Genre: Sciencefiction / Actie
Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn
Releasedatum: 9 oktober 1986
Plot Aliens
"This time it's war."
Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?
- Trailer (YouTube)
Sergeant Apone
Private Drake
Elvis Cole
Pffff...fantastische film
Stop your grinnin' and drop your linen...Ik heb nog steeds een poster van Ellen 'they can bill me' Ripley boven mijn bed hangen...en Vasquez er naast. September 2003 komt die in Pathe Rotterdam in het kader van de 'comebacks'...als er een film is 'gemaakt' voor het grote scherm is deze het wel.
pjotr
Ik heb zo'n half jaar geleden Alien en Aliens ook in de bioscoop gezien...maar de Aliens 35 mm kopie was niet erg goed meer van kwaliteit (wat verkleurd en beschadigd enzo) dus dat viel me vies tegen.Ik had namelijk ook grote verwachtingen. Die van Alien was écht geweldig- er was zoveel meer te zien dan op zo'n prut-tv-schermpje. Ik heb Aliens altijd veel beter gevonden dan deel 1. maar sinds dat biosbezoek is het dus omgekeerd...En staat Alien dus in mijn top 10 ipv Aliens
Linda
vandaag op de gok gekocht en dat was echt een goede beslissing. wat een geweldig goede film is dit. alleen de special effects zijn al helemaal geweldig. dan nog de vele momenten van spanning in de film , met een paar goede schrikmomenten. zat ook lekker veel actie in en een paar lekker ranzige scenes
als Bishop op het eind in stukken wordt gerukt is tof , die ingewanden zagen er ook leuk uit. net sla met wat mayonaise.
maar ik vond het dus een zeer geslaagde film het enige minpuntje vond ik het beeld van de dvd , was niet zo mooi maar dat reken ik natuurlijk niet mee in mijn beoordeling. 4 sterren
JoeHallenbeck
Aliens is wat mij betreft toch een van de beste actiefilms allertijden. Dat heeft ook met een stukje jeugdsentiment te maken. Het was namelijk de eerste film voor boven de 16 die ik mocht zien. Lijkt me duidelijk dat ie een behoorlijke indruk heeft achtergelaten
Redlop
Op de DVD staat 11 minuten nooit eerder vertoond materiaal. Wordt meer duidelijk over het leven van Ripley gedurende de 57 jaar hypersleep en haar relatie tot Newt. Voor de liefhebbers.
pjotr
Is dat weer 11 minuten extra bovenop de toegevoegde scenes van de directors-cut ?
haagseharry
Wat is het precieze verschil met de "Special Edition"?
Redlop
Ik bedoel dus de special edition. Was niet helemaal duidelijk dus. Op dvd is bij mijn weten alleen maar de special edition te krijgen. Zo niet mijn nederige excuses.
De Knip
Niet zo benauwde spanning als het eerste deel. Andere regisseur, dus best logisch.
Veel meer actie (en minder realisme) in dit 2e deel, goeie keuze gemaakt, zodat het toch wel een duidelijk andere film is dan deel 1. Vandaar dat Aliens ook een goede film is geworden en geen afgezaagd vervolg is.
Toch weer spannend om na vele jaren weer eens te zien. Nu op naar deel 3 en 4
Befaamde stukje met 'halve' Lance Henriksen bleef destijds het meeste hangen.
****
Alan Smithee
Dit is voor mij gewoon DE actie film allertijden, met name omdat er ook een lekkere horror/sci-fi smaak aanzit en het geheel is een spetterende film geworden!
Daarom krijgt deze kraker van mij 5 sterren!
Wat betreft de special edition: voor zover ik me kan herinneren zijn de toegevoegde scenes:
- Ripley die aan het begin van de film van Burke te horen krijgt dat haar dochter niet meer leeft (terecht weggelaten vind ik, geeft geen meerwaarde aan het verhaal, het is actie en geen drama
- de gedeelte van de film waarin ze zich moeten verdedigen tegen de aliens, waarbij ze de deuren dicht gaan lassen e.d. Hierbij is een extra stuk m.b.t. tot de sentry guns die geplaatst worden en dat deze ook de aliens aan gort schieten. Had naar mijn mening best wel mogen blijven!
My 2 Cents
A.S.
Yak
Mee eens.
pjotr
)Dit ben ik dus absoluut niet met je eens.
Doordat alle mensen waarom Ripley gaf inmiddels overleden zijn heeft ze een extra reden om toch mee te gaan naar LV-426.
Ook is het zo duidelijker waarom Ripley door het vuur gaat voor Newt - ze is namelijk al een 'dochter' verloren.
Wat de sentry-guns betreft is het wel duidelijker waarom de aliens niet meteen oprukken.
Ook wordt in de directors-cut getoond hoe de kolonie door de aliens over genomen wordt. De scene met de familie van Newt die naar het schipwrak van de aliens gaan zit volgens mij ook niet in de originele versie....
Eh ...het verhaaltje bovenaan de pagina bevat trouwens wel een major-spoiler...
darkcity
Maar waarom is haar dochter een extra reden om naar LV-426 te gaan, de aliens hebben haar dochter niet vermoord
Alan Smithee
Ik wist dat ik wat vergeen was!

Dit stukje met de pa, ma, newt en d'r broertje komt alleen bij de special edition voor en is onterecht bij de orginele versie geknipt, dit legt nl. uit hoe die aliens daar terechtkomen!
Wat Ripley & Newt betreft heb je gelijk. Had het eigenlijk nooit zo bekeken

Omdat ze nu helemaal niks meer heeft, oftewel niks meer te verliezen...
pjotr
Ellen Ripley is zo'n 50 jaar in hybernation-sleep geweest geloof ik..
Dus niet alleen haar dochter is overleden maar ook iedereen die ze vroeger ooit gekend heeft....
bioscoopzaal
Ellen Ripley is zo'n 50 jaar in hybernation-sleep geweest geloof ik..
57 years
Redlop
Nee ik had het ook een goed idee gevonden als dat stukje over haar dochter erin gebleven was. Al was het alleen om het merkwaardige feit dat die dochter op middelbare leeftijd (54 of zo) is overleden en ze dus een dochter heeft gehad die qua uiterlijk ouder was dan zijzelf. De overige cuts ben ik het wel mee eens. Die mitrailleurs verraden het feit dat de aliens sowieso al in het pand zitten.
Stephan
Vannacht nog eens eens herzien. 1/2 puntje eraf.
Oké, er zitten een paar prima dramatische scènes in. Ik heb ook de special edition gezien en de scène waarin Ripley te horen krijgt dat haar dochter inmiddels al overleden is, krijgt een schitterende pay-off als ze zich gaat bekommeren om New't. Duidelijk werpt ze zich als nieuwe moeder op en kan opnieuw beloftes doen waar ze zich nog meer aan zal proberen te houden.
Toch blijf ik het in geen verhouding staan met deel 1. Zelfs deel 3 vind ik beter.
In dit deel is Cameron duidelijk de actie-regisseur en na het eerste uur verzand hij daar dan ook in. Het mooie van deel 1 (en in mindere mate deel 3) is dat het allemaal wat benauwder, simpeler en psychologischer is.
Hier is het weer vol cogones en american marines to the rescue. ondanks dat ze hun ass gewooped krijgen is het toch doorspekt van geil wapengekletter. Het herladen van een magazijn in de wapens moet voor de doorsnee amerikaanse no-brainer een behoorlijke scheut in de onderbuik geven.
Jammer dus, want ik voel me geen no-brainer.
De tagline in de trailer zegt overigens genoeg: Aliens: This time it's war!
EmDee
Mooi verwoord, Stephan.
Dat is ook precies de reden dat ik Alien beter vind dan Aliens.
Deel 3 vind ik echter net iets minder.
Redlop
...Het mooie van deel 1 (en in mindere mate deel 3) is dat het allemaal wat benauwder, simpeler en psychologischer is.
Daar ben ik het ook mee eens, vooral dat benauwder. Deel II is meer geknal en gevecht, maar het is wel een ongelooflijk visueel spektakel.
Malfidus
4 sterren, goed tot zeer goed. Hij kan wel niet aan het niveau van den eerste tippen, maar dat was ook een uitzonderlijk goede film, zij hebben hier wat meer een actiefilm van gemaakt. Het eerste deel was spannend, den tweede lag de nadruk teveel op actie.
Saving Pvt. Pyle
De Alien-serie is mijn favoriete SF-serie. Ik ben gewoon verliefd op de Alien. Wat een prachtig hersenspinsel van HR Giger. De hand van Giger was veel meer aanwezig in het eerste deel. In dit deel is de hand van Cameron meer aanwezig en dat pakt ook fantastisch uit. Natuurlijk is deze film anders dan Alien en bevat het meer actie.
So what?
Sommige mensen vonden Alien benauwder. Daar ben ik het niet mee eens. Ze waren omsingeld door Aliens en 'de installatie' stond op het punt om te ontploffen. Hoe wil je het nog benauwder krijgen?
Ik houd van alle soorten genres, maar deze film moet je gewoon beoordelen als een actiefilm. Houd je niet van actiefilms, dan kan je deze film niet waarderen. Vooral niet als je het eerste deel gezien hebt.
BoordAppel
In navolging van Alien geef ik deze film ook een 0,5 hoger en hij staat nu ook op een 4,5. Ik vind m dus net zo goed als Alien. Het is een iets andere film maar een goede actiefilm is nooit weg. Hij is trouwens ook erg spannend en ik vond t ook erg mooi dat je geen alien te zien krijgt het eerste andershalf uur. Wat daarna volgt is gewoon retestrakke actie van een regisseur die er duidelijk verstand van heeft. Mooiste scene is toch wel het gevecht van Ripley met de Alien Queen, die nogal pissed is. De film sluit verder ook perfect aan op de vorige en de aliens zijn er nog mooier op geworden. En hoeveel flms en spelletjes zijn er wel niet geinspireerd op de Alien reeks? (Event Horizon, Duke Nukem 3D, Quake 2, Unreal en zelfs in the Matrix zitten verwijzingen naar deze films.) Met recht in de top 100.
mooiweer
en nu wachten op de box's alles digitaal,9 dvd's kom de kerst dagen wel door.
Quentin
en nu wachten op de box's alles digitaal,9 dvd's kom de kerst dagen wel door.
Sjan
Potjandriedommedubbeltjes, wat een strakke actiefilm is dit. Ik doe er een halve * bij, dus nu 4.5*. Het is in deze film duidelijk de actie die het geheel goed maakt, maar ik had nog steeds het 'beklemmende' gevoel wat in deel 1 ook aanwezig is. Ik heb ook met de extra scenes gezien, zo duurde de film wel 148 minuten, maar vervelen doet ie werkelijk geen moment. Die extra scenes die er in zitten hadden ze in het origineel wel mogen laten zitten wat mij betreft.
ACiD4BLooD
Dat meisje Carrie Henn heeft na deze film nooit meer in een andere film gespeelt.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Nauwkeurigheid is troef voor Fede Álvarez: 'Alien: Romulus' moest stylistisch geheel overeenkomen met origineel

De Xenomorph is terug: eerste beelden van 'Alien: Romulus' uitgebracht

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991
androidextraterrestrial technologyspace marinespaceman cryogenicsvacuum ruimtekoloniewarrior womansettlerruimtereiscolonyhorrorruimtebuitenaards wezenvrouwelijke hoofdrolspelerschepseldesolatefemale hero aggressivexenomorphdesolate planet criticalstrong female protagoniststrong female leadfemale lead hilarioussinisterassertivecommandingempatheticexhilarated