• 9.200.863 stemmen

Aliens (1986)

Sciencefiction / Actie | 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Actie

Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn

Releasedatum: 9 oktober 1986

Plot Aliens

"This time it's war."

Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?

Lt. Ellen Louise Ripley

Pvt. Mark Drake

Lt. Scott Gorman

Sgt. Al Apone

Basto

Gister gezien op 35 mm. Print was helaas wat vaal met gigantische Nederlandse ondertitels. Maar wel scherp en stabiel. Had het idee dat de film stereo was, terwijl ik me just de 6 kanaalsmix herinner.

Film was fantastisch! Wat een geweldig laatste 45 minuten. Ook opvallend veel overeenkomsten met Terminator. Erg fijn dit na 35 jaar weer eens op het grote doek te hebben gezien.

4,5 blijft staan.

avatar van de grunt

de grunt

Is Disney al bijna klaar met de 4K restauratie?

Alien 1 is adembenemend mooi gerestaureerd. Hopelijk komt hij daarbij in de buurt.

avatar van The Oceanic Six

Ik zou Alien en Aliens ook dolgraag eens in de bios zien. Schitterende films.

de grunt schreef:

Is Disney al bijna klaar met de 4K restauratie?

Wat betreft restauraties van Disney hou ik mijn hart vast. Hebben verre van een goed track record….

avatar van FunkStarr

FunkStarr

Na heel wat jaren weer herzien. Ik ben momenteel bezig om de gehele Alien en Predator reeksen weer te bekijken (en de twee AVP films laat ik links liggen want die vond ik beide erg slecht). Deze stond in mijn geheugen als één van de betere films, en dat is nog steeds wel zo. Toch is het niet het meesterwerk waar ik op gehoopt had. Is ook een stuk minder dan het eerste deel vind ik.

avatar van blurp194

blurp194

In een heleboel aspecten eigenlijk het beste deel van de hele serie. Want het verhaal klopt gewoon geniaal als tweede deel, perfecte beelden inclusief een paar die me toch 36 jaar later nog in mijn geheugen gegrift staan. En Ripley als de nog steeds onovertroffen kick-ass babe die zich niet zomaar even laat afmaken door een of andere alien. Of hun moeder. Tot hier en niet verder, want dan wordt het menens, laten we dat even duidelijk maken.

Toch ook een minpuntje, want Michael Biehn is echt miscast. Misschien dat zijn smoeltje had kunnen werken, maar verder veel en veel te licht - en wellicht zelfs dat het karakter dat hij speelt beter weggelaten had kunnen worden. Meer ruimte voor Bishop, dat had de hele Alien wereld wellicht nog beter vorm gegeven, en in plaats van de pretenties van Biehn gewoon een volstrekt naamloze grunt. Dat doen de games dan toch wel net een tikje beter. Ander publiek, ok, dat helpt ook.

En geheel onverwacht nog een minpuntje in dat deze als enige van de serie vooral opvalt door de wat knullige IT. Suffe lelijke schermpjes die de alien peilen, neeh, daar kom je niet meer mee weg nu.

avatar van KingJ

KingJ

gisteren herzien nu met m’n zoon

blijft een verassend sterke sf film ondanks z’n leeftijd (richting 40 jaar)

op enkele momenten na voelt hij ook niet gedateerd aan

Klassieker!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De 4* is voor de bioscoopversie, niet voor de special edition.

avatar van Gish

Gish

Inmiddels 37 jaar oud, maar ik was vergeten wat een bloedstollend vervolg dit is op de eerste film. Cameron levert spectaculair actiewerk af dat in de loop van de film aan kracht wint. Natuurlijk zijn sommige zaken verouderd en niet meer van deze tijd, maar wat een vakwerk is dit. Beter dan al die Marvel en DC vehikels, hoe dan ook.

avatar van finalman

finalman

Filmkriebel schreef:

De 4* is voor de bioscoopversie, niet voor de special edition.

De special edition is veruit de beste versie en zelfs de favoriet van James Cameron! Wat. Een. Film!

finalman schreef:

Waarom vind je die zoveel beter? Zit één extra (vrij monotone) shoot out in en wat gedoe dat ze zelf ooit een dochter had. Beide dcdnes vorgrn toch niet xo heel veel toe?

avatar van finalman

finalman

Basto schreef:

En de ouders van Newt ( waaronder de facehugger op gezicht van de vaderen het broertje. Dat ze zelf een dochter had vind ik dat het net wel veel toevoegt, dé reden waarom ze zo hard vocht voor Newt! Maar ja, ik deel de mening van Cameron. Elk zijn mening he.

finalman schreef:

Had er zonder dat ze een dochter had ook alle begrip voor dat ze vocht voor Newt. Voegde voor mij dus weinig toe. Ik vind in de meeste gevallen korter ook beter.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

knusse stoel schreef:

Uitstekend sciencefiction verhaal wat spannend is van het begin naar het einde. Het verhaal is overbekend en er zijn dan ook verschillende opvolgers gemaakt die in mijn ogen niet veel slechter waren. In de lange uitvoering heeft de kijker meer dan 2 1/2 vermaak en spanning op niveau!

En vandaag hebben we deze opnieuw bekeken, ditmaal de "special edition" die een kwartiertje langer is.

De hernieuwde kennismaking is goed bevallen, dus aan de waardering veranderen we niets, die blijft op de 8 staan.

teigertje

Blijft een sensationele en spectaculaire science fiction horror film.

Met een ontzettend goed acterende Sigourney Weaver in het rijtje van aller beste actrices.

En een uitstekende cast.

Een meesterlijke film.

avatar van kunstwachter

kunstwachter

kut kind verpest de film

alien had meeste al gezegd,

android in deel 1 was ook vermakelijker

verder erg zieke geesten die dit verzinnen

sigourney weaver is kei harde man, maar zijn allemaal inversies in hollywood

avatar van Boneka

Boneka

De volgorde van het bekijken van deze reeks loopt bij mij volledig uit de pas. Een beetje als een Chinees van achteren naar voren toe. Persoonlijk vind ik Prometheus (2012) nog steeds de allerbeste. Dan moet ik de 1e uit 1979 nog gaan zien. Misschien heb ik 'm al gezien kan ook.

Afijn de tweede in de reeks is vooral a metal woman against the Aliens geworden en die stoere rol speelt ze met verve. De opbouw is goed verzorgd en eenmaal in contact met deze monsters is het een gevecht op leven en dood. Ik vind 'm niet heel bijzonder, maar blijft plezierig om naar te kijken. De eindshot is fantastisch in beeld gebracht. Beeld en geluid zijn subliem!

Film 3,5

Beeld (4K) 5,0

Geluid 5,0

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

Hudson: Hey Vasquez, have you ever been mistaken by a man?

Vasquez: No. Have you?

Deze tijdloze S.F knaller herzien, ditmaal op de nieuwe 4K versie met Dolby Vision en Dolby Atmos geluid. Een mooie upgrade over de verouderde bluray versie, die ik iedereen kan aanraden.

Heb beide versies gekeken, maar voorkeur gaat toch naar de langere Special Edition. Ja wat kan je hier nog over zeggen, dit is voor mij een 5⭐️ film die ik kan blijven kijken. De hele cast speelt geweldig, met heerlijke grappen en oneliners tussen de actie door. De geweldige soundtrack van James Horner maakt de film af.

Met een budget van 18miljoen haalde de film wereldwijd ruim 150miljoen binnen, en werd één van meest succesvolste films van 1986. De film was nog succesvoller dan zijn voorganger, wat best zeldzaam is in Hollywood.

De broers Robert en Dennis Skotak werden ingehuurd om de visuele effecten te verzorgen.

Zoals de meeste films zijn de opnames niet in volgorde opgenomen. Voor extra realisme filmde Cameron de scene waarin we de mariniers voor het eerst ontmoeten (één van de eerste scènes) als laatste. Dit was zodat de kameraadschap van de mariniers realistisch was, omdat ze maanden samen hadden gefilmd.

De kostuums waren flexibeler en lichter dan die in de vorige film, dit om de acteurs meer bewegingsvrijheid te geven.

Tip: kijk de eindcredits af, op het eind hoor je nog een kleine verassing.

avatar van The Oceanic Six

Nadat ik vorige week Alien opnieuw had bekeken met het oog op de release van de nieuwe Alien-film deze maand, was het nu de beurt aan de steengoede opvolger Aliens.

Grappig om mijn oude berichten hier terug te lezen. De ene keer vond ik het 4,5* en briljant, de andere keer viel het tegen en dacht ik aan 3,5*. Maar eigenlijk is dit gewoon een van de bruutste actiefilms ooit gemaakt. Aliens is voor actie wat Alien voor horror is, bijna perfectie. De aanloop naar de confrontatie met de vele aliens mag je al erg goed noemen en als het los gaat, gaat het echt fijn los. Wat waren de jaren 80 toch geweldig voor fans van actie. Bijna elk jaar kwam er wel meer dan een klassieker uit en Aliens hoort daar zeker bij. Slimme zet van James Cameron om niet Alien te kopiëren, maar er een eigen draai aan te geven. Enger en beklemmender dan die film kon het toch niet, actievoller wel. De clashes zijn talrijk, de actie is schitterend. Sigourney Weaver is fantastisch in haar tweede optreden als Ellen Ripley. Het eindgevecht in de mech is een filmklassieker.

Geen idee waarom ik wel eens mindere gedachtes over deze film had. Deze kan zich absoluut meten met de eerste film. Welke de beste is, geen idee. En het boeit me ook niet. Ze zijn tijdloos goed en ik zal ze ongetwijfeld nog vaker gaan kijken.

4,5* (was 4*)

The Oceanic Six schreef:

4,5* (was 4*)

Ja dit blijft een masterpiece met een uitmuntend spelende cast.

Bad ass Ripley

Kom op joh waarom geen 5 Sterren.

En inderdaad in de eighties zijn legendarische films gemaakt.

Nou niet meer lager geven de volgende keer.

teigertje

Na deze opnieuw gezien te hebben.

Blijft deze film een masterpiece van de grootste orde.

Met een sensationeel uitmuntend spelende cast.

Een film die razend spannend blijft en waarbij je op het puntje van je stoel zit.

Met old school technieken, zonder Cgi wat dat betreft hoop ik de oude technieken weer terug gaan komen, in meer nieuwe blockbuster films, dat zou geweldig zijn.

Want daar kunnen de nieuwe technieken bij verre niet tegenop.

De oude technieken blijven zo sfeervol en ontzettend knap handen ambacht.

Ook heeft deze film Grandioos camera werk en fantastische film muziek.

Voor mij blijft Aliens een van de aller beste eighties films gemaakt.

Een film van ongekende kwaliteit.

avatar van Q Jones

Q Jones

Aardig aardig, maar ik ben niet zo lyrisch als de gemiddelde kijker. Ik kwam er ook niet lekker in ofzo. Ik weet niet waarom maar het deed me gewoon allemaal niet zo veel. Ik ga 3 nog wel kijken maar ben eigenlijk meer benieuwd naar het nieuwste deel wat nu in de bios draait.

avatar van schram101

schram101

Blijkbaar toch een reeks die moet groeien bij mij. Want ook Aliens scoort bij herziening hoger. Al blijf ik er wel bij dat de alien gewoon beter werkt in horror dan in een actiefilm. Weaver is verder opnieuw tof en het is de hele speelduur strak. Al kun je dat wel aan James Cameron overlaten uiteraard. De scènes buiten de ruimteschepen op planeet LV-426 doen overigens, niet geheel toevallig uiteraard, veel aan de toekomst in The Terminator reeks denken. Toffe cast ook, al had het testosterongehalte nog wel wat hoger gemogen.

Duidelijk minder dan zijn voorganger en hoewel overgewaardeerd nog steeds erg genietbaar.

3,5* (3,0)

Shocktober 25

Blijft fantastische film.

MAAR, ik heb toch echt een probleem met de nieuwe 4k uitgave. Heb de film paar jaar terug nog in de bioscoop gezien en die print uit de jaren 80 liet iets te wensen over kwa scherpte en contrast. Maar toch prefereer ik die boven de haarscherpe 4k transfer. Waarom?

Omdat Cameron het kleurpallet rigoreus gewijzigd heeft. Waar in de 35 mm print de kleur blauw dominant was (zie ook de poster) zijn het hier de groen bruine kleuren die de overhand hebben. Bovendien is het verscherpen doorgeslagen en lijkt het soms wel gewoon op DV geschoten. Scherp maar sfeerloos.

Nu kun je je afvragen hoe erg die kleuraanpassing is. Maar in de jaren 90 was er niet voor niets een artikel in American Cinematographer geweid aan ‘Cameron Blue’, die kleur kenmerkten zijn film en ik vond het prachtig.

Hopelijk went het ooit.

Shocktober 25b

Nadat ik mijn teleurstelling over de nieuwe 4k uitgave van Aliens online had gedeeld werd mij in een facebook groep een scan van een 35 mm print van deze film aangeboden. Benieuwd naar de verschillen (en of mijn herinnering accuraat was) heb ik die direct gekeken.

Dat had een zalvende werking, want met het originele (veel blauwere) kleurenpallet is de film echt veel mooier en sterker. De film is ook veel donkerder en de gezichten tonen met een rosse blos ook weer een teken van leven. Onbegrijpelijk dat Cameron de behoefte heeft gehad dit aan te passen. De donkere fotografie past juist perfect. De personages tasten immers ook de gehele film in het duister.

Kom hierdoor tot een paar bevestigingen van mijn kijk op film.

Beeld is belangrijker dan verhaal

Kleur is belangrijker dan scherpte

Cameron is de weg kwijt en moet onder curatele worden gesteld wat betreft zijn oudere werk.

Kortom, hoop echt dat deze film ooit een goede release krijgt, want deze scan laat natuurlijk ook nog wat te wensen over, maar geniet wel mijn voorkeur boven het 4k gedrocht.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Gisteren Alien (deel 1 ) bekeken en net Aliens (deel 2) op blu-ray , wat een spannende film is dit vergeleken met het 1e deel, hier houd ik van, veel actie, sf. , vleugje humor, meer Aliens en vanaf het begin tot het eind boeiend en zeer spannend!

Het kleine meisje in de film bracht ook wel wat extra spanning met zich mee

Waar deel 1 nog zeer traag was en niet echt spannend en waar ook weinig gebeurde is dit deel juist andersom, 1 en al actie en ondanks de lange speelduur van 2 en half uur heb ik geen saaie of trage scenes gezien, de film bleef mij boeien tot het einde.

Wel vond ik tegen het einde aan wat teveel van het goede en had de film van mij mogen stoppen, maar toch is het laatste einde ook weer zeer spannend!

Je weet ook niet wie het zal overleven en wie niet en waar de film heen gaat, je denkt dat hij afgelopen is maar toch gaat hij dan weer door.

Enige minpunt was wel weer het 1e half uur de opbouw waarin niet veel gebeurde.

Daarom dit deel 4 sterren! en op naar deel 3