• 8.897.097 stemmen

The Shining (1980)

Horror / Mystery | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror / Mystery

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Danny Lloyd

IMDb beoordeling: 8,4 (1.082.924)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"He came as the caretaker, but this hotel had its own guardians - who'd been there a long time"

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

Jack Torrance

Larry Durkin

Young Woman in Bath

avatar van Lavrot

Lavrot

Als we de hersenen van de mens in figuurlijk zin binnenstebuiten keren en dat cinematografisch vertalen, krijgen we dan het hotel met al zijn gangen en kamers of het doolhof waarin men verstrikt raakt? Angst krijgt op deze manier zelfs een kamernummer! En als we het gedachtengoed van Jung incorporeren vermengen gebeurtenissen in het hier en nu zich dan met het verleden? Afijn, The Shining vind ik een subliem meesterwerk en zal de tand des tijds moeiteloos nog honderd jaar doorstaan.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

Deze film had ik nog nooit in zijn totaliteit gezien. Wel stukjes, zoals het bloed wat in vertraging de gang in stroomt, of de twee meisjes en het jochie op zijn driewielertje. En natuurlijk de 'Here's Johnny' scene.

Maar nu voor 1 euro toch eens de dvd gekocht op een rommelmarkt. En er echt voor gezeten.

Ik vond het een SUPER mooie film. Meer vanwege de locatie, het camera werk, de zenuwslopende soundtrack, de kleuren, de cinematografie, etc.

Daarnaast speelt Jack Nicholson (zoals bijna altijd) geweldig in deze film.

Verwacht geen slasher met gore en heftige bloederige scenes. Maar juist de sfeer maakt deze film spannend.

En dan te bedenken dat de film al uit 1980 is. Echt goed gedaan!

avatar van frans123

frans123

Leen_K schreef:

Gisteravond voor het eerst bekeken en net als het zo opgehemelde A clockwork orange een enorme afknapper. Ik dacht komt het nou door de tijd (1980)? Nee, want ik vind The Exorcist (1973) namelijk wel een goede film. En ook De Vierde Man (1983). Ik dacht waardoor komt het nou dat ik The Shining helemaal niks vind, net als A clockwork Orange? Ik denk nu te weten waarom: Omdat je je constant bewust bent dat je naar een film zit te kijken. Oftewel: Je wordt niet in het verhaal gezogen, doordat je constant wordt afgeleid door rare shots en geluiden. Dus ik voel geen compassie, geen spanning, ik wordt intellectueel niet uitgedaagd en ik ben ook niet benieuwd naar het vervolg en hoe het afloopt (heb de film na een uur weggezapt). Ik zit naar een zogenaamd "kunstwerk" te kijken. Slaapverwekkend saai.

1 ster

Ik heb ( had) precies hetzelfde, veertig jaar geleden Er wordt heel erg de best gedaan "'een goede film "te maken. Bij een echt goede film vergeet je dat het film is. Paar jaar geleden herzien, omdat wat jij zegt het een zogenaamd ''kunstwerk is Had ik het toen mis?? Verkeerde bril op?? Ik zal wel iedereen over mij heen krijgen...maar King is niet in staat een "'kunstwerk te schrijven. Paar dagen geleden zag ik een stukje van The Corn 4... Elke 3 minuten een "' schrikeffect. Dat moet je doseren en vooral op een moment dat je het niet verwacht. King is voor de kritiekloze massa.

avatar van frans123

frans123

Boneka schreef:

Details

Overrated cultfilm. King wilde niet eens dat zijn naam op posters stond ..Dat zegt genoeg.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Een absoluut meesterwerk met vooral de sfeer en een super sterk spelende Jack Nicholson, ik hoef voor de rest niks te vertellen over de film want dat is al genoeg gedaan. Maar ga deze kijken en geniet van 1 van de beste films ooit gemaakt.

avatar van chevy93

chevy93

Een film die ik in mijn hoofd altijd gemythologiseerd heb, maar toch wat tegenviel bij herziening. Ik kwam hier om te verlagen naar 3,5*, maar zag dat ik deze al op 3,5* had staan. Blijkbaar was ik destijds ook al niet heel erg onder de indruk. Het is een aardige film, en er zit behoorlijk wat suspense in, maar al met al heeft The Shining niet de allure of uniciteit van een aantal van zijn overige films.

Gerlof78 schreef:

Inderdaad, er valt vrij weinig meer over te vertellen.

De sfeer is fantastisch.

¨Little pigs, little pigs. Let me come in. Not by the hair on your chiny-chin-chin? Then I'll huff, and I'll puff, and I'll blow your house in."

Oh man, eindelijk The Shining gekeken.

Schitterende film, glansrol voor Nicholson. Hoe die man een rol neer kan zetten met alleen al zijn gezichtsuitdrukkingen is top. Eng was het niet, spannend zeer zeker. Geweldige sfeer.

Heerlijk, ik kon hier alleen maar van genieten.

Fantastische onheilspellende muziek ook, vooral de blazers in het begin waren prachtig.

Cultklassieker, hou ik van.

10/10

Chelsea94 schreef:

Te bizar dst dit op 1 staat als beste lhorror ooit gemaakt. Zal wel weer zo cult dingetje zijn maar eecht goed was dit niet, al zeker niet eng met al die neppe scenes.

Blijkbaar vinden de users die de beste horrorfilm ooit, de statistieken liegen er niet om. ( En terecht! )

Ik zit hier met veel vragen, wat is er in godsnaam nep aan de scenes? En het enige wat je zegt dat je het ¨niet echt goed¨ vond. waarom vindt je het dan zo klote dat je het een halve ster geeft?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Filmkriebel schreef:

Waarom zou je je daar druk over maken? Can 4000 users possibly be wrong?

Dat kan zeker, hypes zijn hypes, als 1 schaap iets zegt volgen er heel veel meer. Maargoed mij boeit het verder niet, ik vind het een super slechte film.

avatar van teigertje

teigertje

Chelsea94 schreef:

Sorry hoor maar dit slaat nergens op,wat je zegt.

Met als er een schaap.....

En zeker niet op een wereld beroemde film, als The Shining een legendarische film.

Dat is puur jou smaak, en zegt niets over deze onovertroffen film.

Waar geacteerd wordt,op het hoogste niveau.

Mogelijk heb je met je met verslapte aandacht,naar deze film gekeken.

Films als Scream zijn tiener griezel films.

En verbleken bij deze klassieker.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Chelsea94 schreef:

Maargoed mij boeit het verder niet, ik vind het een super slechte film.

Jou volste recht. Even goede vrienden. Dat een film (ook een top 250 film) niet door iedereen kan gesmaakt worden is volkomen normaal. Maar wat heeft dat met schaapsgedrag te maken als iedereen Shining oprecht goed vindt? Juist, niks!

Chelsea94 schreef:

Wat al eerder werd gezegd, het heeft helemaal niks met het spreekwoord te maken, er zijn ook mensen die absolute bagger 5 sterren geven. Er is ook een groot verschil tussen niet echt heel goed en een super slechte film, wat je in je tweede bericht duidelijk maakt.

Oh ja, nogmaals, wat vindt je nou nep aan de scenes?

Filmkriebel schreef:

Waarom zou je je daar druk over maken? Can 4000 users possibly be wrong?

Zeker, maar het blijft statistisch gezien wel de beste film in het genre.

Wat je eigen mening is geldt voor iedereen anders, natuurlijk.

avatar van Chelsea94

Chelsea94

De gestoorde filmfanaat schreef:

Zeker, maar het blijft statistisch gezien wel de beste film in het genre.

Wat je eigen mening is geldt voor iedereen anders, natuurlijk.

Dat is absoluut waar, het is ook niet erg, ben blij dat jij er wel van geniet, gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak, anders werden films erg saai en eentonig.

avatar van wizard of midian

wizard of midian

Heb deze al vaak gezien, onlangs opnieuw bekeken.
Dat Jack Nicolson zich geen vragen stelt bij de ontmoetingen met de geesten ( de barman en de oude caretaker in het toilet). Dat vond ik altijd wat eigenaardig.

Maar voor de rest een goede film.

De tweelingen die plots verschijnen voor de jongen zijn angstaanjagend imho.

Goede film die 5 sterren geef, een terechte klassieker in het genre!

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Absoluut een van de allerbeste films aller tijden.jack nicholson op zijn aller best.

avatar van ino_mart

ino_mart

Persoonlijk ben ik geen fan van deze film. Als je op internet de reviews uit 1980 van recensenten leest, waren die ook niet erg positief. Zelfs Stephen King brak de film destijds af... maar de film werd een "cultfilm".

Zelf ervoer ik geen enkele spanning en boeide me de film niet in tegenstelling tot bijvoorbeeld "The Haunting" uit 1963.

avatar van Shadowed

Shadowed

De herziening van deze Kubrick-klassieker viel zeker niet tegen, het krijgt hetzelfde cijfer als de eerste keer. Het is ondertussen alweer even geleden dat ik Kubrick voor het laatst bezig heb gezien. Wat je ook van zijn films mag vinden, de invloed die hij heeft gehad op de films van vandaag is iets dat ik wel moet respecteren. Met films als The Shining is dat overigens niet moeilijk. Opvallend is het precieze en sfeervolle gebruik van de camera. De sequentie van Danny die op z'n driewieler door de hal rijdt of de finale in het doolhof zijn daar goede voorbeelden van. Daarnaast verzorgd Kubrick zijn film op en top en weet uit de meeste situaties wel het maximale te krijgen. Het acteerwerk van Nicholson blijft daarnaast, uiteraard, iconisch. Aan Duvall ga ik geen woorden vuil maken, die heeft te veel aan haar kop gehad tijdens de productie. Ik zou me schuldig voelen als ik daar nu kritiek op ga leveren. Verder doet de overtollig aanwezige muziek regelmatig afbraak aan de opbouw. Dat zal wellicht iets van die tijd zijn geweest, maar het is opvallend dat als Kubrick zijn muzikale keuzes even het zwijgen oplegt de spanning direct stijgt. Bovendien vind ik niet alle muziek bij de scenes passen, soms schiet het compleet uit de bocht qua volume en genre. Een voorbeeld is de eerste wandeling van Duvall en Lloyd door het doolhof. Een dreigende scene, alleen tenietgedaan door een wat sullige muziekkeuze. Gelukkig blijft deze klassieker voor de rest als een huis staan, maar een absoluut meesterwerk vind ik het niet. Als ik dan een nog oudere horrorklassieker moet pakken die ik oprecht akeliger, spannender en sfeervoller vind dan neem ik met gemak The Exorcist, al is dat moeilijk te vergelijken met The Shining.