• 9.382.116 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.213.391)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2050 stemmen

Ook weer in de bios gezien. Wist niet dat het de langere versie was, weet nog niet of deze versie dan ook echt beter is. Maar wat een genot deze film. Goed om te zien dat de zaal ook grotendeels vol zat, wat vaak niet het geval is bij klassiekers in de reguliere bioscopen.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Alweer in de bios? 5 jaar geleden ook al, toen naar ik meen wegens de 40th anniversary. Was overigens de lange versie die ik toen zag.

avatar van Capablanca

Capablanca

Vanavond in de bios na al die jaren opnieuw gekeken. Een paar opmerkingen.

Het was de lange versie, ik begreep de keus wat betreft de weggelaten scenes betreft goed. Die voegden weinig toe.

Bij tijd en wijle merk je dat films steeds meer vaart krijgen, waardoor deze soms iets verouderd aandeed.

Neemt niet weg dat het beginshot met begeleidende muziek en ook het laatste half uur nog altijd staan als een huis. En natuurlijk de scene met de liftdeuren.

avatar van salwel

salwel

Gisteren naar de bios.

Had laatst een "discussie" over oudere films en waarom er nu eigenlijk bijna geen toppers uitkomen die blijven hangen. Ik denk dat 1 van de redenen is; (jaja, ik weet het, meningen verschillen!!!) Tegenwoordig moet alles snel en volgepropt worden, terwijl hier neemt men de tijd en werkt naar een soort van finale toe. Ik heb heerlijk 2 uur en 20 in de bioscoop gezeten, waar ik bijvoorbeeld bij One battle after another, al na een uur op mijn klokje zat te kijken.

Ik denk ook niet (ondanks al die oscarnominaties) dat deze film over 45 jaar opnieuw wordt vertoond.