• 9.374.429 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.211.399)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van wezli

wezli

The Timberline Lodge heeft ook een kamer 217, het management was bang dat gasten daar niet meer wilde verblijven, dus werd het veranderd in room 237. Vreemd daarbij is wel dat er alleen buitenshots van the Timberline Lodge in de film voor komen, de binnen scenes zijn opgenomen in een studio.

Overigens, de oude europese versie van de The Shining, die ook een aantal keer op de Nederlandse tv is geweest, is verknipt (door Kubrick himself?), en klokt dus zo'n twintig minuten korter. De opnieuw uitgebrachte

video en de Dvd bevatten wel de complete film.

avatar van maximus

maximus

Is een aardige film maar duurt eigenlijk te lang

en een hoop fanta

avatar van FisherKing

FisherKing

Is een aardige film maar duurt eigenlijk te lang

en een hoop fanta

Waar slaat dit eigenlijk op.?

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

dat oranje drankje??

BoordAppel

Volgens mij was King niet zo blij met het resultaat omdat het Overlook hotel een personage is in het boek en dit komt in de film veel minder naar voren. Ook is het einde totaal anders.

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

King zei destijds dat zijn boek vooral ging over alcoholverslaving (iets waar King zelf ook last van had). Volgens hem had Kubrick veel te weining aandacht besteed aan dit onderwerp.

Ik heb deze film voor het eerst gezien toen ik een jaar of 9 was. Stiekem gekeken met een vriendje. Dit had ik beter niet kunnen doen, ik heb geloof ik 3 weken daarna slecht geslapen. Onlangs heb ik hem weer gezien (ben nu 27) en eigenlijk vind ik het nog steeds scary. In ieder geval de engste film die ik ooit heb gezien en dat zal wel zo blijven ook.

avatar van Spider

Spider

Nog nooit iemand gezien in een film die zo bang was in een film als Shelley Duval.

Zat Jack haar echt achterna met een bijl?

of Stanley?

BoordAppel

Als ik Danny was zou ik eerder bang zijn voor Shelley Duvall dan voor Jack Nicholson. Mijn GOD wat is dat mens lelijk zeg.

avatar van tovenaar

tovenaar

Pas op, nu krijg je Renske op je dak. Dat is niet aardig om dat zo over een vrouw te zeggen

BoordAppel

Ik zit dr al op te wachten .

avatar van wezli

wezli

Ik vindt Shelley Duvall een mooie vrouw, ze speelde vaker dames die hopeloos in de problemen kwamen te zitten, en daar heeft ze het perfecte uiterlijk voor. Jammer dat ze bijna alleen nog maar bijrollen en cameo's speelt tegenwoordig.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Spider schreef:

Zat Jack haar echt achterna met een bijl?

of Stanley?

Ik las in de vara-gids dat Kubrick de andere acteurs en de hele crew heeft bevolen om niks te zeggen tegen Shelley, om haar te negeren, zeg maar, om haar zodoende nog beter haar rol te laten spelen...

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik las in de Veronica gids dat Kubrick de velletjes papier waarop 'All work and no play makes Jack a dull boy' staat allemaal apart (!) liet typen, ook al zijn ze praktisch identiek

avatar van tovenaar

tovenaar

Heb ik ook gelezen ja... Absurd!

avatar van De Knip

De Knip

Ik had me hier wel op verheugd eerlijk gezegd, maar jammer genoeg een foute beslissing gebleken. Vond deze film helemaal niet spannend. En ach ach wat was kamer 237 eng zeg Nicholson speelde wel goed, maar op het einde begon me dat gestoorde van hem me te irriteren, was blij dat de film afgelopen was.

Dankzij Jack toch nog:

avatar van De Knip

De Knip

Wouter schreef:

Daar denkt King anders over. Die vond deze film bagger.

I couldn't agree more

avatar van pjotr

pjotr

Wouter schreef:

Daar denkt King anders over. Die vond deze film bagger.

Ja hallo !! Heb je de versie van King wel eens gezien ?

Over bagger gesproken.....

Olio schreef:

En wat vonden de lezers hier het spannendste moment uit de film?

Redrum...Redrum...Redrum...Redrum...

avatar van NERD

NERD

met dat vage stemmetje

Ik vond de film niet zozeer eng en kan ook niet zeggen dat er bepaalde spannende scene's in zitten, maar de hele film heeft gewoon een erg aparte en freaky sfeer.

avatar van gimli f

gimli f

Vreemd: deze heb ik veel minder vaak gezien dan die van King zelf, die ik ook wel aardig vond trouwens.

Deze had ik heel lang geleden gezien, maar ik kon me er weinig van herinneren volgens mij.

Een sterke film natuurlijk, maar een paar dingen vielen mij tijdens het kijken toch op:

het werd m.i. nergens echt griezelig, de muziek was erg fantastisch (alleen jammer dat de mooiste stukken muziek al in de eerste vijf minuten van de film zitten), Shelley Duvall vond ik eigenlijk een beetje stuitend en irritant soms (ik denk vooral vanwege haar erg schrille k*tstem) en Nicholson is natuurlijk een erg goed acteur, maar soms leek hij wel erg te overacteren naar mijn smaak: te veel mimiek, bewegingen en wel erg opzichtige uitspraak soms. Hoewel de betreffende scenes daar wel om vroegen (ik refereer b.v. aan de scenes in de grote zaal, met de barkeeper) vond ik het persoonlijk wat te. Smaken verschillen, dus.

Trouwens, over die barkeeper: in beide films vind ik hem altijd wel erg sterk cq. interessant.

Hoe dan ook: een sterke, doch m.i. geen superfilm.

Oftewel: ****

avatar van Banjo

Banjo

• 2033 berichten

dit is zeker een van de engste films ooit. en de sfeer is meesterlijk.

ik weet zeker dat veel mensen hem te eng vinden.

met recht een een topper 5 sterren!

avatar van T.O.

T.O.

Banjo schreef:

dit is zeker een van de engste films ooit. en de zweer is meesterlijk.

ik weet zeker dat veel mensen hem te eng vinden.

met recht een een topper 5 sterren!

zweer?

avatar van Jos2

Jos2

zweer?

Daar heeft die Banjo het steeds over. Zal wel sfeer bedoelen.

avatar van Banjo

Banjo

• 2033 berichten

Jos2 schreef:

Daar heeft die Banjo het steeds over. Zal wel sfeer bedoelen.

jonge ik zweer dat het zweer was maar het is sfeer

avatar van bylar

bylar

Ook weer een superfilm, lekkere psycho-thriller. Ook met prima bovennatuurlijke tintjes.

****,5

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Duister, eng, sfeervol. Deze King verfilming heeft alle ingrediënten voor een perfecte horror/ thriller en dat is het dan ook geworden. Vooral het naargeestige sfeertje valt op. Verder is Jack Nicholson werkelijk fenomenaal gecast, zijn mimiek is ongeëvenaard. Wat een psycho. 4,5 sterren.

avatar van M. Rodriguez Fan

M. Rodriguez Fan

De beste Stephen King verfilming tot nu toe. Vanavond naar DreamCatcher hopelijk is dat ook zo een spektakel mijn verwachtingen zijn in ieder geval wel hoog.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

De ijzingwekkende sfeer wordt de hele film lang perfect vastgehouden, mede dankzij het grote hotel vol geheimen, ondersteund door de angstaanjagende geluiden door Ligeti. De scenes van het fietsende jongetje zijn zo verschrikkelijk mooi (de eerste scene in de filmgeschiedenis waarin effectief gebruik werd gemaakt van de steadycam), en dan die prachtige climax. Misschien niet erg spannend, ik heb wat dat betreft geen een moment op het puntje van mn stoel gezeten,maar toch blijft een onwaarschijnlijk sterke horrorfilm. 4.5 sterren

avatar van Diesel

Diesel

Eén van de beste horrorfilms aller tijden.

4.0/5.0