• 9.373.522 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Sciencefiction / Fantasy | 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Richard Marquand

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,3 (1.197.080)

Releasedatum: 13 oktober 1983

Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

"Return to a galaxy far far away."

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Luke Skywalker

Princess Leia

Lando Calrissian

Anakin Skywalker

The Emperor

Yoda (stemrol)

Darth Vader (stemrol)

Is al tijden bekend dat er nog drie horen te volgen hoor.

Volgorde was 4,5,6,1,2,3,7,8,9.

avatar van Quaest

Quaest

Vond het wel een beetje vaag.
Anakin was bij deel 3 super sterk. En bij deel 456 is hij slecht. Wel jammer. Maar de rest is super. Mooie einde ook.

Quaest schreef:
Vond het wel een beetje vaag.

Dat is totaal niet vaag hoor.

avatar van Quaest

Quaest

Anakin trainde ongeveer 20 jaren lang voor Jedi. Maar bij Luke maar 1 week ofzo. En toch kon hij nog makkelijk winnen van Anakin

JacoBaco

Ja 20 jaar ofzo, maar in The Empire Strikes Back verliest Luke van Anakin, dus zo slecht is die Anakin nou ook weer niet. Luke heeft in een paar dagen de basis meegekregen van Yoda, die toch wel de machtigste Jedi is zo'n beetje en Luke is ook erg potentieel natuurlijk.
Ok, in 4,5 en 6 wordt erg houterig gevochten dat is wel slecht, maar goed Anakin is al een stuk ouder in deel 6 wanneer Luke hem verslaat. Obi Wan is ook al zijn hele leven leerling in deel 1. Volgens mij is dat een beetje te lang als je het mij vraagt.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

en vergeet vader zoon relatie niet, komt bij mij wel logisch over.

avatar van BronxTale

BronxTale

Hey dit blijft verdomme wel DE star wars film hoor, en dat meen ik serieus bro

avatar van matitie

matitie

Minder dan de vorige twee, maar nog steeds goed.

Ian McDiarmid als Emperor

avatar van sierrra

sierrra

Luke wordt in TESB verslagen door Anakin. In ROTJ, één jaar later, weet hij wel te winnen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Blijft toch een van mijn favoriete avonturenfilms. Oke, Empire is onovertroffen, maar daarna vind ik dit met enge afstand de beste SW film. Vind alles op die 'Moonforest' juist geweldig. Die Ewoks zijn misschien iets te schattig, maar ik vond ze eigenlijk erg goed passen binnen het hele SW principe. De climax die plaatsvindt op drie terreinen is geweldig en het happy end, bevredigend. Topvermaak. 4,5 sterren blijven staan.

avatar van mrron

mrron

Er was niets aan. Ik vind deze films zo slecht. Het verhaal spreekt mij niet aan en al die dingen in de ruimte spreken mij over het algemeen ook niet zo aan. Ik vind het verhaal dat erin zit ook maar zwak. Het pakt je niet. De special effects zijn ook bijzonder slecht. Soms zie je gewoon aan scènes hoe ze gemaakt zijn en dat vind ik dat dat niet meer kan. Tijd voor een remake zou ik zeggen. Niet dat ik hem dan ga kopen ofzo. Jammer dat het laagste 0,5 sterren is dus dat geef ik voor deze film en niets meer. echt waardeloos

Kevin13

een verhaal is er niet aan ? maar er staan wel Scary Movie's in je Top 10 dus daar zit wel een verhaal in ? wil je dat is uitleggen ?

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ik vind dit echt de domste reden om een film af te kraken.

Je weet dat je niet van science-fiction houdt, en dan toch de film kijken en je 2 uur lang irriteren en daarna hier gaan huilen en de film afkraken omdat het een sci-fi film is... Dat wist je ook al van te voren dus had je jezelf ook de irritatie kunnen besparen en Scary Movie 23 kunnen kijken.

Voor die tijd waren de special effects juist meesterlijk. Je moet het ook niet met de hedendaagse special effects gaan vergelijken, want er zit wel even 25 jaar tussen en is er een hoop veranderd in die tijd.

Krijg je ervan met die kids die opgroeien met films die voor het grootste gedeelte uit cgi bestaan. Dan weten ze dit soort dingen niet meer te apprecieren.

Te weinig inlevingsvermogen denk ik. Vroeger moest je wel je fantasie gebruiken; nu wordt alles in hapklare brokken opgediend. Ziet er weliswaar mooi uit maar laat weinig ruimte over voor eigen inbreng en fantasie.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film is een stuk beter dan het vorige deel, en wellicht een van de betere uit de ganse reeks.

Veel actie, knap scenario en een prachtige afsluiter van de ganse reeks.

Verder is de cast weer prima op uitzondering van Mark Hamill na, die ik nooit een goed acteur zal vinden, en dat zelf trouwens heeft bewezen, na de Star Wars filmen heeft hij nergens meer iets van betekenis gedaan.

Het is een hele prachtige reeks, met hier en daar een minpuntje, maar dat mag de pret niet bederven, elke SF-liefhebber zou deze reeks wel moeten gezien hebben, en ik vermoed dat dat ook zo wel zal zijn.

avatar van Embie

Embie

Leuke film, maar het neigt wel meer naar een kinderfilm.

avatar van Adrenal

Adrenal

Vandaag de hele trilogie gekeken, heb me weer eens goed vermaakt.

Dit deel verbaasde me eigenlijk. Vond het altijd duidelijk de minste van de trilogie, nu vind ik hem bijna gelijkwaardig aan Episode V. Hoewel de focus hier nog meer op de buitenaarde wezens en de effecten ligt, blijft het verhaal van Luke en dat van Han en Leia nog erg fijn om te volgen. Dit komt doordat Lucas pas tijdens een spannend moment van de ene naar de andere storyline (waarvan er 3 zijn: die van Han Solo en Leia, die van Luke en die van de rebelpiloten) cut, zodat je van spanning aan je stoel gekluisterd blijft zitten.

De special effects zijn weer schitterend, niet te geloven dat men dit 25 jaar geleden al kon. De ewoks zijn misschien wat kinderachtig, maar ik vind ze erg grappig en een welkome afwisseling. Het eindgevecht was erg sterk en zelfs Mark Hamill viel hier nog best mee. Ook 4 sterren voor dit laatste deel van de trilogie.

avatar van ehs21

ehs21

Goede afsluiter van de Star Wars saga. Het verhaal loopt lekker door en de special effects zijn erg goed. Het begint gelijk al goed bij Jabba the Hut met een aantal onverwachte wendingen (Leia die de bounty hunter blijkt te zijn).

Er zijn natuurlijk ook mindere scenes. De ewoks zijn grappig maar ze hadden ze betere wapens moeten geven. Met stenen en pijl en boog is het gewoon onmogelijk om de clone troepen te verslaan. Sowieso het trucje dat ze gebruiken om uiteindelijk binnen te komen is ook wel erg simpel en onrealistisch.
En ik vind idd ook dat Luke het met zn iets van 1,5 jaar training tegen Vader met 30 jaar training te makkelijk wint. Dit had door de 1 of andere toevalligheid moeten gebeuren en niet omdat Luke sterker is. Een argument is dan dat the force in Luke sterker is dan bij Anakin, maar Anakin is juist door de midichloranen gemaakt /verwekt. Dit zou dus alleen kunnen als Anakin extreem veel van zn krachten verloren heeft toen hij Darth Vader werd, maar volgens mij weegt dit toch niet op tegen het grote trainingsverschil.

De eindscene vanaf het moment dat Luke bij de emperor gebracht wordt tot het moment dat Vader doodgaat, is de beste scene uit alle delen imo. McDiarmid zet de emperor daar supergoed neer als de belichaming van het kwaad. We zien ook voor het eerst de kracht van de dark side als hij de elektrische schokken uit zn vingers laat vliegen. Toch totaal onverwacht als je de film voor het eerst ziet lijkt mij. Vervolgens zie je de tweestrijd in Vader heel mooi in beeld gebracht, en uiteindelijk is hij dus idd degene die balance in the force brengt.

4* en nu The Clone Wars nog kijken

avatar van Theunissen

Mooie film en een waardige afsluiting van de Star Wars films. Deze film was qua verhaal en spanning weer iets beter dan deel V. Vooral het eerste gedeelte van de film vond ik zeer goed. Het gedeelte met de Ewoks vond ik minder.

De delen I, II en III had men wat mij betreft nooit hoeven te maken want die verkrachten alleen maar de hele Star Wars saga en zijn tevens een drama om te zien (vooral deel I).

avatar van skipy05

skipy05

heel goed vervolg en ook zeer goed einde van het verhaal. deze is iets beter dan de 1ste film en iets slechter als de 2de film. de effect zijn zo goed gedaan voor uit die jaren te zijn. er zijn films die nu gemaakt worden de er slechter voorkomen dan de star wars films. muziek is wederom zeer mooi. de acteurs hebben het goed gespeeld.

avatar van krosnicky

krosnicky

deze noem ik de 2de beste star wars film na revenge of the site en voor attack of the clones verder goeje film met een prachtig eind duel zo als in in de andere 5 films

Kevin13

Na herbekijking is dit de beste Star Wars film.

Het begin was zoals in Episode IV heel saai, mede door de droids R2-D2 en C-3PO. Gelukkig waren er hier nog andere personagas. Waaronder de toch wel amusante Jabba The Hutt. Ik denk wel dat ik een foutje heb opgemerkt, maar ik weet het niet zeker. Droids hebben toch geen emoties dus kunnen ze toch geen pijn voelen ?
Maar dat is niet belangrijk voor het verhaal. Het duurde niet al te lang voor de hoofdrolspelers erin voorkwamen waaronder de meesterlijke Han Solo . Na Jabba overwonnen te hebben gaan ze naar Endor, die bewoond worden door zeer leuke bewoners, de Ewoks. Vond ze in het begin wat kinderachtig maar is wel een leuke aanvulling in de film. De stormtroopers stierven wel snel door de Ewoks, maar dat zal wel liggen aan de kracht van die mini teddybeertjes. Een hele film zat ik te wachten op de grote confrontatie tussen Luke en Darth Vader. Toen Darth Vader zei dat hij Leia naar de Dark Side ging brengen ontstond er een zeer mooi duel. Raar genoeg vond ik het zelfs ontroered, vooral door de muziek op de achtergrond. Voor de rest was alles best wel voorspelbaar maar toch nog een mooi toegevoegd einde door Lucas waar je Hayden Christensen nog ziet. Knap!

acteurs:

- Mark Hamill (Luke Skywalker): Zo goed heb ik hem nog nooit zien spelen. Hij was een genot om naar te kijken, alles wat hij deed kwam heel geloofwaardig over, vooral het eindgevecht.
- Harrison Ford (Han Solo): Nog altijd op het zelfde niveau van de andere 2 delen: goed. Af en toe kwam hij ongeloofwaardig over maar dat stoorde niet.
- Carrie Fisher (Leia Organa/ Skywalker: Nog altijd niet overtuigend, komt wat irritant over. Een mis casting van groot formaat.

De special effects waren goed tot fantastisch. Alleen stoorde sommige personages tijdens de scene in het paleis van Jabba. Bijna alle personages waren poppen en dan loopt daar tussen iemand die in CGI gemaakt is, wat niet echt passend is. Ook zijn de lightsabers veel beter dan in de vorige 2 delen.

Dus soms liet hij een paar steken vallen maar dat werd altijd goedgemaakt door goedspelende acteurs en verbluffende special effects. 5.0*

avatar van niethie

niethie

Net als alle andere delen uit de eerste en tweede reeks lang geleden dat ik ze zag- maar mede omdat ik ze vroeger zo cool vond en vaker bekeken heb staat me er nog genoeg van bij. Dit vond ik het minste deel uit de orginele trilogie, het was me allemaal iets te langdradig en het miste wat van de glans uit de vorige twee films.

avatar van sierrra

sierrra

Leia een mis casting? Ik denk niet dat veel fans deze mening delen. Ik in ieder geval niet.

JacoBaco

Tijdens de Jabba the Hutt scene was ze geloof ik knetterstoned.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Eindelijk zagen we hier dan keizer Palpatine.
De ultieme kwaad met een gemene lach, de overtuigingskracht om je over te halen naar de Dark Side en natuurlijk zijn electrische schokken.

De scene waarin Luke Sywalker afrekent met Darh Vader/Palpatine vind ik beste scene van alle StarWars films. Het is vooral mooi om te zien hoe Darth Vader tot inkeer komt en Luke red uit de handen van Palpatine en later zijn masker af doet om zijn zoon met eigen ogen te zien.

Kevin13

Het hoesje klopt eigenlijk niet, Luke vecht in deze film met een groen lightsaber en niet met een blauw

avatar van megaman

megaman

Kevin13 schreef:
Na herbekijking is dit de beste Star Wars film.

acteurs:

Hey Kevin, wat vond je eigenlijk van Ian McDiarmid als Keizer Palpatine? Voor mij blijft hij de beste film-schurk . Hij is nog kwaadaardiger dan de duivel...omdat hij bijna klaar komt als hij de haat in iemand voelt opborrelen. Creepy gedachte eigenlijk.

Kevin13

Ian McDiarmid zette zijn rol goed neer. De scenes met de Keizer waren zeer goed en de Keizer kwam ook over als puur kwaad.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Het laatste starwars deel, én een van de mindere. Begrijp me niet verkeerd: de finale van het verhaal is erg goed gedaan maar het deel met al die domme aliens (die stomme beertjes) was ééénorm langdradig en storend. Als ik zulke lieve geluidjes wil horen ga ik wel even mijn kat strelen. Dat gegeven verpeste voor mij de hele film. Ook het eerste deel met jabba the hutt leek meer weg te hebben van een akelig kinderfilmpje.

Voor mij hield het acteerwerk van de keizer én darth vador de hele film recht. Toen darth vador in het vierde deel nogal onzeker overkwam, was dit al voor een groot deel weg in deel vijf en dit deel merk je écht het conflict tussen goed en kwaad in hem. Fantastisch gedaan.

avatar van Arbil

Arbil

Op het laatst zag je de jonge Anakin. Hayden Christensen dus. Is dat er later bijgezet ofzo? Want je ziet obi wan en yoda wel zijn kant op kijken