• 10.953 nieuwsartikelen
  • 162.720 films
  • 10.286 series
  • 30.017 seizoenen
  • 616.420 acteurs
  • 193.488 gebruikers
  • 8.999.584 stemmen
Avatar
 
Dit is 'Alien V' van Neill Blomkamp: het deel in de reeks dat nooit verscheen
Foto: © ANP

Dit is 'Alien V' van Neill Blomkamp: het deel in de reeks dat nooit verscheen

Dit is 'Alien V' van Neill Blomkamp: het deel in de reeks dat nooit verscheen
Foto: © ANP
Dit artikel bevat spoilers
LONGREAD

Op dit moment werken 20th Century Fox en Ridley Scott aan een nieuw deel van de Alien-filmreeks, genaamd Alien: Romulus. Dit nieuwe hoofdstuk in het verhaal zal niet verbonden zijn aan de vorige film, Alien: Covenant. Wat niet bekend is bij veel mensen, is dat Neill Blomkamp eerder ook al een film zou maken. Echter, deze film is nooit uitgebracht.

Na de release van Prometheus in 2012 wachtten veel fans in spanning op een vervolg of een nieuw deel dat het verhaal van hoofdpersoon Ellen Ripley zou voortzetten. In Alien: Resurrection was Ripley immers gekloond als hybride tussen mens en Xenomorph en leek technisch gezien nog in leven. In 2015 bracht filmregisseur Neill Blomkamp groot nieuws via Twitter: hij deelde concept art van HR Giger met de tekst "Eh... Dus ik denk dat het officieel mijn volgende film is". Later bevestigde 20th Century Fox dit nieuws en schreef Wired er eveneens een artikel over.

Het leek er snel op dat de productie van de film gestart was en de zaken de goede kant op gingen. De leidinggevenden bij Fox en andere studio's waren enthousiast over het idee, en actrice Sigourney Weaver  leek ook bereid om haar rol als Ripley weer op te pakken voor de film. Zelfs regisseur Ridley Scott gaf Blomkamp toestemming om te beginnen met de film, hoewel de twee blijkbaar enkele afspraken moesten maken omdat Scott op dat moment nog bezig was met zijn eigen Alien-film, die later Alien: Covenant zou worden. Hoewel de film oorspronkelijk in 2017 zou uitkomen, begonnen de eerste problemen zich al voor te doen, aangezien Covenant ook dat jaar uitkwam. Het was geen goede voorbode voor de film.

'Alien 3' zou in de vergetelheid gaan

Wat het hele verhaal van Alien V (wat ook niet de officiële titel was) zou zijn is niet duidelijk, maar er waren een aantal elementen die al door middel van de concept art en uitleg van Blomkamp zelf duidelijk. De film Alien 3 zou worden genegeerd in deze film en in dit verhaal zouden Ripley, Hick en Newt hun terugreis hebben overleeft en jaren later weer in actie worden geroepen. Newt zou ook weer terugkeren, maar dit keer is zou ze ongeveer 27 jaar zijn en een nog grotere rol spelen. Er werd destijds ook gespeculeerd of ze ook weer door Carrie Henn gespeeld zou worden, maar zij gaf al snel aan dat dat niet zo was.

De film zou zich afspelen op een ruimtestation, vermoedelijk eigendom van de Weyland-Yutani Corporation. De concept art suggereerde dat het mysterieuze alienschip uit de eerste twee films op de een of andere manier naar binnen was gebracht en dat de Xenomorphs weer dood en verderf zouden zaaien. De lot van de mensheid zou weer in handen liggen van de drie hoofdpersonages.

Voor veel fans was het nieuws dat de film Alien 3 zou negeren een welkome ontwikkeling, omdat velen destijds teleurgesteld waren dat alle personages aan het begin van de film direct werden gedood. Dit had in 1992 ook al heftige reacties veroorzaakt, mede omdat er een serie stripboeken van Alien was uitgekomen genaamd Outbreak, Nightmare Asylum en Earth War, waarin het verhaal van Newt werd voortgezet. In deze strips moest Newt als volwassen vrouw strijden tegen de Xenomorphs die de aarde hadden overgenomen. De stripboeken moesten later allemaal worden herschreven vanwege de gebeurtenissen in Alien 3, wat veel teleurstelling veroorzaakte bij fans. Veel fans waren daarom verheugd om te horen dat Newt in deze nieuwe film een grotere rol zou spelen.

Slanke kans op release

Fans bleven hopen op een vervolg op de Alien-films en hun enthousiasme groeide toen Blomkamp in 2016 meer concept art deelde op sociale media. In oktober 2015 had de regisseur aangekondigd dat de productie van de film even op pauze werd gezet vanwege de release van Prometheus 2. Hoewel Blomkamp zei dat hij van de Xenomorph en Lt. Ripley houdt, moest hij wachten om zijn eigen project voort te zetten.

Na een stilte van bijna een jaar, werd in 2017 Blomkamp gevraagd wat de kans was dat de Alien V-film ooit zou worden gemaakt. De regisseur antwoordde simpelweg 'slank'. Later gaf Ridley Scott in een interview over Alien: Covenant aan dat de film definitief was geannuleerd en dat er naast enkele standaard ideeën en concept art die Neil Blomkamp online had gedeeld, nooit daadwerkelijk aan de productie was begonnen.

Geen enkele nieuwe kans

Een paar jaar geleden werd 20th Century Fox overgenomen door Disney, inclusief de rechten voor de Alien-franchise. Disney toonde al snel interesse om de franchise nieuw leven in te blazen, waarbij het leek alsof Alien V ook een kans zou krijgen. Helaas bleek al snel dat Disney geen interesse had in de Alien-film van regisseur Blomkamp. Ook producent Walter Hill gaf in een interview aan dat hij enkele jaren geleden een poging hadden gedaan om met Sigourney Weaver een nieuw Alien-verhaal te ontwikkelen. "Maar dat was toen Aliens nog bij Fox zat. De mensen bij Disney, die nu Aliens besturen, hebben geen interesse getoond om die weg in te slaan. Ik had een idee voor een goed verhaal met het Ripley-personage en Sigourney."

Op dit moment werkt Disney aan een nieuwe Alien-film en is er tevens een serie in ontwikkeling die op Disney Plus te zien zal zijn. Hoewel er nog geen concrete details over het plot van de film en serie bekend zijn, omdat de productie nog niet gestart is, wordt er wel druk gespeculeerd over wat we kunnen verwachten. Hopelijk zal Disney binnenkort meer informatie onthullen over deze langverwachte toevoegingen aan de Alien-franchise.

Reacties (0)

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.

Dit artikel bevat nog geen berichten. Wees de eerste.

Gerelateerde Clips