Genre: Sciencefiction / Actie
Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn
Releasedatum: 9 oktober 1986
Plot Aliens
"This time it's war."
Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?
- Trailer (YouTube)
Sergeant Apone
Private Drake
Graaf Machine
@Basto
- Carter Burke: een gluiperd, maar niet zo'n stereotype bad guy. En daarom niet eendimensionaal.
- Lieutenant Gorman: de hoogste in rang, doet alles netjes volgens het boekje, maar heeft geen ervaring in daadwerkelijk het veld en faalt dus in de praktijk als leider.
- Corporal Hicks: De beheerste soldaat die zich gedurende de film ontwikkeld tot een capabel leider en krijgt respect van zijn teamgenoten.
- Private Hudson: de macho met een grote mond. Maar zijn grote mond is om zijn onzekerheden te verhullen. Hij komt op het punt dat hij de controle kwijtraakt, maar weet zich uiteindelijk toch weer te herpakken.
Dat klinkt als uitermate eendimensionale personages.
Graaf Machine
Oh. Is leren kennen van een standaardfiguur nu al dimensie. OK. Weer iets bijgeleerd.
- 11986 berichten
Je leert ze kennen? Werkelijk? Het zijn gewoon standaard personages met specifieke één rol het drama. Bad guy, good guy, new guy, vrouw guy, komt tot inkeer guy, muscle guy, dat is exact wat eendimensionaal betekend.
bugels
JA werkelijk! Ze maken allemaal een transformatie mee, dus duidelijk niet 1 dimensionaal.
- 11986 berichten
De enige transformatie die de meeste doormaken is van levend naar dood. Maar als in jouw beleveniswereld al deze bordkartonnen personages wel rijk en gelaagd zijn, prima hoor.
JacoBaco
Dan denk ik meer aan een film zoals Predator of nog beter, de standaard slasher (horror)film. Aliens is een actiefilm en geen karakterstudie zoals The Master (2012). Ripley is in principe het centrale personage in de film en de rest is een toevoeging. Maar juist voor een actiefilm zijn het goed geschreven karakters. Het zijn er vooral heel erg veel waarvan het gros inderdaad bordkartonnen figuren zijn. Logisch, want het zijn er nogal wat hè? Des te knapper dat er nog zo veel karakters uitspringen zoals Carter Burke, Lieutenant Gorman, Corporal Hicks en Private Hudson.
Alien 1: Truckers in space. Dallas, Lambert, Brett, Kane, Parker en Ripley. 6 mensen. En dan Ash. De synthetic sleeper agent. Maar deze tel ik niet mee als personage. Lekker overzichtelijk dus, maar wat ik zie zijn gewone mensen in een enorm vrachtschip die te maken krijgen met een rampscenario. En Brett in Alien is wellicht het meest bordkartonnen personage ooit in een film. Right? In Aliens heb ik het gevoel naar geloofwaardige mensen te kijken i.p.v. nietszeggende karakters zoals Brett in Alien. Ik wil niet zeggen dat Alien bordkartonnen karakters heeft, ik vind ze (op Brett na) goed en geloofwaardig geschreven.
Bad guy, good guy, new guy, vrouw guy, komt tot inkeer guy, muscle guy, dat is exact wat eendimensionaal betekend. Inderdaad Basto, maar het gaat erom hoe het is uitgewerkt en dat is bovengemiddeld goed wat de bijrollen van een aantal figuren in Aliens betreft. Elk idee begint natuurlijk simpel en wordt verder uitgewerkt. Nee, het wordt niet altijd uitgewerkt, maar in Aliens dus wel.
Dit zijn toch ook geen films voor karakterstudies? De personages moeten het plot dienen en dat doen ze in beide films goed. Bij Alien is het meest diepgaande denk ik betreft het existentialisme van Androids. Ripley krijgt in Aliens beter de kans om haar opgebouwde/opgekropte emoties uit het eerste deel te verwerken.
Eendimensionaal is wat zwart/wit, maar ik heb vaak genoeg dat ik bv oorlogsfilms kijk en geen idee wie er allemaal in een bepaalde compagnie zitten. Dit zijn tenminste kleurrijke personages die wat toevoegen en niet enkel als kanonnenvoer aanvoelen.
AC1
Het is zoals Christopher Nolan ooit terecht zei tegen James Cameron: "Alien is Ken Loach in space."
En hij was niet de eerste die dat zo verwoordde.
JacoBaco
Dat zal best AC1. Er is vrijwel niets mis met Alien. Het is zoveel meer dan een monsterfilm is space. Het is haast reality television wat de personages betreft. Maar mensen die beweren dat de karakters in Aliens bordkartonnen personages zijn is de reinste kolder. En dat is waar het over ging.
- 11986 berichten
En hij was niet de eerste die dat zo verwoordde.
Christopher Nolan? Technisch vaardig regisseur hoor, maar zijn personages zijn zo saai als ze er maar zijn kunnen. Vergeleken daarmee is Aliens idd Ken Loach.
Zelf zie ik nog steeds weinig verschil in diepgang tussen de personages in Aliens en de bewust platgeslagen soapies in Starship Troopers.
- 11986 berichten
Geef dan maar eens een uitgebreide persoonlijkheidsanalyse van een van die personages buiten Ripley.
Het is wat Rep zegt. Ze dienen enkel het plot.
JacoBaco
Het is wat Rep zegt. Ze dienen enkel het plot.
Ja, ze dienen enkel het plot en dat is in Alien ook het geval..
Los van bovengemiddeld geloofwaardige personages in de film Alien, zijn ze echt niet zo veel beter uitgewerkt dan de relevante personages in Aliens. Maar goed, zoals je zelf al aangeeft: jij ziet weinig verschil in diepgang tussen de personages in Aliens en de bewust platgeslagen soapies in Starship Troopers. Ik vind het
Basto.
AC1
Nolan en Cameron spreken hier specifiek over Alien, niet Aliens.
- 11986 berichten
O dat had ik verkeerd gelezen. Personages daar zijn idd veel menselijker.
JacoBaco
Basto, wellicht kan jij jezelf beter identificeren met truckers in space i.p.v. met militairen en iemand zoals Burk > (junior executive of the Weyland-Yutani corporation).
Ja, ik ervaar de karakters in Alien nog een stukje menselijker dan in Aliens. Maar dat maakt ze in dit geval tevens erg gewoontjes en dus eigenlijk best oppervlakkig. Daarnaast is Alien een stuk overzichtelijker dan het wat chaotische Aliens. Echter, je hoeft er niet eens op te letten om te zien dat de relevante personages in Aliens zoals Burk, Hicks, Gorman, Hudson en het meisje Rebecca (Newt) absoluut geen bordkartonnen personages zijn. Verre van.
de grunt
Paranoid_Fish
Flauw. En dat is James Cameron z'n schuld. Alien 3 is gemaakt door een betere regisseur en je merkt meteen het verschil.
- 11986 berichten
Behalve dat die regisseur er zijn handen vanaf heeft getrokken en er niks meer mee te maken wil hebben....
Paranoid_Fish
Dat wist ik niet, maar ik merk toch een duidelijk verschil tussen Alien en Aliens. Aliens vond ik gewoon slecht. Alien 3 vond ik beter, maar zeker niet zo goed als andere Fincher films dus kan ik het wel begrijpen.
- 11986 berichten
Wat vind je zo slecht aan deze?
En daarna ging je even kijken wat de scores op MM en IMDb waren bij beide films en kwam je terug op bovenstaande?
Daarnaast is James Cameron natuurlijk een visionair en genie als regisseur.
Wat zeggen die scores nu? Hij kan dat toch vinden. Ik vind Frank Darabont een vreselijk regisseur.
Ben wel benieuwd waarom hij dat vindt.
Ben wel benieuwd waarom hij dat vindt.
Die scoren zeggen vrij duidelijk dat je het verschil helemaal niet merkt dat Alien 3 beter is. Dat vindt zo ongeveer bijna niemand.
Ieder z'n mening, geen punt, maar dit is zo afwijkend dat ik het nauwelijks geloof.
Om het persoonlijk te houden, ik kan diverse momenten uit Alien en Aliens nog heel goed voor de geest halen, ook na jaren niet gekeken te hebben. Van Alien 3 en 4 herinner ik me geen enkel hoogtepunt. Alleen grauwe beelden en een slap script.
Daarnaast is James Cameron natuurlijk een visionair en genie als regisseur.
Neen, ik had geen zin om nog verder te kijken naar de reeks van Alien, omdat ik Aliens zo slecht vond. Maar ik was aan het kijken op de wiki van Fincher en vond Alien 3 terug, dus besloot die toch een kans te geven. Die bleek beter mee te vallen dan Aliens. Ik laat me heus niet volledig leiden door scores van imdb. James Cameron, tja, er zijn betere regisseurs. Ik vond Titanic goed, maar avatar dan weer helemaal niet bijvoorbeeld.
Naast wat je al noemt: T1, T2, True Lies, The Abyss etc
Die man heeft zoveel legendarische films gemaakt. Kan niet je smaak zijn, maar hij staat gewoon hoog bij de beste regisseurs.
Naast wat je al noemt: T1, T2, True Lies, The Abyss etc
Ik heb ze nog niet allemaal gezien. Misschien moet ik eens kijken of er iets tussen zit voor mij. Heb je zelf een favoriet van Cameron?
Naast wat je al noemt: T1, T2, True Lies, The Abyss etc
Fincher doet het anders ook niet slecht met onder andere Fight Club, Zodiac en Seven.
T2 moet je hebben gezien vind ik. Maar eigenlijk al zijn titels, op Piranha 2 na dan.
Maar Titanic, T1, T2 en True Lies dus.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Nauwkeurigheid is troef voor Fede Álvarez: 'Alien: Romulus' moest stylistisch geheel overeenkomen met origineel

De Xenomorph is terug: eerste beelden van 'Alien: Romulus' uitgebracht

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991
androidextraterrestrial technologyspace marinespaceman cryogenicsvacuum ruimtekoloniewarrior womansettlerruimtereiscolonyhorrorruimtebuitenaards wezenvrouwelijke hoofdrolspelerschepseldesolatefemale hero aggressivexenomorphdesolate planet criticalstrong female protagoniststrong female leadfemale lead hilarioussinisterassertivecommandingempatheticexhilarated