menu

C'era una Volta il West (1968)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West | Er Was Eens in het Verre Westen | Het Gebeurde in het Westen

mijn stem
4,24 (4872)
4872 stemmen

Italië / Verenigde Staten / Spanje
Western
165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie)

geregisseerd door Sergio Leone
met Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

zoeken in:
avatar van nakada
5,0
sandokan-veld schreef:
Op jouw aanraden heb ik vanmorgen even mijn levenskeuzes geëvalueerd (het was immers toch zondag).

Ik kan je melden dat ik nog steeds volledig tevreden ben over de stijl, toon en inhoud van mijn recensie hierboven, en nog meer over het feit dat ik op deze site zelden of nooit te betrappen ben geweest op zielepoterig op de man spelen, op het moment dat er iets kritisch werd geroepen over een film die ik goed vind.

Maar bedankt voor de bezorgdheid, en een fijn Pinksterweekend nog
Laat me eerst stellen dat ik nooit problemen heb met mensen die iets slechts roepen over iets wat ik mooi vind. Al helemaal niet als ik diegene niet ken. Mijn reactie is dan ook niet ingegeven door het feit dat ik deze film erg goed vind. Zou je dat denken, dat overschat je jouw invloed op mijn gemoedstoestand schromelijk. Nee, mijn reactie op deze "recensie" heb ik gegeven omdat ik een aversie heb tegen het belachelijk maken van iets of iemand. Ik vind dat namelijk een hele goedkope en gemakkelijke manier om iets omlaag te halen. Dus ik dacht, nu toch een koekje van eigen deeg. Had ik misschien niet moeten doen, want zoals W.V. al aangeeft, er zijn ook mensen die deze manier van recenseren leuk vinden. Het is alleen absoluut niet mijn ding.
Leuk overigens dat je over jezelf zegt wel eens zielepoterig gedrag te vertonen op deze site. Wat mij betreft valt deze "recensie" daar ook onder.
Verder ook een prettig leven toegewenst.

avatar van nakada
5,0
Fillumon schreef:
Ik vind dat Sandokan jhet leuk verpakt heeft en niet omdat ik het met hem eens ben. Als iemand fan lange tenen heeft en niet tegen iemanfs kritiek kan, vind ik pas sneu....ar maak je trouwens druk om (het lijkt hier wel Musicmeter zo.... )
Ik heb geen enkel probleem met kritiek, helemaal niet als hij niet op mij gericht is. Ik vind het niet meer dan goedkoop scoren wat Sandokan doet. En eerlijk ? Leuk is het ook helemaal niet, hooguit een flauw glimlachje.

avatar van Fillumon
Prima , daarmee is de kous af.

avatar van sandokan-veld
2,5
Ik zie geen enkele reden om, als ik een film tot op zekere hoogte belachelijk vond, dat niet uit te drukken in mijn recensie. Zoals ik al zei, vind ik nog steeds dat mijn eerste bericht mijn gevoel bij en mening over deze film prima weergeeft. Het is namelijk ook maar een film, en dit was mijn persoonlijke mening daarover, opgeschreven op een manier die ik zelf grappig vind en passend bij de ervaring die ik had tijdens het kijken. Niks mis mee, lijkt me.

Of jij de recensie grappig of raak vindt, moet je verder helemaal zelf weten. Ik was wel een beetje geïrriteerd omdat er direct zo pesterig op de man werd gespeeld (over goedkoop scoren gesproken), maar het lijkt me inderdaad beter om het hier verder bij te laten. We verschillen duidelijk van mening hierover.

avatar van W.V.
5,0
Nog een keer, door dit kleine dispuut hier op MM schiet mij een hele beroemde zin in gedachten uit deze magistrale film, Frank en Harmonica bespreken hun controverse, het antwoord van harmonica past hier wel een beetje.

Frank: I came here to see you, 'cause I know that now you'll tell me what you're after.

Harmonica: Only at the point of dyin'.

Sorry kon het niet laten.

avatar van nakada
5,0
Prima !

avatar van Fisico
4,0
Damn, door het tilt slagen van mijn pc 3/4e van mijn tekst verloren. Nieuwe poging dan maar. Ik vind deze Once upon a time in the west net iets minder indrukwekkend dan The Good, the Bad and the Ugly, hoewel een vergelijking met die film oneerlijk is. Het begint alvzst uitstekend met een fenomenale sfeerschepping in een klein stationnetje. Ook hier weer zie je de meester Leone op zijn best: vele stille beelden, angstaanjagend bijna, wachtend op die explosie, de katalysator die de boel in de fik steekt. Vervolgens de muziek die de spanning opdrijft met speciale aandacht voor de bromvlieg die het geheel extra aanscherpt.
Eenzelfde moment zie je eveneens bij het uitmoorden van het gezin van Jill (en is treffend in bijvoorbeeld de introscene van The Bad in The Good, the Bad and the Ugly). Audiovisueel is deze film een meesterwerkje.

Verder zie je dat ook in dit wilde oord de industriële vooruitgang zijn intrede doet. Een nieuw tijdperk treedt in met de bouw van spoorlijnen. Veel aandacht hiervoor en ook de scenes in de treincoupés waren zeer vermakelijk.
Toch vond ik het verhaal magertjes. Veelal kwam dit ook door de tegenstrijdige personages, personages die een dubbelrol leken te spelen. De grote bad guy Frank (Henry Fonda) had naast zijn meedogenloosheid ook eergevoel. Van Cheyenne daarentegen kreeg ik helemaal geen beeld. Was hij nu een goede bad guy of eerder slechte good guy? Jill had ook zo'n dubieuze rol: enerzijds een dame met waardigheid en principes, maar aan de andere kant ook zeer opportunistisch. "Harmonica" viel tenslotte ook af en toe uit zijn rol, hoewel zijn wraakmotieven best knap ingewerkt werden in de film, een verhaal in het verhaal.

Het middenstuk is lang uitgesponnen en ik wist niet altijd waarheen het ging. It's not all about Jill, zo bleek. Het einde maakte veel goed en deed mijn waardering in de film stijgen. 4,0* is zeker verdiend!

avatar van W.V.
5,0
Fisico schreef:


Toch vond ik het verhaal magertjes. Veelal kwam dit ook door de tegenstrijdige personages, personages die een dubbelrol leken te spelen. De grote bad guy Frank (Henry Fonda) had naast zijn meedogenloosheid ook eergevoel. Van Cheyenne daarentegen kreeg ik helemaal geen beeld. Was hij nu een goede bad guy of eerder slechte good guy? Jill had ook zo'n dubieuze rol: enerzijds een dame met waardigheid en principes, maar aan de andere kant ook zeer opportunistisch. "Harmonica" viel tenslotte ook af en toe uit zijn rol, hoewel zijn wraakmotieven best knap ingewerkt werden in de film, een verhaal in het verhaal.Dat je GBU een betere film vind dan Once upon a time, dat is prima, bij mij is dat net andersom al is het verschil klein. Je geeft aan als reden dat je het verhaal magertjes vond en dat vooral het dualistische in de karakters op jou tegenstrijdig over kwamen, Wat je bij Frank eerzucht noemt is in mijn ogen ondubbelzinnige hebzucht tot elke prijs, bij Frank was er geen z.g. honour amongst thieves, nog bij zijn mannen, getuige het feit dat Frank zijn informant rustig vermoorde en later het feit dat zijn mannen voor een paar dollars meer bereid waren hem het hoekje om te werken. Cheyenne zou je de ruwe bolster blanke pit kunnen noemen, hij had wel degelijk een grens, hij zegt dat ook, I'll kill anything, but never a kid. Be like killin' a priest. Catholic priest, that is. Later spoort hij ook zijn mannen aan om een begin te maken om het station te bouwen als hij achter de reden komt waarom Frank achter de grond aan zit om op die manier Jill te helpen toch haar idealen en die van haar vermoorde man, waar te maken.
Harmonica heeft maar 1 agenda, wraak nemen op Frank en hij wil hem dat heel goed inpeperen, hij bezit geen dubbele bodem, al vermoed Jill dat wel wanneer hij Frank red van een aanslag, Harmonica zegt dan I didn't let them kill him, and that's not the same thing.
Alle drie de mannen worstelen wel met het veranderen van het wilde westen, alle drie op een andere manier, Frank wil wel zakenman worden, maar heeft daar niet de juiste mentaliteit voor, Cheyenne wordt geconfronteerd met de moderne tijd wanneer hij naar de bajes in Yuma wordt gestuurd, bigger walls, more guards. Harmonica is van hen drieën de enige die beseft dat de tijd van de harde mannen voorbij is en dat de modernisering haar intrede deed.
Harmonica zegt tijdens hun laatste ontmoeting tegen Frank:" So, you found out you're not a businessman after all. Frank: Just a man. Harmonica: An ancient race. Other Mortons'll be along, and they'll kill it off.
Niet alleen het wraakmotief is in deze film van belang, ook de hebzucht van de mens en hoe groot is je aanpassingsvermogen spelen een belangrijke rol. Wat dat betreft is Jill de enige die zich dus met een stuk opportunisme en aanpassingsvermogen in de moderne tijd kan handhaven en dus het beste af is als de film eindigt. Zij zal de vruchten plukken, Frank en Cheyenne zijn dood en Harmonica heeft heel goed beseft dat hij niet meer de juiste man is aan de zijde van Jill. Juist die rollen in deze film maken voor mij dat Once upon a time net iets boven GBU uitstijgt al is het verschil miniem.

avatar van stefan dias
5,0
Ben het wel eens met W.V.
Cheyenne: sympathieke slechterik
Fonda is toch behoorlijk meedogenloos, erecode?
En Jill is gewoon een overlever, niet vergeten dat ze uit de prostitutie komt en ja… dat is misschien wel opportunist, maar ik vind 'overlever' wat positiever.

avatar van Fisico
4,0
Boeiende karakterbeschrijvingen die de film in een ander perspectief kunnen plaatsen, W.V., mooi! Wanneer je dit al tig keer gezien hebt, dan kan je je baseren op details. Ik heb deze Once upon a time in the West nog maar 1 keer gezien, nu dus. En op dezelfde avond als Once upon a time in America. Lange zit dus en niet meteen de ideale combinatie. De film verdient wellicht beter. Misschien moet ik hem binnenkort nog maar eens een kans geven.

avatar van W.V.
5,0
Fisico schreef:
Boeiende karakterbeschrijvingen die de film in een ander perspectief kunnen plaatsen, W.V., mooi! Wanneer je dit al tig keer gezien hebt, dan kan je je baseren op details. Ik heb deze Once upon a time in the West nog maar 1 keer gezien, nu dus. En op dezelfde avond als Once upon a time in America. Lange zit dus en niet meteen de ideale combinatie. De film verdient wellicht beter. Misschien moet ik hem binnenkort nog maar eens een kans geven.


Ik vond je recensie trouwens boeiend en deze sneed wel degelijk hout, ik reageer hoe als ik de film zie en waarom ik deze zo boeiend vind, die karakters zijn trouwens maar een klein deel, het is natuurlijk het hele plaatje, de cinematografie, de verteltrant, de prachtige plaatjes, maar bovenal die muziek, als je alleen al de openingsmuziek hoort, ik heb de afgelopen 40 jaar, want zo lang is het geleden dat ik de film voor het eerst zag, de film zeker tussen de tachtig tot honderd keer gezien, ik ben de tel kwijt geraakt, maar iedere keer dan pakt die muziek me direct weer bij de lurven en houdt mijn aandacht vast totdat Harmonica het beeld uit rijdt en Jill naar buiten loopt om de ,mannen iets te drinken aan te bieden. GBU volgt bij mij op een kleine afstand, maar je kunt zeker stellen dat beide films meesterwerken zijn die nu nog steeds na zoveel jaren kijkers kunnen bekoren.
Als dit pas je eerste keer was, ga de film over een tijdje, indien mogelijk, weer zien. Geloof me je gaat dan absoluut nieuwe dingen ontdekken. Kleine tip, misschien overbodig, maar toch, let op de wijze waarop de hoofdpersonen iedere keer in beeld worden genomen, veel plezier daarmee en blijf zulke recensies schrijven, ook al zal ik het misschien niet met je eens zijn, je onderbouwt het wel en dat is waar het om gaat.

avatar van Fisico
4,0

Als dit pas je eerste keer was, ga de film over een tijdje, indien mogelijk, weer zien. Geloof me je gaat dan absoluut nieuwe dingen ontdekken. Kleine tip, misschien overbodig, maar toch, let op de wijze waarop de hoofdpersonen iedere keer in beeld worden genomen, veel plezier daarmee en blijf zulke recensies schrijven, ook al zal ik het misschien niet met je eens zijn, je onderbouwt het wel en dat is waar het om gaat.


Daarom is het ook fijn om recensies te schrijven en eveneens andere recensies te lezen. Niets zo leuk om via andere meningen andere insteken of verklaringen te krijgen ook al stroken die niet altijd met je eigen visie. Het brengt de filmliefhebber in vervoering om die film nóg maar eens op te leggen en te ontdekken wat je voorheen gemist hebt of nostalgisch te zijn wat je herbeleeft. Je omgeving verklaart je dan wel voor gek, begrijpt ook vaak niet waar de fun zit om een film 3 tot tig keer te herbekijken, maar hé, we doen niemand kwaad toch?
Ik neem alvast je advies ter harte wat Once upon a time in the West betreft!

5,0
'C'era Una Volta Il West' of 'Once Upon A Time In The West' is de "Mona Lisa' of 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van de filmwereld: de maat waaraan alles afgemeten wordt. Wat moet je nog zeggen over een meesterwerk waarin cameravoering, decors, landschappen, spanning, emotie, plot en muziek zo'n overweldigend geheel vormen? Misschien dat het acteren niet het beste onderdeel is (veel geschmier van Fonda, een Roger Moore-imitatie van Bronson en te amechtig zuchten van Cardinale), maar eigenlijk zijn je ogen te druk om dat het plezier te laten vergallen. Regisseur Sergio Leone gaf in 1968 een hogeschool-les over de belangrijkste regie-wet: timing is everything.

3,5
Nogal opgeklopte lucht maar wel ongeevenaard mooi opgeklopt.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:01 uur

geplaatst: vandaag om 18:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.