• 9.218.403 stemmen

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Michael Caine en Morgan Freeman

IMDb beoordeling: 8,2 (1.642.512)

Gesproken taal: Engels, Urdu en Mandarijn

Releasedatum: 16 juni 2005

Plot Batman Begins

"Evil fears the knight."

Op jonge leeftijd zag Bruce Wayne zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon...

avatar van GothamCity

GothamCity

Blijft een sterke Batman film, de sfeer is hier het sterkst in vergelijking met de 2 vervolgen erna.

avatar van Brabants

Brabants

Batman Begins een interpretatie van Christopher Nolan dat zich uit in drie delen waarvan dit het eerste is. Ik vind het schitterend zowel visueel als acterende cast. De sfeer is prima en de kwaliteit dan ook hoog. Zeer vermakelijk.

avatar van Pecore

Pecore

Lang geleden zag ik de trilogie, maar ik kon me er weinig meer van herinneren. Nu maar eens herkeken en kan niet zeggen dat ik onder de indruk ben. Van dit eerste deel althans, maar de verwachtingen voor de vervolgdelen zijn flink naar beneden bijgeschroefd. Het zou allemaal grimmig, duister en rauw zijn, maar ik vind het vooral sfeerloos. De film probeert het superheldengenre eens een wat serieuzere benadering te geven, maar juist daardoor krijgt het iets infantiels. Door zichzelf zo serieus te nemen wordt het kinderachtig en dat heeft me toch behoorlijk gestoord. Iemand die als vleermuis verkleed de misdaad te lijf gaat is zo kolderiek dat eigenlijk alleen een speelse, cartooneske benadering werkt.

avatar van Curry

Curry

Gisteren herbekeken en dat was pas de 2e keer. Ik ben nu de trilogie aan het herzien en van deze Batman begins herinnerde ik me maar weinig.

De film neemt erg de tijd om toe te werken naar de uiteindelijke keuze voor Bruce Wayne om het Batman pak aan te gaan trekken. Door middel van flashbacks zien we de omslag in het luizenleventje van het kind Bruce Wayne (dit ging allemaal wel erg snel) en de opleiding in het verre Oosten.

Ik was vergeten dat dit zo'n mega sterrencast had, maar dat zegt weinig, Michael Caine speelt Michael Caine, Katie Holmes is een huppelmeisje met weinig impact voor de film en Morgan Freeman is verre van mijn favoriete acteur. Voor mij is Oldman wel hier enorm op zijn plek en ook Rutger Hauer was een verrassing.

Wanneer Wayne besluit zijn fobie voor vleermuizen als inspiratiebron te gebruiken en de doe-het-zelf acties beginnen om Batman's technics in elkaar te zetten gaat de vaart in de film omhoog.

Het uiteindelijke plan van Dr.Crane (vreemde bad guy met die zak) en de opeens bad guy Liam Neeson waren allemaal een beetje afgeraffeld en ik vond de monorail er ook een beetje te CGI uitzien.

Maar de film vermaakt wel en daarom is 3,5 sterren prima.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Prima film. Hoge rating zeer verdiend. Ben (of moet ik inmiddels zeggen: was) geen fan van Batman en Robin als superhelden, maar deze film is gewoon erg goed.

avatar van The Oceanic Six

Ik keek er al even naar uit om deze trilogie opnieuw te bekijken en dit weekend heb ik daar dan toch een start mee gemaakt. Eigenlijk is Batman Begins gewoon mijn favoriet van de drie, omdat de sfeer hier zo enorm goed is en omdat het hier nog echt om Bruce Wayne/Batman draait. Kwalitatief gezien is The Dark Knight misschien beter, maar dat is een one man show van Heath Ledger die alles en iedereen van het scherm speelt. In deze Begins zijn er meerdere vijanden, maar wel allemaal gedoseerd.

Begins komt wel wat traag op gang, al zijn de momenten van training bij Ra's al Ghul best wel bruut. Maar het gaat na een uur allemaal een versnelling hoger en is dan echt heel leuk. Overigens zijn de beste scènes wel die tussen Christopher Bale en Michael Cane die een geweldige butler Alfred speelt. Zijn eeuwige loyaliteit aan de familie Wayne is zo steengoed uitgewerkt. Ook Morgan Freeman heeft een bijzonder interessante rol als Lucius Fox. Als je als film al op drie van zulke acteerkanonnen kan teren (en vergeet Liam Neeson als nr 4 en Gary Oldman als nr 5 ook niet!) dan weet je dat regisseur Nolan er een meesterwerkje van heeft weten te maken.

4* (was 4,5*)

avatar van Ste*

Ste*

• 2017 berichten

Toch deze films maar eens kijken. Tien jaar geleden heb ik The Dark Knight wel gezien maar die kon ik toen niet echt op waarde schatten denk ik, ook omdat ik deze niet had gezien.

Ik vond dit wel een prima film. Scheelt dat ik origin stories over superhelden altijd het leukste onderdeel vind van dat soort films, en vooral het eerste uur van deze is dan ook best sterk. Het tweede uur wordt iets gehaaster en rommeliger en de minpunten gaan dan ook wel een beetje tellen.

Want het blijft Nolan, en ik ben over het algemeen geen grote fan. Het scheelt dat hij hier gebonden is aan de Batmanwereld en dus niet al te zeer overboord kan gaan wat betreft plot, ingewikkelde chronologie of groteske ideeën. Wel is het allemaal weer überserieus en zwaar en donker, en dat kan tegen het einde wel een beetje gaan vervelen.

Net als de actie- en achtervolgingsscènes die op het absurde af snel ge-edit zijn wat er voor zorgt dat het af en toe bijna onkijkbaar wordt.

Maar los daarvan vond ik dit best een prima film. Goede cast, prima geschoten met een Gotham City als mooi decor (maar ik hou ook erg van steden in films), best een aardig plot en ik kon, in tegenstelling tot mijn kijkbeurt van The Dark Knight tien jaar geleden, nu veel beter accepteren dat het Batman is in de vorm van een bloedserieuze actiefilm.

avatar van teigertje

teigertje

Na deze film opnieuw gezien te hebben op 4k is deze film, nog steeds steevast van hoge kwaliteit.

Met een meesterlijk acterende Christian Bale als de Batman.

Een film met een uitmuntend acterende cast, als Katie Holmes en Liam Neeson en Cillian Murphy en Gary Oldman en onze Nederlandse trots Rutger Hauer en noem maar op.

Het verhaal van Batman is in deze film tot in de puntjes uitgewerkt.

Een grimmige en zeer sfeervolle film.

Gotham City is visueel overdonderd mooi gemaakt.

Met zeer spectaculaire aktie waarbij je op het puntje van je stoel zit.

Ook de film muziek van Hans Zimmer is ijzersterk.

Een film met onverminderde kwaliteit een meesterwerk van de makers en cast nog steeds. !

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit vind ik dan toch de beste Batman film van Nolan van de 3 die hij maakte. De andere 2 vind ik een stuk minder. Ik weet dat die 2 hierna door vele als beste Batman films gezien worden, maar persoonlijk vind ik deze eerste het beste