• 9.374.084 stemmen

Alien³ (1992)

Sciencefiction / Horror | 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")

Alternatieve titel: Alien 3

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton en Charles Dance

Releasedatum: 28 oktober 1992

Plot Alien³

"The bitch is back."

Ripley (Weaver) strandt met haar ruimteschip op een gevangeniskolonie. Zonder dat ze het weet heeft ze per ongeluk een Alien meegenomen die zich aan boord had verstopt. Nu moet ze met hulp van de gevangenen de Alien proberen te vernietigen, maar dit is erg lastig aangezien ze niet over wapens beschikken.

Lt. Ellen Louise Ripley

Arthur Walkingstick

avatar van GerwinF

GerwinF

Freud schreef:

De camerabewegingen in de achtervolgingen zijn leuk, maar na de vijfde keer heb je dat ook wel gezien.

Dan heb je deze film toch 5 keer gezien, en nog geef je 1.5 aan sterren. Beetje vreemd niet?

avatar van tovenaar

tovenaar

GerwinF schreef:

Nee hoor, ik heb genoeg films uit mijn 1,5 sterrenlijstje een keer of 5 gezien. Ik heb zelfs genoeg films uit mijn 0,5 lijstje die ik meerdere malen gezien heb.

Hobbes

daarbij bedoelt ie geloof ik dat hij na 5 keer de cameraachtervolging in de film...niet 5 keer de film

avatar van tovenaar

tovenaar

Ah, verkeerd gelezen dan .

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Dit was de eerste Alien film die ik ooit zag en toen was ik erg onder de indruk. Nu heb ik hem eindelijk weer een keer herzien en hoewel de film minder is dan de voorgaande delen vind ik hem nog steeds erg goed. Het verhaal gaat mooi verder op de vorige films, ik vond het alleen een beetje jammer dat iedereen het loodje legt bij de crash. Het begin en eind zijn echt heel erg goed en eigenlijk zou dit een mooie afsluiter zijn geweest in de Alien reeks al ben ik nu wel benieuwd naar Alien Ressurection. Deze film blijft bij mij op een 4 staan.

avatar van EmDee

EmDee

BoordAppel schreef:

en eigenlijk zou dit een mooie afsluiter zijn geweest in de Alien reeks.

Helemaal mee eens.

avatar van Sjan

Sjan

Van 3.5 naar 4*. Vooral erg mooi om te zien: de setting en het kleurgebruik vooral. De alien ziet er echt geweldig uit. Dit deel is ietsje lomper en goorder dan de eerste twee, hier had ik totaal geen probleem mee, ik vond die scenes erg indrukwekkend. Vooral het laatste halfuur is nagelbijtend spannend en claustrofobisch. Ook erg mooi hoe vanuit die alien gefilmd is.

avatar van Wouter

iemand de langere versie gezien? is ie beter?

En weet iemand of er ooit een director's cut uit zal komen?

Hobbes

Gezien de ruzie denk ik niet dat die echte director's cut er ooit komt. Fincher's naam wordt niet eens genoemd op de Quadrilogy doos. Alleen in de aftiteling staat 't. Bij specials e.d. hebben ze het steevast over 'the director'.

Ik moet die speciale versie nog zien. Probleem is alleen dat het 'ruw' materiaal is wat er tussen geplakt is. Kwaliteit van beeld en (met name) geluid is bij de extra scenes zeer brak. Ik zal hem een dezer dagen eens opzetten.

Hobbes

Zojuist het eerste 1,5 van de special version gezien. Geniaal gewoon. Zo ongelofelijk veel beter dan het origineel. Schitterende openingsscene (heb met open mond zitten kijken).

Kwaliteit van het beeld is trouwens uitstekend. Het geluid is iets minder, maar niet storend slecht.

In het boekje staat dat de 3 uurs versie van Fincher niet bestaat. Maar daar geloof ik niks van.

tot nu toe 4,5*. Als de rest van de special edition ook zo'n verbetering is ga ik eens flink nadenken over de 5...

De GeuS

Wat is er zo bijzonder aan de SE van deel 3? Moet ik dan aan iets denken als de extended edition van LOTR?

baal trouwens wel dat ik die lelijke groene box een paar maanden terug heb gekocht; had beter kunnen wachten op de nieuwe zwarte uitgave.... :s

avatar van darkcity

darkcity

Ja de SE is idd stukken beter dan het origineel, bijvoorbeeld De Alien-Golic relatie: ''It calls to me'' Griezelig gewoon, de SE is daarom zeker ook wel 4,5 waard maar helaas staat op deze site alleen het origineel, die is echt te min.

avatar van Reinbo

4 sterren, maar dan wel voor de SE die veel meer character development en diepgang heeft dan het matige origineel.

De GeuS schreef:

Dat en meer. De opening is totaal anders, de karakters worden veel beter uitgediept, het verhaal is veel logischer (en nog grimmiger).

ken idd een hoop mensen die dat hebben

avatar van ToNe

ToNe

De SE is inderdaad een verbetering, al was de originele cut niet eens zo slecht.

Alien3 is inderdaad tegenvallend als je de Aliens-rollercoaster van deel 2 verwacht.

Aliens was vermakelijk. Soms banaal maar toch entertaining. Vervang de Aliens met Al-Qaeda en het zou nog werken. Cameron heeft echt een oog voor blockbusters.

Enfin, Alien3 brengt de dreigende sfeer van Scott's Alien weer een beetje terug en karakters met enige diepgang en emoties.

De jager is weer een eenling met een ruime speelveld en er is geen wapenarsenaal om het de hoofdpersonen 'makkelijk' te maken.

Verre van een slechte film, maar ik ben hier blijkbaar één van de enige die zich stoort aan de character development. Leuk in dramas, daar niet van, maar in dit soort films hoef ik het allemaal niet.

Het "bad-ass SOB!" gevoel van de tweede film is zowaar bijna helemaal weg, en de Alien in dit derde deel is eigenlijk redelijk banaal. Prachting ding nog steeds, maar al te veel dreiging gaat er niet meer vanuit. Setting is verder wel oké, en ook de crew is best een aardige bende bij elkaar, alleen had het dus best allemaal wat grauwer en rauwer gemogen, de stijlkloof met de setting en de Alien is hier net iets te groot.

3* voor een leuke film, maar gemist potentieel. En mag ik een oproep doen aan alle regisseurs van volgende Alien films om de beestjes nu eindelijk ook eens een overwinning te gunnen. Bij deze

Onderhond schreef:

Iedereen roept moord en brand als er geen development in actie films zit...zit 't er eindelijk een keer in...gaat meneer lopen zeiken

Mag ik hier uit opmaken dat je de gewone versie hebt gezien en niet de SE?

avatar van Redlop

Redlop

Ik ben het zowaar helemaal met Onderhond eens. De Alien was niet dreigend genoeg. Het claustrofobisch opgesloten zijn met een eng beest-gevoel ontbrak vooral. Alien3 kwam vooral op bezoek.

Ik opper er al langer over om films te beoordelen op wat ze zijn. Bij een Alien film verwacht ik geen development, sterker zelf, verveelt me al dat geneuzel. Dus mij zal je zo'n dingen zeker niet horen zeggen . En ja, heb de normale (=114 minuten ?) versie gezien. Al lijkt al die extra development nu geen echt pluspunt.

Mijn grote droom blijft nog steed een verfilming van het regisseur type Lynch-Tsukamoto-Aranofsky. Pure fetish/sfeer, maar veel zal daar wel niet van in huis komen.

Onderhond schreef:

Dan denk ik dat je de sfeer in de SE beter had gevonden. Veel grimmiger dan in de originele versie. Jammergenoeg voor jou zit er ook wat meer karakterontwikkeling in

avatar van ToNe

ToNe

Onderhond schreef:

Duim maar tijdens Alien vs Predator.

De GeuS

Tja, zolang ze an het "Ripley" personage vast blijven houden zal dat niet gebeuren denk ik....

Deel 4 had een mooi begin kunnen zijn van wat "vers bloed"....

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Alleen jammer dat deel vier nou zoog als een stofzuiger.

Wat mij betreft is deel drie nog altijd de ideale afsluiter van de trilogie en ze hadden het er gerust bij mogen laten.

Ik ben waarschijnlijk ook een van de weinigen die de bioscoopversie beter vond dan de special edition. Afgezien van het verbeterde begin (de scènes waarin Clemens de bewusteloze Ripley naar de ziekenboeg draagt, zijnfantasch) en het goede subplot waarin Golic geobsedeerd raakt door de 'draak' en het beest zelfs vrijlaat, vind ik dat de extra scènes fundamenteel eigenlijk weinig veranderen aan de film. Okee, de sfeer is nog grimmiger, en de personages kunnen het nog slechter met elkaar vinden dan in de originele versie, maar verder halen de bijkomende scènes (en het soms vermoeiende gepreek van Dillon) het tempo alleen maar omlaag.

De twee allergrootste veranderingen ten opzichte van de originele versie vind ik eigenlijk nog het minst geslaagd. Waarom deze keer het alien uit een koe laten komen? De scène met de hond vond ik veel aangrijpender, omdat de hond waarschijnlijk meest waardevolle bezit van de gevangenen was. De scène blijft natuurlijk geweldig (en de dood/geboorte metafoor overeind), maar ik vond de geboorte met de hond net iets pakkender. Het meest bizarre vind ik echter nog het veranderen van de slotscène. Op het moment dat Ripley in de smeltoven springt, barst het alien uit haar borstkast. In de special edition gebeurt er echter helemaal niks. En net die (geboorte)scène geeft het einde nou juist zijn drama mee; door de geboorte van het alien op het moment van Ripley's zelfmoord wordt nog eens bevestigd dat haar offer nodig was, en dat haar dood niet zinloos is. Het einde van de spec. ed. maakt het natuurlijk wat dubbelzinniger, maar ik had niet het gevoel dat haar zelfopoffering strikt noodzakelijk was. Het leek wel alsof er nog tijd genoeg was en dat zelfs haar overgave aan Bishop en The Company nog een mogelijkheid was geweest.

Al bij al zijn de veranderingen ten opzichte van het origineel niet altijd even geslaagd, en gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de bioscoopversie, hoe erg Fincher die dan ook mag haten.

Alien³, bioscoopversie: 4 sterren
Alien³, special edition: 3.5 sterren

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Hobbes schreef:

Gezien de ruzie denk ik niet dat die echte director's cut er ooit

Was er behalve ruzie tussen de eerste regiseur en de producers ook nog ruzie tussen David Fincher en de producers dan?

Wat ik trouwens goed vind aan de specials op de dvd is dat je ook het verhaal van de oude regiseur hoort. Wat wel stom is is dat David Fincher de hele DVD lang niet aan het woord komt.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

feanaro surion schreef:

Wat wel stom is is dat David Fincher de hele DVD lang niet aan het woord komt.

Fincher was niet te overtuigen om een nieuw interview op te nemen. Hij heeft al een paar keer gezegd dat hij nooit meer iets met de film te maken wil hebben, dus zijn afwezigheid is niet echt een verrassing. Wel jammer, natuurlijk.

bioscoopzaal schreef:

Na de SE editie gezien te hebben kan ik het alleen maar met je eens zijn; de wijziging van geboorte, van hond naar koe, vond ik slecht. De mooiste scene van Alien 3 werd daarmee teniet gedaan. De scene met Golic en vrijlating van de alien vond ik ook vergezocht en onnodig; het origineel was daarin ook veel korter en krachtiger. Het laatste minpunt was de verwijdering van "het uitbarsten van de koningin" op het moment dat Ripley naar beneden duikt; dat gaf juist duidelijk haar motief aan. Al met al zal ik deze SE maar snel vergeten en me de gewone versie maar weer herinneren;de score blijft onverandert op 3,5*....

avatar van Flipman

Flipman

Dit is de enige film van de quadrilogie die ik nog niet gezien heb. Ben ik nu zondig? Of beter gezegd: mis ik wat?

De GeuS

Je mist (voor een deel) de uitleg voor het plot van het vierde deel en een goede film in het genre....

avatar van mister blonde

mister blonde

Flipman schreef:

Of beter gezegd: mis ik wat?
deel I en II waren superieur. deel III hoort er nog helemaal bij, maar was wel beduidend minder. enkele erg mooie scenes een mooi eind en een goede afsluiter voor de trilogie maken dit de moeite nog waard. deel IV sloeg nergens meer op en hoort er voor mij ook niet helemaal bij. enkel vanwege het gebruik van kleur niet compleet belachelijk.

avatar van emanuel

emanuel

jawadde jongens ik heb de s.e gezien en eerlijk gezegd vind ik dit mischien wel de beste uit de reeks.

Ongeloofelijk duister en dreigend dat vond ik zelfs niet in de eerste film terug die dreiging en dan te bedenken dat fincher geen echt script had die man die kan er wat van !!

Ik zie wel dat er sommige zeggen dat de geboorte uit de koe op de s.e stonden maar bij mij is dat gewoon de hond hoor en toch staat er dat het de s.e op de dvd dus stof om over te praten!!

het enigste dat me iets stoorde was dat de alien er soms wel raar uitzag die cgi dan maar toch

Heerlijke film en voor mij zelfs 5 sterren