• 9.232.269 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.910.992)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van LLoyd Gallagher

LLoyd Gallagher

Goede film

Se7en is een prima film dat goed geregisseerd is door David Fincher. Mijn twee favoriete aspecten van de film zijn de stijl en de muziek. De constante regen, de grimmige sfeer en ouderwetse kleding vond ik samen goed met elkaar gaan en geeft de film veel karakter. De muziek is ook heel passend maar maakt sommige scenes veel meer spannend. Het klinkt heel ''foreboding'' op bepaalde momenten maar kan ook heel luid zijn zoals in de laatste scene. Het camerawerk is ook best goed. De laatste scene is waar het camerawerk het veel meer impact geeft. Tijdens de moord scenes was het ook fijn en maakte het bijvoorbeeld de sloth scene heel innemend. Wat snel opvalt is dat de film donkere cinematografie heeft en dat beviel me wel. Ik kan duidelijk zien dat Blade Runner een inspiratie bron was wat dit betreft. Acteerwerk is fijn van de cast maar wat ik opvallend vond was iets met Brad Pitt. Hij acteert niet geweldig eerlijk gezegd maar het werkt onbedoeld goed voor de film. David Mills is een agent met weinig ervaring dus de aparte acteerwerk van Pitt werkt wel raar genoeg. Ik ben best zeker dat het niet zijn intentie was namelijk.

Se7en is een goede film. Niet meer en niet minder dan dat.

avatar van martijn011

martijn011

• 2033 berichten

Deze film had ik echt al meer dan tien jaar niet meer gezien dus het werd hoog tijd voor een herziening. Als je deze film eenmaal hebt gezien dan weet je sommige gedeelten jaren later nog.

Se7en gaat over twee detectives die een reeks gruwelijke moorden onderzoeken die gebaseerd zijn op de zeven hoofdzonden. Terwijl ze de moorden onderzoeken worden ze steeds dieper meegesleept in de duistere wereld van de moordenaar.

Fincher doet zo'n beetje alles goed met deze film, maar het grootste pluspunt vind ik dat je als kijker het verhaal ingezogen wordt zoals je zelden meemaakt. Het is zo ontzettend realistisch neergezet en dat gecombineerd met een beklemmende sfeer en uitmuntend acteerwerk, dat je even het idee hebt dat het allemaal recht voor je neus plaatsvindt.

Het einde is natuurlijk beroemd en berucht tegelijkertijd, maar wel een van de beste ooit. Als je deze film nog nooit hebt gezien, meteen doen. Een van de beste thrillers ooit gemaakt.

Halfje verhoging, 4.5*

avatar van atropine

atropine

De openingssequentie was in die tijd dat se7en uitkwam uiterst origineel en doeltreffend. Nu, 25 jaar later staat deze nog steeds als een huis. Let ook eens op het sounddesign, dat is ook bijzonder origineel en doeltreffend. Ren Klyce nam ter voorbereiding omgevingsgeluiden/muziek op, speelde dit vervolgens af in grote ruimtes en nam dit op met microfoons. Hij herhaalde dit proces vele malen totdat de gewenste mate van resonantie overbleef die hij als laag mixte met andere geluiden. Zo creëerde hij de beklemmende en vervreemdende sferen die zo bepalend waren voor de film.

25 jaar later vind ik de film als geheel niet overtuigen. Het verhaal is ongeloofwaardig. Freeman speelt clichematig de oude wijze maar cynische rechercheur die zijn bovenmatige intelligentie ( hij schaakt, leest boeken en houdt van Bach) inzet om de geniale seriemoordenaar John Doe (Jan Jansen) op te pakken. Spacey speelt clichematige de intelligente en suicidale psychopaat met onbewogen gelaat en binnenwereld.

Omdat Paltrow aan het eind van de film de 'hoofdrol' opeist is er een totaal uit de lucht gegrepen noodgreep bedacht in de vorm van een ontmoeting met Freeman in een cafeetje. Aardig detail is het thema uit 'the third man' dat in de achtergrond te herkennen is.

Door het mooie camerawerk en het eerder genoemde en geroemde sounddesign is de film zeker het kijken en luisteren waard.

avatar van frans123

frans123

jacolijn123 schreef:

Deze film werd getoond tijdens de maandelijkse filmmiddag in de gevangenis. Ondanks dat er halverwege de film met wc papier werd gegooid, toch genoten! Moest daarna helaas terug naar mijn cel. Als ik over 7 jaar vrij ben hoop ik hem af te kunnen kijken.

Was de zaal aan de dunne door de film??

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Erg goede film die ik na een fiks aantal jaren weer eens bekeken heb. Topfilm die je vanaf begin tot eind aan de buis gekluisterd houdt. De spanning en suspense wordt de hele film in stand gehouden. Morgan Freeman is voor mij de ster met Brad Pitt die beter wordt gaande de film. en natuurlijk op het eind een briljante Kevin Spacey. Een minpunt vind ik persoonlijk toch wel de vele donkere scenes (voor de duidelijkheid : onvoldoende belichting), wat ik nooit plezierig vind om naar te kijken. Het heeft vaak ook iets goedkoops (effectbejag). Maar het blijft een topfilm en een aanrader voor degenen die hem nog niet gezien hebben, al is dat moeilijk voor te stellen.

avatar van kauwstaaf

kauwstaaf

Einde is te goedkoop. Had op zich een aardige film kunnen zijn tot de laatste 10 minuten.

avatar van Nekstwan

Nekstwan

Slechts één opmerking: in het genre thriller heeft Se7en de beste climax in een slotscene ooit gemaakt.

Daarmee verraad ik niets. Maar: loopt er überhaupt nog iemand rond van een andere planeet die het slot nog nooit heeft gezien?

avatar van Angel9999

Angel9999

Vanavond nog eens gezien en nog steeds een dikke 5.

avatar van Brabants

Brabants

Se7en blijft een hele goede film met een interessant en goed uitgewerkt verhaal. Er wordt mooi naar een goede climax gewerkt waarmee de film staat als een huis. Ook na vele jaren op een dergelijk niveau te herzien.

avatar van bertkruijswijk

bertkruijswijk

Gisteravond deze film gekeken na het lezen van alle lovende recensies, en het is inderdaad een goede thriller, maar ook weer geen meesterwerk. De twist op het einde was sterk en bleef echt door mij hoofd spoken, de moorden zijn sadistisch en luguber (de spaghetti man en de man op het bed die nog bleek te leven springen eruit) en de sfeer rondom het stadje was goed en sinister, maar voor de rest is dit een misdaadfilm die ik wel vaker heb gezien, zij het van goed niveau, dat wel. Acteerwerk was redelijk maar niet speciaal. Morgan Freeman speelde degelijk maar niet bijzonder goed, van Brad Pitt ben ik geen fan en hing wat te veel de cool guy uit, maar ik moet zeggen dat hij op het einde de verwarring wel sterk bracht. Zal ik de man die mijn vrouw vermoorde wel of niet doden? Uiteindelijk doet hij dat dus wel, waardoor John Doe wint. Uiteindelijk heb ik mij prima geamuseerd met deze bij vlagen spannende film.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

• 1990 berichten

Vanaf 23 januari 2025 in de bioscoop (Warner Bros. Pictures, re-release)

avatar van SilverGun

SilverGun

Queto Yurlunyur schreef:

Ik denk niet dat je dat zo kort na het verstrijken van een decennium al kan zeggen. Wacht tot, zeg, 2025 en kijk dan welke films nog steeds in hoog aanzien staan bij velen, en welke films invloeden hebben gehad op het ontstaan van stromingen (die achteraf vaak pas goed te overzien zijn). Het zou me trouwens niets verbazen als in 2025 Se7en al lang uit de IMDb top 250 is geschoven (even aangenomen dat die site dan nog bestaat); het is in mijn ogen best een goede film, maar zeker geen klassieker.

En daar zijn we dan! IMDb nog steeds in de lucht en Se7en hoog in de top 250 (nummer 20) Queto zal dit verder niet lezen, helaas al jaren niet meer actief hier, maar vond het wel even leuk om naar dit bericht uit 2003 terug te grijpen.

De 4K schijf valt ergens vanmiddag door de bus, veel zin om ‘m in optimale kwaliteit te bekijken. De laatste keer is zeker een jaar of 15 geleden geweest.

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

Gister dan eindelijk de wat controversiële 4K release binnengekregen. Dat begon natuurlijk al anderhalf jaar geleden, toen de pre-order van “What’s in the box” uitgave live ging, die ik op dag 1 bestelde. Helaas werd deze eerst uitgesteld naar januari 2024 en daarna tot mijn verbazing helemaal gecanceld. David Fincher vond al die poeha maar niks en wilde een simpele release. Baalde daar ontzettend van, want ik ben gek op zulke collectors items, zeker voor films met dit kaliber. Ik wist trouwens helemaal niet dat regisseurs invloed hadden op de package van een uitgave.

Deze release bevat HDR10 en een 5.1 DTS HD Master Audio, dus helaas geen Dolby Vision en ook geen Dolby Atmos. Sterker nog, het is eigelijk een downgrade van de bluray die een 7.1 bevatte. Fincher heeft voor deze release de bioscoopversie van 5.1 aangehouden. Ik kan qua geluid helaas niet zeggen welke van de twee nou beter klinkt, bluray is te lang geleden voor mij. Voor de transfer werden de original camera negatives gescand in 8K, en vervolgens gedownsampled naar 4K door middel van A.I. Ook heeft Fincher wat kleine aanpassingen gedaan, bijv in de laatste scene wat wolken en elektriciteitskabels toegevoegd. Het valt verder gelukkig allemaal wel mee, en de gemiddelde kijker zal het waarschijnlijk geeneens opvallen. Voor wie geïnteresseerd is, er staat een heel stuk van het interview op Collider, zoek Google-Fincher-Collider.

Ik vond de transfer er persoonlijk geweldig uitzien met behouden film grain. Ondanks dat het een 5.1 is klonk het ook geweldig over de boxen, ik kan niet klagen om eerlijk te zijn. Wel jammer dat er géén nieuwe special features zijn toegevoegd, wel zijn alle oude special features overgezet van de dvd&bluray.

Het geniale verhaal van Andrew Kevin Walker, die tevens een cameo heeft als eerste lijk in de openingsscene, behoeft geen verdere uitleg, dat zal de meeste bekend zijn. Morgan Freeman is zijn glorietijd, Pitt die goed op dreef is, maar de satanische vertolking van Spacey is misschien nog wel het beste van allemaal. Visueel een kunstwerk, let alleen al op de openingcredits, niet verwonderlijk als je bedenkt dat Fincher uit de videoclipindustrie komt. De rauwe en groezelige sfeer, ondersteund door de sinistere soundtrack. Prachtige praktical effects van Rob Bottin, waardoor de lijken er nog slijmeriger uitzien in 4K. De finale zal bij de meeste waarschijnlijk in de top 10 beste climaxes ooit gefilmd staan.

Blijft een steengoede film die na 30 jaar nog steeds staat als een huis.

avatar van Basto

Basto

Fincher is een enorme perfectionist en control freak. Met name op het visuele terrein. Zijn Se7en is mede daardoor een prachtig duister kunstwerk geworden. Het is uitermate stijlvol en zelden zijn we op zo’n duister misdaadverhaal getrakteerd waar echt alles aan klopt. Van cast tot sounddesign, van make-up effecten van Bottin, tot de muziek cues van Trent Renzor en Bowie.

En dan is de film nu eindelijk uitgebracht op 4k uhd met de originele 5.1 track. Elk shot perfect overgezet van het negatief naar digitaal. Een van de beste transfers ooit.

Wat een film!

avatar van dimi303

dimi303

30 jaar oud en binnenkort IMAX voorstelling. Echt zin in.

avatar van Maarten0402

Maarten0402

Zojuist ook de 4K versie afgekeken. Gisteravond opgezet en wilde hem doorkijken, maar mijn lichaam had daar geen zin meer in en ik pleurde in slaap.

Na het zien ervan toch weer een hele gave zit.

Ja dus dan ook die 4K besteld, want ik heb die DVD steelbook nog van tientallen jaren geleden en op mijn huidige 4K speler gechecked, maar dat viel toch tegen.

Sommige DVD's met zuiver beeld hebben een goede upscale, maar deze was het net niet.

De 4K versie is genieten gewoon. Hele mooie uitgave geworden.

Paar dingetjes die ik jammer vind:

1) Ik heb die digipack en die disc slide-in is heel onpraktisch.

Ik overweeg die steelbook alsnog te halen, want deze film is gewoon een blijver in mijn collectie. En die steelbook heeft een beter disk systeem.

2) Wat ik ook een beetje jammer vind, is dat AI gekloot. Het is hier dan wel subtiel gedaan, werkt soms in het voordeel zelfs en niet op de Cameron/Lucas manier, maar sommige details zijn weggepoetst die wat charme hadden of mensen per toeval na jaren misschien ontdekken, dat eruit halen stopt die ontdekking een beetje voor ook een jonger publiek (en jongere film liefhebbers/makers etc.).

Het weghalen van die haar van Tracy Mills hadden ze bij "4K Kings aan het eind van de video" nog een opmerking/geintje over. Het is inprincipe niet storend, maar zonder dat weghalen was de film dan niet om aan te kijken ofzo?

Waar ik het wel vind werken is bijv. op het eind dat ze Kevin Spacey's hoofd hebben gebruikt ipv die stand-in.

Die stand-in was op dvd prima met die onscherpte op die afstand kon je het niet in detail waarnemen en wist je in je hoofd dat dat Spacey's character moest zijn, maar vol scherp in beeld ziet dat er raar uit.

Ook die regen effecten vind ik beter nu. Voorheen een deel in de rechter kant van het beeld had geen regen. Ziet er raar uit (ik moest denken aan die scene van The Truman Show).

Al met al heeft deze 4K er wel voor gezorgd dat ik weer helemaal in de film werd gezogen.

Meer dan voorheen, want het zag er erg indrukwekkend uit.

avatar van Walter S.

Walter S.

Gistermiddag in de bioscoop gezien, was een hoop vergeten, maar kon me vooral het iconische einde nog wel herinneren. In de bioscoop krijgt elke film meerwaarde, zo ook deze. De vervallen gebouwen, de (stort) regen, de nare manier waarop de mensen om het leven gebracht worden, se7en is een fraai kunstwerk met een blijvend indrukwekkende apotheose. Fijn om hem op het grote scherm terug te zien.

avatar van remorz

remorz

Nagenoeg perfecte film.

Ik was vastbesloten om deze bij heruitgave op het grote scherm te zien. Het was gissen of ik vroeg genoeg klaar zou zijn met werk om op tijd te zijn voor aanvang, maar met een zekerheidskaartje op zak kon ik - gelukkig - om 21:00 plaatsnemen om dit, toch wel bescheiden meesterwerkje in volle glorie te aanschouwen.

De film heeft nauwelijks aan kracht ingeboet. Het is moeilijk te bevatten hoe indrukwekkend het moet zijn om deze film, die ik nagenoeg scene voor scene kan navertellen, voor het eerst te zien. Persoonlijk was het voor mij een soort tijdcapsule, met nostalgische waarde through the roof.

Visueel uiterst stijlvol: grimmig tegen het dystopische aan met die film-noir look, die eeuwige regen en die belachelijk macabere reeks doden met elk hun eigen, mensonterende tableau. Camerawerk sluit zonder uitzondering naadloos aan bij het sentiment van de individuele scenes; schokkerig tijdens achtervolgingen, meticuleus bij iedere nieuwe vondst en gedreven bij iedere ontdekking van een nieuwe aanwijzing. De score is wat nadrukkelijk sturend voor mijn smaak maar ook daarmee weet het effectief het noir-stijltje, wat het duidelijk nastreeft, te vangen.

Grootste pluspunt zijn de twee hoofdpersonen - en hun onderlinge dynamiek. Pitt heb ik nooit de beste acteur gevonden, maar het (meesterlijk geschreven) karakter van de gedreven, maar onervaren en bovendien temperamentvolle David Mills zit hem als gegoten. Nagenoeg ieder plotpunt van waarde wordt in beweging gezet door zijn personage: het zet de verhoudingen met de ervaren maar cynische Somerset gelijk op scherp, zijn woede camoufleert kundig het moment wanneer John Doe, vermomd als fotograaf, voor het eerst het in beeld komt en het zijn zijn emoties die de aanloop naar en ontvouwing van de climax zo ongelooflijk sterk maken.

Heel weinig op aan te merken. Dit is er eentje voor de boeken, zo blijkt nog altijd 30 jaar na dato. 5*

avatar van Thorongil

Thorongil

Nog nooit eerder gezien denk ik. Dus ideaal om deze eens in de cinema te checken. Aangenaam verrast, film die van begin tot einde weet te boeien.

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

Thorongil schreef:

Gisteravond ook weer genoten, IMAX in Schouwburgplein. Een muisstille zaal, geen mobieltjes, allemaal liefhebbers bij elkaar.

Wat blijft dit toch een fantastische film, één van mijn favorieten. Al zeker 15x gezien, maar deze topper verveelt nooit.

avatar van Mel24

Mel24

Gisteren nog eens op het grote scherm gezien, Zalig genieten.

Als je deze nog niet gezien hebt (kan dit?), ga hem dan nu nog in de bioscoop zien nu het nog kan.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Aangepast naar 5 sterren. Is dit de perfecte thriller?

Ter gelegenheid van de 30 jarige verjaardag van Se7en, draait de film beperkt in de bioscoop. Deze gelegenheid liet ik me niet ontgaan want destijds zag ik hem als puber voor het eerst op mijn slaapkamertje. Op het grote scherm toch een andere, betere ervaring.

Ondanks dat ik de film al aantal keer heb herzien, blijft het een meesterwerk die je veel vaker kan bekijken. Het verhaal (wat ik altijd heel belangrijk vind) is echt steengoed. Neem daarbij de creepy vormgeving van de film en de duistere sfeer die, mede door de continue regen, steeds erger wordt. De kills waren destijds echt nieuw en extra goor weet ik nog, ikzelf had dit nog nooit gezien in een thriller. Het acteerwerk is ook meer dan prima met een sterke Kevin Spacey op het eind. Kan eigenlijk niks slechts over de film bedenken, dit is een top 10 waardige prent!

avatar van Paul_PeeWee

Paul_PeeWee

Afgelopen weekend in de Kinepolis gezien. Werd na 30 jaar opnieuw vertoond. SUPER!

avatar van MisterPink

MisterPink

Ik was 30 jaar geleden in slaap gevallen tijdens deze film. Door vermoeidheid en extreme hitte in de zaal van Rembrandt Utrecht Ik werd nog net op tijd wakker voor de suspense met de box. Nadien de film natuurlijk tig keer bekeken. De drang tot herbeleven voel ik eigenijk niet zo.

avatar van starbright boy

• 22030 berichten

Na heel lang (voor mij pre-moviemeter en dat is lang geleden) herzien en ditmaal op het grote doek en mijn 3.5 vond ik prima. Freeman en Pitt werden beide groter door deze film en dat gold ook voor Spacey en het is goed te zien waarom, De film was vooral in de eerste helft komischer als ik me herinnerde, Fincher zou daar later nog een beetje verder in gaan met opvolger Fight Club (die ik wel duidelijk beter vind).

Visueel erg nineties en dat is niet helemaal goed nieuws. Muziek (en dan bedoel ik de score) is mijn ding niet. Ik wist het einde nog wel alleen niet meer wiens hoofd er ook weer in de doos zat en wie dat ontdekte. Zou Reznor (die in deze tijd nog vooral een zeer duistere industrial rockartiest was) na deze film op het spoor van filmmuziek zijn gezet? Zijn doorbraak als filmcomponist was ook bij Fincher.

avatar van Boneka

Boneka

Na jaren uitstel, kwam er dan eindelijk die 4k versie. We zouden Se7en eerst, met allerlei prullaria erbij krijgen boekjes posters, maar die werd steeds uitgesteld. Nu moeten we het enkel doen met een "simpele" steelbook ook heel mooi, maar minder dan werd aangekondigd. De film heeft zo lees ik een extreme hoge bitsnelheid van 70/80. Dat betekent dat een 4K wel gevoeliger is, maar wel beter beeld vertoond. Ik had 'm een paar x stilgezet (wc) en koffie pakken en toen liep wel het beeld door maar niet het geluid. Moest de disc helemaal even resetten. Afijn daarna liep hij weer wel goed door. De 4K is zeker beter en in mijn beleving ook minder donker. Extreem mooie beelden zien we op het eind. Zelden zo'n mooie track gezien op het einde. Echt WOW verbluffend mooi. De rest van de track is zeker ook beter, maar niet zo mooi als het eindshot. Film heeft trouwens geen Dolby Atmos.

Okay de film zelf dan. Het is zo'n film die hoe lang geleden ook hebt gezien, nooit zal vergeten door dat beroemde befaamde eindshot. De rest van de film kun je na een lange tijd vergeten, behalve het eind. Die vergeet je nooit meer. Iconisch is hij dan ook zeker en ik blijf dan ook bij mijn 4 sterren al is het eerste uur niet echt noemenswaardig. Allemaal een beetje langdradig. Het tempo ligt dan zeker ook niet hoog. Glansrollen zijn er voor Morgan Freeman en Kevin Spacey. Brad Pitt speelt helemaal niet zo geweldig en is vooral met zichzelf bezig al is dit wel een belangrijk thema in de film. De vrouw van Brad gespeeld door Gwyneth Paltrow vind ik een beetje vreemd in de film. Waarom zocht ze Morgan steeds op? Zal zeker een bedoeling hebben gehad in de film, maar die miste ik even. Afijn na 30 jaar nog steeds een hele fijne film die me altijd zal bijblijven.

Film 4.0

Beeld (4K) 4.5

Geluid 4.0

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Herzien in de bios. Wat dan opvalt is hoe geweldig het sound design is. Je waant je echt in de stad met overal op de achtergrond allerlei geluiden en stemmen en rumoer. Fantastisch om mee te maken. Visueel ook erg fijn. Sfeervol, duister zonder te duister te zijn, in een typerend kleurenpalet en ook met een enorme 90s look maar dat past bij de film - een film is ook een product van zijn tijd.

Deze film wordt ook steeds beter. Het verhaal zelf is niet eens heel bijzonder maar regie, tempo, visuals en sfeer moeten daarvoor zorgen en langzaamaan word je meer en meer meegezogen in de film om te eindigen met een climax. Perfect qua opbouw en die 127 minuten vliegen voorbij en even ben je helemaal weg van de wereld. Dat is wat een goede film hoort te doen. Tel daarbij de fijne rollen van Freeman (toen was deze invulling nog vrij nieuw maar nog steeds wel overtuigend en doorleefd), Paltrow (ja, ook zij) en natuurlijk Spacey (al blijf ik Freeman stiekem wel beter vinden in deze film).

Nee, deze film kent echt een groot minpunt en dat is Brad Pitt. Zijn rol is te dom en zijn vertolking doet er nog een schepje bovenop. In het tweede uur gaat dat beter waardoor de film ook om die reden weer beter wordt. Maar helemaal daarbovenop komt Pitt zelf niet meer dat zelfs de goede climax niet het effect heeft wat je had mogen hebben. Naar boven afgerond nog wel 4,5*.