• 9.195.646 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Bill Carson / Jackson

avatar van frans123

frans123

thunderball schreef:

Dat is niet echt een onderbouwing, dat is mopperen op Wallach.

Hij is het hart van de film. Toen Eastwood het script las, begreep hij meteen dat niet zijn karakter, maar Wallach als Tucco de feitelijke hoofdrol had en de show zou stelen. Het is juist het contrast tussen de drie, wat het interessant maakt. Eastwood en Van Cleef zijn allebei op hun eigen manier uber cool en tonen nauwelijks enige vorm van zwakte en emotie.

Wallach als Tucco is juist vol onvolkomenheden en zwaktes. Hij is ook de enige in de film, die een paar van de meer emotionele momenten heeft en daardoor feitelijk het meest menselijk is, de andere twee zijn larger than life en bijna niet menselijk meer.

Je kan er 3 A- 4 tjes over schrijven ik vind het een flop. Je revolverheld ziek zwak en misselijk in bed - dat wil niemand zien - , en Wallach die als een Pipo de hoofdrol ( en nog slecht) speelt .Voor wie gaan de mensen naar de film ? Voor Wallach?? Kom op zeg..Gewoon een misser voor mij.

avatar van Clarencoo

Clarencoo

Deze ook maar eens herzien. Het verhaal op zich blijft overeind staan. De film heeft de tand des tijds niet doorstaan wat mij betreft.

Er zitten te veel onlogische momenten in de film. De muziek begint te irriteren. Dus zeker niet tijdloos. Heb mij wel vermaakt verder, maar hoef hem niet weer te zien.

avatar van Brix

Helemaal mee eens

avatar van Vidi well

Vidi well

frans123 schreef:

Dat Eastwood doodziek wordt en voor de dood weggehaald wordt vind ik juist sterk. Ondanks zijn sterke karakter is hij ook maar een mens. En overigens, zelfs als onze revolverheld ziek is, is hij mentaal nog altijd Tuco de baas. Dat is wat die scene zo goed maakt. Blondie is altijd on top, zelfs als hij de dood in de ogen kijkt.

Dat je moeite hebt met Tuco kan ik ergens wel begrijpen. Zijn achterbakse karakter is nu niet bepaald sympathiek. De eerste keer dat ik de film zag stond hij me ook tegen. Tot de scene met zijn broer. Toen begreep ik dat al zijn gedrag slechts schijn is, een overlevingsstrategie. In elke situatie probeert hij slechts zijn eigen huid te redden, want dat heeft hij altijd gemoeten. Wanneer ze wegrijden van de kapel schept hij op tegen Blondie hoe liefdevol zijn broer hem behandelde, terwijl ze in werkelijkheid fikse ruzie kregen. Hij schaamt zich duidelijk maar houdt zich groot in deze wereld waar het eten is, of gegeten worden.

avatar van frans123

frans123

Vidi well schreef:

Al met al , je kan er 5 A-4-tjes aanwijden., wat je ook doet.... Die opera figuur staat de hele film in de weg. Ik kijk voor Eastwood niet voor een clown .Ik vind de hele acteur strontvervelend , afgezien van zijn rol. Eastwood kan in zijn eentje het doek vullen daar hebben we Wallach niet voor nodig.

Voor mij is For a few dollars more de beste western, omdat hij beantwoordt aan alle elementen die een western goed maakt. Geen enkele storende fctor , sideline of acteur. Integendeel . Wallach maakt er een provincieklucht van.

avatar van Maarten0402

Maarten0402

Arrow Video brengt de Dollars Trilogy in 4K binnenkort uit.

Eindelijk het wachten waard. Heb alle drie een pre-order geplaatst!

Echt een must have voor mij.

A Fistful of Dollars heb ik al 2x op bluray: 1e MGM (slecht), 2e DE Universum (erg goed voor toen).

Kino Lorber 4K van de 3 films. Uh ja niet echt een upgrade voor mij. Leuk die 4K resolutie, maar geen HDR color grading.