• 9.374.599 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

Ik ben het helemaal met je eens, Saving Pvt. Pyle
Wat ik één van de mooiste scenes uit de film vond was die scene waarin Tuce (The Ugly) gemarteld wordt, en waarbij die muziekband door blijft spelen, terwijl ze weten dat er in dat huisje iemand aan gort geslagen word. Dat is tevens ook zo goed te zien in de uitdrukkingen van die gezichten.

avatar van SSeagal

SSeagal

Heb hem van de week gezien voor de tweede keer, ik had het eerst niet zo op westerns, maar mijn vrouwke drong er op aan dat ik hem zou zien, en daar ben ik nog blij om! Wat een sfeer, je voelt de hitte zo je kamer in knallen, het zou bijna van je eigen hoofd af gutsen, en dan gewoon die uitstraling van Clint, prachtig gewoon, voor zo'n oude film echt mooi. Op de ene of andere manier blijf je kijken, ben blij dat ze me destijds overgehaald heeft, ik vond hem super, en ik ben geen echte western liefhebber, dus dat zegt wat!! ****

PartyMarty

Dit is 1 van de weinige films die van mij 5 sterren heeft gekregen. Ik kan echt niks bedenken dat ik niet supergoed vind aan de film. Mijn tv is al een maand kapot en ik heb hem sindsdien 3 keer gekeken op de compu en hij blijft even gaaf. Clint is natuurlijk niet zo goed als de titel belooft, Tuco is absoluut niet lelijk maar zelfs erg sympathiek en Lee is wel een echte badguy. De shootout aan het einde is echt de topscene, met schitterende closeups en de beste filmmuziek ever (trio). Kan nog uren door gaan maar dan wordt het bericht te lang. Als je 'm nog niet hebt gezien?! moet je hem snel kopen. Groeten.

PartyMarty schreef:

Tuco is absoluut niet lelijk maar zelfs erg sympathiek

Hmm.. I have to disagree with you there

avatar van mister blonde

mister blonde

kos schreef:

Hmm.. I have to disagree with you there

ik ook. ugly/ cattivo staat niet voor lelijke, maar voor gemene.

PartyMarty

OK dat wil ik dan wel aannemen. Mijn kennis van het Italiaans is niet zo goed dus ik ging uit van lelijk. Wat ik met sympathiek bedoelde is dat hij, afgezien van de lijst met misdaden die bij zijn hanging wordt opgelezen, erg veel menselijke trekjes heeft. Hij is opportunistisch, grappig (vooral in de revolver winkel) ontegenzeggelijk dapper, niet de slimste, op zijn eigen manier aimabel en erg trots. Hoewel hij absoluut een boef is kan ik geen enkel moment bedenken waar ik Tuco niet mag in de film. Dit is natuurlijk mede de verdienste van Eli Wallach die hem zeer goed neerzet. Wat ik vooral erg mooi vind is de manier waarop telkens zijn ogen heen en weer schieten tussen alle mogelijke uitvluchten en kansen die hem geboden worden. Ik wil niks verklappen, maar ik kan wel vrede hebben met de laatste scene van Tuco.

Ik vond het nogal een onderkruiper eigenlijk

PartyMarty

Best begrip voor, maar ik laat de goede kanten in hem zwaarder wegen. het zal wel gevoelsmatig zijn ofzo.

avatar van Mischa

Mischa

In de Godfather III deugde Tuco ook al niet!

avatar van Middie

Middie

Een perfecte film en meer wil ik er niet over zeggen. Krijgt van mij een dikke 5 super zeg!!!!!!!!

avatar van landrover

landrover

Mischa schreef:

In de Godfather III deugde Tuco ook al niet!

Wie speelt hij dan in Godfather III?

PartyMarty

Net weer het einde van de film even op gezet. Fantastisch als Tuco op het kerkhof rond rent, Ecstacy of gold op de achtergrond, Lee van Cleef die opeens opduikt, Clint die cool blijft en dan de climax van de film (Trio). Kippenvel tot en met. Dat deze film .... nou ja. Ik vind het een absolute aanrader en de beste in zijn soort.

PartyMarty schreef:

Mee eens!! Prachtige film, en echt meesterwerk! Probeer de soundtrackCD. Ook heel goed.

PartyMarty

www.foreignfilms.com/images/posteritati is een mooie site met posters van de film. Het zijn allemaal echte kunstwerken dus als dit 1 van je favoriete films is ....

avatar van ghostman

ghostman

legendarische film

avatar van harmonica

harmonica

IK heb um nu na un tijdje op dvd gekeken en ik vond um nog nog mooier dan toen ik um voor de eerste keer zag. Er zit volgens mij echt een soort magie van sergio en ennio in de film dat um gewoon tot een meesterwerk maakt. En naar mijn mening is de kerkhofscene ( wanneer tuco naar het graf zoekt ) misschien wel de mooiste scene uit de filmgeschiedenis. Zal wel door de muziek komen.

die intro

fenomenaal !!!!!!!!!!!!!!!

eerdekes

Een veel betere film dan de andere goede western van leone ' once upon a time in the west'. Dit verhaal boeide mij echter veel harder. Eastwood is echt bangelijk goed, van cleef is ook goed zelfs Wallach hoor. En de muziek, vooral bij die scene op het kerkhof

hoe imponerend !! het beste wat ik tot nu eigenlijk heb gezien !!

Met mijlen voor sprong de betere film tov once upon a time in the west, en toch gaf ik once upon a time ook dezelfde punten, vanwege het indrukwekkende niveau van de film

Kortom

***** sterren

avatar van FisherKing

FisherKing

Saving Pvt. Pyle schreef:

Wat mij vooral aanspreekt aan deze film zijn de karakters van Buono, il Brutto, il Cattivo, Il. Allemaal vrijbuiters die in de oorlog en in het leven geen kant kiezen, maar de oorlog gewoon gebruiken om te krijgen wat ze willen: het goud.

Ja, vond ik ook erg mooi bij herziening. En de beelden van die zinloze burgeroorlog. (wat eigenlijk niet in de lijn van de film past).

Maar die rol van Eli Wallach is echt groots. Zo'n onbetrouwbare schurk, die me deed denken aan die op geld beluste boertjes uit The Hidden Fortress.

Zit me af te vragen hoe groot het effect van de soundtrack de film in positievere waardering kan leiden.? 4.5*

FisherKing schreef:

inderdaad, zonder die muziek had ik er toch ook zo'n 1 of 1.5 af gedaan hoor. En dan scoort hij nog n 3.5/4, dus hoe dan ook met of zonder muziek zou ik het nog n steengoede film gevonden hebben

avatar van Sanci

Sanci

Absoluut een topper. Naar mijn mening beste film alle tijden. Muziek sfeer en humor volgen in het raap tempo elkaar op en het verhaal blijft altijd duidelijk mits je oplet natuurlijk.

Met het laatste scene laat Leone hoe het moet gebeuren

avatar van NanneB

NanneB

Deze film is echt super. dit is slechts de 6e film die van mij 5* krijgt (totaal nu op 125 films gestemd)

dus dat zecht wel wat over de film!!

avatar van Wouter

NanneB schreef:

dus dat zecht wel wat over de film!!

Het zegt natuurlijk meer over jou.

lol :d

Wouter schreef:

Het zegt natuurlijk meer over jou.

LOL :d

Maar, als het dan toch de zesde film is die van jou 5 sterren krijgt waarom is hij dan niet te vinden in jou top-10 ??

• 2070 stemmen

Voor de fans van deze film... Op 26 april 2004 komt er een hele mooie 2-DISC SPECIAL EDITION van deze film...

Klik hier voor meer info...

Met héél veel extra's...

avatar van Wouter

is dat met die extra scenes met nieuw geluid?

Discutabel...

eerdekes

Met kilometers de beste film ooit gemaakt, leone maakt de film hoe het moet gemaakt worden, er is maar 1 vuil woordje aan >>> PERFECT!

avatar van Fabrice

Fabrice

Ik heb 'm al op DVD, maar die S.E. zal ik zeker aanschaffen!

Het is een geweldige film inderdaad, maar 'Once upon a time in the west' geef ik toch 0.5 * meer (het is meer dan een uitstekende film).

• 2070 stemmen

De martelscene van Tuco is nu 'Extended', er zitten heel veel Making Of's bij, audiocommentaar, Easter Eggs, poster en nog véél meer... Ik ga hem bestellen... Dat is zeker...