• 9.372.312 stemmen

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Sciencefiction / Fantasy | 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 134 minuten / 135 minuten (special edition)

Geregisseerd door: Richard Marquand

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,3 (1.196.991)

Releasedatum: 13 oktober 1983

Plot Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

"Return to a galaxy far far away."

Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z'n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z'n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Luke Skywalker

Yoda (stemrol)

Darth Vader (stemrol)

avatar van Wer-Al Zwowe

Wer-Al Zwowe

Natalie Portman gaat tijdens het filmen van ep III ook wat scenes opnemen die in Return of the Jedi gestopt gaan worden. Het gerucht gaat ook dat Lucas Jar Jar in A New Hope gaat stoppen...

Een interviewer heeft een keer aan Natalie Portman gevraagt wat er opgenomen zou worden, maar toen antwoorde zij dat ze van niets wist.

Dus dit is pure onzin.

avatar van Macmanus

Macmanus

Ja, ze mag het vast niet vertellen van Onze Grote vriend George Lucas.

avatar van jay73

jay73

De Ewoks vond ik nog wel leuk, maar het begin, in het paleis van Jabba de Hutt, vond ik echt over de top. Het leek wel de Muppet Show. De vieze smaak in m'n mond die ik toen had, ben ik gedurende de rest van de film niet meer kwijtgeraakt. Doodzonde, was ook helemaal niet nodig geweest. Geef mij ep IV en V maar!

• 2070 berichten

Het leek wel de Muppet Show.

Sterker nog.......... het poppenwerk is door Jim Henson gedaan.

EmDee

Is dat echt zo? Waar haal je die info vandaan?

• 2070 berichten

Kan mij herinneren zoiets gezien te hebben in de aftiteling.

Heb ff gekeken op imdb en kan het daar nergens vinden. dus hang me niet aan die uitspraak op.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Volgens mij heb je gelijk en is idd het poppenwerk door Henson gedaan. Weet, net als jij, ook niet meer waar ik het vandaan heb. Aftiteling zou goed kunnen.

avatar van pjotr

pjotr

In tegenstelling tot Jay73 vond ik de

Ewoks (lees "teddyberen") juist wat childish.

En dat zooitje piraten-uitschot in Jabba's

paleis geeft een mooie indruk van het ruimte-tuig dat zich daar schuilhoud...

Het geheel doet inderdaad een beetje Muppet-Showerig aan maar de schepsels zijn zeker origineel en goed uitgedacht...

EmDee

and helped to establish the Jim Hensson Creature shop which produce elaborate mechanical charters that also influenced George Lucus with many of the creatures he developed in the Star Wars Films.
Hier haal ik uit dat de motoriek van de wezens deels door Henson komen. Maar niets over het uiterlijk van de bonte vezameling aliens.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Het gaat ook niet over de aliens, maar alleen over de Ewoks als je het mij vraagt. Daarin is ook duidelijk de hand van Henson te herkennen.

EmDee

Daar is de discussie niet mee begonnen.
Het ging dus om dit moment.

soboer

Dit was niet om aan te zien erg kinderachtig allemaal en dan te bedenken dat het hierna nog erger werd. Ik moet wel toegeven dat de ontknoping zeer de moeite waard was, maar daar blijft het ook bij.

avatar van jackie

jackie

soboer schreef:

Dit was niet om aan te zien erg kinderachtig allemaal .

Wat een gezeur.

avatar van jedymaster

jedymaster

mee eens ROTJ is een waardige afsluiter(?) van een 6 o logie.

soboer schreef:

Dus er komt toch een derde trilogie?

avatar van Danté

Danté

Deze film is een echte topper misschien niet de beste star wars film maar het is een goede film en dus wel een top 100 waardig.

avatar van herman78

herman78

"een goede film" is imo niet goed genoeg voor de top 100. en zeker deze ROTJ niet. leuke film hoor, maar er is maar 1 Star Wars film die eventueel in aanmerking komt voor een het predikaat *top 100 film* en dat is The Empire Strikes Back.

avatar van De Knip

De Knip

hmm...vond deze net zo vermakelijk als The Empire Strikes Back. En die ewoks heb ik me niet echt aan gestoord. Nou heb de laatste week voor het eerst de oude trilogie gezien. Heb me altijd voorgehouden geen Star Wars te zien, maar ze vielen me reuze mee, zeg! Leuk, leuk....

****

soboer

Gisteren een documentaire gezien over SW. In deze documentaire werd George Lucas geinterviewd. Het was volgens mij een documentaire speciaal gemaakt voor SW-ofilen. De interviewer stelde vragen alsof de SW-trilogie een heel diep en moeilijk te begrijjpen verhaal is. Dan denk ik bij mezelf: get a life, het is maar een film.

avatar van Phooze

Phooze

Ik ben het kwijt... de star wars magie is weg. Ik viel 2 weken geleden al in slaap bij deel IV en nu bij deel VI heb ik steeds de neiging om te zappen... jammer. 3,5 ster dan maar

soboer

Voor mij is dit het slechtste deel van deze trilogie, maar het bevat wel de beste scene van de drie. Ik bedoel de scene met: Luke, Darth Vader en the Emperor. Elke keer als ik die scenes zie krijg ik kippevel. Die donkere feeling, de muziek, het decor de dialogen, en het eindgevecht. Prachtig. Tot nu toe nog ongeevenaard, zelfs niet door LOTR.

avatar van titan

titan

Het kan aan mij liggen, maar dit vind ik het beste deel van de trilogie (de prequels reken ik niet mee). De special effects en de actiescenes zijn een stuk beter en alle losse eindjes uit de vorige 2 delen worden aan elkaar geknoopt. 4*

avatar van Stephan

Stephan

soboer schreef:

Dan denk ik bij mezelf: get a life, het is maar een film.

William Shatner zei dat ooit tijdens saturday night live over de fans bij een trekkers-conventie. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Een paar jaar later (toen hij zich in dát fenomeen verdiept had) kwam hij erop terug en schreef er een interessant boek over. Dat soort groepsgedrag schijnt nl. een erg positieve werking op den mensch te hebben. Zijn eerste woorden, die een hele pagina krijgt is dan ook: Mea culpa.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Veredelede Muppetshow; ** voor de SFX, maar boeien deed deze rolprent nimmer!

soboer schreef:
Is idd één van de beste Star Wars-scenes tot nu toe.
Ik hoop dat de "geboorte" van Darth Vader in deel III ook zo donker wordt.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ja, net zo donker als die stoute blikken van Christensen in Attack of the Clones zeker

avatar van Phoenix

Phoenix

Ik vond dit de beste Star Wars episode. Alles valt op zijn plaats, de Emperor laat zich eindelijk eens zien (wat meteen voor de beste scene (de trioloog tussen Vader, Emperor en Luke) uit de hele reeks zorgt naar mijn mening). Ik ergerde me heel niet aan de Ewoks (een planeet met Wookies had ik echt verschrikkelijk gevonden, NOG meer van die schorre haarballen) en de Emperor voldeed prima aan mijn verwachtingen. De worsteling van Luke brengt deze film naar de maximale score: 5*.

avatar van Ja Rule

Ja Rule

Blindfold schreef:

Alleen deze is misschien een beetje kinderachtig, maar ik kan niet echt veel kinderachtigs in The Empire Strikes Back verzinnen.

dat vindt je nu maybe toen je jonger was geweest had je het ook leuk gevonden, ik wel dat hebben kinderen van nu met Jar Jar terwijl ik die niet nodig vindt in het verhaal

ACiD4BLooD

1 van de beste films allertijden een 3,5 ???

Moet ik deze site nog serieus gaan nemen ???