte terugkeer van de Scarecrow had totaal niks met de rest vh verhaal te maken.). Dat haalt alleen maar de vaart wat uit de film.

Ledger is al veel overal geprezen en al zijn scene's waren zeer goed. Het fragment met het potlood was om te bescheuren en ook de ziekenhuisscene (EN zeker het einde hier van) blijft je lang bij.

Oscar winnende hoofdrol, tja.. moeilijk te zeggen. Ik denk dat ie daar net te weinig voor in de film zit. Er zijn hele stukken waar hij er zelf niet in voor komt, maar beste bijrol zou zo maar eens kunnen (Nu maar hopen dat er dit jaar niet nog een of andere zielige film komt over een gehandicapte, gespeeld door bv Hanks of Daniel-Day Lewis, want dan hebben we een probleem! ).

Eckhart als Dent was ook goed gecast. Hij straalt echt de American Hero uit. Alles ziet en lijkt rechtschapen aan hem. Je weet als je enige voorkennis van deze reeks hebt, wat zijn lot zal worden, dus daar zat niet echt een verassing voor me in. Helaas vond ik zijn nieuwe uiterlijk voor een grote, dure productie als deze echt onder de maat. Het zag er uit of ie even langs een feestartikelenwinkel was geweest en daar het eerste de beste idiote enge masker had aangeschaft. Echt slecht. Ben ik nou de enige die dat vond?

Ook de laatste confrontatie met de Joker viel me wat tegen. Het was super, maar je verwachte gewoon nog meer. Na alles wat je al had gezien, was dat voor mij iig niet een super slot. Niet DE grote climax van de film.

Eigenlijk vind ik het sowieso geen goed idee om meerdere villians in een film te stoppen. Die ellende begon met Batman Returns en is nu gemeengoed geworden bij superheldenfilms. Het resultaat is altijd dat een van de schurken te weinig screentijd krijgt. In dit geval was dat duidelijk met Two Face het geval. Zonde!

Ik heb een leuke avond gehad en de film was zeker goed, maar briljant en een meesterwerk vond ik het niet.

Ik geef hem voorlopig een acht, ofwel vier sterren.

5,0
Na de enorm goede beoordelingen hier en op andere plaatsen met veel zin maar toch ietwat gereserveerd aan de film begonnen. Kan achteraf alleen maar tot de conclusie komen dat er weinig aan overdreven was. De eerste dikke twee uur van de film zijn echt gigantisch goed. Las hier wat reacties over de minimaal 16 leeftijdskeuring maar moet zeggen dat ik die wel begrijp. De film heeft namelijk een enorm donkere sfeer. Vele malen erger dan bijvoorbeeld Batman Begins. Je wordt gedurende de film ook echt meegozogen in de nare sfeer en dat is voornamelijk de verdienste van de joker. Ik heb gisteravond Jack Nicholson dan nog even langs zien komen en dit is toch wel een wereld van verschil. Ledger speelt The Joker echt fantastisch en weet perfect de onvoorspelbaarheid van dat karakter te tonen. Hij is veel gemener en harder dan Nicholson was en je hebt zelden een idee wat hij denkt of wil en zijn manier van praten maakt dit nare gevoel bij zijn karakter zelfs nog sterker. The Joker uit The Dark Knight is voor mij dan ook de sterkste bad guy die ik op het witte doek langs heb zien komen. Nadeel hiervan is dat Batman eigenlijk compleet weggespeeld wordt. The Joker is hem constant te slim af en is hem eigenlijk gewoon de baas. Dat hij uiteindelijk dan ook het onderspit delft is wel logisch gezien de toekomst en het verhaal maar de manier waarop doet toch wat af aan de film. Naast dit minpunt is er nog een klein minpuntje. De stem van Batman. Op de een of andere manier klinkt deze bij vlagen erg onnatuurlijk. Het leidt wat af en dat is jammer. Al met al moet ik dan toch zeggen dat de grote verhalen en lovende recensies eigenlijk volkomen terecht zijn. De eerste twee uur zijn fantastisch en werken naar een enorm machtige onknoping toe. Dat deze ontknoping uiteindelijk niet helemaal waargemaakt kan worden in de laatste tien minuten is derhalve jammer maar eigenlijk ook wel logisch gezien bovenstaande spoilertekts. Daarom en omdat de ontknoping geziend de omstandigheden nog goed te doen is reken ik de film er niet al te zwaar op af. Het wordt in plaats van 5 sterren 'slechts' een mager vijfje of een dikke 4,5 ster. Daar ben ik nog niet uit. Wel hoop ik dat Nolan het na deze Batman film voor gezien houdt. Simpelweg omdat Batman mijn inziens geen uitdagendere en grotere vijand heeft als The Joker. Althans geen die ik ken. Mocht ik me hierin vergissen dan houdt ik me aanbevolen voor een volgende Batman.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Zo, na maanden wachten was het vanavond eindelijk zover! The Dark Knight, eindelijk kon ik dit verwachte meesterwerk bekijken. Zou deze net zo boeiend en goed worden als voorloper Batman Begins? Of zou de film zelfs de beste Batman ooit worden. Beter dan de Batman uit 1989, met Jack Nicholson als The Joker? Het antwoord is: JA!
Ik denk niet dat er ooit nog een betere wordt gemaakt.

Iedereen die wat van de film heeft gezien of gelezen weet dat de film grotendeels draait om de superieure The Joker, gespeeld door de helaas te vroeg overleden Heath Ledger. Zijn rol werd zeer geprezen en ik sluit me daar vol bij aan. Wat zet hij een vreselijk sterke, creapy Joker neer. Indrukwekkend! The Joker is wreed, is hard, is psychopatisch, heeft een bizarre vorm van humor. Deze rol spatte van het scherm! Elke scene met Ledgers Joker was een genot! Elke dialoog met The Joker was genieten. The Joker, Ledger, draagt deze film.

Niet dat de andere rol verkeerd zijn. Bale zet een uitstekende Batman neer, misschien wel de beste van alle Batmans. Maar ook zijn goede rol is wat ondergesneeuwd door de superieure Joker. Morgan Freeman zet ook een prima rol neer, net als de personages Alfred, Rachel, commissaris Gordon en Harvey Dent. Zeker de laatste mag genoemd worden, want Dent wordt echt bijzonder sterk weergegeven. Iedereen die de Batman wereld kent weet wie hij wordt: Two-Face en het eindresultaat is net zo creapy als The Joker. Kortom, het acteerwerk is subliem. Ik heb me aan niemand gestoord, dat was in andere Batman films wel eens anders. Kuch, Jim Carrey, Tommy Lee Jones, Uma Thurman kuch kuch.

Dan naar de film zelf: Briljant! Op een geweldige manier wordt iedereen geintroduceerd. De introscene's met The Joker in de bank zijn geniaal. Meteen merk je zijn sadisme en zijn bizarre manier van humor. De gevatte opmerkingen blijf je de hele film terug zien. Ook Bale als Batman was goed op dreef. Het verhaal is erg boeiend. Alles wordt verteld en uitgelegd en de vele aanwezige actiemomenten zijn echt indrukwekkend. Op gebied van effecten hebben weinig films zo hoog niveau gehaald.

Uiteindelijk blijft de film een heerlijke zit waarbij me op bleef vallen dat The Joker blijvend de grote man is. Batman zelf sneeuwt toch wat onder. Niet dat zijn rol minimaal is, maar af en toe vroeg ik me wel af of hij nog echt meedeed. Niet dat het negatief was, want de (toch niet geringe) momenten met hem waren bijzonder cool.

Positief vond ik ook het sterke einde van de film. Een twist die ik niet zag aankomen, een twist die ik ijzersterk vond. Het laag genoeg verhaal open voor een vervolg op deze film. Dit in mijn achterhoofd genomen liet me ook zien dat het ook voor de Batman franchise bijzonder naar is dat Ledger is overleden. Ik had hem dolgraag teruggezien, helaas zal dit er nooit meer inzitten. Maar zijn laatste film was wel een big bang. Dit is een film die iedereen die van actie maar eigenlijk gewoon van een sterke film houd moet zien. Zwaar indrukwekkend, bijzonder vermakelijk, eigenlijk geniaal. Uiteindelijk wil ik ook nog even de muziek noemen. Helaas miste ik de klassieke tunes van Batman, maar de muziek was gewoon heel erg goed. Sfeervol waar nodig, spannend waar het spannend werd. Kortom, uitstekend.
Ik geef de film graag met plezier de volle aantal punten. Niet dat de film helemaal perfect is, maar zon meesterwerk verdient alle credits. Applaus!

5*

avatar van Halcyon
Bij wijze van eerbetoon aan Ledger deze in de bioscoop gaan zien. Had er voor de rest ook wel zin in natuurlijk. Maar echt overdonderd was ik niet; eerder teleurgesteld zelfs.
Joker was top notch. Een open deur inmiddels, maar ach, Ledger mag wat mij betreft die oscar binnenrijven want hij speelde iedereen van het scherm. En voornamelijk Bale dan, die eigenlijk redelijk belachelijk voor de dag komt. Een bink in een vleermuispak tot daar aan toe, maar die zware stem was er echt te veel aan.
Voor de rest te weinig die duistere, neogotische sfeer gezien. En vooral te weinig spektakel en snufjes. Ik had op dat vlak toch heel wat meer verwacht; er was met name geen enkele actiescène waar ik perplex van stond en dat is toch een persoonlijke vereiste bij dit soort producties. Dan vond ik films als The Matrix en Bourne toch een stuk meer revolutionair.
Geen idee wat Nolan met die 360° camerakul wou bereiken overigens, want behalve dat het totaal geen functie had werkte het ook nog eens bijzonder storend.

Verder ook goede dingen gezien natuurlijk. Verhaaltechnisch best ok met een mooi uitgewerkte dualiteit tussen goed en kwaad en een gezonde dosis moraal zoals het een degelijke stripverfilming betaamt. De bioscoopervaring was leuk, al zal me na enkele weken enkel nog een fantastische Ledger bijblijven. Zo'n zonde van die gast; echt een rasacteur.

avatar van Jordy
4,5
Het eerste deel was ondanks de volwassen toon imho nog echt een good guy/bad guy stripverhaaltje, maar pfff... hier wordt er wel even een schepje bovenop gedaan zeg. Flink naargeestig allemaal voor een summer blockbuster, grootse themas en bijna epische verhaallijn met natuurlijk een magistrale rol van Ledger en ondanks de lange speelduur geen scene die overbodig aanvoelt of z'n doel mist. Een paar erg mooie scenes met slechts een close up van een hoofd of een gebouw gecombineerd met een geweldig gebruik van monotoon geluid om de spanning op te bouwen, redelijke artsy-fartsy voor een film als dit.

Ik vond de film alleen helaas niet de juiste spanningsboog hebben, die bleef wel erg lang gespannen staan in het laatste uur waardoor ik een beetje murw gebeukt de bioscoop verliet. Wie weet bevalt dat bij herziening wat beter, tot die tijd een dikke 4*

avatar van tukkerstein
3,5
Goede film, maar niet zo goed als uit de meeste recensies blijkt en zeker geen nummer 1. Camerawerk, montage, de donkere sfeer en de bijbehorende muziek waren natuurlijk weer prima. Acteerprestaties waren opnieuw erg goed, vooral die van Michael Caine en Heath Ledger. Zij zorgen ervoor dat Bale's acteerprestaties minder opvallen. De actiescènes zijn dik in orde maar vind ik nogal fragmentarisch door de hele film gemonteerd, waardoor de actie nooit echt goed van de grond komt en de film ook wat te lang duurt. Daarnaast vind ik de vele "morele vraagstukken" die in de film worden behandeld weinig subtiel uitgewerkt (de monoloog van Batman aan het einde, die zou ik bijna slecht willen noemen, bah, dat is puntenaftrek).

Maggie Gyllenhaal als Rachel vond ik persoonlijk ook niet geweldig, ze was nogal aan het overacteren. Morgan Freeman is nogal overbodig en speelt -zoals gebruikelijk- de oude, wijze man.

Verder prima film hoor

4*

avatar van dave
3,0
Waar is de held van weleer die voor vele kinderen iemand was om naar op te kijken? Is die verdwenen? Nee, ik denk gewoon dat deze film helemaal niet voor kinderen is gemaakt. Meer nog: Batman is zelf volwassen geworden.
Wie is er trouwens ooit op het idee gekomen om een arrogant iemand als Christian Bale die rol van Batman te geven? Slecht gecast.

Het is alleszins een erg overschatte film, en ik hoop dat ik niet de enige ben die dit ziet.

Maken we de optelsom:

-Bij momenten zéér geslaagde regie: 1 punt
-Verhaal dat eigenlijk niet zo veel voorstelde: 0.5 punt
-Heath Ledger die waarschijnlijk de rol van zijn leven speelt: 1.5 punt

Maakt samen 3*

En dat is dat.

avatar van Onderhond
0,5
Bij deze dan mijn mening over de film. Waarschijnlijk wat interessanter dan de theorieën die derden erover verzinnen:

Ik maak er geen geheim van dat dit soort Amerikaanse superheldenfilm absoluut mijn ding niet zijn. Ik heb helemaal niks met Marvel en DC, de enige film die er ooit met een voldoende is afgekomen is Schumacher's Batman & Robin. De enige die er een groot genoeg carnaval van wist te maken zodat er zonder schroom gelachen kon worden met de helden in domme pakjes. Ik heb dan ook niks met Nolan's idee om Batman realistischer te maken. Voor mij is dat hetzelfde als droog water uitvinden. Het hele concept is dus al één grote flater, maar zoals eerder gezegd, ik zat er ook niet voor mezelf.

Nolan's drijft zijn wil in ieder geval ver door, want het lukt hem aardig om een realtische sfeer te creëren. Two-Face valt er wel een beetje buiten, maar onbegrijpelijk vind ik dat Nolan van Batman zelf afblijft. De realistische setting maakt Batman zelf alleen maar een grotere idioot. En met zijn stemvervormertje gewoon een knalharde rake parodie op zichzelf.

Attractie van deze film is uiteraard The Joker, en toegeven, op foto ziet hij er indrukwekkend crimineel geschift uit. Jammer dat daar op bewegend beeld niet veel van overblijft, wat Ledger komt nergens met een standaardsetje aan tics. Het personage werd neergezet door de schmink en daarna terug afgebroken door de acteur. Hoewel ik het idee achter The Joker snap blijft het wat mij betreft een wandelende farce, terwijl Nolan en Ledger er naar mijn idee toch een meestercrimineel van probeerden te maken. Gemiste kans.

Enige acteur met presence in deze film was Michael Caine, van Oldman schrok ik achteraf (ik had hem nooit herkend, wat is die man veranderd!), wat Gyllenhaal deed kan je moeilijk acteren noemen en voor Freeman mag Nolan een boete krijgen. Vreselijke toevoeging.

Het "realisme" van Nolan heeft ook een serieuze impact op de actie, aangezien er niet veel kan gewerveld worden. Vond de film dan ook meer een uitgesponnen crime-thriller. Actiescenes zelf zijn wel lang maar uitermate duf. Veel meer dan een car chase is er niet te zien. Vechten kan Batman niet (je vraagt je eigenlijk af waarom hij net een superheld is - misschien de oortjes op z'n kop ?) en aangezien Bruce geld genoeg had om aan R&D te spenderen had hij best een designer in dienst mogen maken om z'n autotje een leukere look te geven. Sowieso zag Gotham eruit als een oersaaie stad, aankleding van de film was teleurstellend.

Visueel bakt Nolan er ab-so-luut niks van tijdens 150 minuten film. Werkelijk geen enkel shot dat de aandacht trok. Wat wel opviel waren enkele abrupte en vreselijk slecht getimede cuts en lelijke sceneovergangen. Zo zit er een stukje in een discotheek tussengenaaid dat werkelijk nergens op leek. Verder wordt het sounddesign geprezen, maar daar heb ik eerlijk gezegd betrekkelijk weinig van gemerkt. Enkel de aanzwellende tonen (3 maal gebruikt) zijn aardig, maar dat is waar cinema moet beginnen, niet waar het eindigt.

Rest enkel een verhaaltje van 150 minuten waar zowat iedereen zijn twist toegerijkt kreeg en Batman uiteindelijk de echte held is. Ik mag echt hopen dat niemand daarom 150 minuten vol spanning in z'n stoeltje gezeten heeft. De film zit vol nutteloze zijsporen die niks meer zijn dan korte clichés opgeblazen tot karakterontwikkeling. Onbegrijpelijk in nonsens als dit. Meerwaarde 0, behalve dan dat een meesterwerk blijkbaar steeds oeverloos lang moet duren en je daarvoor toch filler nodighebt.

Fijn voor de mensen die hier van houden. Ik vond de actie brak, Ledger acteerde slecher dan z'n make-up, visueel oersaai en de grootste domper van allen was gewoon Batman. Heb dan ook geregeld tegen de vaak moeten vechten.

Vandaar dan ook mijn 0.5*, en geen enkele nuance die dat kan optrekken naar 1.5*

PS: 16+ in Nederland

avatar van BoordAppel
3,5
Haha, wat een zwaar overhypte film zeg. Kan me overigens wel vinden in dit punt van thunderball:

*Die vent die het geld van de mafia beheert wordt door de Joker uit de gevangenis mee genomen en bevindt zich dan bij/op de geldstapel. Nergens blijkt verder uit dat ie mee de fik in gaat, maar ik neem aan van wel. Wordt niet verder meer op terug gekomen en je krijgt hem al helemaal niet ook nog maar even in beeld te zien. Slordig!


Waarschijnlijk is dat eruit geknipt om de lengte binnen de perken te houden, maar dat hadden ze nu juist niet moeten doen. Ook het eerste deel had last van dit soort losse eindjes. Die komen hier zelfs weer terug, de rol van de Scarecrow was wel ontzettend lam, best een leuke scène maar zo nietszeggend. Alsof ze dat verhaaltje ook even snel moesten afmaken.

Het script is best goed met alle morele dillema's en al maar het verhaal wordt op sommige punten veel te snel verteld. Vooral het laatste half uur kent een overvloed aan gebeurtenissen. Ook jammer van de nogal snelle en ongeloofwaardige omslag van Harvey Dent. Hier kan je ook zien dat er nog flink in geknipt is. Hij zag er overigens wel tof uit met zijn verbrande gezicht.

Grootste troef van The Dark knight is toch echt Heath Ledger, die een fenomenale Joker neerzet. Een erg geslaagde nihilistische masochistische psychopaat. Hij steelt elke scène waar hij in zit.

The Dark Knight is niet veel beter dan Batman Begins. De eerste film had een beter lopend script, deze film heeft een interessantere thematiek en een fantastische Joker.

3,5*

avatar van otherfool
4,0
Werkelijk bommetjevol was de zaal gisteren (wat wil je met 1 (!) voorstelling 's avonds), waardoor het een zweterige bedoening werd. Gelukkig maakte deze superieure superheldenfilm veel (nee, niet alles) goed.

Het eerste uur van The Dark Knight komt wat traag op gang, de eerste scene in de bank doet zelfs wat knullig aan en het tripje naar Hong Kongdoet meer aan Bond dan Batman denken. De tweede helft van de film nadert echter perfectie; spannend, intens en de juiste mix aan actie en verhaal. De scenes met de veerboten zijn zelfs adembenemend.

Ledgers rol wordt nogal gehyped, maar Bale, Oldman en Caine zijn allen op dreef en Gyllenhaal is een verademing na de mislukte rol van Holmes in Batman Begins. Schitterende sets (met de moderne 'Batcave' als stralend middelpunt) maken een film die de hype grotendeels waar maakt. Niet perfect, maar meer dan dit mag je nauwelijks van een blockbuster verwachten.

Het kritiekpunt dat de Joker wel erg makkelijk overal in- en uitlooptdeel ik overigens wel degelijk met bijvoorbeeld Thunderball hierboven. Een klein smetje op een sterke film waarvan het intrigerende einde doet hunkeren naar het volgende deel.

4*.

avatar van Co Jackso
4,0
Hoewel het actie/superheldengenre met afstand één van mijn minst favoriete genres is, heb ik de laatste jaren de meest grote blockbusters wel in de bioscoop gezien. Hoewel The Dark Knight lang niet van hetzelfde niveau is als de betere films van andere genres (met name drama), is de film wat betreft het actiegenre een mijlpijl.

De meeste lofuitingen en mindere punten zijn allemaal al uitvoerig aan bod geweest, daarom zal ik daar geen aandacht aan besteden. Opvallend aan The Dark Knight is als ik er nu over nadenk qua verhaallijn een aantal onderdelen geschrapt zouden kunnen worden, maar tijdens het kijken van de film had ik daar totaal geen last van. De film hield mijn aandacht de gehele film gemakkelijk vast en dat gebeurt maar zelden bij films uit dit genre. Kortom, voor de liefhebbers van het actiegenre kan ik mij best voorstellen dat dit hun nieuwe favoriete film is want een betere film op dat gebied kan ik eigenlijk niet bedenken.

avatar van IcU
5,0
IcU
Aangezien ik mijn recensie vlak voor de nutteloze discussie gepost had, werd deze al snel 3 a 4 pagina's opgeschoven. Toen mensen uit mijn vriendenkring mijn review niet konden vinden heb ik besloten hem eventjes te verplaatsen, aangezien de discussie (hopelijk) aan zijn eindje komt.

Ik geef persoonlijk niet zo snel 5 sterren aan een film na de eerste kijkbeurt. Dit gebeurt meestal na een 2e, 3e of zelfs 4e keer kijken. Voor The Dark Knight wil ik hier graag een uitzondering voor maken. Het klinkt misschien een beetje cliché en uitgekookt, maar deze film heeft mij helemaal overdonderd.

Aller eerst moet ik wel even melden dat ik een enorme Batman fan ben. Oke, ik heb niet alle comics in bezit of een groot aantal posters of actie figuurtjes, maar van jongs af aan ben ik al geraakt door het donkere, geheimzinnige personage en zijn vijanden. Mijn aller eerste zelf gemaakte film, toen ik een jaar of zeven was, was dan ook een Batman film. Het hele concept van Batman, en het feit dat deze super held helemaal geen krachten heeft trekt mij enorm. Zowel de comics als de films kunnen zo onrealistisch of realistisch gemaakt worden als je wilt. Tim Burton heeft het eerste al gedaan. Klassiekers, naar mijn mening. Nu neigt Christopher Nolan meer naar het realisme te hangen dan naar de tegenpool, wat wederom, en naar mijn mening zeer terecht, op klassiekers laat uitkomen.

Het feit alleen al dat Batman alleen werkt, en (laten we het alstublieft zo houden) zonder Robin de crime van Gotham city aangaat doet mij enorm deugt. Ik was dan ook helemaal wild van Begins. Dat er in die film alleen op Batman/Bruce werd geconcentreerd vond ik een enorme vooruitgang vergeleken de eerdere films, waar Bruce eerder een bijfiguur dan hoofdrol was. Nu we Begins gehad hebben kon er echt tegen aan gegaan worden. Dat werd dan ook gedaan. Bruce werd weer iets naar de achtergrond geschoven. Dit gaf ruimte aan andere personages, ontwikkelingen en gebeurtenissen. De belangen van het veilig stellen van de stad stond de gehele film centraal. Dit werd uiteraard moeilijk gemaakt door de perfecte, meest gevreesde personage van de laatste, laten we zeggen, 10 jaar. Ik denk dat de naam niet eens meer genoemd hoeft te worden.

Wat een prestatie zet Heath Ledger hier neer. Ik kon mijn ogen soms niet geloven. Dit ook door zijn enorm sterk geschreven dialogen en handelingen. De Joker is een maniak. Voortdurend hoorde ik uit de zaal gezegd worden: Die gozer is echt gek. Kippenvel toen hij op kwam en zijn potlood goocheltrucje deed. Het tongetje, zijn mimiek en bewegingen waren zo puur dat je haren in je nek overeind gingen staan. Ik was ook nog bang dat Heath niet echt te herkennen was en zijn laatste volledige rol toch wat naar de anonimiteit lijkt te gaan. Wie weet bijvoorbeeld hoe de meester schurk Darth Vader er in het echt uit ziet. Dit valt gelukkig mee. Heath is wel degelijk te herkennen. Misschien geeft dit nog wat extra’s.

Dan Aaron Eckhart, die Harvey Dent neer zet zoals Harvey Dent neergezet moet worden. Dit personage heeft karakter, stijl en een geheel eigen ding, wat de transformatie naar Two Face nog grimmiger maakt dan dat het al is. Zijn motieven zijn soms wat oppervlakkig, maar te vergeven. Christian Bale is de mindere van de groep. Ik moest ook wennen aan zijn zware rokers stem als Batman zijnde. Dit went. Althans bij mij. Ik ergerde mij er totaal niet aan. Het geeft ook wel wat extra mysterieus mee. Bale’s personage werd wat meer naar de achtergrond geschreven, en gespeelt. De rest van de acteurs waren, uiteraard, ook meer dan oke. Maggie Gyllenhaal laat je Katie Holmes vergeten, en Michael Caine is een geweldige Alfred.

Het verhaal vond ik ook een van de grootste pluspunten. The Joker is echt een terrorist, er zitten genoeg verrassende wendingen in en de romances zijn niet zoetsappig. In tegendeel zelfs, de verhoudingen en gebeurtenissen tussen Harvey, Bruce en Rachel vond ik zeer sterk. Het briefje richting Bruce vond ik redelijk aandoenlijk en goed uitgewerkt voor zowel het personage Bruce als Harvey. De film duurt lang. Voor sommige mensen misschien te lang, maar van mij had hij zeker nog een uurtje langer mogen duren. Al is het alleen maar om nog meer te mogen zien van de geweldige prestaties van Ledger.

Naar mijn mening een van de beste films van de laatste jaren. Ik heb hier zeer lang naar uitgekeken en ben niet teleurgesteld. Of er een deel drie moet komen? Het moet niet, maar lijkt me wel. Een nieuwe liefde voor Bruce en een nieuwe schurk, en bij het realisme van de eerste 2 films vast houden, ik hoop Catwoman. We zullen zien, en ik zal weer geduldig afwachten. Maar uiteraard eerst nagenieten van deze top film.

avatar van Albus Dumbledore
4,5
Yes! Mensen, het is me gelukt. Ik heb hem gezien en het ging hartstikke makkelijk. We bestelden gewoon kaartjes en er was geen hond die er naar keek dat ik geen 16 was. Dus, ik heb de film gezien en hij was inderdaad heel erg goed. Ik ben blij dat die mensen van de bios niet moeilijk deden.

Het begin, De bankoverval, was al meteen erg goed. Lekker hard, spannend en ik had al een vermoeden dat de Joker zelf ook onder zo'n masker zat verborgen. En dan ook met dat gas, dat draadje en die bus! Hilarish gewoon!
De film was wel best snel af en toe. Dat vond ik dan weer jammer. Soms had ik wel een beetje moeite om hem te volgen. Aan sommige dingen hadden ze iets meer aandacht aan moeten besteden, zodat ze iets beter te begrijpen waren.

Officier Jim Gordon was stukken beter uitgewerkt dan in Batman Begins. Dat was goed, want daardoor kwam het een stuk harder aan, toen je hem voor dood waande. Aan Jim Gordon raakte je echt meer gehecht, dan in Begins. Gary Oldman acteerde ook heel erg goed. Net als de rest van de cast natuurlijk:
Christian Bale die elke keer in beeld komt met drie vrouwen aan z'n zijde . Morgan Freeman, waarvan ik nog nooit een slechte rol van heb gezien, Michael Caine, die het perfect doet als butler en Aaron Eckhart, die gewoon de kop heeft om iemand als Harvey Dent te spelen. Alleen Maggie Gyllenhaal vond ik niet zo knap als Katie Holmes. Katie Holmes had gewoon moeten blijven, want het is sowieso irritant dat er voor dezelfde rol een andere actrice moet worden gekozen en qua acteerprestaties merkte ik geen verschil.

Heath Ledger... Heath Ledger... Heath, Heath, Heath, Heath. Wat speelde die gozer toch goed. Oscar waardig, dat zeker. Die lach ook gewoon. En elke keer weer hè: Do you want to know how I got those scars? Ook in het ziekenhuis was echt een vette scène. En de potlood verdwijntruc niet te vergeten!

De transformatie van Harvey Dent naar Two Face was goed gedaan, maar wat mij vooral boeide was hoe Harvey Dent veranderde van held naar schurk. Dat hij op het einde het gezin van Jim Gordon gijzelde, omdat Gordon te laat was om Rachel te redden vond ik echt heel mooi.

Maar... hoe de Joker aan zijn einde kwam. Ja, het probleem: hij kwam niet aan zijn einde. Hoe gaan ze dit doen in het derde deel? Wat er volgens Nolan wel gaat komen. Zeggen ze gewoon dat de SWAT, die je nog zag toen Batman wegging en de Joker daar bungelde aan het touw, hem heeft laten vallen of zit hij in een psychiatische inrichting? Maar ja, ze moeten maar zien hoe ze dat oplossen. Nolan kennende, vind hij wel een goede oplossing.

Uiteindelijk vond ik de film net zo goed als Batman Begins, maar vanwege de spannende plottwists en omdat Heath Ledger zo goed acteerde, vind ik hem toch beter dan Begins. Ik vind hem geen #1 op de top 250 waardig en ook geen 9.5 op imdb. Maar het was zeker een heel erg goede film. En ik ben blij dat ik hem nog mocht zien, ondanks ik geen 16 was. Wat ik uiteindelijk ook wel begreep, hoor. Hij was erg hard af en toe.

Ik geef 'm 4,5 sterren.

You've changed things... forever. But to them, you're just a freak... like me!

avatar van A. Jacobsen
3,0
Wat me naar de populaire bioscoop deed trekken is mijn fascinatie voor het drugsgebruik en de dood van Heath Ledger, Batman of Christopher Nolan interesseren me weinig.
Het begin van de film miste de nodige power voor een film die een episch karakter ambieert, het geweld en de explosies zijn aanwezig maar hoeveel keer hebben we dit soort heist-scènes niet gezien. Aangezien de film geen grote dosis originaliteit bevat lijkt het me op zijn plaats om over een hype te spreken.
Al snel wordt duidelijk dat net zoals "Batman Begins" de film visueel weinig tot niets voorstelt, zelfs sportevenementen zoals de Tour de France zijn met meer zorg in beeld gebracht. De regisseur is volgens mij van mening dat teveel opsmuk in de cinematografie en montage afbreuk doen aan het realisme. Ik vraag me af wanneer het waanidee is ontstaan dat stripboekverfilmingen realistisch moeten zijn. Het gaat tenslotte over een miljonair die verkleed als vleermuis tegen een quasi omnipotente clown vecht. De regisseur weet niet goed waar de grens te trekken tussen het realistische en fantastische, zo is de bombastische soundtrack bijvoorbeeld nooit echt op zijn plaats. Dat het ook anders kan heeft R. Rodriguez enige tijd geleden laten zien in zijn visueel knappe Sin City. Deze film slaagt er wel in de mentaliteit van de stripboeken over te brengen en dit zonder ooit flauw of kinderachtig te worden.
Het lichtpunt is zoals verwacht de Joker, het duurde even voor ik aan het Nutty Professor-achtige (Jerry Lewis) stemmetje van Ledger acclimatiseerde maar uiteindelijk voelt deze stem wel juist aan. Iets dat niet gezegd kan worden van de onbedoeld komische rokers stem van Batman, de echte clown in deze film. Het is geen wonder dat een groot aandeel van het publiek met hun donkere kant geconfronteerd wordt en stiekem of in sommige gevallen niet zo stiekem voor de Joker gaat supporteren ipv. de vleermuisman. De rol is in mijn ogen een enorme kanshebber voor een oscar, vaak winnen namelijk niet de beste maar de meest opvallende rollen: zwak begaafden, psychopaten, autisten, recent gestorven blinde zangers, homoseksuelen, misantropen,... dit jaar kan misschien een dode acteur aan dit leuke lijstje toegevoegd worden.
Opvallend vond ik ook de aanwezigheid van oscar-winnaars Michael Caine en Morgan Freeman, vooral de meerwaarde van Freeman ontgaat me volledig. Ik weet niet hoe het stripverhaal in elkaar steekt maar het lijkt of men van 1 personage 2 personages heeft gemaakt om een extra grote naam op de poster te zetten. Indien men enkel met Freeman of nog liever Caine zou werken heeft men de mogelijkheid het personage door extra "beeldtijd" psychologisch verder uit te diepen.
The Dark Knight is voer voor zij die een verhaaltje willen horen zonder te moeten lezen, verwacht je m.a.w. niet aan een film die de mogelijkheden van het medium benut. Wat je wel krijgt voor je geld is een degelijk plot en een leuke Joker.

avatar van JohnWilliams
4,5
Ik kom net terug uit Pathé in Amsterdam. Geweldige bioscoopzaal als je het mij vraagt (zaal 13). Het leuke vond ik nog wel dat ze filmmuziek draaide van The Dark Knight zelf, echt apart om mee te maken!

Maar de film zelf...
De film zelf was een genot om naar te kijken. Natuurlijk had ik veel van The Joker verwacht maar ook de andere mensen daar omheen waren echt goed. Aaron Eckhart speelde werkelijk goed en natuurlijk speelde Ledger geweldig. Heath Ledger was een geweldige Joker en ik had niet gedacht dat hij zou blijven leven eerlijk gezegd. De scenes met Aaron Eckhart waren goed maar zoveel kwam hij nou ook weer niet. Het was vooral The Joker die veel kwam en wat was hij toch goed!!!

De scene met die vrachtwagen was erg goed (die achtervolgingsscene). En natuurlijk was de scene met de boten super spannend. De ene boot met criminelen en de andere met gewone passagiers en toch bliezen ze elkaar niet op, erg spannend allemaal! Sommige mensen vonden Gary Oldman niet goed spelen, maar naar mijn mening speelde hij superieur! Ik had ook niet gedacht dat hij nog zou leven eerlijk gezegd. Want eerst dachten we natuurlijk dat hij dood was...

Batman zelf speelde natuurlijk ook geweldig al blijf ik moeite hebben met die zware stem (maar naarmate de film voordert is het niet heel erg) Morgan Freeman speelde weer geweldig maar ik heb nog steeds moeite dat die ontslag heeft genomen...als ze een deel 3 gaan maken hoop ik dat hij weer terug komt. Zijn rol was overigens wel wat groter wat ik erg leuk vond. En wie blijven er dan over? Maggie Gyllendaal blijft over, erg jammer want zij was voor mij het enige minpuntje van de film...die andere actrice van Begins was vele malen beter. En laten we Alfred niet vergeten!!!!! Blijft 1 van mijn lievelings personage's in de Batman films...hij blijft rustig en kalm en Michael Caine speelt die rol fantastich.

Geweldige film dus!
Mooie Muziek
Special Effects
Goeie Cast (met name Bale, Ledger, Oldman, Eckhart & Caine)
Leuke scenes die goed op elkaar overliepen.

Kortom:
Een top film!!!!

3,5
Mhja. Is dit het nou? was mijn eerste reactie toen The Dark Knight in beeld kwam aan het einde. Maar na al die lovende verhalen kon ie eigenlijk alleen maar tegenvallen en dat terwijl ik me er niet eens écht op verheugd had.

Een enorm groot manco aan de film is dat je nauwelijks met wat voor personage dan ook meeleeft. Batman doet het één en ander zonder dat je écht weet wat ie nou wil of denkt, Harvey Dent is een zoutloos karakter die een totaal ongeloofwaardige ommezwaai maakt en daarbij aan het einde nog voor de grootste tenenkrommende symboliek van het jaar zorgt. Het deed me ook geen zak dat het meisje eraan ging. Dit had deels ook te maken met het feit dat je eigenlijk wacht totdat ze weer om de hoek komt kijken, net als het eerder bij Oldman's personage gebeuren. De schuld van Nolan en co. die met dit trucje de mensen op een verkeerde manier op het verkeerde been zetten.

En dan de Joker. Als groot fan van Nicholsen is er eigenlijk maar één joker, dus ik was nogal huiverig. Maar na alle lovende woorden over Ledger toch stiekem wel benieuwd. Maar het is al een beetje wat ik vreesde; het LPP-effect. Hij is dood, dús vinden veel mensen hem autmatisch goed. Daarbij vallen veel mensen natuurlijk voor de leuke en koddige maniertjes die hij heeft, maar ze werken lang niet altijd helaas. Het beste is hij nog in de één op één scenes in de overhoringsruimte, maar vaak genoeg schmiert hij zichzelf net over het randje.

Daarbij komt natuurlijk ook nog dat het personage van de Joker eigenlijk totaal geen match is voor Batman. De Joker heeft totaal niets te verliezen; Batman wel. Hierdoor kan eigenlijk alleen Batman iets verliezen, waardoor er eigenlijk geen conflict is tussen Batman en de Joker, maar meer een innerlijk conflict bij Batman zelf.

Verhaaltechnisch gezien had er ook wel het één en ander uitgekund. Die ontvoering van die Lau-gast had ook in twee minuten verteld kunnen worden, in plaats van de 20 tot 30 die het nu in beslag neemt. TDK kent nog wel meer van die "leuke actie, maar weinig behulpzaam voor de snelheid van de film" scènes.

Is er dan niets goed aan TDK? Tuurlijk wel. Ledger is bij vlagen heel goed, net als Bale. De actie scenes zijn fenomenaal, mede door het geweldige camerawerk. Fijne muziek ook.

Alleen niet zó goed als iedereen de laatste tijd beweert.

3* en dan ben ik erg zuinig...

avatar van The One Ring
4,0
"Blockbuster". "Hype". "Jong overleden acteur". "Hollywood". "Superheldenverfilming." Allemaal al etiketten die er al voor zorgde dat mensen de film voor zijn uitkomst al niet meer serieus namen. The Dark Knight maakt het de zichzelf respecterende filmkijker nogal moeilijk om ook maar durven toe te geven dat hij het een goede film vond

Wat ik dan ook vooral leuk vind is dat er voor het eerst sinds jaren weer een hype uit Hollywood komt die het waar wist te maken, althans voor mij. The Dark Knight is topvermaak zoals we nog maar weinig te zien krijgen. De film had veel tegen zich voor mij persoonlijk: ik vind Nolan overschat, Heath Ledger en Gary Oldman matige acteurs en heb niets met superheldenverfilmingen. Toch komt hier alles gewoon goed te zamen. Batman Begins vond ik al een leuke uitzondering op de superheldenregel, maar dit is het echte werk.

De film roept nogal wat vragen op op dit forum. Een van de belangrijkste is of Batman nu realistisch of pure fantasy moet zijn. Batman als serie interesseert mij te weinig om me te storen aan het ontbreken van een duidelijke fantasysetting. Ik vond de Burton- Schumacherfilms niet bijster indrukwekkend, maar kan wel een goede, donkere thriller waarderen. Daarom ben ik persoonlijk blij met deze aanpak. De Batmanpuristen zoeken het zelf maar uit. Overigens is The Dark Knight nog niet eens zo heel realistisch met zijn gadgets en halsbrekende stunts, al gaat de film nooit ergens te ver over de top.

Waar The Dark Knight het best in slaagt is een soort dreiging mee te geven. Het gevoel van een complete chaos en een onstopbaar kwaad wordt erg goed overgebracht waardoor het gewoon een zeer spannende film wordt. Niet op de laatste plaats dankzij Ledger. Ik vind zijn Joker absoluut niet op die van Nicholson lijken (en het is al helemaal geen psycho uit een slasherfilm). Deze Joker wint aan kracht omdat hij zo sterk in het verhaal verweven is en werkelijk eens een waardige tegenstander voor Batman is. Hij lijkt onstopbaar en daar komt veel spanning in voort. Je weet dat Batman uiteindelijk niet zal sterven, maar de film stuurt daar ook niet naar toe door duidelijk te maken dat de Joker niet op Batmans dood uit is. Dat werkt goed.

Het eerste uur of zo vond ik niet gigantisch bijzonder, maar het was altijd prima vermaak, mede door een paar eruitschietende scènes, zoals de openingsoverval, de potloodscène en het vermakelijke gebeuren in Hong Kong. Maar het zijn de latere scènes, als de chaos echt uitbreekt die van The Dark Knight een puntje-op-de-stoel-ervaring maken die nergens inzakt. Geen enkele scène verveelt en de film heeft maar één zwak moment: die waarin de Joker in het ziekenhuis zorgt voor een omslag in Two-Face. Het overtuigde me gewoon totaal niet.

Buiten die ene scène om kwam de kritiek die ik kon verzinnen ook vooral pas ná het kijken van de film, toen ik ging evalueren. Het viel me toen op hoe raar het plot opgebouwd was. Er zaten geen grote gaten in, maar het hele Two-Face gebeuren lijkt eigenlijk nauwelijks in de film te passen en had misschien beter bewaard kunnen blijven voor een onvermijdelijk derde deel. Het voelt plottechnisch gewoon totaal niet logisch aan hier. Vooral ook omdat de scènes met de boten duidelijk de climax vormen van het Jokerverhaal en we daarna nog ineens een tweede climax krijgen van een toch weer ander verhaal. Ook het Hong Kong-gedeelte is compleet overbodig.

Maar mag ik hier werkelijk om klagen. De scènes die dit allemaal oplevert zijn gewoon stuk voor stuk fantastisch (op het eerder aangehaalde moment na). The Dark Knight is Hollywood zoals ik hem graag vaker zie: intelligent geschreven, sfeervol (al viel het me op dat er niet per se geweldige shots inzaten, maar dit doet de sfeer uiteindelijk geen kwaad), er wordt sterk in geacteerd door de gehele cast, het tempo ligt ondanks de lange lengte hoog en de film bevat voldoende spanning. De film bevat eigenlijk alles wat ik van een dergelijke blockbuster kan en mag verlangen, maar meteen op een hoog niveau. Dit is gewoon superieur entertainment. Ik twijfel tussen een dikke 4* of een kleine 4,5*, maar omda tik zo snel geen beter film in deze soort weet te vinden neigt de stem toch door naar 4,5*. De enige vraag waarmee ik blijf zitten is of de film bij herziening ook zo goed valt. Overbdoige subplots kunnen dan wel ineens storen.

avatar van Leland Palmer
3,5
Wanna know how I got these scars?

Eindelijk gezien vanavond. Lang naar deze film uitgekeken en met torenhoge verwachtingen naar de bioscoop gegaan. Toen de film begon was ik toch wel bang dat mijn verwachtingen te hoog waren, maar ondank de enorme ''hype'' en mijn eigen verwachting is The Dark Knight een film die de geschiedenisboeken ingaat. De film overtreft de enorme ''hype'' zeker niet en alle scores zijn misschien wat overtrokken, maar ik heb genoten...

Dit weekend heb ik Batman Begins maar weer eens opgezet om zo goed voorbereid aan deze film te beginnen. Het totaalplaatje van deze film is zeker niet beter dan zijn voorganger wat mij betreft. Natuurlijk is deze film kwa actie gewoon geweldig en overtreft die BB makkelijk op dat gebied, maar ondanks dat BB een kortere speelduur heeft heb ik toch het gevoel dat die film meer inhoud heeft. Deze film had dan ook wat korter kunnen duren en het hele gebeuren met Two Face had weggelaten kunnen worden. Dat gezicht was overigens ook een beetje overdreven wat mij betreft.

Op naar de grote uitblinker van deze film: Heath Legder. Vergeet alle schurken die je op het witte doek heb mogen aanschouwen, want er is er maar één de beste. Daarmee doel ik uiteraard op The Joker, die op een magistrale manier word neergezet door Ledger. Ik hoop en verwacht dat hij voor deze rol ook een oscar gaat binnenslepen, want dat verdient hij zeker. Dat loopje, die stem, dat gesmak, het uiterlijk en die angstaanjagende lach, helemaal geweldig! Hij overheerst in elke scene en spat van het scherm. Natuurlijk valt hij makkelijk op door de make-up, maar Legder zet zijn rol gewoon erg overtuigend neer. Eng, grappig en soms krijg je zelfs medelijden met zijn personage. Erg knap!

Door de duidelijke overheersende kracht van The Joker komt Bruce Wayne, alias The Batman een beetje in de schaduw van de clown te staan. De prestatie van Christian Bale in Batman Begins was simpelgezegd veel beter, maar dat ligt 'm zozeer niet eens aan Bale zelf. Ik heb een beetje het gevoel dat hij niet de kansen kreeg die zijn personage nodig had om ook van het scherm te spatten zoals hij dit in het voorgaande deel wel wist te doen. Maggie Gyllenhaal doet het gewoon goed en zij is een waardige vervanger van Katie Holmes. Veel beter dat Holmes doet ze het niet, maar ook zeker niet minder. Michael Caine, Gary Oldman en Morgan Freeman zijn vertrouwde krachten. Regisseur Nolan hoeft niet veel te doen om hun de personages die ze spelen overtuigend te brengen. Alledrie heren doen het gewoon goed, net als in het voorgaande deel.

Gotham City is de perfecte setting voor deze film natuurlijk. Wat een heerlijk donker sfeertje hangt er gedurende de hele film eigenlijk. We krijgen prachtige shots voorgeschoteld, zoals de keren dat Batman op die hoge gebouwen staat en wanneer we hem door de stad zien vliegen om vervolgens door een raam ergens naar binnen te stormen. De muziek van Zimmer en Howard is minder dan in BB, maar zeker weer goed. Ik vind dat de muziek veel scenes minder weet te ondersteunen dat in het voorgaande deel eigenlijk. De motor van Batman is wel geweldig en de scene dat hij langs de vrachtwagen - met de Joker erin - veegt en dat we vervolgens zien dat de vrachtwagen kantelt is een genot voor het oog. Zoals vele scenes trouwens. De vele memorabele scenes zijn alleen al een reden om tot herziening over te gaan. De potloodscene is briljant, maar eigenlijk zijn alle scenes met de Joker erin memorabel. De scenes dat hij in het ziekenhuis een verpleegster voorstelt is ook geweldig.

Twee en een half uur lang weet Nolan de kijker op het puntje van zijn of haar stoel te houden en alleen dat is al een compliment waard. In een razendsnel tempo vliegt de film voorbij en krijgen we de één na de andere geweldige scene voorgeschoteld. Het verhaal is misschien minder dan Batman Begins, maar Nolan maakt met dit deel dan ook heel iets anders dan de voorganger. Heath Legder is de dragende kracht en een onmisbaar sleutelfiguur in deze film. Een volgend deel zal zeker komen en ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.

4,5*

3,0
Nou dit was dus de hype niet echt waard, want zo goed is 'The Dark Knight' nou ook weer niet. Heath Ledger zet wel een memorabele rol neer en maakt goed wat Batman Begins niet had, een goede Badguy. Verder zie ik weinig verschil in begins en deze, op de wereldrol van Ledger na dan. "Why so serious" zal ongetwijfeld een van De quotes allertijden worden met die van Brando als Godfather (offer die je niet kan weigeren).

Het is me een raadsel hoe dit nog steeds zo hoog kan staan op imdb en hier.

3*

avatar van gauke
4,5
Gisteravond 'The Dark Night' gezien en wat een fenomenale, vakkundige film. In ieder geval de allerbeste film die ik dit jaar in de bioscoop gezien heb. Ik denk dat ik 'm ook een plek ga geven in mijn persoonlijke top 10.
Een donkere film vol actie, geweld, sadisme, virtuositeit, plots etc. En zonder de overige acteurs tekort te doen, wat een glansrol van Heath Ledger. Wat een veelzijdig acteur (bijvoorbeeld een totaal andere rol dan Brokeback Mountain) en wat jammer dat hij nooit meer in films zal spelen.

avatar van Norma
4,5
Welkom bij “The Joker Show”!

The Dark Knight is 2,5 uur genieten van een fenomenale rol van Ledger, die met zijn creepy verschijning en soms akelig rake oneliners de vleermuisman volledig van het scherm speelt. Dit geeft een beetje wrange bijsmaak aangezien Batman toch de held is, maar het voelt niet anders dan terecht en lijkt zelfs wel te passen bij de vraag die tijdens het kijken onontkoombaar opdoemt: is goed wel altijd goed, en de slechterik wel altijd het kwaad.. Ik heb me dan ook uitstekend vermaakt met dit geweldige personage en de prima combinatie van actie, fantasie en humor.

Wat ik wél miste was sfeer, in de zin van een fraaie “look”. Nu moet ik bekennen dat ik een enorme liefhebber ben van de donkere sprookjessfeer die Burton wist neer te zetten, maar ook in Batman Begins zaten naar mijn idee meer mooie shots/ sfeerplaatjes. Zonder clown en Batman was de hele setting van The Dark Knight niet te onderscheiden geweest van de doorsnee actiethriller, wat ik dan toch als minpuntje moet noemen. En ja, als je het verhaal onder de loep gaat nemen vind je ook wel wat punten om op te schieten, maar hoewel dit me afhoudt van het geven van meer dan 4 sterren kan ik niet zeggen dat het een zeer nadelig effect heeft gehad op mijn kijkplezier.

avatar van kos
3,5
kos
Heb hier alle reacties niet gelezen, maar vond het wel een vermakelijk actiefilmpje. Stukken beter dan Batman Begins in ieder geval.

Heeft misschien ook te maken omdat er hier geen poging wordt gedaan de personages ontwikkeling en diepgang mee te geven. Dat hoort gewoon niet in zo'n film.
Het verhaal gaat een beetje te lang door en heeft wat te veel losse eindjes die aan elkaar geknoopt moeten worden, maar ze weten het net te redden.

Bale vond ik wat saai als Batman, niet echt een meerwaarde en die stem was bijna lachwekkend. Gelukkig zijn er andere personages die veel leuker zijn zoals de Joker, Dent en toch ook Gordon. Allemaal prima gespeeld.

De setting..tja...ben daar toch nog steeds niet zo blij mee, dat Gotham moet veel meer over-the-top, het is nu gewoon in alles New York. Dat kan gewoon niet voor zo'n superherofilm. Er is echt helemaal niks realistisch aan dit verhaal, doe dan ook niet alsof, want dat werkt alleen maar tegen je.

Wat betreft die Joker viel het me erg mee, iedereen behandelt hem ook gewoon als een freak en idioot, dus daar valt dan mee te leven, niet dat ze doen alsof het gewoon weer de zoveelste crimineel is of zo.
Vond Ledger dat toch wel erg leuk doen, mooiste scene van de film by far is als ie in slomo uit dat autoraampje hangt na z'n ontsnapping Freaky gast. .

Kleine 3,5 hier, maar dat is wel het maximale.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:45 uur

geplaatst: vandaag om 15:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.