C'era una Volta il West (1968)
Genre: Western
Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)
Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen
Italië / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans
Releasedatum: 3 november 2016
Plot C'era una Volta il West
"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."
Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.
Jill
Frank's Gunman
Sheriff
Brett McBain
neo
wat een geweldiggggge film is dit.de regie van sergio leone is super en dat geldt zeker ook voor de muziek van ennio morricone.zonder de muziek zou ik em gelijk lager geven.de cast is goed.bronson is echt gaaf als the harmonica man.deze film heeft mijn vader ook heel vaak met mij gekeken en hij raakt maar niet uitgepraat over claudia cardinale.5 sterren
dttom
Ik vond The good the bad and the ugly toch beter. Lag vast aan clint.
Ruudos
Ik heb hem nooit helemaal afgezien.
De beginscene is echter zeer langdradig waardoor je misschien afhaakt, maar op het moment dat de trein komt, wordt het pas echt interessant.
Het begin is fenomenaal, het midden is fenomenaal en het einde is fenomenaal.
Eén van de mooiste films die ik ooit zag. Probeer hem in de bioscoop te zien.
Jordy
okee net gekeken. Vond The Good... toch iets beter. Ook weer erg stoer gefilmd deze, mooie muziek enzo.. maar af en toe wat saai. Toch wel 3.5 waard..
greenmannl
Een parel van een film, het beste werk van Leone! Helaas heb ik nog geen DVD weten te vinden van deze titel...
Ramon K
Klassieker en een waar meesterwerk. De muziek begeleidt de film alsof het een opera is en er zit veel symboliek in zoals de zwarte en witte hoed van resp. Fonda en Bronson. De acteurs zijn briljant en het verhaal lijmt je aan de film....5 sterren.
Die warte en witte hoed vind ik nu wel het meest voor de hand liggende om te doen (Niet dat erg is, maar bijzonder is dat niet). Nee, dan de symboliek van de hele trein... Een waar meesterwerk. Beter dan zo komen ze niet.
Ralfke
- 2074 stemmen
Een meesterwerk met geweldige muziek (die snerpende harmonica) en een fantastische rol van Bronson. Alleen wel een hele zit als 'ie op (de commerciële) TV komt...
mazdalfa
Gelukkig heeft Pathe het behaagd om deze film eerder dit jaar nog eens in een Classic-reeks op te nemen. Deze film is een van mijn eerste bioscoopherinneringen. Een indrukwekkende ervaring, die mijn liefde voor films heeft getriggerd.
Toen ik 'm een paar maanden geleden dus eindelijk weer eens op groot doek zag, was ik opnieuw overdonderd door de kracht van de scenes. Veel mensen doen die af als langdradig, maar ik vind ze uiterst boeiend.
Sergio Leone laat zijn beelden (en die briljante muziek van Morricone) het verhaal vertellen, niet de dialogen.
Dit is echt een film waar ik uren over kan bomen, maar nu even niet zal doen
Maz
jay73
Het zijn de muziek, de cameravoering (prachtige close-ups van Claudia Cardinale)en het mysterie, kortom de hele sfeer van de film, die ik geweldig vind.
Een zeldzame 5*!!
Hulde Sergio!
raoul90
Ik ben zelf geen fan van westerns, maar deze film is een topper! Geweldige muziek. 4,5 sterren.
Jos2
Elvis Cole
Claudia Cardinale is net zo mooi en mysterieus als deze film...pfff..wat een film zeg
kan er geen genoeg van krijgen.
Charles 'weeeeuuuhweeeeewoooo' Bronson als ultieme loner en ook een meesterlijke zet om Henry Fonda als bad guy te casten...en dan die muziek nog!! Kan haast niet beter.
Hobbes
goh thielman...stond ie te hoog in de top10 joh?
net als amelie, shawshank redemption, rear window
film-liker
Prachtige film. Er bestaat geen betere western!!
Goed voor 5 sterren.
Ramon K
Helemaal mee eens.....maaruh...je gaat toch niet elke 5 sterren film van zo'n kort, inhoudsloos commentaar voorzien.....hoop ik
mister blonde
de op een na beste western ooit, the good the bad and the ugly vond ik beter.
bramnoor
De Ultieme western.De beste ooit gemaakt.
Ik durf bijna te zeggen ..de beste die er ooit gemaakt zal worden.Alles klopt.....verhaal;muziek;filmisch;camera;etc,etc.
Jordy
Ik durf bijna te zeggen ..de beste die er ooit gemaakt zal worden.
wacht maar tot ik met m'n camera de veluwe in trek...
vdc
Van mij krijgt de film 4 sterren, dus net niet de absolute top.
Wel spijtig dat je geen filmfragmenten kan quoteren, want de eerste 15 minuten van de film, reken ik tot de allerbeste 15 minuten, ooit meegemaakt in een film.
jay73
Ik verbaas me nog steeds over het relatief kleine aantal stemmen dat deze film heeft bij imdb. Hier op MM valt het wel mee.
Deze typisch Amerikaanse film (?) heeft nu 7263 stemmen en behoort daarmee tot de minst gestemde films uit de top 100. Minder stemmen dan films als Ran en Double Indemnity.
Het volgende vond ik helemaal opvallend:
US voters 1386 8.2
Non-US voters 3071 8.7
In Nederland was deze film, en later zeker ook de soundtrack, een grote hit. In Amerika niet?
Of zal die Spaanse titel Amerikanen zand in de ogen strooien?
Wie o wie heeft hiervoor een verklaring?
Volgens mij was deze film ook in Amerika toch een grote hit. Het is overigens een Italiaanse titel.
jay73
Het is overigens een Italiaanse titel.
[schaam]ahum... [/schaam]

Once upon a Time in America
1984

Ratelslangen, revolvers en rovers: Dit zijn de beste westernfilms

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Klassieke Filmschurken van 1930 tot 1968

Apocalypse Now
Oorlog, 1979

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956
verlies van geliefdeshowdownbountypremie jagerkleine stadsadnesschantageharmonicaanti heroauctionsterven en doodpeasantkrankzinnigheidwesterswedding party spaghetti westernarizona territoryintercontintental railroad outlaw gangwater pumpmysterious characterboom townrailroad companyhope for a new liferailroad construction preserved film