• 9.473.729 stemmen

La Bataille de Gaulle Film 1: l'Âge de Fer (2026)

Oorlog / Historisch | 160 minuten

Met onder meer: Simon Abkarian, Janis Ahern en Mathieu Kassovitz

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 6 augustus 2026

Plot La Bataille de Gaulle Film 1: l'Âge de Fer

In juni van het jaar 1940, gedurende de Tweede Wereldoorlog, weet Duitsland Frankrijk te veroveren na een snelle inval. Beide partijen ondertekenen een wapenstilstand waarna de tot dan toe onbekende generaal Charles De Gaulle naar Londen vlucht. Hij is echter van mening dat een verloren strijd in Frankrijk niet betekent dat ook de oorlog is verloren. Hij hoopt zowel de wereld als zijn landgenoten hiervan te overtuigen.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Het Franse bioscoopevent van het jaar. Een peperduur tweeluik over het leven van Frankrijks' beroemdste president. Het eerste deel verschijnt op 3 juni. Het tweede deel verschijnt één maand later.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

De eerste helft leek wel een komedie. De tweede helft had me een te groot Franse Helden gehalte.

Maar het kijkt allemaal wel soepel weg. Gelukkig komt deel twee lekker snel.

Klopt trouwens historisch gezien ook wel het één en ander niet, dus we zullen hier weldra een hysterisch theater krijgen in de commentaarrubriek.

avatar van mrklm

mrklm

Wanneer de Franse veldmaarschalk Philippe Pétain [Alain Libolt] in juni 1940 een wapenstilstand aankondigt, weigert brigadier-generaal Charles de Gaulle [Simon Abkarian] dat te accepteren. Hij vertrekt naar Londen om, hopelijk met steun van Winston Churchill [Simon Russell Beale], zowel Franse soldaten als het Franse volk te mobiliseren om de strijd tegen de Duitsers voort te zetten. Eerste deel van een tweeluik zet De Gaulle zeker niet neer als een klassieke volksheld: als militair is hij moedig, volhardend en tactisch onderlegd; als diplomaat is hij hooghartig, kleurloos en compromisloos. Maar de respectvolle verstandhouding met politieke dinosaurus Churchill en harde politieke lessen dwingen hem zaken anders aan te pakken. Een extra pluspunt is de koppeling aan het verhaal van Fernand [Florian Lesieur], die als vaderlandslievende jongere ook harde lessen leert in zijn pogingen zich te verzetten tegen de bezetter. Een boeiende geschiedenisles met een prima mix van politiek gekonkel, oorlogsthriller en menselijk drama. Vervolg: De Gaulle: Liberté.