• 9.381.813 stemmen

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Michael Caine en Heath Ledger

IMDb beoordeling: 9,1 (3.131.351)

Gesproken taal: Engels en Mandarijn

Releasedatum: 24 juli 2008

Plot The Dark Knight

"Welcome to a world without rules."

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

Vandaag voor de tweede keer gezien, en ik weet dat ik hiermee in de minderheid ben, maar ik vind begins beter. Ik vond begins makkelijker om weg te kijken bijvoorbeeld. Ook had begins een beter verhaal. Waar deze film wel in straalt zijn de actiescenes, wow wat zijn die cool!

The Joker is een geniale vijand, en zeer goed neergezet door Heath Ledger. Christian bale is ondertussen een van mijn favoriete acteurs aan het worden, omdat hij naar mijn mening gewoon de beste Bruce Wayne/ Batman is. Zelfs de kleine rollen worden heel goed gedaan, de kruimeldieven op het begin bijvoorbeeld.

Al met al een zeer goede film, maar voor het verhaal en de vlotheid heb ik toch liever Begins.

avatar van Theunissen

Na eergisteren het laatste deel te hebben gezien van de Batman trilogie van Christopher Nolan moet ik toch stellen dat deze film mijn absolute favoriet blijft. Dit komt vooral door Heath Ledger die de rol van "The Joker" geniaal vertolkt. Maar ook de andere rollen komen in deze film net iets beter tot hun recht (Morgan Freeman en Michael Caine). Maar ook het verhaal vond ik net iets boeiender en spannender dan de andere delen en ook zit in deze film verreweg de meeste actie. Ik verhoog mijn stem daarom ook met een halfje.

avatar van killerfreak

killerfreak

met 'the dark knight rises' die inmiddels in de bioscoop is verschenen was het toch eens tijd om deze te zien. En ik moet toegeven: Batman Begins was een stap in de goede richting (na de soms toch wel tegenvallende 'oude're Batman-films); bij The Dark Knight doet Cristopher Nolan er nog een schepje bovenop met the Joker: een geweldige openingsscène, een angstaanjagende lach en tal van spectactulaire actiescènes. Meer moet een film niet hebben om op te vallen en goed bevonden te worden

En dan heb ik het eigenlijk al een beetje verklapt, maar iedereen weet natuurlijk dat Heath Ledger hier de rol van zijn leven speelde; jammer dat hij er niet meer kon bijzijn bij het 2de deel (maar dat heeft de film precies geen windeieren gelegd). Ook Bale doet het meer dan behoorlijk, maar ik geniet meer van zijn acteerprestaties in pakweg the Prestige.

Zeer benieuwd naar The Dark Knight Rises! Voor deze 4*

avatar van zxstyle

zxstyle

Dit vervolg van batman in the dark knight is stukken beter dan batman begins. Alleen al de personage's zijn geniaal. van The joker kan je genieten, hij is onuitstaanbaar vervelend met dat likje over zijn littekens, maar daarom ook zo goed neergezet. Verder is ook het verhaal wat logischer dan het eerste deel en komt niet alles meer uit de lucht vallen, behalve batman zelf dan.

Jammer dat Harvey dood moest gaan, hij had nog een goed karakter geweest voor de nieuwste film.

avatar van O.M.M.H.

O.M.M.H.

geniale batman film. behoort tot 1 van mijn favorieten sterk verhaal en jammer Heath Ledger, want dit was zijn mooiste rol die die heeft gespeeld als de joker..

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Wederom een prima film van Christopher Nolan, die hiermee bewijst dat hij de geknipte regisseur is voor de Batman-films.

De prent zit weer boordevol actie, maar ook heeft de film een zeer goed scenario, beter dan bij de eerste (nieuwe) Batman film.

Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine en Morgan Freeman zijn net als in de eerste film wederom prachtig in hun rollen.

Maar de rol in deze film is toch wel 'The Joker', gespeeld door Heath Ledger. Ik dacht dat met de eerste Joker, toen vertolkt door Jack Nicholson, het niemand beter zou kunnen, maar dat is dus buiten Ledger gerekend. Hij is werkelijk subliem in deze rol, als hij hier niet een Oscar voor krijgt dan weet ik het echt niet meer.

Zoals iedereen wel weet zal dat dan wel postuum moeten gebeuren, want Heath Ledger overleed begin dit jaar (2008).

Maar één ding weet ik nu wel zeker, niemand zal hem dit ooit nadoen, werkelijk prachtig wat hij hier liet zien. Het is des te jammer dat we nooit meer van Ledger's prachtprestaties zullen zien.

Over de film verder: ook de special effects zijn naar goede gewoonte prachtig en de donkere sfeer die zo typisch is voor de Batman-verhalen hangt nu ook weer over de ganse film.

Kortom, een pracht van een film waar je ruim meer dan 2 uur van kan genieten, en dubbel en dik een 5 sterren waard, maar die konden zelfs alleen al op Ledger's naam worden geschreven.

Opnieuw bekeken op blu-ray, en heb niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.

Fantastische film !!

avatar van Pinda123

Pinda123

''Why so serious?"

Wat ik zo vet vind aan de batman films die door Christopher Nolan zijn geregisseerd is dat het zo realistisch is.

Voor mij blijft The Dark Knight de beste film van de drie dit komt het grootste deel door de villain the Joker, wat is die geweldig neergezet door Heath Ledger beter kan gewoon niet, jammer dat die is overleden ik had hem graag nog meer willen zien als de Joker want wat heb ik genoten van hem.

Ook de rest van de cast doet het uitstekend waarvan ik Aaron Eckhart er ook even uit wil pikken die Harvey Dent speelt ik kon hem niet voordat ik The Dark Knight gekeken had wat acteerde hij ook goed.

De muziek was ook weer goed gedaan het pastte helemaal aan bij het sfeertje van Gotham.

Ik geef deze film een Dikke 5!!!

avatar van Michadelica

Michadelica

Fantastische film, net een 4,5 omdat heel af en toe de praatjes over moraliteit toch wat zagerig worden (iets waar de opvolger volgens mij wel erg mee te kampen had).

Maar is deze Joker nu niet één van de prachtigste bad guys uit de filmgeschiedenis? Ondersteund door een monumentale acteerprestatie en duivels grappige one-liners staat er werkelijk een geniale gek van formaat met een zwart gat op de plaats waar zijn ziel moet zitten.

Daarnaast is ook de met symboliek volgepakte verhaallijn van Harvey Dent zeker het vermelden waard, ze is schitterend uitgewerkt.

Ben zelf niet zo'n Batman-fan dus ik heb misschien weinig te zeggen over zijn personage. Alhoewel, Christian Bale zette volgens mij een goeie prestatie (dan negeer ik wel de stem van Batman) en de actie-scènes mochten er ook wezen.

Stilistisch ook een goeie film volgens mij, zeer goed, niet meer of minder.

Dus een genereuze 4,5 en dat heeft deze film vooral aan The Joker (en Heath Ledger, hoe jammer...) te danken, anders haalde hij hooguit 3,5 . Want dat personage maakt van The Dark Knight toch een beetje een klassieker.

avatar van Jimmy Conway

Jimmy Conway

Zeker geen superhelden fan, maar de Batman trilogie, vooral TDK is meer dan de moeite waard. Mooi uitgewerkde personage, fantastische cast (afgezien van mijn problemen met Maggie Gyllenhaal) en visueel goed in elkaar. Heath Ledgers vertoking van The Joker is gewoonweg memorabel en wekte bij mij een sympathie op die ik nooit eerder voor een fictionele psychopaat voelde.

avatar van MRDammann

MRDammann

Wat een film zeg! Wat een sfeer, geweldig. Maar laten we eerlijk zijn the Joker maakt de film. Als hij uit het ziekenhuis loopt fenomenaal! Dat loopje is zelf fantastisch!

avatar van viper1983

viper1983

Geweldige film.

Dit is echt een film die ik keer op keer kan kijken en dan ben ik hem nog steeds niet zat.

Ook een goeie rol van heath ledger als de joker..

avatar van Timmy757

Timmy757

Steengoede actiefilm die het gemiddelde ruim overstijgt, uiteraard mede door de fantastische vertolking van the Joker door Ledger. Toch is dit voor mij ook de film die ervoor zorgt dat ik mijn stem op Batman Begins verhoog van 4 naar 4,5*.

Hoewel ik weinig heb aan te merken op The Dark Knight mist deze wel net datgene wat er in Batman Begins wel zat en wat TDK misschien wel 5* van mij had kunnen opleveren: de duistere Gotham sfeer.

Waar zijn voorganger een unieke en duistere, dreigende sfeer had, en Gotham als een unieke stad uitbeeldde (denk aan die typische dingen als die trein ver boven de grond) mistte ik dat in TDK, Gotham was toch meer een stad als New York geworden.

Desalniettemin wist TDK mij 2,5uur lang weg te blazen met de aaneenschakelingen van gebeurtenissen en de spetterende actiescenes en dus geef ik 4*.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Zeer lekkere en spannende film. Gezien in de bioscoop en dan heb je met de geluidseffecten en muziek van deze film toch wel een hele mooie ervaring erbij. Ook de actiescenes als met de vrachtwagen die kantelt waren (was) geweldig. Heath Ledger levert hier als the Joker een topprestatie. Hij was echt angsaanjagend. Heel verschil met het blonde knulletje in 'a knights tale' of 'the brothers grimm'.

Blijft toch apart hoe hij overleed, zou dat te maken hebben met zijn rol als the joker? Hij kreeg, als ik dat mag geloven, van zijn artsen wel slaappillen. Overdosis expres genomen of niet. Blijft apart.

Wel is het deels door zijn prestatie dat deze film zo goed is.

Heerlijke actiefilm met een goed verhaal.

avatar van YAH87

YAH87

The Dark Knight is vrijwel van begin tot eind, en met name de proloog, adembenemend te noemen. Nolan maakt gebruik van IMAX camera’s waardoor de scènes nog groter en spectaculairder ogen en dit komt alleen maar ten goede aan de filmbelevenis. De vrijwel complete cast uit de vorige film keert terug, op Holmes na, en wordt aangevuld door Aaron Eckhart als Harvey “Two-Face” Dent en Heath Ledger als "The Joker". Ook in dit deel zijn alle acteurs in uitstekende doen en is wijlen Heath Ledger’s The Joker zelfs iconisch te noemen. De introductie van onze vriend in het paars is één van de beste die ik ooit in een film heb mogen aanschouwen en hoe The Joker wordt neergezet is werkelijk fenomenaal. Het verhaal is ook ditmaal erg sterk en staat vol met memorabele scènes. De reeds genoemde proloog, de “magic trick” en de verhoringskamer zijn hier slechts een greep van.

avatar van frolunda

frolunda

In de herziening...........Laat ik voorop stellen dat ik nog steeds enthousiast ben over The Dark knight,ik vind het sowieso de beste batman film (D.K. rises moet ik nog zien) en die **** sterren blijven hoe dan ook staan.Toch begin ik ook enkele haarscheurtjes in de film te ontdekken,zo is de montage vaak erg vermoeiend,de karakter uitwerking te oppervlakkig en het acteerwerk op Freeman en Ledger na niet meer dan redelijk.Over Ledger was iedereen erg lovend maar we moeten niet overdrijven want het beste aan hem vond ik eigenlijk het briljante uiterlijk van de Joker.Tegenover dit alles blijft natuurlijk wel de spectaculaire actie en het meer dan aardig verhaal staan.The Dark knight verveelt dan ook geen moment,blijft een prima film maar een meesterwerk zie ik er niet in.

avatar van Light-o

Light-o

Voor het eerst weer herkeken sinds 2008 en hij viel me toch wel een beetje tegen. Ik kan me herinneren dat ik in 2008 compleet overdonderd was van deze film (dankzij de performance van de Joker met name), maar nu ik wat meer filmervaring achter de rug heb en ook meer naar andere aspecten van een film kijk, was ik toch teleurgesteld. De soundtrack en het acteerwerk is uiteraard fantastisch, maar waar ik meer moeite mee had in deze film was de manier waarop het gemonteerd was. Het gaat echt heel erg vlug, het voelde voor mij soms alsof ik naar een compilatie kijk, zo snel ging alles; het verhaal had van mij iets rustiger verteld mogen worden. Dit vond ik ook een minpuntje aan Batman Begins. Ook het plot voelde wat magertjes aan. Batman Begins had nmm een veel beter uitgewerkte verhaallijn over hoe hij zijn angsten moest overwinnen om het kwaad te bestrijden. Hierom vind ik het wel jammer dat ie 4de staat in de imdb top 250, want in mijn ogen zijn er talloze betere films dan TDK die minder populair zijn.

Hij krijgt van mij dan ook 4*, halve punt minder dan zijn voorganger die ik toch iets beter vind. Nu op naar TDKR waar ik heel erg naar benieuwd ben!

avatar van Gruffalo

Gruffalo

Ja ik vind hem ook goed. Alomgeprezen sensationele film die barst van de actie en vlijmscherpe dialogen. Niet zomaar een superheldenfilmpje dus. Vind de notering wel ietsje overdreven (volgens mij stond ie op de lijsr van IMDB zelfs op nummer drie). Veel meer dan een hele goede dosis entertaining is het voor mij persoonlijk niet. Goed is de film wel, hoewel gaaf misschien een toepasselijker woord is. Een film die bijna elke kijker enthousiast kan maken en die zijn lange speelduur meer dan waardig is. Christoffer Nolan bewijst zichzelf. Voor deze bom van een film kun je namelijk niet minder dan reteveel respect hebben.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Nadat regisseur Christopher Nolan de Batman-reeks weer nieuw leven in had geblazen met het uitstekende Batman Begins, overtrof hij zelfs ieders stoutste verwachtingen met dit vervolg, die op veel punten haar voorganger weet te overtreffen.

De film gaat verder waar de eerste film eindigde met de Joker z’n intrede. De Australische acteur Heath Ledger was gecast om de schurk te spelen, wat in eerste instantie tot veel protest leidde bij de hardcore fans. Ledger die voornamelijk bekend stond als een mooi mannetje was volgens hen absoluut niet de juiste keuze om de rol te spelen. Maar gelukkig hebben de casting directors alsmede de regisseur iets meer creativiteit en fantasie dan de meeste fans en werd Ledger alsnog voor de rol gecast. Zijn vertolking van de Joker breekt ook volledig met alle voorgaande vertolkingen van dit personage. De Joker wordt hier niet meer afgebeeld als een grappenmakende malloot die Batman voornamelijk met speelgoedwapens om het leven probeerde te brengen. The Joker is ditmaal een gestoorde maniak zonder enig geweten, die voor niets of niemand terugdeinst om zijn doel te bereiken. Ontbrak het aan deel 1 nog aan een interessante schurk, dat werd met dit vervolg ruimschoots goedgemaakt, want Heath Ledger speelt in mijn ogen één van de beste schurkenrollen uit de geschiedenis van de film. Ledger mocht hiervoor terecht een Oscar in ontvangst nemen. Helaas mocht hij dit zelf niet meer meemaken, want een half jaar voordat de film in première ging, overleed de acteur aan een overdosis slaappillen.

Hoewel de film buitengewoon positief ontvangen werd, heeft ze toch ook zo zijn minpunten. De Joker is zoals gezegd geweldig, maar daardoor overschaduwt hij de rest van de cast en zijn de momenten waarin de Joker niet meespeelt vrij saai. Aaron Eckhart doet het aardig als Harvey Dent, maar Maggie Gyllenhaal is absoluut geen verbetering op Katie Holmes, die het personage van Rachel Dawes met veel meer pit vertolkte. Ook de boeiende karakterontwikkeling van Bruce Wayne wordt hier niet voortgezet, waardoor de held andermaal wordt overschaduwd door de schurk.

Daarnaast vond ik dat de film ook op 2 gedachten bleef hinken. Aan de ene kant is de film vrij serieus (dat is met name te merken aan de manier waarop de Joker hier wordt neergezet), maar aan de andere kant kiest Nolan ook weer voor actie die vrij over-the-top is. Vooral de scènes met de Batmobile pasten wat mij betreft niet echt in deze film.

Maar goed, dit alles zijn kleine minpunten van een voor de rest prima actiefilm. De vormgeving is subliem, de filmscore van Zimmer is erg mooi (hoewel die van Elfman persoonlijk nog altijd mijn favoriet is) en voor een superheldenfilm bevat ze een vrij goed doordacht verhaal.

avatar van Piratje

Piratje

Ondanks heel wat mooie momenten toch zwaar overschatte batmanfilm. Moeilijk begrijpbare dialogen, een Batmanstem die helemaal niet past... Het zijn vooral de speciale effecten die deze film optillen. The cast speelde voortreffelijk, niet uitstekend. Weinig humor in dit geforceerde geweld.

Gelukkig scoorde The Joker (Heath Ledger) meesterlijk. Waarvoor terecht ook zijn oscar. Misschien ook een beetje omdat hij net na de opnamen overleed.

De batmobiel is er toch even onnodig over. Ook zijn sommige breaks te opvallend en misplaatst.

Toch een pluim voor regisseur Christopher Nolan die een mooi vervolg wist te breien op het vorige verhaal. Ook al was het op zich niet te doen voor het verhaal en de acties.

Historisch gaat deze film het niet houden. Ook al staat hij nu 23 in de top250.

Mijn waardering voor deze prent is 4,0 punten.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Why So Serious ?" - The Dark Knight

Wow! Wat een ongelofelijke vette Batman film was dit!!! Echt, ik heb genoten hoor! Heerlijke actie, heerlijk verhaal en heerlijk concept!

Christian Bale speelde net zoals in Batman Begins (2005) een heerlijke rol als batman! Ook dit keer genoot ik weer van zijn lekkere actie scene's en mooie escapes. Maar.. De beste acteur uit deze hele film vind ik Heath Ledger .. WOW! Ik kijk nog steeds het stukje terug bij het ziekenhuis.. Haha! Geniaal loopje xD! Zo zonde dat hij is overleden.. Echt.. Hij had talent, en zeker voor de rol als The Joker. Nee Heath.. Hands down, prachtig geacteerd! Aaron Eckhart deed het ook niet slecht, maar zo erg verbrand.. Overleef je dat? Zag der wel creepy uit haha! Gary Oldman deed het ook prima en Morgan Freeman natuurlijk ook, zoals we van hem gewend zijn haha!

Zoals ik al zei vond ik de actie scenes lekker. En dat was het ook, goeie actie wat niet verveeld. Wat je vaker hebt in langere films (2 uur +). Hier is alles niet het geval, ik denk ook dat het komt door Heath het met een dolletje doet, dat maakt het veel leuker om naar te kijken. En dan de Michael Bay achtige explosies erbij. Perfect! Natuurlijk ook de Joker. Dat ie door Batman van het gebouw af gegooid word, gaat ie lachen.. Lol Niet veel te klagen nee, maar wel dat het mij soms beetje onrealistisch leek kwa verbranding. Weet je hoe erg hij er aan toe was.... Dat was wel beetje te veel. Dus misschien iets minder gemogen naar mijn mening.. Ook zo af en toe een praat scene erdoor is fijn, en sommige zijn ook goed bestemd in de film!

Na mijn mening tot nu toe de beste Batman film (Moet er nog aardig wat kijken!). 4.5*

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Een erg fijne batmanfilm met een fenomenale Joker. Wat een heerlijke nietsontziende maniakale badguy!

De actiescenes en donkere shots waren oogstrelend.

ik heb me echter aan één ding geërgerd: de stem van Christian Bale als hij in zijn batmanpakje rondsjouwt.

avatar van sandokan-veld

sandokan-veld

Een aantal jaren geleden zag ik 'Batman Begins' in de bioscoop, en dat vond ik zo'n ontzettende stinker (ik kan me eigenlijk niet eens meer herinneren waarom ik die film nog twee sterren heb gegeven) dat ik deze opvolger ondanks de flinke hype jarenlang links heb laten liggen.

Maar goed, een mens is toch nieuwsgierig wat een film precies te zoeken heeft op nummer 4 van de IMDB top 250, en dus heb ik de film gisteren toch een keer laten passeren. Los van de vraag of de film de hype waard is, moet ik zeggen dat ik de film beter kon volgen en meer in spanning zat over het einde dan ik me herinner van zijn voorganger, dus dat is al honderd procent winst.

Ik kan me verder wel vinden in de waardering voor de rol van Heath Ledger. The Joker is hier een wat paradoxaal personage, iemand die roept 'an agent of chaos' te zijn, maar wiens daden zo tot in de puntjes berekenend zijn, dat het mijn voorstellingsvermogen (en vaak de geloofwaardigheid) te boven gaat. Nolan en Ledger voegen bovendien een soort gangster-vuigheid aan het karakter toe met uitlopende schmink en een dikke laag method acting. Vreemde keuze, maar het werkt. Op de beste momenten (de potlood- scene, het weglopen van het ziekenhuis) spat Ledgers charisma werkelijk van het scherm.

Helaas kunnen we dat niet zeggen van Bale, die nog wel door de beugel kan als rijke playboy, maar zodra deze Bruce Wayne zijn vigilante alter ego aanneemt, worden we getrakteerd op een pompeuze, wandelende leerfetisj die nergens de flair uitstraalt die zelfs Bale's zwakste voorgangers nog in de rol wisten te leggen.

Als misdaadfilm (eigenlijk: terrorisme- thriller) met een flinke knipoog kan TDK best door de beugel, als actiefilm is het minder geslaagd. Na de aardige bankoverval in het begin heb je eigenlijk het beste al wel gehad. In de afdeling 'sluipen en foefjes gebruiken' legt de film het af tegen willekeurig elke film met Jason Bourne of Ethan Hunt. De weinige vechtscenes zijn bepaald houterig, en zelfs de lange autoachtervolging in het midden biedt weinig dat ik al niet veel vaker en veel beter heb zien doen. Ook de setting, met een Gotham City dat werkelijk niets eigens uitstraalt (denk: veel rollebollen door lege fabriekshallen en glas- en -staalconstructies) is een gemiste kans.

Houden we over: een redelijk uitgewerkt kat- en -muisspel met een aardig gevonden ontknoping. Met het charisma van Ledger en de sarcastische frons van Michael Caine meegenomen in de berekening, zullen we er een krappe voldoende van maken.

avatar van Sint Antonius

Sint Antonius

Als batman-fan kan ik hier in feite niet objectief over oordelen, maar deze film vind ik ronduit geniaal.
Bale is een goeie batman (heb overigens geen probleem met de growl in zijn stem, anders herkennen ze Bruce Wayne toch direct?) en Ledger is vooral een zeer goeie joker. The joker wordt voorgesteld zoals hij zou moeten zijn: de tegenpool van batman, niet zomaar een clown-themed villain, maar een theatrale psychopaat die chaos en wanorde creëert puur om zichzelf te vermaken en steeds weer een clevere manier vindt om Gotham in zijn greep te krijgen.
Ook zeer geslaagd zijn de vele plotwendingen (bvb. Dent die publiekelijk verklaart batman te zijn, Gordon die niet dood blijkt te zijn ) en spannende situaties (bvb. Rachel Dawes en Harvey Dent die dreigen opgeblazen te worden, het 'sociaal experiment' op de twee boten) die de suspens in de film houden.
Wat ik overigens zeer leuk vind - niet alleen aan deze film, maar aan nagenoeg alle Nolan-films - is de manier waarop er gespeeld wordt met maatschappelijke thema's (de war on terror, the patriot act) en waarop ethische vraagstukken worden opgeworpen (bvb. het prisoner's dilemma op de boten, Batman's 'nobele leugen' op het einde van de film) zonder moralistisch te worden of de kijker een bepaald standpunt op te dringen.

avatar van BBarbie

BBarbie

This is really bad, man!

Een karikaturale film met een chaotisch, flinterdun verhaaltje, dat enkel bedoeld lijkt om zo veel mogelijk extravagant geweld aan elkaar te rijgen.

Gamers en liefhebbers van comic books zullen dit wel prachtig vinden, maar ik kreeg meer het idee dat ik over de schouder van mijn kleinzoon zat mee te kijken terwijl hij een of ander geweldadig computerspel speelt.

Goed om je bij slecht weer 2½ uur van straat te houden, maar verder… much ado about nothing.

avatar van Garfield13

Garfield13

Heb me net aangemeld en wilde graag deze film als eerste een stem geven, een dik verdiende 5.0... de film de muziek het verhaal is bijna met geen pen te beschrijven... in mijn ogen en oren een van de beste films die er gemaakt is ...

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

Leuke actiefilm met z'n goeie en sterke kanten. Ik moet eerlijk bekennen dat de film me wel gesmaakt heeft. Al ben ik toch meer een liefhebber van Batman Begins.

The Dark Knight heeft tal van personages die soms amper uitgewerkt (Rachel Dawes, Gordon en Albert) of zelfs overbodig zijn (Fox en Scarecrow). De troef van Batman Begins is dat Batman een sterke en gedurfde uitwerking krijgt. Hier valt het personage van Batman weer droog en krijg je amper iets van hem te zien. Dent valt wel mee, al blijft hij een karakterloos personage. Wel goed is de prestatie van Ledger als The Joker. Al ligt dat meer aan z'n acteerprestatie en de uitwerking er van, dan de echte uitdieping van het personage. Het mag gezegd worden, Ledger is wel zeer sterk in deze film. Niet perse omdat hij dood is, maar het personage staat er van begin tot einde en is meer dan een geschminkte clown. Nicholson speelde de rol zeker niet slecht, maar Ledger speelt het veel geloofwaardiger. Zijn Joker is krankzinniger, psychopatischer en veel gemener.

Door de overdaad van personages (Batman en z'n vriendjes, maffialeden, verschillende vijanden, politiecorps, ...) is er uiteraad amper tijd om personages uit te diepen. 'Less is more' had wel gemogen. Al stoort het hier minder dan in Spider-Man 3 waar de overdaad de film gewoon doet instorten.

De zwarte humor in de film doet het zeker wel, zowel de oneliners van Caine, Freeman als Ledger, maar ook tussentijdse jokes van Batman of The Joker deden me absoluut een glimlach op het gezicht verschijnen. De actie viel wel mee, en de special effects zijn iets minder.

Totaalbeeld is dat de film vooral recht blijft dankzij sterke acteurs die ook van een overbodige of zeer kleine rol nog wat kunnen redden, de prestatie van Ledger uiteraard en visueel is dit zeker niet slecht. Minder is de montage tussen de verschillende actiebeelden, de overdaad aan personages, de gemakzucht bij personages en kennis die je enkel krijgt in Batman Begins. Daardoor kan het voor beginnende kijkers soms raar overkomen.

Conclusie van mij is dat deze film zeker een aanrader is, met zeker sterke momenten, maar het blijft een actiesequel en geen filmklassieker.

Blijft een goeie blockbuster. Het zal altijd moeilijk oordelen zijn over The Joker, door de hype rond het overlijden van Ledger. Hij doet het in elk geval heel goed en zorgt voor een deftige tegenspeler voor Batman. Harvey Dent komt amper uit de verf helaas, Scarecrow wordt er nog wat ongelukkig bijgesleurd en ook van klokkenluider Reese had ik meer verwacht. Of ze hadden het personage gewoon moeten weglaten. Net als Lau trouwens. Verder voldoende actie en een mooie openingsscène.

avatar van plano

plano

De beste stripverfilming tot nu toe! Met een voorliefde voor het comic boek genre, een zwak voor the joker en een regisseur als Nolan aan het roer, ben ik hiermee helemaal in mijn element.

Met een openingsscene tijdens een bankoverval zit de sfeer er gelijk goed in. The joker is badass, gestoord en geniaal tegelijk. Hij heeft zijn zinnen gezet op chaos in Gotham en het teisteren van batman zonder waar motief, hij zal er alles aan doen zijn doel te bereiken.

Heith Ledger zet hier de beste joker ooit neer (Jack Nicholson blijft een memorabele joker, maar delft hier zeer zeker het onderspit) en misschien wel de beste schurk aller tijden. De manier waarop hij praat en beweegt; het is de the joker. Nu word hij voor deze prestatie ook (terrecht) geprezen en draagt hij zonder meer een groot deel van de film, maar hij niet alleen. Het is het complete verhaal, de verandering van harvey dent, de tweestrijd en het schuldgevoel van bruce wayne en de goudeerlijke james gordon. Allen dragen zij bij tot een perfecte uitvoering van een geweldig geregisseerd script. De scene in de ondervragingskamer is briljant. De donkere batman tegenover de ziek geschminkte joker in een fel belichte witte kamer waar the joker het bloed onder de nagels van batman vandaan haalt, deze vergeet ik nooit meer.

Mijn enthousiasme is denk ik wel leesbaar, maar het is dan ook een meesterwerk. Ik ga hier natuurlijk niet alles scenes prijzen; scene na scene is memorabel. Je kan de gekte, rivaliteit en de wanhoop proeven. Heat ledger is the joker, christian bale is batman en alles en iedereen eromheen werken perfect mee.

Heath Ledger heeft zich een maand in een hotelkamer opgesloten om stemmen en scenes te oefenen om tot de ware joker te komen die hij heeft gepresenteerd. Een waar verlies voor de filmwereld en treurig dat hij de prijzen niet meer in ontvangst heeft kunnen nemen...

Onderhond schreef:
Bij deze dan mijn mening over de film. Waarschijnlijk wat interessanter dan de theorieën die derden erover verzinnen:

Ik maak er geen geheim van dat dit soort Amerikaanse superheldenfilm absoluut mijn ding niet zijn. Ik heb helemaal niks met Marvel en DC, de enige film die er ooit met een voldoende is afgekomen is Schumacher's Batman & Robin. De enige die er een groot genoeg carnaval van wist te maken zodat er zonder schroom gelachen kon worden met de helden in domme pakjes. Ik heb dan ook niks met Nolan's idee om Batman realistischer te maken. Voor mij is dat hetzelfde als droog water uitvinden. Het hele concept is dus al één grote flater, maar zoals eerder gezegd, ik zat er ook niet voor mezelf.

Nolan's drijft zijn wil in ieder geval ver door, want het lukt hem aardig om een realtische sfeer te creëren. Two-Face valt er wel een beetje buiten, maar onbegrijpelijk vind ik dat Nolan van Batman zelf afblijft. De realistische setting maakt Batman zelf alleen maar een grotere idioot. En met zijn stemvervormertje gewoon een knalharde rake parodie op zichzelf.

Attractie van deze film is uiteraard The Joker, en toegeven, op foto ziet hij er indrukwekkend crimineel geschift uit. Jammer dat daar op bewegend beeld niet veel van overblijft, wat Ledger komt nergens met een standaardsetje aan tics. Het personage werd neergezet door de schmink en daarna terug afgebroken door de acteur. Hoewel ik het idee achter The Joker snap blijft het wat mij betreft een wandelende farce, terwijl Nolan en Ledger er naar mijn idee toch een meestercrimineel van probeerden te maken. Gemiste kans.

Enige acteur met presence in deze film was Michael Caine, van Oldman schrok ik achteraf (ik had hem nooit herkend, wat is die man veranderd!), wat Gyllenhaal deed kan je moeilijk acteren noemen en voor Freeman mag Nolan een boete krijgen. Vreselijke toevoeging.

Het "realisme" van Nolan heeft ook een serieuze impact op de actie, aangezien er niet veel kan gewerveld worden. Vond de film dan ook meer een uitgesponnen crime-thriller. Actiescenes zelf zijn wel lang maar uitermate duf. Veel meer dan een car chase is er niet te zien. Vechten kan Batman niet (je vraagt je eigenlijk af waarom hij net een superheld is - misschien de oortjes op z'n kop ?) en aangezien Bruce geld genoeg had om aan R&D te spenderen had hij best een designer in dienst mogen maken om z'n autotje een leukere look te geven. Sowieso zag Gotham eruit als een oersaaie stad, aankleding van de film was teleurstellend.

Visueel bakt Nolan er ab-so-luut niks van tijdens 150 minuten film. Werkelijk geen enkel shot dat de aandacht trok. Wat wel opviel waren enkele abrupte en vreselijk slecht getimede cuts en lelijke sceneovergangen. Zo zit er een stukje in een discotheek tussengenaaid dat werkelijk nergens op leek. Verder wordt het sounddesign geprezen, maar daar heb ik eerlijk gezegd betrekkelijk weinig van gemerkt. Enkel de aanzwellende tonen (3 maal gebruikt) zijn aardig, maar dat is waar cinema moet beginnen, niet waar het eindigt.

Rest enkel een verhaaltje van 150 minuten waar zowat iedereen zijn twist toegerijkt kreeg en Batman uiteindelijk de echte held is. Ik mag echt hopen dat niemand daarom 150 minuten vol spanning in z'n stoeltje gezeten heeft. De film zit vol nutteloze zijsporen die niks meer zijn dan korte clichés opgeblazen tot karakterontwikkeling. Onbegrijpelijk in nonsens als dit. Meerwaarde 0, behalve dan dat een meesterwerk blijkbaar steeds oeverloos lang moet duren en je daarvoor toch filler nodighebt.

Fijn voor de mensen die hier van houden. Ik vond de actie brak, Ledger acteerde slecher dan z'n make-up, visueel oersaai en de grootste domper van allen was gewoon Batman. Heb dan ook geregeld tegen de vaak moeten vechten.

Vandaar dan ook mijn 0.5*, en geen enkele nuance die dat kan optrekken naar 1.5*

PS: 16+ in Nederland

Ik besef me dat je reactie al behoorlijk oud is maar hoe kan je nou zeggen dat ledger slecht acteerde heb je de scène in het ziekenhuis of de achtervolging gezien komen we gelijk weer bij het punt dat je de actie slecht vond ze zijn allebei vrijwel zonder CGI en in IMAX ( sowieso de achtervolging ) over de actie valt te twisten ( ook al vind ik jouw mening daarover ook nergens op slaan) maar dat Heath Ledger slecht acteerde kan ik echt niet begrijpen die vent geeft niet voor niets de ( in mijn ogen meest terechte ) gewonnen

avatar van baspls

baspls

"Some men just want to watch the world burn."

Deze film van Christoper Nolan nu al voor de zoveelste keer gezien en hij blijft ongelovelijk sterk. The Dark Knight is eigenlijk de enige superhelden/actie-film die ik echt goed vind en dat komt omdat het eigenlijk geen superheldenfilm is. Het is een donkere Misdaad-film vol met actie en een hoofdpersoon met hi-tech uitrusting, die toevallig op een stripboek is gebaseerd.

Batman en Gordon nemen het op tegen de maffia en de Joker, een gestoorde moordenaar die tot alles in staat is. Ze worden ook geholpen door de jonge idealist Harvey Dent, die tot Waynes ongenoegen een relatie heeft met Rachel. De situatie in Gotham is erger dan ooit.

Nolan en ik hebben het beiden niet zo met CGI, vandaar dat ik de actiescènes in zijn film zo ongelovelijk goed vind. In plaats van die standaard visual effects krijgen we zeer spectaculaire stunts voorgeschoteld. Gewoon een vrachtwagen over de kop laten gaan, moet kunnen met zo'n budget. Ook achter de camera doet Nolan het goed. The Dark Knight is een cinematisch meesterwerkje met een aantal mooie shots.

Mensen hebben het er altijd over dat Quentin Tarantino zulke goede dialogen schrijft, maar eigenlijk is dat allemaal dom gezwets over koetjes en kalfjes. Christopher Nolan is pas echt goed in sterkr dialogen. The Dark Knight alleen al zit vol van de quotes en geniale verbanden tussen dialogen en achterliggende meningen van de film.

Je ziet het niet vaak, een actie-film met goede inhoud. James Cameron kan het, Tony Scott kan het en Christoper Nolan ook. The Dark Knight wordt vooral gekenmerkt door morele vraagstukken die in de film zijn verwerkt. Als iemand een ziekenhuis opblaast tenzij jij één man vermoord, zou je dat dan doen? Als twee boten de keuze krijgen om de ander te laten ontploffen en zelf geen gevaar te lopen, zou je dat dan doen? Daarnaast houd de film zich ook bezig met goed en kwaad. You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain.

Christian Bale is een uitstekende Batman (of liever gezegd Bruce Wayne, Keaton was net wat beter als Batman). Gary Oldman doet het goed als Gordon en hoewel ik Jack Nicholson's Joker erg sterk vind is Heath Ledger toch echt de beste Joker, gewoon eng hoe hij speelt. Morgan Freeman en Michael Caine spelen bijzonder sterke bij-rollen, met name dat verhaal van Alfred over de jungle van Birma vond ik erg sterk gedaan.

Zonder twijfel een van de betere moderne blockbusters.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Lang zitten twijfelen om deze film te bekijken, omdat ik verwachtte dat een superheldenfilm mij niet zo veel zou kunnen doen. Echt veel zin had ik er dan ook niet in, maar vond toch dat het een keer tijd werd om eens te zien of het mijn ongelijk kon bewijzen.

Grotendeels. Want The Dark Knight is zeker niet je standaard actieflick. Het is vele malen slimmer en gecompliceerder dan dat. Maar bovenal is de actie is gewoon erg sterk gemaakt. Het ene na de andere wordt opgeblazen en auto's vliegen door je beeldscherm. Prachtig in de beeld gebracht.

En de joker is erg creepy. Maar zoals iemand al eerder aangaf. Het blijft eenzelfde ietwat saai concept. Batman vecht wederom met een van zijn schurken. Dat is het concept, zonder echte verrassingen. Dat moet je ook niet willen veranderen.

Eigenlijk helemaal niet mijn ding, maar wel erg vermakelijk.

Kleine 4*.